Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
boste kaj 'shortali' srebro?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
GregiB ::
Tudi ne razumem, kako bi bilo to kakorkoli z Grenlandijo povezano...
Potencialni izbruh vojne po 5. členu zavezništva NATO, posledično zamrznitev / zaseg sredstev "sovražnikov"...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
redtech ::
gruntfürmich je izjavil:
boste kaj 'shortali' srebro?
Koliko si ga kupil % portfelja? V tem trgu si ne upam shortat ničesar, ker je vse brez logike :)

gruntfürmich ::
bolj imam v mislih ''prodati ko bo velik pik, in nazaj kupiti ko se malce poleže''.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
rini ::
Potencialni izbruh vojne po 5. členu zavezništva NATO, posledično zamrznitev / zaseg sredstev "sovražnikov"...
Tako. Podobno je bilo tudi z Rusijo. Povsem upravičeno pa se odpira vprašanje, kolikšen delež ameriških delnic je v lasti tujcev. Že v času, ko sta v ZDA še veljala pravni red in demokracija — ki ju Trump v zadnjih dneh očitno razkraja pred očmi javnosti — so vodilni finančni krogi v EU dopuščali možnost neprijetnih ukrepov na področju trgovanja. Danes je takšen razvoj dogodkov še toliko verjetnejši.
GregiB ::
Tako. Podobno je bilo tudi z Rusijo. Povsem upravičeno pa se odpira vprašanje, kolikšen delež ameriških delnic je v lasti tujcev. Že v času, ko sta v ZDA še veljala pravni red in demokracija — ki ju Trump v zadnjih dneh očitno razkraja pred očmi javnosti — so vodilni finančni krogi v EU dopuščali možnost neprijetnih ukrepov na področju trgovanja. Danes je takšen razvoj dogodkov še toliko verjetnejši.
Odpira se celo še bolj zanimivo vprašanje... Koliko ameriškega javnega dolga je v rokah tujcev... In kaj se zgodi, če TACO enostavno razglasi, da so vse obveznice v tuji lasti... void...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
3p ::
Odpira se celo še bolj zanimivo vprašanje... Koliko ameriškega javnega dolga je v rokah tujcev... In kaj se zgodi, če TACO enostavno razglasi, da so vse obveznice v tuji lasti... void...
No, to ne bi bil prvi bankrot države.
Delnic se v raznih mednarodnih vojnih (lahko tudi trgovinsko-vojnih) razmerah tipično sicer ni kar zaseglo, ampak se jih je zamrznilo. Za leta ali desetletja. In potem mogoče vrnilo postrižene za vojno škodo. (pogovorite se s svojim najljubšim AIjem)
ripmork ::
IMO je tak ekstremen scenarij (zamrznitev / zaseg) malo verjeten. Za zamrznitev / zaseg ruskih sredstev se je morala konkretna invazija na Ukraijno zgodit,...
Kot je bilo že omenjeno - kaj takega bi povzročilo katastrofo na trgu (dolgoročno strmoglavljenje zaupanja celotnega sveta v market). Bojo prej EU birokrati pogruntali kako foro z omejevanjem investiranja preko luže, kot pa, da bi se američani na tak način v koleno streljali. Sploh pa pod TACO-tom, ki predvsem hoče nižanje obrestnih mer in stronk stonks :)
Uf,... to bi bil praktično vesoljni potop. Gotovo imajo kake varovalke pred čim takim. Je pa res, da TACO pred mikrofonom lahko izusti marsikaj
Pol mamo pa konkreten Buy the dip, lol (kot v lanski besedni tarifni eskalaciji med Trumpom in Jinpingom)
Kot je bilo že omenjeno - kaj takega bi povzročilo katastrofo na trgu (dolgoročno strmoglavljenje zaupanja celotnega sveta v market). Bojo prej EU birokrati pogruntali kako foro z omejevanjem investiranja preko luže, kot pa, da bi se američani na tak način v koleno streljali. Sploh pa pod TACO-tom, ki predvsem hoče nižanje obrestnih mer in stronk stonks :)
In kaj se zgodi, če TACO enostavno razglasi, da so vse obveznice v tuji lasti... void...
Uf,... to bi bil praktično vesoljni potop. Gotovo imajo kake varovalke pred čim takim. Je pa res, da TACO pred mikrofonom lahko izusti marsikaj
Pol mamo pa konkreten Buy the dip, lol (kot v lanski besedni tarifni eskalaciji med Trumpom in Jinpingom)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Musashi ::
ja, sam imel Qiwi - rusko podjetje kotiralo na Nasdaq. V začetku vojne v Ukrajini so trgovanje zamrznili. Čez kakšne pol leta sem sprejel private offer. Izgubil sem cca 10%, po spominu nekje 15% pod zadnjo zamrznjeno ceno.
LeQuack ::
Namesto da riskirate z US delnicami, imate SBI ki samo raste. Raste že več let zapored, in zdaj vsak dan padajo rekordi.
Novi rekordi na ljubljanski borzi: osrednji indeks zaključil najvišje v 18 letih. Letos je tako indeks SBI TOP pridobil že 7,6 odstotka.
https://forbes.n1info.si/posel/novi-rek...
Graf zadnjih 5 let
Novi rekordi na ljubljanski borzi: osrednji indeks zaključil najvišje v 18 letih. Letos je tako indeks SBI TOP pridobil že 7,6 odstotka.
Graf zadnjih 5 let
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
v tvoji trol glavi obstaja verjetno scenarij, da bi v primeru resne eskalacije sp padel za 50%, sbi bi pa še kar rasel ;)))
SBI ne bo kar tako padel, ker ga obvladuje nekaj velikih playerjev in oni ne bodo dopustili da pade.
Quack !
Chalky ::
Za tiste ki imate denar v TSMC-ju. Kot kaže bodo trgovinski sporazum med Taiwanom in ZDA kmalu sprejeli. TSMC je pristal nato da bodo zgradili še najmanj 5 dodatnih Fabov v arizoni, verjetno še več saj so jih napovedovali 12 skupaj. Upam da Trump spet doda svoje sposobnosti in od Taiwana zahteva še vsaj dodatnih 5 Fabov. Vsekakor zanimivi časi sploh ker se prebuja tudi Intel.
Kot kaže se čipovje vrača nazaj domov, tam kamor tudi spada in ne na tisti majhen otoček 100km od CCP-ja.
https://www.nytimes.com/2026/01/12/busi...
Kot kaže se čipovje vrača nazaj domov, tam kamor tudi spada in ne na tisti majhen otoček 100km od CCP-ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chalky ()
prozac ::
Danes sem od TradeRepublic dobil obvestilo, da bodo obracunavali "Vorabpauschale for ETFs". Kot sem guglal, je to nemska pogruntavscina za witholding tax za ETFje (predvsem akumulacijske).
V TR sem vnesel slovensko davcno stevilko. Ker nisem nemski davcni rezident predvidevam, da mi tega ne bi smeli obracunati? Se motim? Je to dobil se kdo? Ste se pritozili?
V TR sem vnesel slovensko davcno stevilko. Ker nisem nemski davcni rezident predvidevam, da mi tega ne bi smeli obracunati? Se motim? Je to dobil se kdo? Ste se pritozili?
dev ::
Sem jaz tudi dobil to obvestilo. Ne razumem zakaj to pošiljajo Slo davčnim rezidentom?
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
hunter01 ::
Nekaj let nazaj sem na IBRK naredil račun s povabilom. Naložil 100€ in pozabil za 1-2 leti. Za teh 100€ sem zaradi referal povabila dobil nek majhen share IBKR delnic (0,07 IBKR delnice).
Letos sem račun preklapljal iz navadnega v master-družinskega in ob preklopu sem (nehote) izgubil pravico za imetje fractinal shares, posledično se mi je sprožil sell tega drobiža za okrog 4.5€ ...
In sedaj sem tam, da je potrebno teh manj kot 5€ prijavit FURSu
Podatke o prodaji imam, podatkov o "nakupu" nimam - ker je bilo podarjeno. Da je stvar še bolj zabavna, je bila vmes migracija iz ene na drugo državo IBKR in mi flex queries za račun, ki je bil migriran ne delujejo pravilno (vsaj zdi se mi, da ne deluje pravilno).
Kako sedaj to oddati na FURS? Se je kdo s tem že ukvarjal?
Letos sem račun preklapljal iz navadnega v master-družinskega in ob preklopu sem (nehote) izgubil pravico za imetje fractinal shares, posledično se mi je sprožil sell tega drobiža za okrog 4.5€ ...
Podatke o prodaji imam, podatkov o "nakupu" nimam - ker je bilo podarjeno. Da je stvar še bolj zabavna, je bila vmes migracija iz ene na drugo državo IBKR in mi flex queries za račun, ki je bil migriran ne delujejo pravilno (vsaj zdi se mi, da ne deluje pravilno).
dev ::
Še imaš kakšen registracijski email ali od banke kdaj si nakazal denar gor? To darilo je ponavadi prišlo naslednji dan po nakazilu in potem lahko pogledaš koliko je bila vrednost IBKR delnice takrat.
Edit: IBKR izplačuje tudi dividende in če si dobival kakšne dividende v tem času (tudi če 1 cent), potem imaš pa še večjo zabavo.
Edit: IBKR izplačuje tudi dividende in če si dobival kakšne dividende v tem času (tudi če 1 cent), potem imaš pa še večjo zabavo.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dev ()
Hvala, bom pogledal kdaj sem naredil račun pa probal poiskat okrog tistega datuma.
Dividende - je zabavno res ... sem ugotovil da imam 2x po 1 cent dividend v letu 2025 - za prejšnja leta nisem sploh vedel, da jih dobivam :/
Ampak za dividende mi je uspelo sestaviti delujoč XML, tako da to bom že uredil, pa tudi za nazaj bom pogledal pa naredil samo-prijavo za teh par centov.
Ampak delujoč XML za uvoz v edavki za prodajo tega IBKR deleža mi pa nikakor ne uspe sestavit - a ima kdo kak "dummy" sample s fake podatki, da bi ga kam sheral? Errorji od edavki mi že malo živce pobirajo :)
Dividende - je zabavno res ... sem ugotovil da imam 2x po 1 cent dividend v letu 2025 - za prejšnja leta nisem sploh vedel, da jih dobivam :/
Ampak za dividende mi je uspelo sestaviti delujoč XML, tako da to bom že uredil, pa tudi za nazaj bom pogledal pa naredil samo-prijavo za teh par centov.
Ampak delujoč XML za uvoz v edavki za prodajo tega IBKR deleža mi pa nikakor ne uspe sestavit - a ima kdo kak "dummy" sample s fake podatki, da bi ga kam sheral? Errorji od edavki mi že malo živce pobirajo :)
gen Maister ::
Nekaj let nazaj sem na IBRK naredil račun s povabilom. Naložil 100€ in pozabil za 1-2 leti. Za teh 100€ sem zaradi referal povabila dobil nek majhen share IBKR delnic (0,07 IBKR delnice).
Ne prijavi!! Verjetno te ne bodo heklal! Če pa te bodo, kasneje razloži kaj in kako je bilo. Glede, da nimaš kakšnih prihodkov iz tega računa, ti načelima ne morejo utrujati..
Vsaj tako bi naredil jaz.
delavec44 ::
Pod 10€ davka samo pošljejo odločbo in ne rabiš plačati. Zakaj bi riskiral z neprijavo?
To eno prodajo na roke vnesi, bo hitreje.
Ko sem prvič videl obrazec za ročni vnos - nisem niti vedel kako naj ga izpolnim. Sem ga sedaj bolj podrobno pregledal, izpolnil in takoj izvozil v XML, da sem dobil njihov "sample" in ugotovil kje sem imel napako, tako da mi je celo uspelo sedaj pripraviti delujoč XML za prodajo in dividende.
gen Maister je izjavil:
Ne prijavi!! Verjetno te ne bodo heklal! Če pa te bodo, kasneje razloži kaj in kako je bilo. Glede, da nimaš kakšnih prihodkov iz tega računa, ti načelima ne morejo utrujati..
Vsaj tako bi naredil jaz.
Sem tudi to razmišljal ker gre za par EUR ... po drugi strani pa se ne bi čez leta rad je*** s tem zaradi par EUR, poleg tega mi je pa deloma tudi zabavno, ker prvič to delam.
ChatGPT pravi, da naj za "nabavo" izberem opcijo H - Drugo (kot način pridobitve).
Za danes bom zaključil - hvala vsem!
delavec44 ::
Glede na to, da kličejo folk, ki ni prijavil prodaje na Revolutu na starem "depozitu" (ki je bil dejansko sklad), kjer je bil dobiček 0...
Na alterju sta že 2 uporabnika, ki so jim preko eDavkov poslali poziv za samoprijavo.
Na alterju sta že 2 uporabnika, ki so jim preko eDavkov poslali poziv za samoprijavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
musicfreak ::
Za tiste ki imate denar v TSMC-ju. Kot kaže bodo trgovinski sporazum med Taiwanom in ZDA kmalu sprejeli. TSMC je pristal nato da bodo zgradili še najmanj 5 dodatnih Fabov v arizoni, verjetno še več saj so jih napovedovali 12 skupaj. Upam da Trump spet doda svoje sposobnosti in od Taiwana zahteva še vsaj dodatnih 5 Fabov. Vsekakor zanimivi časi sploh ker se prebuja tudi Intel.
zato raste tudi ASML lepo. pomoje si bodo americani tudi enkrat ASML preselili v ameriko kompletno. nekateri deli masine se ze selijo v ameriko iz tovarne v Berlinu. Ampak po drugi strani pa se kampus v Berlinu razsirja in gradi na polno.
3p ::
Skratka, verjetno je pričakovati:
1) nižjo dobičkonostnost TSMCja, ki bo moral vlagati v dražje tovarne v ZDA,
2) da se bo gradnja vleeeklaaaa (ker so čipi iz (domačega) TSMC-ja glavna zavarovalna polica Tajvana)
kljukusa ::
Hvala, bom pogledal kdaj sem naredil račun pa probal poiskat okrog tistega datuma.
A tole si poizkusil? https://davkomat.si/
Malidelničar ::
Namesto da riskirate z US delnicami, imate SBI ki samo raste. Raste že več let zapored, in zdaj vsak dan padajo rekordi.
Graf zadnjih 5 let
Glej, LeQuack, jaz sem naredil mojo državljansko dolžnost in imam kar lep delež potrfelja v LJSE blue chipih.
Ampak po teh cenah ne bom dokupoval.
sem zadovoljen, dividende so sladke in debele.
Če pa pade kupim še več.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
gen Maister je izjavil:
Ne bo padlo, zakaj bi.
Ja, da bo lahko dokupil, ane!??![]()
Čakam z 'dry powderjem'.
Potem se boš načakal. Danes spet nov rekord in nova rast, letos že 10% celoten indeks.
Quack !
energetik ::
Potem se boš načakal. Danes spet nov rekord in nova rast, letos že 10% celoten indeks.Ti plačujejo, da shillaš?
Lahko ti tudi jaz vsake par dni govorim, da gredo Uran minerji, ki jih držim, le še gor, letos +17%.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
odvisno. seveda pa ne držim delnice več kot dve leti ki medtem pade na manj kot polovico. pa predvsem jo ne šilam na forumu vsakič ko vmes zrase za procent ali dva.
iKst_ ::
odvisno. seveda pa ne držim delnice več kot dve leti ki medtem pade na manj kot polovico.
Zakaj ne? To nima nobenega smisla*
Če kupim delnico za X, pričakujem, da bo v prihodnosti vredna X+n. Če med tem cena pade na X/2, je moj potencialni donos še toliko višji, sem vesel, da lahko kupim delnico s 50% popustom.
*razen v primeru, ko pride do velikih sprememb v poslovanju.
redtech ::
Mislite, da je na trgu kaj narobe, ker se lahko vsi kregamo kdo ima večji %, nekdo mora izgubiti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
energetik ::
odvisno. seveda pa ne držim delnice več kot dve leti ki medtem pade na manj kot polovico. pa predvsem jo ne šilam na forumu vsakič ko vmes zrase za procent ali dva.
Kot prvo, PFE sem začel kupovati, ko je bil že pod 30 in sem nabavljal vse do podna, tako da nisem bi skupno nikoli več kot 10% v minusu.
Kot drugo pa ga ne šilam, pričakujem pa da se bo v naslednjih letih pobral in da bom lahko čez X let prodajal po višjem letnem donosu, kot ga bo imel v tem času npr. v SPX.
In kot tretje, je morda 2% celega portfelja, kot začimba.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Kot prvo, ti se oglasiš izključno kadar ti gre kakšen delček portfelja v plus in se s tem pohvališ. Si tolk lačen pozornosti? Prav bolano...
še dobr da kupuješ samo podjetja, katerega okoliščine po prvenm nakupui se prav nič ne spreminjajo. Še eden pametnjakovič, ki je verjetno na trgu od leta 2022 in misli da gredo trgi izključno gor...
odvisno. seveda pa ne držim delnice več kot dve leti ki medtem pade na manj kot polovico.
Zakaj ne? To nima nobenega smisla*
Če kupim delnico za X, pričakujem, da bo v prihodnosti vredna X+n. Če med tem cena pade na X/2, je moj potencialni donos še toliko višji, sem vesel, da lahko kupim delnico s 50% popustom.
*razen v primeru, ko pride do velikih sprememb v poslovanju.
še dobr da kupuješ samo podjetja, katerega okoliščine po prvenm nakupui se prav nič ne spreminjajo. Še eden pametnjakovič, ki je verjetno na trgu od leta 2022 in misli da gredo trgi izključno gor...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Musashi ()
iKst_ ::
Saj sem napisal "Razen v primeru, ko pride do velikih sprememb v poslovanju". Tvoja trditev je bila veliko bolj absolutna. Napisal si, da delnic ne držiš, če padejo na manj kot polovico. Nobenih zvezdic, nobenih pogojev in izjemno kratko obdobje za delnice.
Zadnje čase je veliko situacij, kjer se položal na trgu realno izboljša, poslovni rezultati so odlični, cena delnice pa pada. V takih primerih prodaja ni racionalna, sploh pa ne v tako kratkem obdobju.
Nisem veteran, priznam. Sem pa začel par let pred 2022.
Ampak ne vem kaj ima to z realnostjo. Tisti, ki so začeli 2022 nimajo dostopa do zgodovinskih podatkov? Si ne morejo narediti simulacij za zadnjih 100 let?
Zadnje čase je veliko situacij, kjer se položal na trgu realno izboljša, poslovni rezultati so odlični, cena delnice pa pada. V takih primerih prodaja ni racionalna, sploh pa ne v tako kratkem obdobju.
Še eden pametnjakovič, ki je verjetno na trgu od leta 2022 in misli da gredo trgi izključno gor...
Nisem veteran, priznam. Sem pa začel par let pred 2022.
Ampak ne vem kaj ima to z realnostjo. Tisti, ki so začeli 2022 nimajo dostopa do zgodovinskih podatkov? Si ne morejo narediti simulacij za zadnjih 100 let?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: iKst_ ()
1) ne držim delnice, ki konstantno pada dve leti plus in pri tem izgubi več kot polovico vrednosti. Lahko da ti kdaj rata, v splošnem pa to nikakor ni dobra strategija. To lahko recimo delaš pri ETFih pa bo načeloma zleslo gor do nominale vsaj po 20 letih (SBI) ali pa po 40 (Nikkei). Pa btw, sam donos računam od vrednosti nakupa, ne od podna, ti pa kar bodi vesel da imaš "večji potencialni donos" ;)
2) Trgovanje na borzi je 90% psiha, kako boš odreagiral ko boš v minusu na lastni meji, ti pove samo dejanska situacija, pri tem ne pomaga nobena simulacija.
2) Trgovanje na borzi je 90% psiha, kako boš odreagiral ko boš v minusu na lastni meji, ti pove samo dejanska situacija, pri tem ne pomaga nobena simulacija.
energetik, Musashi: sam imam tudi PFE in čakam na turnaround. Vmes pa pobiram dividende.
Nasploh delnica lahko dolgo let gre sideways, recimo ena druga, ki sem jo imel in zaradi strme rasti potem prodal je bil NEM.
Nasploh delnica lahko dolgo let gre sideways, recimo ena druga, ki sem jo imel in zaradi strme rasti potem prodal je bil NEM.
Ti kar, če vidiš upside večji kot če bi imel ta denar v kakšni drugi naložbi. Si pa upam stavit da bo čez 10 let bolje, če bi recimo pred letom (ne vem koliko časa si že not) prodal in znesek vložil v SP500 recimo. Vsakomur svoje. Ne vsiljujem nobenemu svoje strategije, motijo me le osebki, ki postajo izključno takrat ko jim kakšen delček portfelja fajn zrase. Samo zaradi tega sem se oglasil.
Tule imaš svoj SBI: (nastavi si od leta 2003 do december 2025 - max kolikor lahko).
https://www.ceicdata.com/en/indicator/s...
Ja, sam gor bo tole šlo v nedogled ;), saj gre že od leta 2023...
https://www.ceicdata.com/en/indicator/s...
Ja, sam gor bo tole šlo v nedogled ;), saj gre že od leta 2023...