» »

www predpona

www predpona

Tjulenj ::

zanima me zakaj tocno obstaja predpona www. lahko da bluzim nekaj v tri dni ampak kolikor vem, pri registraciji domene dobis samo domeno, www pa je predpona za katero naredis alias na svojem strezniku. zakaj? ker je folk tako navajen? ce ja, zakaj se je folk tako navadil? hvala za odgovore :D

andrej ::

www je samo alias za ime streznika v DNS-u. drugace je lahko fizicno masini ime micika ali karkoli drugega. www je samo drugo ime za nek racunalnik. ponavadi se uporabi ta alias ravno zaradi razsirjenosti. www pa pomeni world wide web... drugace pa ne rabis napisat www odpspredaj. ce majo DNS recorde dobro porihtane lahko napises samo ime domene, recimo samo slo-tech.com pa bi mogo site dosect...

ja to sem tudi sam vedel/predvideval. zanima me pa, zakaj se je ta www sploh uveljavil? verjetno se ni nekdo spomnil "hej, dajmo za foro spredaj www ker to pomeni world wide web in vsi nas bodo posnemali!":D osebno se mi zdi najbolj verjetna moznost, da bi s prepono www locili www del streznika od ostalih (recimo ftp). ampak za www je itak spredaj se http, za ftp pa ftp://. tako da... ne vem. zato pa vprasam vas! :D

Loki ::

A poj ni vazn, kako vpises link do svoje strani - recimo http://moja-stran.com alpa www.moja-stran.com?

Zanimivo razmisljanje Tjulenj.
I left my wallet in El Segundo

roberto: po defaultu dela samo http://mojadomena.com. za www.mojadomena.com mors najprej na kisti narest alias

PaJo ::

Hehe.. tudi mojadomena.com ne dela kar po defaulto, ker moras to porihtat z DNS recordi isto kod za www:D

www pa mislim da se je obdrzal samo zaradi teg locevanja, da pac ves kero je web masina in kero je ftp masina, to je pac stvar navade folka, kolko jaz vem, ker vcasih surfanje ni bilo tako preprosto kod se to dogaja dandanes:) Ce pa tu odzadaj tici kaksen drugi zajec pa zal nebi vedel;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

MaJsTeR ::

Torej je mozno da se iz WWW.slo-tech.com spremeni v ATA.slo-tech.com? In ce je kak se to naredi?

seveda lahko to naredijo. v bistvu lahko naredijo tisoce naslovov, recimo za vsakega uporabnika foruma - recimo andrej.slo-tech.com, pajo.slo-tech.com, itd... v bisto moras v DNS-u samo dodat en CNAME racord pa je...

Zakaj pa se to potem ne uporablja tako pogosto?
Ce si registriras domeno lahko potem se sluzis dinare z tem npr. www.je-frajer.net -> majster.je-frajer.net -> andrej.je-frajer.net

PaJo ::

Tocno tko kod si rekel, ker ko mas ti vrhnjo domeno, recimo frajer.com lahko ti pred to domeno namcess karkoli in potem pac redirektas na masine, katere se oglsajo na tisto karkoli.
Recimo da dam mam domeno frajer.com registrirano v slo in master server za to domeno v slo, potem lahko dam enemu frendu v ameriki ovi.american.je.pa.frajer.com in se bo na to domeno oglasal njegova masina, bilo kje na svetu:D

Edini blem zakaj se to ne da tako trzit je ker so domene tako poceni in nobeden ne rabi cesa podobnega, da se pa vse zivo naredit, samo idejo in potrebo rabis:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

zakaj se to ne uporablja? Predvsem zato, ker hoce vsak imet cisto svojo domeno - recimo slo-tech.com in ne neko poddomeno kot je recimo slo-tech.pajo-je-frajer.com.
Drugi razlog je dolzina. Najlaze si je zapomnit kratke domene ne pa dolgih in taksnih s kripticnimi imeni.

V glavnem gre. Tak, da ce kiri rabi *.majster.org
Se bi dalo zmenit kaj. :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z domenami na Apache

Oddelek: Omrežja in internet
261721 (1348) Ice-Heki
»

pddomena