» »

Home Office

Home Office

Realovc10 ::

Pozdravljeni,

Rabil bi nasvet pri postavitvi domače pisarne. In sicer imam en strežnik na katerem teče Windows Server 2012 R2 (domain controller) in 5 PC-jev ki so priključeni na Switch ter povezani v omrežje:

- Zanima me če je v redu, da na strežnik namestim še DHCP in PC-ji pridobijo IP naslov od strežniškega DHCP-ja in ne od DHCP-ja routerja. Kako se ponavadi to nastavi ozr je najboljša praksa.

- Zanima me še tudi ali lahko strežnik skonfiguriram tako, da bi deloval kot default gateway in bi vse promet šel čez strežnik na katerem bi lahko omejeval dostop do določenih spletnih strani. Ozr ali bo bolje, da postavim ločen proxy in omejujem dostop do internetnih strani.

LP,
Gogy7

jakan123 ::

Lahko imaš vse na enem, ampak če ti crkne potem ti crkne vse. Pa če imaš samo en domain controller si postavi še enega, ker v primeru da ti crkne boš imel hudo štalo.
DHCP si lahko nastaviš kar v windowsih, mislim, da je dhcp server že nameščen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jakan123 ()

SeMiNeSanja ::

Seveda je DHCP lahko tudi na strežniku - celo priporočil bi to možnost, saj je bistveno zmogljivejši od tistega na routerju. Samo omogočiš ta role, dodaš scope in si na konju. Bo pa potem treba izklopiti DHCP na routerju (ni nujno, če veš kako skonfigurirati, ampak da ni sitnosti, je bolje ugasniti ga).

Teoretično bi tudi lahko strežnik spremenil v gateway, vendar bi to možnost odsvetoval.
Windows server naj bo Windows server in manj ko nanj tlačiš še nekih tretjih funkcionalnosti, bolj bo stabilno deloval, oz. manj možnosti bo, da bo kaj 'štekalo'.

Realovc10 ::

Ok hvala, bom upošteval nasvete.

A potem bi bilo pametno, da na Server namestim Hyper-V in postavim 2 Domain Controllerja?

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

NE

Če ti host server crkne - kako ga bo potem hyper-V server nadomestil? Malo pomisli....

Realovc10 ::

Aja da bi mi kar nov Server crknil. Jaz sem mislil da če bi se kaj AD-ju sfuzlalo ali pa da se sesuje. Bom po mojem, kar eden fizični strežnik postavil na katerem bo tekel AD. Čeprav pa vseen razmišljam, da bi postavil Hyper-V in da bi AD tekel na Hyper-V, ter v prihodnosti naredim še celotno pisarno virtualizirano.

SeMiNeSanja ::

Tudi novi serverji 'crkavajo'. Morda ne toliko zaradi okvare na strojni opremi, prav komot pa zaradi čačkanja po sistemu, okužb z virusi,....

Če imaš potem backup na istem diskovju kot primarni sistem, se komot lahko zgodi, da ti gre tudi backup sistem k vragu in kaj potem? Nov topic na S-T "kako rešim podatke z diska.."?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Postavitev poslovnega omrezja za ucne namene

Oddelek: Omrežja in internet
162960 (2086) imagodei
»

Hyper v Server Pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
191027 (819) broken/link
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515940 (13035) ta-mau
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
328154 (7664) BlueRunner
»

Win2kAdvSer; kako postavit novo domeno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
614881 (4109) Microsoft

Več podobnih tem