» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
52 / 161
»»

poweroff ::

PrimozR je izjavil:

Plinovod pa preseka državo, smrdi, lahko ga raznese, itd. itd.

To so slabi argumenti. Namreč, tudi jedrsko lahko raznese... ;)
sudo poweroff

kow ::

ViperR je izjavil:

https://twitter.com/JavierBlas/status/1...
Another day, another record.

Spekulantje se spilajo. Crash incoming.

poweroff je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Predvsem je nesmiselno primerjati gradnjo plinovoda in jedrske elektrarne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

pangro ::

kow je izjavil:

Skratka, imam prav. Ti, strokovnjak, pa ocitno nisi nic vedel in se zopet osmesil. Potem te je zagrabila histerija in si zacel navajati neumnosti:
- fiksiral si ukrajinske in romunske znane rezerve (kar naenkrat ocitno novih polj ni mozno najti - nenavadno)
- potem si iz riti potegnil idejo, da bomo ves plin nadomestili iz teh 2 drzav, kot da ni drugih virov (afrika, zakavkazje, severna amerika, norveska itd.)
- potem si naredil blazen problem iz gradnje infrastrukture
- nato si se za konec se osmesil z neko idejo o koruptivnosti - kot da ni rusija enako oz. se bolj koruptivna

Navsezadnja sta bila leta 2012 Shell in Exxon mobile izbrana na natečaju da potegneta plin iz vzhoda Ukrajine in Črnega morja, Ruski lukoil je pa izvisel no kmalu za tem so se Rusom začeli prikazovati naciji pa tudi Krim je padel.

pegasus ::

Še ena zanimiva tehnologija zračne baterije, ki dela obnovljive vire izjemno mikavne:

Truga ::

lol se en dahir insaat

PrimozR ::

poweroff je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Koliko je nesreč z jedrskimi elektrarnami (koliko od njih je relevantnih za moderne zasnove)? Koliko je nesreč plinovodov? Na kakšnem območju so plinovodi nevarni v primerjavi z območjem, na katerem je nevarna jedrska elektrarna? :P

kow je izjavil:

Res je. Eno nima smisla, drugo pa celoten smisel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

ViperR ::

gruntfürmich je izjavil:

kow je izjavil:

Koliko elektrike lahko za 10 milijard dobimo pozimi iz hrvaske (pozimi tam verjetno piha?, bosne? Ne pozabimo, da jim prebivalstvo upada. Dvomim, da jim poraba energije leti v nebo.

zelo zelo čuden pogled imaš na situacijo.

tvoje vprašanje bi se moralo glasiti: koliko štroma lahko kupimo po višji ceni kot nemci/italjani? in odgovor na to vprašanje je 0 kWh.

To ne bo čisto držalo, saj lahko pride do zamašitve preko avstrije in češke v nemčijo + meja si-it je tako ali tako vedno zamašena zaradi višje cene v italiji. To pomeni, da v primeri, ko bi imeli viške na balkanu, bi lahko teoretično bila cena v sloveniji tudi nižja.

kow je izjavil:

ViperR je izjavil:

https://twitter.com/JavierBlas/status/1...
Another day, another record.

Spekulantje se spilajo. Crash incoming.

poweroff je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Cena je že sedaj 400+ baseload, od januarja letos pa 300+. Omenjena cena za naslednje leto sploh ni nekaj nemogočega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ViperR ()

gruntfürmich ::

https://www.zurnal24.si/pod-streho/cene...

geniji:
Čeprav bo oktobra nuklearka v remontu, so prodali tudi elektriko, ki naj bi jo proizvedla v tem času, pa je seveda ne bo, to elektriko pa zdaj kupujejo po petkrat do sedemkrat višji ceni, kot so jo prodali, je včeraj poročal Dnevnik.

pripravite se na redukcije.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Stoletna susa jih je pojebala. Hidroelektrarne ne proizvajajo skoraj nic.

Wrop ::

Poleg tega so se še sami sebe. Kartali so in tokrat se ni izšlo. Prodajaš nekaj, česar nimaš. Potem pa boli, ko moraš stvar kupiti na trgu po 5x ceni, da izpolneš pogodbo.

cias ::

Nemci bojo ugasili vse nukearke, kljub energetski krizi?

poweroff ::

kow je izjavil:

Ne zavajaj! Suše ni. Ne obstaja. Predvsem pa ne stoletna.

Podnebne spremembe so mit in laž woke MSM medijev! Včeraj sem videl eno spletno kamero od ene reke, ki je polna vode! Kar pomeni, da suše ni!

:))

Saj, počasi se bo folk zbudil... ampak takrat bo spet nekaj drugega krivo. Verjetno begunci.

Tako da vsem, ki bodo med to krizo zdaj trpeli zaradi podnebnih sprememb, ki so jih zanikali (oziroma zaradi drugih stvari, ki so jih zanikali), v bistvu kar malo privoščim to. Naučili se sicer ne bodo ničesar, ampak naj vsaj trpijo in posredno plačujejo za svoje neumnosti.
sudo poweroff

Da je ta susa posledica globalnega segrevanja - tega ne moremo vedeti. Ali imas kaksen dokaz?

Zgodovina sprememb…

cias ::

kow je izjavil:

Da je ta susa posledica globalnega segrevanja - tega ne moremo vedeti. Ali imas kaksen dokaz?

Zanimivo ko se sedaj odkriva kaj vse je bilo zgrajeno par sto let nazaj ob teh rekah in je sedaj spet nad gladino. Verjetno so stoletja nazaj že izjemno uspešno reševali globalno segrevanje in smo pozabili.

kow je izjavil:

matthai ima dokaz - ker tako pravijo MSM.

mertseger ::

Wrop je izjavil:

Poleg tega so se še sami sebe. Kartali so in tokrat se ni izšlo. Prodajaš nekaj, česar nimaš. Potem pa boli, ko moraš stvar kupiti na trgu po 5x ceni, da izpolneš pogodbo.

Lansko leto ali pa 2 leti nazaj ni mogel noben predvideti da bo letos 100+letna suša pa še pizdarija z Ukrajino. Bi pa bilo veliko bolje prodajat po urnih postavkah ker bi bili zaslužki ogromni. ampak to je tako kot da bi ti nekdo rekel da bodo delnice čez 2 leti šle 1000% gor, normalno da bi jih vsi kupili.

J.McLane ::

Samo jaz tega ne štekam, remont bo v oktobru, prodali so elektriko, ki jo kao ne bo, vi pa sanjate, da je ne bo zaradi suše. A lahko nekdo pojasni tole.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Lahko bi že dve leti nazaj kupili to elektriko po trakratni ceni, pa bi jo danes samo preprodajali naprej. Ali pa neproizvedeno elektriko sploh ne bi prodajali.
Suša je samo priročen izgovor za pokrivanje svojih zgrešenih špekulacij. Nekaj penezov lahko pokrijejo tudi iz prejšnjih nagrad, ko so tako dobro poslovali.

nirburu ::

J.McLane je izjavil:

Samo jaz tega ne štekam, remont bo v oktobru, prodali so elektriko, ki jo kao ne bo, vi pa sanjate, da je ne bo zaradi suše. A lahko nekdo pojasni tole.

A se samo meni zdi, da vsi vodilni nekako "nenamerno", "namerno" pripravljajo pogoje za crunch to zimo?

J.McLane je izjavil:

Firma ima vec virov elektrike, ne samo nuklearko. Ocitno je, da so predvideli vecjo proizvodnjo hidroelektrarn in so sedaj v manjku. Ni pa enostavno predvideti 100 letnih sus. Se redko dogajajo. Enkrat na sto let ali pa se vec. Poleg tega je pa se plin zaradi Ukrajine drag. Redka kombinacija.

nirburu je izjavil:

J.McLane je izjavil:

A se samo meni zdi, da vsi vodilni nekako "nenamerno", "namerno" pripravljajo pogoje za crunch to zimo?

Samo tebi se zdi.

Zgodovina sprememb…

Wrop je izjavil:

Ali pa neproizvedeno elektriko sploh ne bi prodajali.

Prodajas lahko samo neproizvedeno elektriko. Lahko pa mi ti dobavis elektriko, potem pa se bova pogajala za ceno, ko jo bom ze ponucal.

p0f ::

poweroff je izjavil:

kow je izjavil:

Podnebne spremembe so mit in laž woke MSM medijev! Včeraj sem videl eno spletno kamero od ene reke, ki je polna vode! Kar pomeni, da suše ni!

:)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))

J.McLane je izjavil:

to je bila vsakoletna praksa.
letos pa jih je zjebalo. ampak se je že prejšno leto nakazovalo da bodo problemi letos z elektriko. praktično še prej so bili problemi, le da smo letos pa res na robu ali obstanemo ali razpademo.

je pa tudi vprašanje, koliko v naprej se elektrika prodaja. strašno veliko v naprej se tudi ne, kakšen kvartal ali dva pa sigurno.

ampak vseeno vnaprejšnja prodaja elektrike in suša ni opravičilo za takšno blamažo, ker se je že kar nekaj let vedelo, da so problemi z dobavo električne energije.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

ampak se je že prejšno leto nakazovalo da bodo problemi letos z elektriko. praktično še prej so bili problemi, le da smo letos pa res na robu ali obstanemo ali razpademo.

Niti priblizno. Prej bi lahko napovedal Ukrajino, kot taksno suso.

fikus_ ::

Suša in remont JEK nimata veze eden z drugim!
Kaže, da so računali, da cena elektrike na trgu ne bo tako visoka in niso zakupili v naprej.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

p0f ::

O kaksni susi govorite? Meni vrt uspeva, kot se nikoli...

LightBit ::

p0f je izjavil:

O kaksni susi govorite? Meni vrt uspeva, kot se nikoli...

Če zalivaš, super uspeva.

Wrop je izjavil:

Tako pač deluje trg, tukaj nimaš kaj.

Kje je zdaj Mr. Multinick s svojimi idejami o zajezevanju najmanjšega potočka, samo da bo brnelo? Če sploh bo.

poweroff je izjavil:

kow je izjavil:

Saj, počasi se bo folk zbudil... ampak takrat bo spet nekaj drugega krivo. Verjetno begunci.

Tako da vsem, ki bodo med to krizo zdaj trpeli zaradi podnebnih sprememb, ki so jih zanikali (oziroma zaradi drugih stvari, ki so jih zanikali), v bistvu kar malo privoščim to. Naučili se sicer ne bodo ničesar, ampak naj vsaj trpijo in posredno plačujejo za svoje neumnosti.

Define polna :P

Če trpijo in ne vejo zakaj trpijo, je to trpljenje brez smisla. Ker se od tega ne bodo naučili nič. Samo še bolj bodo jamrali in lajnali svoje bedarije naprej.

J.McLane je izjavil:

Elektrike že itak primanjkuje, ker zaradi suše hidroelektrarne ne proizvajajo dovolj. Dodatno pa prihaja remont, za akterega so očitno pričakovali proizvodnjo NEK in prodali elektriko, ki naj bi jo NEK v tem času proizvajal.

Kupiti je torej treba manjko zaradi remonta IN zaradi suše.

nirburu je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Nenamerno, ker je to modus operandi, božati ljudstvo, ko zagusti pša spokaš in naj se nekdo drug ukvarja s pizdarijo, ki si jo naredil. Leto ali dve kasneje se pa vrtiljak zavrti v drugo smer.

Kateri politiki znajo delati dolgoročno?

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

ampak se je že prejšno leto nakazovalo da bodo problemi letos z elektriko. praktično še prej so bili problemi, le da smo letos pa res na robu ali obstanemo ali razpademo.

'niti približno' ker ne poznaš zadev. jst sem celo lansko leto poslušal kako primanjkuje elektrike (no, to poslušam že kakšno desetletje odkar delam v elektrogospodarstvu) in kako smo bili lansko leto že parkrat na robu razpada elektroenergetskega sistema; večinoma zaradi nemčije. dodaj temu še njeno zgrešeno elektro politiko in rezutat je kristalno jasen.

tako za da poznavalce razmer to ni presenečenje. zate kot vsevednega ignoranta pa seveda je.

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

PrimozR je izjavil:

Elektrike že itak primanjkuje, ker zaradi suše hidroelektrarne ne proizvajajo dovolj

A se vedno te floskule? Ce bi dejansko primanjkovalo, bi imeli mrke. Ali ni bilo to ze razcisceno? Kvecjemu se poraba veca in se to izkoristi za dvig cen.

gruntfürmich je izjavil:

kow je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

'niti približno' ker ne poznaš zadev. jst sem celo lansko leto poslušal kako primanjkuje elektrike (no, to poslušam že kakšno desetletje odkar delam v elektrogospodarstvu) in kako smo bili lansko leto že parkrat na robu razpada elektroenergetskega sistema; večinoma zaradi nemčije. dodaj temu še njeno zgrešeno elektro politiko in rezutat je kristalno jasen.

tako za da poznavalce razmer to ni presenečenje. zate kot vsevednega ignoranta pa seveda je.

Ce te prav razumem, tvoji energetski "strokovnjaki" znajo napovedati vreme za vec mesecev vnaprej? Kdaj jih lahko zaposlim? Odprem podjetje in jih takoj zaposlim. Ponujam desetkratno placo.

Zgodovina sprememb…

Ne znajo napovedati vremena, znajo pa napovedati proizvodjo, ki je vezana na vreme. :))
Pa prodati proizvodne kapacitete, tudi tiste, za katere vedo, da jih ne bo, in nato jokati, da jih je vreme zajebalo, da morajo kupovati/nadomestiti že prodane kapacitete na trgu po višji ceni.

kow je izjavil:

Ce te prav razumem, tvoji energetski "strokovnjaki" znajo napovedati vreme za vec mesecev vnaprej? Kdaj jih lahko zaposlim? Odprem podjetje in jih takoj zaposlim. Ponujam desetkratno placo.

ne razumeš prav.

skušam ti dopovedati da nič ne razumeš, ker ne dojameš da problemi v elektro branži niso od letos, niti od lanskega leta.

Ti ne dojames, da ni bilo govora o problemih v elektro branzi. Ampak zakaj so cene elektrike tako visoke. Ce ne bi bilo izredne suse, bi bilo veliko nizje. To je pac dejstvo.

Če so imeli dolgoročne pogodbe, so verjetno čakali boljšo ceno, saj je že celo leto cena 2-3x višja od te, po kateri so prodajali.. Zdaj je pa še višja. Mislim, kdo je pa predvidel, da bo cena 800+ za DE/FR..

Ocitno gruntfurmich. Predvidevam, da je letos obogatel.

kow je izjavil:

Ti ne dojames, da ni bilo govora o problemih v elektro branzi.

zate, ki nisi razgledan in ne dojameš zapisanega seveda ne.

ales85 je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Elektrike že itak primanjkuje, ker zaradi suše hidroelektrarne ne proizvajajo dovolj

A se vedno te floskule? Ce bi dejansko primanjkovalo, bi imeli mrke. Ali ni bilo to ze razcisceno? Kvecjemu se poraba veca in se to izkoristi za dvig cen.

Če kupujemo elektriko in jo uvažamo iz sosednjih držav, jo primanjkuje. To še ne pomeni nujno mrkov.

MrStein ::

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

A. Smith ::

Nemci ugotavljajo, da bi lahko zagnali nazaj tri reaktorje, ki so bili lani izklopljeni.
https://balkangreenenergynews.com/tuv-s...
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

D3m ::

Ni panike.

Gorivo za reaktor dobijo pri rusih. :)

Win-win.
|HP EliteBook|R7 8840U|

A. Smith je izjavil:

Nemci ugotavljajo, da bi lahko zagnali nazaj tri reaktorje, ki so bili lani izklopljeni.
https://balkangreenenergynews.com/tuv-s...

Stara novica, ki pove samo, da ni tehničnih ovir. Reaktorji so primerni za to. Ne govori pa nič o političnih odločitvah oz. sploh razmišljanju v to smer.

D3m je izjavil:

Ni panike.

Gorivo za reaktor dobijo pri rusih. :)

Win-win.

Ali paaaaa... v reaktorju samem??

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

Hm, cena jurja za MWh...če kurim dizel v agregatu, je cena 500 na MWh...kdo ma tle koga za norca...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ja nič, nabavi agregate in začni prodajat. Boš pomagal nižat ceno in mastno zaslužu.

Nisem firma k rabi 1 MWh na dan. Če mi bodo pa plin dal na 1€/KWh in elektriko na 1€/MWh bom pa zihr pogledal alternative. A bodo to solarni paneli al pa kar agregat, bomo pa vidli.

PS moj point je, da cene navijajo špekulanti, ker če je pol ceneje kurit dizel v agregatu, kot kupit od nuklearke, potem je trg resno fucked up. Jaz bi vse te, ki 'investirajo' tako da kupujejo proizvodnjo elektrike in navijajo ceno, namoču v katran in posul s perjem. Nimaš kaj zakupavat elektrarne, če nisi dobavitelj in nimaš kaj zakupavat n-kratnik tega, kar rabiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TESKAn ()

fikus_ ::

Imam zalogo nafte po lanski ceni in ker ima ta 7% bio eko nafta rok trajanja okrog eno leto, sem nabavil dizel agregat. Ugotoviti še moram, kako bom poleg elektrike izkoristil odpadno toploto.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

TESKAn elektriko iz nuklearke spraviš v fabrko, energijo iz nafte pa ne moreš. Razen če že imaš backup generator na lokaciji. Če ga nimaš, stane precej.

Odpadno toploto lahko 'pihaš' čez tč in jo spraviš v vodo:D.

Za fabriko če porabi recimo 10 MWh na dan je to razlika 5000€ v ceni na 'borzi' in iz dizla, dvomim da te najem agregata stane tolk.

mertseger ::

TESKAn je izjavil:

Hm, cena jurja za MWh...če kurim dizel v agregatu, je cena 500 na MWh...kdo ma tle koga za norca...

Če bo tole ostalo do januarja bodo tiste firme ki jim pogodbe potečejo konec leta in porabijo veliko elektrike pri delovanju lahko februarja ali pa marca zaprla vrata.
Drugi bodo pa delali na mrzlem.

Ce bodo zaprle, potem bodo imele ostale obilo plina. Nisi premislil, a? Nekje se bo pac vzpostavilo novo ravnotezje.
Bo pa gotovo brutalno, ker se bodo drzave morale odlocati kdaj in kaj zapreti.

Zgodovina sprememb…

««
52 / 161
»»