» »

Prispel je BlackBerry Passport

Prispel je BlackBerry Passport

Oblika novinca je nedvomno nekaj posebnega

vir: CrackBerry

Podobnost dimenzij potnega lista in telefona

vir: CrackBerry
CrackBerry - Že na prvi pogled je BlackBerryjev sveži Passport nekaj posebnega, saj je praktično edini mobilni telefon, ki ima kvadraten zaslon, vsaj v tej velikosti. 4,5-palčni zaslon ima ločljivost 1440 x 1440 pik, prek katerega pride steklo Gorilla Glass 3, kot se za moderen telefon spodobi. Moderne so tudi druge specifikacije, saj se v telefonu nahaja Qualcommov Snapdragon 801, 3 GB delovnega pomnilnika in 32 GB prostora za hrambo podatkov, kar je s pomočjo reže microSD mogoče še razširiti. Celotno napravo po dimenzijah nekoliko razpotegnejo tri vrstice fizične tipkovnice z nekoliko neobičajnim razporedom, ki se nahajajo pod zaslonom. Poleg fizičnih tipk se tipkovnica obnaša še kot na dotik občutljiva površina, s pomočjo katere je mogoče navigirati po menijih mobilnega telefona. Širina zaslona pomeni, da je mogoče prikazati 60 znakov v eni vrstici, kar je 50 % več od 40 znakov, ki jih premorejo konkurenti, ter zelo blizu tiskarskemu standardu 66 znakov na vrstico, kar so na predstavitvi seveda rade volje poudarili.

Specifikacije razširi še lep nabor brezžične povezljivosti, saj je podprt LTE, WiFI vse do 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, podprt je WiFi Direct in Miracast. Fotoaparat na zadnji strani slike zajema s 13 milijoni točk, snema pri 1080p in 60 sličicah na sekundo, za boljšo kakovost pa poskrbi optična stabilizacija slike. Baterija je s 3450 mAh naravnost ogromna, kar se jasno ugodno pozna na avtonomiji. BlackBerry Passport je po dimenzijah nadvse podoben ameriškemu oz. kanadskemu potnemu listu, zato tudi takšno ime novinca.

Operacijski sistem, ki poganja ta zanimiv mobilni telefon, je BlackBerry OS 10.3, ki je nadvse podoben predhodnim izdajam operacijskega sistema 10. izdaje. Novost je virtualni pomočnik z glasovnim ukazovanjem po vzoru Applovega Sirija, Google Now oz. Microsoftove Cortane. Po mnenju ocenjevalcev je prepoznavanje govora dobro, a manjka boljše predvidevanje, česa si uporabnik želi. Konkurenca zaradi nekoliko več izkušenj in znanja s tega področja to že ponuja. Na BlackBerry Passport je naložena Amazonova spletna trgovina z aplikacijami, v kateri ponujajo z Androidom združljive aplikacije. Poganjanje Android aplikacij na BlackBerryjih je možno že dalj časa, torej to niti ni presenečenje. Zahvaljujoč zelo zmogljivi strojni opremi novinca aplikacije delujejo bolj gladko, kot na predhodnikih, a kot z vsemi rešitvami te vrste občasno pride do manjših težav.

Passport je že na voljo na spletnih trgovinah BlackBerryja v ZDA, Kanadi, Franciji, Nemčiji in v Veliki Britaniji, kjer cena znaša 600 dolarjev brez naročnine. Obljubljajo, da bo do konca leta na voljo v vsaj 30 državah. Obsežnejša testa si lahko preberete na The Verge ter pri specialistih za mobilne telefone BlackBerry, CrackBerry, poleg nekaterih drugih strani.

34 komentarjev

kronik ::

Za tako opeko pa reš rabiš pederTašno :D

matobeli ::

končno spet nekaj s tipkovnico. Oblika se mi zdi pa posrečena.

andrejus ::

To s tipkovnico je mogoce celo dobro, ker vse imet na zaslonu ni vedno najboljse. Itak tipkovnico rabis za vsak vnos prakticno. Ne vem pa kako funkcionira oblika.

Drugace kolega ima BB telefon je ful kakovostno narejen, svetlobna leta od mojega note3 je pa rekel da je app store svoh. Ker je tip italijan verjetno lokalnih appov ni nic. In bi ios ali android mu ful koristil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrejus ()

Matako ::

No, saj ni opeka... bolj sanitarna ploščica. :D
/\/\.K.

Netrunner ::

Kakovost gor ali dol .. oblika je po mojem mnenju totalno mimo usekana.

s6c-gEL ::

90.3 x 128 x 9.3 mm, masa 196 g.
Gabariti še niso tako veliki, masa je.
In 2gb več rama ima kot nova japka vi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: s6c-gEL ()

hojnikb ::

zgleda da bo spet treba it krojačom, da bojo mal razširl žepe :)
#brezpodpisa

fosil ::

Vsaj vogale bi lahko malo porezali.
Če niso opazili, so na potnih listih tudi porezani vogali in to z razlogom.
Tako je!

Arctander ::

Kje so pa ločila in znaki na tej tipkovnici?

Machete ::

Skriti v kakšni kombinaciji tipk ali časovno daljšem pritisku verjetno.

stuffy ::



na ekranu :)

GGGGG ::

Arctander je izjavil:

Kje so pa ločila in znaki na tej tipkovnici?


Nad fizično tipkovnico se ti pokaže vrstica z ločili in drugimi posebnimi znaki, prilagojena trenutnem vnosu.

Drugače pa top telefon. Dimenzije so malo nenavadne, ampak glede na prve reviewe zgleda zadeva uporabna.

OS je pa tako ali tako top. Taprav multitasking, navigacija z gestami, keyboard shortcuti, gladko delovanje... Škoda, da so uspeli v parih letih praktično uničiti ugled znamke, da jih zdaj noben več ne jemlje resno.

LapD ::

Ekosistem je bil vedno rak rana, čeprav je zdaj z vključitvijo amazona nekoliko bolje. Pritožbe padajo glede zatikanja pri multi taskingu, nenormalno počasnega fotoaparata, debilno zasnovane tipkovnice s presledkom vrinjenim med črke in kvadratnega zaslona, kar naredi ogled posnetkov zelo neprijeten. OS je zapleten za uporabo pri nekaterih preprostih opravilih (brisanje emailov for example), po drugi strani pa se izkaže pri urejanju besedil in tabel. Skratka izključno za biznis uporabnike, pa še tukaj BB ni v nikakršni prednosti pred konkurenco.
web&motion designer

GGGGG ::

A Passport se zatika? Q10 in Z30 delata silky smooth v praktično vseh pogojih. Vsaj v 10.2 in novejših verzijah. To s fotoaparatom se mi zdi tudi čudno. Če primerjam Q10 z mojo xperio z1 compact, ni neke bistvene razlike.

Pa tole z zapletenim OSom mi tudi ni jasno. Mail zbrišeš tako, da ga označiš in klikneš backspace. Sicer pa to ni ravno funkcija, ki bi jo uporabljal 97x na dan. Po drugi strani je navigacija v samem OSu hitra in enostavna. Ne glede na to, kaj imaš odprto lahko z eno gesto pogledaš hub, kjer so združena vsa sporočila (multitasking, če s kom chataš ali mailaš in zraven delaš kaj drugega npr).

Boobiz ::

Škoda da bo cena astronomska :8)
I'm drunk, what's your excuse?

GGGGG ::

Hmm, 600 usd je trenutno. V rangu ostalih flagship telefonov. iPhone je 650, Note 4 600, če se ne motim, moto x osnovna verzija 500...

FireSnake ::

Meni je grdo, zelo grdo :P
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Matev ::

blackberry mal pretirava s tole tipkovnico

"kaj ti bo torbica če imaš kolo"

matobeli ::

ma ne, končno vidimo nek drug design kot pa klasični touchscreen telefon.

Upam da ga bodo na kakšnem mobitelu imel (vsaj dummy) da ga lahko malo v roko primem

mtosev ::

zanimiv phone.in oblika mi je tud všeč
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

HyperKiller ::

Niti ni nemogoče velik telefon. Odrezite si 13 x 9 cm kos papirja. Res, da imam majhno roko, ampak jaz že na Nokii 520 (12 x 16,5 cm) ne morem tipkat z eno roko - tako da mi za to dol visi.
Za baggy hlače je Passport še dovolj majhen, v oprijete pa telefon po mojem ne sodi.

Rad bi probal tipkovnico.
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

driver_x ::

A kdo sploh še kupuje BBje?

GGGGG ::

Prejšnje četrtletje so prodali 2,6 milijona telefonov (od tega 2 jaz :)). Torej, niso ravno na višku popularnosti.

Je pa novi CEO firmo kar dobro postavu na noge. V pipelinu imajo nekaj novih telefonov, ki bi morali biti bolj popularni, pa v zadnjem času se precej osredotočajo na storitve (ki že zdaj ustvarijo večino prihodkov podjetja). Na računu imajo še nekaj denarja in že drugo leto naj bi bili profitabilni.

driver_x ::

Škoda, ker so bili pred leti precej uspešni in sinonim za poslovne telefone. Kar pa zadnje čase spremljam, pa tudi v tem segmentu nimajo več nobene prednosti pred Applom, Androidom in Microsoftom, ali pač?

GGGGG ::

Ma, Blackberry je zajebal vse, kar se zajebat da v biznisu :) Imeli so ene najbolj zvestih uporabnikov v biznis segmentu. Take, ki so brez težav plačevali 20% več za telefone brez vprašanj. Pa so nekako uspeli narediti bolj crappy OS z vsakim popravkom. Ne tako kot Apple ali Android, kjer ima kakšen feature porodne težave, ampak so bile spremembe res kretenske.

Potem so imeli ogromen tržni delež med low/midrange telefoni. V UK so imeli nekaj let celo najbolj prodajan smartphone, ko so mulci navalili na fizične tipke. Ker so firma za "poslovne uporabnike" so ta segment precej vztrajno ignorirali.



Namesto, da bi resurse usmerili v razvoj novih telefonov in sodobnega OSa, so šli delati npr. Playbook tablet. "Poslovni" tablet, ki ni imel niti mail clienta. Skoraj 2 leti so bili brez novega telefona. Nov OS, ki je sicer odličen, so izdali prehitro, s preveč porodnimi težavami, tako, da so odbili še tiste corporate stranke, ki so switchnili na prve verzije OS10.

Danes imajo telefone, ki so po vseh kriterijih odlični. Imajo spoliran OS, ki se lahko primerja z velikimi (IMHO je boljši kot iOS, Android in WP), imajo storitve, ki prinašajo denar, imajo novo, očitno precej sposobno vodstvo. Ampak vse skupaj pomeni bolj malo, če si prej par let vztrajno delal same katastrofalne napake.

Matev ::

ikst
škoda da tebe nimajo zaposlenega

GGGGG ::

Škoda, bi bili v 3 letih konkurenčni Applu (po prodaji). Ampak zdaj so v dobrih rokah. John Chen zgleda sposoben.

s6c-gEL ::

Kam so se prestavili sedanji uporabniki BB ?

Gandalfar ::

Android, iPhone

driver_x ::

Nekateri se trudijo kot nove poslovne telefone prikazati Windows naprave, predvsem zaradi prevladujočega položaja Microsofta v poslovnih okoljih.

M.B. ::

Pa še najbolj fajn stvar je za developerje, da programiraš, kot da programiraš za Linux, ker je QNX POSIX sistem. Lahko dosbox daš gor in igraš DOS Mariota :), programira se pa lahko lepo v Qt al pa HTML, al pa v Pythonu. (Samo mislim da ne čisto uradno).

Meni se zdi OS zelo fajn, do vsega hitro prideš. Razvoj aplikacij je fajn in zastonj, samo dragi so.

Nevem kako pa je z dolgo rabo.
Playbook je postal grozno počasn po 2 letih uporabe.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Kron ::

Can it Bend?
=**=C64=**=

lostsoul ::

Kron je izjavil:

Can it Bend?

Nope.
http://www.phonearena.com/news/BlackBer...

M.B.: ja, programiranje je zakon!

GGGGG ::

V prednaročilih so prodali 200.000 enot (razprodali zalogo). Drobiž v primerjavi z Applom ali Samsungom, ampak vseeno precej dober znak.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BlackBerryjeva klasika se vrača

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
268091 (4522) knesz
»

Nov BlackBerryjev SecuTablet cilja na varnost

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
64875 (3312) Looooooka
»

Boeingu samouničljivi telefon pomagal razviti BlackBerry

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
116337 (3926) Jst
»

Lenovo bi kupil BlackBerry

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
116754 (5597) ulemek
»

BlackBerry po dolgem času z dobičkom

Oddelek: Novice / Rezultati
105366 (4488) TESKAn

Več podobnih tem