Forum » Pomoč in nasveti » Dva routerja in en modem
Dva routerja in en modem
pintpj ::
Potrebujem pomoč pri konfiguraciji še enega routerja. Pred kratkim sem zamenjal starega TP Link-a WR1043ND z Linksys EA6400. Na modemu sem izklopil wi-fi oddajanje, tako da mi internet teče izključno preko routerja.
Zaradi zagotavljanja boljšega signala v spodnjem nadstropju hiše imam dve možnosti. Kupiti vmesnik, ki ti podaljša signal ali pa nastaviti stari router kot drugi usmerjevalnik, saj imam na modemu en Ethernet port še prost. Skrbi pa me, da se bosta routerja med seboj tepla in ne bo delovalo tako, kot bi moralo.
Kaj mi priporočate, da naredim? Je potrebno staremu routerju zgolj določiti drug kanal, precej različen od tistega, ki je na novem?
Zaradi zagotavljanja boljšega signala v spodnjem nadstropju hiše imam dve možnosti. Kupiti vmesnik, ki ti podaljša signal ali pa nastaviti stari router kot drugi usmerjevalnik, saj imam na modemu en Ethernet port še prost. Skrbi pa me, da se bosta routerja med seboj tepla in ne bo delovalo tako, kot bi moralo.
Kaj mi priporočate, da naredim? Je potrebno staremu routerju zgolj določiti drug kanal, precej različen od tistega, ki je na novem?
SeMiNeSanja ::
Narobe si interpretiraš zadevo.
Stari router lahko uporabiš, če ga zvežeš tako:
--MODEM---(UTP)---wan-Linksys-lan-------(UTP)-------lan-TPLink
Na TP Linku moraš izklopiti DHCP server in mu dodeliti neko interno IP adreso, ki se ratlikuje od interne IP adrese, ki jo ima Linksys (če je Linksys 192.168.1.1, daš na TP Link 102.168.1.10). WiFi si pa nastavi na nek kanal, ki je najbolj prost.
Torej NE priklapljaj še enega routerja na modem, ampak ga priklopi na router. Tako boš lahko tudi komuniciral z napravami znotraj svojega omrežja, kar sicer nebi bilo možno.
Stari router lahko uporabiš, če ga zvežeš tako:
--MODEM---(UTP)---wan-Linksys-lan-------(UTP)-------lan-TPLink
Na TP Linku moraš izklopiti DHCP server in mu dodeliti neko interno IP adreso, ki se ratlikuje od interne IP adrese, ki jo ima Linksys (če je Linksys 192.168.1.1, daš na TP Link 102.168.1.10). WiFi si pa nastavi na nek kanal, ki je najbolj prost.
Torej NE priklapljaj še enega routerja na modem, ampak ga priklopi na router. Tako boš lahko tudi komuniciral z napravami znotraj svojega omrežja, kar sicer nebi bilo možno.
pintpj ::
Res sem narobe interpretiral zadevo. Zadeva mi je precej bolj jasna. Najlepša hvala za pomoč!
MrStein ::
Lahko tudi na modem priklopi, če ima T-2.
Preverjeno.
Preverjeno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
...:TOMI:... ::
Če hoče ločena omrežja, lahko oba routerja priklopi na modem, in to je to. Če hoče skupno omrežje, pa najprej na en router in nato iz 1. routerja na 2. router, kot je opisal SeMiNeSanja.
Ni pa treba spreminjati IPjev tako, kot je opisal SeMiNeSanja. Notranji IP naslovi so 192.168.0.0 - 192.168.255.255 ali 172.16.0.0 - 172.31.255.255 ali 10.0.0.0 - 10.255.255.255 IN NIČ DRUGEGA!
Zadostuje, da če narediš vezavo kot jo predlaga SeMiNeSanja, da na 2. routerju izklopiš DHCP, in spremeniš PO POTREBI(če imata oba routerja enak IP) recimo iz 192.168.1.X na 192.168.10.X, pri drugem pa daš iz 192.168.0.X na 192.168.20.X, DHCP pa uporabiš od prvega.
Ni pa treba spreminjati IPjev tako, kot je opisal SeMiNeSanja. Notranji IP naslovi so 192.168.0.0 - 192.168.255.255 ali 172.16.0.0 - 172.31.255.255 ali 10.0.0.0 - 10.255.255.255 IN NIČ DRUGEGA!
Zadostuje, da če narediš vezavo kot jo predlaga SeMiNeSanja, da na 2. routerju izklopiš DHCP, in spremeniš PO POTREBI(če imata oba routerja enak IP) recimo iz 192.168.1.X na 192.168.10.X, pri drugem pa daš iz 192.168.0.X na 192.168.20.X, DHCP pa uporabiš od prvega.
Tomi
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kako povezati dva pc-ja v dveh vlan-ih?Oddelek: Omrežja in internet | 1831 (1277) | imagodei |
» | Kako povezat dva routerja?Oddelek: Omrežja in internet | 4528 (4305) | Piqui |
» | Domače omrežje - linija in wirelessOddelek: Omrežja in internet | 4574 (4053) | amigo_no1 |
» | Nastavitev modema za vidnost računalnikov povezanih v router?!Oddelek: Omrežja in internet | 9689 (9358) | Hanzek |
» | 2x WRT54GL 2x ADSL, skupno omrežje?Oddelek: Omrežja in internet | 2557 (2317) | b |