Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
gen Maister ::
Trenutno in trenutno je to tudi brez davka.
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
J.McLane ::
Vprašanje kako vzdržne bodo te AI storitve, ker glavni igralci se gredo kar dumping, kdo bo dal ven bolj poceni orodje. V ozadju pa vemo kaj to pomeni, velika vlaganja v datacentre in veliki stroški elektrike, tako kot se to sedaj gredo še leta ne bo nobenega plusa iz tega naslova. Saj po eni strani se to že vidi, glavni zaslužkarji so tisti, ki prodajajo kramp in lopate (čipe in datacentre).
Gemini kot raziskovalec po spletu (razširjen Google) deluje praktično neomejno, me prav zanima koliko minusa to dela Googlu, verjetno ogromno, ampak Google si to lahko privošči, ChatGPT in ostala druščina bolj težko. V glavnem jaz se nebi dotikal OpenAI kot investicije.
Gemini kot raziskovalec po spletu (razširjen Google) deluje praktično neomejno, me prav zanima koliko minusa to dela Googlu, verjetno ogromno, ampak Google si to lahko privošči, ChatGPT in ostala druščina bolj težko. V glavnem jaz se nebi dotikal OpenAI kot investicije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
tony1 ::
K++++ resne firme. To so paradržavne firme, s politično nastavljenim vodstvom (Triglav je še najbolj resna, vendar so tudi dividende konzervativno nastavljene), ki lahko tudi za več let pridela izgubo, pa jih bo zamenjal še večji lolek.
Triglav ima konzervativne dividende woot? To so ene izmed najbolj donosnih dividend na LJSE...
Koga briga LJSE... Dividenda realne inflacije ne pokrije:
Leto,Dividenda (bruto),"Tečaj na dan ""ex""",Donosnost (%)
2026,"3,00 €","~68,60 €","~4,37 %"
2025,"2,80 €","~49,00 €*","~5,71 %"
2024,"1,75 €","~36,50 €*","~4,79 %"
2023,"2,50 €","~35,00 €*","~7,14 %"
2022,"3,70 €","~33,00 €*","~11,21 %"
Je vidna rast delnice, ampak ta SLO trg je en tak miki mouse trg, s čudnimi faktorji, ki vplivajo nanj, pa nihče od njih nima veze s poslovanjem firm. Ko bo šel recimo Rastoder špilat klavir, bo šel cel SLO delniški trg spet v maloro za 10 let... Nein, danke.
mugen999 ::
ja proti ljudskim obveznicam so tele dividende/obresti super. Postavi se tudi vprasanje, da ce je lj borza s svojimi delnicami tako slaba proti ameriskimi, kako to da se vedno obstaja in da ljudje se vedno kupujejo njihove delnice. Je pa tudi res da UI pravi da imej vec denarja v tujih delnicah kot nasih.
"kako to da se vedno obstaja"
Obstaja ker kako mora biti in zato da tisti, ki jo furajo služijo na račun malih plejerjev.
Obstaja ker kako mora biti in zato da tisti, ki jo furajo služijo na račun malih plejerjev.
energetik ::
ja proti ljudskim obveznicam so tele dividende/obresti super. Postavi se tudi vprasanje, da ce je lj borza s svojimi delnicami tako slaba proti ameriskimi, kako to da se vedno obstaja in da ljudje se vedno kupujejo njihove delnice. Je pa tudi res da UI pravi da imej vec denarja v tujih delnicah kot nasih.Pa ti veš, da moraš poleg dividend gledati tudi ceno delnice? Kaj ti koristi dividenda, če ti vmes cena stagnira ali malce pada? In zakaj hudiča bi sploh rabil dividende, če si v fazi akumulacije premoženja? Z njimi so sami stroški in delo. Dejansko tudi ko začneš premoženje koristiti. Tudi takrat je lažje in neobdavčeno, če po potrebi prodajaš delčke ACC ETF-a po FIFO metodi.
vires in numeris
Alcarinnn ::
ja proti ljudskim obveznicam so tele dividende/obresti super. Postavi se tudi vprasanje, da ce je lj borza s svojimi delnicami tako slaba proti ameriskimi, kako to da se vedno obstaja in da ljudje se vedno kupujejo njihove delnice. Je pa tudi res da UI pravi da imej vec denarja v tujih delnicah kot nasih.Pa ti veš, da moraš poleg dividend gledati tudi ceno delnice? Kaj ti koristi dividenda, če ti vmes cena stagnira ali malce pada? In zakaj hudiča bi sploh rabil dividende, če si v fazi akumulacije premoženja? Z njimi so sami stroški in delo. Dejansko tudi ko začneš premoženje koristiti. Tudi takrat je lažje in neobdavčeno, če po potrebi prodajaš delčke ACC ETF-a po FIFO metodi.
Dividenda ti vedno koristi (če odmislimo birokracijo zaradi nje)
Tudi če je hipotetično cena delnice 100EUR in dividenda ves čas 6EUR je to bolje kot če je cena delnice 100EUR in stagnira in je dividenda 0EUR...
Lej, na koncu je važen skupni povprečni letni donos na nek dolgi rok, vsaj 10-15 let. In ko še akumuliraš premoženje, nočeš da od njega že dobivaš prilive, saj hočem čimveč in čimprej investirati. Tako da - zame pridejo v poštev le nedividendne delnice ali pa accETF.
vires in numeris
Alcarinnn ::
Lej, na koncu je važen skupni povprečni letni donos na nek dolgi rok, vsaj 10-15 let. In ko še akumuliraš premoženje, nočeš da od njega že dobivaš prilive, saj hočem čimveč in čimprej investirati. Tako da - zame pridejo v poštev le nedividendne delnice ali pa accETF.
Se strinjam, samo izpostavit sem hotel da ni vedno v vsakem scenariju dividendna delnica slaba izbira... Iskreno če bi jaz lahko jutri imel toliko dividendnih delnic da bi imel povprečno 1,5k prihodka na mesec (po davkih) bi se takoj odločil za takšno opcijo, raje kot nek ETF ki ga recimo ne bi smel prodajat do 68tega leta...
Zakaj ga ne bi smel prodajati? Če nisi nek ultra uspešnež, ki gre v FIRE po 10 letih dela, boš zagotovo vedno imel na voljo LOT-e stare vsaj 15 let. In boš lahko brez napovedi in davka prodajal, magari 4x letno. Da prodaš 1 LOT accETF na IBKR in si ga preneseš na TRR, rabiš morda 4 klike.
Sicer pa, ali bo kdo navalil na SPCX jutri? Vidim, da je v IBKR že na voljo za nakup...
Sicer pa, ali bo kdo navalil na SPCX jutri? Vidim, da je v IBKR že na voljo za nakup...
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
AI je tole potegnil z Bussiness Insider strani:
Important Note for Investors:
IPOs are often characterized by high volatility. Financial analysts frequently advise caution when buying shares on the first day of trading, as prices can fluctuate significantly based on initial demand. Additionally, SpaceX has reported substantial net losses in its recent financial filings, and its stock will be subject to specific "lockup" periods--rules that prevent certain early investors and employees from selling their shares immediately, which helps manage the supply of stock hitting the market.
Important Note for Investors:
IPOs are often characterized by high volatility. Financial analysts frequently advise caution when buying shares on the first day of trading, as prices can fluctuate significantly based on initial demand. Additionally, SpaceX has reported substantial net losses in its recent financial filings, and its stock will be subject to specific "lockup" periods--rules that prevent certain early investors and employees from selling their shares immediately, which helps manage the supply of stock hitting the market.
Torej se splača nastavit kak glupo nizek limit order, mogoče se pa kaj ujame
vires in numeris
3IAtlas ::
Oddal naročilo ene par SPCX delnic čisto za poizkus ob 15:30. Brokerji še čakajo v gužvi in bo točna cena in ponudba znana okrog 19:30 po našem času.

dronyx ::
SPCX bo na začetku sicer lahko rastel, ker je pač faza manije, ampak če sem prav zasledil se sedaj prodaja samo 5% vseh delnic v IPO in do novembra se sprosti trgovanje za obstoječe lastnike. Če ne prej se po moje takrat začenja razprodaja in bo šla cena krepko pod sedanjih 135$. Se mi zdi da "mali investitorji" ne razumejo, da to ni IPO nekega startupa, ki ima potencial za 1000x v par letih če uspe. To je firma z dolgo zgodovino in veliko obstoječimi investitorji (tudi številni sedanji in bivši zaposleni), ki bi si radi izplačali visok dobitek. Vrednotenje firme je pa izjemno visoko - 1,7 MRD. Če se ne motim ima SpaceX (torej stralink, xAI in rakete) letnih prihodkov za 18 MRD in izgube 5 MRD, pri čemer večino prihodka ustvari satelitski internet. Kakor sem bral veliko malih investitorjev računa na to, da bo cena v nekaj dneh po IPO zrastla za 30% in potem unovčijo dobiček ter vse skupaj prodajo. Recimo, da se to lahko celo izzide in bodo nekaj malega zaslužili. Kupujejo pa par delnic.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
3IAtlas ::
Hja, firma pač, ki ima raketo da nese 150 ton v orbito, to niso ni rusi ni nasa meli z n1 pa saturnom V. Maš cel kup folka pa firm po svetu, ki fantazirajo o tistem vrtečem hotelu v orbiti iz Odiseje 2001, potem izkopavanju monolita na luni ipd
Torej se splača nastavit kak glupo nizek limit order, mogoče se pa kaj ujame![]()
Seveda je to glupa ideja, ampak vseeno lahko probaš!
Pomembna opomba za vlagatelje: Za prve javne ponudbe delnic (IPO) je pogosto značilna visoka volatilnost. Finančni analitiki pogosto svetujejo previdnost pri nakupu delnic prvi dan trgovanja, saj lahko cene zaradi začetnega povpraševanja občutno nihajo. Poleg tega je družba SpaceX v svojih nedavnih finančnih poročilih razkrila znatne neto izgube, za njene delnice pa bodo veljala posebna obdobja mirovanja (lockup območja) – to so pravila, ki določenim zgodnjim vlagateljem in zaposlenim preprečujejo takojšnjo prodajo delnic, kar pomaga uravnavati ponudbo delnic na trgu.
Da tole malo poslovenimo, da sploh lahko vemo, kaj nam UI pravi in prigovarja!
Torej PRVIČ nas opozori, da bodo cene oz vrednoat volatilne, torej bodo nihale! Se spreminjale s časom! V ČASOVNICI.
ZDAJ, ne pove veliko o tej časovnici in času! To lahko pomwni nekaj dni, morda mesecev, morda celo nekaj let!?
Na kar pa morate biti še pozorni pri vseh teh IPOjih,ki se bodo zgodili in dogalali, ker bodo kar rekordno visoki in zelo visoki, so (stranski) učinki na vaš portfelj oz naložbo in kako bo to vplivalo nanjo! Ker gre za velike, lahko tudi rekordne vsote, če tako hočete, se bo to poznalo tako ali drugače tudi na vaših naložbah. Povsem verjetno je, da se bodo zaradi odtoka denarja drugam vaše naložbe zanihale, verjetno navzdol!? Ali če povem še nekoliko drugače: tudi zlato se lahko zaradi teh Armagedonov (nekoliko) poceni!??
Samo v razmislek, da se privežete in predvsem, na kaj se privežete!
delavec44 ::
Hja, firma pač, ki ima raketo da nese 150 ton v orbito, to niso ni rusi ni nasa meli z n1 pa saturnom V. Maš cel kup folka pa firm po svetu, ki fantazirajo o tistem vrtečem hotelu v orbiti iz Odiseje 2001, potem izkopavanju monolita na luni ipd![]()
To je pač razvoj tehnike. Ni pa neka revolucija.
Hja, firma pač, ki ima raketo da nese 150 ton v orbito, to niso ni rusi ni nasa meli z n1 pa saturnom V. Maš cel kup folka pa firm po svetu, ki fantazirajo o tistem vrtečem hotelu v orbiti iz Odiseje 2001, potem izkopavanju monolita na luni ipd![]()
Ma kakšna Luna!???
To je firma za na Marsmask!

dronyx ::
Ena, ki je kupila nekaj delnic SPCX je dejala, da vidi dolgoročno predvsem potencial v kopanju rude na asteroidih. Verjetno to piše v prospektih. Polet na Luno je stal današnjih 300 MRD, nazaj so prinesli par kosov kamenja, ki ni vredno nič. Komercialno izkoriščanje Vesolja je oddaljeno generacije, če ne celo tisočletja. Do takrat pa vprašanje, kje bo SpaceX. Se mi zdi, da je raja zgubila razum in Musk to lepo izkorišča, zaposleni SpaceX-a pa mu morajo biti izjemno hvaležni. Njegov "vesoljski program" pa brez ameriških davkoplačevalcev ne pomeni praktično nič.
LeQuack ::
Medtem ko se grete vi neke špukulacije je Krka že na 265€. Kot predvideno je na polovici leta že 30+%, do konca leta spet 50-60% tako kot lani.
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

Bud_Bundy ::
Medtem ko se grete vi neke špukulacije je Krka že na 265€. Kot predvideno je na polovici leta že 30+%, do konca leta spet 50-60% tako kot lani.
Ja koliko naj pa še kupim tega, če imam že tako več kot pol tam. Je pa vedno dobro imeti nekaj lokalnih delnic, da si malo deliš usodo tam zaposlenih(ali je pa njihovo trpljenje, tvoj uspeh)
Petrol bo tudi rastel nabrž, saj ima njihove na vladi in še dolžni so jim.

gruntfürmich ::
hvala kurcu. sem jih že mislil v rit brcnit, ker zadnji teden ni nikamor šla...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Utk ::
Po grobi oceni je bil od leta 2006:
S&P 500 približno 2,5- do 3-krat uspešnejša naložba od SBITOP.
Letna donosnost S&P 500 je bila okoli 10,5 %, SBITOP pa približno 5-6 %.
V zadnjih 20 letih je bil sbi eno leto boljši, tako da sigurno imaš prav, da bo naslednjih 10 let sbi zmagal vsako leto.
S&P 500 približno 2,5- do 3-krat uspešnejša naložba od SBITOP.
Letna donosnost S&P 500 je bila okoli 10,5 %, SBITOP pa približno 5-6 %.
V zadnjih 20 letih je bil sbi eno leto boljši, tako da sigurno imaš prav, da bo naslednjih 10 let sbi zmagal vsako leto.
tzpods ::
Tako kot sem ze rekel nekaj casa nazaj kdor ni (do)kupil Petrola ki je padel po volitvah, dividenda skoraj 5%, je zamudil.
Glejte danes PETG na LJSE, gremo na luno......
otago ::
Pričakovanja, če bo dogovor ZDA-Iran res sklenjen?
Pričakujem padec delnic naftarjev iz ZDA(Exxon), Brazilije (PBR). In dvig delnic naftarjev vezanih na Hormuško ožino (ADNOC, ARAMCO). Vpliva na evropske proizvajalce (npr. Shell, OMV, MOL) ne znam oceniti.
Pričakujem padec delnic naftarjev iz ZDA(Exxon), Brazilije (PBR). In dvig delnic naftarjev vezanih na Hormuško ožino (ADNOC, ARAMCO). Vpliva na evropske proizvajalce (npr. Shell, OMV, MOL) ne znam oceniti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
Tako kot sem ze rekel nekaj casa nazaj kdor ni (do)kupil Petrola ki je padel po volitvah, dividenda skoraj 5%, je zamudil.
Ne glede na volitve bi šel SBI do nekje 50-60% letno letos, ker je kopija dogajanja od lani.
Quack !
Povpraševanje bo vedno večje po bencinu in nafti, ni balkan pripravljen za elektriko. Tako da Petrol bo imel vedno dobiček.
Quack !

Musashi ::
fantje, Petrol je trgovec...@enavlaka in zakaj naj bi ga katerakoli oblast sesula? Kaj bi imeli imeli davkoplačevalci in predvsem oblast od tega?
gfus ::
halo!
jest bom šel all in (skor, 70% ) s tqqq/qqq3 (3x leveraged nasdaq)
ima kdo kake pripombe na to?
napisal sem si program , ki mi dela simulacijo od leta 2011 do danes vsa možna obdobja in skor ne moreš zgrešit.
razen če pride kriza kot je bila leta 2008 ali 2000 bom malo tenko piskal ampak jebiga, to je po eni strani denar, ki ga lahko zgubim.
enostavni buy and hold vsak mesec 700€ ko pride plača, tudi če pade 80% ne bom prodal. moja simulacija se je izkazala, da je to boljša strategija kot kupovanje ob padcih in prodaja ob dvigih.
simulacija pravi, da bi imel s qqq3 od 2016 do 2026 z vlaganjem 700€ na mesec
qqq3: 750k
sp5002x: 300k
sp500: 180k
ogromne razlike
300€ pa bom vlagal v posamezne delnice, mi bo moj program priporočal katero, trenutno pravi, da je to ANET, IONQ. sam pa vem, da je dobro kupit nvidio. kak bloom energy, meta, microsoft (te imajo potencial za rast kratkoročno).
na traderepublic nimajo sploh qqq3 tak da grem na interactive brokers, če tam ne bo grem na trading212
tak gledam na to: rad bi v življenju občutil kak je občutek, če si milijonar. malo bom riskiral. če se ne izide bom delal do penzije, če se izide grem čez 10 let v penzijo kot milijonar.
sam pričakujem bull market naslednjih 10 let zaradi ai. zato all in v qqq3. če ne bo pa tudi ne bo konc sveta.
jest bom šel all in (skor, 70% ) s tqqq/qqq3 (3x leveraged nasdaq)
ima kdo kake pripombe na to?
napisal sem si program , ki mi dela simulacijo od leta 2011 do danes vsa možna obdobja in skor ne moreš zgrešit.
razen če pride kriza kot je bila leta 2008 ali 2000 bom malo tenko piskal ampak jebiga, to je po eni strani denar, ki ga lahko zgubim.
enostavni buy and hold vsak mesec 700€ ko pride plača, tudi če pade 80% ne bom prodal. moja simulacija se je izkazala, da je to boljša strategija kot kupovanje ob padcih in prodaja ob dvigih.
simulacija pravi, da bi imel s qqq3 od 2016 do 2026 z vlaganjem 700€ na mesec
qqq3: 750k
sp5002x: 300k
sp500: 180k
ogromne razlike
300€ pa bom vlagal v posamezne delnice, mi bo moj program priporočal katero, trenutno pravi, da je to ANET, IONQ. sam pa vem, da je dobro kupit nvidio. kak bloom energy, meta, microsoft (te imajo potencial za rast kratkoročno).
na traderepublic nimajo sploh qqq3 tak da grem na interactive brokers, če tam ne bo grem na trading212
tak gledam na to: rad bi v življenju občutil kak je občutek, če si milijonar. malo bom riskiral. če se ne izide bom delal do penzije, če se izide grem čez 10 let v penzijo kot milijonar.
sam pričakujem bull market naslednjih 10 let zaradi ai. zato all in v qqq3. če ne bo pa tudi ne bo konc sveta.
Kripto ponuja še večje leverage. Ali pa options trading, tam ni samo 3x leverage ampak še precej več.
Quack !
options: preveč dela , ne da se mi gledat grafe, ne znam
kripto: preveč riskantno, qqq3 je veliko bolj zihr, samo bull market mora biti, se pa strinjam da je trenutno za kripto nakup najbrž izvrstna šansa in mi bo že konec leta močno žal, da nisem kupil, po drugi strani zgleda, da je moda šla iz kripto v ai delnice, tak da mogoče bo kripto zima tokrat kar dolga. v glavnem bolj loterija.
kripto: preveč riskantno, qqq3 je veliko bolj zihr, samo bull market mora biti, se pa strinjam da je trenutno za kripto nakup najbrž izvrstna šansa in mi bo že konec leta močno žal, da nisem kupil, po drugi strani zgleda, da je moda šla iz kripto v ai delnice, tak da mogoče bo kripto zima tokrat kar dolga. v glavnem bolj loterija.
musicfreak ::
Kaksen dan spet, za jokat od srece. Daj Putin, zdaj pa se ti koncaj to neumnost tam, potem pa ni zavor.
jebo vam kripto, poglej kolko ste v zadnjih mesecih zamudili pri podjetjih proizvodnje spominskih čipov in naprav za shranjevanje podatkov. free money.
options: preveč dela , ne da se mi gledat grafe, ne znam
jebo vam kripto, poglej kolko ste v zadnjih mesecih zamudili pri podjetjih proizvodnje spominskih čipov in naprav za shranjevanje podatkov. free money.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: musicfreak ()

ravno kupil SPCX na ameriški borzi preko InteractiveBrokers, in nisem rabil imeti dollarjev na računu. imel sem samo eure.
zakaj?
gemini mi je simuliral:
1995-2026 1000€ na mesec vlaganje:
tqqq: 20 milijonov
sp500: 3 milijone
2005-2026 1000€ na mesec vlaganje:
tqqq: 15 milijonov
sp500: 1 milijon
torej obe krizi bi čist lepo preživel. kje ti vidiš scenarij, da lahko vse zgubiš. ja če bi vložil VSE naenkrat ravno leta 2000 preden se je sesulo potem bi vse zgubil. če pa na mesec vlagaš po 1000€ ni možnosti za to.
strategija tqqq v resničnem življenju za 99,9 % ljudi ni izvedljiva zaradi človeške psihe. (prodali bi, ko bi padlo).
gemini mi je simuliral:
1995-2026 1000€ na mesec vlaganje:
tqqq: 20 milijonov
sp500: 3 milijone
2005-2026 1000€ na mesec vlaganje:
tqqq: 15 milijonov
sp500: 1 milijon
torej obe krizi bi čist lepo preživel. kje ti vidiš scenarij, da lahko vse zgubiš. ja če bi vložil VSE naenkrat ravno leta 2000 preden se je sesulo potem bi vse zgubil. če pa na mesec vlagaš po 1000€ ni možnosti za to.
strategija tqqq v resničnem življenju za 99,9 % ljudi ni izvedljiva zaradi človeške psihe. (prodali bi, ko bi padlo).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gfus ()
Jaz ti priporočam triple SBITOP. Bo povozil TQQQ.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
gruntfürmich je izjavil:
ravno kupil SPCX na ameriški borzi preko InteractiveBrokers, in nisem rabil imeti dollarjev na računu. imel sem samo eure.Saj to že dolgo sam pretvori IBKR v dolarje, če se ne motim celo brez provizije.
Včeraj bi moral nabavit, danes že +15% spet gor.
vires in numeris

Eh, sem za foro samo 1 delnico kupil. Toliko sem imel še keša gor od zadnjih nakupov

Na koliko prodajamo? Čez 10 dni ko pride na sp500?
Gremo proti 60% letos. Pa naslednje leto ni videti da bi se ustavilo. Najbolj dobičkonosna borza na svetu. Ne razumem ljudi ki pravijo da je vlaganje težko, ko pa vidite da ni. Samo kupiš in držiš, in si zmeraj v plusu. V bistvu sploh ne vem kako lahko zgubiš.
Vročica na Ljubljanski borzi: Petrol pustil vse za seboj, Krka do rekorda, Luka do 100-evrske meje
Vročica na Ljubljanski borzi: Petrol pustil vse za seboj, Krka do rekorda, Luka do 100-evrske meje
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()