» »

Nadgradnja računalnika - pomoč

Nadgradnja računalnika - pomoč

Kleemen ::

Odpiram nov niz, ker nisem vedel kje vprašati, tako da brez zamere prosim.

Kupujem nov procesor in ne poznam točno vseh modelov, tako da potrebujem malo pomoči.. trenutno imam dobra 3 leta starega Intel Core i5 4-jedrni, model 750.. Za koliko približno ga lahko prodam (nov na ebayu piše da je 195$, jaz sem pred dobrimi 3 leti dal za njega 200€)? Ker malo nadgrajujem računalnik po skoraj 4 letih in menjujem komponente.. grafično kartico sem že prodal in danes naročil GeForce GTX 650 2GB, sedaj pa bi menjal še procesor in verjetno tudi trdi disk, kakšen hitrejši in večji.. Glede procesorja kaj predlagate? Cena tam okrog 200€ oz. odvisno za koliko bi prodal mojega? Lahko je isto i5, samo novejši, močnejši model, tako da bo dober kot je bil takrat ta za najmanj 2-3 leta..

Najlepša hvala vsem za pomoč.

Pyromanic ::

Tvoj ni nov, na bolhi je en za 130, ki se sigurn že dl časa prodaja tako da manj kot 130.
Pa upam da veš, če zamenjaš procesor, da moraš zamenjat tudi matično ploščo.
Novi i5 so okol 200, če ne bi navijal potem 4570, pa potem računaj še kakšnih 70€ za novo matično.

Kleemen ::

aha nisem vedu.. nisem nikoli sestavljal tako da pojma nimam, hvala za info

kakšna pa bi bila razlika med tem i5 in novim i5? pa kako življensko dobo imajo? ker po skoraj 4 letih mi je računalnik začel bolj počasi delat, kljub temu da je še vedno super opremljen..
i5, grafična ati r5770 1gb, 4gb rama, 500gb trdi disk, odlična škatla in vse skupaj ene 8 ventilatorjev.. a če posodobim samo ram in trdi disk bo razlika očitna? sej se da normalno delat tudi tako, ampak ko imam več programov odprtih začne malo štopat vse skupi.. grafično pa sem že menjal novo, ker sem dobil kupca za 5770

Pyromanic ::

Pr kšnih stvareh se ne bi opazl, pr drugih pa kr. Odvisno za kaj uporabljaš.
Ko imaš več programov odprtih mal poglej kok je v uporabi cpu pa kok ram, v task managerju.
Za igre se ti bo poznal že bolša grafična. Pa mal pogoogli svojo matično ploščo, ker če hočš sam mal mhz več in če matična podpira lahko tudi naviješ procesor.
Ampak za to pa potem še rabiš malo bolši hladilnik za cpu, če imaš originalnega.
Za trdi disk pa če kupš ssd, al pa hibridni sshd, se bo pa poznal pri hitrejšem zagonu windowsov in hitrejši zagon kakšnih programov, če pa igraš igre, pa ne pomeni to lih več fps-jov.

DarwiN ::

Klemen, tole ga malce biksaš... Grafično si kupil praktično identično.. Med gtx 650 in 5770 je namreč razlika samo v porabi, zmogljivi sta pa enako.(edit: tistih 2Gb rama je bolj kot ne samo za okras).

Imaš pa ravno vse malce prešvoh, ravno na meji... Procesor I5-4670 je cirka 2x hitrejši od tvojega (torej je nadgradnja smotrna), rama se pravtako danes kupi 8Gb, disk potrebuješ SSD (ker je to danes pač najboljši možni nakup), z nakupom grafične si pa kot rečeno dal dreku focn in jo lahko kar v smeti odneseš.. :)

Tko da, kaj češ zdaj? :D

Če se komp ne uporablja za zahtevne igre, potem je najboljš, da nanovo namestiš operacijski sistem (če želiš malce hitrejše delovanje) in še potrpiš leto dni, ali pa že zdaj vse skupaj prodaš za 250-300EUR in kupiš nov komplet za ~800.

edit: Pravzaprav storniraj naročilo grafične, če si jo danes naročil... Ali pa jo pošlji nazaj, ko jo prejmeš..
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

Kleemen ::

torej je tudi problem v trdem disku..če bi vzel ssd bi verjetno delalo veliko hitreje, ram bom tudi nadgradil na 8gb malo se bo poznalo, matične in procesorja pa neki časa še ne bom menjeval.. glede grafične pa mi jo je kolega predlagal ker jo je kupil pred kratkim in je zelo zadovoljen z njo..delajo vse igre do sedaj in tudi grafika je baje veliko veliko boljša kot na 5770.. razlog menjave je to da sem dobil kupca za 5770 (za 80€ 3 leta stara) in tako dodam še 65€ za gtx 650 in imam novo pa še 2 leti garancije.. ne rabim pa neke hude grafične za igre, ki jih igram samo občasno sem se pa verjetno malo zafrknil ker če je res rang 5770 (a ni gtx 650 prišla vn konec leta 2012?) verjetno ni vredna 145€, ali se motim? za 5770 sem dal pred dobrimi tremi leti 180€ in je bila vrhunska grafična..

DarwiN ::

Seveda ni vredna.. V AU oziroma DE so od 95EUR naprej. Sej pravim, isti šmorn kot 5770.. Razen če si pozabil omenit, da gre za TI model.. Potem je za odtenek boljša..

Drugač pa ja, če praviš da ne igraš battlefielda in podobnih iger... Če dokupiš 4Gb rama in 120Gb SSD (ki ga kasneje preneseš v nov računalnik, oziroma v nov build), potem bo mir še kakšni 2 do 3 leta.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

Kleemen ::

seveda je TI model.. navadne 650ke so okrog 100€ tudi pri nas.. tale je

http://www.mimovrste.com/artikel/263009...

drugače pa hvala za pomoč.. glede trdega diska za začetek razmišljam o prenosnem (1tb), potem čez čas pa definitivno ssd ja.. ram bom pa nadgradil iz 4gb na 8gb

Kleemen ::

grafična check:) pravkar namestil, vse dela kot mora.. :)

sedaj sem gledal za ram in piše da imam 4gb poleg pa piše v oklepaju (2gb v uporabi).. kaj to pomeni? da uporabljam samo 2gb rama??? sicer se mi ne zdi možno, ker bi bila opazna ogromna razlika.. drugače pa imam 2x po 2gb in če bi želel nadgraditi na 8gb kot imam namen najboljše da prodam oba rama in vzamem 1x 8gb (ali za delovanje boljše 2x 4gb?) ali kaj predlagate?

trdi disk bom vzel za začetek kar prenosni, ampak to bo še nekaj časa počakalo.. prej imam namen porihtat ram, ker to se mi zdi največji problem..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gaming PC do 650€-700€ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
10618014 (15456) 12bot34
»

Namizni racunalnik

Oddelek: Kaj kupiti
91864 (1674) RC14

Koliko je vreden? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Strojna oprema
29847244 (33937) dzinks63
»

gaming pc 850eu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10911758 (10247) eieieie1

Več podobnih tem