» »

Ko potuješ v ZDA, rabiš.....?!

Ko potuješ v ZDA, rabiš.....?!

GregiB ::

Halo....

najdražjo in podmladek bi rad naslednje leto presenetil z tedensko rajžo v ZDA.... pa me zanima, če ima kdo izkušnje....

1. Kako je zdaj z potnimi listi (pasoši)? Sin ima tega novega z biometričnimi podatki, midva s samo še onega rdečega, predhodnega... Baje ta za ZDA ne vellja, al kako? Bo treba nove narediti....
2. Če je tako, se da to narediti brez vednosti žene (verjetno ne... mora biti sveža slika in lastnoročni podpis, kne'da?
3. Ker smo Budgettravellerji, me zanima, če ima kdo izkušnje kje do najugodnejše variante letalo + hotel za npr. 7dni NY City?

Tudi kakšni drugi namigi so dobrodošli...

Thx
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Tody ::

1.) Tole kar si napisal je bull naši pasoši so čist lepo veljavni samo potem te na ameriški carini malce bolj poslikajo pa prstne odtise vzamejo. In nekako boš rabil ženo za to ;)

2.) Karte ugodno dobiš na edream.com ali http://www.bookingpoint.net/sl/ če rabiš bolj slovensko varjanto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

LuGi ::

Jon ::

1. Rdeci pasos je OK, ker je machine-readable, sem bil ze 8x.

2. Pred poletom je potrebna registracija ESTA, kjer potrdis da nisi terorist :) https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html...

3. Za najboljso karto bo treba mal pobrskat - priporocam da zacnes na www.kayak.com, www.travelocity.com in www.potovanje.si, potem pa pogojno se na www.airfrance.si, www.austrian.com in www.lufthansa.com. Ce ste trije, bi se mogoce splacalo leteti iz Benetk (VCE) ali Trsta (TRS), vcasih majo tudi iz Zagreba. Benetke imajo ponavadi najcenejse karte in celo direktne lete do JFK, ampak je kar nekaj voznje tja in nazaj. Ce imas izbiro, za dohodno letalisce raje izberi JFK, ker ima boljso povezavo z Manhattnom in cenejse taksije. (JFK - Manhattan $50, EWR-Manhattan tudi $70-$80), ce ste avanturisti pa greste lahko iz JFK do Mnh tudi s podzemno za cca $7 po osebi.

Obvezno online check-in in izbira sedezev 24 ur pred letom, da boste zihr sedel skupi.

Hotel/hostel ne bo poceni, www.hotelclub.com, www.hostelworld.com , www.expedia.com , www.travelocity.com . Pazi na lokacijo in se izogibaj Harlemu (karkoli je vecje od 100th street).

Vse ostalo in se vec na http://wikitravel.org/en/New_York_City
HF :)

DuleKrtola ::

3. Ker smo Budgettravellerji,

...z tedensko rajžo v ZDA.


To mi nekak ne gre skupaj. K da bi šu z avtom na morje za 1 dan do dubrovnika.

Gregor P ::

Če je le mogoče, bi si moral vzeti vsaj kakšen mesec za ZDA; razen seveda, ko si na poslovnih potovanjih za nekaj dni.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

d0rK ::

Ko bos v NY, priporocam Francisco's Centro Vasco. Jastog tak da dol pades.

Karen ::

Glede menjave potnega lsita: ženo pač "našopaš" da bi bil čas zamenjat potni list, da ne boste imeli težav v prihodnosti ipd. Sicer pa: itak ji ne boš mogel zavezat oči in jo peljat na letališče. Če torej izve en mesec prej da lahko začne "psihološke" priprave, se malce razgleda kam bi šla na Manhattnu ipd. ne bo nobene škode.

koli99 ::

Si malo sposodim temo...

Z punco imava namem iti v kratkem v NY in si ogledujeva apartmaje(studiote):

Apartma1
Apartma2

kičasti, vem:), zanima pa me, ali je poleg te navedene cene (+Airbnb service fee ($53)), najbrž potrebno še kakšne city Tax(nič ne piše)?

Hvala za odgovore!

guest #44 ::

Sken prstnih odtisov na carini?? Fuck you ZDA, ne boste me vidli kej preveč kmalu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

z3ro ::

guest #44 je izjavil:

Sken prstnih odtisov na carini?? Fuck you ZDA, ne boste me vidli kej preveč kmalu.

vrjetno ne greš tja koga umorit..mene to ne bi motlo:)

guest #44 ::

Kaj pa ima ameriška vlada za mi nardit kartoteko?! Ko bo na oblasti skrajno verska stranka in bo "sodomija" postala kazniva bo jim zlo prav pršla baza podatkov o tebi/meni/nas. Karikiram seveda, ampak to je dejstvo...sam da se zdej izvaja izključno na teroristih, ljubiteljev scat porn in podobnega ne preganjajo, še!

bajsibajsi ::

koli99 je izjavil:

Si malo sposodim temo...

kičasti, vem:), zanima pa me, ali je poleg te navedene cene ...


Malo offtopic, ampak mogoce ne ves za to. Ce sta tko avanturista lahko najdeta prenocisce, ki bo zastonj preko
http://www.couchsurfing.org/ Kavcsrfing je super zadeva, zlasti za tiste, ki radi spoznavajo nove ljudi, zivljenje v tuji dezeli iz prve roke, kulturo,..itd. pa lahko se dobis kak pameten nasvet od gostitelja (npr. kaj se splaca videti, kje je ceneje shoping..). Je pa res, da iz izkusenj, nekje gostitelja sploh mogoce ne bo doma, ko si ti v njegovem stanovanju. :)

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Jverne jah pa ostani doma :) Oni so se tko zmislil in če hočeš tja moreš to narest. Sicer pa dobiš še kup enih čudnih vprašanj ko prideš tja tko da tele prstni odtisi so najmanj :)

blue ::

@jverne če si zrihtaš državljanstvo potem ti ni treba dat ( ker jih že imajo :) )

Highlag ::

Jaz bi dodal da potrebuješ tudi kakšen adapter za vtikače. Usa ima 120V 60Hz, + drugačne vtikače. Tako da kakšni feni in podobne stvari ne delajo, elektronske naprave, ki imajo elektronske napajalnike pa vendar je kljub temu treba pogledat da nesejo do 95V na vhodni strani.
Never trust a computer you can't throw out a window

gulfstream ::

Ko na letalu nad atlantikom dobiš zelen listič, dobro preberi kaj gor piše in ga pravilno izpolni. Da se ne boš zajebal in pod vprašanje, če nameravaš opravljati teroristično dejavnost na njihovem ozemlju, obkrožil ja. Vsaj tako je bilo ko sem nazadnje preko šel:)

Drugače se silno ugodno spi v motelih ob avtocestah. Super varianta je, da vzameš rentacar in se voziš okoli v svoji režiji...vsaj za manj poseljena področja. Promet zunaj mest teče umirjeno in se je pravi užitek voziti. Če boš v NY, je avto ena sama muka in si najbolj mobilen s podzemno (pa konec koncev lahko tudi prehodiš manhattan 3x na dan če se ti da).

Hrana je načeloma cenejša kot pri nas, bencin je ~pol cene našega, odvisno od lokacije. Drugače pa si prej preberi kak vodič, tam ti najbolje svetujejo kaj se splača ogledati.

SasoS ::

Zelenih lističev odkar je ESTA ni več. Je edino bela carinska deklaracija. Se pa moraš spomnit ESTO izpolnit preden greš (in ne tako kot Svetelšek to ugotoviti šele tam :D) in pa dobro jo je imet s sabo sprintano ker drugače ti bodo *evropejci* težili in te ne spustili na letalo (lastna izkušnja - glupi italijani ki jim ne moreš dopovedati da E v ESTA pomeni electronic...jasno da ko sem zgodbico za hec povedal američanu na meji 8 ur kasneje se je samo smejal in mi dal štempelj :D)

gulfstream ::

No vsaj to so porihtali torej, da te ne zbudi stevardesa sredi noči in pritiska s papirji :))

Bor H ::

Si bom še jst sposodil to temo. Tisti ESTA me matra, ko gledam kaj hočejo moraš očitno že imeti letalo rezervirano pred prijavo? Druga stvar, ki mi ni jasna je "address while in USA" saj bom v hostlih in jih še nimam rezerviranih, kaj naj s tem?

Pa če ma kdo kak hint kaj se splača pogledat v Washingtonu in Philadelphyi bi bil hvaležen, bom pa pogledal še razne vodiče of course.

lonz ::

Naslov v ZDA je opcionalen. Ni nujno za uspešen vnos.
...arrrrrr, shiver me timbers...

Bor H ::

Ok, sam vseeno se ne bi s kavboji hecal, bi raje vse izpolnil. Pozna kdo kak primer ko so komu zavrlni vstop?

lonz ::

Če nimaš zločinske preteklosti v ZDA, ni straha da ne bi odobril...
...arrrrrr, shiver me timbers...

Bor H ::

Aha, hvala, nisem še prestopil ameriške meje, če sm banan na kakem forumu pa verjetno ne šteje kot zločinsko dejanje 8-)

Tody ::

Ne rabiš se sekirat, važn da te majo oni v računlaniku kdaj prideš in kako prideš.

poga ::

na ESTO vpises prvi naslov na katerem bos. Potem ni vazno, ce ga vmes 10x zamenjas...

tomi77 ::

Že 3x bil v New Yorku...vedno sem spal v hostlih...poglej na internetni strani Hostelworld.com, Komot lahko prespite tudi uper west (east) side new yorka...vse do 100th street imaš ogromo hostlov...tako, da je ogromno izbire. Lahko ti naprimer tega priporočam...kjer smo imeli kar uredu izkušnje (http://www.broadwayhotelnyc.com/)

Za letalske karte se ti mogoče splača pogledat, da letite iz Benetk...ker naprimer Delta leti direktno v NY...torej ni nobenega presedanja.

iskalniki kart: edreams.com, mobissimo.com, expedia.com

Ko prispete na letališče za prevoz do Manhattna je za prvič najboljše taxi...vendar obvezno rumeni taxi (uradni od mesta NYC) ker imaš tudi črne (neuradne) taksije...ki pa te hitro lahko preseneti na cilju z zasoljeno ceno. rumeni pa imajo standardno tarifo od letališča do kjerkoli v manhattnu.

Kar se tiče prehrane lahko priporočam en dober...res odlično BBQ restavracijo (http://www.dallasbbq.com/upper-westside) imajo odlično grill hrano in ogromne porcije :))
Core2Duo E6400 ; ASUS P5B; Ram OCZ 4 GB DDR2 ram, 4x 1GB PC2-6400, 800MHz;
Sapphire ATI HD 3870 ; 2x Seagate 7200.10 320GB SATAII;


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je bil kdo od vas že v NY? Pomoč

Oddelek: Loža
206527 (4909) Jerry000
»

Potovanje v New York ali San Francisco? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10335930 (32617) Miha_T
»

Potovanje v ZDA

Oddelek: Loža
4710162 (8573) fosil
»

Vzhodni del ZDA - potovanje

Oddelek: Loža
3110793 (8010) jernejl
»

Izlet v VB

Oddelek: Loža
61625 (1452) popster

Več podobnih tem