» »

Razgovor za delo

Razgovor za delo

Grizzly ::

LP.

Naslednji teden imam razgovor za delo (gre za moj prvi razgovor) in me zanima kako to poteka. Prijavo sem poslal kar tako za hec (sem mislil, da ne bo nič), sedaj pa sem vabljen. Gre pa za delovno mesto razvijalca programske opreme.

Torej kakšen je postopek? Kaj jih zanima? Koliko časa traja? Kolikor mi je uspelo izvedeti, delodajalce pogosto zanimajo pretekli projekti kandidatov... kar je zame problem, saj gre za prvo tako zaposlitev in nimam nekih "znanih" projektov (razen tega, kar počnem sam zase - ljubiteljsko). Torej, kaj sedaj v tem primeru? A jim kar nekaj svojega predstavim ali je boljše da nič ne pokažem (in si ne naredim sramote) in rečem, da gre za prvo tako zaposlitev?

stb ::

Predstavi svoje dosedanje izkušnje na področju dela za katerega se prijavljaš.

V primeru prve zaposlitve se pogovor pač vrti bolj okoli dosedanjih ljubiteljskih aktivnosti na dotičnem področju. To je še posebej dragoceno, ker delodajlcu daš vedeti, da te stvari zanimajo in nisi bil v to prisiljen (s strani firme, kar se lahko zgodi ob naslednjih menjavah delodajalca). Da gre za prvo zaposlitev bi pa moralo biti jasno že ob prijavi.

mcgeek ::

Če je podjetje večje in je bilo prijavljenih več ljudi, potem lahko pričakuješ več intervjujev.

Običajno je prvi razgovor bolj splošen in ga vodi kadrovska služba, kjer se pogovarjaš o svoji preteklih dosežkih (vse od izobrazbe do nagrad in hobijev). Tam te spoznajo in ocenijo tvoje 'mehke veščine' (soft skills) ter tvojo osebnost.

Na drugem razgovoru pa se potem srečaš še s kom od inženirjev, ki konkretno preveri tvoje znanje na kakem primeru.

Če gre za manjše podjetje, potem pa verjetno vse naenkrat.

mn ::

Torej kakšen je postopek? Kaj jih zanima? Koliko časa traja?


Odvisno od podjetja. Ampak ne sekiraj se, bodo že povedali ko bo čas.

kar je zame problem, saj gre za prvo tako zaposlitev in nimam nekih "znanih" projektov (razen tega, kar počnem sam zase - ljubiteljsko)


Praktično nihče nima nekih "znanih" projektov pred prvo zaposlitvijo. Če bodo želeli jim 100% prikaži kaj imaš. Karkoli je bolje kot nič, nihče pa po moje ne pričakuje "production quality" kode od začetnika.

Da si začetnik pa že vedo.

IMHO imaš dobro šanso; izkoristi jo :)

Pa še to. Ne sekiraj se. Pojdi tja čim bolj sproščeno, nimaš kaj zgubiti. Če dobiš službo OK, če pa ne imaš pa eno izkušnjo več za drug razgovor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mn ()

Grizzly ::

O velikosti podjetja ne vem ničesar, vem samo s čim se ukvarjajo - kar sem lahko prebral na njihovi spletni strani. Prav zaradi tega, bi bil rad pripravljen na vsa vprašanja, saj ne bi rad, da me že na začetku zavrnijo, ker sem bil preveč živčen in sem "zaštekal".

Torej, bom pač pokazal nekaj svojih stvari in lepo razložil, kar jih bo zanimalo. Se pa bojim, da jih bo zanimalo moje konkretno znanje in bodo želeli, da jim kakšno stvar sprogramiram po njihovo, pa ravno tistega ne bom vedel.

mcgeek ::

Nikar se ne uči na pamet vseh možnih odgovorov :-)
Spoznaj podjetje na netu, preden prideš tja, ker si nihče ne želi videti nekoga, ki ne pokaže zanimanja za njih.
Sprašuj o mentorstvu, ker bo to tebi najbolj koristilo.

Sam sem videl že ogromno živčnih obrazov, ki so prihajali na razgovore - pa mislim, da to bolj normalno že ne more biti.
Ne vem sicer kako strogo se te bodo lotili pri dokazovanju znanja (primeru programiranja). Mene osebno ne zanima, če nekdo nekaj ne zna. Takoj pa se vidi ali obvladaš osnove oz. kaj bolj naprednega, če je to pač zahtevano. Za ostalo je google (in mentor) najboljši prijatelj, ko boš resno začel delati.

Grizzly ::

Še tole me zanima: V primeru, da jih bodo res zanimale moje stvari oz. kar sem že delal... verjetno ne bodo dovolj samo besede, ampak bo treba še kaj pokazati. Kako torej pokažem te svoje stvari? Prinesem s seboj laptop, dobim njihovega ali kako to gre?

Invictus ::

Preveri finančno stanje podjetja, njegovo boniteto, preden sploh greš na razgovor.

Splača se vsaj pogledati njihovo stran, da veš kaj počnejo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

shark1 ::

Grizzly je izjavil:

Še tole me zanima: v primeru, da jih bodo res zanimale moje stvari oz. Kar sem že delal... Verjetno ne bodo dovolj samo besede, ampak bo treba še kaj pokazati. Kako torej pokažem te svoje stvari? Prinesem s seboj laptop, dobim njihovega ali kako to gre?


Bil sem že ne nekaj (uspešnih) razgovorih v življenju in lahko ti samo rečem, da bodi čim bolj sproščen, samozavesten (ajde, spet ne preveč samozavesten, da ne izpadeš nadut).
Bistvo:
- daj jim jasno vedeti, da tudi če česa slučajno še ne znaš, si se to pripravljen naučiti v najkrajšem možnem času!
- ne sprašuj preveč na razgovoru, koliko ur traja delovnik, ker danes so vsi delodajalci alergični na zaposlene, ki bi delali od 8 do 16 ure, in odšli iz službe na minuto natančno. Namigni jim, da lahko tudi malo potegneš čez delovni čas, če bo to potrebno
- če te vprašajo, kakšno plačo pričakuješ, jim odgovori: "čim večjo! " in se nasmej zraven. Poudari seveda, da si za veliko plačo tudi pripravljen narediti veliko, tako da bodo tudi oni imeli več od tega. Redko kdo od delodajalcev od ljudi na razgovoru rad sliši odgovor, da bi delal tudi za minimalca...
- na nek način jim sporoči, da si ti tisti, ki bi te oni nujno morali imeti v svoji firmi!

Srečno na razgovoru! ;)

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

steklo ::

Vabijo že na razgovor, potem pa si spet lahko na začetku, iščejo najboljše, ena napaka pa te že nekak dajo na stran.

Orchestra ::

da ne odpiram nove teme; grem na razovor za študentsko delo programerja, pa me zanima koliko je kaj pametno lagat, da bom ostal za daljši čas, čeprav sam vem da bi delal največ za nekaj mesecev. Kaj ti lahko naredijo, če delaš preko SŠ?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobra vprasanja za novo delovno mesto (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8112354 (8678) Invictus
»

Razgovor za službo - info/izkušnje/mnenja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13427072 (23166) IceIceBaby
»

HERMES SoftLab - razgovor (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14427515 (14012) Tr0n
»

Je kdo bil prijavljen na ZRSZ in CSD?

Oddelek: Loža
369661 (8594) jalovec09

Več podobnih tem