» »

Project ARA

Project ARA

kpkp ::

Zahvaljujoč konceptu Phoneblocks se je med internetno množico razširila ideja o modularnih telefonih, kmalu zatem se je oglasila (takrat še Googlova) Motorola, s svojim Projektom ARA. Projekt je sedaj pod okriljem Googlove "Advanced Technology and Projects (ATAP) group" . Kljub začetnemu navdušenju to idejo spremlja tudi veliko skepse, saj je za modularnost potrebnih veliko kompromisov, ki direktno prizadanejo končenga uporabnika.

Medium


26. februarja 2014 se je na festivalu "This Week In Startups" pojavil novo pečeni Googlovec Paul Eremenko in iz rokava stresel kar nekaj novosti. Kratek povzetek:
- 15-16. aprila 2014 bo potekala konferenca namenjena razvijalcem modulov za Projekt ARA. Konferenco bo mogoče spremljati tudi preko interneta. Vaš interes lahko izrazite na www.projectara.com
- moduli bodo v štirih standardnih dimenzijah, 1x1, 1x2, 2x1 in 2x2 ter 2 sprednja modula, ki bosta specifična glede na dimenzije ohišja (npr. display, zvočnik modul)
- okostje telefona oz. kot ga Paul poimenuje "endoskeleton", bo vsebovalo mrežno stikalo ter manjšo baterijo, kar naj bi omogočalo zamenjavo modulov pri vžganem telefonu. Okvirna cena okostja bo $15
- trenutno so v razvoju prototipi treh dimenzij; mini ~4", medium ~5" in phablet ~6":
-- mini meri 2 modulni enoti (1x1) v širino in 5 v višino. V okostje bo mogoče vstaviti 4 module 1x2 in 2 modula 1x1
-- medium meri 3 modulne enote v širino in 6 v višino. V okostje bo mogoče vstaviti 2 modula 2x2, 2 modula 1x2, 2 modula 2x1 in 2 modula 1x1
-- phablet meri 4 modulne enote v širino, kako bodo moduli razporejeni še ni znano
- moduli so na skelet pritrjeni magnetno, v skeletu se nahaja permanentni magnet (3 newton), v modulih pa elektro permanentni magnet (30 newton)
- za povezavo med moduli uporabljajo MIPI standarde, hitrost povezave znaša do 10Gb/s na konektor. Moduli 2x2 in 1x2 tako omogočajo povezavo s hitrostjo do 20Gb/s
- pokrovi modulov so zamenljivi s strani uporabnika
- odpreti nameravajo tudi uradno spletno trgovino za module (kot PlayStore)
- končne izdelke lahko pričakujemo v roku enega leta
- v prodajo bodo poizkušali splaviti tudi osnovni, model tako imenovani "gray phone", ki bo vseboval le okostje, ekran, osnovni SoC, Wi-Fi in baterijo. Pričakovana cena bo $50

Mini


Posnetek video konference, kjer lahko novosti dobite iz prve roke (5:20):


Kaj pa je vam bolj pomembno kompaktnost ali prožnost?
  • zavaroval slike: Mavrik ()

trnvpeti ::

bo mogoce vec modulov baterij?

kpkp ::

Vsi konektorji so enaki z enakimi funkcijami... Kako/če bojo implementirali več baterij pa nevem, to zna biti precej komplicirano in presega moje razumevanje tega projekta.

Baterija je tudi moja največja skrb, ker enostano ne vidim dovolj prostora za eno dostojno baterijo... razen če se gre v globino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kpkp ()

hojnikb ::

yey, sj ne da telefoni danes že kot fiksna celota ne delajo ok, kako bo tole delal, ko bo mogoče tisoč in ena kombinacija, mi pa tut ni jasn..8-O
#brezpodpisa

trnvpeti ::

kako pa gredo diski pa graficne pa rami ... skupaj

hojnikb ::

Ker so standardizirani prikjučki/protokoli in že miljonkrat pretestirani. Zato..
#brezpodpisa

kpkp ::

Bo precej zanimivo ja... Kako bo z gonilniki kako se bodo posodabljali... Težko je pričakovati neko hudo softwersko optimizacijo na takem sistemu.

Sicer pa uporabljajo neke standardne protokole za mobilno industrijo.

hojnikb ::

jap, gonilniki, pa romi (kako bodo romi narejeni, da bodo delali z vsemi comboti), pa eu certifikati, etc etc..
#brezpodpisa

trnvpeti ::

pac bo na zacetku omejeno na doloceno stevilo kompatibilnih, ki se drzijo standarda
jz ne vidim problema v tem

hojnikb ::

bomo vidl, kaj se bo izcinl iz tega (če sploh) in kako bo stvar dejansko v praksi delala.
#brezpodpisa

kpkp ::

trnvpeti je izjavil:

pac bo na zacetku omejeno na doloceno stevilo kompatibilnih, ki se drzijo standarda
jz ne vidim problema v tem

Pravijo, da bo platforma popolnoma odprta, tako da lahko tudi ti ali jaz narediva nek modul, pa tudi če nimava dosti pojma o teh zadevah....
Bodo pa certificirali/odobrili izdelovalce modulov za v njihovo uradno trgovino. Verjtno bo po načelu, stvari iz trgovine so preverjene in delajo (še vedno precej kompleksna zadeva), ostalo pa je na lastno odgovornost.

trnvpeti ::

je za razmislit
kupis osnovni model (velikost in kvaliteta ekrana)
pol kdo bi menjeval cpu po enem letu, brez da bi menjal ekran?
kupis boljso kamero?
kupis vec rama, ok to mogoce
pa boljso baterijo, ali pa se dodatni baterijski modul

je to zanimivo samo zaradi cen?

hojnikb ::

mah kar se tiče cene.. bolje zamenjat zadevo v celoti na 2-3 leta in staro prodat (sploh ko dobiš top telefon od kitajcev za zmerno ceno).. Sicer je PCjaška filozofija upgradenaja zanimiva, ampak za razliko od pcjov, bo pri teh telefonih dosti kompromisov + te zadeve na sliki jaz osebno nebi nikol nosu okol (fcking ugly).
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

trnvpeti ::

meni pa ni ugly

kpkp ::

Ne, nebi rekel, da le zaradi cene... Primerno je za vse take zadeve, ki niso dovolj mainstream, da bi kdo to vstavil v mass market telefon...
Primer:
- greš nekam na izlet zato namesto neke ločene kamere, vzameš le modul z boljšo kamero, ki pa je čene prevelika, da bi jo stalno imel na telefonu.
- greš nekam kampirat kjer neboš imel dostopa do elektrike in zato zamenjaš LCD z e-ink ekranom in s tem rešiš baterijo. Mogoče Qualcomm naredi celo mirasol ekran za 4"...
- menjava GSM modula, ob posodobitvi omrežja, oz. spremembi frekvenc
itd...

Mislim, da je ta model dober, ker lahko na trg uvaja nove ideje/tehnologije, preden so te sprejemljive za mass market in daje možnost inovirati tudi majšim podjetjem, ki so specializirana le za določeno področje, niso pa sposobna narediti, kaj šele prodati telefonov.

Drugače pa RAM je največkrat v SoC, tako da to menjaš vse skupaj.

kpkp ::

original video so vzeli dol

...:TOMI:... ::

Kpkp, namesto boljše kamere, vzameš s sabo na izlet pravi fotoaparat. Namesto e-inka vzameš s sabo dodatno baterijo (ali power bank) za tvoj obstoječ telefon ali pa imaš solarni polnilec ali pa en dump telefon za rezervo, v slučaju potrebe po nujnem klicu.

Modularnost nima prihodnosti v mobilnih napravah. Že pri PCjih so težave, z združljivostjo (driverji za "eksotične komponente")... Menjaš OS in ti webcam ali pa tiskalnik ali pa kake tipke ne delajo...

Več konektorjev v modularnem telefonu pomeni več porabljene prostornine v telefonu, pomeni višje cene, ker konektorji niso zastonj... Problem so sami konektorji, poglej si PC, koliko različnih konektorjev je: PCI, PCI-e, konektor za napajanje, konektor za ram, ležišče za procesor... potem zunanje enote (DVI, HDMI, USB, ethernet... Vsi to so namenski konektorji, sedaj boš za pri telefonu z nekim 10 ali 20 pinskim konktorjem zadostil taki modularnosti, da bo razpod od baterije, procesorja, rama, kamere... Vse na enem vodilu? Edino, če bo optika, drugače ne bo šlo. Tak telefon ne bo nikoli slim, vedno bo cigla.
Tomi

kpkp ::

TOMI, v marsičem se strinjam s tabo... Zveni zelo nelogično, da medtem ko gredo notebooki v smeri večje integracije, da bi še bolj mobilne naprave šle proti modularnosti. Če imam prav v spominu v videu omenijo, da je trenutna cena za modularnost približno 25%, torej 25% težji, večji,...

Nebi bil pa tako "radikalen", da bi si upal trditi, da za modularnost ne bo prostora na trgu. Se strinjam, da je z driverji problematično, vendar če imaš nek playstore za module, katere prej testiraš in softwersko podpreš, potem bi mogoče šlo.

Mislim da so komponente v PC-jih vglavnem povezane z nekim standardnim BUSom, na ta BUS pa se potem vežejo vsi ostali "pretvorniki". Kolikor sem jaz to razumel "endo" predstavlja samo tisti najnižji standardni BUS, ki povezuje te module.

Bo pa več jasno aprila.

V prvih letih od tega projekta ne pričakujem čudežev, saj sem mnenja, da je cena za modularnost trenutno še previsoka, vendar z dodatno optimizacijo in miniaturizacijo, bi ta cena lahko postala sprejemljiva ali celo ugodna.

pegasus ::

Ta bus bo najverjetneje usb. Tudi prvi smartphonei so bili narejeni tako - spomnim se nekih izdelkov s po tremi procesorji, ki so bili povezani z usbjem. Ker so bili v resnici tri različne naprave, zlimane skupaj in zapakirane v eno škatlo. Tole je samo nadaljevanje te ideje, na bolj uporabniku prijazen način. Podpiram in upam, da bo kdo doživel razsvetljenje in naredil nekaj neoglatega.

kpkp ::

Ni usb.
Gre za MIPI MPHY.



Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kpkp ()

bluefish ::

Google will have its first public conference about Project Ara at the Ara Developer Conference being held on April 15 - 16th, 2014.

http://www.neowin.net/news/project-ara-...
http://www.theverge.com/2014/4/4/558079...

kpkp ::

Saj sem to že napisal ob odprtju teme ;)
- 15-16. aprila 2014 bo potekala konferenca namenjena razvijalcem modulov za Projekt ARA. Konferenco bo mogoče spremljati tudi preko interneta. Vaš interes lahko izrazite na www.projectara.com

kpkp ::

 MDK

MDK

Qushaak ::

Poanta tega telefona ni, da bi šel celoten trend v to smer. Upajmo le, da bo dovolj velika (kritična) masa ljudi to sprejela. Konec koncev sem tudi sam med njimi. Osebno me recimo kamera na mobilniku en zanima toliko. Pač kupil bi jo, potem pa imel toliko časa da ne crkne.
Tudi baterije bi bilo najbrž lažje dobivat, ker bo bili "standardizirani formati".
Pri software-u pa pričakujem podobne probleme kot pri PC-ju zaradi malega morja različnih konfiguracij.

kpkp ::

Če koga zanima, lahko danes gleda livestream prve dev. konference, stream začne čez 15 min, konferenca sama naj bi se začela ob 17:30.
Youtube

trnvpeti ::

Currently, Android doesn't support a modular system, but the operating system is being updated to support it, with an expected release date of early 2015

Kako je s tem?
Bo se kaksen drug podprl aro?

kpkp ::

Mogoče kak ubuntu oz. kaj drugega z linux kernelom (nič uradnega), za ostalo pa skoraj ni šans... Edino če bi to bila velika prodajna uspešnica, v kar pa nekako dvomim (vsaj prvih nekaj let prodaje).

urosz ::

Android ima Linux kernel ;)

kpkp ::

urosz je izjavil:

Android ima Linux kernel ;)

Zato sem pa rekel, da je praktično edina možnost še kak drug OS z Linux kernelom.

trnvpeti ::

kaj se dogaja z ARA?

Brane22 ::

trnvpeti ::

nov rockchip cpu torej
se velja, jan15 ali bo zamuda?

Brane22 ::

Sem hotu prej linkat, pa sem se zaplezal - novica iz Quante:

Latest with project ARA

kpkp ::

It's alive, it's alive...

kpkp ::

Nekaj slik delujočega prototipa (verjetno se bo pojavil tudi kak video).

kpkp ::

Qushaak ::

Pa kdaj naj bi te kocke bila na voljo vsej javnosti, da bodo lahko kupovali? Precej nekih datumov je bilo v igri, zdej pa vidim, da je stvar že kar blizu dozorelosti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov projekt Ara se odmika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9834659 (28664) mailer
»

Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
9227998 (19927) kpkp
»

S Finske prihaja konkurent modularnemu Project Ara

Oddelek: Novice / Android
146805 (5344) PrimozR
»

Android L bo poganjal Project Ara

Oddelek: Novice / Android
4517064 (14306) Jackass

Več podobnih tem