» »

Avstralija za ZDA prisluškovala ameriškim odvetniškim pisarnam

Avstralija za ZDA prisluškovala ameriškim odvetniškim pisarnam

The New York Times - NSA je v minulem letu večkrat poudarila, da zbranih podatkov s prisluškovanjem ne uporabljajo v gospodarske namene. Medtem ko Kitajce javno obtožujejo, da je njihovo vohunjenje industrijske narave in da njihove obveščevalne agencije podatke o konkurenci delijo z domačimi podjetji, naj ZDA tega ne bi počele. Prav tako vztrajajo, da brez odredb ne prisluškujejo ameriškim državljanom. Novi dokumenti razkrivajo, da to ni vsa resnica.

Ne pozabimo, da imajo ZDA štiri bližnje partnerje v skupini Petero oči (Kanada, Velika Britanija, Avstralija, Nova Zelandija), ki si izmenjujejo obveščevalne informacije. NSA pravi, da tega ne uporabljajo kot obvoz, da bi njihovi tuji partnerji vohunili za Američani in podatke potem posredovali NSA. Toda če jim kdo ponudi pomoč, je očitno ne odklonijo. The New York Times piše o novih dokumentih, ki kažejo, kako je avstralski ASD (Australian Signals Directorate) priskočil na pomoč NSA in jo celo spraševal o smernicah.

Srž zadnjega škandala so ameriški odvetniki, kadar zastopajo tuje stranke. NSA sme prisluškovati svojim državljanom, kadar so ti v stiku s tujci. Da bi zaščitili zasebnost Američanov, morajo slediti pravilom, ki določajo odstranitev nekaterih podatkov pred nadaljnjim deljenjem teh podatkov, to pa je tudi vse. In odvetniki? Ameriška odvetniška zbornica je leta 2012 sprejela spremembo svojih pravil o odvetniški etiki, ki odslej terjajo, da odvetniki sprejme razumne ukrepe, da prepreči prisluškovanje njegovi komunikaciji s stranko.

Nova razkritja kažejo, da je ASD prisluškoval pogovorom med Indonezijo in ameriško odvetniško pisarno, ki je državo zastopala v trgovinskem sporu z ZDA. ASD je NSA obvestil, da prisluškujejo komunikaciji, ki vključuje ameriško stranko (torej odvetniško pisarno) in jo pokriva zaupnost med odvetnikom in stranko, ter prosil za smernice. NSA je ASD odgovorila pozitivno in tako je slednji nadaljeval prisluškovanje, podatke pa je delil z NSA, in ti so se izkazali kot zelo koristni za zainteresirana ameriška podjetja. Vse to kaže, da industrijsko vohunjenje ni tuje NSA, kot so zatrjevali.

NSA in ASD ne komentirata navedb, čeprav je jasno, da tesno sodelujeta. Navsezadnje imata NSA in ASD v Alice Springsu v Avstraliji skupno postajo za obdelavo obveščevalnih podatkov, kjer je polovica zaposlenih Američanov. Ukvarjajo se predvsem z Azijo. Za Indonezijo, recimo, imajo nadzor nad skoraj celotnim mobilnim omrežjem.

6 komentarjev

Gregor P ::

... kakšne otročje ... "NE, mi nikoli nismo prisluškovali lastnim državljanom bal bla bla" ... so jih pa zato vsi ostali za njih;((
(moraš paziti na vsak znak posebej pri pravilnem postavljanju vprašanja)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

filip007 ::

Lahko bi rekli mi vedno spimo namesto vas, zato da drugim ni treba.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Hayabusa ::

Ta tole gre:
US law firm representing Indonesian government caught in NSA spying web
http://rt.com/news/nsa-us-lawyers-indon...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

Glugy ::

Oni ne prisluskujejo svojim drzavljanom. Imajo druge drzave da prisluskujejo za njih. Sej ne recem ni ravno laz ampak vsekakor pa gre za zavajanje.

Filo ::

Ali se američani kaj zbujajo zarad laži, ki jim jih prodaja NSA

Hayabusa ::

btw, združenje najboljših letalskih družb se imenuje 5 star alliance, Ameri imajo "Five Eyes network", ki vključuje še Avstralijo, UK, Kanada in Novo Zelandijo.
Močan tovrsten center imajo tudi v Južni Koreji in na Japonskem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako resna podjetja komunicirajo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
7321250 (16448) SeMiNeSanja
»

NSA sme vohuniti za 193 državami in mednarodnimi organizacijami

Oddelek: Novice / Zasebnost
137654 (5577) Fritz
»

NSA prebira tudi smse, Obama napovedal reforme

Oddelek: Novice / Zasebnost
167481 (4054) Hayabusa
»

Vohunijo in prisluškujejo - vsi in povsod

Oddelek: Novice / NWO
3211433 (9164) poweroff
»

NSA ve, s kom se družite

Oddelek: Novice / Zasebnost
3015396 (7756) mitja

Več podobnih tem