Forum » Problemi človeštva » Vlada 2014 -
Vlada 2014 -
Temo vidijo: vsi
dronyx ::
A so kje podatki kolk je zadeva stala?
Operacija je financirana 85% iz evropskega socialnega sklada, tako da se ne sprašuj, koliko je stala.
Je pa ta "rešitev" problema, ki očitno ni bil prav velik, če se je prek tega sistema preneslo samo 36 velikih datotek, lep primer kakšno past skriva projekt "centralizacija državne informatike", kar v praksi pomeni zlasti "centralizacija denarja za informatiko na enem mestu". V primeru, da bo šla zadeva v napačno smer (za to so po moje glede na izkušnje CVI zelo velike možnosti) se lahko zgodi, da se bodo na enem mestu milijoni porabljali za takšne, ne ravno prioritetne "rešitve", na drugi strani pa bodo ostala področja stagnirala.
Sicer za tale inhouse dropbox praktično nihče v JS niti ne ve, razen morda tistih, ki so pri projektu sodelovali, to pa je največ par ljudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Invictus ::
Operacija je financirana 85% iz evropskega socialnega sklada, tako da se ne sprašuj, koliko je stala.
A si ravno iz jame zlezel?
Kdo pa misliš da vplačuje v evropski socialni sklad?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
m0LN4r ::
85% evropskega in 15% našega ja v teoriji. Skupaj je to še vedno več kot 100% našega na koncu. Nekdo mora služit tudi s tem posojanjem levo/desno/gor/dol/naprej/nazaj.
Karikiram: pač Mujo je dal 90 krompirjev evropi in ko je lačen (oz. ima dober recept) mu evropa da 85 krompirjev za pomoč.
Karikiram: pač Mujo je dal 90 krompirjev evropi in ko je lačen (oz. ima dober recept) mu evropa da 85 krompirjev za pomoč.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Invictus: Mislim da obadva dobro veva, kdo vplačuje v te sklade in za čigava sredstva dejansko gre pri teh projektih. Si pa verjetno tudi sam opazil, da imajo ponavadi projekti, ki so financirani iz "evropskih sredstev", nekakšen alibi v primeru, če gre za povsem zgrešene naložbe, saj se javnosti prodaja, da gre tu za "črpanje" sredstev nekoga drugega in četudi ni prav nikakšnih oprijemljivih rezultatov to prispeva statistično v BDP, slovenske firme dobijo posel...
To je dobra prispodoba. Imajo pa evropski skladi neko logiko. Recimo jaz si predstavljam, da ima EU neke usmeritve...karikirano...želimo spodbujati kuhanje krompirjevega golaža in musake...to prek strukturnih skladov lahko dosežejo tako, da države članice vzpodbujajo za črpanje krompirja iz Bruslja za musako.
Problem seveda pa nastane, če nihče zares ne preverja, kakšne musake kuhajo v Romuniji, Bolgariji, Sloveniji in zelo pomembno, ali te musake prebivalci sploh jedo, ali gre direktno v kanto za bio odpadke.
V prispodobi, EU mene čedalje bolj spominja na tistega švedskega kuharja iz muppet showa.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
Problem seveda pa nastane, če nihče zares ne preverja, kakšne musake kuhajo v Romuniji, Bolgariji, Sloveniji in zelo pomembno, ali te musake prebivalci sploh jedo, ali gre direktno v kanto za bio odpadke.Različnih EU programov in "finančnih instrumentov" je cel kup, nadzor pa je različen - pri enih bolj strog, pri drugih manj. Jaz recimo sodelujem pri nadzoru projektov, sofinanciranih iz enega od teh programov, in je nadzor kar strog. Načeloma se pogleda prav vsako postavko in oceni, ali je strošek upravičen.
Če na potnem nalogu napišejo samo Lj-Maribor, in ne Lj-Maribor-Lj, je strošek neupravičen. Če kupijo fotoaparat za jurja evrov, z njim pa slikajo samo stvari, ki bi jih lahko slikali s 3x cenejšim fotoaparatom, priznamo samo 30% stroškov. V praksi se izkaže, da se še največje "zapravljanje" zgodi v fazi prijave in odobritve projekta. Če so v Bruslju odobrili nakup neke opreme, se naknadno ne more več ugotavljati, da je pravzaprav niso potrebovali.
Sicer pa je s temi EU sredstvi tako - res je to naš skupni denar, in je z njim treba ravnati varčno, ampak če ga ne porabimo mi, ga bo porabil nekdo drug.
O.
>...ampak če ga ne porabimo mi, ga bo porabil nekdo drug.
Obstaja tudi še bolj črn scenarij in sicer da odkrijejo hujše nepravilnosti, nakar moraš denar EU vrniti oziroma tak projekt sam 100% financirati. Če gre za zgrešeno naložbo te to potem dvakrat udari.
Obstaja tudi še bolj črn scenarij in sicer da odkrijejo hujše nepravilnosti, nakar moraš denar EU vrniti oziroma tak projekt sam 100% financirati. Če gre za zgrešeno naložbo te to potem dvakrat udari.
>...ampak če ga ne porabimo mi, ga bo porabil nekdo drug.
Hehe, sem že pomislil na švediš mealtime :)
Ja, v takem scenariju pa itak najboljše, da se igraš s svojim ne pa posojenim svojim.
Ma preverja se jih res ogromno pa še donosni so vsi
Tukaj govorim na pamet, ampak me zelo zanimajo okvirne vsote:
Kolko pa je razlika med outputom in inputom, kar se evropskih sredstev za slovenijo tiče? Je kje kak info?
Pa zanima me, če je kje kak seznam vseh evropsko financiranih projektov in ali so vsi preverjeni?
(Recimo razni projekti, kamor je šel del denarja v osebne interese vpletenih ljudi in samo za začasen projekt, ki nima prihodnosti pa je vseeno bil izbran da dobi sredstva in podobni primeri)
Če ni pa me zanima zakaj ga ni?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
ulemek ::
Obstaja še hujši scenarij, da ti blokirajo UE sredstva, kar se je pri nas zgodilo in so jih šele pred kratkim sprostili ... S tem smo se pa, roko na srce, uvrstili za Italijo in Romunijo, kjer pregovorno goljufajo ta sredstva. Pa v Italiji marsi kdo sedi na hladnem. V avtomobilski industriji in kot kaže bo celo beneški župa .
Ja, grdih scenarijev je veliko in nam se prav vsi dogajajo! Ne počrpamo vsega, kar nekaj moramo vračatin zdaj so nam nekaj časa kar blokirali ta sredstva.
Ja, grdih scenarijev je veliko in nam se prav vsi dogajajo! Ne počrpamo vsega, kar nekaj moramo vračatin zdaj so nam nekaj časa kar blokirali ta sredstva.
Invictus ::
Invictus: Mislim da obadva dobro veva, kdo vplačuje v te sklade in za čigava sredstva dejansko gre pri teh projektih. Si pa verjetno tudi sam opazil, da imajo ponavadi projekti, ki so financirani iz "evropskih sredstev", nekakšen alibi v primeru, če gre za povsem zgrešene naložbe, saj se javnosti prodaja, da gre tu za "črpanje" sredstev nekoga drugega in četudi ni prav nikakšnih oprijemljivih rezultatov to prispeva statistično v BDP, slovenske firme dobijo posel...
Odvisno kako so zgrešeni.
Ali so zgrešeni po slovenskem standardu? Ali je projekt sploh uporaben?
Glede na to da je poročanje evropskim precej striktno, je dovolj dobra dokumentacija da ti ni treba denarja vračati.
In vsaj en dober demo primer .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
>Stem smo se pa, roko na srce, uvrstili za Italijo in Romunijo, kjer pregovorno goljufajo ta sredstva. Pa v Italiji marsi kdo sedi na hladnem.
Sicer trenutno ne najdem članka samo sem nekje bral, da je italijanska mafija odkrila velik biznis v EU subvencijah in da masovno gradijo sončne elektrarne po Siciliji.
Sicer trenutno ne najdem članka samo sem nekje bral, da je italijanska mafija odkrila velik biznis v EU subvencijah in da masovno gradijo sončne elektrarne po Siciliji.
Glede na to da je poročanje evropskim precej striktno, je dovolj dobra dokumentacija da ti ni treba denarja vračati.
Točno to sem tudi jaz imel možnost preslišat. Torej dobra dokumentacija, en debel kup listov, se vrže na mizo in problem rešen.
Bral in preverjal podatke pa ni mus, da bo sploh kdo.
Naprimer samo dve taki stvari sta potrošni material in nepredvideni stroški. Za ostale pa je treba vprašat kakega velemojstra dokumentacij.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Točno to sem tudi jaz imel možnost preslišat. Torej dobra dokumentacija, en debel kup listov, se vrže na mizo in problem rešen.
To je zame čisto navaden blef in EU se da na enak način metati na finto. Pri vseh teh projektih bi morali imeti merljive kazalnike, kakšni so bili cilji, potem pa morajo neodvisni nadzorniki ugotavljati, ali so bili cilji res doseženi, ne pa da tehtajo, če ustreza količina papirja. Poznam nekatere zadeve iz prakse in lahko samo rečem z eno besedo sramota.
Zgodovina sprememb…
Cel kup različnih scenarijev je. Recimo EU zamuja z izplačilom svojega dela, ti se pa moraš znajti, kot veš in znaš, ker to ni razlog za podaljšanje roka za izvedbo projekta. Poznam recimo nevladno organizacijo, kjer so morali zaradi tega najeti bančno posojilo in je moral nekdo zastaviti lastno hišo.
Drugače pa se pri nas v glavnem (še) ne upajo prav goljufati, za razliko od kakšnih Italijanov ali Grkov, recimo. Na projekt so recimo prijavili neke profesorje, pobrali kar lepe denarce na račun stroškov za plače teh profesorjev, malo bolj natančen nadzor je pa pokazal, da ti profesorji sploh niso vedeli, da sodelujejo pri projektu. Sicer se sliši banalno, ampak to sploh ni tako preprosto ugotoviti, ker papirji so bili vsi na videz v redu. Je treba prav sodeluječe vprašati, ali dejansko sodelujejo pri projektu.
In ja, lahko ti pošljejo goro neke dokumentacije, potem se pa prebijaj skozi in ugotavljaj, kateri podpis na časovnici je pravi in kateri ponarejen.
O.
Drugače pa se pri nas v glavnem (še) ne upajo prav goljufati, za razliko od kakšnih Italijanov ali Grkov, recimo. Na projekt so recimo prijavili neke profesorje, pobrali kar lepe denarce na račun stroškov za plače teh profesorjev, malo bolj natančen nadzor je pa pokazal, da ti profesorji sploh niso vedeli, da sodelujejo pri projektu. Sicer se sliši banalno, ampak to sploh ni tako preprosto ugotoviti, ker papirji so bili vsi na videz v redu. Je treba prav sodeluječe vprašati, ali dejansko sodelujejo pri projektu.
In ja, lahko ti pošljejo goro neke dokumentacije, potem se pa prebijaj skozi in ugotavljaj, kateri podpis na časovnici je pravi in kateri ponarejen.
O.
Da se to prinas ne dogaja?
Pri kakem večjem projektu, da ne pade kak tisočak sem pa tja iz kamiona za kake "stroške", "pomoč", dodatnega "izvajalca" in "material" ipd.?
Da na raznih občinah postavijo spletno stran (za bilokakšen namen) iz EU sredstev, sredstva si pa med sabo raztalajo tisti, ki so vedli zanj, spletno stran pa nardi nekdo za male pare (1%) v ozadju?
Tega še ni prinas?
Na kake načine se izbirajo izvajalci in kdo dobi denar za potrošit pa preverja oz. bi moral pa kdo?
Pri kakem večjem projektu, da ne pade kak tisočak sem pa tja iz kamiona za kake "stroške", "pomoč", dodatnega "izvajalca" in "material" ipd.?
Da na raznih občinah postavijo spletno stran (za bilokakšen namen) iz EU sredstev, sredstva si pa med sabo raztalajo tisti, ki so vedli zanj, spletno stran pa nardi nekdo za male pare (1%) v ozadju?
Tega še ni prinas?
Na kake načine se izbirajo izvajalci in kdo dobi denar za potrošit pa preverja oz. bi moral pa kdo?
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
organovGlede na to da je poročanje evropskim precej striktno, je dovolj dobra dokumentacija da ti ni treba denarja vračati.
Bral in preverjal podatke pa ni mus, da bo sploh kdo.
Naprimer samo dve taki stvari sta potrošni material in nepredvideni stroški. Za ostale pa je treba vprašat kakega velemojstra dokumentacij.
Se zanašati na zaupljivost in/ali površnost evropskih uradnikov pri večmiljonskih projektih je norost ter neodgovornost brez primere!
Mi kdo z logiko prosim lahko razloži, kako gre čez nadzor tak projekt kot je tista spletna stran za prenos velikih datotek (dropbox), ki je bila do sedaj uporabljena 36 krat?
Saj verjetno papirji vse štimajo, tudi računi so bili verjetno pravilno izstavljeni, samo tega očitno nihče zares ne potrebuje. To je tako kot da greš postavljat solarne panele v postojnsko jamo. Čemu?
Pa takih primerov je na IT podočju še nekaj. Kar neki spletni portali ki imajo mesečno par naključnih obiskovalcev in kjer sploh ne uspeš ugotoviti, čemu za vraga so namenjeni.
Saj verjetno papirji vse štimajo, tudi računi so bili verjetno pravilno izstavljeni, samo tega očitno nihče zares ne potrebuje. To je tako kot da greš postavljat solarne panele v postojnsko jamo. Čemu?
Pa takih primerov je na IT podočju še nekaj. Kar neki spletni portali ki imajo mesečno par naključnih obiskovalcev in kjer sploh ne uspeš ugotoviti, čemu za vraga so namenjeni.
Zgodovina sprememb…
kakšni so bili cilji, potem pa morajo neodvisni nadzorniki ugotavljati, ali so bili cilji res doseženiSaj tako se načeloma tudi počne. "Expected results" so ključni, ampak pazit je treba še na cel kup drugih zadev. Recimo pri prej omenjenem projektu so cilje v resnici dosegli, ampak brez sodelovanja tistih profesorjev, ki sploh niso vedeli, da sodelujejo. Vseeno gre za čisto goljufijo (v višini sredstev, ki so jih pokasirali na račun teh profesorjev).
Da se to prinas ne dogaja?Seveda se dogaja, ampak to ne sodi med čisto naklepne goljufije, ampak bolj v kategorijo nesmotrnega zapravljanja denarja.
Precej pogoste (tudi pri nas) so recimo razne svetovalne pogodbe, za katere je zelo težko ugotavljati, ali so bile res potrebne za izvedbo projekta in dosego predvidenih rezultatov, in tudi če so bile, ali stroški ustrezajo količini opravljenega dela. Pa tudi za same stroške dela je težko dejansko ugotavljati upravičenost. Recimo vsak projekt (od teh, ki jih jaz nadzorujem) mora imeti spletno stran. Stroški izdelave spletne strani so vključeni v stroške projekta, verjetno je pa tukaj vsem jasno, da so stroški izdelave spletne strani skrajno raztegljiva in neoprijemljiva stvar, od par sto evrov do par deset tisoč evrov za v bistvu primerljivo stvar. Ob odobritvi projekta sicer pazijo, da ne požegnajo previsokih stroškov, ampak vseeno lahko potem spletno stran, za katero imajo odobreno 5000 evrov, naredijo za jurja in si ostanek razdelijo. Ali pa dejansko plačajo 5000 evrov in se ne trudijo dobiti nekoga, ki bi enako dobro stvar naredil za 3 jurje. Ali pa, če jo delajo sami, ali so za to porabili 50, 100 ali 200 ur.
Na kake načine se izbirajo izvajalci in kdo dobi denar za potrošit pa preverja oz. bi moral pa kdo?Merila za to, kdaj mora biti javni razpis, so zakonsko določena, sicer pa je treba izbiro izvajalca dokumentirati - se pravi najmanj tri ponudbe moraš imeti tudi za najmanjše stvari, ali kako drugače prikazati, da je bil izbrani izvajalec najugodnejši. Poleg tega se lahko kasneje v postopku revizije tak strošek označi tudi kot neupravičen, če se izkaže, da bi lahko to kdo naredil bistveno ceneje in enako dobro.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
To je tako kot da greš postavljat solarne panele v postojnsko jamo. Čemu?
Z dobro dokumentacijo, da nekdo ki to naredi in pozneje vzdržuje fajn zasluži.
Merila za to, kdaj mora biti javni razpis, so zakonsko določena, sicer pa je treba izbiro izvajalca dokumentirati - se pravi najmanj tri ponudbe moraš imeti tudi za najmanjše stvari, ali kako drugače prikazati, da je bil izbrani izvajalec najugodnejši. Poleg tega se lahko kasneje v postopku revizije tak strošek označi tudi kot neupravičen, če se izkaže, da bi lahko to kdo naredil bistveno ceneje in enako dobro.
Se mi zdi, da nam to področje v sloveniji tudi ni tuje (niso vsi amaterji pri goljufiji). Prirejanje razpisov, izbira primernega kandidata.
Pošta slovenije, RTV, parlament...
Pa tudi včasih kak Janez sodeluje s takimi in ga dobro odnese: http://www.dnevnik.si/clanek/1042558647 Nekateri celo veste kdo je to in tisti študenti
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
To je tako kot da greš postavljat solarne panele v postojnsko jamo. Čemu?
Z dobro dokumentacijo, da nekdo ki to naredi in pozneje vzdržuje fajn zasluži.
To štekam, samo jaz bi pričakoval, da bo nekdo še preden nek tak projekt odobri in da zeleno luč pogledal, za kaj gre, ali ima to sploh smisel, kakšni so predvideni učinki...Če prideš s projektom izgradnje solarnih panelov v postonjski jami je vendar jasno, da to zavrneš takoj, saj je v jami premalo sončnih dni, da bi to imelo kakršenkoli smisel. Res pa prispeva k BDP, kar je danes bistvo...
To moram reči mene blazno moti, da EU ni nobena garancija, da se denar ne razmetava za traparije oziroma bi si upal celo trditi, da je tega sedaj več kot prej.
Zgodovina sprememb…
Ha, ha...tule (števec zgoraj) se vidi, da gre dejansko za črpanje sredstev, tako kot recimo se črpa nafto ali bencin na črpalki. Se da mogoče tako kot pri bitcoinih pri tem kako sodelovati?
Vajenc ::
To moram reči mene blazno moti, da EU ni nobena garancija, da se denar ne razmetava za traparije oziroma bi si upal celo trditi, da je tega sedaj več kot prej.
Večino stvari, ki se jih dela iz "skupnih sredstev" je za nekoga traparija. Mogoče bodo naslednji mesec res razmišljali o solarnih panelih, ki se bodo filali iz razsvetljave v Postojnski jami ravno za namen te razsvetljave. Zakaj se ne bi raje filali na sonce, iz strehe restavracije pred vhodom v jamo, vprašaš? Kdo ve, morda je arhitekt oblikovno navdušil investitorje (EU v tem primeru), morda ni prostora na strehi, morda so paneli na tračnicah in izkoriščajo še trenje vagonov..., kakorkoli že, to ni najbolj stran vržen denar iz EU sredstev, ker se, kot je že bilo omenjeno, ta sredstva mora porabiti, zato se ponekod gradi nesmiselne megalomanske projekte samo zaradi večjih dobičkov pri vnaprej določenih procentih za proizvajalce, izvajalce in lobiste. Biznis as usual.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
To moram reči mene blazno moti, da EU ni nobena garancija, da se denar ne razmetava za traparije oziroma bi si upal celo trditi, da je tega sedaj več kot prej.Med drugim je to tudi posledica varčevanja, oziroma neke recimo temu premišljene odločitve o sprejemljivem kompromisu. Na razpis za 10 projektov dobiš 100 prijav, vsaka prijava ima recimo 100 strani, na voljo pa imaš 10 strokovnjakov, ki morajo to pregledati v 10 dneh. Se pravi ima vsak strokovnjak na voljo en dan za oceno enega projekta. Če zaradi ne dovolj natančnega pregleda odobrijo en projekt, ki je zapravljanje denarja, je to morda vseeno bolje, kot če bi dal vsakemu strokovnjaku en teden časa za presojo posameznega projekta. Jasno, vse je odvisno tudi od velikosti projektov.
Res je pa tudi, da je vsako malikovanje tujine čisto zgrešeno - v Bruslju delajo enako (ne)usposobljeni birokrati, kot pri nas.
O.
PaX_MaN ::
Če zaradi ne dovolj natančnega pregleda odobrijo en projekt, ki je zapravljanje denarja, je to morda vseeno bolje, kot če bi dal vsakemu strokovnjaku en teden časa za presojo posameznega projekta.
Uhh, tole se mi zdi pa dost nategnjeno. Mogoče, če gre za projekt vreden nekih jurja (par jurjov?) evrov in je teden strokonjakove presoje vreden več (dunno kok so strokovnjani plačani na teden, neka tajkunska cifra pomoje ni), za tolk malo pa zlo dvomim da se delajo projekti z EU sredstvi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PaX_MaN ()
Cifre so jasno izmišljene, ampak upoštevati moraš, da bi vsi ocenjevalci delali dlje, zato da jim ne uide en projekt. En dan strokovnjaka je recimo 300 evrov bruto, en teden pa 1500 (pa to niso ravno neki vrhunski strokovnjaki, ampak nekje v mojem rangu ). Se pravi bi bili stroški revizije projektov namesto 30.000 (10 strokovnjakov po 10 dni) 150.000 evrov. Za projekte, vredne po okoli 100.000 evrov, se to torej ne bi splačalo.
Pri projektih za milijon in več se računica sicer spremeni, ampak potem moraš upoštevati še razne druge stroške. Če projekte ocenjujejo redno zaposleni pri EU, jih morda sploh nimaš dovolj na voljo, da bi v doglednem času vse to opravili, samo zaradi ocenjevanja projektov se ti pa ne splača zaposliti več ljudi. Če najameš zunanje izvajalce, imaš stroške z razpisom in še z marsičem.
V glavnem, načeloma se naredi računica, koliko % vrednosti projekta se še splača nameniti za ocenjevanje (in kasneje za sam nadzor izvajanja). S tem, da ta % ni vedno optimalen, ker je treba neke birokrate (ali recimo poslance v EU parlamentu) prepričati, da je res potreben, kar ti ne uspe vedno in ti odobrijo samo recimo 2%, čeprav bi bilo bolje, da bi imel na voljo 5%.
O.
Pri projektih za milijon in več se računica sicer spremeni, ampak potem moraš upoštevati še razne druge stroške. Če projekte ocenjujejo redno zaposleni pri EU, jih morda sploh nimaš dovolj na voljo, da bi v doglednem času vse to opravili, samo zaradi ocenjevanja projektov se ti pa ne splača zaposliti več ljudi. Če najameš zunanje izvajalce, imaš stroške z razpisom in še z marsičem.
V glavnem, načeloma se naredi računica, koliko % vrednosti projekta se še splača nameniti za ocenjevanje (in kasneje za sam nadzor izvajanja). S tem, da ta % ni vedno optimalen, ker je treba neke birokrate (ali recimo poslance v EU parlamentu) prepričati, da je res potreben, kar ti ne uspe vedno in ti odobrijo samo recimo 2%, čeprav bi bilo bolje, da bi imel na voljo 5%.
O.
Vlada je zamenjala Venigra s Fankom. Zelo pravično in pravno, da je dobil odpravnino - not!
Mojster je dolžan iz afere DCAF 80 k EUR, a bo moral vrniti zgolj desetino (hvala komu?)-6. In lagal je, da hodi v Ženevo, kar je kaznivo.
Tip bo dobil odpravnino in šel v pokoj, namesto, da bi moral na hladno in vrnit 80 k evrov. Pa tako so težili zaposlenim, kako morajo vrniti preveč izplačane plače! Za prevelika izplačila je kriv odločevalec in ne zaposlena oseba, za goljufijo pa tisti, ki stori KD. Res smo šli v tilt!
Mojster je dolžan iz afere DCAF 80 k EUR, a bo moral vrniti zgolj desetino (hvala komu?)-6. In lagal je, da hodi v Ženevo, kar je kaznivo.
Tip bo dobil odpravnino in šel v pokoj, namesto, da bi moral na hladno in vrnit 80 k evrov. Pa tako so težili zaposlenim, kako morajo vrniti preveč izplačane plače! Za prevelika izplačila je kriv odločevalec in ne zaposlena oseba, za goljufijo pa tisti, ki stori KD. Res smo šli v tilt!
poweroff ::
Veniger, na primer, je bil tja dodeljen v času zmage SD Boruta Pahorja na volitvah in se je na vrh domače policije povzpel v času vlade SDS Janeza Janše. Naključje? Povsem mogoče.
http://www.delo.si/zgodbe/ozadja/skrivn...
Zakon pa uvaja novo varovalko, da mora odgovorna oseba delodajalca, ki je javnemu uslužbencu nezakonito dodelila previsoko plačo, odškodninsko odgovarjati za škodo, ki jo je s tem povzročila javnim financam. Nekdo iz MNZ oziroma policije bi tako moral več kakor 70.000 evrov "Venigerjevega dolga" plačati iz svojega žepa. No, na MNZ odgovornosti odgovorne osebe ne bodo ugotavljali.
http://www.delo.si/55let/veniger-bo-nam...
Prejle, ko sem šel mimo sodišča, se je pa množica drla "Udbomafija, udbomafija".
sudo poweroff
Že prej je bilo moč odločevalce terjati za odškodnino pri preveč izplačanih plačah, speljati ustrezne disciplinske postopke in v določenih primerih jih celo kazensko preganjati za nevestno delo. Brez spremembe zakonodaje.
Je pa Venigerjev primer zanimiv, ker niso samo odločevalci pobiksali s tem, ko niso preverili kaj za enega vraga je inštitu, tudi veniger je lagal, da je hodil v Ženevo in to je zreloza kazenski pregon, ne samo odškodninsko odgovornost. Prav tako v dem delu odločevalci niso imeli nič pri tem, če so bili nasrani. In da, tip si zasluži krivno odpoved, kakšno odpravnino nekaj?!
Je pa Venigerjev primer zanimiv, ker niso samo odločevalci pobiksali s tem, ko niso preverili kaj za enega vraga je inštitu, tudi veniger je lagal, da je hodil v Ženevo in to je zreloza kazenski pregon, ne samo odškodninsko odgovornost. Prav tako v dem delu odločevalci niso imeli nič pri tem, če so bili nasrani. In da, tip si zasluži krivno odpoved, kakšno odpravnino nekaj?!
Par deset. So pa imeli neke zvočnike pa nekega govornika. Najprej sem mislil da slišim "Tito, partija!", potem sem pa le prisluhnil in slišim "Udbo-mafija!".
sudo poweroff
Žitnik ::
Najprej sem mislil da slišim "Tito, partija!", potem sem pa le prisluhnil in slišim "Udbo-mafija!".
Mattahi, to ni nič nenavadnega. Tako deluje človekova podzavest, da nepoznano prihajajočo informacijo poveže s potlačenim podatkom, ki ima za osebo določen čustven pomen. Tako neznano povezujemo z znanim.
Mimogrede, se že kaj ve kako se bo letos rezalo v javnem sektorju? Informacije so precej različne.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Žitnik ()
Cervantes ::
Najprej sem mislil da slišim "Tito, partija!", potem sem pa le prisluhnil in slišim "Udbo-mafija!".
Mattahi, to ni nič nenavadnega. Tako deluje človekova podzavest, da nepoznano prihajajočo informacijo poveže s potlačenim podatkom, ki ima za osebo določen čustven pomen. Tako neznano povezujemo z znanim.
Mimogrede, se že kaj ve kako se bo letos rezalo v javnem sektorju? Informacije so precej različne.
Saj je res, je pa tudi res, da po "Tito, partija!" nismo šlišali še nič podobnega.
Ne, po moje je bila to dvojna povratna zanka manifestacije podzavestnega.
"Protestniki" so v bistvu ponavljali komunistične parole, le da so jih malo modernizirali. Z drugimi besedami: isto s*** drugo pakovanje.
sudo poweroff
Žitnik ::
Na te zadeve se ne spoznam najbolje, zanimal me je samo ta psihološki pojav. Nekateri imamo čudne hobije.
Pri poročilih sem videl da tam nastopa tudi skupina z rdečo zvezdo, ki nasprotuje drugi skupini. Nisem pa si mislil da sta obe skupini komunistični. Saj pravim, premalo poznam zadeve.
Pri poročilih sem videl da tam nastopa tudi skupina z rdečo zvezdo, ki nasprotuje drugi skupini. Nisem pa si mislil da sta obe skupini komunistični. Saj pravim, premalo poznam zadeve.
Izgleda, da na vrhovnem sodišču niso pravilno razumeli zahtev protestnikov in so namesto janeza janše spustili Bineta Kordeža.
Izgleda, da na vrhovnem sodišču niso pravilno razumeli zahtev protestnikov in so namesto janeza janše spustili Bineta Kordeža.
Kaj ima to veze z vlado 2014?
Protestniki so terjali glavo tajkunov, politikov, med katerimi je bil tudi Janša.
Kordež je zahtevo po varstvu zakonitosti vložil prej in bil tudi prej obsojen.
V odločitev VS se ne bom spuščal, če so bile kršene pravice obsojenemu, je vsekakor pravična. Problem je, da pa pravici ni zadoščeno, ker nekdo prej ni opravil svoje naloge vestno in strokovno. Iz tega razloga pa se moramo kot družba pogovarjati o zaostritvi sodniške norme in nadzori nad delom sodnikov.
ZaphodBB ::
V odločitev VS se ne bom spuščal, če so bile kršene pravice obsojenemu, je vsekakor pravična. Problem je, da pa pravici ni zadoščeno, ker nekdo prej ni opravil svoje naloge vestno in strokovno. Iz tega razloga pa se moramo kot družba pogovarjati o zaostritvi sodniške norme in nadzori nad delom sodnikov.
Kako a niso dojaja strokovni in uspešni. Tako kot zdravniki in železničarji.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
Kako a niso dojaja strokovni in uspešni. Tako kot zdravniki in železničarji.
Kaj te muči, pač nismo kompetentni, da jih komentiramo (kar ne pomeni, da jih ne smemo). Zato sem se zadržal in recimo, da jim zaupam. Sem bil od nekdaj kritik sodstva, a ne na nespoštljiv način. Če je VS ugotovilo resne postopkovne napake, upam, da se bo to pri normi občutno poznalo ali pa bo sodnik deležen celo nadzora. In o tem se moramo pogovarjati in tu mora pravna stroka, predvsem sodniško društvo ali sodni svet, počistiti pred svojim pragom.
Ampak kaj ko nekateri trzate samo na nizkoten javni diskurz, ker je vse ostalo nepomembno ...
Če koga zanima še več o Venigerjevem primeru: http://podcrto.si/nasi-clanki-ucinkoval...
Od tu bo vsakemu 12-letniku jasno, da gre pri vsem tudi za kaznivo dejanje oz. neko častno in diplomatsko pometanje pod preprogo namesto kazenskega pregona. Upam, da bo kdaj kdo odgovarjal tudi za odpravnino, ki jo bo dobil Veniger.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ulemek ()
Ne jaz samo trdim, da naši javni uradniki niso niti približno tako usposobljeni, kot hočejo predstavit sami in kot jih nekateri ščitite.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: ulemek ()
Ne jaz samo trdim, da naši javni uradniki niso niti približno tako usposobljeni, kot hočejo predstavit sami in kot jih nekateri ščitite.
Sodniki so uradniki?
Koga ščitim? Prav nikogar, spoštljiv javni diskurz pa vedno zagovarjam. Mojih kritik boš prebral veliko, kracanj in tona, kakršen je značilen zate, pa le redko ali nikoli.
Posvečaj se vsebini, ne srboritemu pisanju, če želiš nadaljevati debato konstruktivno.
Tega nihče ne zanika. V javnem sektorju zelo primanjkuje strokovno usposobljenega kadra.
Ampak z rezanjem plač boljšega kadra ne bomo dobili.
Ne pravim, da sem proti rezanju plač. Pravim pa, da bo imelo rezanje tudi določene negativne posledice. Če bo pod črto izplen pozitiven pa težko ocenim.
sudo poweroff
Cervantes ::
Kot je že nekdo tukaj ugotovil, rez za 3% ne bo prinesel bistvene rezbrementve.
Žival je treba futrat, ne pa ji zašit rit. Razen, če hočeš, da crkne.
ZKL!
ZKL!
Smrekar1 ::
Kot je že nekdo tukaj ugotovil, rez za 3% ne bo prinesel bistvene rezbrementve.
ZKL!
Itak. Naša težava ni prevelik JS, naša težava je tole:
http://www.zurnal24.si/v-ruandi-lazje-p...
Najslabše se je Slovenija uvrstila na področju sodnega izvrševanja pogodb, kjer smo zasedli neslavno 122. mesto, med zadnjimi – na 112. mestu – pa smo tudi pri kreditiranju podjetji.
Izboljšati moramo sodstvo in odpraviti bančni krč, ostalo so drobtinice. Zaphodov predlog odpustiti 10% vseh zaposlenih bi škodil v vseh pogledih in en bi koristil v nobenem. Podobno je seveda s Cerarjevim predlogom zmanjševanja stroškov za 3%. Po mojem skromnem mnenju bi bilo potrebno s sindikati izpogajati varčevanje v smislu nadaljnje zamrznitve napredovanj in počasno zniževanje, vmes pa delati predvsem na tem, da se rešijo težave gospodarstva in učinkoviteje pobirati davke. Saj je možno, da je to v bistvu njegov namen, čuden predlog pa zgolj pogajalska taktika.
Poleg tega bi bilo potrebno odstraniti nepotrebne distrakcije, predvsem tiste v obliki obsojenih kriminalcev, ki na vse kriplje poskušajo ovirati delo vlade.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Rezanje plač? To ni rešitev.
Optimizirat zaposlene v JU pa bo. Tam kjer delajo trije skupno 8 ur, zaposlit enega in podobno. Pa premislit, če se splača zaposlit sosedovo tamalo za kuhanje kave na občini.
Pa v JS isto.
LP
Optimizirat zaposlene v JU pa bo. Tam kjer delajo trije skupno 8 ur, zaposlit enega in podobno. Pa premislit, če se splača zaposlit sosedovo tamalo za kuhanje kave na občini.
Pa v JS isto.
LP
Zgodovina sprememb…
Smrekar1 ::
Pa v JS isto.
LP
Črtanje kakih 50-100 občin bi bil kul začetek. Cilj bi moral biti kakih 40-50 občin.
Nekaj je sicer treba povedat ... občin imamo sicer res preveč, ampak se skrijemo pred Francozi. Ti jih imajo 36 569, oziroma eno na ~1650 prebivalcev. Mi imamo eno na ~10 000 prebivalcev
Ne pravim, da sem proti rezanju plač. Pravim pa, da bo imelo rezanje tudi določene negativne posledice. Če bo pod črto izplen pozitiven pa težko ocenim.
Jaz sem absolutno proti rezanju plač. Ampak ker ni možen konsenz bomo imeli očitno kompromis.
Tega nihče ne zanika. V javnem sektorju zelo primanjkuje strokovno usposobljenega kadra.
Jaz mislim da je temu celo načrtno tako. Visoko usposobljen kader na trgu pridobiva na ceni in tak kader bi zelo hitro odšel drugam (pogodbenih klavzul, ki bi to preprečile pa ne zna nobeden sestaviti). To mislim da je kar strateški interes te države, da javni uslužbenci ostanejo navadni aparatčiki.
Ko se je začelo na veliko rezati sredstva so bile prva žrtev postavke za izobraževanje in usposabljanje, čeprav je res, da je bilo tu notri skritih tudi veliko čisto navadnih "turističnih izletov".
Zgodovina sprememb…
Ti jih imajo 36 569, oziroma eno na ~1650 prebivalcev. Mi imamo eno na ~10 000 prebivalcev
Mi imamo občine tudi na eno normalno vas + dotični zaselek. Naprimer Kobilje in podobno.
Pa v JS isto.
LP
Ja, to se lepo sliši. Ampak problem je v vodenju. Odločevalci v JU so problem, ker ne odločajo, pač pa se izogibajo odgovornosti.
Odločevalci so pa v bistvu politiki (in "druga liga" - sekretarji, itd.). Zato tukaj ni rešitve. Sploh, če pogledam kaj se dogaja okrog raznih obsojencev, kako se nekateri delajo norca iz parlamentarnih odborov, itd.
sudo poweroff
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Cerar ni več predsednik vlade! (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 45245 (38486) | Jupito |