Forum » Elektrotehnika in elektronika » Začasno povečanje moči EE priklopa
Začasno povečanje moči EE priklopa
Temo vidijo: vsi
SaXsIm ::
Pozdravljeni,
zanima me sledeča zadeva. Pred leti smo v času izvedbe prireditev na neki lokaciji elektriko vlekli direktno iz elektroomare (takoj za pancerkami oz pred FIDom in varovalkami na uporabniški strani), priključili na gradbeno elektro omarico in naredili svoje razvode naprej. Ponavadi nam je kakšen delavec elektra prišel pomenjati glavne varovalke (recimo za 3x50A ali 3x63A, odvisno od potreb, včasih tudi več). Sedaj so mi povedali, da takšni "podvigi" niso več mogoči, pa me zanima, kakšne so možnosti. Svetovali so mi gradbeni elektro priključek, za kar bi bila cena nekih 300 EUR + stroški odobritve in dokumentacije. Osebno se mi zdi zadeva neumna, saj je na objektu (javna infrastruktura, večja zgradba) pred zmanjšanjem moči na 3x 35A več let bil priključek moči 3x63A. Zmanjšanje ni bilo narejeno zaradi manjka moči na TP ampak zaradi zmanjševanja stroškov priključnine, tako da je tudi po podatkih elektra kapacitete za povečanje moči dovolj.
Zanima me torej, ali obstaja kakšna uradna pot, da mi za nek krajši čas (recimo dan ali dva) pridejo spremeniti priključno moč.
zanima me sledeča zadeva. Pred leti smo v času izvedbe prireditev na neki lokaciji elektriko vlekli direktno iz elektroomare (takoj za pancerkami oz pred FIDom in varovalkami na uporabniški strani), priključili na gradbeno elektro omarico in naredili svoje razvode naprej. Ponavadi nam je kakšen delavec elektra prišel pomenjati glavne varovalke (recimo za 3x50A ali 3x63A, odvisno od potreb, včasih tudi več). Sedaj so mi povedali, da takšni "podvigi" niso več mogoči, pa me zanima, kakšne so možnosti. Svetovali so mi gradbeni elektro priključek, za kar bi bila cena nekih 300 EUR + stroški odobritve in dokumentacije. Osebno se mi zdi zadeva neumna, saj je na objektu (javna infrastruktura, večja zgradba) pred zmanjšanjem moči na 3x 35A več let bil priključek moči 3x63A. Zmanjšanje ni bilo narejeno zaradi manjka moči na TP ampak zaradi zmanjševanja stroškov priključnine, tako da je tudi po podatkih elektra kapacitete za povečanje moči dovolj.
Zanima me torej, ali obstaja kakšna uradna pot, da mi za nek krajši čas (recimo dan ali dva) pridejo spremeniti priključno moč.
SaXsIm
einstein :P ::
Pozdravljeni,
Koliko pa imate trenutno varovalke? Ponavadi so na večjih objektih 3×100A ali 3×120A.
Kakšne prireditve pa imate to, da rabite več 10kW moči?
Ste mogoče celo napačno preračunali in imate mogoče celo dovolj moči z obstoječimi varovalkami? Za kakšne porabnike gre?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Janac ()
mihec87 ::
10kW na prireditvi se da bp ponucat-ozvočenje,reflektorji oz razsvetljava,kakšen stroj še, razni mali porabniki..
Siddh ::
mi smo na manjšem lanpartiju skoraj 5kW vlekli iz vtičnic, torej je 10kW za neko resno prireditev majhna moč.
Najem agregata je opcija, vendar zaradi lokacije pridejo v poštev samo silent generatorji, kar spet ni poceni. Za dano lokacijo v bistvu rešitev že obstaja (gradbeni priklop), vendar iščem alternativo, ker smo v obstoječi hišni inštalaciji naredili komplet novo vejo z 3x63A n+pe vtičnico, kar je v primeru gradbene omare "obsolete."
Me pa zanima, če ima kdo informacijo za VPKjeve silent generatorje, koliko stane najem in kolikšna je kaj poraba. Sej, lahko tudi sam pokličem in preverim, samo toliko, če ima kdo informacijo iz prve roke.
@einstein - kot je napisano, je priključna varovalka trenutno 3x35A. Objekt je velik, zato deluje to precej malo, vendar smo delali meritve in ugotovili, da je 3x35A dovolj. Razlike v priključnih močeh so kar precejšnje, stroškovno gledano. 3x35A je največja moč za končne uporabnike, vse kar je več, je za poslovne odjemalce. Zato je bila pred časom sprejeta takšna odločitev.
Glede zahtevanih moči, standard prireditvena energetika. Nekaj porabiš za gostinstvo, drugače pa ti en malce večji prireditveni oder takoj vzame 3x63A priključne moči. Ozvočenje, luč, ... Poleg tega pa, moreš varovanje delati nivojsko, torej za 3x63A priklop rabiš 80A varovalko (če imaš pancerke in glavne varovalke na prvi omari enake, nikoli ne veš, katere bo odneslo. In če moreš menjati pancerke, je jeba). Seveda pa je v našem primeru objekt še kar v obratovanju, tako da bi recimo potreboval vsaj 3x100A glavne varovalke.
Za konkreten primer bi prišle v primer recimo 3x125A ali celo 3x160A varovalke (če bi bila to opcija - kar ponavadi ni, zato se zadeve racionalizira). 3x63A ozvočenje in oder, 3X32A za gostinstvo, vsaj 3x20A za zgradbo (če bi bila pancerka 3x 160A, bi računal 3x 35A). Zakaj takšne moči? Poleg tega, da veliko porabiš, si vedno pustiš vsaj 15% rezerve, saj pri prireditvenih stvareh ne moreš tvegati, da ti v bilokaterem trenutno zmanjka elektrike. Že zaradi same varnosti, da izgube pri gostinstvu sploh ne upoštevamo.
Torej, kakšna ideja kako se z elektrom oz SODO dogovoriti za dvig priključne moči?
Me pa zanima, če ima kdo informacijo za VPKjeve silent generatorje, koliko stane najem in kolikšna je kaj poraba. Sej, lahko tudi sam pokličem in preverim, samo toliko, če ima kdo informacijo iz prve roke.
@einstein - kot je napisano, je priključna varovalka trenutno 3x35A. Objekt je velik, zato deluje to precej malo, vendar smo delali meritve in ugotovili, da je 3x35A dovolj. Razlike v priključnih močeh so kar precejšnje, stroškovno gledano. 3x35A je največja moč za končne uporabnike, vse kar je več, je za poslovne odjemalce. Zato je bila pred časom sprejeta takšna odločitev.
Glede zahtevanih moči, standard prireditvena energetika. Nekaj porabiš za gostinstvo, drugače pa ti en malce večji prireditveni oder takoj vzame 3x63A priključne moči. Ozvočenje, luč, ... Poleg tega pa, moreš varovanje delati nivojsko, torej za 3x63A priklop rabiš 80A varovalko (če imaš pancerke in glavne varovalke na prvi omari enake, nikoli ne veš, katere bo odneslo. In če moreš menjati pancerke, je jeba). Seveda pa je v našem primeru objekt še kar v obratovanju, tako da bi recimo potreboval vsaj 3x100A glavne varovalke.
Za konkreten primer bi prišle v primer recimo 3x125A ali celo 3x160A varovalke (če bi bila to opcija - kar ponavadi ni, zato se zadeve racionalizira). 3x63A ozvočenje in oder, 3X32A za gostinstvo, vsaj 3x20A za zgradbo (če bi bila pancerka 3x 160A, bi računal 3x 35A). Zakaj takšne moči? Poleg tega, da veliko porabiš, si vedno pustiš vsaj 15% rezerve, saj pri prireditvenih stvareh ne moreš tvegati, da ti v bilokaterem trenutno zmanjka elektrike. Že zaradi same varnosti, da izgube pri gostinstvu sploh ne upoštevamo.
Torej, kakšna ideja kako se z elektrom oz SODO dogovoriti za dvig priključne moči?
SaXsIm
Recimo, za ilustracijo, ker si ne predstavljate, kakšne moči so potrebne.
Zadeva na povezavi je blinder. Na nekem povprečnem odru so zmontirani vsaj 4je, ponavadi pa 6 ali več. Eden ima moč 2600W. Če jih je recimo 6, je to skoraj 16kW. Kar pomeni, da rabiš samo za to 3x 25A toka (pri 230V). Pri prireditvenih odrih so ponavadi največji potrošniki luči, sploh zato, ker vsega ne moreš narediti z LED tehniko. Ozvočenja so ponavadi energetsko precej učinkovita (učinkovitejša).
Zadeva na povezavi je blinder. Na nekem povprečnem odru so zmontirani vsaj 4je, ponavadi pa 6 ali več. Eden ima moč 2600W. Če jih je recimo 6, je to skoraj 16kW. Kar pomeni, da rabiš samo za to 3x 25A toka (pri 230V). Pri prireditvenih odrih so ponavadi največji potrošniki luči, sploh zato, ker vsega ne moreš narediti z LED tehniko. Ozvočenja so ponavadi energetsko precej učinkovita (učinkovitejša).
SaXsIm
In? Luči 16kW, ozvočenje največ par kw, pa kakšen grelec, da se kaj peče recimo 2kw, čisto mogoče s 3×35A. Če ste pa v dvomih, zakaj ne poizkusite?
Varovalke niso tako drage, tako, da če jih vrže, pač nabavite nove, splača se poizkusit. priklopite vse, kar bi bilo priklopljeno, vžgite in glejte, če bo delalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: einstein :P ()
mihec87 ::
einstein :P je izjavil:
In? Luči 16kW, ozvočenje največ par kw, pa kakšen grelec, da se kaj peče recimo 2kw, čisto mogoče s 3×35A. Če ste pa v dvomih, zakaj ne poizkusite?
Varovalke niso tako drage, tako, da če jih vrže, pač nabavite nove, splača se poizkusit. priklopite vse, kar bi bilo priklopljeno, vžgite in glejte, če bo delalo.
To se lahko igras doma ko ni problema ce ostanes brez elektrike za cas menjave, na probi lahko zdrzi(varovalke na robu znogljivosti) potem pa ti gostinc priklopi kako zadevo pa je tema....
To je zgolj ena izmed vrst luči. Potem se od analognih luči uporabljajo še razni PAR reflektorji, pa delovne luči. Analogno - krmiljeno preko dimmerjev. Potem imamo digitalno tehniko - razni moving headi, washi, color-changerji, you name it. Pa še nismo prišli do ozvočenja. Predlagam ti, da si kdaj na kakšni rock prireditvi pogledaš, kako so opremljeni odri.
Potem je tu gostinstvo. Recimo, da imaš tri šanke, dva večja, enega manjšega. V večjih imaš po dve mašini za pivo, v manjšem eno. V večjih tri hladilnike, v manjšem 2. Jeger mašine po ena v vsakem. V večjih dve blagajni, v manjšem eno. Luč v šankih.
Na štrom za gostinstvo je vezana tudi razsvetljava prizorišča, recimo 3je stebri s po štirimi floodlighti po 1kW.
Samo tako, za ilustracijo. Recimo na škisovi imamo najmanj tri 140kVA agregate, enega samo za tavelik oder.
Sicer pa, kaj je priklopljeno, ni važno. Moči morajo biti takšne, kot sem napisal. Imam dovolj izkušenj iz tega področja, od viška pa tudi nikoli ne boli glava. Preživel bi recimo s 3x100A pancerkami.
Potem je tu gostinstvo. Recimo, da imaš tri šanke, dva večja, enega manjšega. V večjih imaš po dve mašini za pivo, v manjšem eno. V večjih tri hladilnike, v manjšem 2. Jeger mašine po ena v vsakem. V večjih dve blagajni, v manjšem eno. Luč v šankih.
Na štrom za gostinstvo je vezana tudi razsvetljava prizorišča, recimo 3je stebri s po štirimi floodlighti po 1kW.
Samo tako, za ilustracijo. Recimo na škisovi imamo najmanj tri 140kVA agregate, enega samo za tavelik oder.
Sicer pa, kaj je priklopljeno, ni važno. Moči morajo biti takšne, kot sem napisal. Imam dovolj izkušenj iz tega področja, od viška pa tudi nikoli ne boli glava. Preživel bi recimo s 3x100A pancerkami.
SaXsIm
M-XXXX ::
Če se ne boš kako drugače zmenil bo kakšno koli uradno povečanje moči varovalk prišel zelo velik strošek. Tako, da raje priporočam najem kakšnih silent generatorjev. V temle času so cene tako ali tako zelo nizke, pa cena tako ali tako ni nekaj pretirana.
Drugače pa vsem teoretikom: mislite da bo nek normalen organizator šparal na generatorju in šel gonit na rob zmogljivosti, da prišparaš mogoče 100€ ob enem pa tvegaš izdpad? Nope, tega si pa res ne moremo privoščit.
Drugače pa vsem teoretikom: mislite da bo nek normalen organizator šparal na generatorju in šel gonit na rob zmogljivosti, da prišparaš mogoče 100€ ob enem pa tvegaš izdpad? Nope, tega si pa res ne moremo privoščit.
@Einstein - ne boš verjel, ampak koliko rabim, zakaj rabim toliko, kakšne kable potrebujem, vse to vem. Začuda, znam tudi izračunati, morda ima to celo kaj veze z mojo izobrazbo. Morda pa z skoraj 10 leti izkušenj na področju prireditvene elektroenergetike. Kdo bi vedel.
Skratka, zanima me, če na elektro Celje obstaja kakšna ugodna uradna rešitev za začasno povečanje moči električnega priključka. Pravno - formalno. Tehnična usposobljenost ni problem. Druga opcija je silent generator, hvala Fave in M-XXXX.
Skratka, zanima me, če na elektro Celje obstaja kakšna ugodna uradna rešitev za začasno povečanje moči električnega priključka. Pravno - formalno. Tehnična usposobljenost ni problem. Druga opcija je silent generator, hvala Fave in M-XXXX.
SaXsIm
negotiator ::
@Einstein - ne boš verjel, ampak koliko rabim, zakaj rabim toliko, kakšne kable potrebujem, vse to vem. Začuda, znam tudi izračunati, morda ima to celo kaj veze z mojo izobrazbo. Morda pa z skoraj 10 leti izkušenj na področju prireditvene elektroenergetike. Kdo bi vedel.
No, če bi že prej povedal, koliko porabnikov bo in kakšnih moči bodo, bi tudi 5 letniki znali izračunati porabo moči, ker pa širine projekta nisi že prej navedel, pa se tega pač ni dalo.
Poleg tega, če bi bil dobro izobražen, bi že pred odprtjem te teme vedel, kakšno napajanje rabiš, ker pa nisi, pa ta izobrazba očitno ni tako visoka, kolikor je dolg tvoj internetni ku*c.
All easy problems have already been solved.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: negotiator ()
Js ne vem, kaj je tle z vami problem. Sama moč priklopa ni bistvena. Nikogar nisem prosil, da mi pove, kako močan priklop rabim, ampak sprašujem, kako, če sploh, dobiti dovoljenje za začasno zvečanje moči. Simple as that. Če je pa problem prebrati 10 postov dolgo temo, kjer je v uvodnem sporočilu vse jasno razloženo, potem pa tudi ne vem, no... Prosim moderatorje za izbris offtopicov, tudi mojih.
SaXsIm
A. Smith ::
Js ne vem, kaj je tle z vami problem. Sama moč priklopa ni bistvena. Nikogar nisem prosil, da mi pove, kako močan priklop rabim, ampak sprašujem, kako, če sploh, dobiti dovoljenje za začasno zvečanje moči. Simple as that. Če je pa problem prebrati 10 postov dolgo temo, kjer je v uvodnem sporočilu vse jasno razloženo, potem pa tudi ne vem, no... Prosim moderatorje za izbris offtopicov, tudi mojih.
Za začasno povečanje moči še nisem slišal. Ampak zakaj ne bi enostavno spremenil obračunske moči na višjo vrednost za en mesec in jo potem spremenil nazaj? Meni se zdi to še najlažje izvedljivo.
Za začetek si preštudiraj vaše soglasje za priključitev, kakšno priključno moč ima objekt.
Obračunsko moč (se pravi vrednost pancerk)je možno spreminjati v mejah priključne moči. Kako spremenim moč glavnih varovalk, oziroma obračunsko moč?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
Highlag ::
Spraševanje po forumu ti vsekakor ne bo rešilo težave. Edini, ki jo lahko je tvoj distributer. Zato bi bilo najbolje poklicat tja.
Never trust a computer you can't throw out a window
čuhalev ::
Generator to je to. Supersilent pri par kilovatih ozvočenja ni potreben. Itak se ga preglasi. Drugo pa se priklopi na omrežje.
...:TOMI:... ::
Opcija je tudi, da dobiš nekega električarja, ti na fuš zamenja pancerke za vikend, nato pa spet nazaj... Vendar ti hočeš legalno, kar je tudi edino pravilno.
Druga opcija je pa izgradnja še enega gospodinjskega priključka na obstoječi lokaciji. Nato pa samo razporedite "6 faz" 2x3x35 A, če me razumeš. Seveda vse to stane...
Lahko se dogovoriš s sosednjimi objekti, da od njih potegneš elektriko, ter jim plačaš.
Možnosti imaš veliko samo evre pripravi.
Druga opcija je pa izgradnja še enega gospodinjskega priključka na obstoječi lokaciji. Nato pa samo razporedite "6 faz" 2x3x35 A, če me razumeš. Seveda vse to stane...
Lahko se dogovoriš s sosednjimi objekti, da od njih potegneš elektriko, ter jim plačaš.
Možnosti imaš veliko samo evre pripravi.
Tomi
...:TOMI:... je izjavil:
Opcija je tudi, da dobiš nekega električarja, ti na fuš zamenja pancerke za vikend, nato pa spet nazaj... Vendar ti hočeš legalno, kar je tudi edino pravilno.
Verjetno ima ključe od omarice elektro.
int47 ::
"Low noise" 100kVA (80kW @ pf0,8) agregat s štiripolnim generatorjem ropota z cca 70dBA @ 7m.
Dotakanje goriva v rezervoar agreagta med delovanjem ni dovoljeno. Pri 75% obremenitvi računaj na prekinitev v napajanju na cca. 10 - 14h delovanja.
Upoštevaj, da agregat zdrži precej manjšo preobremenitev, kot pancerke. Če se blizu nazivne obremenitve obremenjen agregat zaustavi sredi prireditve, zaradi zagonskega toka, ponoven - hkratni vklop vseh porabnikov verjetno ne bo mogoč.
Porabnike bo verjetnopotrebno vklapljati postopoma, ali uporabiti predimenzioniran agregat.
Dotakanje goriva v rezervoar agreagta med delovanjem ni dovoljeno. Pri 75% obremenitvi računaj na prekinitev v napajanju na cca. 10 - 14h delovanja.
Upoštevaj, da agregat zdrži precej manjšo preobremenitev, kot pancerke. Če se blizu nazivne obremenitve obremenjen agregat zaustavi sredi prireditve, zaradi zagonskega toka, ponoven - hkratni vklop vseh porabnikov verjetno ne bo mogoč.
Porabnike bo verjetnopotrebno vklapljati postopoma, ali uporabiti predimenzioniran agregat.
To je ta debata, ki sem jo želel. Priključna moč na konkretno tej lokaciji je 3x63A, hec je samo v tem, ker Elektro Celje ne predvideva zvečanj obračunskih moči, samo zmanjšanja. In za dan ali dva je to bistveno preveč birokracije. Štromarja s ključem na fuš ni problem dobit, ampak težimo k temu, da je večina stvari urejenih po pravilih. Problem imam samo na eni lokaciji, na drugi gre še za en javni objekt, in ima svoj trafo, tako da je tam moči v izobilju. Vseeno me birokracija zanima, ker se pri pridobivanju dovoljenj za prireditve zahteve precej zaostrujejo.
Kar se tiče agregatov, imam izkušnje z VPKjevimi. Ni jih bilo slišati, res, praktično popolna tišina. Sej ni problem med koncertom, problem je pred in po koncertu, sploh v primeru, da imaš večdnevno zadevo.
Kako pa to, da se goriva ne sme dotakati med delovanjem? Je to tako samo pri silent izvedbah? Spomnim se, da smo pred leti na starih elektrovih agregatih dotakali kar med obratovanjem.
Kar se tiče agregatov, imam izkušnje z VPKjevimi. Ni jih bilo slišati, res, praktično popolna tišina. Sej ni problem med koncertom, problem je pred in po koncertu, sploh v primeru, da imaš večdnevno zadevo.
Kako pa to, da se goriva ne sme dotakati med delovanjem? Je to tako samo pri silent izvedbah? Spomnim se, da smo pred leti na starih elektrovih agregatih dotakali kar med obratovanjem.
SaXsIm
Kaj na elektru niso zaposleni električarji?
Sicer ima pa vsak "Janez" ključ. Od 5 sosedov v tvoji okolici ima sigurno vsaj eden ključ od omarice. Pa vsi električarji, jih imajo, sem 100 %. Čeprav jih ne bi smeli imeti.
Tomi
Kaj na elektru niso zaposleni električarji?
Ni nujno, da je ta nek fuš električar zaposlen na elektru. :)
Sicer ima pa vsak "Janez" ključ. Od 5 sosedov v tvoji okolici ima sigurno vsaj eden ključ od omarice. Pa vsi električarji, jih imajo, sem 100 %. Čeprav jih ne bi smeli imeti.
Kaj, a to so ene in iste ključavnice ali pa je samo 10 različnih ključev?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: čuhalev ()
Ne vem, kako je na območju ostalih distributerjev, ampak na območju elektro celje so se pred časom začele menjati ključavnice, in teh ta novih ključev nima več nihče. Razen zaposlenih na elektru. V mojem primeru tako s fuš električarjem seveda mislim nekoga, ki je zaposlen na elektru. Ampak nočejo več delati tega.
SaXsIm
Kjučev je samo nekaj različnih. Ja, ključavnice so iste na določenem območju. Kaj misliš, da ima vsaka omarica unikatno kjučavnico?
Ni bojazni, da ne bo čez pol leta ali čez eno leto spet vse po starem, se pravi bo vsak lolek imel ključ.
Ni bojazni, da ne bo čez pol leta ali čez eno leto spet vse po starem, se pravi bo vsak lolek imel ključ.
Tomi
A. Smith ::
@ Tomi, novi ključi so zunaj že nekaj let, pa se niti približno niso razširili. So pa specialni, vsak ključar niti opreme nima, da bi jih izdelal, tisti, ki jih znajo, pa jamrajo, da so stroji za izdelavo pod nadzorom ter da ni za dobit surovcev. Ko rečem, da je do kluča priti težko, razmišljam v megatonah
Vseeno me birokracija zanima, ker se pri pridobivanju dovoljenj za prireditve zahteve precej zaostrujejo.Postavi vprašanje direktno na krovni SODO, to je tukaj. Glede povečanja obračunske moči komuniciraj najprej direktno s SODO, v Elektro Maribor se bodo potem že uklonili krovni organizaciji.
"Be professional, be polite,
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
No, glede na to, da je bila zanimiva debata, nekaj informacij po izvedbi. Pravno-formalno pravilno pot smo našli, bil je podan zahtevek na elektro Celje, ki pa ga je zavrnil brez obrazložitve. Sedaj smo še vedno v fazi ugovora, ker je elekto precej vehamenten, z našim zahtevkom se praktično nikomur ni dalo ukvarjati, samo prireditev pa smo potem na koncu izpeljali z agregatom. Precej komplikacij, predvsem s prevozom ter nalaganjem, ker na lokaciji ni ravno veliko prostora, pa še problem je dobiti ustrezno velikost agregata (na koncu smo imeli 4x močnejšega, kot smo ga potrebovali). Prav tako je bil manjši problem zaradi montaže ozemljila, na koncu smo odstranili nekaj betonskih plošč.
SaXsIm
Pri nas v vasi ni problema; pred prireditvijo pride električar in zamenja varovalke ali priklopi gradbeno omarico.
Ko sem pred kratkim videl prireditev za 400 ljudi, vsi jurčki in vsi hladilniki (razen tovornjaka - hladilnika) na eni 16 A varovalki, sem stavil, da bo prej kot slej vse ,,vrglo ven", a sem zjutraj ob zaključku stavo izgubil. Eni pač znajo.
Tako, da je z določenimi omejitvami (npr. nikoli prižigati vseh luči, uporaba LED, SMPS, ohladiti hladilnike pred pričetkom) mogoče izpeljati tudi večjo prireditev na 3x25 A priklop. Zavedati se je potrebno, da so varovalke počasne in je povprečje moči ozvočenja precej nizko, zato zdrži vse špice.
Ko sem pred kratkim videl prireditev za 400 ljudi, vsi jurčki in vsi hladilniki (razen tovornjaka - hladilnika) na eni 16 A varovalki, sem stavil, da bo prej kot slej vse ,,vrglo ven", a sem zjutraj ob zaključku stavo izgubil. Eni pač znajo.
Tako, da je z določenimi omejitvami (npr. nikoli prižigati vseh luči, uporaba LED, SMPS, ohladiti hladilnike pred pričetkom) mogoče izpeljati tudi večjo prireditev na 3x25 A priklop. Zavedati se je potrebno, da so varovalke počasne in je povprečje moči ozvočenja precej nizko, zato zdrži vse špice.
Mnja, na robu zmogljivosti ni sistema nikoli dobro poganjati. Saj, možno, da ti zdrži. Vseeno ti nihanja napetosti lahko naredijo škodo na občutljivejši opremi izvajalcev, pa jim moraš potem kriti škodo. Da ne omenjamo, da lahko na prireditvi v nočnem času pride do povzročitve splošne nevarnosti zaradi izpada elektrike, zaradi katere imaš lahko potem probleme s policijo in pridobitvijo dovoljenja naslednjič.
SaXsIm
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektrika (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13193 (4516) | Ganon |
» | Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9760 (8782) | anzy4 |
» | Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 45514 (32107) | borut_p |
» | Vse o agregatih (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 34972 (26636) | int47 |
» | inštalacija 3 faznega električnega tokaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 23095 (22356) | balocom |