» »

Prihaja prvi Samsungov telefon Tizen

Prihaja prvi Samsungov telefon Tizen

CNet - Samsung je že lani napovedoval prve telefone na platformi Tizen, a iz vsega skupaj ni bilo nič. Letos pa bo, saj so jim na splet ušli posnetki prvega Tizena.

Tizen je naslednik Nokiinega MeeGoja, ki je neslavno propadel, a je potem dobil drugo priložnost pod okriljem Intela in Samsunga. Posnetki in informacije o novem Samsungu ZEQ9000 so ušli na internet na neki korejski strani. ZEQ9000 deluje kakor križanec med videzom Galaxyjem in uporabniškim vmesnikom Windows Phone. Imel naj bi 4,8-palčni zaslon (ločljivost 720p), štirijedrni 2,3 GHZ procesor Qualcomm Snapdragon 800, podatkov o drugih detajlih pa še ni. Če lahko sklepamo iz posnetkov, je uporabniški vmesnik na las podoben Windows Phone.

Uradna predstavitev se ima zgoditi 24. februarja, kar sovpada z barcelonskim sejmom Mobile World Congress, če verjamemo korejskim virom. Spet drugi pravijo, da je bil Tizen prestavljen, ker mora vmes Samsung pripraviti še Galaxy S5. Na Japonskem ga, zanimivo, še nekaj časa ne bo, ker so se odločili, da je trg premajhen za tri operacijske sisteme. Bo pa Tizen zagotovo prispel v Evropo to pomlad.

20 komentarjev

hojnikb ::

a se iz BadaOS niso nič naučil ?
#brezpodpisa

Pro_moted ::

hojnikb je izjavil:

a se iz BadaOS niso nič naučil ?


Niso se imeli kaj učit, ker so Bado zaj*** sami. Je bil dober OS. Žal so dali podporo na OFF. Sedaj pa bo težko, glede na to da ne vem kdo jim bo aplikacije delal.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

hojnikb ::

In kaj jih ustavlja, da Tizen enako ne zajebejo ?
#brezpodpisa

boolsheat ::

Tizen bo v Galaxy 6/7 zamenjal Androida.

Ok, zakaj ni novice o Motoroli?
No, glede na to, da je Google prodal Motorolo zdaj, se lahko zgodi, da Samsung ostane na Androidu. Bo pa vseeno imel Tizen zraven za backup.

Zgodovina sprememb…

Spock83 ::

Če ne bo aplikacij, bo propadel.

boolsheat ::

Android aplikacije že delujejo na Tizenu...

Chev ::

boolsheat je izjavil:

Android aplikacije že delujejo na Tizenu...

Pa je to legalno?

boolsheat ::

Dostop do playstora je nekaj, drugo pa je poganjaje aplikacij... ;)

Chev ::

Ja no, Java je še vednk Java. Me zanima kateremu developerju bo všeč delo brez plačila.

boolsheat ::

Ni samo java dovolj za poganjanje aplikacij, ima Android še svoj API zadaj.

Ne vem zakaj bi kdo delal zastonj? Saj ni samo na Playstoru denar.

smash ::

kdo pa rab dodatne aplikacije...mogoče 5% ljudi, ostali rabjo telefon, koledar, kontakte, notes, mape, fotkič, facebook, twitter, in mogoče še največ kakšnih 5

GGGGG ::

smash je izjavil:

kdo pa rab dodatne aplikacije...mogoče 5% ljudi, ostali rabjo telefon, koledar, kontakte, notes, mape, fotkič, facebook, twitter, in mogoče še največ kakšnih 5


Glede na to da iTunes App store in Google Play praktično samevata imaš popolnoma prav. A sploh kdo downloada appe od tam dol?

l0g1t3ch ::

Po slabih izkušnjah z Bada OS, se ga niti ne taknem naslednji dve leti. Če bo pa takrat še migal in bo imel kaj pametnega za pokazat potem pa.

Moj občutek je da poleg treh glavnih sistemom (iOS, Android in WP) so ostali obsojeni na obrobno životarjenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: l0g1t3ch ()

lambda ::

l0g1t3ch je izjavil:

Moj občutek je da poleg treh glavnih sistemom (iOS, Android in WP) so ostali obsojeni na obrobno životarjenje.

Drži, da bo vedno težje prodreti na trg, ker je ekosistem tako pomemben in velik na vseh teh platformah, predvsem prvih dveh. Ampak verjetno je kdo kako podobno izjavo podal kdaj za Symbian.

RejZoR ::

I've never been less impressed. Tole bo prav po hitrem postopku crknilo tko kot je Bada. Če ste pametni se ne boste niti ubadal s tem OS-om.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Ales ::

MeeGo je mrknil zaradi poslovne "odločitve" (še vedno sem mnenja, da bi Elop moral biti v zaporu zaradi oškodovanja delničarjev), ali bo Tizen mrknil in zakaj, bomo videli. Tehnično gledano je Tizen meni zelo zanimiva zadeva, enako kakor mi je bil tudi MeeGo.

Ampak ker je merilo število uporabnikov in količina prodanih aplikacij in glasbe, bo seveda vprašanje kako se bo lahko meril z inercijo Androida. Samsung (in ostali v konzorciju) bi morali v projekt konstantno metati velike količine denarja, da bi jim uspelo prodreti na trg in se dolgoročno obdržati. Za začetek so sicer samo v razvoj novih aplikacij vložili kar nekaj miljonov (samo lanski Tizen App Chalenge je imel nagrade v višini preko 4 MIO USD, kar je samo vrh ledene gore), vprašanje pa je, v kolišni meri si trenutno sploh želijo biti dejanska konkurenca Androidu in ostalim.

Meni se nekako dozdeva, da je Tizen bolj pogajalsko orožje in pa plan B, če gre karkoli narobe s poslovnimi odnosi v sedanjem Android okolju. S tega stališča se mi zdi zanimiva ta zadnja Googlova prodaja dela Motorole Lenovu.

Ampak ne glede na namen Tizena, je za tiste tehnično bolj zvedave uporabnike Tizen lahko zelo zanimiv in ne vidim razloga, da si ne bi ustvaril vsaj podobne ali večje skupnosti, kot si jo je MeeGo. Sam OS je dober in zelo odprt.

RejZoR ::

OS je lahko teoretično super, pa če bo imel take butaste odločitve kot Bada, tako krš podporo razvijalcev kot Bada, tak glup odnos do želja uporabnikov, bo Tizen pogorel povsem enako.

Android je uspel ker zadaj stoji Google, ki pa se ne ukvarja s strojno opremo. In tko se praktično 100% posveča razvoju in vzdrževanju OS-a. Samsung po drugi strani je skoraj izključno strojna firma, ki se neki sili s softwarom. In rezultat je jasen. Železnino imajo vglavnem zelo dobro, software pa je že od nekdaj nekaj kar jih ves čas tepe in kar nikakor ne uspejo spravit skupaj kot je treba. Tist predelan launcher in nekaj appov že spacajo, ampak spisat celotni OS, celotni ekosistem zanj, psokrbet, da bo stvar zaživela, to pa je druga stvar.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Spock83 ::

No saj ni sam. Intel je tudi zraven. Oba sta tako velika, da jim lahko skupaj uspe.

hojnikb ::

jap, vsi vemo kako gre intel in software skup..
#brezpodpisa

Ales ::

RejZoR je izjavil:

... spisat celotni OS, celotni ekosistem zanj, psokrbet, da bo stvar zaživela, to pa je druga stvar.


Glede ekosistema in skrbi, da vse skupaj zaživi, se popolnoma strinjam. Ampak OS-a seveda ne pišejo v celoti, samo za SDK se gre. Tizen je linux in tudi v userlandu je precej odprt.

Tizen za upravljanje s paketi uprablja rpm-je, medtem ko je MeeGo bil na deb-ih. Aplikacije za MeeGo so uporabljale Qt, Tizen uporablja WebKit runtime (med drugim ima tudi Qt in še kaj).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Oddelek: Novice / Rezultati
114908 (3590) vostok_1
»

Prvi telefon s Tizenom: Samsung Z

Oddelek: Novice / Ostale najave
4315196 (12664) boolsheat
»

Samsung pripravlja telefone s Tizenom, Canonical pa Ubuntu zanje

Oddelek: Novice / Android
4513409 (10471) Marat
»

Z MeeGom je uradno konec, naslednik je Tizen

Oddelek: Novice / Ostale najave
217808 (6490) MrStein

Več podobnih tem