» »

Sestava Antene

Sestava Antene

veso266 ::

Dober dan zanima me kako se sestavi yagi anteno rad bi da pokriva celoten FM Band tudi OIRT in da ima čim več elementov koker je mogoče

Zdej na spletu sem našel neke kalkulatorje ampak mi ni glih dost jasno kako začet na amazon.com ali pa na kondradu pa tut nič pametnega ni vse antene so pretežno za wifi

Prosim če se da kako mi svetovat kako s tem začet

Hvala

Da ne bo pomote vem ja radio se da poslušat tudi s kosom žice ampak iz nekih razlogov bi rad zunanjo FM Anteno (Yagi)
  • spremenilo: veso266 ()

ToniT ::

Poglej na http://radio.meteor.free.fr/us/yagi_fm....

Več, kot boš imel elementov, bolj "ozek" bo sprejem. Se pravi, da boš moral anteno obrniti v smeri oddajnika željene radijske postaje.
Pa obrni anteno vertikalno, ker radijske postaje oddajajo z vertikalno polarizacijo.

torej kaj to pomeni v praksi a je dobro da je sprejem ozek mislim anteno bi itak imel na rotatorju kaj si pa mislil s tem da jo naj vertikalno obrnem

Zgodovina sprememb…

ToniT ::

Vertikalno pomeni, da so elementi antene vertikalno.
Ozek sprejem pomeni, da moraš anteno čim bolj natančno usmeriti proti oddajniku.

aha pa a maš kakšno sliko kako so elementi vertikalno kako pa horizontalno ker mi ni dost jasno

MTB ::

Ko sem se s tem ukvarjal 20+ let nazaj, je bila najbolj koristna literatura od Karla Rothamerja - Antene. Tam najdeš vse.

Hvala za vse predloge sem že našel kar mi ustreza http://www.ham-radio.com/k6sti/korn193....

sam a je to treba doma izdelat ali se da kupit?

ali j kakšna delavnica za to da ti tistemu ki hočeš da ti anteno nardi sam tole daš in bo on anteno ti naredu?

Zgodovina sprememb…

brodul ::

Vertikalno in horizintalno je misljeno v kontekstu poralizacije.

Koliko pa je antena "ozka", je pa odvisno od smernosti (directivity) iz tega pa potem pride dobitek ('gain', nikoli ne prevajamo ojacenje).

Samo da boste lazje googlali.

Yagi-Uda antene so kar komplicirane za dizainirat. Samo moras prej razjasnit se polarizacije. Yagi-Uda je linearno polarizirana antena (seveda jih lahko skombiniras v krozno polarizacijo). FM band za radio broadcast je pa krozna polarizacija, si priprican da hoces Yagi-Uda anteno?
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

ja sem

No potem bos zgubil kar zajeten del 'koristne' moci ze zaradi same antene (nabrs bos sprejel samo 1/4 moci).

Par osnov pri dizajnu.
Ker sta banda 87.5 to 108.0 MHz (Evropa) in 65.8 to 74.0 MHz (OIRT), ker hudicevo narazen bos rabil 2 anteni.

Yagi uda

Yagi uda

Na zgornji sliki vidis, da je en del antene malo drugace obrnjen, to je zrcalo (reflektor), tehnicno bi tam lahko bila ploskev, samo ker sparamo z materialom naredimo mrezo, ki se obnasa kot polni material.

Palca ki strli iz te "ploskve" je samo nosilna, na to pa so namontirani "direktorji", vmes je plastika. Yagi-Ude pa so ponavadi narejene iz aluminija (zaradi vremenskih razlogov). Kaksne razdalje so med direktorji moras poracunat z kalkolatorjem. Zadnja palcka pred reflektorjem pa je "sprejemnik" (dipol).

To je to. Take antene v enem kosu najbrs ne bos mogel kupiti, ker nima smisla ze od zacetka.

Torej kaj predlagaš?

kaj pa glede vertikalne pozicije elementov ali to kaj šteje a je kakšen rotator ki bi skrbel da bi anteno lahko premaknil v vse smeri neba in še vertikalno ali horizontalno?

Zgodovina sprememb…

Odvisno je ce zelis sprejemat samo eno postajo ali vec.

Ce je odgovor vec in so postaje oz. oddajniki razporejeni po celem horizontu potem rabis taksno anteno, ki bo zajela te.

Pogledat si bos moral tudi kako je z ojacenjem. Na splosno si moras razjasnit kaj hoces poslusat in malo prebrat, da bos dobil malo obcutka.

Torej predlog?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rtl-Sdr Tuner

Oddelek: Zvok in slika
263663 (2170) veso266
»

WiFi na površini 1,75 hektarja - nasvet

Oddelek: Omrežja in internet