» »

Potovanje v New York ali San Francisco?

Potovanje v New York ali San Francisco?

«
1
2 3

betmen ::

Dobil sem spet močno željo po obisku Amerike, in čas je, da začnem načrtovati pot.

Zahodni del me zelo vleče, predvsem Kalifornija, šel bi tam pogledat San fr., alcatraz, golden br. holivud, LA, las vegas ipd.

Vzhodni del me vleče New York, Washington, eventualno bi se spustil do Miamia. New York od nekdaj obozujem, Kip svobode, visoke stolpnice, borzo, predsednisko palaco v D.C. ipd.

Bolj me vleče zahodni del, ampak zdaj pridemo do prve ovire - finance. S pravilnim načrtom, si lahko ušpara zelo veliko, že na sami karti v začetku .. Se pravi

Kdaj je najboljši čas za nakup karte?
Koliko dni je dosti, da se vidi približno to kar sem napisal, dan dva gor, dol nima veze.
Tisti, ki je že dal kaj podobnega skozi, približno koliko $ je porabil?

Vem, da je na netu polhno vodičev, ampak mogoče zvem tukaj od nekoga neki, kar ni v vodičih :)

betmen ::

Dobrodošli so tudi nasveti glede prenočišč. Sam se izogibam Hostlom, tako da ostalo pride v poštev. Potovale pa bi 2 osebi

Spock83 ::

Jaz bi raje šel v Kalifornijo. Jaz sem imel službeno šolanje v LA (November) in je bilo ravno prav toplo. Ta čas sem izkoristil za popoldanske razglede. LA in okolico. Potem pa je bil roadtrip z najetim avtom do San Franciska. Vmes smo 2x prespali. Hja vse skupaj kar nanese. Odvisno kaj greš gledati. Recimo Univerzal Studio je karta najmanj 100USD. Potem kupiš še kakšno malenkost, k npr pri nas ni. Seveda se nabere. Spanje v motelih je okoli 50-100USD na noč. Poglej si mogoče malo preko AirBnB, tako lahko spoznaš malo več folka, ko boš pri njih prespal. Na letališču ali kje drugje poišči kakšnje knjigice s kuponi in ponavadi vse rezerviraj ter kupuj preko weba.

betmen ::

Ja mene tudi tam vleče, a moram pogledati prvi koliko kaj karte stanejo... ker mislim, da bi karta prišla skoraj še enkrat toliko kot do New Yorka :/

Glede na to, da mislim najeti avto, bi potem lahko pogledal po kakšnih motelih, (varnih) in v predmestjih

Mavrik ::

Koliko denarja pa si pripravljen dati? Načeloma nekih katastrofalnih razlik med cenami letalskih kart ni, samo VSE je odvisno od tega koliko denarja in koliko časa si pripravljen vložiti.
The truth is rarely pure and never simple.

mtosev ::

no jaz ko sn bil v ZDA sn bil 20dni. z rent a carom smo pa šli v kalifornijo, utah, nevado in arizono. tak, da kakšna 3tedna sigurno rabiš, da nekaj vidiš
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

RockyS ::

Trije tedni te stanje 3000€. Letalo,avto,vstopnine,hoteli. Hotele bookneš preko neta, so džabe in ful dobro zrihtani (načeloma gledaš ocene nad 8) in je to to. Pripravi pas e da boš v treh tednih naredil 5000-8000km z avtom.

betmen ::

na grobo sem mislil, da bi 2000€ bilo dosti... nekega šopinga se ne bi šel gori, ker sem prišel kej videt, ne pa po štacunah hodit.

mtosev, koliko pa te je pribložno prišlo?

BigWhale ::

What Mavrik said. Najprej preveri koliko denarja si pripravljen vlozit, potem pa na podlagi tega prilagajaj cas.

Ce se ti cas skrajsa na manj kot deset dni, potem se moras zavedati, da bos sel v 'ameriko' samo zato, da bos lahko rekel, da gres v ameriko. Vecina evropejcev, kaj sele slovencev, si niti priblizno ne predstavlja kako fucking ogromna je amerika. In da je med zanimivimi stvarmi, ki so za pogledat ogromno nezanimivih poti. :)

Jaz sem bil v San Franciscu trikrat sluzbeno, vsega skupaj tri tedne, and I barely scratched the surface. :/

mtosev ::

betmen je izjavil:

na grobo sem mislil, da bi 2000€ bilo dosti... nekega šopinga se ne bi šel gori, ker sem prišel kej videt, ne pa po štacunah hodit.

mtosev, koliko pa te je pribložno prišlo?
mislim, da 3000-3500e smo pa šli tam tudi kaj kupiti. če greš v factory outlet store kupuješ stuff po 40-50% ceneje kot v slo. govorim za oblačila
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

piek ::

Jaz sem bil pred kratkim en mesec v ZDA. Najel avtomobil in z njim naredil cca. 4200 km. Kalifornija in Nevada. San Francisco do Las Vegasa in nazaj (pa skoraj vse naravne atrakcije, kar jih je vmes; se v Napa Valley sem sel vinca preizkusat, hehe).

Avto stane cca. 40 USD/dan (+ bencin, ki je poceni, + 9 USD Allianz zavarovanje), tak "full size". Spanje so ti ze pravilno napisali - moteli in hoteli cca. 50-120 USD na dan, odvisno kak in kje. V neposredni blizini turisticnih tock je seveda drazje. Sam San Francisco je drag ko prasica ... Ostalo pa normalno.

Najlepse presenecenje je moznost nakupa letne karte za nacionalne parke, ki te pride vsega 80 USD in jo mocno priporocam. Sicer je vsak posamezni obisk med 10-20 USD, odvisno od zadeve, ki jo gres gledat.

Suma sumarum - za dva pa nek normalni zivljenjski slog (dva topla obroka dnevno, normalno spanje, vec ogledov ipd.) te pride cca. 100-130€/dan, odvisno od poti.

Letalske karte za zahodni del ZDA pa se dobi zelo ugodno iz Benetk ali Munchna (do tja pa pelje GoOpti, ker za en mesec ne bos nikjer avta puscal). Cca. 600-700 evrov, lahko tudi manj, ce imas sreco.
--- Finish it off if you started it! ---

Okapi ::

Ce se ti cas skrajsa na manj kot deset dni, potem se moras zavedati, da bos sel v 'ameriko' samo zato, da bos lahko rekel, da gres v ameriko.
V resnici je dovolj tudi en teden, samo pač ne smeš misliti, da boš lahko pogledal vse. Omejiš se na eno mesto, recimo New York, ali Washington, ali Boston, ali Miami/Florida, na vzhodni obali, ker so karte do tam najcenejše. Za zahod si je bolje vzeti nekaj več časa že zato, ker je letalska karta precej dražja (in če greš za krajši čas, predstavlja večji del proračuna). Sicer pa je tudi tam dovolj en teden za eno mesto. Potem si doma narediš okvirni načrt, da ne boš po nepotrebnem zapravljal čas z beganjem naokoli, in to je to.

Jaz sem bil v San Franciscu trikrat sluzbeno, vsega skupaj tri tedne, and I barely scratched the surface.
Jaz živim v Ljubljani že zelo dolgo, pa so predeli, kjer sploh še nisem bil.;)

O.

BorutO ::

Jaz mam tudi zelo veliko željo iti v ZDA, ampak za najmanj 4 tedne.

Meni sicer finance še ne dopuščajo izleta po ZDA, ampak moj cilj je jasen - vsaj 4 tedne biti v ZDA in iti iz vzhodne obale do zahodne z renta-carom. Prva postojanka 3, 4 dni New York City, predvsem iti na kip svobode (rezervacije oz. čakalne vrste so predolge), s turističnim avtobusom se peljati po New Yorku, si zraven označevati lokacije, ki bi se jih splačalo obiskati (objekti, muzeji in ostale zgradbe), pol bi šel do Niagarskih slapov, tam bil en dan ali dva, pol bi šel v Washingotn, kjer bi si ogledal Pentagon, Belo hišo in vojaško pokopališče, od tam na Florido v Miami, tam bil dva, tri dni, pol bi šel v Alabamo, pol čez Mississipi v Louisiano v New Orleans, kjer bi si ogledal mesto Jazza (zdaj ko si je skoraj popolnoma opomoglo po Katrini), Potem bi potoval v Texas, Dallas, pol v Oklahoma, Oklahoma City, potem bi od tam potoval čez Utah v Las Vegas, od tam bi malo raziskal te kanjone in šel malo po Yellowstonu, pol pa od tam v Los Angeles, kjer bi bil teden dni, pa bi šel nazaj do New Yorka z letalom, od tam pa domov.

Drugače največji cilj v ZDA mi je obiskati/videti - Kanjone, Yellowstone, po dolgem in po čez obrniti Aljasko in Havaje - predvsem na havajih bi rad videl to lavo, ki 24ur na dan teče v morje, samo sem že pozabil na katerem otoku.

Skratka, v zahodni obali imaš kaj za videti. Če boš imel namen iti, pojdi za 3, 4 tedne pa jo maksimalno užij, mogoče boš zadnjič tam.
Jaz sicer gledam te agencije, ki ponujajo izlete po ZDA. Ena taka lepa mi je na primer ta: http://www.ta-nasmeh.com/index/razpisan...
Sicer pač gledaš malo ponudbe raznih agencij, pa vidiš kaj vse kje lahko vidiš, si zastaviš cilje, narediš zemljevid potovanja, pa je to to.

Sicer pa imaš o ZDA polno člankov glede potovanj: http://www.rtvslo.si/tureavanture/sever...

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

Omejiš se na eno mesto, recimo New York, ali Washington, ali Boston, ali Miami/Florida, na vzhodni obali, ker so karte do tam najcenejše. Za zahod si je bolje vzeti nekaj več časa že zato, ker je letalska karta precej dražja (in če greš za krajši čas, predstavlja večji del proračuna). Sicer pa je tudi tam dovolj en teden za eno mesto. Potem si doma narediš okvirni načrt, da ne boš po nepotrebnem zapravljal čas z beganjem naokoli, in to je to.


Dokler si brez nekih hudih obveznosti kar se tice sluzbe in druzine, se res splaca mal vec nasparat in gres v USA za cele pocitnice.

Ali pa naredis tako, kot je en moj znanec pred leti dejal: Lej, zdej k si mlad gres gledat tiste kraje za katere mors bit mlad. Afrika, Azija, Juzna Amerika... Pol k si v penziji gres pa v ZDA in Kanado. :)

Miha_T ::

+1 za zahodni del. Tam je noro krajev za pogledat.
Glede stroškov je pa čist od tebe odvisno. Lahko kampiraš za 10-20eur, ali pa si v hotelu za 30-250eur. Enako je za avto. Če se želiš peljati v stilu in uživati te bo koštalo 10x toliko kot en "navaden" avto. Ne pozabi na stroške bencina, vstopnine, hrano, zavarovanje, ESTA, mednarodno vozniško (fajn če jo maš), shoping (se res splača tam)... Se kar nabere eur.
Mene je tole prišlo okrog 7500eur za dva.
In če želiš videti čim več, prenočevati na najboljših mestih, dobro jesti, voziti po najzanimivejših cestah..., ti priporočam da vse dobro splaniraš, ker te lahko kasneje kaj preseneti in ti vzame nepotreben čas, ki ga bo sigurno premalo. Zasedenost kampov/hotelov v najpopularnejših krajih je v sezoni kar huda. Jeba je, da prideš v nek park in ni prostih kapacitet pol se morš pa peljat 50km stran do najbližjega mesta v hotel...
Ko boš planiral vprašaj, ker je preveč stvari, da bi tle pisal...

BorutO ::

Tako je, malenkosti ti lahko zahebejo en cel dan. Prvo kot prvo, kupi navigacijo TomTom, kot vem, naj Garmin ne bi bil tako dobro pokrit v ZDA (ali se je spremenilo?), vsako cesto si moreš skrbno in natančno ogledati. Res je, da ameriški avtomobili ogromno pijejo, še posebno kakšni starejši avti, zato si raje vzami za 100 evrov dražjega pa boš manj pokuril, bencin pa je v ZDA skoraj 2x cenejši, tako da boš veliko več prišparal. Avta si ne najemaš po kilometrih, ampak po dnevih, ker kilometri se naberejo da je hudo, bog ne daj, da se kje izgubiš. Polno je zanimivih člankov slovenskih popotnikov po ZDA na googlu, najdi nekega pa boš videl kako so si organizirali pot, kaj so vse tam doživeli, na kaj so mogli paziti, kakšne zakone imajo kje ipd.

Ko greš kam na potovanje, tako po evropi kot po ostalih celinah - prvo se kolikor toliko natančno organiziraj, kaj bi vse rad videl, kam boš mogel iti, če bodo hoteli (hosteli, kampi) polni, kaj bi sploh tam rad videl, da ne boš šel v neko zvezno državo samo zaradi ene znamenitosti, ampak da obrneš okoli čim več.
Sicer pa, če je kdaj kdo gledal na Discovery Channel oddajo Obmejna policija, ko je na letališču JFK v NYC bilo zelo veliko turistov zavrnjenih čez oddaje, ki so šli v ZDA na potovanje brez načrtov. Pa so se carinikom malo sumljivi zdeli, da gredo s premalo denarja v ZDA za 3, 4 tedne, potem niso imeli nobenih načrtov oz. izpiskov kam pa kam bodo šli, s sabo so si vzeli preveč cot in ostalih "spominkov" ipd. Mogoče so tja res šli kot turisti, ampak carinikom so bili sumljivi, kot da se bodo hoteli tja naseliti, zato so jih poslali nazaj domov.

Ne vem pa kako je z letalskimi kartami.
Mene tudi zanima, kje je kakšna slovenska stran, ki ponuja najcenejše letalske karte, ker eni se hvalijo kako dobijo za 600 evrov povratno karto v NYC pa nazaj v Gradec, Dunaj ali pa Berlin, med tem, ko jaz najdem vedno karte, ki s povratno stane čez jurja.
Na primer ta: http://www.agencija-oskar.si/letalske-k...

Matek ::

Res je, da ameriški avtomobili ogromno pijejo, še posebno kakšni starejši avti, zato si raje vzami za 100 evrov dražjega pa boš manj pokuril, bencin pa je v ZDA skoraj 2x cenejši, tako da boš veliko več prišparal.
Does not compute.

Po mojih izkušnjah (ampak bil sem samo 1x za dober mesec) postanejo ZDA vedno bolj zanimive, ko greš stran od obale. New York je po svoje res fascinanten, a po drugi strani je samo ogromno mesto, podobno mnogim drugim ogromnim mestom v Evropi. Poleg tega je v notranjosti vse tudi precej ceneje (na nivoju naših cen ali manj). Imej v mislih, da se država razteza čez pol kontinenta in ne splaniraj preveč stvari, da ne boš ves čas v avtu.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

gost987 ::

Bil v Kaliforniji en teden nazaj, strošek po osebi je bil cca 1750e za 14dni bili smo pa trije. Ogledali smo si kraje L.A., Morro bay, San Jose, Oakland, S.F., Las Vegas, San Diego v vseh teh krajih smo tudi prespali razen v S.F., predrago mesto, raj prespis v sosednjem Oaklandu in greš do S.F. z vlakom(15min)

Kaboom ::

http://www.posvetu.si/ - ugodne letalske karte
http://www.couchsurfing.org/ - te strani ne glejte kot zastonj prenočišča, ampak kot način za (varno) spoznavanje ljudi. tudi če ste v hotelu, si dajte organizirat kako popoldne z lokalnim prebivalcem, ki vam pokaže skrite kotičke mesta... prva klasa za potovanja. vsa ta velika imena znamenitosti in velikih mest. kje so pa ljudje? še bolj pa je zanimivo ko srečaš naključne ljudi ... aktivno se družite z lokalci na takih potovanjih
nabavite predplačniško sim kartico, kakšnih $50 / mesec (par GB podatkov, unlimited calls in text), po potovanju lahko gre v kanto, za nekaj $ si jo pa lahko vežete na google voice in ostane vaša. navigacija google maps na smartphonu bo najboljša stvar.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

eMarek ::

Letos maja sem bil s punco en teden v NYC, potem sva šla z vlakom do Niagarskih slapov in nato še dva tedna v Kanadi (večinoma v Kingstonu, naredili smo pa tudi trip do Toronta in Ottawe). Skupaj sva zapravila 3200€, je pa res da sva v NYC spala preko AirBnB in več ali manj junk food jedla. V Kanadi sva pa večinoma pri sorodnikih spala in jedla.

Spock83 ::

Včasih Air France ima sredine akcije. Recimo danes:

Atlanta od 628 €
Miami od 759 €
Boston od 634 €
New York od 608 €
Chicago od 608 €
Washington od 608 €
Houston od 634 €
Montreal od 672 €

gost987 je izjavil:

Bil v Kaliforniji en teden nazaj, strošek po osebi je bil cca 1750e za 14dni bili smo pa trije. Ogledali smo si kraje L.A., Morro bay, San Jose, Oakland, S.F., Las Vegas, San Diego v vseh teh krajih smo tudi prespali razen v S.F., predrago mesto, raj prespis v sosednjem Oaklandu in greš do S.F. z vlakom(15min)


Mi smo najdli en motel v SF. Čisto ok je bil. Spodaj pa tipična breakfast bistro tko kot v filmih. Pancakes in omlete :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spock83 ()

BorutO ::

Kaj je boljše, če kupiš povratno letalsko karto ali če kupiš samo enosmerno, nazaj pa si jo kupiš, ko si ogledaš vse, kar si hotel? Jaz mam namen kupiti povratno letalsko karto, naslednje leto od 20.7. do 20.8., pol pa bi šla nazaj domov, ampak se bojim, da ne bova vidla vsega v miru v tem času. Na primer, rada bi šla v Yellowstone razne muzeje, živalske vrtove, itd.
Seveda hočeva potovati po ZDA z najetim avtom, pa iti kar se da čim več znamenitosti si ogledat. Tu pa je verjetno časovna omejitev, da je mesec dni premalo. Torej, dve povratni karti staneta dobra 2 jurja (ni nobenih akcij takrat), pol pa še ene 3 jurje s sabo vzameva, pa je to to.
Kako pa je kaj s prijavo denarja? Sem gledal dokumentarce na Discoveryu, ko so kazali obmejno policijo pa na letališčih, in tam moreš prijaviti neko količino denarja, če je večja od določenega zneska. Od katerega zneska dalje treba prijaviti in ali pol kaj davka gor nabijejo, da še treba to prijavnino plačat ipd? Ker v dokumentarcu je kar veliko ljudi ne prijavlo količino denarja, in ko so jim ga našli, so jim ga zaplenili. Tako kot en južnoameričan, iz neke revne države, ki je v ZDA delal kar nekaj let, pol pa je hotel iti nazaj domov in ves ta našparan denar nesti s sabo, da bi obogateli doma, ampak ker denarja ni prijavil so mu vseh tistih 40.000 dolarjev zasegli.

Palačinke delajo boljše kot pri nas? ;) Ker na palačinkah jaz umiram. :P

Gandalfar ::

V ZDA letis na Visa waiverju, kar pomeni da moras imeti karto za nazaj, se preden stopis v drzavo. Se vedno pa lahko ko si gor kupis enosmerno karto nazaj in ti povratni let na prvi karti preprosto propade. Edino pazi, da niti za en dan ne prekoracis maksimalnega datuma tvojega visa waiverja (razen, ce ti je vseeno ce ne gres nikoli vec v ZDA).

> Kako pa je kaj s prijavo denarja

S sabo imas npr. tisoč dolarjev v gotovini, ostalo itak vse plačuješ s kreditnimi in debetnimi karticami. Če rabiš gotovino greš na prvi bankmat in dvigneš 300 ail 500 dolarjev in je to to.

V ZDA itak vsa kultura temelji na kreditnih karticah in ne moreš sploh v hotel ali avta zabookirat, če nimaš kreditne, ki ima dovolj kritja za potencilno škodo.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Enosmerne karte so veliko dražje, razen če slučajno naletiš na kakšno ugodno priložnost (last minute na letališču, ko včasih kakšno karto poceni prodajo, da je letalo zasedeno do konca).

Kar se denarja tiče, boš pa imel na letališču težave kvečjemu s tem, da ga boš imel premalo.

Če s palačinkami misliš na te, ki jih poznamo pri nas, boš razočaran, ker tisto v Ameriki je nek križanec med palačinko in krofom;)

O.

Miha_T ::

Priporočam, da si splaniraš po dnevih in rezerviraš hotele/kampe. Nekateri parki so polni že par mesecev prej. Pozanimaj se glede rezervacij (www.recreation.gov, www.nps.gov...), ker je velika razlika če prideš zvečer v kamp kjer imaš najboljši plac rezerviran ali pa prideš v park pa je vse zasedeno in moraš nazaj do najbližjega mesta iskat hotel. S tem izgubiš lahko par uric in zamudiš sončni zahod/vzhod, ki je v enih parkih res za vidt. Npr. avgusta 2011 je bil Yosemite park nabito poln. Pri vseh kampih in kočah je bila tabla "FULL" ali "No vacancy". Midva pa sva imela rezervacijo za enega boljših placov v kampu, pa je blo čist hudo. Če imaš prenočišča rezervirana si lahko mirno do večera na ogledih in takoj zjutraj v središču zanimivosti. Če boš tako splaniral, tudi s povratno karto in rezervacijo avtomobila ne boš imel problemov. Prijavit moraš pa vso gotovino nad 10.000usd. Verjetno ne boš imel tolk s sabo...

Posvetu ::

prejšnji konec tedna sem spisal en okviren plan za zahod ZDA

http://www.posvetu.si/blog/nasveti/nacr...

glede rezervacije je odvisno kdaj greš, za poletje je skoraj obvezno imeti vnaprej rezervirano (ima pa večina motelov možnost, da lahko brezplačno prekličeš še do 16:00 na dan prihoda, izven sezone pa se za 2 skoraj vedno najde kakšen motel ob cesti (izjema velika mesta).

za povratno karto v poletju pa imaš trenutno super ponudbo za dobrih 500€ do San Francisca, normalno so v tem terminu cene 1000€+ - mi smo jo kar kupili za 3 tedne v juliju.

Bi pa o poti dobro razmislil, če si mlajši od 25 let, saj bo v tem primeru najem avta precej drag.
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Posvetu ()

BorutO ::

Ne, sem 28 star, tak da tu ni problema.
Kaj pa je to Visa waiver? Prvič slišim za kaj takega. A ni to tako, karto kupiš, pa si tam par tednov, pol pa si spet kupiš karto oz. s povratno greš nazaj, če zamudiš dan termin odhoda, si pač moreš kupiti novo karto. Ali na čem temelji Visa waiver? Sicer imam Visa kartico, če to kaj pomeni? ;)

Za premalo denarja vem, da imaš lahko hude probleme, če greš v Avstralijo za 600 evrov za dva tedna, še posebno brez povratne karte. So tudi imeli dokumentarce na Discoveryu o letališčih v Avstraliji, in so kar veliko ljudi zavrnili, ker so imeli premalo, če pa so jih že spustili notri, pa so jih par dolgih nekaj 10 minut zasliševali itd. Za ZDA ne vem kako so strogi, ampak glede na to, da so najbolj varovana država na svetu, verjetno gledajo za vsak drek. Na primer vem, da ne smeš nositi notri nekih tekočin ipd, hrano, ki jo doma narediš ali kupiš, moreš pojesti še preden prispeš v zda, ker če ne ti vržejo vse v smeti zaradi možnosti okužbe itd. Glede prtljage pa vsega tega na letalu sem dokaj dobro informiran s teh dokumentarcev. Pa razne članke z RTV SLO sem sishranil, ki jih je treba vedeti.

Kaj pa glede tega ... Za slovence je Viza nujna? Če sem dobro informiran, vize ne rabijo samo angleži, kanadčani in avstralci. Kje pridem do vize? A morem na slovensko oz. ameriško ambasado iti ali si jo lahko zrihtam prek interneta? Kako je z zavarovanjem tam? Pri nas imamo evropsko kartico, ki velja samo v EU državah. Kaj je dobro da si vse zrihtam pred poletom, da ne bom potem mel kakšnega sranja, če do česar pride. Jaz še do zdaj nikoli nisem letel z letalom, tako, da nič ne vem kaj pa kako. Delam pa po tujini, tako da marsikaj tudi vem kako in kaj majo v nekaterih državah kar se tiče zavarovanja in ostalega.

Obstaja kje kakšen članek, kako in kaj v ZDA, vse do podrobnosti. Na primer, ko prispeš v NYC na letališče JFK, koliko stanejo taksiji, da te cuknejo do ... kaj pa vem, do renta cara direkt, kakšne zahteve imajo pri renta-carju, če naša vozniška sploh velja v ZDA, kje je boljše prespati ob mestih, v motelih ali kar nekje na prostem v šotorih, ipd. Na rtv slo marsikaj piše pod tistimi članki o ZDA, ki jih je napisala Kaja, samo še vseeno ni dovolj jasno. Slovenskih člankov bi bil še najbolj vesel.
Rabil bi samo take spletne strani, kjer bi kaj pobral ven, pa da ne bi toliko spraševal. Saj veš, ko enkrat greš prvič nekam, tako z letalom kot na celino, pa hočeš, da imaš vse kar se da porihtano v nulo.

Na tem potovanju si ti bil, v tem članku? Sem ga že prebral par dni nazaj, ja. Sem si ogledal to pot, kjer si se vozil, tudi s street viewerjem nekaj, samo jaz se ne bi samo vozil ampak si marsikaj ogledal. Kaj pa navigacja? Garmin je lepo pokrit? Ali bi mogel imeti TomToma, ker po raznih oddajah kje vidim, da imajo američani na tovornjakih pa v avtih TomToma ... Garmina še nikoli nisem zasledil v njihovih vozilih.

BorutO ::

de199 ::

preveč planiraš...

če boš v kakem hostlu je najlažje, da si najdeš družbo in spoznavaš mesto skupaj.. Vprašaš kaj se splača videti, kje do dobri bari...

Pa zdravstveno zavarovnaje si zrihtaj. Prijatelj je v coney islandu na plaži stopil na iglo in je cel mesec mogel preventivno jemati zdravila proti HIVu... (zelo drago)

Za navigacijo priporočam google maps.. (telefon in data plan boš itak rabil)...

Gandalfar ::

Za do 90 dni ne rabis vize: Visa Waiver Program @ Wikipedia

Rabis pa imet https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ potrjen tistih 48 ur prej, oz se raje takoj, ko kupis karto.

Ce nimas povratne karte na tako kratkem entryu ( do 90 dni ), to potem zgleda kot da hoces tam ostat in se ti drasticno zvisajo opcije, da ti zavrnejo vstop.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

na grobo sem mislil, da bi 2000€ bilo dosti... nekega šopinga se ne bi šel gori, ker sem prišel kej videt, ne pa po štacunah hodit.

Ko boš enkrat tam, ti bo žal če ne boš imel 2000€ za zapravit. Resno, trust me. Jaz sem šel z istim attitudom tja, pa sem zagonil menda 1500€ za oblačila (smešno poceni), darila in gizmote.

Precej ljudi, ki jih poznam s seboj vzame minimalno prtljage, vrne se pa za maksimalnim številom potovalk, ki jih lahko vlečeš na avijon.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

BorutO ::

Koliko potovalk pa je dovoljenih na avijonu? Če se ne motim dve na osebo? Lahko vse, kar tam kupiš, varno prineseš domov, ali bo ameriška carina pri pregledovanju kufrov kaj obdržala, če tudi imaš račun pa vse za to? Govorim o neki drobnariji, ki gredo v potovalke (prenosniki, telefoni, tablice, ostale elektronske naprave ipd - razen orožja seveda.

Na eni spletni strani sem prebral, da imajo cariniki pravico prekontrolirati prenosnik, tako da je najboljše, da se kakšnim piratskim zadevam izognem? Kot so kakšni filmi, programi, muzike? Ker američani so znani po tožbah za vsak drek, še posebej proti piratom niso niti malo usmiljeni.

Kaj pa navigacija Nokie? Slovenija in ostale evropske države so lepo pokrite od Nokie, tako da so ZDA verjetno tudi, predvsem v tistih turističnih delih najbolj. Ta Google Maps verjetno malo žere preveč interneta - če bi ga uporabljal preko interneta.

BorutO ::

Danes je nekdo dodal zelo podroben članek o Yellowstonu na rtvslo. http://www.rtvslo.si/tureavanture/novic...

Super opis, samo do karte bi mogel nekje priti, po možnosti navigacijske poti. ;)

Posvetu ::

Kakšne karte - misliš zemljevida poti? Mislim da glede navigiranja preveč kompliciraš. Na zahodu ZDA je tako malo cest da se lahko navigiraš po atlasu :) Pri vstopu v vsak narodni park dobiš brošuro z zemljevidov parka in vsemi zanimivosti, lahko jih tudi že prej natisnes z uradnih strani parkov. Skoraj vsaka zvezna država ti celo v Sloveniji pošlje brezplačno avtokarto. Jaz sem po tem delu ZDA prevozil okoli 30.000km brez navigacije in se ne spolnim, da bi se kdaj zgubil. Drugače pa ima čisto vsaka navigacija dovolj dobre karte za ta del sveta, od Nokie, iGo, Garmina, brezplačnih off-line Android na osnovi Open Street mape, ...

Pa ne glej preveč discovery oddaj - oni prikažejo tiste problematicne primere, med tem ko gre nekaj sto tisoč dnevno skozi brez problemov. Ameriške carine tudi čisto nič ne briga, kaj ti nosis ven iz ZDA, čarobno lahko placas kvečjemu v EU.

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!), do agencije običajno pelje brezplačen bus izpred terminala. V praksi je dovolj katero koli Slo vozniško dovoljenje, za vsak slučaj pa si daj delati se mednarodno (na AMZS).
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Mavrik ::

Samo zaboga ne hodit v državo brez zrihtanih:

1.) ESTA Visa waiver
2.) Povratne letalske krate (!!)
3.) Kraja kjer boš spal

Prva je obvezna, za drugi dve bodo skoraj gotovo vprašali. Če ne znaš odgovoriti se šansa da boš iskal karto za pot domov še isti zelo močno poveča.
The truth is rarely pure and never simple.

Okapi ::

A brez vize v potnem listu lahko greš tudi če nameravaš v ZDA priti iz Mehike ali Kanade?

O.

ThinkPad ::

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!), do agencije običajno pelje brezplačen bus izpred terminala. V praksi je dovolj katero koli Slo vozniško dovoljenje, za vsak slučaj pa si daj delati se mednarodno (na AMZS).


Če hočeš prišparat, najameš avto na letališču samo za tisti dan in ga greš takoj v mesto zamenjat oz. tam vzameš drugega za občutno nižjo ceno. Letališča so najdražja..

borut_p ::

Mavrik je izjavil:

Samo zaboga ne hodit v državo brez zrihtanih:

1.) ESTA Visa waiver
2.) Povratne letalske krate (!!)
3.) Kraja kjer boš spal

Prva je obvezna, za drugi dve bodo skoraj gotovo vprašali. Če ne znaš odgovoriti se šansa da boš iskal karto za pot domov še isti zelo močno poveča.


Si ziher, da je treba pred potovanjem uredit Visa waiver. Ko sem bil jaz tam, sem ga izpolnjeval pred okencem na letališču. Se pa strinjam z navedbami o spanju, saj moraš na obrazec napisati naslov bivanja v ZDA.


... ok sem preveril zgornje linke - so kar konkretno zaostril tale potovanja v zda - jep, je treba prej zrihtat
lp
b

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borut_p ()

Posvetu ::

ThinkPad je izjavil:

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!), do agencije običajno pelje brezplačen bus izpred terminala. V praksi je dovolj katero koli Slo vozniško dovoljenje, za vsak slučaj pa si daj delati se mednarodno (na AMZS).


Če hočeš prišparat, najameš avto na letališču samo za tisti dan in ga greš takoj v mesto zamenjat oz. tam vzameš drugega za občutno nižjo ceno. Letališča so najdražja..


To pa že dolgo ne drži več, recimo da sem v zadnjih nekaj letih gledal za okoli 100 primerov najemov avto v ZDA, od tega se samo za enkrat spomnim, da je bilo izven letališča ceneje (pa še to le za kakšen € na dan), v nekaj primerih so bile cene enake, v večini (nad 80%) pa na letališčih občutno nižje. To seveda velja za najem preko evropskih posrednikov z vključenimi zavarovanji. Če pa najameš (bistveno dražje) direktno preko ameriških strani ali brez predhodne rezervacije pa je lahko izven letališča ugodnejše kot na letališču, a skupno vseeno precej dražje kot v prvem primeru.
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Miha_T ::

Splača se tudi včlaniti v kakšen rent-a-car members club. Jaz sem se včlanil v Hertz #1 gold club (zastonj preko Delta arlines) in me je avto prišel 1/3 ceneje. Pa še en kup ugodnosti dobiš (zastonj sat. radio, ni treba natankanega vrniti, pri najemu ni treba do šalterja ampka samo v garažo in odpelješ,...)

Posvetu ::

Miha_T je izjavil:

Splača se tudi včlaniti v kakšen rent-a-car members club. Jaz sem se včlanil v Hertz #1 gold club (zastonj preko Delta arlines) in me je avto prišel 1/3 ceneje. Pa še en kup ugodnosti dobiš (zastonj sat. radio, ni treba natankanega vrniti, pri najemu ni treba do šalterja ampka samo v garažo in odpelješ,...)


sem tudi sam član Hertz #1 (pa Alamo Insiders in podobno), a ta 30% popust je čisti nateg, večinoma je cena ista, zgodilo pa se mi je celo, da je bilo kot član kluba dražje. Cena pri Hertzu je tudi običajno med višjimi, razen za kakšne specifične modele (recimo trenutno gledam za Toyoto Prius iz SFO za dobrih 200€ na teden), je pa prednost Hertza široka mreža poslovalnic (lani jih dvakrat koristil v Oceanside, CA, ker je bila poslovalnica nasproti motela, v katerem sem moral biti, druga najbližja pa bi bila nekaj km stran) in to, da je cena za doplačila za one-way bolj transparenta. To da ni treba natankanega vrniti pa je običajno slabost, saj si rent-a-cari radi zaračunajo precej visoko ceno goriva + dodatnih 20-30$ "storitve tankanja". Je pa sama storitev top, kot "goldmember" res vse urediš v trenutku.
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Miha_T ::

Ja, pri vstopu v ZDA moraš samo pokazati rezerevacijo prvega hotela in okviren plan kaj misliš počet tam. Jaz sem itak imel vse lepo v mapi (rezervacije, ocene restavracij, zemlejvide, zanimivosti v mestih...) in so mi le zaželeli prijeten roadtrip. Bolj problematičen je prihod nazaj v slo. Meni so pregledali čisto vse. Za novejši laptop, fotoaparat in garmina sem moral dokazati, da niso kupljeni v Ameriki. Zato je dobro če imaš račune s seboj. Če si pa res kaj takega kupil v USA (kar itak boš) si pa že v naprej izmisli slovensko poreklo naprave in jo "zamaskiraj" da izgleda starejša (umazana, polepljena, zmečkana embalaža...). Npr. jaz sem pri vprašanju za poreklo garmina (res je bil kupljen v US) izstrelil da je kupljen 6 mesecev nazaj v akciji na mimovrste, pa še malo ga sem polepil z izolirtrakom okrog konektorja pa so bili zadovoljni. Za fotoaparat sem pa na srečo imel stare slike gor in sem jim tako pokazal da sem ga imel že pred odhodom v US.

Mavrik ::

Na carinski upravi dobiš sicer obrazec, kamor napišeš vse stvari, ki jih neseš iz države. Tako ti ni treba komplicirati in iskati računov.
The truth is rarely pure and never simple.

Miha_T ::

Pri Hertzu moraš razlikovati Hertz #1 in Hertz #1 gold. Hertz #1 je res brezveze. Gold cena pa je bila ugodnejša od evropskih ponudnikov v US. Pa še na Hertzu so mi ob rezervaciji "convertible" obljubili Mustanga tako da je bil zame no-brainer.

mavrik, ja za ta obrazec vem ampak mi je blo lažje le vzet račune naprav kot vpisovati serijske št. v obrazec in ga potrjevati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Miha_T ()

ThinkPad ::

Posvetu je izjavil:

ThinkPad je izjavil:

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!), do agencije običajno pelje brezplačen bus izpred terminala. V praksi je dovolj katero koli Slo vozniško dovoljenje, za vsak slučaj pa si daj delati se mednarodno (na AMZS).


Če hočeš prišparat, najameš avto na letališču samo za tisti dan in ga greš takoj v mesto zamenjat oz. tam vzameš drugega za občutno nižjo ceno. Letališča so najdražja..


To pa že dolgo ne drži več, recimo da sem v zadnjih nekaj letih gledal za okoli 100 primerov najemov avto v ZDA, od tega se samo za enkrat spomnim, da je bilo izven letališča ceneje (pa še to le za kakšen € na dan), v nekaj primerih so bile cene enake, v večini (nad 80%) pa na letališčih občutno nižje. To seveda velja za najem preko evropskih posrednikov z vključenimi zavarovanji. Če pa najameš (bistveno dražje) direktno preko ameriških strani ali brez predhodne rezervacije pa je lahko izven letališča ugodnejše kot na letališču, a skupno vseeno precej dražje kot v prvem primeru.


No, ne vem kaj je zate "dolgo ne drži več", ker jaz sem v zadnjih dveh letih pri Herzu konkretno prišparal, pa ni važno ali sem rezerviral na Herz internetni strani, ali preko naše agencije, ki je rihtala tudi letalsko karto in hotelsko rezervacijo. Znesek rezervacije z 1100 USD sem zbil na 650 USD, avto sem obdržal, menjal sem samo pogodbo v mestu. Zadnjič pa sem moral zamenjati tudi avto, a sem dobil drugega iz istega razreda. Prihranki so bili očitni in tak način je bil tudi nasvet ameriških kolegov, ki tam živijo. Ne rečem, da je povsod tako, a podobno sem izkusil tudi izven ZDA (in Evrope).

Posvetu ::

ThinkPad je izjavil:

Posvetu je izjavil:

ThinkPad je izjavil:

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!), do agencije običajno pelje brezplačen bus izpred terminala. V praksi je dovolj katero koli Slo vozniško dovoljenje, za vsak slučaj pa si daj delati se mednarodno (na AMZS).


Če hočeš prišparat, najameš avto na letališču samo za tisti dan in ga greš takoj v mesto zamenjat oz. tam vzameš drugega za občutno nižjo ceno. Letališča so najdražja..


To pa že dolgo ne drži več, recimo da sem v zadnjih nekaj letih gledal za okoli 100 primerov najemov avto v ZDA, od tega se samo za enkrat spomnim, da je bilo izven letališča ceneje (pa še to le za kakšen € na dan), v nekaj primerih so bile cene enake, v večini (nad 80%) pa na letališčih občutno nižje. To seveda velja za najem preko evropskih posrednikov z vključenimi zavarovanji. Če pa najameš (bistveno dražje) direktno preko ameriških strani ali brez predhodne rezervacije pa je lahko izven letališča ugodnejše kot na letališču, a skupno vseeno precej dražje kot v prvem primeru.


No, ne vem kaj je zate "dolgo ne drži več", ker jaz sem v zadnjih dveh letih pri Herzu konkretno prišparal, pa ni važno ali sem rezerviral na Herz internetni strani, ali preko naše agencije, ki je rihtala tudi letalsko karto in hotelsko rezervacijo. Znesek rezervacije z 1100 USD sem zbil na 650 USD, avto sem obdržal, menjal sem samo pogodbo v mestu. Zadnjič pa sem moral zamenjati tudi avto, a sem dobil drugega iz istega razreda. Prihranki so bili očitni in tak način je bil tudi nasvet ameriških kolegov, ki tam živijo. Ne rečem, da je povsod tako, a podobno sem izkusil tudi izven ZDA (in Evrope).


ja, nasvet mogoče velja za ameriške kolege. Samo za info - 650$ si plačal za koliko časa? Katera zavarovanja so bila vključena v tej ceni?
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Posvetu ::

Miha_T je izjavil:

Pri Hertzu moraš razlikovati Hertz #1 in Hertz #1 gold. Hertz #1 je res brezveze. Gold cena pa je bila ugodnejša od evropskih ponudnikov v US. Pa še na Hertzu so mi ob rezervaciji "convertible" obljubili Mustanga tako da je bil zame no-brainer.

mavrik, ja za ta obrazec vem ampak mi je blo lažje le vzet račune naprav kot vpisovati serijske št. v obrazec in ga potrjevati.


misliš tole? https://www.hertz.com/rentacar/member/e...

jaz imam to Gold kartico od leta 2008, takrat jo je dejansko bilo težko dobiti, sedaj pa se mi zdi, da je čisto razvrednotena.
www.posvetu.si - nasveti za brezskrbna in ugodna potovanja po svetu

Okapi ::

Miha_T je izjavil:

Bolj problematičen je prihod nazaj v slo. Meni so pregledali čisto vse.
Kako pri nas vedo, da si prišel iz ZDA? Direktnih letov ni, se pravi prideš od nekod iz EU, na "shengenski" vhod.

O.

jernejl ::

Za lete znotraj EU imajo nalepke na prtljagi zeleno črto. Če prideš od zunaj, je nalepka drugačna.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/cu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

de199 ::

Avto se vedno najame na letališču (predhodna rezervacija preko evropskih strani!).


Zakaj preko Evropskih strani?
Katere evropske strani priporočaš?
Sam sem preko kayak.com našel relativno dobro ponudbo..
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potovanje - zda (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
678833 (3841) GupeM
»

Visa Electron v ZDA?

Oddelek: Loža
113662 (3434) de199
»

Poceni v Francijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7922752 (17751) Karaya 52
»

Ko potuješ v ZDA, rabiš.....?!

Oddelek: Loža
268954 (7570) tomi77
»

Nakup iz Amerike

Oddelek: Loža
152545 (2129) Matty

Več podobnih tem