» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
301 / 301
»
»»

HotBurek ::

Prvo moram popravit.

Po nesreči sem imel nekaj dvojnih vnosov, ter še za prejšni petek.

Tole so pravi podatki:

"Earnings" je sum, če bi za vsak primer, kjer je AI chat bot predvidel "buy" s confidence level 4 ali 5, izvedel:

- nakup delnice pred doprtjem borze po "open" ceni
- in jo pred zaprtjem borze prodal po "close" ceni

Recimo seznam takšnih nakupov, kjer je confidence 4 ali 5, za Le Chat:

root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: HotBurek ()

Jaxson11 ::

Za "Confidence" si AI sam podal tak zahtevek, da je 5 razredov?
Jaz mislim, da so tile AI boti way to go. Pomoje se bi dalo kaj nagruntati in priti do kakšnih zaslužkov. Par evrov ali desetakov dnevno, potem pa pač povečaš. :D

musicfreak ::

Sanjski mesec, dobra 22k plusa. Upam da se gre do 30.000 ta mesec potem pa poberem ven dobicek, to je vse kar sem hotel dosect. Potem pa se samo all in v Msci World ko bo naslednji padec.

Rad pa bi sedaj 2-3 slabe delnice sel ven in sel nazaj v Western Digital in San Disk, ker sta oba padla vceraj in bo zagotovo slo drug teden gor. Obcutek mi pravi, da rabi ven Nvidia pa tudi Microsoft mi gre na zivce.

Zgodovina sprememb…

AI lahko analizira vse podatke naenkrat, kar noben analitik ali ekipa ne more predelat take količine podatkov tako hitro.

Plus, agentu lahko daš "osebnost": konzervativen, uravnotežen, agresiven...

Zbiraš podatke, delaš z različnimi prompti, na različnih modelih, na različnih hitrostih (quick vs. deep think).

Nekaj uporabnega bo pršlo ven iz tega. 8-)

Problem pri day tradingu je spread. Če kupiš po "ask", čez dan gre delnica gor, konec dneva pa prodaš po "bid", in si na istem (ker je razlika med "ask" in "bid" pojedla dnevno rast)... well, si pol na istem.

Tole je današnja napoved, preden se market čez dobre pol ure odpre. Potem, ko se zapre, pa pogledamo, kako je šlo.

Zgodovina sprememb…

aborko ::

Sanjski mesec, dobra 22k plusa. Upam da se gre do 30.000 ta mesec potem pa poberem ven dobicek, to je vse kar sem hotel dosect. Potem pa se samo all in v Msci World ko bo naslednji padec.

Kapo dol, dobro si zadel... Ampak kakšnih 22 jurjev? A si prodal? Tak ko ni minusa, tak tudi plusa ni dokler ne prodaš. Pa recimo da prodaš, to ni 22 jurjev, si bo lepo še država vzela skor 6 jurjev. Je pa pol to motivacija za letos, da nadaljuješ gambling na kakšne druge posamezne delnice. Če naraste super, si itak še bolj v plusu, če pa pade, si pa letos zbijaš dobiček, od katerega moraš potem plačati davek. Skoraj WIN/WIN :D.

Jaxson11 ::

Ja, lepi zneski ni kaj. :)

Mimogrede. Ali lahko tudi neprogramer s temi AI chati izdela nekaj takega kot je tole?
Se pravi, da mi da ven kodo in jo sam poganjam v VS je za neprogramerja loterija. Nekaj ne bi delovalo in bo konec. Ali lahko tudi spiše program in ga objavi na webu?

IgorCardanof ::

Lahko ja.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

karafeka ::

Od kod kje pa ti boti dobivajo podatke oz. aktualne tečaje, količino itd itd?

Evo, še 5 minut in NASDAQ market bo odprt.

Tole so današnje AI napovedi, kaj se splača kupit:

Zvečer po 22 uri bom naredil izračun za vsakega agenta posebej.

profii ::

super projekt VročiBurek!
Jaz sem nekaj podobnega naredil z AI za kripto,.... no po nekaj tednih testiranj, ene 40€ v žetonih, sem vseskupaj ugasnil. Je pa res, da nisem programer po profesiji ;)

delavec44 ::

Ti AIji upoštevajo tudi twite ameriškega predsednika?

profii ::

delavec44 je izjavil:

Ti AIji upoštevajo tudi twite ameriškega predsednika?

Komot, če hočeš.

Če nima neposredno, pa posredno preko 1000 objav, ki povzamejo nek zapis.

Jst sicer nič ne napišem, da mora zapise nekoga bolj upoštevat.

BlackHole ::

HotBurek je izjavil:

Evo, še 5 minut in NASDAQ market bo odprt.

Tole so današnje AI napovedi, kaj se splača kupit:

Zvečer po 22 uri bom naredil izračun za vsakega agenta posebej.

In kdaj bi naj prodal? Za danes to niso bili neki dobri zadetki
LP Marko

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BlackHole ()

Ja, današnji rezultat je... meh.

Je pa NBIS šel fejst gor.

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Palantir je imel včeraj kvartalno poročilo. So spet padali rekordi.

- 85% rast prihodkov
- EPS: 33c (napovedi analitikov 28c)
- Prihodki od prodaje 1,63 milijard USD (napovedi analitikov 1,54)
- $PLTR Palantir's CEO Karp: "I'm planning to grow 100% next year." (analitiki pričakujejo okrog 40%)

https://investors.palantir.com/news-det...

Musashi ::

Delnica v nočnem tradingu 2,2% minusa. Trg mu ne verjame...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Musashi ()

Ja, klasika :) Že prejšnji kvartal je šla po rekordnem letu delnica dol 20%.

Jaz sem bil tam pri 180-200$ že precej živčen, zdaj pri trenutni ceni in takem reportu bom pa verjetno še dodal kakšnih 100 ali 200 delnic.

GregiB ::

aborko je izjavil:

Kapo dol, dobro si zadel... Ampak kakšnih 22 jurjev? A si prodal? Tak ko ni minusa, tak tudi plusa ni dokler ne prodaš.

Ah, dejmo enkrat nehat s to mantro... Sredstva, ki jih ima posameznik, so v različnih oblikah... Ca$h, stanje na TRR, delnice in drugi vrednostni papirji, nepremičnine, premičnine... v končni fazi hrana v hladilniku...

In vrednost tega premoženja raste in / ali pada. Inflacija, volatilnost delniških trgov, trg nepremičnin, idr.

Ta tvoja trditev pa je tako, kot bi nekdo rekel, da ga inflacija ne tangira, ker ne hodi v trgovino...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

J.McLane ::

Oprosti ampak PLTR je tako kot Telsa nekje v oblakih, IMO zelo velik riziko, seveda je pa možno tudi, da gre še zelo visoko.

Čiste osnove:
P/E: 231
Forward P/E: 112.36
Price/Sales: 82.58

Od te firme se pričakuje da raste 100% letno, da upraviči tale vrednotenja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Poglej kaj se zgodi, če naslednje leto dosežejo 100% rast.

- GAAP net income of $871 million, representing a 53% margin

Pri tej marži in rasti prihodkov za 100% bi P/E v enem letu padel na cca. 50. Po 2 dobrih letih si pa že globoko na "value stock" valuacijah. S tem, da imajo praktično zagotovljeno rast za naslednjih nekaj let.

S tem, da imajo ogromen operational leverage, profit raste bistveno hitreje kot prihodki od prodaje. Glede na njihove napovedi bo marža blizu 60%.

gen Maister ::

iKst_ je izjavil:

Ja, klasika :) Že prejšnji kvartal je šla po rekordnem letu delnica dol 20%.

Jaz sem bil tam pri 180-200$ že precej živčen, zdaj pri trenutni ceni in takem reportu bom pa verjetno še dodal kakšnih 100 ali 200 delnic.

Če ti rekel, da se ne vkrcavaj na Titanik, me verjetno ne bi poslušal. :)

iKst_ je izjavil:

Pri tej marži in rasti prihodkov za 100% bi P/E v enem letu padel na cca. 50.

Bi... če bi delnica čez eno leto kotirala za toliko, kot danes... Pa v primeru 100% rasti zagotovo ne bo. Ko bodo te tehnološki velikani postali "normalne" firme, kar bodo v končni fazi enkrat morale, saj je neskončna rast nemogoča, čisto praktično / teoretično... se bo folk opekel. Vprašanje je zgolj, ali bo soft landing... torej, da se bo P/E počasi spuščal, torej cena delnice ne bo rasla sorazmerno s firmo... al bo pa zadeva na horuk... Nov tech bubble... ki ga sicer vsi čakamo... že mesece oz. kar leta

J.McLane ::

No bomo videli koliko je 50+% margin vzdržen z rastjo firme, saj vem, vsi indici so v tej smeri, saj zato je tudi cena delnice tu, ampak pri takih zadevah morajo biti vse zvezde poravnane.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

GregiB je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Pri tej marži in rasti prihodkov za 100% bi P/E v enem letu padel na cca. 50.

Bi... če bi delnica čez eno leto kotirala za toliko, kot danes... Pa v primeru 100% rasti zagotovo ne bo. Ko bodo te tehnološki velikani postali "normalne" firme, kar bodo v končni fazi enkrat morale, saj je neskončna rast nemogoča, čisto praktično / teoretično... se bo folk opekel. Vprašanje je zgolj, ali bo soft landing... torej, da se bo P/E počasi spuščal, torej cena delnice ne bo rasla sorazmerno s firmo... al bo pa zadeva na horuk... Nov tech bubble... ki ga sicer vsi čakamo... že mesece oz. kar leta

Tako! Te podatki so že všteti v ceno!

gen Maister je izjavil:

Nisem čisto prepričan... namreč, ogromno je "institucionalnih" kupcev (ETFi 401kji idr.) ki kupujejo ne glede na ceno. Te nič ne "vštevajo".

GregiB je izjavil:

Bi... če bi delnica čez eno leto kotirala za toliko, kot danes... Pa v primeru 100% rasti zagotovo ne bo.

Ne razumem kaj želiš povedati s tem? Da bo P/E ostal na podobni ravni, in bo šla cena delnice gor?

gen Maister je izjavil:

Če ti rekel, da se ne vkrcavaj na Titanik, me verjetno ne bi poslušal. :)

Misliš, da je PLTR Titanik? Lahko mogoče utemeljiš?

Drugače pa brez skrbi, še vedno Palantir predstavlja relativno majhen del mojega portfelja. Večji del naložb v vrednostne papirje je v razpršenih ETFih, pa tudi sicer imam naložbe razpršene na različne konce, ne samo v papirje.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

iKst_ je izjavil:

GregiB je izjavil:

Bi... če bi delnica čez eno leto kotirala za toliko, kot danes... Pa v primeru 100% rasti zagotovo ne bo.

Ne razumem kaj želiš povedati s tem? Da bo P/E ostal na podobni ravni, in bo šla cena delnice gor?

Ne... danes je P/E ratio za PLTR pri 232. EPS je $0,63, cena delnice $141,4.
Trdiš, da... Pri tej marži in rasti prihodkov za 100% bi P/E v enem letu padel na cca. 50

Pa recimo, da v naslednjem letu ne bo izdaje novih delnic, EPS pa gre gor za 100%, na $1,26.
Da bi tvoja trditev veljala, bi morala cena delnice ostati enaka, ali celo pasti. Če bi hotel pri EPS $1,26 imeti P/L na 50, bi cena delnice, rasti prihodkom navkljub morala biti pri $63

Po mojem mnenju pa bo, če bodo prihodki še naprej rastli, premosorazmerno ali celo pospešeno sorazmerno rasla tudi cena delnice.

Po mojem mnenju pa bo, če bodo prihodki še naprej rastli, premosorazmerno ali celo pospešeno sorazmerno rasla tudi cena delnice.

Ja, se strinjam, zato sem pa napisal, da bom dokupil.

Tisti P/E 50 je bil samo hipotetični primer za ilustracijo kaj se zgodi, če cena delnice ostane enaka.

GregiB je izjavil:

gen Maister je izjavil:

Nisem čisto prepričan... namreč, ogromno je "institucionalnih" kupcev (ETFi 401kji idr.) ki kupujejo ne glede na ceno. Te nič ne "vštevajo".

Pričakovanja so že všteta (v ceno). Ni to loterija ali tombola.
Kupuješ lahko, kar je na trgu. Ali si "institucionalist" ali pa mali posameznik.... Včasih se kaj seveda kupi tudi mimo ali pod mizo. Tako ali drugače. Ko pa je enkrat izveden IPO (prva javna prodaja delnic), takrat pa odloča trg oz. njegovi udeleženci. Razen, če ne intervenira vlada, pod kakšnim sloganom: prevelik da bi pro/padel.
Vendar v tem zadnjem primeru delničarji, še posebno mali, potegnejo kratko, dobijo samo (nekaj) cwntov za 1$...

iKst_ je izjavil:

Misliš, da je PLTR Titanik? Lahko mogoče utemeljiš?

Drugače pa brez skrbi, še vedno Palantir predstavlja relativno majhen del mojega portfelja. Večji del naložb v vrednostne papirje je v razpršenih ETFih, pa tudi sicer imam naložbe razpršene na različne konce, ne samo v papirje.

No, če je pa tako, potem pa zagotova zate ni Titanik.
Vzamem nazaj. Ti se kar vkrcaj, brez skrbi! ;)

Zgodovina sprememb…

To ni čisto res. Trg sicer dela v tej smeri, da ceno čim bolj približa realnemu stanju, ampak realno pa nikoli niso vsa pričakovanja všteta v ceno delnice.

Poleg tega pa so "pričakovanja" različna glede na vrsto investitorja. Zato imaš na eni strani analitike, ki se ukvarjajo predvsem s ceno delnice v obdobju 1-3 mesecev, na drugi strani bote, ki trgujejo na podlagi mikro trendov, na tretji strani long term investitorje, ki gledajo kaj bo z delnico čez 5-10 let, pa razne hedge fund managerje, ki imajo spet svojo računico in cilje...

Katera pričakovanja so zdaj vračunana v ceno delnice?

Hvala za skrb, ampak spet nisi napisal zakaj misliš, da gre za Titanik. Bi bil hvaležen tvoje analize.

iKst_ je izjavil:

To ni čisto res. Trg sicer dela v tej smeri, da ceno čim bolj približa realnemu stanju, ampak realno pa nikoli niso vsa pričakovanja všteta v ceno delnice.

Poleg tega pa so "pričakovanja" različna glede na vrsto investitorja. Zato imaš na eni strani analitike, ki se ukvarjajo predvsem s ceno delnice v obdobju 1-3 mesecev, na drugi strani bote, ki trgujejo na podlagi mikro trendov, na tretji strani long term investitorje, ki gledajo kaj bo z delnico čez 5-10 let, pa razne hedge fund managerje, ki imajo spet svojo računico in cilje...

Katera pričakovanja so zdaj vračunana v ceno delnice?

Hvala za skrb, ampak spet nisi napisal zakaj misliš, da gre za Titanik. Bi bil hvaležen tvoje analize.

Zmotil sem se, vzamem nazaj! Pri tebi nw gre za Titanik!
Kaj ti tukaj ni jasno jasno!?? Lepo se vkrcaj in uživaj v vožnji!! 8-)

Tisto nad tem pa; bo že držalo, če ti tako rečeš! ;) Res je, da pričakovanja, pogledi in analize nikoli niso čisto enotna...

LeQuack ::

Ne pozabiti razne Nvidie in podobne imajo skoraj nične dividence. Pri slovenskih delnicah dobiš visoko rast + dividende.
Quack !

energetik ::

LeQuack je izjavil:

Ne pozabiti razne Nvidie in podobne imajo skoraj nične dividence. Pri slovenskih delnicah dobiš visoko rast + dividende.

Dividende so bedne. Z njimi so samo delo in davki.
vires in numeris

energetik je izjavil:

LeQuack je izjavil:

ČLej, vem, da LeQack trolla... ampak tule bi t pa le popravilll Če imaš SLO delnice pri SLO brokerju, se z davkom na dividende ne rabiš ukvarjat... ti ga avtomatsko odtegnejo... no sweat.
So pa s stališča inflacije kar ok... med 2,5% in 6%... bolje, kot kamen v hrbet

energetik ::

GregiB je izjavil:

energetik je izjavil:

LeQuack je izjavil:

ČLej, vem, da LeQack trolla... ampak tule bi t pa le popravilll Če imaš SLO delnice pri SLO brokerju, se z davkom na dividende ne rabiš ukvarjat... ti ga avtomatsko odtegnejo... no sweat.
So pa s stališča inflacije kar ok... med 2,5% in 6%... bolje, kot kamen v hrbet
Avtomatsko že, davek pa še vedno plačaš. Na koncu je važen skupen donos (cena delnice+dividende) in za dolgoročne vlagatelje je vsekakor bolje, da delnica ni dividendna ter ves donos pridela samo z rastjo ceno. Oz. to za nas delajo acc ETF-i. Meni bi prav sedli "ETFi" na posamezno delnico, ki bi dividende znotraj reinvestirali.
vires in numeris

rini ::

Se strinjam. Nazadnje sem prav zato izbral CRWD. Dividende pri NVDA za 0,02% oz. par centov na delnico so prav mazanje rok.

Še pol ure in NASDAQ se bo odprl.

Kaj pravi AI, katero delnico kupit:

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

HotBurek je izjavil:

Še pol ure in NASDAQ se bo odprl.

Kaj pravi AI, katero delnico kupit:

Se pravi isto vsak dan?
Quack !

kaksen dan spet, to je noro...3800 plusa zaenkrat. in koliko zamujenih priloznosti pri delnicah katerih nimas trenutno :/ kdor letos ne izkorica leta na luno microna, sk hynixa, san diska, western digitala in podobnih si je sam kriv. edino microsoft mi gre pocasi na kurac.

rini ::

MSFT je nenavadno pasiven s podpovprečnim dnevnim prometom. Zagotovo bo kmalu veliki povratek.

IgorCardanof ::

Zanimivo kar nekaj delnic v top 100 po 10+% gor danes.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

clovek si rece, ne prepozno je ze za san disk, evo spet zamudis 100 procentov v enem mesecu :/ pocasi me mika prodat micron pri 542 evrov, po drugi strani pa se vprasas ce ne bo kje se micron sel preko jurja kot sandisk :/ tezka odlocitev

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Pa obstaja kak konkreten razlog da so šle te delnice tako gor zadnje dni?
Kaj je drugače kot pred dvemi tedni?
Dobički so, ok, ampak to je bilo pričakovano, pri teh cenah čipov.

rkobarov ::

a ima kdo delnice Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) ?
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

ripmork ::

energetik je izjavil:

Na koncu je važen skupen donos (cena delnice+dividende) in za dolgoročne vlagatelje je vsekakor bolje, da delnica ni dividendna ter ves donos pridela samo z rastjo ceno. Oz. to za nas delajo acc ETF-i. Meni bi prav sedli "ETFi" na posamezno delnico, ki bi dividende znotraj reinvestirali.
Enako. Ravno te dni gruntam o dodatnem rezanju portfelja. Več majhnih pozicij iz začetne zagnanosti (nekatere v plusu, nekatere v minusu) v katere ne bi več dodajal, rast je švoh, zaradi tistih centov / eurov se mi pa ne da časa z davkarijo izgubljat. Če bi se dalo, bi vedno raje ne-dividendne variante izbral.

Utk je izjavil:

Pa obstaja kak konkreten razlog da so šle te delnice tako gor zadnje dni?
Kaj je drugače kot pred dvemi tedni?
Dobički so, ok, ampak to je bilo pričakovano, pri teh cenah čipov.
Mene tudi bega tole... se mi zdi vedno večji razkorak med ekonomijo in delniškim trgom. Vojna "na pavzi", olje še vedno visoko, trg pa v Greed fazi.
Če bo olje naraslo in pride inflacija, se zna kaj hitro tole spreobrnit. Sodeč po Buffetu bi bilo zdej za rezat dobičke... sam kje, ko vse gor leti (in do kdaj še)? :)

Imam oči na silver / gold minerjih, kjer je cena nekoliko padla in bi bilo mogoče še kaj za dodat, če se še malo dol premakne. BRK-B je spet kar padel (te dni dodal še par pozicij). Dolgoročno sem še vedno Bullish.

kow ::

J.McLane je izjavil:

Od te firme se pričakuje da raste 100% letno, da upraviči tale vrednotenja.

Ja, ampak nekdo je zapisal, da se RAST povecuje ze 17 kvartalov zapored. V bistvu so rezultati fenomenalni. Ne znam pa oceniti kaksen produkt imajo. Hvalijo ze z velikimi novimi komercialnimi uporabniki. Ter, da obstojeci, povecujejo narocila.
Sam imam majhno pozicijo in jo bom poveceval samo v primeru, da cena delnice pada.

LeQuack je izjavil:

Dividende so obdavcene, poleg tega, razne nvidie, toliko nihajo... da tudi, ce delnica ne raste, kupis pri vecjem padcu in cez nekaj mesecev prodas. Je nekaj dela, ampak gladko nadomestis slovenske dividene. Moras pa biti se pozoren na valutne spremembe.
Dokler se tech baloncek (pa sploh je baloncek?) ne zlomi... je to igra, ki se jo splaca igrati. Je pa fajn spremljati makro situacijo. Pocasi bodo inflacijski podatki zaceli prihajati, ce ne bo kmalu dogovora z iranom. Kdo bo prej foldal (iran ali trump), pa bomo verjetno kar kmalu videli.

Malo sem jezen, ker sem bil na dopustu in nisem prodal nvidia, ki je vmes lepo skocila do preko 210$.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

ripmork ::

Dober komentar iz X-a:
There definitely will be another crash.
The question is will the market go up another 30% before crashing 20% ??

Hudič je, da ko se naenkrat zadeve obrnejo - se obrnejo tako hitro, da lahko samo še gledaš.
Po kakšnem ključu kaj pobirate prirastek? Tam, kjer je nadaljnja rast malo verjetna ali tam, kjer je procentualno največ zraslo, oboje?

Sicer pa noro, kaj je SanDisk naredil (v enem letu skoraj 1400% donosa)...
pa mora obstajat nek način, da človek to pogrunta, preden eksplodira :)
««
301 / 301
»
»»