» »

Kraja zasebnih oglasov nepremičninske agencije

Kraja zasebnih oglasov nepremičninske agencije

PrihajaNodi ::

Kateri zakon obravnava krajo zasebnih oglasov nepremičniskih agencij? Tu mora obstajati nek zakonski normativ. Sumim stvarno pravni zakon...

Ziga Dolhar ::

SPZ skoraj zagotovo ne :). Daj malo opiši, kakšen primer imaš v mislih, da si ne bo vsakdo nekaj svojega predstavljal.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Šimpanz ::

O kakšni kraji govoriš? V nepremičninskih oglasih so samo slike in podatki o nepremčnini, ne ve pa se kdo je lastnik. Kaj mi bojo torej slike in podatki?

fosil ::

Verjetno je dal oglas, neka agencija pa je skopirala podatke in slike ter dala svoj oglas.
Tako je!

Aston_11 ::

Morda ZASP, čeprav ne bi škodilo, da bi napisal, kaj bi imel v mislih.-

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

msjr ::

Če prav razumem se ti je zgodilo to, kar se je kolegu ene sto let nazaj.

Dal je oglas za prodajo parcele in čez nekaj časa je opazil, da njegovo parcelo oglašuje neka nepremičninska agencija (celo z višjo ceno). Ko je poklical na agencijo so najprej mutili, da imajo že ful ponudb in da naj podpiše pogodbo z njimi, potem pa je rekel da jih bo prijavil nepremičninski zbornici zaradi slabe poslovne prakse so umaknili oglas.

Aja, takrat zakonsko ni bilo nič določeno, po moje tudi zdaj ni.

PrihajaNodi ::

Da msjr, to sem imel v mislih. Kateri zakon to obravnava oziroma to prakso.

SeMiNeSanja ::

Če nič drugega, imaš kot avtor originalnega oglasa avtorske pravice nad fotografijam.

St235 ::

Gre nedvomno za kršitve Zakona o nepremičninskem posredovanju (ZNPosr), da o poslovnem kodeksu ne govorimo.

Kršitve kot je zgoraj opisana se lahko sankcionira tudi z odvzemom licence.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

PrihajaNodi ::

Kje pa je kak člen v ZNPosr da prepoveduje takšno ravnanje. Etični koteks pa vsi vemo kako je s tem.

St235 ::

recimo:

(1) Nepremičninskemu posredniku pristojno ministrstvo trajno odvzame licenco za opravljanje poslov posredovanja, če po dvakratnem pisnem opominu pristojnega ministrstva še vedno:
1. daje nezakonite, nepopolne, napačne, zavajajoče ali lažne podatke o nepremičnini, za katero posreduje;
2. daje o sebi ali nepremičninski družbi, za katero opravlja posle posredovanja, lažne ali nepopolne podatke;

PrihajaNodi ::

Ne to ni to:

Z oglasom ti nisi dal zavajajočih ali lažnih podatkov o nepremičnini. Podatki so pravilni, hiša je tam kjer je, velikost je taka kot je, lastnik tudi...

Prav tko tudi ne o sebi ali nepremičninski družbi.

St235 ::

Si pa dal lažne oziroma zavajoče podatke o temu, da imaš kakršnokoli pooblastilo glede nepremičnine. S čimer si kupca z lažnimi podatki napeljal na to naj nepremičnino kupi od tebe. Tudi to, da nepremičninska agencija navaja višje cene (primer omenjen v tej temi) je zavajanje in podajanje lažnih podatkov.

Ravno tako je določeno še:

(2) Za pravno razmerje med nepremičninsko družbo in naročiteljem veljajo splošna pravila obligacijskega prava o pogodbi o posredovanju, če ni v tem zakonu drugače določeno.
Recimo pogoj za plačilo posredovalnine je dogovor (pogodba), ki tukaj ne obstaja.

Nadalje zakon predpisuje obličnost pogodbe med naročnikom in posrednikom in tudi predpisuje sankcije, če pogodba ne vsebuje ustreznih komponent (v konkretnem priemru nobene)

Ravno tako so globe predpisane če se krši:

14. člen
(skrbnost dobre nepremičninske družbe oziroma dobrega nepremičninskega posrednika)
(1) Nepremičninska družba in nepremičninski posrednik, ki zanjo opravlja posle posredovanja, morata pri opravljanju storitev oziroma poslov posredovanja v prometu z nepremičninami ravnati s skrbnostjo dobrega strokovnjaka.
(2) Nepremičninska družba oziroma nepremičninski posrednik ne smeta spodbujati ali priporočati sklenitve določene pogodbe zgolj z namenom pridobitve plačila za posredovanje.

itd...

Vsekakor dovolj materiala za prijavo na TIRS, če pride do tega, kakor za odškodninsko tožbo v primeru, da dejansko komu kaj zaračunajo.

SeMiNeSanja ::

Mislim, da se pri teh 'ukradenih oglasih' ne gre za poskus dejanske prodaje, temveč na tak način skušajo ustvariti lažen vtis velike ponudbe in tako privabiti naivne stranke, da z njimi sklenejo nekakšno 'naročnino'.

Ko stranka enkrat nasede in tako 'naročnino' sklene, ti oglasi verjetno nenadoma izginejo iz ponudbe, saj nimajo osnove, na kateri bi jih lahko tudi dejansko ponujali. Predvidevam, da takšni posredniki sploh ne živijo od dejanskih prodajnih poslov, temveč bolj ali manj od naivnih 'naročnikov' njihove manjvredne storitve.

Skratka bi že lahko govorili o goljufiji, saj ti pred 'nakupom naročnine' ustvarjajo lažno podobo o svoji ponudbi.

Highlag ::

Zakaj pa nebi potem nepremičnino kupili od dejanskega prodajalca in jo za višjo ceno prodali "svojemu" kupcu?
Never trust a computer you can't throw out a window

flbroker ::

A ni vseeno koliko ljudi prodaja tvojo nepremicnino ce na koncu dobis zahtevan denar? V cem je problem?

driver_x ::

Itak pa v tem primeru nimaš nobene pogodbe s preprodajalcem in s tem nobenih obveznosti, tako da se lahko potem s kupcem dogovoriš mimo preprodajalca.

PrihajaNodi ::

Si pa dal lažne oziroma zavajoče podatke o temu, da imaš kakršnokoli pooblastilo glede nepremičnine. S čimer si kupca z lažnimi podatki napeljal na to naj nepremičnino kupi od tebe. Tudi to, da nepremičninska agencija navaja višje cene (primer omenjen v tej temi) je zavajanje in podajanje lažnih podatkov.


Potem se to bolj navezuje na obligacije, saj ni bilo nikakršnega dogovora med naročnikom in nepre. posrednikom. Kar se cen tiče gre pač za provizije. In če se se dogovor sklene ne vidim nobenega problema.

Nepremičninska družba oziroma nepremičninski posrednik ne smeta spodbujati ali priporočati sklenitve določene pogodbe zgolj z namenom pridobitve plačila za posredovanje.


Saj ne gre za spodbujanje. Nepr. agent samo da ponudbo. Kupec pa bodisi kupi ali ne. Problem je če so stvarne ali dejanske napake na stvari. Ali nepremičnina ne doseg tržne vrednosti oziroma je cena višja.

St235 ::

Seveda gre, z objavljanjem oglasov za objekte do katerih nima nikakršnih pravic do zastopanja si dviguje lasten ratig, zavaja kupca, da je potrebno nepremičnino kupit preko njega, umetno si zvišuje provizijo s tem, da neupravičeno dviga ceno...

msjr ::

Tam okoli 807 člena naprej se začnejo zanimive stvari: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

Sklepanje pogodb v imenu naročitelja
809. člen
Zastopnik sme sklepati pogodbe v imenu in na račun svojega naročitelja, če je dobil za to od njega posebno ali splošno pooblastilo.


Sicer ni povezano z objavo oglasa ampak, kot že rečeno, najbolje poklicat to agencijo in jih lepo vprašat od kdaj pa imate podpisano pogodbo o zastopanju z mano (tle lahko kar citiraš ta člen) in da naj skinejo oglas preden jih ne prijaviš nepremičninski zbornici, in any other case my people will call your people. Večinoma pomaga, ker si ljudje nočejo delati problemov.

perci ::

Mene je enkrat pred cca 9-10 leti (ko sem imel oglas na nepremičnine.net za oddajanje stanovanja)klical nepremičninski agent in me prosil za dovoljenje, če lahko tudi on da svoj oglas za moje stanovanje.

Sem dovolil, ker bi mi čist pasalo, če bi mi zrihtal najemnika. Je pa res, da ni bilo od njega nič in da sem si najemnika lepo zrihtal kar sam.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobre in priznane nepremičninske agencije

Oddelek: Loža
183983 (3324) Blond
»

Nepoštena praksa pri nakupu stanovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8412832 (9680) thramos
»

Nakup stanovanja - posrednik pijavka?

Oddelek: Loža
3710331 (7808) Telbanc
»

vprašanje za pravnike - sem dolžan plačati? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1098520 (6690) Mehmed

Več podobnih tem