» »

Nove stranke 2014

Nove stranke 2014

Temo vidijo: vsi
««
50 / 58
»»

MrStein ::

Joj, ste se zapičili v to višjo matematiko (večje, manjše, več, manj...).
Zakaj to, če pa imamo OBČUTEK!!!!1111

:P

A v tem sistemu bo cena enega jabolka enaka ceni zaboja jabolk? Zakaj razlika?
Kaj pa cena mobilnega telefona? Na kilo enaka kot jabolka? Ne? Zakaj razlika?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

thramos ::

Razlika je samo posledica materialnega pogleda na svet.

Dobrine v resnici nastajajo povsem nematerialno. :))

Fritz ::

MrStein je izjavil:

Ah, nevidna roka trga... ;)

71,6% ljudi bi se izšolalo za števca prometa (ali še to ne), in bi bilo 71,2% brezposelnih. Zdravnike pa bi uvažali iz (zlobne) tujine...

On topic (delno...): Neslavni vrh - Slovenija med državami z največjim povečanjem javnega dolga

Spet bo vse "prejšnja vlada kriva"...

http://damijan.org/2014/03/31/mit-javne...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Ljudje smo enaki po svojem dostojanstvu, nismo pa enaki po svojih sposobnostih.

Zaradi tega je popolno enačenje v kompetitivni ekonomski ureditvi nesmiselno pa tudi drugače je prav, da se tiste, ki delajo več in bolj zahtevno delo tudi nagradi. Ob tem pa bi vsekakor morali biti pozorni na dvoje..da se tudi tistim 'manj uspešnim' zagotovi človeka dostojen minimum in da se tiste na drugi strani gaussove krivulje ustrezno obdavči in regulira, da ne bodo disproporcionalno vplivali na demokratičen proces.
A. Einstein

jype ::

Fritz> Ob tem pa bi vsekakor morali biti pozorni na dvoje..da se tudi tistim 'manj uspešnim' zagotovi človeka dostojen minimum in da se tiste na drugi strani gaussove krivulje ustrezno obdavči in regulira, da ne bodo disproporcionalno vplivali na demokratičen proces.

Drži!

A se ti zdi smiselno to zagotoviti tako, da v podjetju samih vrhunskih strokovnjakov, ki zaslužijo 10k bruto na mesec (in ustvarijo milijon evrov na mesec) tudi vratarja plačaš 10k (ali pa 5k ali pa 2k) bruto?

Ali nemara raje vseeno kako drugače, da ti strokovnjaki ne bi slučajno raje namesto vratarja namestili malce naprednejšega domofona?

Ne, vratarja plačaš ustrezno njegovemu znanju, izobrazbi ter odgovornosti in rezultatom dela. Recimo 2k€ bruto, saj se s 1000€ v Sloveniji da dostojno živeti.

10k € bruto na mesec pa tudi ni nič posebnega in med temi strokovnjaki in vratarjem ni konflikta. Med srednjim razredom in prekariatom, delavci in reveži ni konflikta, je umetno ustvarjen. Da se pri nas in drugje srednji razred tako obdavčuje, izhaja predvsem iz tega, ker ima kapital nesorazmeren vpliv na zakonodajo (nacionalno, EU regulativo, mednarodne pogodbe) in si s tem zagotavlja izogibanje davkom, to breme pa se potem prenese na tiste, ki se temu ne morejo izogniti.

P.S.
Če je domofon za podjetje boljši od vratarja, potem ga je logično zamenjati. Če ima država dovolj dobro socialno politiko, ne bo revež, dokler ne najde druge službe. Če je država izropana in zadolžena pa imamo vsi težave.
A. Einstein

Okapi ::

Zaradi tega je popolno enačenje v kompetitivni ekonomski ureditvi nesmiselno pa tudi drugače je prav, da se tiste, ki delajo več in bolj zahtevno delo tudi nagradi.
V komunizmu bo vse drugače. Tam bo vsak delal po svojih zmožnostih in bo dobil vse, kar potrebuje, denarja pa ne bo več. Če bo neka snažilka potrebovala več kot kirurg, bo tudi več dobila. Imeti več kot potrebuješ je nemoralno, delati manj kot zmoreš pa prav tako. Tako nekako.>:D

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Fritz> Ne, vratarja plačaš ustrezno njegovemu znanju, izobrazbi ter odgovornosti in rezultatom dela. Recimo 2k€ bruto, saj se s 1000€ v Sloveniji da dostojno živeti.

Ampak na trgu dela dobiš par deset tisoč ljudi, ki so pripravljeni kompetentno vratarit za 600 bruto.

dronyx ::

Ko gledaš kaj si slovenska politična desnica na twitter profilih izmenjuje v kratkih sporočilcih brez resne uporabne vrednosti ne moreš spregledati tegale...

Opozarjam na nekatere zelo nazorno posnete fotografije Karla Erjavca, Alenke Bratušek in Zorana "Zokija" Jankovića v WC školjki, ki bodo za marsikoga preveč. In potem se čudijo, če jih ljudje čedalje bolj obravnavajo kot čudake? Resnično, meni politika SDS deluje res kot neka težko razložljiva kolektivna psihoza in očitno to deluje tudi na duševno zdravje ljudi, ki sem jih imel za precej razumne in normalne...

Je pa res, da se morda da na tak način pojasniti nastanek velikih svetovnih religij...(s tem pa ne trdim, da je JJ nov Kristus!).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

nokkj ::

Jah, kdo ve kako se bo to uredilo v enkrat prihodnosti... Po moje pa, idealno:

Nobena ura dela ni vredna več od katere koli druge ure dela, ne glede na izobrazbo, zahtevnost, odgovornost in kakrne koli druge okoliščine.

Če kaj, potem bi se pa strinjal s tem, da je za različna dela različna "norma", recimo če bi opravljal stresno, neprijetno delo, v zahtevnih pogojih itd... bi bila norma manjše število ur, kot pa pri manj stresnem delu.

Če pa delaš nekaj, kar te veseli, je pa tako vseeno koliko časa delaš (dokler so pokrite materialne zahteve), ker delaš z veseljem.

V praksi pa... raja pač mora delati, ker bo drugače crknila od lakote. Delo je prisila, ki za večino zadošča kvečemu za životarjenje iz dneva v dan, ne pa za kakršno koli materialno preskrbljenost. Ajde no, srednji razred je bil na boljšem, kot sem opisal zgoraj, ampak sedaj se tudi ta krči.

Večina tistih, ki so pa nad srednjim razredom pa so tam popolnoma neupravičeno, niso ne posebej izobraženi, niti ne prispevajo družbi kaj posebnega za njen napredek, niti nič podobnega. Znanstveniki, inženirji ipd. so v glavnem srednji razred, tisti, ki pa dobivajo dohodke nad razmerjem 1:10 so pa bankirji, politiki, pa zabavljači raznih vrst in podobni butci.

ZaphodBB ::

Sam res, svet bi bil mnogo boljši, če bi bil Elon Musk @ Wikipedia tako broke kot jaz. nokkja za precednika.

nokkj ::

ZaphodBB je izjavil:

Sam res, svet bi bil mnogo boljši, če bi bil Elon Musk @ Wikipedia tako broke kot jaz. nokkja za precednika.

Na enega takega človeka obstaja tisoče drugih, ki so mu povsem enaki, pa nimajo takšnih dohodkov. Zato je tak zgled zgolj in samo propaganda.

Ti imaš malo čudne predstave o enakosti. Recimo ti si zihr lepši, bolj možat in bolj odgovoren od mene, kako bova rešila problem, da si ti samicam bolj privlačen?

Poldi112 ::

Država ti jo določi, na način, da so pari povprečno enako lepi.

En dober sci-fi za nokkija na to temo: http://www.imdb.com/title/tt0073631/?re...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ej to pa ni slaba ideja, ker sem grd tup in nesramen, bom dobil lepo pametno in prijazno ženo.

Fuck yeah! Science bitch!

Sicer sem bolj počasen, kaj se bo zgodilo, ko se bo ne glede na vse moja samica hotela parit z nokkjem?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Glugy ::

Fritz je izjavil:

Da se pri nas in drugje srednji razred tako obdavčuje, izhaja predvsem iz tega, ker ima kapital nesorazmeren vpliv na zakonodajo (nacionalno, EU regulativo, mednarodne pogodbe) in si s tem zagotavlja izogibanje davkom, to breme pa se potem prenese na tiste, ki se temu ne morejo izogniti.

Ja dejansko ima kapital pri nas močan vpliv. Glej kakšen pritisk po uvedbi "socialne" kapice se je ustvaril. "Socialna" kapica pomeni socialo za ljudi ki imajo že zdaj več kot večina Slovencev. Za to se najbolj zavzemata SDS in NSi. Je pa ta "socialna" v imenu popolno zavajanje ljudi, ker bogataši pač ne rabijo sociale. Dejansko gre za maksimalni možen davek nad določenim zneskom plače. Vam to nič ne diši po podobni praksi ko podjetja preko Irske prekanalizirajo sredstva da plačujejo manjše davke?
Kapital z tistimi svojimi parimi zaslužkarji se vedno je in vedno bo postavljal pred ljudi. In vedno bo tudi imel več pravic. V to smer gremo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

phantom ::

Glugy je izjavil:

Ja dejansko ima kapital pri nas močan vpliv. Glej kakšen pritisk po uvedbi "socialne" kapice se je ustvaril. "Socialna" kapica pomeni socialo za ljudi ki imajo že zdaj več kot večina Slovencev. Za to se najbolj zavzemata SDS in NSi. Je pa ta "socialna" v imenu popolno zavajanje ljudi, ker bogataši pač ne rabijo sociale. Dejansko gre za maksimalni možen davek nad določenim zneskom plače. Vam to nič ne diši po podobni praksi ko podjetja preko Irske prekanalizirajo sredstva da plačujejo manjše davke?
Kapital z tistimi svojimi parimi zaslužkarji se vedno je in vedno bo postavljal pred ljudi. In vedno bo tudi imel več pravic. V to smer gremo.

Slovenija ni izolirana država. V kolikor bomo sposobne, uspešne, delavne ljudi (ponavadi so le-ti tudi nadpovprečno bogati) preveč skubili, bodo odšli v tujino, po drugi strani pa bodo naša podjetja, ki takšne ljudi zaposljujejo (ponavadi gre to za takšna z visoko dodano vrednostjo) v slabšem položaju s tujo konkurenco.
~
~
:wq

ZaphodBB> Sicer sem bolj počasen, kaj se bo zgodilo, ko se bo ne glede na vse moja samica hotela parit z nokkjem?

Električni stol!

nokkj> Nobena ura dela ni vredna več od katere koli druge ure dela, ne glede na izobrazbo, zahtevnost, odgovornost in kakrne koli druge okoliščine.

V resničnem svetu je ravno obratno. Niti dve uri dela nista enakovredni.

dstr17_ ::

nokkj je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Na enega takega človeka obstaja tisoče drugih, ki so mu povsem enaki, pa nimajo takšnih dohodkov. Zato je tak zgled zgolj in samo propaganda.

Ja, točno tako.

Ne, čisto napačno. Če bi bilo na tisoče njemu enakih, bi jih nekje menda videli? A jih je muca copatarica pospravila v omaro? Dohodke ima pa take, ker je sposoben. Če bi njemu dal plačo po principu 1:1 nikoli ne bi prilezel do PayPal-a, kaj šele do Space-X in Tesla.

Okapi ::

Dejansko gre za maksimalni možen davek nad določenim zneskom plače.
Espeji, kulturniki, samostojni novinarji in ostali, ki "opravljamo dejavnost", imamo to že ves čas.

O.

Če bi bilo na tisoče njemu enakih, bi jih nekje menda videli?
Saj jih: na zavodu za zaposlovanje in na slabo plačanih delovnih mestih. Velika večina startupov pač propade. Tough luck. Rezultat je eden Musk in 99 revežev. Točno to kar lahko vidiš povsod po svetu: razslojevanje prek vseh razumnih mej.

Jasno, da startup-i propadajo. Samo da uspe pa poleg sreče rabi tudi tapravega človeka. In večina jih ni tega tipa. Od ljudi ki jih poznaš, koliko procentov se jih je sploh v življenju lotilo startup-a?

Samo da uspe pa poleg sreče rabi tudi tapravega človeka. In večina jih ni tega tipa.
80 najbogatejših ljudi ima toliko premoženja kot 3.5 milijarde revnih. A se ti to zdi normalno?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

Tody ::

Jah, spet jabuka pa hruške primerjaš. Musk je rekel da brez problema dela 100 ur na teden. Večina slovencelnjev pa dela 40 pa še samo zato ker more :)

>80 najbogatejših ljudi ima toliko premoženja kot 3.5 milijarde revnih. A se ti to zdi normalno?

Standard je višji kot je bil, ko je bilo razmerje nižje. V čem je torej tak hud problem? Zdaj jaz še vedno čakam na nekoga, ki bo prišel na dan z nekim boljšim sistemom. Realnim, ne pravljice tipa vsi se imamo radi.

Saj, povej mi, kako bi Elon naredil Space-x brez bajnih zaslužkov prej? Ali jih morda ne bi rabil, ker bi mu dobro idejo odobrila državna komisija in mu dala dinarčke?

neboben ::

Saj, povej mi, kako bi Elon naredil Space-x brez bajnih zaslužkov prej? Ali jih morda ne bi rabil, ker bi mu dobro idejo odobrila državna komisija in mu dala dinarčke?
Ja v kapitalizmu je to res težko.

Musk je rekel da brez problema dela 100 ur na teden.
3500000000/80 = 43 milijonov. Torej revni dela 40 ur na teden, bogati pa 172 milijonov ur. Brez problema? Mogoče, če živiš v kakšnem vzporednem vesolju.
Standard je višji kot je bil, ko je bilo razmerje nižje. V čem je torej tak hud problem?
Praktično vsa rast gre k najbogatejšim, revni grejo pa vzvratno. Problem je absolutna in relativna revščina. Problem je tudi nepopravljiva škoda v okolju, nerazumna uporaba antibiotikov, pa še kaj.
Sovjetska zveza je imela najuspešnejši vesoljski program na svetu in tudi Space-X brez njega ne bi obstajal.

Unilseptij ::

Poldi112 je izjavil:

>80 najbogatejših ljudi ima toliko premoženja kot 3.5 milijarde revnih. A se ti to zdi normalno?

Standard je višji kot je bil, ko je bilo razmerje nižje. V čem je torej tak hud problem? Zdaj jaz še vedno čakam na nekoga, ki bo prišel na dan z nekim boljšim sistemom. Realnim, ne pravljice tipa vsi se imamo radi.

Jebiga, kakorkoli obračaš to ne more biti normalno in četudi smo še taki zagovorniki svobode in prostega trga takih anomalij ni mogoče odpraviti z zamahom roke. Ne gre, pa pika. Kar pa je še najbolj zaskrbljujoče je, da se razslojenost povečuje in bo čez nekaj desetletij razmerje mogoče 80:5 milijard. Jasno to ne gre v nedogled. In četudi je res, da taka ureditev omogoče hitrejši tehnološki razvoj družbe v povprečju (kar po mojem sicer sploh ni nikjer dokazano) je tak razvoj izrazito neenakomeren in kot tak omogoča blaginjo le zelo omejenemu krogu ljudi. Počasnejši, vendar enakomernejši razvoj, je alternativa, ki sama po sebi ni v ničemer slabša ali manj izvedljiva.

Malajlo ::

Počasnejša, vendar enakomernejša rast, je alternativa, ki sama po sebi ni v ničemer slabša ali manj izvedljiva.

Fixed. Razvoj gre lahko tudi hitreje. Tisto pehanje za rastjo (ki poganja dobičke) bi morali ustaviti. Ker problem je v tem, da gre premalo dobička v razvoj. Ergo - rast zmanjšamo, da gre večji del dobičkov v razvoj (ker je v tem več logike)

pirat ::

Slovenija.
Vsi specializirani za prerazdeljevanje, nihče pa noče razumet, kaj je predpogoj za razvoj in napredek. Žal.

Glugy ::

Poldi112 je izjavil:

Ne, čisto napačno. Če bi bilo na tisoče njemu enakih, bi jih nekje menda videli? A jih je muca copatarica pospravila v omaro? Dohodke ima pa take, ker je sposoben. Če bi njemu dal plačo po principu 1:1 nikoli ne bi prilezel do PayPal-a, kaj šele do Space-X in Tesla.

Ta "sposobnost" je lahko zelo zavajajoča. Tud za Jankoviča je marsikdo verjel da je toliko sposobn. Pa glej kaj se je skrivalo za to "sposobnostjo". Sposobnost dobit karkol želiš na katerikoli način samo da na prvi pogled deluje pošteno pa čeprav to ni. Sposobnost nategovanja in zavajanja s svojo pomembnostjo ki to ni.

dstr17_ je izjavil:

Musk je rekel da brez problema dela 100 ur na teden.
3500000000/80 = 43 milijonov. Torej revni dela 40 ur na teden, bogati pa 172 milijonov ur. Brez problema? Mogoče, če živiš v kakšnem vzporednem vesolju.
Standard je višji kot je bil, ko je bilo razmerje nižje. V čem je torej tak hud problem?
Praktično vsa rast gre k najbogatejšim, revni grejo pa vzvratno. Problem je absolutna in relativna revščina. Problem je tudi nepopravljiva škoda v okolju, nerazumna uporaba antibiotikov, pa še kaj.
Sovjetska zveza je imela najuspešnejši vesoljski program na svetu in tudi Space-X brez njega ne bi obstajal.

Prav ironično se mi zdi, da je za obnovljive vire energije Elon Musk naredil več kot ti s svojim trobezljanjem.

Sovjetska zveza? Zakaj še nisi v Severni Koreji? Tam je vse eko, sonaravno in tebi po godu - dokler svinjski kapitalisti pošiljajo humanitarno pomoč. :D :D

Prav ironično se mi zdi, da je za obnovljive vire energije Elon Musk naredil več kot ti s svojim trobezljanjem.
Seveda je, ampak očitno tudi on ne more sam rešiti tega problema. Gre za probleme, ki jih prosti trg ni zmožen rešiti sam od sebe. Prosti trg te probleme samo še dodatno poslabšuje.

Tody ::

Bulshit no... Ko bo zadostna potreba potem (se ustvari TRG)in glej glej kar neankrat se bo dalo. Dokler pa tega ni pa lahko vpijete kukr hočte pa...

To je ignoranca in neumnost. Prosti trg je že večkrat dokazal da povzroča določene probleme in jih ne zna rešiti.

Tragedy of the commons @ Wikipedia

Samo en primer.

Socializem pa ne? Zgodovina kaže, da smotrna kombinacija javnega dobrega in prostega trga precej bolje rešuje probleme kot bodisi socializem, bodisi čisti prosti trg.

Mimogrede, tragedy of commons velja za okolja kjer se ljudje obnašajo "objektivistično" (Ayn Rand pa to). Meni se sama ideja racionalnega odočanja v lastnem interesu, kjer iz koncepta lastnega interesa odštejemo dobro skupnosti - zdi skrajno iracionalna.

Zgodovina sprememb…

Zgodovina kaže, da smotrna kombinacija javnega dobrega in prostega trga precej bolje rešuje probleme kot bodisi socializem, bodisi čisti prosti trg.
In zakaj potem velika večina zahodnih demokracij glede teh trendov ni sposobna narediti nič omembe vrednega?

dstr17_ je izjavil:

Zgodovina kaže, da smotrna kombinacija javnega dobrega in prostega trga precej bolje rešuje probleme kot bodisi socializem, bodisi čisti prosti trg.
In zakaj potem velika večina zahodnih demokracij glede teh trendov ni sposobna narediti nič omembe vrednega?

...

Edit: Vsekakor več USSR ali pa Kitajska, Indija et al?

Zgodovina sprememb…

Ok, recimo da imajo bolj ambiciozne programe kot Rusija, Kitajska in Indija. Ampak zakaj nimajo tako ambicioznih programov, da bi dejansko rešili problem? Saj je vseeno če uničiš vse čebele 10 let prej ali pa 10 let kasneje, na koncu jih še vedno ne bo več.

dstr17_ je izjavil:

Praktično vsa rast gre k najbogatejšim, revni grejo pa vzvratno.

Pa koliko si ti star, da ne vidiš sprememb? Pokaži mi, kako gredo revni vzvratno?

Ok, recimo da imajo bolj ambiciozne programe kot Rusija, Kitajska in Indija. Ampak zakaj nimajo tako ambicioznih programov, da bi dejansko rešili problem? Saj je vseeno če uničiš vse čebele 10 let prej ali pa 10 let kasneje, na koncu jih še vedno ne bo več.

Problem ni v tem, da sistem sploh ne deluje - ampak v tem, da si ti preveč nestrpen. V demokraciji na žalost zna trajat, da pride do konsenza in se kaj naredi. V totalitarnih sistemih na drugi strani, pa slej ko prej prideš do točke ko se ne da nič več spremenit.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB je izjavil:

Problem ni v tem, da sistem sploh ne deluje - ampak v tem, da si ti preveč nestrpen. V demokraciji na žalost zna trajat, da pride do konsenza in se kaj naredi. V totalitarnih sistemih na drugi strani, pa slej ko prej prideš do točke ko se ne da nič več spremenit.

Pa se tebi morda zdi, da imamo vsak dan več demokracije ali morda zaradi ohranjanja privilegiranega položaja iber-bogatih drsimo v totalitarizem?
A. Einstein

Poldi112 je izjavil:

dstr17_ je izjavil:

Praktično vsa rast gre k najbogatejšim, revni grejo pa vzvratno.

Pa koliko si ti star, da ne vidiš sprememb? Pokaži mi, kako gredo revni vzvratno?
Število klošarjev v Sloveniji > število klošarjev v Jugoslaviji, isto brezposelni, kupna moč srednjega/nižjega sloja pada, itd.

ZaphodBB je izjavil:

Problem ni v tem, da sistem sploh ne deluje - ampak v tem, da si ti preveč nestrpen.
Nimamo neomejeno časa na razpolago. To ni nestrpnost, ampak realnost. Če se sistem ni sposoben odzvati dovolj hitro, potem časovno omejenega problema očitno ni sposoben rešiti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

Fritz je izjavil:

ZaphodBB je izjavil:

Pa se tebi morda zdi, da imamo vsak dan več demokracije ali morda zaradi ohranjanja privilegiranega položaja iber-bogatih drsimo v totalitarizem?

Bogati in močni so bogati in močni. Moje osebno prepričanje je, da danes v katerikoli zahodni državi en navaden delavc živi bolje kot katerikoli kralj pred dvesto leti. Jaz ne občutim, da bi mi bogati delali krivico, če ti - bi z veseljem slišal zakaj misliš tako. Meni je skrajno vseeno, če imajo iber bogati x krat več od mene. Jaz živim kot lord, bi imel več denarja? Seveda bi, saj bi z njim lahko hitreje uresničeval svoje projekte.

Kar se pa same demokracije tiče, se mi zdi evidentno da dolgoročni trendi močno kažejo v njeno stalno povečevanje. Če te zanima, kaj današnja doba pomeni za demokracijo, boš moral pa žal še ene par deset let počakat.

Je pa prav, da se brigamo za demokracijo in preprečujemo nje podiranje.

Nimamo neomejeno časa na razpolago. To ni nestrpnost, ampak realnost. Če se sistem ni sposoben odzvati dovolj hitro, potem časovno omejenega problema očitno ni sposoben rešiti.

Vrnitev v 19 stoletje ni rešitev za nič, verjemi mi. Če hočeš it živet v hosto, brez antibiotiok in cepiv - pojdi. Ne pa drugih silit v to. Sicer mi je pa to tvoje domišljanje, da ti ali pa kdo drug ve pravi odgovor skrajno arogantno in odbijajoče. Še nobenega mesije ni bilo, pa mislim da tudi ti nisi oz. da ga ne poznaš.

Vrnitev v 19 stoletje ni rešitev za nič, verjemi mi.
Saj ne gremo nazaj v 19.st. Takrat so čebele obstajale.

driver_x ::

Pri idejah, ki jih zagovarjate zgoraj, se gre zgolj za to, da imamo sposobne in uspešne ljudi, ki se znajo prilagoditi danim okoliščinam ter na drugi strani neuspešne. Uspešnost prvih se na zunaj kaže predvsem v količini materialnih dobrin, ki za več velikostnih razredov presega tisto, kar so sposobni ustvariti nesposobni ali drugače neuspešni ljudje. Ti (ne vsi) potem kar pokajo od zavisti in trobijo o tem, kako nepoštena je delitev bogastva, ne vprašajo pa se o tem, zakaj niso sposobni stopiti iz povprečja. Ideje o enakomerni razdelitvi dobrin so utopične, povsem demotivirajo tiste, ki so dejansko sposobni naredti korak naprej, poleg tega pa so se v zgodovini vedno izkazale za zgrešene.

thramos je izjavil:

World poverty is shrinking rapidly, new index reveals

How did the global poverty rate halve in 20 years?

Globalno se stanje izboljšuje, predvsem zato, ker napredujejo dežele v razvoju in ker je to marsikje posledica interesa kapitala. Interesa, ki pojenja takoj, ko se standard dvigne nad raven revščine in se vzpostavijo pravni in okoljevarstveni okviri za zaščito pravic lokalnega prebivalstva. Na zahodu je trend obraten. 2 minuti googlanja:

http://www.economist.com/node/21564414
http://www.dw.de/social-inequality-gain...
http://www.oecd.org/social/soc/49499779...

Še chichago pupil kot Jože P. Damijan je spregledal in čeprav ostaja konzervativen ekonomist (kar lahko spoštujem), vidi širšo sliko. Zanimivo, kako imajo nekateri težave s socialistično stranko (ZL) čeprav skoraj polovico evropskega parlamenta predstavljajo socialisti. Kakšne socialistične ideje se napadajo kot pravljice istočasno pa berem o trickle down effectu in svobodnem trgu kot, da gre za nekaj, kar je blizu realnosti.
A. Einstein

Višanje stopnje neenakosti ne pomeni višanja stopnje revščine.
««
50 / 58
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cerar ni več predsednik vlade! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22845410 (38651) Jupito
»

EU volitve 2014 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Problemi človeštva
32573585 (66979) nevone

Več podobnih tem