Forum » Pomoč in nasveti » Vprašanje glede podaljšane garancije
Vprašanje glede podaljšane garancije
chuck ::
Če kupim računalnik s petletno garancijo (ne govorim o BB zavarovanju) kakšna garancija mi pripada, če mi npr tik pred iztekom petih let pokvari računalnik in mi ga zamenjajo z novim? Par mesecev (kolikor je pač do izteka), eno leto ali pet let?
chuck ::
Vprašanje je splošno za slovensko zakonodajo, ampak recimo:
http://www.sestavi.si/index.php/item/di...
http://www.sestavi.si/index.php/item/di...
St235 ::
Če kupim računalnik s petletno garancijo (ne govorim o BB zavarovanju) kakšna garancija mi pripada, če mi npr tik pred iztekom petih let pokvari računalnik in mi ga zamenjajo z novim? Par mesecev (kolikor je pač do izteka), eno leto ali pet let?
Glede garancije ni razlike ali se pokvari prvi ali zadnji mesec. V obeh primerih imaš enake pravice.
V primeru novega produkta ti začne garancija teči od začetka. Za nov produkt ti morajo nudit najmanj eno letno garancijo oziroma ti morajo nudit takšno garancijo kot jo oglašujejo za tist produkt. Če recimo za matično pološčo oglašujejo 5 let garancije potem ti v primeru menjave pripada 5 let, če 36 mesecev pač 36 mesecev. Ne smejo pa na primer omejit garancijo zamenjanega dela na preostalo garancijo pokvarjenega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
RejZoR ::
Če ne gre za prenosnik, ti bojo zamenjali samo komponento, ki je crknila. Razen če gre za plato, v katerem primeru pa je stvar mal drugačna, ker za sabo potegne preveč stvari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
frudi ::
Podaljšanje garancijskega roka (483. člen)
(1) Pri manjšem popravilu se garancijski rok podaljša za toliko, kolikor časa kupec ni mogel uporabljati stvari.
(2) Če pa je bila stvar zaradi nepravilnega delovanja zamenjana ali bistveno popravljena, začne garancijski rok teči znova od zamenjave oziroma od vrnitve popravljene stvari.
(3) Če je bil zamenjan ali bistveno popravljen le kakšen del stvari, začne garancijski rok znova teči samo za ta del.
vir: Obligacijski zakonik
Torej, če se računalnik s 5 leti garancije pokvari po 4 letih in 11 mesecih, in ti ga v celoti zamenjajo, ti za novega začne znova teči 5 letna garancija (tudi če za ta nov računalnik sicer po novem ponujajo recimo le 3 letno garancijo). Če ti zamenjajo na primer le matično ploščo, bo imela novo 5 letno garancijo le ta nova plošča, ne pa preostanek računalnika.
(1) Pri manjšem popravilu se garancijski rok podaljša za toliko, kolikor časa kupec ni mogel uporabljati stvari.
(2) Če pa je bila stvar zaradi nepravilnega delovanja zamenjana ali bistveno popravljena, začne garancijski rok teči znova od zamenjave oziroma od vrnitve popravljene stvari.
(3) Če je bil zamenjan ali bistveno popravljen le kakšen del stvari, začne garancijski rok znova teči samo za ta del.
vir: Obligacijski zakonik
Torej, če se računalnik s 5 leti garancije pokvari po 4 letih in 11 mesecih, in ti ga v celoti zamenjajo, ti za novega začne znova teči 5 letna garancija (tudi če za ta nov računalnik sicer po novem ponujajo recimo le 3 letno garancijo). Če ti zamenjajo na primer le matično ploščo, bo imela novo 5 letno garancijo le ta nova plošča, ne pa preostanek računalnika.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: frudi ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Garancija na zamenjano komponentoOddelek: Loža | 1313 (1154) | tikitoki |
» | Garancija - menjana matična - prenosnikOddelek: Pomoč in nasveti | 1464 (967) | Ales |
» | Garancija in pravne osebe (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10573 (9172) | St235 |
» | Kaj bi vi storili?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3850 (2972) | drzni86 |
» | GarancijaOddelek: Loža | 3713 (2639) | Šimpanz |