» »

Trk orodij na CNC strojih

Trk orodij na CNC strojih

Go-ahead ::

Pozdravljeni, trki orodij na CNC strojih so kar pogosti. Žal vzroka za nastanek ne znam pojasniti. Ali so pretvorbe od risbe do programa, do "strojne" kode v stroju brezhibne in ne morejo nikoli generirati kritične situacije trka?

BlaY0 ::

Ne, nikoli ne moreš z gotovostjo trditi, da bo pot, ki jo "izračuna" program na osnovi tehnične risbe, optimalna...

Hebel ::

Menim da je vzrok trkov v CNC stojih v šlampariji programerja, nepoznavanju NC kode, nepoznavanju stroja (delovanje in programiranje) in napačnega postprocesorja CAM programa.

CAM programi imajo za te namene simulacije obdelave. Pred zagonom na stroju se preveri simulacijo, za predstavo poti orodja na stroju. Če pride do trka in strojeloma, je to v 99% uporabnikova (programerjeva) napaka. Napačni G stavek, neupoštevanje varnih con, napačne koordinate programa/referenc, napačni offset, napačno orodje... Vzrokov je še morje...

Predstavljajte si, da mora stroj zvrtati luknjo fi10 mm 40mm globoko, pa je namesto svedra notri vpet rezkar fi 100mm od predhodne operacije... Not funny.

ALi G00 hod na napačni višini, pa strojni primež vmes...

Načeloma uporabniške napake.

Go-ahead ::

Te simalacije se odvijajo na podlaggi G kode ali na podlagi prejšnjih oblik kode?

Hebel ::

CAM program, s pomočjo katerega se na podlagi 2D/3D vhodnih podatkov generira NC file za stroj (postprocesor!), lahko simulira izračunano pot orodja (večina sodobnih CAM programov omogoča to funkcijo).

Na podlagi simulacije se lahko predvidi lom, seveda če so vse druge nastavitve in parametri pravilni. Detajli pa so potem lahko že zelo specifični za vsak stroj posebej.

Ne razumem kakšnih prejšnjih oblik kode mislite, iz modela/načrtov se naredi program za stoj (Gkoda), ta program se pošlje/vpiše na stroj, kjer se ga tudi izvede. Koliko programov potrebujete za izdelavo kosa pa je odvisno od stroja, izdelka, orodja...

Go-ahead ::

Pa pejmo na konkreten primer. Nekdo je kupil NC -obdelovalni stroj v tujini. Zadeva ga že dve leti heca, tako pri natančnosti pozicioniranja orodij, kot pri ponavljivosti operacij. Kaj mu lahko svetujemo. Kot vzrok domneva napake v enkoderjih in ali napake pri prenosu programja iz CAD -CAM v NC stroj.

Kljub pomoči serviserjev se nikakor ne more rešiti težav.

Za vse ideje, kaj bi lahko bilo narobe se že zahvaljuje.

Hebel ::

Torej predpostavimo da ni napak na strani uporabnik in programa. Torej je problem v stroju.

Najprej predlagam Renishaw Ballbar test, da se ugotovi točnost/zračnost v vodilih. Potem pa na pozicioniranje, servo motorje, optične letve...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podjetja-primerjava

Oddelek: Loža
92079 (1288) TheBlueOne
»

Kaj s CNC znanjem?

Oddelek: Loža
4817212 (15018) Isotropic
»

Kateri program za CNC?

Oddelek: Programska oprema
54594 (4280) Ethical
»

PRO/ENGINEER

Oddelek: Programska oprema
254288 (3503) Loki
»

vodni blok in CNC ???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
433043 (2290) TESKAn

Več podobnih tem