» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
60 / 158
»»

PrimozR ::

nirburu je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Najprej tkole: https://twitter.com/drago_babic/status/...

Potem pa: https://www.reddit.com/r/nuclear/commen...

Fisijska energija je hočete ali nočete prihodnost. Za celice treba skopati pol himalaje, za ventilatorje kuhati toksično smolo in energetsko potratna vlakna.
Enkrat ko optimiziramo fisijsko imamo energije ob racionalni porabi, efektivno neskončno.
Racionalna poraba seveda pomeni, racionalna poraba. Kaki izlet in Teslo manj dragi gen 1970+.

Nja, pri PWR-jih ni ravno neskočno, tam nekje 50 do 100 let imamo urana. Najprej buildout PWR-jev, da se znebimo energetsko/klimatske krize, vsaj v veliki meri, potem pa razvoj torijevih rešitev, kjer je precej več zalog. Pa reciklaža goriva iz obstoječih PWR-jev in podobno.

Tudi dober podcast.

kow je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Najprej tkole: https://twitter.com/drago_babic/status/...

Potem pa: https://www.reddit.com/r/nuclear/commen...

Tale tvoj drago babic ni prevec brihten. Sploh, ker navaja ceno v dolarjih, medtem ko je bolj pomembna v evrih ali zlotih. Poleg tega ne vemo ali gre za 2022 dolar in koliko bo to dolarjev cez nekaj let itd.
Poleg tega misli, da lahko linearno skaliro ceno na MW itd.

Je pa zanimivo koliko so korejci cenejsi. Verjetno pa itak nimajo kapacitet, da bi se kaj dodatno gradili. Sploh, ker bodo morali sedaj tudi doma.

Če bi dobro pogledal cel tvit, bi videl, da je ceno v dolarjih prepisal od poljskega kolega, ki ga je citiral. Pa če je samo to, v kar si se obregnil, problem v temle twittu... v bistvu precej dobro. Ker RES dlačicepiš.

kow je izjavil:

nirburu je izjavil:

Jaz navijam za dva nova bloka
Itak bomo rabili še enega viška. Nuklearka pa ima dovolj zaloge goriva v enem kosu, da prebrodimo vse te "current-thing" krize, ki nam jih mečejo pod noge.
S tem smo praktično energetsko neodvisni za najbrž 5 let oz. kolikor je pač cikel goriva.
Še par HE in črpalni HE za špice in smo smo kot država dobri naslednjih 100 let.
Dober deal če mene vprašate.

Ne rabimo dva nova bloka, ker bo novi reaktor mocnejsi. Kje tocno bi gradil HE? Bi unicil se Muro?

Bomo zlahka porabili 2 MW elektrike do takrat, ko bosta oba bloka zgrajena. Če ne drugače pa z ekoskladom, ki bo financiral samo še energetske sanacije stavb in gradnjo/uporabo toplotnih črpalk. Za razlago slednjega komentarja pa poglej podcast Atmosferci.

kow je izjavil:

A niso zgradili novi reaktor v elektrarni Vogtle? Vmes so sicer bankrotirali, ampak imajo novega lastnika.
Koliko pa so inzenirska firma pa nimam pojma...

Sem pa nedavno gledal mislim da YT video, da je v ZDA problem ravno to, da ne znajo niti uliti več betona za jedrsko elektrarno, da so morali cel kup električne napeljave popravljati, ker v štartu ni bila narejena pravilno, itd. itd. Da je to razlog, da je Vogtle tako pozen in drag.

Podobno Žagar pove, da se je Olkiluoto začel graditi, ko je bil EPR ~40 % dokončan kot dizajn reaktorja in da je TO razlog za zamudo in visoko ceno elektrarne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

A. Smith ::

PrimozR je izjavil:

Podobno Žagar pove, da se je Olkiluoto začel graditi, ko je bil EPR ~40 % dokončan kot dizajn reaktorja in da je TO razlog za zamudo in visoko ceno elektrarne.

To se ujema s tem, kar sem jaz bral, ja.

Ampak kdo za vraga bo še vzel resno podjetje, ki da na trg 40% končan produkt? Tu je še Flamanville - začetek gradnje 2006, napovedan konec 2023, močno prepozno. Britanija, Hinkley point C; cena za 2 reaktorja je od začetnih 21 mlrd € leta 2015 zrasla na 30 mlrd € (revizija letos).

Hitro in znotraj proračuna naj bi dva taka reaktorja zgradili samo na Kitajskem, pa še tam je trajalo 9 let, medtem ko ostale reaktorje zgradijo v 7 ali manj letih. Skratka Areva je fail od firme.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

J.McLane ::

Pa saj sedaj so se naučili in imajo 99% končan produkt, ali pač?
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

nirburu ::

PrimozR je izjavil:

Nja, pri PWR-jih ni ravno neskočno, tam nekje 50 do 100 let imamo urana. Najprej buildout PWR-jev, da se znebimo energetsko/klimatske krize, vsaj v veliki meri, potem pa razvoj torijevih rešitev, kjer je precej več zalog. Pa reciklaža goriva iz obstoječih PWR-jev in podobno.

Kot rečeno. Če zracionaliziramo porabo na nek 1970 nivo, potem imamo z vsemi fisijskimi materiali povsem dovolj energije.

A. Smith je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Ampak kdo za vraga bo še vzel resno podjetje, ki da na trg 40% končan produkt? Tu je še Flamanville - začetek gradnje 2006, napovedan konec 2023, močno prepozno. Britanija, Hinkley point C; cena za 2 reaktorja je od začetnih 21 mlrd € leta 2015 zrasla na 30 mlrd € (revizija letos).

Hitro in znotraj proračuna naj bi dva taka reaktorja zgradili samo na Kitajskem, pa še tam je trajalo 9 let, medtem ko ostale reaktorje zgradijo v 7 ali manj letih. Skratka Areva je fail od firme.

Ja, ampak moraš upoštevat, da je jedrska industrija praktično do par let nazaj hirala. Šele sedaj so spoznali, da segment ni mrtev in da bi ga lahko oživeli. Zadeve bodo šle sedaj samo hitro navzgor oz. navzdol, odvisno kateri parameter gledaš.

kow ::

PrimozR je izjavil:

Bomo zlahka porabili 2 MW elektrike do takrat, ko bosta oba bloka zgrajena. Če ne drugače pa z ekoskladom, ki bo financiral samo še energetske sanacije stavb in gradnjo/uporabo toplotnih črpalk. Za razlago slednjega komentarja pa poglej podcast Atmosferci.

Mogoce ne razumem dovolj dobro. Ce zgradimo 1 nov blok, a ne bo to ranga 1GW, kar je veliko vec kot trenutni blok?

Ce bi ugibal, bodo Poljaki razprsili tveganje. Prvo podpises s korejci, ker najhitreje dostavijo. Nato pa narocis se od americanov in francozov. Oba naroda sta tradicionalna prijateljska drzava.
Ne gre samo za ceno, ampak tudi za strategijo in risk management.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

blay44 ::

:D
Nihče več se noče igrati s Korejci.
South Korean nuclear scandal @ Wikipedia
Pa tud s fisijo ne!
Sam uni k kakšno provizijo rajtajo.

A. Smith je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Tudi kitajski projekti so imeli težave.

J.McLane je izjavil:

Pa saj sedaj so se naučili in imajo 99% končan produkt, ali pač?

Bolje zanje, da ja. Pa pripravljajo se neke modifikacije, pocenitve, manjše verzije (~1200 MW), itd. Proof is in the puding, nekdo bo moral ugrizniti in naročiti gradnjo. Glede na linkano in glede na slišano bi bili kar zmešani, če mi ne bi šli naprej s korejci.

nirburu je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Kot rečeno. Če zracionaliziramo porabo na nek 1970 nivo, potem imamo z vsemi fisijskimi materiali povsem dovolj energije.

Potem pa najbolje, da začneš gledati Back to the Future in kupiš Deloreana. To je edini način, da se boš vrnil na nivo porabe iz leta 1970. Da se vrneš v leto 1970.

Alternativa je, da sesujemo civilizacijo.

kow je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Mogoce ne razumem dovolj dobro. Ce zgradimo 1 nov blok, a ne bo to ranga 1GW, kar je veliko vec kot trenutni blok?

Ce bi ugibal, bodo Poljaki razprsili tveganje. Prvo podpises s korejci, ker najhitreje dostavijo. Nato pa narocis se od americanov in francozov. Oba naroda sta tradicionalna prijateljska drzava.
Ne gre samo za ceno, ampak tudi za strategijo in risk management.

Pardon, 2 GW bi moral napisati, itak. 2 MW je vse skupaj nič, ena mala hidro elektrarna :)

Zgodovina sprememb…

PrimozR je izjavil:

Potem pa najbolje, da začneš gledati Back to the Future in kupiš Deloreana. To je edini način, da se boš vrnil na nivo porabe iz leta 1970. Da se vrneš v leto 1970.

Nah. Ni res. Samo gen 1970+ bi bilo treba strpati v taborišča in bi se hitro prešaltalo. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nirburu ()

fikus_ ::

Cenovno res ni najbolj prijazno in ne vem, če je na voljo 1 GW, ampak bi bilo verjetno smiselno da gradimo 2x 1GW NEK2+3. Ko je ena na remuntu, druga dela, je manjši izpad proizvodnje elektrike. Pri tem bi bil TEŠ6 "hladna" rezerva.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

nirburu je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Nah. Ni res. Samo gen 1970+ bi bilo treba strpati v taborišča in bi se hitro prešaltalo. :D

Saj veš, da greš tudi ti v smeri generacije 1970+? Vsi se staramo. Ni treba biti tako nesramen do starejših. Ampak zgleda je to posledica moderne 'me me me' generacije, ki je ultra individualistična. Ne zna pogledati dlje od svojega nosa...

Pa v bistvu ne vem česa so 50+-letniki krivi pri porabi energije, elektriko porabljamo vsi, mlajši verjetno celo bolj izrazito, kot starejši.

Zgodovina sprememb…

A. Smith ::

PrimozR je izjavil:

Bolje zanje, da ja. Pa pripravljajo se neke modifikacije, pocenitve, manjše verzije (~1200 MW), itd. Proof is in the puding, nekdo bo moral ugrizniti in naročiti gradnjo. Glede na linkano in glede na slišano bi bili kar zmešani, če mi ne bi šli naprej s korejci.

Se absolutno strinjam. Korejci se bodo z Westinghousem že zmenili in jim morda tudi kaj plačali. Ampak glede na videno so eni redkih, na katere je možno resno računati.

PrimozR je izjavil:

Pa v bistvu ne vem česa so 50+-letniki krivi pri porabi energije, elektriko porabljamo vsi, mlajši verjetno celo bolj izrazito, kot starejši.

To je generacija, ki se najbolj (naivno) zavzema za energiewende, jedrski phase-out in neučinkovite zelene rešitve, hkrati pa bi se vozili z električnimi avtomobili.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

nirburu cilja na mlajše od 50, zato sem namenoma njegovo pisanje vzel v kontra smer, zbadanje pa to. Ker tale budalaština od mlajših od 1970 v taborišče... Dejansko je rešitev, mlade potolčemo (potolčejo), stari ostanejo, torej smo takoj zdesetkali porabo, potem bodo starci pomrli, ostale bodo pa samo še živali. Efektivni način reševanja krize, ni dvoma :)

sbawe64 ::

Prvo jedrsko elektrarno na Poljskem bo najverjetneje gradila ameriška družba Westinghouse, je napovedal namestnik poljskega premierja Jacek Sasin, a pojasnil, da končna odločitev še ni sprejeta, čeprav gre vse v smeri, da bodo posel dobili Američani.

Dafuq ? Gradili na računalniku ? Ali v peskovniku ?
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/prvo...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

gruntfürmich ::

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

J.McLane ::

Pri projektu zamenjave visokotlačne turbine, ki je ključna komponenta obratovanja in opredeljuje dolžino trajanja remonta, pa bo pogodbeni partner potreboval več časa, kot je načrtoval. Skupaj z njim se v NEK osredotočamo na dokončanje del in vzpostavitev pogojev za ponovno obratovanje elektrarne, ki je predvideno v začetku drugega tedna novembra.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

"vec casa" nam bolj malo pove. To je lahko tudi 1 dan. Ali pa 4 tedne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kaj ne znaš brat?

Iz povezave gruntfürmich še to:

"Pri večslojnem navarjanju in obdelavi sedišč ventilov na nove dimenzije je prišlo do zamude zaradi odpovedi dveh od štirih posebnih varilnih strojev, ki jih zunanji izvajalec Siemens ni mogel nadomestiti in je porabil več časa, kot je načrtoval, ter s tem neposredno vplival na dolžino remonta. Elektrarna bo zato ponovno priključena na omrežje nekaj dni kasneje."

DamijanD ::

energetik ::

700 MW x 5 *24 = 84 GWh manj zaradi zamude... 10 miljončkov+ >:D
vires in numeris

O elektro omrežju, samoskrbi, ove in strategiji EU
https://novice.svet24.si/clanek/novice/...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

kixs ::

NEK ze zaganjajo. Se slisi na kilometre dalec...

GizmoX ::

Obvestilo o hrupu ob sproščanju pare med pripravami na zagon elektrarne. Se pravi, se sliši kot gromozanska parna lokomotiva?:))
udirač => uni. dipl. inž. rač.

To samo "kotel" :) (reaktor) ogrevajo in preizkušajo. Ni še sinhronizirana na omrežje.
vires in numeris

Reaper ::

Malo bo še trajalo, da se elektrarna zažene, preveri stabilnost in potem sinhronizira z omrežjem.

upajmo da se sinhronizira v ponedeljek.

Ali ni že bilo napovedano za 7.11, ko so za nekaj dni zaradi težav z montažo turbine prestavili zagon?

GizmoX ::

Ja, okoli 7. novembra.

25.10.2019 - obvestilo o hrupu - segrevanje sekundarnega dela - sproščanje pare
29.10.2019 - 4 dni kasneje - sinhronizacija z omrežjem

1.5.2021 - obvestilo o hrupu
5.5.2021 - 4 dni kasneje - sinhronizacija

2.11.2022 - obvestilo o hrupu
6.11.2022 - 4 dni kasneje
udirač => uni. dipl. inž. rač.

fikus_ je izjavil:

Ali ni že bilo napovedano za 7.11, ko so za nekaj dni zaradi težav z montažo turbine prestavili zagon?

načeloma ne.

DamijanD je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nek-...

ne razumem zakaj piše ''zadnji remont''?

Kje pa?

v članku, zadnji naslov odstavka.

ali pa so spremenili članek in ima browser v spominu starega.

zadnji remont nek-a ?

zadnji remont nek-a ?

Zgodovina sprememb…

Tole si citiral.

Sicer pa, "To je hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bodo odšteli od 90 do 100 milijonov evrov."

Itak se pričakuje, da se življenjska doba podaljša, če ne ne bi delali takšnega remonta.

Zgodovina sprememb…

ja ampak zakaj takšen naslov?

''Itak se pričakuje, da se življenjska doba podaljša''
a veš kakšna trditev je to? :D
v neku je se zmetalo par 100 miljonov EUREUR (morda kar miljarda) v podaljšanje življenske dobe, in se to načrtovalo vsaj desetletje.
ja valda da se 'pričakuje' da se bo podaljšalo. kdo pa ima jajca to zapreti, razen totalno usekanih zelenih, ki pa zaenkrat še niso na oblasti.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

a veš kakšna trditev je to? :D

Senzacionalistična. Welcome to the modern world -_-

PrimozR je izjavil:

Tole si citiral.

Sicer pa, "To je hkrati zadnji remont v njeni prvotno predvideni 40-letni življenjski dobi, zanj pa bodo odšteli od 90 do 100 milijonov evrov."

Itak se pričakuje, da se življenjska doba podaljša, če ne ne bi delali takšnega remonta.

V bistvu je NEK res primer dobre prakse fisijskih elektrarn. Napaja (če bi hrvaški delež nam šteli) 36% slovenije že cel obstoj samostojne države z relativno minimalno investicije.
NEK2, v kolikor ne bo skorumpiran do temeljev, bi lahko z reciklažo goriva, napajal za naslednje stoletje.

A kdo ve, imajo v JEKu simulacijsko sobo za treniranje zaposlenih? Vključno s črnimi scenariji?

Zgodovina sprememb…

Kebo ::

Ja v tem podkastu so veliko povedal o samem simulatorju.

nirburu je izjavil:

A kdo ve, imajo v JEKu simulacijsko sobo za treniranje zaposlenih? Vključno s črnimi scenariji?

da. zadnjih 20 (ali celo 30?) let.
praktično vse slike, kar jih vidiš po medijih od komandne sobe, so verjetno slike iz simulatorja. ki je identičen.

Reaper ::

Tako je, simulator je, poleg samega jedrskega objekta, najzaslužnejši za odlično usposobljenost ljudi. Se tudi konstantno posodablja.

mihi666 ::

Kot so ti že povedali jo 100% ima. Nas so pred več kot 20 leti s šolo peljali v NEK in je že bila. Zanimiva soba, naj bi bila čisto identična. Prave nisem videl:))

mihi666 je izjavil:

Kot so ti že povedali jo 100% ima. Nas so pred več kot 20 leti s šolo peljali v NEK in je že bila. Zanimiva soba, naj bi bila čisto identična. Prave nisem videl:))
Simulator je identičen. V pravi komandni sem bil pa samo v ozadju (če se ne motim za šipo), zraven pa varnostnik z roko na pištoli. Tisti varnostniki se ne hecajo z varnostjo, že gleda te grdo, kot da si potencialni terorist :D
vires in numeris

Pa simulirajo tudi krizne scenarije?
Predvidevam, da ja.

Je pa tko kot sem rekel. Jedrska energija je ekstremno varna, dokler imaš predane ljudi, ki to delajo. Do sedaj so se taki vedno našli, kaj bo s tiktok generacijo v kontrolni sobi pa naj pove kdo drugi.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: PrimozR ()

nirburu je izjavil:

Predvidevam, da ja.
seveda. sicer po mojem med samim šolanjem operaterjev ne vem kje je povdarek; ali na kriznih situacija ali na normalnem obratovanju, med rednim usposabljanjem pa so različni, tudi krizni, scenariji da se učijo kako odreagirati ko gre kaj narobe.

O JE vem zelo malo, ampak normalno obratovanje bi operater moral osvojiti relativno hitro. Jasno, da je vsa poanta v reagiranju na napake.

NEK ponoči sinhroniziran na mrežo. Nova turbinca zgleda dela. Zaenkrat na 25% moči, počasi raste.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

energetik je izjavil:

Nova turbinca zgleda dela.

ja, upajmo

Miki N ::

nirburu je izjavil:

Predvidevam, da ja.

Je pa tko kot sem rekel. Jedrska energija je ekstremno varna, dokler imaš predane ljudi, ki to delajo. Do sedaj so se taki vedno našli, kaj bo s tiktok generacijo v kontrolni sobi pa naj pove kdo drugi.

Po Tiktok med. sestrah še tiktok operaterji jedrskih ... v ozadju pa ponoreli indikatorji.

Tega me je strah. Upam, da imajo prepovedan vstop z mobiji v operativno sobo, ter odrezan net. Kruto, ampak potrebno.

smene bi morale biti 6 urne, če že niso.

Zgodovina sprememb…

Nimajo mobitelov, niti interneta v operativni sobi.
To mora biti dolgčas :P.

Za 6 urne izmene bi morali imeti več ljudi, namesto sedanjih treh posadk še eno.

Tu omenjajo, minimalno koliko oseb mora biti na izmeno v op. sobi
https://slo-tech.com/forum/t591779/p775...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Miki N je izjavil:

nirburu je izjavil:

Predvidevam, da ja.

Po Tiktok med. sestrah še tiktok operaterji jedrskih ... v ozadju pa ponoreli indikatorji.

https://www.tiktok.com/@radioactivejan?...

nirburu je izjavil:

Tega me je strah. Upam, da imajo prepovedan vstop z mobiji v operativno sobo, ter odrezan net. Kruto, ampak potrebno.

smene bi morale biti 6 urne, če že niso.

Dej že nehaj bluziti no.

Zgodovina sprememb…

««
60 / 158
»»