Forum » Elektrotehnika in elektronika » DIY led nadmizna luč
DIY led nadmizna luč
TheOvertaker ::
Lep pozdrav vsem tehno navdušencem.
Imam en majhen problem, ki mi para živce. Gre se za doma sestavljeno luč, ki je sestavljena iz led trakov (5x, dolžine cca 0,65m). Adapter je DC 12V, 5A. Spodaj je predstavljena skica (fizično izgleda malo drugače).
Luč bo montirana pod polico nad pisalno mizo. Ker bo tudi nekako za monitorjem (ki je montiran na 'aftermarket' stojalo, ki omogoča 'nešteto' položajev) ima zadeva dve stopnji - glavno stikalo (položaj #1), ki omogoča glavni vklop in takrat se vklopi led trak 1 (kadar delam na PCju in potrebujem samo malce svetlobe za monitorjem - kontrast in te fore). Stikalo 2 vklopi še preostale 4 led trakove (branje knjig, učenje,... takrat lahko monitor tudi obrnem na stran).
Dobra novica je ta, da vezava brez stikal deluje 100%.
Stikala sem našel na ebayu (http://www.ebay.com/itm/251299527785?va.... Tehnični podatki spodaj:
Zadeva (stikalo) naj bi delovala sledeče: off - ne sveti nič, on - sveti beli obroček. Zadevo sem vezal: dovod na +, odvod na -; oznake preostalih jezičkov/kontaktov pa so še C, NC, NO. Ampak, kar se meni zgodi po vklopu na elektriko je to, da se tudi na off položaju obarva obroček in prva veriga gori na cca 25-50% in ne reagira na vklop/izklop. Druge verige (za drugim stikalom) so 'mrtve'. Verjetno premajhna voltaža.
Saj vem, da bi lahko sam poiskal na medmrežju, vendar niti ne vem kaj napisati kot ključna gesla v iskalno vrstico. :)
Zanima me:
-ali sem mogoče jaz kaj narobe sestavil?
-ali sta mogoče stikali pokvarjeni (ali v tem primeru obstaja 'quick fix', pa čeprav vzpostavitev samo osnovnega poslanstva stikala brez 'fancy šmancy led obročka' :) )?
(res pa je, da nisem poizkušal z zamenjavo položejv stikal (tistega iz položaja 1 na položaj 2 in obratno))
Najlepša hvala za pomoč
Imam en majhen problem, ki mi para živce. Gre se za doma sestavljeno luč, ki je sestavljena iz led trakov (5x, dolžine cca 0,65m). Adapter je DC 12V, 5A. Spodaj je predstavljena skica (fizično izgleda malo drugače).
Luč bo montirana pod polico nad pisalno mizo. Ker bo tudi nekako za monitorjem (ki je montiran na 'aftermarket' stojalo, ki omogoča 'nešteto' položajev) ima zadeva dve stopnji - glavno stikalo (položaj #1), ki omogoča glavni vklop in takrat se vklopi led trak 1 (kadar delam na PCju in potrebujem samo malce svetlobe za monitorjem - kontrast in te fore). Stikalo 2 vklopi še preostale 4 led trakove (branje knjig, učenje,... takrat lahko monitor tudi obrnem na stran).
Dobra novica je ta, da vezava brez stikal deluje 100%.
Stikala sem našel na ebayu (http://www.ebay.com/itm/251299527785?va.... Tehnični podatki spodaj:
Zadeva (stikalo) naj bi delovala sledeče: off - ne sveti nič, on - sveti beli obroček. Zadevo sem vezal: dovod na +, odvod na -; oznake preostalih jezičkov/kontaktov pa so še C, NC, NO. Ampak, kar se meni zgodi po vklopu na elektriko je to, da se tudi na off položaju obarva obroček in prva veriga gori na cca 25-50% in ne reagira na vklop/izklop. Druge verige (za drugim stikalom) so 'mrtve'. Verjetno premajhna voltaža.
Saj vem, da bi lahko sam poiskal na medmrežju, vendar niti ne vem kaj napisati kot ključna gesla v iskalno vrstico. :)
Zanima me:
-ali sem mogoče jaz kaj narobe sestavil?
-ali sta mogoče stikali pokvarjeni (ali v tem primeru obstaja 'quick fix', pa čeprav vzpostavitev samo osnovnega poslanstva stikala brez 'fancy šmancy led obročka' :) )?
(res pa je, da nisem poizkušal z zamenjavo položejv stikal (tistega iz položaja 1 na položaj 2 in obratno))
Najlepša hvala za pomoč
N4m31355 ::
kot si narisal.. v primeru da rabi 1 veriga 0.5A.. ce imas priklopljenih vseh 5 pomeni da rabis 2.5A. ce toka ne spreminjas in prekines tok na stikalu 2 gre cez verigo 2.5A=jo bos skuril. tako da najprej to porihtaj. (mislim da z upori.)
errhec ::
Poveži prav pa ti bo delovalo.
Še kaj pomenijo oznake na stikalu.
C - common - skupna
NC - normaly closed - normalno sklenjeno ( pri nevklopljenem stikalu sta kontakta sklenjena )
NO - normaly open - normalno razklenjeno ( pri nepvklopljenem stikalu sta kontakta razklenjena )
Zveži + na C nato iz NO na + LED trakov in + lučke stikala ( negativni pol LED trakov in stikala vežeš na - napajalnika)
ter na C drugega stikala in LED trakve nato povežeš na - napajalnika.
Bo šlo?
PS
RABIŠ DRUGO STIKALO !!
Imaš momentary switch ( svetilo ti bo le dokler imaš pritisnjen gumb )
Išči pod toggle switch
Še kaj pomenijo oznake na stikalu.
C - common - skupna
NC - normaly closed - normalno sklenjeno ( pri nevklopljenem stikalu sta kontakta sklenjena )
NO - normaly open - normalno razklenjeno ( pri nepvklopljenem stikalu sta kontakta razklenjena )
Zveži + na C nato iz NO na + LED trakov in + lučke stikala ( negativni pol LED trakov in stikala vežeš na - napajalnika)
ter na C drugega stikala in LED trakve nato povežeš na - napajalnika.
Bo šlo?
PS
RABIŠ DRUGO STIKALO !!
Imaš momentary switch ( svetilo ti bo le dokler imaš pritisnjen gumb )
Išči pod toggle switch
dd
Zgodovina sprememb…
- spremenil: errhec ()
T0RN4D0 ::
kot si narisal.. v primeru da rabi 1 veriga 0.5A.. ce imas priklopljenih vseh 5 pomeni da rabis 2.5A. ce toka ne spreminjas in prekines tok na stikalu 2 gre cez verigo 2.5A=jo bos skuril. tako da najprej to porihtaj. (mislim da z upori.)
Trakovi imajo upore že vgrajene, ne gre tako kot si ti predstavljaš. :)
Imaš pa tipke in ne stikal, kot ti je povedal že erhec, torej tudi če bi prav povezal boš moral tipko držat da bo svetilo. :]
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Ja, če je napetost 12V imaš lahko zaradi mene izvor sposoben dat ven triljon amperov, trak si bo vzel svojih 200mA in gotovo.
Hvala za odgovore, res ste zakon :)
glede stikala: sem že izbral prave vrste (t.i. latching = toggle) in po pritisku ostanejo na on (hvala za skrb)
@errhec: če prav razumem -> iz napajalnika prvo na C, nato iz NC en vod do plusa na LED in drugi do plusa na stikalu; povezati pa še moram minus stikala in minus napajalca (in seveda minus LED na minus napajalca)? je tako v redu?
Trenutno sem vzpostavil da delajo verige tako kot sem si zamislil in sem čisto navdušen (ampak brez svetenja stikala, pa bi rad še to spackal skupaj) :)
Res hvala vsem
glede stikala: sem že izbral prave vrste (t.i. latching = toggle) in po pritisku ostanejo na on (hvala za skrb)
@errhec: če prav razumem -> iz napajalnika prvo na C, nato iz NC en vod do plusa na LED in drugi do plusa na stikalu; povezati pa še moram minus stikala in minus napajalca (in seveda minus LED na minus napajalca)? je tako v redu?
Trenutno sem vzpostavil da delajo verige tako kot sem si zamislil in sem čisto navdušen (ampak brez svetenja stikala, pa bi rad še to spackal skupaj) :)
Res hvala vsem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TheOvertaker ()
errhec ::
Ne. če sem prav razumel.
+ napajalnika na C stikala1
nato iz NO stikala1 na + LEDtrak ter drugi del traka na - napajalnika,
iz NO stikala1 na + stikala1
iz - stikala1 na - napajalnika
nato gre drugi del:
iz NO stikala1 na C stikala2
iz NO stikala2 na + LEDtrakove drugi del trakov na - napajalnika
iz NO stikala2 na + stikala2
iz - stikala2 na - napajalnika
+ in - na stikalu je led lučka ki sveti.
Bo šlo?
+ napajalnika na C stikala1
nato iz NO stikala1 na + LEDtrak ter drugi del traka na - napajalnika,
iz NO stikala1 na + stikala1
iz - stikala1 na - napajalnika
nato gre drugi del:
iz NO stikala1 na C stikala2
iz NO stikala2 na + LEDtrakove drugi del trakov na - napajalnika
iz NO stikala2 na + stikala2
iz - stikala2 na - napajalnika
+ in - na stikalu je led lučka ki sveti.
Bo šlo?
dd
Zadeva deluje. Najlepša hvala za pomoč.
hehe drugič se bom pa kakšnih bolj preprostih stikal držal :)
Še enkrat, hvala!
hehe drugič se bom pa kakšnih bolj preprostih stikal držal :)
Še enkrat, hvala!
Edino še to bi vprašal: če bi želel da obroček na stikalu sveti obratno (se pravi stikalo na off -> obroček sveti; stikalo on -> obroček ne sveti) potem samo uporabim NC namesto NO?
Yep.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Led trakoviOddelek: Pomoč in nasveti | 900 (476) | Borut15 |
» | Menjalno stikaloOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 22897 (8316) | A. Smith |
» | Vezava menjalnega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 42488 (12744) | SonoR |
» | Osvetlitev delovnega pulta v kuhinji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25435 (6463) | Machete |
» | Dva dvojna stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3766 (3618) | RejZoR |