» »

Grafična kartica

Grafična kartica

««
191 / 199
»»

Jarno ::

Mr.B je izjavil:

RTX 4060 je nesmisleen nakup, razen za Darwina, ki bo ugotovil da se pričakuje znižanje cen elektrike. Drugače pa najdi 6700 za 320€ oziroma 6700 XT za 340€, dokler so še zaloge.

Ne vem, nove čipe obojih taborov proizvajao Tajvanci. Za Mr.B-ja bo bolj nekaj takšnega:

Ali, kot bi se sam izrazil: "Bent over, take two, cpu and gpu." Se kar splača.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

FlyingBee ::

7600 pa mirna bosna
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

tikitoki ::

Ist k 6650 xt z visjo ceno

240 EUR je Rx 6650 xt. 260 s postnino.

Rx 7600 izgleda fejst, Sam je CCA 340 s postnino in v povprecju je 10 posto hitrejsa.

Rtx 3060 ti je boljsa, Sam brez garancijo lahk jutri crkne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

DarwiN ::

Mindfactory jih občasno ponuja za 250EUR (RX7600).

6600 je očitno tudi opcija, še posebej ker jo dobiš pri nas za 212EUR, takorekoč po "nemški ceni". 20/25% počasnejša in hkrati cenejša od 6650XT/7600.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

RX 7700(XT) z 12GB VRAM-a bi znala biti nekaj normalnega glede fizičnih dimenzij in porabe. Začetna cena bo imo malce višja.
#65W!

Mr.B ::

Jarno je izjavil:

Mr.B je izjavil:

RTX 4060 je nesmisleen nakup, razen za Darwina, ki bo ugotovil da se pričakuje znižanje cen elektrike. Drugače pa najdi 6700 za 320EUR oziroma 6700 XT za 340EUR, dokler so še zaloge.

Ne vem, nove čipe obojih taborov proizvajao Tajvanci. Za Mr.B-ja bo bolj nekaj takšnega:

Ali, kot bi se sam izrazil: "Bent over, take two, cpu and gpu." Se kar splača.

Hm,
Sej pravim, ti si band down and say A.
Eu, nimamo za pokazati nic. Ne pred letom, ep pred desetimi leti...
Ce bi pa razumel, CELO linkano vizualno vsebino, bi vedel da je podjetje ustanovljeno pred , a ze 2 leti ?

Ce je zelja in volja, potem se da, drugace pa ti ostane hlapec, no sej vec...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Jarno ()

Nekaj mi ni jasno. Kdo kupuje gpuje z rudnikov za 85-90% cene novih.

dvihtelic ::

Kolega je kupil grafo in mora menjati ventilatoerje. Je kdo od vas že mogoče menjal ventilatorje na 3080? Ker delam v firmi, kjer imamo ležaje, bi menjal samo ne vem točnih oznak.

gddr85 ::

Odvisno tud kater model gpuja, sicer pa potem kak ebay ipd., al pa če je od take retail robe, kjer prodajajo tud rezervne vente, če hoče, da izgleda kot stock. Če pa narediš DIY pa itak vseeno, katere vente gor nabašeš.

Kurzweil ::

Študiram, da nabavim nekaj novega, kar se grafične tiče.

AMDjeve grafične nikoli nisem imel, vedno sem prisegal na NVIDIO, ampak ko primerjam 4070 ti in RX 7900 XT... cena je podobna... bi pa imel grafično za Adobe programe, video in audio, 3d grafiko, kot je Blender, Maya,... tu pa tam pa bi odigral še kakšno igro (4k... cca 60fps), ampak nisem niti slučajno kakšen gamer, absolutna prioriteta so torej prej omenjeni programi...

Katero bi vi izbrali in zakaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kurzweil ()

4070 navadna za 630 eur bo ok zate.
New Sphincter Kvartet:

FlyingBee je izjavil:

4070 navadna za 630 eur bo ok zate.

V igri Cyberpunk 2077 bi znal skoraj bit malce nizek fps, pri 4k... pa med 4070 ti in 4070 je precejšnja razlika v CUDA jedrih... 7,680 proti 5,888... zarad Adobe programov in ostalih 3d programov je fino imet CUDA jedra... razlika je skoraj 2000 jedr...

Potem že imaš odgovor na svoje vprašanje, 4070ti bo boljša izbira napram 7900xt.
New Sphincter Kvartet:

Ja, sem tudi sam prišel do tega odgovora... kakorkoli obrnem, pa če razmišljam še malce v srednjeročno prihodnost, bo 4070 ti prava izbira očitno...

Edino kar še ne vem je, katero verzijo vzamem... Asus, Gainward, MSI, KFA2, Zotac, Gigabyte, PNY, Palit, Inno3D, Manli,... ?

Jaz že leta, kot bik v rdečo barvo jemeljem Asus... predlagate kaj drugega? Seveda bi imel najbolj kvalitetno, tiho, hladno... ?!

Z Asus TUF nimaš kaj zgrešiti.
So pa še malce boljše, na linku so primerjave glede temp. in glasnosti.
https://www.techpowerup.com/review/zota...
New Sphincter Kvartet:

mirancar ::

Asus ma vsaj na 4080 in 4090 probleme z coil whine, velja tako za TUF in Strix
razen tega so mislim da kar na vrhu glede cooler performance

Ja, odvisno od čipa, na 4070ti so tuf nekje v sredini, msi gaming x in pny xlr8 sta boljša, pa seveda suprim in strix.
New Sphincter Kvartet:

Evo, kot nalašč primerjava 4070 in 4070ti.

https://www.techspot.com/photos/article...

https://www.techspot.com/review/2676-ge...

V 4k za 19% razlike v povprečju.
New Sphincter Kvartet:

Zgodovina sprememb…

FlyingBee je izjavil:

Evo, kot nalašč primerjava 4070 in 4070ti.

https://www.techspot.com/photos/article...

https://www.techspot.com/review/2676-ge...

V 4k za 19% razlike v povprečju.

Dejansko, kolikor sem delal research, pa ne zgolj zaradi sebe, ampak tako overall, da malce razširim obzorja, kakšna je trenutna situacija, sem dejansko prišel tudi do teh dveh stran - seveda pa hvala za delitev povezav.

Jaz nekako smatram, če je razmerje med ceno in performancom sorazmerno, je to še vedno dober nakup. Namreč ravno 20% performanca, kolikor ima več 4070ti, cca toliko je tudi razlika v ceni, torej 20%.

Odločujoče pa je vsaj v mojem primeru bilo... ta razlika v AAA naslovih iger oz. če sem bolj natančen, v grafično bolj zahrevnih igrah, četudi niso AAA naslovi... namreč pri recimo Cyberpunku in podobno... pri 4K, prideš pri 4070 ravno do tistih 40-50 fps, ki so moteči... 4070 ti pa prinaša ravno toliko več, da imaš 60-70fps v igrah, ki jih osebno preferiram... kar je seveda must, če imaš seveda osveževanje zaslona 60Hz... večina iger tako dela na 100-160 fps na 4K, pri 4070 ti... tako da je fino seveda potem imet 120-144Hz monitor... nisem pa nek gamer, še manj, da bi verjel v neko čudo, nad temi številkami osveževanja... je pa seveda smiselno, da če daš za monitor cca 1000€, pa za grafično 1000€, če je seveda vse ostalo primerno temu, da nimaš nek bottleneck pri kakšnem CPUju,... da imaš gear vsaj za par let naprej in da lahko normalno igraš 4K igre... nimam namena čez 2 leti kupovat novega monitorja in grafične... več kot 4070 ti, pa je tudi overkill oz. preživim, če dam kaj iz ultra na nekaj manj...

Odločujoče pri meni pa je seveda tudi bilo število CUDA jeder, 4070 ima 5,888, 4070 ti pa 7,680... govorim seveda o delu z grafiko, videom,...

Bi pa vendarle vprašal vas, ki ste malce bolj na tekočem... kaj se pričakuje v naslednjih mesecih... bodo cene šle kaj dol? ali celo gor? Serije 5000 ne bi čakal, ker imam občutek, da je do takrat še kakšno leto in pol, da bo to na trgu, z normalno ceno, pa da vidimo, kako se bodo obnesle...

Magic1 ::

Verjetno se ne bo nič spremenilo. AMD bo izdal 7800 in 7700. Prvi bo v štartu stal toliko kot 4070 in bo imel svoje prednosti in slabosti. 7700 bo pa verjetno že konkretno okleščena in bo 400+. Torej vse en meh. Če nujno rabiš grafično pač maš na izbiro 7600(6600), 4060(3060 12GB), 6700Xt(najboljša od cenejših), 6800 in 4070. Nič od tega ni pretirano slabo, vendar ne preveč ugodno.
Magic

Nvidia 5000 je na 2025 prestavljena, AMD ne bo high end naslednika, sigurno 8700xt ali 9700xt kotbje bila 5700xt najvišje, verjetno bo spet boljši p/p.
New Sphincter Kvartet:

Koliko ljudi kupi GPU za 1000+ EUR? Vecji problem so hude podrazitve. Tak, da je nepomembno, ce ne izdajo dragih GPUjev.

simnov ::

Jaz nikoli več ne kupim mini verzije vega 64 nitro+ je bila skoraj neslišna ta asus 3060ti mini je glasna ko fen.

@tikitoki, praktično vsak, ki kaj vsaj semi-pro počne v življenju... govorim o samem delu, kot o igrah... bi rekel, da ima pol kolegov grafične za +1000€, je pa res, da verjetno nobena kolegica oz. kakšen promil le teh, ki rabijo za delo, torej še tu je velika verjetnost, da zgolj v službi...

@simnov, od teh mini grafičnih niti ne bi pričakoval drugega... razumem da imaš neko mini grafično, z dvema average ventilatorjema, če je govora o povsem običajnem delu, kot je nek Office, filmi, net, bla... nekej renderirat, ali pa z igrami naterat grafično do 100%, pa seveda res ni drugega pričakovat... jaz sem pripravljen dat še 100-200€ več za grafično, če vem, da je res proper hlajenje in da bo tiha lep čas...

Mr.B ::

Kurzweil je izjavil:

@tikitoki, praktično vsak, ki kaj vsaj semi-pro počne v življenju... govorim o samem delu, kot o igrah... bi rekel, da ima pol kolegov grafične za +1000€, je pa res, da verjetno nobena kolegica oz. kakšen promil le teh, ki rabijo za delo, torej še tu je velika verjetnost, da zgolj v službi...

@simnov, od teh mini grafičnih niti ne bi pričakoval drugega... razumem da imaš neko mini grafično, z dvema average ventilatorjema, če je govora o povsem običajnem delu, kot je nek Office, filmi, net, bla... nekej renderirat, ali pa z igrami naterat grafično do 100%, pa seveda res ni drugega pričakovat... jaz sem pripravljen dat še 100-200€ več za grafično, če vem, da je res proper hlajenje in da bo tiha lep čas...

Zato pa mas za take kot ti, vene kot so...na primer Tripple slot tripple fan 4060ti...... Zagotovo so to kvalitetnejse itd bla bla... za 200€ si vcasih dobil vodni blok in prakticno vse zraven... pa niso porabile kaj vec....recimo rtx 2080 je kurila 210W, pa ni bila tripple slot kaj sele tripple fan....gtx 1080 200W, pa je single blower fan...
Da ventilator je nekaj centov, alu rebra in kos preobsezne plastike pa tudi ni nekaj ektra vec kot dodatnih 10€
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

@Mr.B, jaz se to zavedam, ne spremeni pa to dejstva, da če hočem, kar sem prej zgoraj napisal, bom pač moral dat tistih 1000€...se pa meni zdijo 3 venti super zadeva, bi imel to tudi na precej slabši grafični, če bi bil comp zgolj za pisarniško delo... ko se vrtijo trije solidni venti, je vsekakor treba precej manj naprezanja slednjih, kot je temu teko pri enem/dveh... ko pa folk še ne redno čisti prah in posledično postane glasna... te OC edicije, pa so verjetno še toliko bolj potrebne 3 ventov... sem pa pretiraval z 200€ oz. ti tudi... grafične, ki jih jaz sedaj gledam, so 50-100€ dražje, če je proper hlajenje... sicer pa je kar razlika v tvojih 210W, in 285W, pri 4070ti, povsem navadnem modelu... s tem, da če si se prej bil na rabu pri napajalniku, kar se seveda ne dela... menjaš tu še napajalnik... jaz imam Corsair 650W Gold, pa bi moralo biti dovolj... bolj bo borba z tripple vent, 2 slot grafično, kar 4070 ti je in mojim malim Fractal Design Define C ohišjem :))

Magic1 ::

4070Ti je 1000€ grafična. Za ta denar je lahko tripple fan/slot. Da pa dajejo enako na 4060 je pa molzenje folka.
Magic

Sem opazil, ja. Moja stara 200W TDP kartica je bila blowerka in je ventilator bolj poredko zatulil, navadno je ob igranju bila dokaj tiha.
Nabijanje s 3-fan modeli pri 150W TDP pa je neka modna muha.
#65W!

Zgodovina sprememb…

4070 je 200W in trenutno okoli 600eur najboljša izbira. Žal.
New Sphincter Kvartet:

Glede na trenutno kartico bi za 2x zmogljivost plačal 2x več. Toliko o napredku pri p/p.
Prejšnja in trenutna sta stali približno enako, s to razliko, da je trenutna 4x hitrejša.
#65W!

Zgodovina sprememb…

Upajmo na 5000 serijo z gddr7.
New Sphincter Kvartet:

cez dve leti za 3000 EUR
Ce bos pocakal do 2026, pa dobis se cenejse modele.

Ne vemo kakšna bo makro ekonomska slika takrat in ponudba vs. povpraševanje. Mogoče bodo cene podobne, povprečna slovenska plača pa 2500eur.
New Sphincter Kvartet:

Če bi vzeli pamet v roke in štancali dobre grafikulje pri 4nm (ko bo top notch 3nm ali manj), potem bi se znale cene ustaliti.
Na nesrečo mnogi turbo gimpeljni slabo optimizirajo svoje igre in delajo tehnološke demote, ki bi naj prodajali 3000$ grafične.
Na srečo takšnih iger načeloma ne igram. :)
#65W!

Načeloma bo 5000 serija na istem N4 in precej boljši perf., ker ponavadi je refresh na novem proizvodnem procesu in potem new arch na istem.
New Sphincter Kvartet:

Care87 ::

Pozdravjeni Procesor AMD a6 6400k 8gbram Katero graficno bi se dal zraven?
Doma imam gtx 1030 ali se splaca dat kaj boljsega?
ASUS PRIME B460-PLUS i5-10400F 2.90GHz NOCTUA NHD-14 32GB DDR4 RX 5600XT
120GB SSD,2TB WD Green
OS Windows 10 Pro 64-bit

Tribal ::

Ne

yoco ::

Kdaj se lahko pričakuje kakšen review za 7700XT?

DamijanD ::

6-8 sept ?

Eno vprašanje. Na 7700XT piše da je napajanje 2x 8 pin. A to potem pomeni, da moram oba ta vštekat? Sprašujem, ker na moji 1060 grafični je samo en vštekan. Da ne bi slučajno naročil, a napajalnik ne bo ok.

Ja, obe 8pin zasedeš pa je.
New Sphincter Kvartet:

Pa kupis 7800 XT, ce ni druga vsaj 15-20% cenejsa.

FlyingBee je izjavil:

Hvala :)

tikitoki je izjavil:

A ni overkill za 1080p monitor?

Odvisno od procesorja in frekvence monitorja.
New Sphincter Kvartet:

Imam procesor 5600x, monitor pa 144 Hz!

Med grafičnima je 80 eur razlike, mogoče kar 7800xt, ker v primeru, da nadgradiš procesor jo boš do konca izkoristil, če pa nadgradiš monitor na 1440p pa ti bo tudi koristila.
New Sphincter Kvartet:

yoco je izjavil:

FlyingBee je izjavil:

Hvala :)

tikitoki je izjavil:

A ni overkill za 1080p monitor?

Poglej kak neoptimizirane so dandanasnje igre.

Kul! Hvala za odgovore. Čakam da pridejo v slo trgovine, da vidim kakšne so cene. V kateri tuji trgovini priporočate nakup. 1060 sem kupil na Mindfactory, pa vidim da več ne pošiljajo v tujino!

EDIT: Sam shit, ravno videl, da imam 650W napajalnik, za 7800xt pa piše da je priporočljiv 700W. A bodo kakšni problemi?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yoco ()

wolverine22 ::

Odvisno od kvalitete napajalnika in porabe preostalega sistema brez grafične.
Za mojo 7900xtx tudi priporočajo min 800W, pa mi na 750W zaenkrat dela b.p.

Imam Seasonic CORE GM 80 Plus Gold napajalnik.
Se da preverit koliko mi porabi sedaj?
««
191 / 199
»»