» »

pralni stroj - bel duhec je šel ven

pralni stroj - bel duhec je šel ven

FeanorNoldor ::

pozdravljeni,

imam "majhno težavico" - pralni stroj ne deluje.
Včeraj sem opazil da je precej glasen med ovijanjem in sem zavil na vaš portal. Opail sem, da nekdo omenja, da bi lahko bil ležaj, da pa se splača očistiti tudi filter. Očistim filter, izpraznem vodo skozi tisto majhno cevko.
Pralni stroj je Gorenje WA64163 in je sicer do danes zelo lepo delal..
Danes med pranjem pade varovalka dol. Opazim da je utility (kjer je pralni stoj) moker (po tleh). Očitno sem cevčico slabo zatesnil in je tekla ven voda. Ok, zakaj pada varovalka dol?
Nekajkrat poskusim prižgati stroj (zavrtim kolesce) in takoj varovalka dol.
Izključim, izpraznim vodo skozi cevko (kar jo je še ostalo), zvrnem stroj na bok (napaka), spodaj odstanim ploščo da preverim, če je voda slučajno tekla v notranjost in je kje kaj mokro.
Ne opazim nič pretresljivega. Stroj postavim nazaj gor. Se prižge, a display mežika, čudno utripa na koncu pa se malce belo pokadi in ..konec.

Razdrem in vzamem kontrolno enoto ven. Vidim, da so nožice črne pri elementu Viper 1.2A EK809 ali nekaj takega. Majhna reč, 8 nogic. (prilagma sličice).
Kličem v Koper - cena krmilne enote 121€. Kar me skrbi je to, da moram poklicati še mojstra, saj ne vem, kaj se bo zgodilo, ko bom priklopil novo.
A kdo ve, kaj bi bil ta element, ga je moč kje dobiti, zamenjati, oz. kaj predlsgate, kaj mi je storiti?

https://app.box.com/s/g2w04bdpjyc6i88wz...
https://app.box.com/s/l21hng1xv97v50b67...
https://app.box.com/s/kcq0mlcwc77y279q8...

l.p.
Matjaž

einstein :P ::

Škoda, da nisi poklical serviserja, še preden si spet poskušal usposobiti stroj. Če varovalka dol pade, je nekaj zelo narobe in mogoče bi imel še srečo in bi stroj deloval, ne smeš kar vklapjati nazaj in vztrajati s prižiganjem. Sicer pa se na sliki ne vidi dobro ampak meni ni nekaj videti zažgan tisti čip.

Edino zraven čipa je mogoče malenkost črno, ali je to senca?

Zgodovina sprememb…

jype ::

Dokler ne veš, kje ti sploh prebija, ni pametno pacat po njem. Pokliči serviserja.

int47 ::

Prilepi ostro, ne pretemno sliko elementa z vidnimi oznakami.

Cervantes ::

Za delovanje pralnega stroja je beli duhec nujno potreben. Če gre ven, se ustavi.
Resno, ne sam pacat. Pokliči serviserja!

TESKAn ::

Tale čip je 0,3€ vreden kontroler od STja. Problem je edino v tem, da ne veš, ali je skurjen čip vzrok nedelovanja ali posledica druge napake, ponavadi je skurjenega še kaj drugega in samo menjava čipa nič ne pomaga.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pšenični ::

In kaj bo naredu serviser?

Dal bo not nov modul, 121 ojrov, + 1 ura dela 25 ojrov, + prevoz 20 oyrov.


Za ta dnar maš že v Leclercu novega. No, še 20 jih daš zraven. Ojrov.

Če je bil glasen med ovijanjem, pol je še ležaj zanič, no dva sta. Pa semering, pa je 30 evrov najmanj še tle, če dodam. Če zamenjaš sam. Če ti zamenjajo na servisu še to, pol je sam to okoli 100 evtov. Če se da boben razstavit in ni zliman. Če je boben zliman, pol je okoli 200+ ojrov samo ta hec. Kaj je treba cel boben zamenjat,.......

Zdej kaj naredit?

Zgodovina sprememb…

einstein :P ::

ja, potem pa kupi novega ane...

Pšenični ::

Ja vejetno bo res moral.

Vendar naj pazi na dve stvari:

- če kupi stroj višjega cenovnega razreda naj ima možnost zamenjave ležajev, motor brez ščetk (invertni motor)-tišje delovanje, ni potrebno menjavati ščetke

- ali stroj za 200 ojrov, ki ga mejaš po poteku garancije, oziroma ko kaj večjega gre

einstein :P ::

tista plošča, ki jo prodajajo za 120eur niti približno ni toliko vredna, preprosta tehnologija, ki vklaplja in izklaplja grelce in pumpe, nič posebnega, bogve, kako poceni oni to naredijo...

Cervantes ::

Predvsem ga pa pusti pri miru. Če ti ven meče varovalko, je čisto možno, da se nekje faza drži ohišja in taka zadeva te lahko dobro zruka, če ne še kaj hujšega.

Pšenični ::

einstein :P je izjavil:

tista plošča, ki jo prodajajo za 120eur niti približno ni toliko vredna, preprosta tehnologija, ki vklaplja in izklaplja grelce in pumpe, nič posebnega, bogve, kako poceni oni to naredijo...


Seveda ni toliko vredna. Z malo znanja elektrotehnike jo lahko sam popraviš, če ravno ne zažge vezja. Sam vsi proizvajalci majo te module (elektroniko) svinjsko drage.

Ja, če nima elektrotehničnega znanja naj za božjo voljo zadevo pusti pri miru. Da ne bo kaj narobe. Sem pozabil napisat.

Zgodovina sprememb…

FeanorNoldor ::

Dragi moji hvala za komentarje.
Ja, tudi meni je jasno, da bi bilo najbolje pustiti vse skupaj pri miru, a moški misli, da mora vedno vse sam porihtati.

Zakj me ne mika kupiti novega?
Preprosto. Stroj nima niti še 5 let. Ko smo ga kupovali, je v v VIP magazinu bil to 3 najboljši stroj (en Miele in en Aeg je bil pred njim). Mislim da je bila cena malo pod 800€.
Res butasto se mi menjati vse skupaj zaradi enega čipa, ki stane kolikor stane.

Medtem sem na spletni strani Gorenja našel podatek, d za svoje izdelke nudijo 5 letno garancijo. Seveda danes po 13h nisem priklical nikogar, da mi to potrdi, a možno je, da je stvar še vedno v garanciji...

Sumim da je voda (ker nisem zaprl pravilno oz. dovolj tiste cevke) tekla tako ven kot noter in je nekaj prišlo v stik - zato je metalo ven. Ko sem stroj prevalil in pobrisal notranjost, je začel delovati, a mi je pri tem manevru izteklo nekaj tekočega praška po plošči in to je najbrž botrovalo skurjenju tistega čipa. Kajti - dokler nisem zavrtel gumba, se ni zgodilo nič (prej je varovalko vedno vrglo ven).

V ponedeljek pokličem servis, pobaram kako je z garancijo..
Sicer razmišljam o tem, da bi na bolhi kupil rabljen identičen stroj (250€) in pri tem zamenjal nekako tisti čip.
Kupovati novega... ne bi kupil nekaj za 300€. Spet bo stalo svojih 700-800.
Vse skupaj zato, ker sem sam kriv.

Tudi če to sedaj poštimam - kolega pravilno ugotavlja - ležaj še vedno spušča zvoke.
A je to normalno po štirih letih in pol? Je pa res, da stroj naredi cca. 6-10 pranj na teden, zagotovo torej 2000+ pranj do sedaj.
Recimo, da zaradi otrok..

No, sporočim, kaj sem izvedel v ponedeljek.

@teskan
A morda veste, kje se takle čip dobi?
Se pa strinjam, glede vprašanja, to me tudi najbolj skrbi. Recimo da kupim novo ploščo, jo vstavim noter in ... nov duhec ven.
Ne, vsekakor mora serviser videti stvar od blizu, bi pa pomagalo, če bi prišparal z ploščo.

l.p.
Matjaž

darkolord ::

Gorenje daje petletno garancijo in jo je dajal tudi že pet let nazaj.

Alec999 ::

Potrjujem, da ima Gorenje 5 let garancije. Tako, da raje najdi račun in ti bo serviser vse zamenjal brezplačno. Ponavadi celo z boljšimi deli, kot so bili prvotno v stroju. Skozi leta ugotovijo, kaj ni bilo dobre kvalitete in ko uveljavljaš garancijo ti še to poštimajo (sploh pri dražjih strojih, ki naj bi bili višje kvalitete).

Aston_11 ::

Varovalko meče ven ali fid?

TESKAn ::

Čip lahko kupiš na Farnellu. Ampak kot sem rekel, verjetno čip ni edina stvar, ki jo je skurilo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Cervantes ::

Zaradi čipa ti ne meče varovalke ven, believe. Naroči odvoz kosovnih odpadkov in kupi novega, pa nikar predragega. Ker ti tudi crkavajo, kot vidiš.

francek1 ::

Ko gre duhec ven pomeni, da je spustil dušo....no, glede na to, da je bil od začetka v kratkem stiku predvidevam, da je pri konektorju na motor prišlo do poškodbe ene od žic, ki je prišla v stik na maso.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

FeanorNoldor ::

živjo še enkrat,

hvala, ker si vzamete čas.
Morda nisem bil natančen - nič več ne prebija, niče ne pada dol.
Ko vključim stroj v elektriko, je vse ok.. samo, ko premikam gumb, se nič ne zgodi. Po tistem, ko se je malo poadilo, ni več nič na display-u, pa tud sicer bi lahko z matematičnim upanjem zagotovil, da stvar nekako ne deluje...
Zato mislim, da če bi deloval programator, bi delovalo.

@teskan - ker sem bol bukov na tem področju (no, saj ste prebrali kako sem se lotil dela, predvsem tisti obrat na bok sumim, da je bil kriv izteka detergenta na programator) mi lahko malo bolj natančno poveste kaj naj poiščem na tisti strani, kako se temu čipu reče, ki je to zaen element, itd..

The bitch is, ker žena neče novega stroja, vsaj pocenskega ne. Hoče tega.. ali primerljivega..
Če tole z garancijo v ponedeljek ne uspe (pa tudi če, ležaja mi ne bodo zaradi glasnosti menjali, ali ne?)
bom preko bolhe nabavil identičenga za 200 ojrov in potem tole ploščo uz pomoč trikova (upam, da ne mojih) usposoil. In bom imel dva "stroja".

l.p.
Matjaž

(pa tak fin vikend se je obetal)

francek1 ::

Če ti je prej metalo ven, ti bo tudi po zamenjavi elektronike. Zdaj pač napetost ne pride skozi krmilno enoto....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Duhec ::

Jaz sem servis za Gorenje pomivalca naročil preko spletnega obrazca:
http://www.gorenje.si/support/servisna_...
Naslednji dan me je poklical serviser in sem se z njim vse pomenil; o vrsti napake, garanciji, dnevu popravila, okvirnih stroškov (ker stroj ni bil več v garanciji) itd.
Ali pa pokliči na njigov klicni center:
(03) 899 7000

darkolord ::

Ležaj tudi menjajo v garanciji.

vorantz ::

darkolord je izjavil:

LeĹžaj tudi menjajo v garanciji.


jup
so nam menjali pred kratkim
sicer star komaj ene 3 leta...hitro grejo

darkolord ::

Nam so ga ene trikrat menjali. Tazadnji serviser je jamral nad prejšnjo menjavo, zdaj je pa že nekaj let mir (*potrka na les*)

TESKAn ::

@teskan - ker sem bol bukov na tem področju (no, saj ste prebrali kako sem se lotil dela, predvsem tisti obrat na bok sumim, da je bil kriv izteka detergenta na programator) mi lahko malo bolj natančno poveste kaj naj poiščem na tisti strani, kako se temu čipu reče, ki je to zaen element, itd..
Glede na to se raje ne lotevaj menjave sam. Na koncu se "hecaš" z linijsko napetostjo oziroma usmerjeno linijsko napetostjo (~320V DC), kar ni hec. Raje servis pa magari kupi novo kontrolno ploščo, 121€ je precej ceneje kot elektrifikacija družinskega člana...

Če tole z garancijo v ponedeljek ne uspe (pa tudi če, ležaja mi ne bodo zaradi glasnosti menjali, ali ne?)
bom preko bolhe nabavil identičenga za 200 ojrov in potem tole ploščo uz pomoč trikova (upam, da ne mojih) usposoil. In bom imel dva "stroja".

Če te nova kontrolna plošča stane 121€, raje novo kontrolno ploščo in serviserja, ki ti zamenja in spravi do delovanja kot gambling z rabljeno robo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater pomivalni stroj ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8322917 (11818) starfotr
»

So Candy dobri pralni stroji? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5128035 (16265) Hanzi77
»

Bosch najslabši gospodinjski aparati (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8323300 (20396) Nummy
»

Pokvarjen 5 let star boschov pralni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5918811 (17721) Vajenc
»

Pralni stroj se mi ne ustavi!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142694 (40754) Pyr0Beast

Več podobnih tem