Forum » Zvok in slika » Digitalne slike - Velikost in kvaliteta !???
Digitalne slike - Velikost in kvaliteta !???
DeLuX ::
Zdravo.
Lastim si ze kar dober digitalni fotoaparat za okoli 200 jurjev in sicer Nikon Coolpix 4500.
- Zanima me, zakaj posneta slika najvecje resolucije (velikost slike - 2272x1704 ) ni
tako ostra, kakor slika posneta na 1024x768!?
Na 2272x1704 je bolj spacana, ni tako ostra in cista ter zgleda kakor da bi bila malenkost povecana.
Tu imate primer:
Slika - 1024x768
Slika - 2272x1704
Primerjate lahko sliki posneti s 1024x768 in 2272x1704.
Sliko z 2272x1704 sem Resize-al na 1024x768, saj ima isti ucinek kakor bi sliko posnel na 1024x768!
Posnel sem ze na stotine takih slik (2272x1704) in nobena ni bila tako ostra kakor pri 1024x768!
Torej... zakaj ni tako, kot bi jaz zelel. Ostro, kristalno cisto...
Konec koncev pa... zakaj potem sploh obstaja nastavitev na 2272x1704,
ce pa ni v redu Quality.
Digitalni majstri! Prosim za pomoc!
Hvala!
LP,
DeLuX
Lastim si ze kar dober digitalni fotoaparat za okoli 200 jurjev in sicer Nikon Coolpix 4500.
- Zanima me, zakaj posneta slika najvecje resolucije (velikost slike - 2272x1704 ) ni
tako ostra, kakor slika posneta na 1024x768!?
Na 2272x1704 je bolj spacana, ni tako ostra in cista ter zgleda kakor da bi bila malenkost povecana.
Tu imate primer:
Slika - 1024x768
Slika - 2272x1704
Primerjate lahko sliki posneti s 1024x768 in 2272x1704.
Sliko z 2272x1704 sem Resize-al na 1024x768, saj ima isti ucinek kakor bi sliko posnel na 1024x768!
Posnel sem ze na stotine takih slik (2272x1704) in nobena ni bila tako ostra kakor pri 1024x768!
Torej... zakaj ni tako, kot bi jaz zelel. Ostro, kristalno cisto...
Konec koncev pa... zakaj potem sploh obstaja nastavitev na 2272x1704,
ce pa ni v redu Quality.
Digitalni majstri! Prosim za pomoc!
Hvala!
LP,
DeLuX
Matek ::
Poskusi manualno fokusirat. Sicer pa poglej si tule kako so izpadle slike.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
SasoS ::
Slike moraš primerjat na isti velikosti. Če ti 1024x768 zasede tičetrt ekrana (pri meni na 1280x960) in pa una tevelika ekran in pol je logično da zgledata enako (oz. pomoje je optična prevara da je una malenkost bolj motna, zato ker je večja). Zvečaj zaslonsko ločljivost, povečaj manjšo sliko, ali pa najbolj je da obe naprintaš na papir na isto velikost (velikosti vsaj pol A4 lista pomoje, bolje še več). Potem boš zagotovo videl razliko...
andrej ::
hm, jaz tega ne vidim. meni se zdita obe sliki enako ostri.
kaj si ti predstavljas pod "ni tako ostro"? Kaj bi moglo bit na 2272 bolj ostro...
kaj si ti predstavljas pod "ni tako ostro"? Kaj bi moglo bit na 2272 bolj ostro...
CaqKa ::
zgleda tak kot da fotkičeve leče niso najbolj optimizirane za to resolucijo... vprašaj na 3delavnici dlovasa on bo verjetno znal kaj več povedat... btw kolko mpx ima ta fotoaparat?
DeLuX ::
Zdravo...
hm... zanimiv un prvi link s slikami z najvecjo resolucijo. Meni izgledajo tudi tiste
malo spacane, zamegljene, ni tista ostrina... Nekak so omehcane!
Sedaj se sprasujem le se, ce se da to kako boljse? ... ker... ce je un tip objavu tiste slike,
pa ce so kvoliti kot moje, potemtakem, ne vem, ce mam se kaksno sanso. Razno da on tud ne zna :)
Hm... ce se da zrihtat na bolje, je samo ta moznost, da na fotkiču nastavim kake settingse, samo... jih je toliko, da se zgubim.
Zdej sm uploadal dve novi sliki, kjer se bolje vidi. Kliknite na zgoraj napisana linka.
Samo, ce je tko nekak omehcana neostra slika, potem sploh ne more bit velike razlike v tisku 1024 vs. 2272! Bom pa v kratkem probal... da se prepricam, kaj je sploh bolse.
Prosim še malo pomoči...
Hvala vsem, ki ste odgovorili in pomagali! MadManMato,hvala za link. Zgleda, da nisem edini...
LP,
DeLuX
hm... zanimiv un prvi link s slikami z najvecjo resolucijo. Meni izgledajo tudi tiste
malo spacane, zamegljene, ni tista ostrina... Nekak so omehcane!
Sedaj se sprasujem le se, ce se da to kako boljse? ... ker... ce je un tip objavu tiste slike,
pa ce so kvoliti kot moje, potemtakem, ne vem, ce mam se kaksno sanso. Razno da on tud ne zna :)
Hm... ce se da zrihtat na bolje, je samo ta moznost, da na fotkiču nastavim kake settingse, samo... jih je toliko, da se zgubim.
Zdej sm uploadal dve novi sliki, kjer se bolje vidi. Kliknite na zgoraj napisana linka.
Samo, ce je tko nekak omehcana neostra slika, potem sploh ne more bit velike razlike v tisku 1024 vs. 2272! Bom pa v kratkem probal... da se prepricam, kaj je sploh bolse.
Prosim še malo pomoči...
Hvala vsem, ki ste odgovorili in pomagali! MadManMato,hvala za link. Zgleda, da nisem edini...
LP,
DeLuX
CaqKa ::
temu bi jaz rekel slab fotoaparat že v osnovi.. problem pa je verjetno tam kot sem zgoraj opisal...
ali leče ali pa premalo megapixlov...
ali leče ali pa premalo megapixlov...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: CaqKa ()
MadMax ::
DeLuX:
Hmmm... Tele nove slikce...
Če gledam obe sliki na isti velikosti, je tista z večjo resolucijo normalno bolj ostra (razlika v ostrini kamenčkov v asfaltu, lasje, pasja dlaka, struktura lesa na ograji, spenjena voda.....).
Skratka: v čem je sploh problem?
V tvojem monitorju morda?
OK, za 4 Mpix ni ravno super-duper (če primerjam z mojim trotl-Canonom 3.3Mpix), ampak razlika je očitna in logična.
Pri nastavitvah si v glavnem čekiraj format zapisa in stopnjo kompresije. Pa ne uporabljat auto-prednastavitev...
Raje najprej naštudiraj zadevo. Razlika bo očitna.
Hmmm... Tele nove slikce...
Če gledam obe sliki na isti velikosti, je tista z večjo resolucijo normalno bolj ostra (razlika v ostrini kamenčkov v asfaltu, lasje, pasja dlaka, struktura lesa na ograji, spenjena voda.....).
Skratka: v čem je sploh problem?
V tvojem monitorju morda?
OK, za 4 Mpix ni ravno super-duper (če primerjam z mojim trotl-Canonom 3.3Mpix), ampak razlika je očitna in logična.
Pri nastavitvah si v glavnem čekiraj format zapisa in stopnjo kompresije. Pa ne uporabljat auto-prednastavitev...
Raje najprej naštudiraj zadevo. Razlika bo očitna.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kako veliko sliko rabim za tisk na A1 papir?Oddelek: Zvok in slika | 3420 (2984) | Okapi |
» | Minolta Z2 raw hack firmwareOddelek: Zvok in slika | 2745 (2372) | Gundolf |
» | Digitalni fotoaparat 'dilema'Oddelek: Kaj kupiti | 1725 (1454) | Koci |
» | Verjetno ena izmed največjih digitalnih fotografijOddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 2881 (2881) | AtaStrumf |
» | Kateri digitalni fotoaparat kupiti?Oddelek: Kaj kupiti | 2040 (1561) | Vanich |