Forum » Problemi človeštva » Vlada 2014 -
Vlada 2014 -
Temo vidijo: vsi
dronyx ::
Smrekar1 ::
Kar seveda ni ravno biser od odločitve, upoštevajoč, da zgolj zaradi neke formalne izobrazbe zapre vrata strokovnjakom z več deset let izkušenj.
To drži, ampak je že druga zgodba.
Kar se je posledično zgodilo medicinskim sestram zaradi napake delodajalca je tudi višek svinjarije. Isto kot trdim že ves čas: opravilna nesposobnost na točno določenem mestu, točno določene stranke.
ZaphodBB ::
In naravna selekcija velja za vse razen zate, ki si javni uslužbenec?
Jaz sem na razpisu premagal čez 40 protikandidatov in nisem poznal nikogar, ko sem se javil na razpis. Kaj konkretno te zanima?
Ti si bil javni uslužbenec že, ko si se prijavil na razpis?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Ti si bil javni uslužbenec že, ko si se prijavil na razpis?
Ne, ne boš verjel, prišel sem iz zasebnega sektorja.
Šolski sistem ni čisto nič drugega kot prefinjena oblika "naravne selekcije".
Kaj se pa selekcionira?
Poglej kakšne so zahteve za vpis recimo na Medicinsko fakulteto. Kaj se selekcionira? Ne vem...znanje, sposobnosti, marljivost...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Ne, ne boš verjel, prišel sem iz zasebnega sektorja.
No potem pa pojdi pa še enkrat preberi kaj sem napisal.
Okapi ::
Zakaj ne izberejo že takoj 11 najboljših ostalim pa povedo, da niso iz pravega testa za fuzbal?A sem mogoče kje napisal, da bi morali šole ukiniti?
Šolski sistem ni čisto nič drugega kot prefinjena oblika "naravne selekcije".
Za začetek, šolski sistem, kot ga imamo pri nas (in še marsikje), ni prefinjena, ampak škodljiva oblika "naravne selekcije". Renesančni slikarji so vzrok, da kakšen izjemno talentiran matematik ne dobi dovolj pik za vpis na matematični faks. In integrali so vzrok, da kakšen talentiran zdravnik ne dobi dovolj pik za vpis na medicino.
Predvsem pa se z učenjem stvari, ki bi se jih lahko enako učinkovito ali še učinkoviteje naučili na faksu, tisti, ki bi to pač potrebovali, zapravlja čas, denar in trud, ki bi ga bilo veliko bolje porabiti za učenje stvari, ki bi vsem prišle bolj prav. Potem pa se čudimo, da naši univerzitetno izobraženi politiki govorijo angleško slabše kot danski osnovnošolci.
Posledica neživljenjskega šolskega sistema je tudi, da dijaki morda znajo izračunati v učbeniku napisano nalogo z obrestnim računom, ko pridejo čez pet let na banko po prvo posojilo, pa nimajo pojma, kaj je efektivna obrestna mera in kako izračunati, koliko jih bo zares stal avto. Ampak ja, da jih gnjavijo z integrali in odvodi, to je pa seveda nujno, brez tega bi se zahodna civilizacija sesula.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
>Za začetek, šolski sistem, kot ga imamo pri nas (in še marsikje), ni prefinjena, ampak škodljiva oblika "naravne selekcije". Renesančni slikarji so vzrok, da kakšen izjemno talentiran matematik ne dobi dovolj pik za vpis na matematični faks. In integrali so vzrok, da kakšen talentiran zdravnik ne dobi dovolj pik za vpis na medicino.
To je verjetno res, samo dokler ne najdejo boljšega sistema imamo pač to. Definitivno bolj učinkovito kot da mularija do 20 leta doma srfa po internetu in downloada tam nakopičeno "znanje", potem pa na sprejemcih za medicinski faks izberemo sto kandidatov z žrebom.
To je verjetno res, samo dokler ne najdejo boljšega sistema imamo pač to. Definitivno bolj učinkovito kot da mularija do 20 leta doma srfa po internetu in downloada tam nakopičeno "znanje", potem pa na sprejemcih za medicinski faks izberemo sto kandidatov z žrebom.
Sprejemni izpit imaš lahko poljubno strog in če se na medicinski fakulteti odločijo, da je znanje integralov dober pokazatelj uspešnosti bodočih zdravnikov, imajo lahko na sprejemcih tudi samo matematiko. Ampak to še vedno ne pomeni, da se morajo vsi dijaki v srednji šoli to učiti. Mirno imaš lahko dodaten pouk matematike za vse, ki bi se radi vpisali na medicino. In dodaten pouk iz renesančne umetnosti za računalničarje, če se morda na računalniškem faksu odločijo, da morajo to znati njihovi študenti.
O.
O.
Jaz se s šolskim sistemom ne ukvarjam in tega področja niti ne poznam, bi pa vsaj za fakultete takoj uvedel princip, da se oceni, koliko stane en letnik študija na posamezni fakulteti, potem pa vpis poteka tako, da so najprej vpisani vsi tisti, ki so pripravljeni svoj študij financirati iz lastnega žepa (ali krediti, sponzorji, starši...), ostala prosta mesta pa na podlagi kriterijev. Sem zloben po naravi...
Če imajo "starci keš" in si komaj zdelal srednjo šolo ne štekam, zakaj ne bi smel na medicinski faks! Nakažite 8000 evrov za letnik pa roka. Tip seveda ne bo naredil niti prvega letnika, ampak who cares? Edino skrbi me problem korupcije, ko bo šef medicinske fakultete ugotovil, da taki tipi nosijo dober denar in bo profesorjem prišepnil, da naj bodo do njega milostni, saj se nadeja še par let po 8000 evrov.
Problem pa nastane šele tedaj, ko tebe infarkt in prideš temu tipu pod nož, ker je prišel z denarjem do doktorata, specializacije in pozicije v UKC!
Sem že omenil, da sem po naravi zloben?
Če imajo "starci keš" in si komaj zdelal srednjo šolo ne štekam, zakaj ne bi smel na medicinski faks! Nakažite 8000 evrov za letnik pa roka. Tip seveda ne bo naredil niti prvega letnika, ampak who cares? Edino skrbi me problem korupcije, ko bo šef medicinske fakultete ugotovil, da taki tipi nosijo dober denar in bo profesorjem prišepnil, da naj bodo do njega milostni, saj se nadeja še par let po 8000 evrov.
Problem pa nastane šele tedaj, ko tebe infarkt in prideš temu tipu pod nož, ker je prišel z denarjem do doktorata, specializacije in pozicije v UKC!
Zgodovina sprememb…
bluefish ::
Zakaj bi se ustavili pri privatizaciji šolstva? Dajmo potem kar celoten JS. Svašta, kake ideje.
Edino skrbi me problem korupcije, ko bo šef medicinske fakultete ugotovil, da taki tipi nosijo dober denar in bo profesorjem prišepnil, da naj bodo do njega milostni, saj se nadeja še par let po 8000 evrov.Ker sedaj je nemogoče podkupiti profesorja in kupiti diplomo, ne?
Ni mi jasno, kaj sedaj nekaj bluziš in kaj ima to skupnega s tem, da je naš šolski sistem daleč od idealnega. Še daleč od dobrega je.
O.
Jaz se s šolskim sistemom ne ukvarjam in tega področja niti ne poznam, bi pa vsaj za fakultete takoj uvedel princip, da se oceni, koliko stane en letnik študija na posamezni fakulteti, potem pa vpis poteka tako, da so najprej vpisani vsi tisti, ki so pripravljeni svoj študij financirati iz lastnega žepa (ali krediti, sponzorji, starši...), ostala prosta mesta pa na podlagi kriterijev. Sem zloben po naravi...
Seveda prikladno spregledaš, da je medicinski faks za polovico predolg, ravno tako vse procedure po diplomi. Kar sem se pogovarjal z zdravniki, se pridušajo da je tako verjetno zaradi elitizma - toliko časa si otroke lahko privoščijo živeti samo premožni starši.
Kaj bova pa sedaj?
ulemek ::
Edino skrbi me problem korupcije, ko bo šef medicinske fakultete ugotovil, da taki tipi nosijo dober denar in bo profesorjem prišepnil, da naj bodo do njega milostni, saj se nadeja še par let po 8000 evrov.Ker sedaj je nemogoče podkupiti profesorja in kupiti diplomo, ne?
Ni mi jasno, kaj sedaj nekaj bluziš in kaj ima to skupnega s tem, da je naš šolski sistem daleč od idealnega. Še daleč od dobrega je.
O.
Še huje je, na nekaterih fakultetah se dejansko kar s šolnino kupi diplomo! Pač, samo da nekaj narediš, koliko in kako dobro, pa ni važno.
Ker sedaj je nemogoče podkupiti profesorja in kupiti diplomo, ne?
Da prideš do zdravnika je dolg proces in kar nekako dvomim, da se da to doseči brez muke in samo s tem, da podkupiš kakšnega bolj zahtevnega profesorja. Če si delal kakšen resen faks verjetno v to niti sam ne verjameš.
Seveda prikladno spregledaš, da je medicinski faks za polovico predolg, ravno tako vse procedure po diplomi. Kar sem se pogovarjal z zdravniki, se pridušajo da je tako verjetno zaradi elitizma - toliko časa si otroke lahko privoščijo živeti samo premožni starši.
Kaj bova pa sedaj?
Čista neumnost.
Ti še nisi slišal, da obstajajo domovi, niti ne veš, koliko traja ta faks v različnih državah po Evropi.
Da prideš do zdravnika je dolg proces in kar nekako dvomim, da se da to doseči brez muke in samo s tem, da podkupiš kakšnega bolj zahtevnega profesorja.Ampak natanko tako bi bilo v vsakem sistemu, tudi tistem, ki si ga ti malo prej nafantaziral.
O.
Čista neumnost.
Ti še nisi slišal, da obstajajo domovi, niti ne veš, koliko traja ta faks v različnih državah po Evropi.
Elitizem v zdravniških vrstah ni nobena teorija zarote.
Kaj si pa z domom hotel povedat te pa res ne razumem? Revni si zaslužijo, da jih v študentskem domu maltretirajo, medtem ko so lačni al kaj?
Ampak natanko tako bi bilo v vsakem sistemu, tudi tistem, ki si ga ti malo prej nafantaziral.
Saj za korupcijo bi človek tudi tako mislil, pa te vedno znova presenetijo! Vsak mali organ ima najprej neko notranjo revizijsko službo, potem je cel kup raznih služb za pregon korupcije, agencija za preprečevanje korupcije, NPU, v firmah nadzorni sveti...Ampak kljub vsemu temu je vse skorumpirano. Kako za vraga je pa to možno?
Da prideš do zdravnika je dolg proces in kar nekako dvomim, da se da to doseči brez muke in samo s tem, da podkupiš kakšnega bolj zahtevnega profesorja. Če si delal kakšen resen faks verjetno v to niti sam ne verjameš.Aha, potem pa človek bere o določenih primerih na MF na Hravškem in je realnost malo drugačna - izpiti za peneze.
Ampak natanko tako bi bilo v vsakem sistemu, tudi tistem, ki si ga ti malo prej nafantaziral.
Saj za korupcijo bi človek tudi tako mislil, pa te vedno znova presenetijo! Vsak mali organ ima najprej neko notranjo revizijsko službo, potem je cel kup raznih služb za pregon korupcije, agencija za preprečevanje korupcije, NPU, v firmah nadzorni sveti...Ampak kljub vsemu temu je vse skorumpirano. Kako za vraga je pa to možno?
Ker so v vseh nadzornih organih funkcionalno nepismeni ljudje, ki ne znajo računat?
MrStein ::
O.
Še huje je, na nekaterih fakultetah se dejansko kar s šolnino kupi diplomo! Pač, samo da nekaj narediš, koliko in kako dobro, pa ni važno.
Saj to gre tudi brez šolnine.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Čista neumnost.
Kaj si pa z domom hotel povedat te pa res ne razumem? Revni si zaslužijo, da jih v študentskem domu maltretirajo, medtem ko so lačni al kaj?
Nikjer nisem zanikal elitizma. Se pa nikakor v ta namen ne odlaša s "skrajšanjem" študijskega programa. To bi bila norost. Država nameni cel kup socialnih transferjev (olajšavo pri dohodnini staršem, republiško štipendijo, subvencije za bivanje in subvencije za prehrano). Še vseeno ni zastonj, poznam pa veliko manj premožnih, ki so to doštudirali, tako da ne tvezi neumnosti.
Ker so v vseh nadzornih organih funkcionalno nepismeni ljudje, ki ne znajo računat?
Jaz nekako sumim, da je interes (in motivacija) tistih, ki s korupcijo dobro služijo bistveno višji, kot pa tistih, ki so plačani za to da pojav preprečujejo oziroma preganjajo, kar prva ekipa ne uspe preprečit.
Čista neumnost.
Nikjer nisem zanikal elitizma. Se pa nikakor v ta namen ne odlaša s "skrajšanjem" študijskega programa. To bi bila norost. Država nameni cel kup socialnih transferjev (olajšavo pri dohodnini staršem, republiško štipendijo, subvencije za bivanje in subvencije za prehrano). Še vseeno ni zastonj, poznam pa veliko manj premožnih, ki so to doštudirali, tako da ne tvezi neumnosti.
Ti pa nisi čisto na tekočem s socialnimi transferi? Siromak ne dobi nič. Ker socialno čuteči niso privolili v zmanjšanje aparata, so centri za socialno delo ostali polno kadrovani, ampak ne izdajajo drugega kot odločbe o zavrnitvah, ker so pač brez denarja. V resnici, bi lahko odpustili socialne delavke, zavrnitve pa bi pisala skripta, ki jo jype naheka v petih minutah.
Kar se pa študija medicine tiče, prosim, pojdi se pogovorit s kakim zdravnikom pa ga vprašaj, če iskreno misli, da je študij medicine v trenutni obliki optimalen.
Oklepaš se slamic, vendar tudi v socialni sloveniji študij medicine siromakom ni dostopen.
Jaz nekako sumim, da je interes (in motivacija) tistih, ki s korupcijo dobro služijo bistveno višji, kot pa tistih, ki so plačani za to da pojav preprečujejo oziroma preganjajo, kar prva ekipa ne uspe preprečit.
Nobenega interesa ne rabiš, ker v praksi vsak reče "jaz pa za to nisem plačan" - tako kot si ti storil zgoraj. Ali če ti rečem drugače, mar se ti ne zdi da je plača 800-2500€ dovolj dobra podkupnina za nič delat? Klientelistom se samo smeje, sploh jim ni treba nič iz lastnega žepa dat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
nokkj ::
In renesančni slikarji in integrali so pomembni. Seveda ne v podrobnostih, ampak splošno izobrazbo in za ustvarjanje neke osnovne ravni in širine posameznika. Fah idiotov ne potrebujemo, pa jih je že tako preveč. Edine srednje šole, kjer bi pri tem popustil, so poklicne šole, ki so pa tako specifično narejene za šolanje fah-idiotov (je pa res da so bodo poklici takšnih šol počasi ogroženi).
Največje razočaranje (in presenečenje) zame je bil Šušteršič, večjega fah-idiota, ki nima sploh nobene možnosti presoditi vplive njegovih dejanj izven svoje stroke, že dolgo nisem videl.
Problem je pa v detaljih, v tem bi se morda strinjal z Okapijem.
Največje razočaranje (in presenečenje) zame je bil Šušteršič, večjega fah-idiota, ki nima sploh nobene možnosti presoditi vplive njegovih dejanj izven svoje stroke, že dolgo nisem videl.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nokkj ()
Da nisi ti fahidiot, ki ne razume funkcije finančnega ministra in ministrstva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
Pro_moted ::
In renesančni slikarji in integrali so pomembni. Seveda ne v podrobnostih, ampak splošno izobrazbo in za ustvarjanje neke osnovne ravni in širine posameznika. Fah idiotov ne potrebujemo, pa jih je že tako preveč. Edine srednje šole, kjer bi pri tem popustil, so poklicne šole, ki so pa tako specifično narejene za šolanje fah-idiotov (je pa res da so bodo poklici takšnih šol počasi ogroženi).
Fah idiote mi rabimo, pa jih nimamo dovolj. Nemčija načrtno izobražuje fah idiote, pa jim ne gre ravno slabo. Seveda pa rabimo tudi ljudi, ki te fah idiote povežejo in ki imajo več širine. Z to opevano _širino_ si lahko po faksu samo rit zbrišeš. Ker potem vseeno moraš postat fah idiot, če hočeš konkretno službo v industriji.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pro_moted ()
Invictus ::
Da nisi ti fahidiot, ki ne razume funkcije finančnega ministra in ministrstva.
Seveda, najbolj potrebujemo ljudi ki se razumejo na vse in ne znajo narediti nič.
Kot večina Slovenije ...
Raje imam fahidiote ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Kje pa odtekajo?Sveže danes: http://www.delo.si/novice/slovenija/sed...
O takih "malenkostih" se gre. 1 na 1 pa vemo kam pride.
Mimogrede, skočili smo po novo milijardo: http://www.siol.net/novice/gospodarstvo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
In očitno smo se spet zadolžili po previsoki obrestni meri.
Mimogrede, skočili smo po novo milijardo...
To ni kakšna posebna novica. Mi imamo najetih kreditov za 28 MRD evrov, plus še vsako leto potrebujemo vsaj 1 MRD dodatnih kreditov. Vsa ta najeta posojila imajo nek načrt odplačevanja, plus plačilo obresti...Če neko leto zapade recimo 4 MRD evrov starih obveznosti je logično, da se moramo za ta denar znova zadolžiti...torej en puf vrnemo z drugim pufom (ni pa to za tekočo porabo, kot nekateri stručkoti mislijo). Kot uspeh jaz štejem, če se uspemo zadolžiti po nižji obrestni meri kot prej. Recimo Šušteršič je najel kredit po 6% letni obrestni meri, mi sedaj za poplačilo tega najamemo novega po 2,5%. Razlika v plačilu obresti se meri v MIO evrih.
2,4% je kar ugodna obrestna mera za državo v takem negotovem stanju, kot smo mi. Po tej obrestni meri jim jaz sigurno ne bi posodil denarja.
Zgodovina sprememb…
poweroff ::
Ja, država si je sposodila dodatno milijardo, da bo lahko pokrila bančno luknjo... ki je nastala zato, ker so se zakreditirala privatna podjetja. Skratka, denar je iz bank odtekel v privatne žepe, to bo sedaj pokrila država, po neki logiki so pa krivi javni uslužbenci, ki imajo previsoke plače.
Ne razumem samo kdo je tukaj sedaj nor.
Ne razumem samo kdo je tukaj sedaj nor.
sudo poweroff
Fritz ::
Kje pa odtekajo?Sveže danes: http://www.delo.si/novice/slovenija/sed...
O takih "malenkostih" se gre. 1 na 1 pa vemo kako gre.
Če ta novica drži in če bi lahko nekdo potrdil, da gre dejansko za preplačano naročilo (korupcijo), bi od predsednika Vlade RS (predvidevam, da je Vlada RS ustanovitelj zavoda, ki deluje na nacionalni ravni) pričakoval, da bo nemudoma razrešil direktorja in nastavil nekoga, ki bo še posebej sodeloval s policijo in drugimi organi, pri pregledu poslovanja. V primeru odkritja nečednih dejanj se vse vpletene ustrezno procesira, direktor pa je, če slučajno ni kriv za nečednosti (kar zelo dvomim), upravičeno razrešen, ker je objektivno odgovoren za celotno poslovanje zavoda.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
A. Einstein
jype ::
bluefish> Koliko je že napovedana gospodarska rast?
Od nemškega popravka naprej je pričakovan minus.
Od nemškega popravka naprej je pričakovan minus.
PaX_MaN ::
Če ta novica drži in če bi lahko nekdo potrdil, da gre dejansko za preplačano naročilo (korupcijo)
To je na ravni tega da "mora delat na Windowsih ker furamo sam Windows", pardon, "mora delat na Windowsih ker mamo sam Windows, pa tri rešitve morte sprogramirat - Java nekineki, C++ pa v pehapeju - , uporabljal bomo pa sam eno".
Ergo, nič kaj posebno sporno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
Unilseptij ::
Glede rasti morda tale podatek...V 2. četrtletju letošnjega leta smo dosegli 5. najboljši rezultat v zgodovini v vrednosti ustvarjenega (BDP). Vir podatkov je SURS, BDP je v mio EUR. To ni tako slabo...
Četrtletje Bruto domači proizvod
2008Q3 9624,8
2008Q2 9526,8
2008Q4 9434,3
2008Q1 9364,0
2014Q2 9280,6
2011Q3 9228,1
2011Q4 9222,2
2014Q1 9222,0
2011Q2 9214,2
2013Q4 9176,4
2012Q1 9165,8
2011Q1 9156,1
2007Q4 9151,5
2013Q3 9072,2
2010Q4 9065,0
2012Q2 9056,6
2009Q1 9036,8
2010Q3 9018,5
2009Q2 8998,8
2013Q2 8989,8
2010Q2 8987,7
2009Q3 8985,3
2012Q3 8983,0
2009Q4 8978,1
2007Q3 8972,3
2010Q1 8947,7
2013Q1 8917,0
2012Q4 8902,8
2007Q2 8746,7
2007Q1 8510,3
Četrtletje Bruto domači proizvod
2008Q3 9624,8
2008Q2 9526,8
2008Q4 9434,3
2008Q1 9364,0
2014Q2 9280,6
2011Q3 9228,1
2011Q4 9222,2
2014Q1 9222,0
2011Q2 9214,2
2013Q4 9176,4
2012Q1 9165,8
2011Q1 9156,1
2007Q4 9151,5
2013Q3 9072,2
2010Q4 9065,0
2012Q2 9056,6
2009Q1 9036,8
2010Q3 9018,5
2009Q2 8998,8
2013Q2 8989,8
2010Q2 8987,7
2009Q3 8985,3
2012Q3 8983,0
2009Q4 8978,1
2007Q3 8972,3
2010Q1 8947,7
2013Q1 8917,0
2012Q4 8902,8
2007Q2 8746,7
2007Q1 8510,3
Zihr je posredi vmes kaj banalnega, npr., da podatki niso primerljivi (ker po novem štejemo še momile pa vlačuge vmes). Al' pa sam Kučan.
Zgodovina sprememb…
Fritz ::
Če ta novica drži in če bi lahko nekdo potrdil, da gre dejansko za preplačano naročilo (korupcijo)
To je na ravni tega da "mora delat na Windowsih ker furamo sam Windows", pardon, "mora delat na Windowsih ker mamo sam Windows, pa tri rešitve morte sprogramirat - Java nekineki, C++ pa v pehapeju - , uporabljal bomo pa sam eno".
Ergo, nič kaj posebno sporno.
Ironija, morda?
Saj vem, da je moja reakcija poenostavljajoča, preko palca in še malce idealistična po vrhu a če spišeš javno naročilo tako, da se nanj lahko prijavi samo en ponudnik in če nekdo lahko strokovno dokaže, da je realna cena bistveno, bistveno manjša, potem lahko govorimo samo o idiotizmu ali korupciji (če rečemo, da je najenostavnejša razlaga tudi najverjetnejša). Pa si res lahko idiot, če ti uspe sestaviti javno naročilo tako prefinjeno, da ustreza samo enemu ponudniku?
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
A. Einstein
A. Einstein
Ironija, morda?
Skoraj. Uresnic je blo takole:
Ponudnik mora v ponudbi obvezno priložiti čim podrobnejši idejni koncept predvidene rešitve, ki zajema vsaj naslednje sestavine:
- čim bolj podroben opis osnovnega predloga rešitve z navedbo tehnologij, standardov, konceptov in komponent, ki predstavljajo ponudnikovo prvo izbiro v okviru dane razpisne dokumentacije (ne glede na to, da se bo dejanska tehnologija izbrala šele v fazi usklajevanja dokumentacije PZI, na podlagi izvedenih proof-of-concept primerov);
- čim bolj podroben opis vsaj dveh dodatnih predlogov rešitev z uporabo alternativnih (torej drugačnih od j2ee/oracle) kombinacij tehnologij, komponent in standardov, ki bi jih tudi bilo možno uporabiti za realizacijo in z uporabo katerih bi ponudnik izvedel zahtevane proof-of-concept primere.
Ena od tehnoloških variant mora obvezno biti naročnikova obstoječa tehnološka kombinacija (j2ee/oracle).
Za aplikacijski nivo Sistema je predvideno izvajalno okolje po specifikacijah Java EE , vendar pa se naročnik na podlagi analize v okviru faze PZI lahko odloči tudi za drugo tehnologijo odprtokodnega aplikacijskega nivoja.
Za podatkovni nivo je predvidena relacijska podatkovna zbirka, ki podpira najmanj standard SQL 2003, vendar se naročnik lahko odloči, da del sistema za hranjenje datotek podpre tudi z alternativno odprtokodno rešitvijo; za tako rešitev se naročnik odloči na podlagi analize tehnologij v fazi PZI.
Tko so državni Dropbox delal.
Pa si res lahko idiot, če ti uspe sestaviti javno naročilo tako prefinjeno, da ustreza samo enemu ponudniku?
To, da razpis ustreza samo enemu ponudniku, so si njewziji zmislil (na podlagi tega da se je prijavil samo en ponudnik). Kvečjemu da ustreza enemu proizvajalcu. Sam še to je na trhlih nogah, ker so dal v razpis da vzamejo tut kompatibilne. Kok je kompatibilnih naokol, ne vem.
Zgodovina sprememb…
Unilseptij je izjavil:
Glede rasti morda tale podatek...V 2. četrtletju letošnjega leta smo dosegli 5. najboljši rezultat v zgodovini v vrednosti ustvarjenega (BDP). Vir podatkov je SURS, BDP je v mio EUR. To ni tako slabo...
Od začetka krize do pred nekaj meseci smo torej izgubili približno 3,7% gospodarstva, osemkrat manj kot meni ZaphodBB. Če ne pride do še ene recesije (kar je možno) bomo čez dve leti na istem kot pred krizo. To ni dober rezultat, ni pa še zdaleč tako katastrofalen. No, bomo videli podatke za Q3, kdaj pridejo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Jaz poznam primer, ko se pri IT projektih (razvoj programskih rešitev) namerno v pogodbo vključi klavzulo, da izvajalcu ostanejo vse avtorske pravice. Na prvi pogled popolna traparija. Zakaj za vraga bi jaz kot naročnik pustil avtorske pravice izvajalcu, če sem pa jaz financiral razvoj programa? Trik je pa potem v naslednjih korakih. Če ne ostanejo avtorske pravice izvajalcu, moraš načeloma za vsako nadgradnjo ali pa celo tudi vzdrževanje sistema izvesti javni razpis, saj lahko kdorkoli drug vzame kodo in programira dalje. S tako klavzulo pa je potem samo eden možen izvajalec, s katerim se lahko "pogaja" in to za časa celega življenskega cikla programa. Desetletje, dve...
Seveda potem pa Supervizor ugotovi, da IT posle z državo obvladuje samo par podjetji.
Seveda potem pa Supervizor ugotovi, da IT posle z državo obvladuje samo par podjetji.
Zgodovina sprememb…
sensei ::
Kot kaže je to a bomo spet v recesiji al ne, predvem odvisno od Nemčije, ne pa nas samih :))
Nemčija pa je znižala napoved za gospodarsko rast in se predvideva nova recesija. link
Nemčija pa je znižala napoved za gospodarsko rast in se predvideva nova recesija. link
Če ta novica drži in če bi lahko nekdo potrdil, da gre dejansko za preplačano naročilo (korupcijo), bi od predsednika Vlade RS (predvidevam, da je Vlada RS ustanovitelj zavoda, ki deluje na nacionalni ravni) pričakoval, da bo nemudoma razrešil direktorja in nastavil nekoga, ki bo še posebej sodeloval s policijo in drugimi organi, pri pregledu poslovanja. V primeru odkritja nečednih dejanj se vse vpletene ustrezno procesira, direktor pa je, če slučajno ni kriv za nečednosti (kar zelo dvomim), upravičeno razrešen, ker je objektivno odgovoren za celotno poslovanje zavoda.
Tole je bolj zloraba monopola na trgu kot korupcijsko dogovarjanje. Koliko so za te epruvetke porabili v prejšnjih letih?
Pa preplačano naročilo ne pomen korupcije, vsaj ne nujno, recimo če se je prijavil samo en ponudnik. Če pa ponudnik ve, da bo država kupovala epruvete (ker jih vsake tolk in tolk cajta) in da je edini na trgu, pa jasno, da bo cena višja.
Pa preplačano naročilo ne pomen korupcije, vsaj ne nujno, recimo če se je prijavil samo en ponudnik. Če pa ponudnik ve, da bo država kupovala epruvete (ker jih vsake tolk in tolk cajta) in da je edini na trgu, pa jasno, da bo cena višja.
Članek niti ne govori o tem, da bi bila cena višja, samo da je po mnenju novinarja cena previsoka.
To je lahko res, vendar brez podatka o stari ceni tega ne moremo z gotovostjo trditi.
To država lahko preprosto vržeš na finto tako, da jim podariš neko medicinsko napravo za par MIO evrov, si pa slučajno edini in ekskluizivni zastopnik za Slovenijo za dobavo potrošnega materiala, ki ga taka napravo potrebuje za delovanje. Če narediš pravilno kalkulacijo, se ti "donatorska" sredstva povrnejo nazaj v eltu ali dveh, od tma naprej pa jasno samo še kasiraš.
Zgodovina sprememb…
To država lahko preprosto vržeš na finto tako, da jim podariš neko medicinsko napravo za par MIO evrov, si pa slučajno edini in ekskluizivni zastopnik za Slovenijo za dobavo potrošnega materiala, ki ga taka napravo potrebuje za delovanje. Če narediš pravilno kalkulacijo, se ti "donatorska" sredstva povrnejo nazaj v eltu ali dveh, od tma naprej pa jasno samo še kasiraš.
Tako nekako, ja. S to pripombo, da je to praksa povsod po svetu - nobena izjema nismo, prej da je tega pri nas manj kot drugod. Nekateri ponudniki ti po odplačanih sredstvih tudi znižajo cene in tako dalje, kar ne vem kako razširjeno je.
Aja, pa večina naprav je krepko pod milijonom evrov. Kakšen MRI še, drugo je pa praviloma dosti manj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Čak, in-state dropbox so si naročil naši, upam da so ga lihkar pred pol ure zagnal, ker piše:
A so kje podatki kolk je zadeva stala?
Skupno prenesenih datotek: 36
A so kje podatki kolk je zadeva stala?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Cerar ni več predsednik vlade! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 45177 (38418) | Jupito |