» »

Petrol elektrika in zavajanje - člen v aneksu

Petrol elektrika in zavajanje - člen v aneksu

lambda ::

Danes pozvoni na vratih nekdo iz Petrola in ponudi izračun koliko ceneje bi imel energijo pri njih, kot jo imam pri trenutnem dobavitelju. Običajno take hitro odslovim, tokrat je bilo drugače, ker mi je ok, če nekdo opravi izpolnjevanje obrazcev namesto mene ...

Mu dam zadnji račun, naredi izračun in reče, da bo to približno 10 % ceneje, kot pri trenutnem ponudniku (v primerjavi z zadnjim računom). Pa da mi 3 leta garantirajo to ceno. Vprašam kakšne so obveznosti in reče da jih ni, da lahko kdaj tudi prenesem pogodbo na koga drugega ali kam drugam. Pa vprašam kako je s predčasno prekinitvijo, če (pustimo dejstvo, da je to iluzija) cene na trgu padejo in bi želel iti drugam. Reče da če cene padejo, da bom verjetno dobil nov aneks, kjer mi bodo ponudili cenejšo elektriko. Sicer pa da če mi karkoli ne paše, lahko po letu in pol grem drugam. Ga vprašam, če brez pogodbenih kazni. Brez.

Ok, ker sem ravno prejšnji mesec gledal na spletu primerjavo ponudnikov, se je to slišalo ok. Spiše vse papirje in začnem gledat.

Ta aneks se sklepa za obdobje, ki je označeno na aneksu (obdobje vezave) / ... / Dobavitelj bo odjemalcu v tem obdobju električno energijo zaračunaval po ceni, navedeni na tem aneksu.

Če odjemalec pred iztekom obdobja vezave odpove ta aneks ali pogodbo o dobavi ali zamenja dobavitelja ali dobavitelj zaradi odjemalčevih kršitev odstopi od pogodbe o dobavi, mora odjemalec oziroma plačnik dobavitelju plačati pogodbeno kazen v višini zmnožka neporabljene predvidene količine električne energije in cene, določene s tem aneksom, posebej za vsako tarifo, vendar ne manj kot znaša višina zadnjih dveh zaračunanih zneskov za električno energijo.

Določba iz prejšnjega odstavka ne velja, če sta aneks ali pogodba o dobavi razdrta zaradi smrti odjemalca. Prav tako odločba iz prejšnjega odstavka ne velja, če odjemalec ali plačnik z dobaviteljem, ob prekinitvi pogodbe, sklene novo pogodbo o dobavi električne energije na drugem merilnem mestu.


Strica sem na neskladnost njegovih izjav s tem, ker piše v aneksu, opozoril. Njegov odgovor je bilo neko mencanje, češ da ta določba sploh ne velja, ker po obligacijskem zakoniku to ne zdrži. In da ta člen nima nobenega pomena. Sem ga vprašal zakaj je potem napisan. Odgovor je bil nekaj v smislu, da to pač pravniki tako zapišejo, ker tako morajo imet ...

Skratka poskusil me je žejnega peljat čez vodo pri dveh stvareh. Vsaj pri tem, da s podpisom nimam nobenih pogodbenih obveznosti. Zdrava pamet pa mi pravi, da tudi pri tem, da mi bodo dali nov aneks z nižjimi cenami, če bodo cene na trgu padle. Poštene poslovne prakse, ni kaj!

Tu ne sodim o cenah (te so prav lahko tudi zelo ugodne, vsaj zatrdil mi je, da je to še ceneje, kot bi dobil pri Gen-I), temveč o laganju pri sklepanju pogodb. Včasih kdo pride na forum jamrat, da so ga nategnili s kako stvarjo, da bo imel kako veliko pogodbeno kazen ali kaj podobnega. In ga vsi napadejo, da je menda vedel kaj je podpisoval. Morda je pa samo komu verjel na besedo, ko ga je povprašal o najpomembnejših elementih neke pogodbe, pa se mu je ta debelo zlagal. Na besedo očitno ni pametno verjeti prav ničesar.

Me pa sedaj zanima kako pravniško mnenje ali tak člen res ne velja.

mihec87 ::

"Sicer pa da če mi karkoli ne paše, lahko po letu in pol grem drugam. Ga vprašam, če brez pogodbenih kazni. Brez."

Sam si ta stavek razlagam da po letu in pol(pogodba je spisana oz se zavezuješ da boš leto in pol pri njih) lahko greš drugam brez pogodbene kazni(če greš prej pa je kazen)...

Isto kot pri mobitelu po dveh letih ko ti poteče aneks bp greš drugam..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

lambda ::

Tu se sklepa za 3 leta. Leto in pol je podal kot primer, vsaj tako sem razumel.

St235 ::

3 leta garantirajo ceno. Ni nujno, da to pomeni, da moraš bit tri leta pri njih. Iz zgornjega namreč ni razvidno za koliko časa se sklepa aneks. Če za tri leta potem gre vsekakor za zavajanje in ne bi škodlo, da o tem obvestiš Petrol. In ne, na besedo se takim in drugačnim dripcem, ki karkoli prodajajo ne verjame popolnoma nič.

lambda ::

Aneks sklepam za obdobje in po ceni:

a) ENEGA LETA (3.5 % popust na redni cenik)
b) DVEH LET (4 % popust)
c) TREH LET (4.5 % popust)


Navedene so še točne cene. Z mano se je pogovarjal o ceni za točko c.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()

...:TOMI:... ::

Jaz menjam ponudnika samo če:

ni vezave, ni skritih pasti, imajo pregledno ponudbo, imajo cenejšo ponudbo, kot jo imam sedaj. Trenutno je samo en v državi, ki to ponuja. Uganite kdo.

Zaenkrat me višja cena in nato popusti ter bonbončki, ki jih ne potrebujem ne privlačijo. Jaz hočem vedeti tukaj in zdaj, kakšna je cena in to je to. Ne pa neke fore, ob x-letni zvestobi popust, koriščenje točk iz kartice, nateg in posiljevanje z elektriko, ko grem tankat... mrš

Ali pa bivši dobavitelj (aka elektro x). Takrat je nategoval na dolgo in počez, za moje pojme z nepoštenimi poslovnimi praksami, sedaj pa ves sladek kliče nazaj in ima "zelo dobro ponudbo" bla bla bla. mrš again. Dokler ni upoštevanih mojih pogojev za menjavo, no go.
Tomi

Petrol Slo ::

Spoštovani,

ker gre pri aneksu za pravni dokument, je seveda zavezujoč, ne glede na to, kar vam je ob tem dejal svetovalec. Ker pa bi želeli preveriti, kako je do nesporazuma prišlo, oziroma ga razrešiti, vas prosimo, ali nam na elektronski naslov elektrika@petrol.si sporočite svoje podatke.

Hvala za vaš odziv in lep večer,

Žiga Fišer
Strateško-korporativno komuniciranje
Petrol d.d., Ljubljana

111111111111 ::

Petrol Slo je izjavil:

Spoštovani,

ker gre pri aneksu za pravni dokument, je seveda zavezujoč, ne glede na to, kar vam je ob tem dejal svetovalec. Ker pa bi želeli preveriti, kako je do nesporazuma prišlo, oziroma ga razrešiti, vas prosimo, ali nam na elektronski naslov elektrika@petrol.si sporočite svoje podatke.

Hvala za vaš odziv in lep večer,

Žiga Fišer
Strateško-korporativno komuniciranje
Petrol d.d., Ljubljana


Spoštovanje. To pa je odnos do strank. Redkokdaj videno v Sloveniji.

lambda ::

Velja.

Ker smatram, da tole ni splošna praksa podjetja (če bi bila, bi se verjetno oglasilo še precej drugih s podobno izkušnjo), mi je žal, da zaradi posameznikov nastrada dobro ime le-tega.

Case closed očitno, naj se razreši interno.

Alexius Heristalski ::

Elektro Ljubljana oz. Energija, kot se imenujejo po novem, ima za paketno ponudbo prav tako klavzulo o vezavi. Sem gledal lani jeseni, ker je babica še vedno imela (zelo neugodno) osnovno oskrbo. Smo jo dali raje na Gen-I.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

fireX88 ::

Alexius Heristalski je izjavil:

Elektro Ljubljana oz. Energija, kot se imenujejo po novem, ima za paketno ponudbo prav tako klavzulo o vezavi. Sem gledal lani jeseni, ker je babica še vedno imela (zelo neugodno) osnovno oskrbo. Smo jo dali raje na Gen-I.


itak da je osnova oskrba klavrna, mislim da je velika tarifa okoli 0,0888€/kWh (to sem se zdaj zmislil), zato pa vzameš enega od ponudnikov ali pa vzameš dejansko en paket pri elektro energiji (npr mi smo uzeli opti 14) in je na konci identiča cena gen-i-ju. S tem paketo se pri elektro energiji vežeš za nekaj časa in po poteku ti pošljejo aneks. Če ga ne podaljšaš, gre cena nazaj na splošno tarifo.
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!

BlaY0 ::

Mene tukaj predvsem zanima, če se pogodbena kazen na aneks izvaja ob odstopu od pogodbe kljub temu, da je vzrok za to recimo napoved ponudnika o enostranskih bistvenih spremembah v pogodbi, ki jih želi uveljaviti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

St235 ::

Pogodbena kazen zagotovo ne. Lahko pa je potrebno vrnit sorazmeren delež ugodnosti (recimo tako je bilo pri telefonih), samo pri zgornjem aneksu tega IMO ni.

BlaY0 ::

A ni pri telefoniji to samo pri subvenciji aparatov... se pravi ali odkupiš ali daš nazaj in plačaš uporabnino do takrat?

Hočeš reči da bi moral plačati "pogodbeno kazen" v obliki protivrednosti popusta, ki si ga recimo do takrat "privarčeval"? Ne vem, to se mi ne zdi pošteno, ker krivda, da greš, ni na tvoji strani.

St235 ::

ne, ampak včasih recimo dobiš 50€ dobropisa, če se vežeš za dve leti (mobilni telefoni) in v takem primeru moraš tudi vrnit sorazmerni delež, če pride po enem letu do prekinitve. Ni pa nikakor to pogodbena kazen, zgolj vračilo sorazmernega deleža.

Če imaš pa aneks -3€ na mesec potem pač ne vračaš ničesar.

Seveda to velja, če do prekinitve pride zaradi enostranskega posega izvajalca storitve.

Tako, da v omenjenem primeru, ko ti pač jamčijo nižjo ceno IMO predčasna prekinitev ne bo predstalvjala nobenega stroška, če bo do nje prišlo zaradi enostranskega spreminjanja pogojev.

BlaY0 ::

Se strinjam.

...:TOMI:... ::

Mobilni operaterji ti računajo strošek predčasne prekinitve. Uradno to ni pogodbena kazen.

Če pa nisi vezan, ti pa računajo strošek prekinitve, ki je nekaj eur nižji, kot strošek predčasne prekinitve.

Kazni načeloma ni.
Tomi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9323044 (4398) chucki
»

Lahko odstopim od pogodbe Telemacha zaradi podražitve?

Oddelek: Loža
164817 (4047) Lonsarg
»

Telekom in A1 dražita pakete (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19569452 (56898) Cruz
»

Mobitel UMTS Internetni dostop NATEG^2

Oddelek: Mobilne tehnologije
325706 (3839) UNIVERZUM
»

Mobitel do 21,6 Mb/s

Oddelek: Mobilne tehnologije
141986 (1338) BlueRunner

Več podobnih tem