» »

JEK 2

JEK 2

Temo vidijo: vsi
««
122 / 154
»»

elevator ::

Trenutno je stanje v Nemčiji tako (podatki za 2023), obnovljivi viri generirajo precej več kot fosilni:

Proizvodnja iz obnovljivih virov v Nemčiji je že skoraj 60 %. Seveda pa premog izjemno slabo vpliva na emisije, to vsi vemo, zato ga pa nemci tudi postopoma ukinjajo. In nihče ni rekel da je Nemčija najboljši primer, že naša soseda Avstrija ima dosti boljše stanje in nam je lahko za zgled.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: elevator ()

Fanj video, kako se je spreminjal nemški miks elektrike od 2002 to 2019:

Delež premoga je bil 2002 cca 50 %, danes je 23 %. Obnovljivi viri so 2002 dajali manj kot 9 % energije, danes jo dajejo 60 %. V Avstriji pa že preko 85 %. Na Norveškem, Irskem, in Albaniji pa cca 100 %.

Že leta 2021 so bili deleži obnovljivih virov energije pri porabi elektrike taki, danes je stanje še dosti boljše (graf spodaj). Prehod na obnovljive vire energije se dogaja presenetljivo hitro, recimo če vzamemo samo za primer Nemčijo (ki je daleč od najboljšega primera, ampak pustimo to), je v dobrih treh letih delež obnovljivih virov zvišala iz 43 na 60 %. Prehod se dogaja izjemno hitro. Naši bi pa nuklearko gradili z 3x višjo ceno elektrike kot je na trgu. :)) Zato da bo delala izgubo, ki jo bomo spet krili davkoplačevalci in nam mastno povišala položnice za elektriko. Obnovljivi viri, baterije in vodikova tehnologija pa se cenijo iz leta v leto, kako poceni bodo šele leta 2040+, ko bi bila zgrajena nuklearka.

Zgodovina sprememb…

blay44 ::

Povprečna proizvodna cena MWh nukleark v ZDA je trenutno 35€.
Leta 2021 pa so napovedovali 150 do 170€ za MWh. Samo to za novo kjer so verjetno všteto še poplačilo
fiksnih stroškov.
To je treba povedati.
Niso pa všteti stroški skaldiščenja odpadkov. Zdej kdo to v Ameriki palčuje pa ne vem.

sbawe64 ::

pegasus je izjavil:

roCkY je izjavil:

Solar nas pač ne bo preživel. Niti z baterijami.
Motiš se. Solar nas preživlja že več kot pol miljarde let, samo mi smo zadnjih par sto let pogoltni in goltamo energijo na kredite (fosilna goriva).

Jih preživlja, v Panami in okolici (pas +30° do -30° od ekvatorja).

Evropa je preveč severno od ekvatorja.

Nemci so vrgli 600 milijard za OVE.
Bolje bi bilo, da so jih dali nigerijskim scam princem.
2020 is new 1984
Corona World order

Leta 2021 pa so napovedovali 150 do 170EUR za MWh. Samo to za novo kjer so verjetno všteto še poplačilo
fiksnih stroškov.

To je proizvodna cena za NOVE nuklearke, ne za stare zgrajene pred pol stoletja, ko so bile nuklearke bistveno cenejše in še ni bilo razcveta poceni obnovljivih virov.

Levelized cost of electricity @ Wikipedia

Obnovljivi viri se s časom cenijo, nove nuklearke pa dražijo.

Niso pa všteti stroški skaldiščenja odpadkov.

Tako je, to ni všteto. In to je še dodaten ogromen strošek, v Veliki Britaniji stroški globokega geološkega odlagališča jedrskih odpadkov rastejo na 77 milijard evrov
https://www.finance.si/okolje-energija/...

Zgodovina sprememb…

sbawe64 je izjavil:

pegasus je izjavil:

roCkY je izjavil:

Motiš se. Solar nas preživlja že več kot pol miljarde let, samo mi smo zadnjih par sto let pogoltni in goltamo energijo na kredite (fosilna goriva).

Jih preživlja, v Panami in okolici (pas +30° do -30° od ekvatorja).

Evropa je preveč severno od ekvatorja.

Nemci so vrgli 600 milijard za OVE.
Bolje bi bilo, da so jih dali nigerijskim scam princem.

Kot verjetno veš sonce ni edini obnovljivi vir, obstaja še mnogo drugih, nekaj od teh je na voljo tudi on demand (recimo lesna biomasa, bioplin, vodik in tako naprej). Vso elektriko proizvesti samo z obnovljivimi viri je z ustrezno mešanico le teh precej enostavno, nekatere evropske države to že dosegajo, druge pa so vsako leto bližje temu cilju. In kar je bistveno: ranga 3x cenejši miks elektrike kot nuklearka.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Inzenir, daj umiri se!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

paradajzos ::

Glede na cene solarnih elektrarn in padanje cen baterijskih sistemov, se zdi JEK2 vse bolj podobna TEŠ6, kjer Golob & Co upajo, da bojo lahko igrali vlogo šaleškega lobija.

https://www.nas-stik.si/novice/podrobno...

9314 EUR/kW?! To je 10 kratnik cene moči pri sončni elektrarni. Pa trajalo bo 20 let, da jo postavijo, takrat se nam bo ob rezanju otvoritvenega traku verjetno smejala cela Evropa, kot se nam je smejala pri TEŠ 6, ker bo takrat cena sončne elektrarne z baterijo verjetno še precej nižja, kot je zdaj.
Smo res posebne opice, vedno znova nas nategnejo gobcavi politični kravatarji.
Levakarski forum. Moderiranje prolevakarsko.
Prikrito so proruski, tako kot naša oblast.
Bella ciao!

Zgodovina sprememb…

fujtajksel ::

pegasus je izjavil:

roCkY je izjavil:

Problem je lose-lose situacija. Ja, fosilne bi bilo treba nadomestit. NEK2 žal finančno izgleda podobno kot TEŠ6 an eno višjo potenco. Ampak za "zeleni prehod" varianto primerljivih številk ni na mizi, bojim se da obnovljiva alternativa NEK2 tehnoekonomsko stoji še mnogo slabše. Sprejemljiv LCOE sonca in vetra ni dovolj, v realnosti LCOE vira ki je na voljo naključno ne moreš primerjat z dispatchable power, hramba elektrike pa je še preklemano draga. Zaenkrat se sicer splača vlagat v sonce in ČHE, ampak večjega dela odgovora na vprašanje s čim nadomestit TE (in NEK1 če crkne) še ni, na uvoz pa se tudi ni dobro preveč zanašat.

Utk ::

Ali več malih jedrskih ko se razvijejo evropske ali ameriške, ali pa kupimo 3 kitajske čez 10, 15 let.

https://www.scmp.com/news/china/science...

Elektrarna za 16 milijard, ki naj bi imela življensko dobo 80 let, je preveliko tveganje za tako malo državo. Sploh če je že zdaj napovedana lastna cena takšna, da verjetno ne bi delala dobička. Pri tako veliki elektrarni pa izguba ne more bit majhna, ali bo ogromna ali je pa ne bo.

DamijanD ::

Dejansko imam filing, da je AI norija in s tem povezana požrešnost datacentrov spodbudila tudi razvoj JE. Tako, da sem kar zihr, da se bo prej dalo kaj uporabnega kupit preden bi mi postavili NEK2 (in to za manjši denar).

feryz ::

Eno butasto vprašanje. Očitno teh SMR nikoli ne bo, ker ni nikomur v interesu, še najmanj politiki.

A ne moremo smatrati, recimo, reaktorje ki poganjajo letalonosilke ali pa celo podmornice, za SMR?
Se pravi pripeljejo par kontejnerjev šare, naredijo povezave in zadeva laufa?
Moči so dovolj velike, obratujejo dolgo z eno polnitvijo, postaviš jih lahko kjerkoli.
Samo štancati bi jih morali začeti na polno.

Če bi enga postavili zraven stolpa TEŠ6, bi nas to stalo "minimalno", ker daljnovodi tam so ziher dovolj močni.
Še enega ali dva v Krško. Poleti enega ugasnemo, ker imamo sonce. Pa ne more to koštat 16 milijard porkadijo. Pa naj bojo kitajski, če ne gre drugače.

Mato989 ::

Če zaradi JEK 2 državljani ne bomo imeli cenejših cen elektrike sem proti simpl kot to.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Tudi če bomo imeli cenejšo elektriko, bo to lahko pomenilo, da država iz ostalih davkov vrže kakšno milijardo not.
Če je cena elektrike iz JEK2 180 evrov, tržna pa 100, kar ni nič strašno nemogočega, pomeni to 800 mio letno razlike, ki je bo nekdo moral pokrit, in to ne more bit nihče drug kot "davkoplačevalci".

Tist, ki prevzame ta rizik, naj prevzame tudi profit zarad mene. Ampak ne, mi bomo prevzeli samo rizik, profita pa ne. Profit bojo skanalizirali v privat žepe, preko raznih elektro trgovcev, ki bojo poceni kupovali, nam pa drago prodajali lastno elektriko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Zato pa sem proti...

Jaz sem takoj za JEK 2... če nam razložijo točno kako bo povprečen državljan imel FINANČNO korist... če je ne bo, nima veze...

gruntfürmich ::

poleg vprašanja ali bo štrom cenejši / dražji če zgradimo JEK2 je še pomembno eno vprašanje, in sicer ali bomo imeli dovolj štroma brez JEK2.
če je na to že sedaj nikalen odgovor, potem je treba iti v gradnjo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

DamijanD ::

feryz je izjavil:

Eno butasto vprašanje. Očitno teh SMR nikoli ne bo, ker ni nikomur v interesu, še najmanj politiki.

A ne moremo smatrati, recimo, reaktorje ki poganjajo letalonosilke ali pa celo podmornice, za SMR?
Moči so dovolj velike, obratujejo dolgo z eno polnitvijo, postaviš jih lahko kjerkoli.

Eni so to že naredili:
Russian floating nuclear power station @ Wikipedia

gruntfürmich je izjavil:

poleg vprašanja ali bo štrom cenejši / dražji če zgradimo JEK2 je še pomembno eno vprašanje, in sicer ali bomo imeli dovolj štroma brez JEK2.

Ne, to ni pravo vprašanje. Štroma je zmeraj dovolj, vprašanje je za kakšno ceno. Če je štrom predrag ti nič ne pomaga, ker bo industrija pač crknla, mi pa kurili drva, in bo poraba padla tolk, da JEK2 ne bo več potreben.

Zgodovina sprememb…

DamijanD je izjavil:

Eni so to že naredili:
Russian floating nuclear power station @ Wikipedia
Nope, to ni to.
To je klasična pralnica denarja, dolga kar 11 let.
SMR pripelješ, postaviš in laufaš. To je edini smisel tega nakladanja in v bistvu tudi edina razlika s klasiko.

jan_g ::

feryz je izjavil:

Tukaj imaš poljudno razlago, ki pravi, da taki reaktorji v civilne namene ne bi bili ekonomsko vzdržni (=predragi). Za letalonosilke in podmornice pa je vojaški vidik bolj pomemben od ekonomske upravičenosti:

Pomorski reaktorji so zasnovani tako, da imajo odlično razmerje med težo in nazivno močjo, hkrati pa je zaželeno, da jedrskega goriva ni treba menjati, saj je takšno plovilo s strateškega vidika veliko bolj uporabno. Podmorničarski reaktorji morajo biti tudi izredno tihi, saj glasnost podmornice vpliva na to, kako težko jo je odkriti s pasivnim sonarjem.

Ekonomika takšnih reaktorjev ni bistveno vprašanje. Mornarice velikih velesil se s ceno izdelave in obratovanja takšnih reaktorjev ne obremenjujejo. Strateški pomen jedrskih plovil je preprosto prevelik.

Če bi tak reaktor namesto v ladjedelnico poslali v izrabo za energetske namene, bi bila cena takšne energije verjetno tako visoka, da je nihče ne bi bil pripravljen kupiti.

Koliko je to res ali ni res, ne vem, bi pa pričakoval, da bi ta veliki (ZDA, Rusija, Kitajska) to na veliko uporabljali tudi v civilne namene. Ampak ne, raje gradijo elektrarne na premog in podobno.

Če bi to štancal kot žemlje, bi ekonomija še kako pila vodo.

Če jih pa vojski prodajaš, potem, vemo, da ekonomije ni. Oz. so cifre vsaj podeseterjene.
Ne, podeseterjene so za navadne nuklearke, za vojsko so postoterjene.

gruntfürmich je izjavil:

Ampak štroma nimamo dovolj niti danes... ampak brezveze se je zapufat 15 milijard zato da bomo PRISILJENI oddajat v skupno omrežje EU... če to ne naredi VSAKA EU država... daj e potem res fer...

Drugače mi skrbimo za EU da bo več štroma, plačamo pufe, cene so pe univerzalne...

To je navaden clusterfuck!

Štroma ni nikoli dovolj niti premalo, zmeraj ga je samo določena količina za določeno ceno.
Če JEK2 dela v povprečju predrag štrom, je nepotrebna. Poleti bo itak delala izgubo, to je že jasno, vprašanje samo če bo pozimi lahko to izgubo nadoknadila.

Utk je izjavil:

Štroma ni nikoli dovolj niti premalo, zmeraj ga je samo določena količina za določeno ceno.
Če JEK2 dela v povprečju predrag štrom, je nepotrebna. Poleti bo itak delala izgubo, to je že jasno, vprašanje samo če bo pozimi lahko to izgubo nadoknadila.

Kako ni štroma nikol premalo? Če štroma zmanjka pri gospodinjstvu ga je v tistem trenutku pač PREMALO... zdaj zaradi česa je diskutabilno ampak odjemalca ne zanima filozofija.

Štroma ne bo zmanjkalo. Trgovec ti bo pač dvignil ceno naslednji mesec za 50%, ti se boš toliko bolj potrudil kaj prišparat in ga bo spet dovolj. Če je pa ta 50% dvignjena cena še zmeraj nižja od lastne cene JEK2, potem je jasno, da smo ga najebali.

A ni morda ceneje 20 let poganjat TEŠ 6 in delat 200 milijonov izgube na leto kot zagonit 15 milijard v JEK2 in potem delat izgubo z njim in ga potem predčasno zapret?
Saj vem, Golob bi rad novo igračko, ki bi mu jo mi plačali, naj se go.. nekam.
Bella ciao!

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

štroma lahko tudi 'zmanjka', in potem bodo eni vlekli ven iz omrežja dokler ne bo frekvenca padla, ali pa se bo omrežje sesulo in ne bo nobeden več imel štroma, ker bo ven zabrisalo večje elektrarne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

roCkY ::

NEk2 je treba gledatv luči cen elektrike v času, ko se ne bo nikjer žgalo plina in premoga. Seveda s predpostavko, da bo anti CO2 norija speljana kot je trenutno nastavljena.

fujtajksel ::

feryz je izjavil:

Če bi to štancal kot žemlje, bi ekonomija še kako pila vodo.

Eni pravijo da bi, ampak zaenkrat žal ne kaže.
NuScale so bili precej obetavni, ampak jim je pilotni projekt nasedel. Zdaj so Ameri namesto da bi hipotezo preverjali doma rajši vložili nekaj denarja v lobiranje da bi se to preizkušalo kje v vzhodni Evropi!?
Izšlo bi se mogoče v obliki kogeneracije, če bi prodajal tudi toploto za ogrevanje, ampak za to bi bila potrebna razpršena gradnja v predmestjih večjih mest, kar je varnostno tveganje in ne verjamem da bi šlo politično skozi. Tudi ekonomsko, ker je večnivojsko zagotavljanje varnosti za jedrske objekte drago.

Če bo na ravni EU konsenz o gradnji tipskih JE (znanje imamo, samo narediti je potrebno načrte za nekaj velikosti) in bo EU dejansko začela graditi te JE, potem sem za SLO NEK2, sicer predrag hec.

Sem za NEK2, ampak ne na način TEŠ6 (bližje kot je bila gradnja proti koncu, višja je bila "cena").

Sam upam, da bo referedumsko vprapšanje nezavajujoče in jasno. Glede na to da imamo precej razgledane poslance in pametne ljudi v vladi. Pa tudi prvi med prvimi je izobražen. Res da ga žene maščevanje, vsaj kolikor sem jaz to spremljal. Vseeno upam, da bo to energijo obrnil v dobrobit naroda.
Nekako takole naj bi po moje izgledalo:

Ali ste za nadaljevanje razvijanja in gradnje dosedajne tehnike uporabe jedrske fisije(razcep jedr)?
Sicer bi narod pomislil, da ga nekodo mal j**e.

Upam, da ne dobimo takšnega filozofskega vprašanja, ki bo klicalo k 200 aneksom in končni ceni 40 milijard EUR.
Vsem, ki so se pri TEŠ 6 podpisali pod šalabajzerske študije pa 10 let zapora.
Bella ciao!

kow ::

Ce na referendumskem vprasanju, ne bo konkretnega vprasanja v stilu:

"Ali zelite da gradimo NEK2, 1 reaktor AP1000/AP1400 za fiksno ceno...", potem sem proti. Praznih podpisanih cekov ne talam okoli.

D3m ::

Napiše se APR-1000/1400.

Ja bi bilo boljše, če naredijo Korejci, ker tehnologija je zelo podobna/identična Westinghouse.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

Mislim, da bi sedaj radi samo odločali, če se strinjamo o nadalnji rabi jedrske tehnike in ne striktno jek2. V študijah je denar.
Tko, prefinjeno.

kow ::

Ja, samo a bo naknadno sledil se en referendum? Ker drugace smo samo glasovali o ideoloskem pogledu na jedrsko energijo.
Ne pa o financnem vidiku (davkoplacevalci).

D3m je izjavil:

Napiše se APR-1000/1400.

Ja bi bilo boljše, če naredijo Korejci, ker tehnologija je zelo podobna/identična Westinghouse.

Ja, typo. Hvala za popravek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

V vsakem primeru bo (vsaj) še en. Ali o konkretni elektrarni, ali pa "are you sure", če jo na prvem zavrnemo.

Glasovali bomo pa tolkrat kot bo potrebno, da bomo odločili pravilno.
Ali bojo pa nazadnje to itak ignorirali.

Zgodovina sprememb…

Mislim, da je lobij že izbral Westinghouse.

D3m ::

Škoda.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Bomo pač rekli "ne" na referendumu. Ne da bi imelo to nek vpliv, ampak vsaj lahko bomo rekli "smo vam rekli".
16 milijardnega posla pač ne bo ustavil nek referendumček, to je menda jasno.

Pošteno bi bilo, da bi na referendumu bilo vprašanje nekaj v tem stilu "Ali ste za NEK2, moči 1200 MW in za ceno brez ddv do 16 milijonov €".
Ampak tega ne bo!

Od kje ti ideja, da je to vredno 16 milijonov!?
Ok, verjetno si mislil milijard, ampak tudi toliko ni.
8 jih še prenese, kar je več je no go.

Kolk je vredno nima nobene veze s tem kolk nas bo stalo.

Saj je referendumsko vprašanje že določeno:

Predlagatelji so tudi že oblikovali referendumsko vprašanje, in sicer bo na volilnih lističih zapisano: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

LightBit ::

Kako imamo lahko na referendumu vprašanje o JEK 2 projektu, če pa noben še ne ve kaj to je?

Kaj pa je to kaj takega v tej državi?
Na referendum lahko daš karkoli. Na primer ali smo za to, da se od jutri dalje uvaža samo še pinky barve banane.

Če rečemo "da", bojo 10 let delali "študije" kaj pa kako. Se pravi začeli krasti takoj, in še več, naredili pa konkretnega ne bojo nič.
Če rečemo "ne", bojo 10 let delali propagando zakaj se bi morali premislit, kar nas bo spet stalo, in spet bojo v glavnem kradli.

Res ne vem kako lahko tu zmagamo.

Jaz menim, da bi morali biti dve vprašanji in sicer prvo, ali smo za jedrsko energijo in drugo, ali smo za projekt JEK 2. Če je prvo negativno, potem je vsaka razprava o JEK2 brezpredmetna. Če je prvo pozitivno in drugo negativno, potem je to jasen signal, da nismo za 10+ milijardne avanture, bi pa podprli kakšne bolj smiselne projekte za jedrsko energijo. Če sta obe pozitivni, potem pa nam bog pomagaj. In našim zanamcem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jan_g ()
««
122 / 154
»»