Forum » Sedem umetnosti » Širina krat višina ali višina krat širina v umetnosti, pa morda še kje
Širina krat višina ali višina krat širina v umetnosti, pa morda še kje
djabi ::
Ne vem, če sem dal v pravo temo ... če je napačna, prosim moderatorje, da se premakne.
Imel bi eno vprašanje: ravno prejšnjič sem imel eno sočno debato s kolegom umetnikom, ki ves čas trdi, da oni merijo slike, kipe in druge umetnine po sistemu višina krat širinaa (V x Š), torej Y krat X in NE širina krat višina (Š x V), torej X krat Y.
Ali je to res?
Sem gledal razne galerije, kjer prodajajo slike in je res prvo napisano višina in šele pozneje širina.
Primer:
http://www.s-art.si/prodaja-slik
Zakaj je temu tako oz. po kakšni logiki?
Če se pa vsepovsod drugje, pa naj bo to strojništvo, papirnica, trgovine, tiskarna ipd., uporablja sistem merjena velikosti Š x V, torej koordinatni sistem X krat Y. Tako smo se učili tudi pri geometriji.
Npr. celo pri grafičnih programih imaš prvo Width (širina) in šele na drugem mestu Height (višina)? Torej XY koordinate.
Ali pa, če gledaš formate papirja na Wikipediji:
ISO 216 @ Wikipedia
Tudi tukaj je prvo širina in šele pozneje višina.
Ima kdo kakšno razlago, zakaj je temu tako? Oziroma zakaj je to v likovni umetnosti drugače? Ali pa sem že jaz neumen in se vsepovsod uporablja višina krat širina?
Vnaprej hvala za vse odgovore.
Imel bi eno vprašanje: ravno prejšnjič sem imel eno sočno debato s kolegom umetnikom, ki ves čas trdi, da oni merijo slike, kipe in druge umetnine po sistemu višina krat širinaa (V x Š), torej Y krat X in NE širina krat višina (Š x V), torej X krat Y.
Ali je to res?
Sem gledal razne galerije, kjer prodajajo slike in je res prvo napisano višina in šele pozneje širina.
Primer:
http://www.s-art.si/prodaja-slik
Zakaj je temu tako oz. po kakšni logiki?
Če se pa vsepovsod drugje, pa naj bo to strojništvo, papirnica, trgovine, tiskarna ipd., uporablja sistem merjena velikosti Š x V, torej koordinatni sistem X krat Y. Tako smo se učili tudi pri geometriji.
Npr. celo pri grafičnih programih imaš prvo Width (širina) in šele na drugem mestu Height (višina)? Torej XY koordinate.
Ali pa, če gledaš formate papirja na Wikipediji:
ISO 216 @ Wikipedia
Tudi tukaj je prvo širina in šele pozneje višina.
Ima kdo kakšno razlago, zakaj je temu tako? Oziroma zakaj je to v likovni umetnosti drugače? Ali pa sem že jaz neumen in se vsepovsod uporablja višina krat širina?
Vnaprej hvala za vse odgovore.
- spremenilo: djabi ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [js jquery] širina divaOddelek: Programiranje | 1194 (1062) | alexa-lol |
» | Razporeditev sobeOddelek: Loža | 5358 (4146) | LitralSM |
» | Razlaga uredbe o vinjetah (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 31309 (25611) | St235 |
⊘ | Kaksen racunalnik imate?Oddelek: Loža | 4123 (3677) | Mavrik |
» | Računalniška miza.Oddelek: Kaj kupiti | 16822 (7159) | nodrim |