» »

Selitev in delo v tujini

Selitev in delo v tujini

Orchestra ::

V roku enega leta bom diplomiral iz elektro inžiniringa, tako da zadnje čase dosti razmišljam o tem kako pa kaj za naprej, kar se tiče dela in življenja. Predvsem se mi poraja vprašanje, ali ostati v slovenistanu, ali it kam v tujino?Vsak pravi "Pojdi ven, tu so plače zanič" kar je sicer res, vendar se mi pa zdi da stvar ni tako trivialna, ampak vsebuje le nekaj kompromisov, ker se zadeva ne vrti samo okoli denarja, ampak tudi kulture, mentalitete in okolja predvsem pa spremembe življenskega stila. Cilj torej ni samo dvignit ekonomski položaj, ampak izboljšat celotno kvaliteto življenja in vnesti nekaj novega, ker mi je ta slovenistan, po domače povedan, dojadil. Sploh je pa tujina postala aktualna, ker je praktična cela EU na dosegu roke oz. denarnice smrtnika, zahvlajujoč nizkocenovnih letalskih prevoznikov. Do sedaj sem nekaj življenja v tujini izkusil na Češkem, Brno (pol leta Erasmus izmenjave) in pa v UK, Avstriji ter Nemčiji, v državah, kjer imam velik odstotek sorodnikov, tako da samo še en razlog več, zakaj mogoče v tujino.

1. Kako bi dejansko v tujini bolje živel, kar se tiče ekonomskega vidika?Plače jasno, da so višje, ampak je potrebno v zakup vzeti tudi višji standard. Na prvo žogo me zanima za države kot so Nemčija, Avstrija , UK in pa Češka, predvsem zaradi znanja jezika, že izkušene kulture in pa dejstva, da imam po teh državah locirane sorodnike.

2. Kako v tujini gledajo na slovence?Smo pač ćefurji iz yugoslavien in nas imajo hočeš - nočeš za nekaj manj in lahko pride tudi do zapiranja v kroge svoje nacionalnosti, podobno kot pri nas delavci iz ex yuge. V UK tega občutka nisem imel, kar je nekako pričakovano, ker je država en velik multi kulti, no vsaj v Londonu in Manchestru je tako bilo. Kar se pa tiče mentalitete, se mi pa zdi, da smo zelo blizu avstrijcem. Najslabše je to, da prideš v tujino, in se v tujo kulturo popolnima ne moreš vklopit, v takšnem primeru rajši ostanem v slovenistanu.

3. Kako je s kakšnimi variantami "živiš v SLO, delaš v AUT", npr Mb-Gradz?Sliši se dosti mikavna ponudba, vendar pa naj bi začela država nekaj kenjat, da moraš plačevat prispevke tudi slovenistanu?

4. Karkoli, kar bi mi prišlo prav pri (ne)nagibanju za delo in življenje v tujini.
  • zaklenil: Mavrik ()

jype ::

Najbolj pomembno je, da med faksom delaš v industriji. Če imaš izkušnje in reference, dobiš službo brez težav.

s6c-gEL ::

JayKay ::

Evo dela za Frontend developerje

Cameron Cole - 01189587667
CALLING ALL UK AND EUROPE-BASED FRONT END DEVELOPERS!!! - we have a fantastic UK based digital agency (Buckinghamshire) who have FIVE positions open for talented front end and UI Developers - they will consider applications from the UK and Europe and are looking for people who love tech and want to work on fantastic web and mobile releases! Please get in touch for more information!

delo je v Ecommerce agenciji BT Expedite v High Wycombe, ki skrbi za WH Smiths, Liberty of London, Cath Kidston, etc

jaz sem vcasih delal tam. ce kdo rabi kaksen info naj vprasa tule.

nabit_jezus ::

Zakaj ne delaš več če smem vprašat? Glede na opis je delo šepaše super.

Invictus ::

1. V tujini so drage nepremičnine. Najemnine, sploh bliže centru, znajo biti svinjske. Drugače si pa obsojen na prevoz na delo. Ampak je javni promet precej boljši kot pri nas. Avta niti ne pogrešaš. Hrana in cunje stanejo enako ali manj. Storitve so pa spet drage. Ampak se da najti ...

2. Kako se boš vklopil, je odvisno od tebe in okolice. Nemce bolj boli za tujce, in se z njimi niti ne družijo. Večinoma se družiš z drugimi expati.

3. Seveda. Temu se reče davčno rezidentstvo. Malo si preberi. To pozna vsaka evropska država. Slovenija tukaj ni nobena izjema.

4. V tujini ne teče med in mleko. Plače tam niso od 3K naprej. Lahko da boš začel pri 1K. Ali malo čez. Zato se odločaj racionalno, predvsem se pa zavedaj da boš gor za vse sam. Mama hotela tam ni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

JayKay ::

preselil sem v drugam in se mi ne splacat vozit tja

Mavrik ::

Prosim piši v obstoječo temo, kjer je veliko tega že napisanega:Delo v tujini nasveti
The truth is rarely pure and never simple.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12133259 (17895) SmeskoSnezak

Preseljevanje in moralne dileme (strani: 1 2 )

9913792 (11325) bluefish
»

Obdavčitev dela v Avstriji (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

978228647 (99206) PersonaRuda
»

Vrnitev iz tujine (strani: 1 2 3 )

11924771 (19652) dope1337
»

slovenčki zapuščajo slovenijo? (strani: 1 2 3 )

12323094 (17920) Invictus

Več podobnih tem