» »

Premalo diska...?

Premalo diska...?

ziciko ::

Pozdravljeni.
Danes sem zamenjal plato in procesor ( epox 8 rda+, ter athlon xp 2100+).Problem je v tem da mi sistem ne zazna diska, oziroma pokaze da je diska za pribl. 33 GB,;(( imam pa maxtor 40 GB.
pred tem sem imel 333-ko, in tudi tam mi je kazalo isto (33 GB). prosim naj mi nekgo pove, ce ze ima taksne iskusnje, kaj naj naredim da bom imel toliko diska koliko ga v resnici je (40 GB).
hvala v naprej.

duh ::

Sicer butast ampak vseeno za vsak slučaj vprašam.

Imaš particijo narjeno na 40Gb al morda samo na 33Gb?

Zoidberg ::

zadaj na disku kjer so juperji imaš nastavljeno clip 32gb saj tako imajo ibm.
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

no, particija ni narejena, toda zadaj na disku...hm, ni videti da bi se dalo kaj "postelat".:O

Zoidberg ::

ali imaš jumpr na master ali slave ali kako drugače
Just keep on trying, keep on flying. I will be the light.

Trupl0 ::

ajoj...če imaš npr. disk velik 200GB to ne pomeni da imaš na VOLJO 200gb temveč jih imaš cirka 180gb.....to je blo in to bo...sm pozabu ampak morš neki računat...tako da npr. jst k mam 80 gb disk mam npr. na C: 9,76gb...D: 996mb....E: 63,7...če računaš mam na voljo za uporabo 74gb in ne 80gb...nej en k ma bol pojma o tem razloži...jst sm dal samo moj kratek povzetek:D

Disk sem tako zmontiral kot sem ga prinesel iz trgovine. Nic nisem prestavljal, in tudi ne vem kje naj bi to naredil. Prej se mi je to zdelo normalno (zaradi sistema), zdaj pa se mi zdi da ni vec normalno;(( Mogoce bi se kaj dalo narediti v bios-u?
hvala za pomoc.

sash ::

ja tastare plate (na katerih so tiktakali 333 procesorčki) so imele omejitve (vsaj nkatere) z velikostjo diskov, zato si lahko omejil velikost večjega diska na 33G in ga je plata tako prebavila in ko si ti disk takrat kupo so ti ga verjetn že v trgovini tako nastavli.

zato ko imaš disk v rokah poglej tabelo z jumperji in nastavi tako da boš imel disk na master ali slave in nič drugega, ker pri oni 33G varianti je še neka oznaka zraven, ker z biosom neboš nič naredo
--------------------
Think different...
TOROiD Group

ja, sash, tudi sam mislim da so tiste plate imele omejitev, toda omejtve nisem nasatvil ne jaz, ne tisti v trgovini. enostavno je tako pokazalo, samo takrat se nisem zaradi tega razburjal.
zdi se mi da bom moral se enkrat pogledati na disk, mogoce bom zdaj videl ki se da kaj nastaviti.

sash ::

v tistih časih so v marsikateri trgovini imeli diske že tako nastavljene
--------------------
Think different...
TOROiD Group

no, ja, disk je star 2 meseca..., domov pa sem ga prinesel v orig. emabalazi.

Crimson_Shadow ::

Če se prav spomin, je omejitev lahko celo FAT32. Tudi nekateri BIOSi matičnih plat imajo bojda probleme z takimi diski (FAT32), kjub temu, da v teoriji FAT32 podpira 2TB diske. Sem videl na lastne oči na moji kišti. Tako, da ti priporočam, da obvezno formatiraš na NTFS format.

Pa preglej, da nimaš nastavljeno na 32GB clip size. To opcijo imajo vsi diski, ki so večji od te velikosti.

ok, fantje, zadeva je resena.:D
hvala vsem ki ste pomagali.
no, moram pa povedat kaj je bilo.
disk ima namrec tri moznosti za prestavljanje (jumper). ena je "master" (tako je bilo nastavljeno), druga slave, pa se ena, (se ne spomnim vec kako pise). no, nastavil sem na ta tretjo in disk se je "povecal".
se enkrat hvala za pomoc.

boštjan ::

Tretja možnost je CS-cable sellect.Tudi jaz sem mojemu WD jumper na Master flikno,pa se zadeva ni zalaufala,pol pa dam na CS in vse dela.Na master ali slave pa se dava če priključiš še kako drugo enoto na isti kabel.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop dodatnega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
101946 (1869) crxman
»

trdi disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
61360 (1312) Izi
»