» »

Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Hacker News - Največji ameriški mobilni operater Verizon Wireless je pravkar splavil spomladi napovedano storitev prodaje naročniških in prometnih podatkov o svojih uporabnikih oglaševalcem.

Storitev deluje tako, da Verizon v ozadju beleži ves uporabnikov mobilni internetni promet, ter iz njega gradi profil obiskanih spletnih strani. Potem pa v vsak sproženi HTTP zahtevek (v šifirane seveda ne morejo) vstavi posebni header "X-UIDH", ki vsebuje enolični indentifikator tega uporabnika in (sodeč po twittih) tudi njegovega telefona. Ta header potem sprejme vsaka obiskana spletna stran. Če ima njen oglaševalski partner pogodbo z Verizonom, lahko potem na podlagi tega headerja dobi določene podatke o uporabniku - sodeč po PR dokumentih so to podatki o starosti, spolu, prebivališču in seveda spletni zgodovini. Na podlagi tega mu potem pokaže najbolj primeren oglas, tako kot to že počneta Google preko svojega AdSensa oz. Facebook preko nedavno splovljenega Atlasa.

Storitev je, kot se v ZDA spodobi, po privzetem vklopljena za vse naročnike. Posameznik lahko potem v svojih nastavitvah v Verizonovih servisnih straneh sicer izklopi prikaz "personaliziranih oglasov" (opt-out), vendar se navedeni header še vedno pošilja, podatki o rabi mobilnega interneta pa še vedno zbirajo, le da se jih "(začasno) preneha uporabljati za profiliranje uporabnika". Gre za isti model, kot ga oglaševalci predlagajo v pravkar tekočih pogajanjih glede uporabe Do-Not-Track zastavice.

Skratka, Verizon več ni samo ponudnik storitve interneta, ampak aktivno zbira in prodaja podatke o svojih uporabnikih, in to tako, da posega v njihov promet, če se le da (če ga ne šifrirajo).

Podobno ravnanje v EU trenutno ni dovoljeno, se pa zavoljo napovedane prenove zakonodaje o varstvu osebnih podatkov seveda na veliko lobira, da bi bilo.

14 komentarjev

vostok_1 ::

To spada k družbenemu in tehnološkemu napredku ali gre zgolj za še eno obliko exploitanja tlačanov?

PrihajaNodi ::

Jasno k tehnoloskemu napredku. To ne bi bilo sporno ce bi se stranka zavezala da se lahko oglasuhe ona pa,bi placevala 10 eur na mesec narocnine. Tak model se je ze uporabćjal v sloveniji pa se subvencioniran telefon si dobil.

Pithlit ::

Oboje. Personalizirani oglasi so, tako za uporanike kot ponudnike, boljši od random oglasov.

Se pa, seveda, da te podatke zelo fajn izkoriščat še za marsikaj.

Osebno mi je svoboda bolj pomembna od oglasov za hujšanje (jap, to da ponudnik pogrunta da si ženska avtomatsko pomeni da te zanimajo vse sorte tabletk z raznimi goji jagodami pa zelenim kafetom pa afriškim mangom - pa še vedno ne vem kaj za boga te stvari sploh so). Drugemu pa pač ne.
Life is as complicated as we make it...

PrihajaNodi ::

Pithlit da ne omenjamo da si noseca, bodo tocno vedeli katere plenice so za 'pamza" dobre.

vostok_1 ::

Mene oglasi še najmanj skrbijo. Nenazadnje gre lahko še za poslovne skrivnosti ali pač info, ki ga ne želiš kazati vsem. In kot so že žvižgači povedal, se s temi podatki dela še mnogo več.

mtosev ::

mene oglasi načeloma ne motijo, razen raznih popup oglasov katere pa zadnje čase zelo redko srečam.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PrihajaNodi ::

Problem so banke in zavarovalnice, ki na računa grupiranja odobravajo/zavračajo potrebe ljudi. Če si maratonec, boš pač bolj nagnjen ko določenim poškodbam gibal in zato je "prav" da plačaš več.

srus ::

Smešno, ker severnoameriški mobilni operaterji v osnovni paket ne vključijo storitev kot so CLIP in glasovna pošta, ampak zanje zahtevajo dodatni denar.

Po drugi strani pa takole profilirajo uporabnike.

CyberPunk ::

A potem morajo kljub temu placevati narocnino...? >:D

kitaj ::

"If you're n̶o̶t̶ paying for it, you become the product."

Pithlit ::

Ej. Že en cajt je popolnoma vseeno a plačuješ al ne.

PrihajaNodi je izjavil:

Pithlit da ne omenjamo da si noseca, bodo tocno vedeli katere plenice so za 'pamza" dobre.

Ta je bolj slaba... itak vsi vemo da je Pampers edina izbira.

Dokler otrok ne fasa izpuščajev pa pol kupiš najcenejše plenice od mercatorja in pogruntaš da so za tvojega otroka boljše.

Pampers... the Apple of diaper world!
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

pviran3 ::

Predvsem ti sprofilira tudi končno ceno produkta, saj nekako velja, da tisti z več so pripravljeni dati več :S

Jackass ::

Pošteno bi bilo tako, da je brez izrecnega dovoljenja uporabnika kakršnokoli zbiranje podatkov o tovrstni rabi interneta prepovedano. Če pa želiš, se lahko prijaviš na oglase prilagojene oglase proti plačilu.

Imejmo vsi v glavi, da ima prodajalec večji motiv za serviranje oglasov, kot ga imamo kupci za ogled. In ker se to oglaševalcu toliko bolj izplača, bi skoraj gotovo bili oglaševalci pripravljeni plačati več za ciljno oglaševanje. Uporabniki interneta pa prejeli določeno (sicer majhno) plačilo (lahko je v obliki popusta, dodatnih storitev ipd.) za sodelovanje v taki "igri".

Vse ostalo pa je zgolj in samo služenje na račun končnih uporabnikov. Čeprav konec koncev plačujemo storitve!
jAcKaSS

sisemen ::

Jackass je izjavil:

Uporabniki interneta pa prejeli določeno (sicer majhno) plačilo (lahko je v obliki popusta, dodatnih storitev ipd.) za sodelovanje v taki "igri".


No, jaz bi za kaj takega hotel internet zastonj, 10/10, pa še kakšnega jurčka na mesec. Potem pa naj me prepričujejo, naj kupim kar ne rabim, bom plačal s tem denarjem.

Pithlit je izjavil:

Dokler otrok ne fasa izpuščajev pa pol kupiš najcenejše plenice od mercatorja in pogruntaš da so za tvojega otroka boljše.

Pampers... the Apple of diaper world!


Ja, tole pa absolutno drži.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sisemen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google za spodrsljaj s Street Viewom namočil enega od programerjev

Oddelek: Novice / Zasebnost
178860 (6758) Icematxyz
»

UNPIS: Ni časti med tatovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6226531 (23878) poweroff
»

Nemški deželni informacijski poverjenik ne všečka Facebookovih storitev

Oddelek: Novice / Zasebnost
229120 (7410) Gandalfar
»

Na spletu objavljen Yahoojev "prisluškovalni vodič"

Oddelek: Novice / Zasebnost
123365 (2753) techfreak :)
»

Filitriranje prometa pri ISP-jih

Oddelek: Omrežja in internet
423030 (2425) BlazP

Več podobnih tem