» »

Spajkalna žica

Spajkalna žica

jest10 ::

Ker sem v postopku nabave spajkalne žice(trenutno zasilno delam z eno kitajsko in je za žile rezat), me zanima, koliko je razlike v oprijemanju in hitrosti oksidacije med žicami z in brez halogenov v fluksu?
Ter kaj je še solidnega pri nas poleg Stannola?

einstein :P ::

Stannol, Weller, BrazeTec...
STAY OUT OF MY TERRITORY!

žana4201 ::

Poišči na netu takšno, ki vsebuje največ svinca(Pb).Verjetno več kot 40% ne najdeš.Ta žica se hitro topi in dobro zaliva že pri nižjih temperaturah.
O oksidaciji, pa ti žal ne morem reči ničesar.

marjan_h ::

Ima kdo izkušnje s temi banggood spajkalnimi žicami npr. ta.

Svinca je dosti, prav tako ima flux v jedru žice. Vendar ne vem če je zakaj, zato sprašujem če ima kdo izkušnje.

Markus386 ::

Če misliš spajkat večje zadeve bo popolnoma ok. Če bi raje manjše pa še kak smd zraven,vzame raje 0.4mm ali pa vsaj 0.6mm. 0.8 je hitro predebelo.

dela ::

Kar sem jaz teh kitajskih preizkusil, je bilo vse šit. Je kar dobro povzel jest10 - za žile rezat.

#000000 ::

ersa, interflux, čeprav mam občutek da gre za isto firmo drug brand.

dreta ::

Obvezno branje za mlade spajkase ;)

http://lea.hamradio.si/~s53mv/spajkanje...

janex ::

Jaz uporabljam spajkalno pasto. Nobena žica se ne more primerjat.

MECHANIC XG-40 BGA Solder Flux Paste

Gambino ::

INTERFLUX
COOKSON

marjan_h ::

Kaj pa potem dajo kitajci še zraven, da je spajkalna žica zanič? Načeloma bi moralo biti tako kot piše na etiketi. So še kakšne nevarne snovi zraven?

Highlag ::

Almit tudi dela kvalitetno spajko.

Sicer je pa spajkanje odvisno veliko od uporabljene tehnike in usposobljenosti človeka, ki spajka. Predlagam, da si ogledate malo sicer precej stare posnetke od firme Pace, ki so dostopni na Youtube.

Kar se spajke tiče je pa tako. V industriji se svinca ne uporablja več. Mogoče edino kje za kakšne vojaške projekte, pa še tisto res za stvari, kjer ne gre z brezsvinčeno spajko.
Pri spajki brez svinca pa je ključen fluks, ki je v spajki. Tako kot za samo spajko obstaja več receptur, ki imajo različne lastnosti. Ključna je oznaka v smislu ROM1 ali podobno

Prvi črki določata strukturo oz. tip fluksa RO pomeni Rosin kar je kolofonija, drugi dve pa kako močna je aktivacija L-M-H
Višja ko je aktivacija lažje je spajkati, so pa ostanki fluksa na vezjih tudi bolj aktivni, kar pomeni, da se zmanjša prebojne trdnosti vezja, hitreje pride do korozije...
Na wikipediji je kar dober članek na to temo. Flux (metallurgy) @ Wikipedia

Kitajci so pa kot pri vseh stvareh kitajci. Ista stvar, ki jo kupiš danes, je lahko jutri popolnoma drugačna. Če vsaj približno resno spajkate, si privoščite en zavitek kvalitetne spajke, pa ga lahko uporabljate desetletje tako kot bi bil nov.
Never trust a computer you can't throw out a window

mihec87 ::

Fluitin 60/40 ali 63/37...Pusti zaenkrat neosvinčeno spajko industriji(sicer kolikor vem(ne me držat za besedo) medicina, vojaške zadeve ipd.. še vedno uporabljajo osvinčeno spajko)

Highlag ::

Ne boš verjel ampak Medicina ima že od 2014 Rohs. Je sicer še nekaj posamičnih izjem, generalno pa ni več.
Never trust a computer you can't throw out a window

#000000 ::

ROhS je znižal živjensko dobo elektronike za kr konktne % to je odin plus za industrijo ki služi, uporabnik od tega nima ama nič.

marjan_h ::

Uporabnik jest10, je tudi napisal da so halogeni elementi v fluksu. Ti so strupeni, vendar glede na to da se uporabljajo v halogenskih žarnicah ter bazenih ni toliko strupeno. Verjetno le ko izhlapeva? Ali je mislil na kakšno drugo pomankljivost?

marjan_h ::

Saj kar se tiče potencialno škodljive kemije, lahko tudi kakšen drug odgovori meni tako ali tako ni nikoli dobro šla.

A. Smith ::

mihec87 je izjavil:

Fluitin 60/40 ali 63/37...Pusti zaenkrat neosvinčeno spajko industriji(sicer kolikor vem(ne me držat za besedo) medicina, vojaške zadeve ipd.. še vedno uporabljajo osvinčeno spajko)


Tole deluje zame že od srednje šole naprej. Svinčena spajka je zakon.

Kar se tiče odstranjevanja oksidov, je to stvar fluksa v spajki. Sam od kitajcev ne pričakujem kakšne kvalitete in sem preklel do slej še ves spajkalni potrošni material, ki sem ga kupil od njih. Kvaliteten in ravno prav agresiven fluks bi jaz pričakoval v spajkah priznanih evropskih/ameriških znamk, kakršne se tukaj naštevajo.

Če je kakšen konec čice preveč zoksidiran, sam uporabim Cinol. "Bolj razgledani elektroniki" ga bodo sigurno tudi tukaj spljuvali in se že veselimk končno izvedeti konkretne razloge proti njegovi uporabi. Če moram sam zalotat kakšno močno zoksidirano žico, dela čudeže. Seveda je najbolje vzeti novo, čisto žico in potem spajkati, ampak pri popravilih starih naprav to ni vedno opcija.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

...:TOMI:... ::

A veš kaj naredi pasta na dolgi rok? Lepo počasi "grize" baker. Če ti je požrlo okaid, ti bo tudi baker. Sam sebi delaš s tem medvedjo uslugo. Oksidirane zadeve se najprej zdrgne, očisti, razmasti, nato pa pocini/zacini skupaj.

Raje izberi kolofonijo, je bolj primerna, kot cinol.
Tomi

Brane22 ::

Cinol vsebuje kislinske preostanke, ki postenejo še posebno zoprni, ko da pasta spajkanje skozi in to je potem praktično nemogoče izprati.
On a journey of life I chose a psycho path...

#000000 ::

ahh vzameš no clean flux ali celo takega ki se spere z vodo, sem prelotal ročni in smd-smt ogromno stvari, če glih ne gre za cardio ultrasound ali ekg ipd, lahko komot celo pustiš flux kot je bil ko si nehal lotat, drugače pa spereš z alkotom, en štamprle v grlo in dve kaplci na PCB :)

ni ta flux tak baubau, problem je edino ko dobiš kopije znanih znamk od kitajcev, ker tam se vse dimi da ti cela delavnca še cel teden smrdi ter seveda to ni ravno blagodejno (noben ni) za zdravje, zato je odsesevalec dima must have tool in maska sevede, če to delaš dnevno.

Highlag ::

Zanima me kakšen konkreten link na članek, ki govori o krajši življenjski dobi naprav spajkanih z rohs spajko.

Drugo, če je človek serviser si z uporabo cinola kvečjemu dela uslugo, saj bo čez čas imel spet delo. Za lastne stvari bi ga porabil pa kvečjemu za kakšne žlebove spajkat. Če ne zadostuje fluks v žici, je treba zamenjati material ali mehansko odstranit oksid.

Fluks na vezjih moti kvečjemu mesta, kjer imaš visoke napetosti ali mesta, kjer imaš zelo male signale. Delno se prevodnost poveča zaradi vlage zraka, kar negativno vpliva na prevodnost in s tem povečuje tokove v primerih, ki sem jih navedel, kjer jih nismo pričakovali.
Never trust a computer you can't throw out a window

...:TOMI:... ::

Tega imaš na internetu, ko solate. Pri spajki brez svinca, se naredijo kar neke nitke, ki nato naredijo stik, tam, kjer ne bi smel biti. Nastanejo tudi mikro razpoke in še drugi pojavi.

Rohs je eno navadno sranje. Naj živi Pb.
Tomi

dreta ::

Spajkalna pasta je dobra za spajkanje zlebov ne za elektorniko.
Tu se dobro obnese kolofonija in stearin.

#000000 ::

marjan_h ::

Glede halogenih elementov v kolofoniji spajke ne bo več noben komentiral? :)

Highlag ::

#000000 je izjavil:

@Highlad

https://www.electronicsweekly.com/blogs...


Tole je 10 let staro..
Never trust a computer you can't throw out a window

#000000 ::

Ja kaj kok pa naj bo staro en teden al kako ? dejstvo je, kolko staro pa je, pa nima veze.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Set za spajkanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
569865 (7589) He-Man
»

Slab kontakt na RF ojačevalcu

Oddelek: Pomoč in nasveti
494577 (4177) Mitch
»

spajkalnik

Oddelek: Kaj kupiti
244872 (4137) Filozof
»

Kakšen SPAJKALNIK ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313681 (3142) MadMax
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5413545 (11794) VolkD

Več podobnih tem