» »

Skiro v mestu

Skiro v mestu

«
1
2

Mipe ::

Takole je, vozim se z vlakom in delovno mesto je dobre tri kilometre od postaje, kar je cca pol ure peš. Linija trole je, vendar mi počasi že preseda. Lahko bi vzel kolo, vendar mi ga na vlaku dodatno zaračunavajo.

Potem sem zagledal nekega poslovneža, kako se je vozakal na skiroju, in se vprašal: se tole splača? Malo sem se že razgledal, skiroji so ranga 100€ in več, me pa zanima, kako je z njimi v prometu. Kakšne hitrosti dosega? In kako je z vožnjo v različnih vremenskih razmerah?

bluefish ::

Glede kolesa si omisliš eno zjahano in stolčeno varianto, ki jo prikleneš nekje pri postaji. V LJ je varianta še Bicikelj, samo si omejen z lokacijami postaj.

Mipe ::

Hja, kake štiri kilometre v krogu ni bicikelj postajališča :P Tam bolj proti jugu je. No, bom videl, če lahko usposobim svoje staro kolo... samo hudič je, da kolesa stalno izginjajo, če so količkaj sodobna! Bi moral najti kako zarjavelo kripo, da mi je ne sunejo. :|

Skiro, po drugi strani, pa se da dobit zložljivega in ga lahko vzamem povsod. Pa tudi hlačnic mi nima kaj cukat z verigo! Da ne omenjam od olja razmazanih rok, ko se veriga sname n-tič... No, vse to je še na mizi.

wolf123 ::

Kaj pa mogoče kako zložljivo kolo?
Pregovor: Več glav več ve.
Slotech: Več glav se zaradi preobilice egoizma pobije med sabo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: wolf123 ()

Mipe ::

Mogoče DHS, a je zloženo še vedno nekoliko nerodno veliko in težko. Drugi modeli so nekajkrat dražji.

sss ::

proper električni so dragi k hudič :D

BlaY0 ::

S skirojem se kar nadelaš. Pa našvicaš tudi. Prihrani ti pol cajta, se pravi 3 km boš gonil 10 do 15 minut, torej nekako tako hitro kot povprečni uporabnik BicikeLJ-ja. Pa navadit se moraš... na začetku boš imel ziher muskl fibr. Sam gonim tegale in se obnese. Je pa že kar malo težek za nosit.

galu ::

Kako si se nazadnje odločil?

Tudi sam razmišljam o kakem skiroju - iščem neko čimbolj univerzalno varianto - veliko prednje kolo je fajn, da se ne zarinem v kako luknjo na naših pločnikih/cestah, pa kak dobren šoder (najden npr. v parkih) mu tudi ne uide.

Budget je max 200e, ampak raje okoli 100e.

Bi morda bilo kolo vseeno boljše? Ta zložljiva mi vizualno zgledajo hecna, pa dosti slabše prenosljiva kot skiro.
Tako to gre.

MarStre ::

Jaz sem razmišljal o monociklu:

Npr:
http://www.aliexpress.com/item/Long-dri...



Samo ima eno veliko šibko točko: klanec. Drugače bi ga že imel (in par zob manj :) )

Tako da bo sedaj verjetno vzel kak ATV.

mk766321 ::

škoda da je to tak drago. drugače zanimiva zadeva.

billy ::

Da malce obudim tole temo, ker še nekako najbolj paše v to kar iščem...

Torej za zelo kratek prevoz na šiht rabim nekaj "električnega" ali za gonit, ker avto parkiram 1km od pisarne. Vozi se skoraj v celoti po mestu. Vseeno pa je prihranek časa kar velik 12min hoje vs 3min "kolo", zato iščem alternativo hoji.

Prva opcija je sicer zložljivo kolo, ampak mi je električno bolj komot, da se ne prešvicam.

Sprva sem mislil pač električni skiro, ampak zdaj vidim te enokolesnike, ki mogoče niso niti tako slaba izbira.

Ima kdo izkušnje, predloge, nasvete, če je bil v podobni situaciji?

dxx ::

Sam sem v podobni situaciji.
Najbolj mi diši el. Skiro, vendar je kar drag...

maco-maco ::


Imajo tudi bolj mestne izvedbe. trampaboards.com
Kaj?

billy ::

dxx je izjavil:

Sam sem v podobni situaciji.
Najbolj mi diši el. Skiro, vendar je kar drag...


Kaj pa tole?

http://www.electronic-star.si/TAKIRA-V8...

billy ::

Je kdo nabavil kaj takega, kar sem linkal, ali pa tole recimo:

https://www.provirtus.si/izdelki/sport-...

ali pa če pozna koga, ki ima, kakršnekoli izkušnje?

kaktus1 ::

Tudi jaz sem v planiranju nabave necesa podobnega. Razdalja je 2km v eno smer vsak dan vsaj enkrat. Preizkusil sem e skiro od Micro v trgovini Sempatja pri Zmajskem mostu v LJ. Super zadeva, je kot navaden skiro, ga moraš tudi pognati, potem pa pomaga elektromotor. Samo cena ni zame, 1000€. Ostali od Egreta so meni preglomazni. V Hervisu v Cityparku imajo dva modela za cca 350 in 550 eur, samo se jih dobi na netu precej ceneje. Potem sem pristal na Alibabi, kjer jih dosti prodaja tudi samo en kos, prišteti je potrebno še carino in poštnino. Tam bi me prišel cca 350 eur. Ponudbe je tam ogromno, enih par mi jih je res všeč, samo me skrbijo majhna kolesa, sicer pa imajo res dobre dizajne.

Razmišljal se, tudi o nakupu navadnega in prelavi, vendar je tako - v Logatcu gospod iz Elektroart montira samo 12" kit v zadnje kolo, ki mora imeti še poleg tega 10cm širine. Tak skiro nisem našel nikjer.
Na netu pa so tudi kiti z manjšimi gumami, ampak nikjer nisem našel nekega DIYa. Razen en uporabnik na youtube je po imenu Dragar, ki ima predelan skiro z deli iz Hobbykinga, pravi da je vse skupaj brez osnovnega skiroja prišlo cca 150€. Nisem sicer nekaj hud maher za varjenje in imam občutek, da je zame bolje, da nekje najdem zadevo, ki bo že out of the box delala. :)

Se veselim spremljati to temo.

specing ::

Na aliexpressu se dobi tudi in-wheel outrunner elektromotorje različnih dimenzij, ki so že montirani v gumo. Mogoče dobiš kakega BLDC 24-48V, ga enostavno vgradiš v nek skiro in potem neseš k Elektroart za +krmilnik + baterija +ročke. Na ta način lahko slednje menjavaš med skirojem in e-kolesom in dodatno prihraniš. Hitri pregled nakazuje, da so ti in-wheel motorji tam $50

Jaz se zanimam za nek neelektričen skiro, ki bi se ga po potrebi dalo predelati v električnega po zgornjem postopku.


Nikako pa ne kupit tista železno svinčena 10-kilogramska jajca za 150 eur!

billy ::

specing je izjavil:


Nikako pa ne kupit tista železno svinčena 10-kilogramska jajca za 150 eur!


Zakaj ne? Meni se zdi dati 300+ za skiro bolano, kaj šele 1000 ali več. V eno smer imam 1km

damjan1980 ::

No meni pa se zdi za 1km o elektriki sploh razmišljat bolano. Za vsakega koliko toliko gibčnega človeka in vsaj malo energije bo navadni do 100€ čisto ok

billy ::

Gre se predvsem za čas, zjutraj mi 10min ogromno pomeni. Obstaja opcija navadnega na nožni pogon, ampak se bojim da bom švicnil do službe :)
Pride pa navadni do 100€, električni pa 120, kar je nič razlike, če že kupujem :)

damjan1980 ::

Si res ne znam predstavljat da bi električni za 120€ pri vsakodnevni uporabi imel vsaj povprečno življenjsko dobo. Za 1km na skiroju, pa ti garantiram da ne švicneš, če nimaš ravno 100+kg in si vsaj malo v kondiciji.
Imaš kaki link za te poceni elektro?

billy ::

Tole kar sem zgoraj linkal: https://www.provirtus.si/izdelki/sport-...

Hm ja, mogoče imaš prav za tega nožnega ja...moram malo povprašati okoli če ima kdo za posodit...

specing ::

Zato, ker je litij-ion + aluminij za okvir za polovico lažje, pa če vzameš komponente pri Elektroart lahko vsaj baterijo, če ne še krmilnik in ročke, prenašaš med skirojem in e-kolesom. Pa še zadeva bi drvela 25km/h.

freesty ::

Elektricni longboard? :)
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

billy ::

specing je izjavil:

Zato, ker je litij-ion + aluminij za okvir za polovico lažje, pa če vzameš komponente pri Elektroart lahko vsaj baterijo, če ne še krmilnik in ročke, prenašaš med skirojem in e-kolesom. Pa še zadeva bi drvela 25km/h.


Potem nabavim navadnega, nožnega, z velikimi kolesi...ga gonim nekaj časa in če mi ne ustreza oz bi raje na štrom, se pač dokupi ta predelava. Pa je 100% kompatibilno potem, ali moram na kaj paziti, da bo?

Koliko pa ti nožni, realno letijo, če pač ne poganjaš ko bedak?

specing ::

> montira samo 12" kit v zadnje kolo, ki mora imeti še poleg tega 10cm širine.

Ne morem garantirati kompatibilnosti. Električni longboard bi tudi deloval, čeprav tisti, ki sem jih jaz videl so 3000 W

billy ::

Nima pa recimo Elektroart že celotne rešitve, če nudijo programiranje?

specing ::

Ima, samo tisto so ogromni skiroji

billy ::

No, ja, mislim pač če bi "mojega" predelali, brez da sam iščem in naročam nekaj iz kitajske :)

specing ::

Vprašaj ga

Elektroart montira kitajske komponente, tako da lahko traja mesece preden so vsi deli dobavljeni.

billy ::

ok kul, bom vprašal, pri kolesih sicer piše 300+, ampak to je pomoje odvisno od baterije, katere jaz v bistvu sploh ne bi rabil pretirano veliko.

specing ::

tisti skiro za 120 je pomojem tudi krtačni motor in ne brezkrtačni. Slednji rabijo inverter, ki stane 20 eur+. Z baterijo pomoje najceneje skozi prideš, če vzameš kakšen 10S lipo z hobbyking, ali pa naročiš 10S držalo za 18650 celice + 10eur za 10S PCM in za ~50 eur sestaviš 100 Wh paket + 25 eur za IMAX B6 polnilec.

V bistvu je Elektroart samo preskok tega zgoraj, če nimaš časa/volje/... za gledati po aliexpressu in sam narediti predelavo.

kaktus1 ::

Sem ga (elektroart) že jaz prejšnji mesec vprašal, če ima kakšno varianto skiroja normalne velikosti, ki se ga da predelati v električnega, pa nisem dobil občutka da ga to zanima. Njegova verzija skiroja je sicer super, ampak zame čisto prevelika. Jaz rabim tako, da ko pridem v službo, samo zložim in nesem komot po stopnicah noter, tisto njegovo je skoraj kot poni kolo že.

Trenutno sem v Decathlonu videl en super navaden skiro znižan na sto eur, če bi se tistega dalo predelati, bi bilo špica. Ima vzmetenje, tačko, lahko ga voziš za seboj, ko hodiš, kot voziček, tehta tam nekje 8-9 kil. Zame prima. Samo nekdo mi bi moral še malo predelati.. :)

P.s..
Imel sem celo idejo, da bi imel tako, da bi imel baterijo kar v torbi čez ramo in bi bil skiro samo z motorjem in krmilnikom. Potem bi lahko isto baterijo imel tudi eventuelno za kolo. Seveda, če bi bila voltaža enaka in kompatibilna z obema motorjema. Tukaj me res žre, da nimam nekega znanja o elektrotehniki in tem, bi pa tudi komu plačal, če bi mi lahko zmontiral eno varianto tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kaktus1 ()

specing ::

8-9 kil je preveč za skiro, to mora biti tam nekje max 6-7, da ga še lahko z lahkoto prenašaš v eni roki. Mogoče kupi tistega v decathlonu pa probaj, kakšnega posebnega EE znanja ne rabiš, bolj strojno.

Saul Goodman ::

freesty je izjavil:

Elektricni longboard? :)


THIS. pred nekaj dnevi sem videl modela v centru Ljubljane, kako je z zavidljivo hitrostjo kruzal po slovenski cesti. takoj sem ugotovil kaj rabim v svojem lajfu, da bo to popolno.

električni longboard. its so fuckin boss.

jype ::

Hitr prepovedat, ker "na otroke pomislite". Pa mislim, da pride zraven en nifty kontroler za v roko.

kaktus1 ::

Je kdo sicer videl kje motorčke vgrajene v kolo, ki bi bili ožji, da bi pasali v običajne skiroje, ki imajo ta klasična ozka kolesa?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kaktus1 ()

Excavator ::

kaktus1 ::

Pozna morda kdo še podoben DIY za predelavo skiroja? @Ficko123 - ta link je res super step by step napisan!!

Val202 ::

Jaz imam Oxelo Town 9 iz Decathlona in naredim v eno smer cca. 5km. Potrebujem 25 min in prvi dan sem skoraj umrl. Sedaj to naredim sproti.

Problemi:
- v hrib gre zelo tezko
- po neravnem asfaltu gre zelo tezko

Prednosti:
- leti ko strela po novem asfaltu navzdol
- gre kamorkoli (ce je dez, ga pac nesem na bus)

Najbolje da pregledas teren po katerem bi se vozil vsak dan in potem premislis ali se ti bolj splaca kolo ali skiro. Amortizerji na skiroji so mus (vsaj spredaj). Jaz imam rocno bremzo zato nimam zadaj amortizerja pa bi ga kdaj rabil (se posebno na plocnikih iz juge).

Crossfire ::

DIY electric longboard s 3d printanimi deli imam že dolgo v planu. Najdražji del so baterije (6S, 5000 mAh), en spodoben brezkrtačnik z vsaj 200kV (ali bolje, dva) in zadostni VESC. Pod 200 EUR težko prideš.
Potem je fajn, da se uredi še en vredu polnilec (ISDT + server napajalnik), s katerim lahko paralelno filaš baterije in so nekje v kakšni urci, dveh nafilane (če filaš z 10A dva komada).

billy ::

Val202, bi rekel, da je skiro z zračnicami veliko boljša izbira, kot ta ki ga imaš ti, ki mislim da ima kolesa iz plastike?

Val202 ::

@billy: niso čisto plastična - bolj zgleda nekakšna guma. Se radira, vendar ne zelo. Bom videl kako bo ob koncu sezone (september). Sem pa skiro kupil z razlogom - ravno zaradi zračnic, ki so mi na kolesu redno puščale in sem imel tega dovolj.

billy ::

Hm, zdaj pa sem v dilemi, ali plastična ali gume...sem že bil odločen za gume na zrak, zdaj pa...
Kaj pa če bi dal not še eno zračnico v gumo, predvidevam da je narejeno tako kot pri avtih, kjer pač ni zračnice, je samo guma? Saj kaj takega pa ne more kar tako spustiti, edino če zaradi vremenskih pogojev, potem mogoče nafilat s plinom?

damjan1980 ::

Jaz gume definitivno nebi iz 2 razlogov: možnost predrtja, predvsem pa upor. Te polne gumijaste so hitre da ne moreš verjet, pri napihljivi pa že majhen padec tlaka pomeni večji upor. Polek tega imajo same po sebi že večji upor, ker so širše. Če si kdaj imel otroka v vozičku, potem veš, da so ta mala kolesa iz smešno tanke gume in se redno luknjajo.

billy ::

Hmm...
Ja samo kaj pa neraven teren? saj ne da je makadam, so pa pač slovenske ceste...luknje.

damjan1980 ::

ja tam pa bi rekle da imajo napihljive sigurno prednost

billy ::

Hja, bo potrebno še enkrat dodobra preverit traso...

Se lahko oceni, čez palec, kako hitro se recimo lahko poganja skiro sploh, ker nimam občutka. 15kmh se lahko doseže?

damjan1980 ::

odvisno od podlage, naklona in tvoje volje do poganjanja :)

kaktus1 ::

Našel eno varianto v Hervisu:

https://www.hervis.at/store/Ausr%C3%BCs...

V Avstriji za 260EUR, baje ga imajo tudi v Cityparku v LJ za 300EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kaktus1 ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Električni skuter/skiro .... (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7824593 (4422) sds
»

Nakup skiroja

Oddelek: Loža
355608 (1746) Apel
»

24 ur anketa: Ali zagovarjate prepoved elektičnih skirojev? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22832837 (28715) c3p0
»

Z elektr. skirojem na mestni ter primestni avtobus

Oddelek: Loža
213230 (2452) Phantomeye

Več podobnih tem