» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
252 / 254
»»

tony1 ::

Tudi tebi gre predobro, če sanjaš o vojni.

gruntfürmich ::

tony1 je izjavil:

Tudi tebi gre predobro, če sanjaš o vojni.
zgrešil si point, kar je za človeka tvojega intelekta pričakovano.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

I ja tebi, sine.

energetik ::

kljukusa je izjavil:

Naš pokojninski sistem (in večina pokojninskih sistemov v tujini) nima prihodnosti, ker je bil zasnovan takoj po drugi svetovni vojni ob upoštevanju stalne rasti števila delovno aktivnega prebivalstva. Trenutno delovno aktivno prebivastvo vplačuje denar v sistem, ki ta isti denar deli naprej delu prebivastva, ki je trenutno v pokoju. Ne rečem, da to ni solidarno do trenutne populacije v pokoju in civilizacijsko napredno, je pa finančno nevzdržno, ker je ljudje v pokoju vsak dan več, delovno aktivnega prebivastva pa vsak dan manj. Pa da ne govorimo o tem, da prihajajo v delovno obdobje številčno šibke generacije, upokojujejo se pa baby boomer-ji, ki jih je bilo največ.

Če žliš zelo provokativen odgovor, lahko bi rekli, da je trenutni pokojninski sistem piramidna shema, ki deluje toliko časa, dokler je dovolj ljudi, ki vplačuje denar v sistem. Ko jih zmanjka, sistem propade. Pa ne, da bi me to posebej veselilo, ker sem (upam), čez polovice delovne dobe in torej bližje pokoju kot začetku delovne poti...

Ne vem, mislim, da je to eden od glavnih razlogov, da toliko ljudi vlaga v vrednostne papirje in hrani sredstva za pokoj. Če bi bili vsi mnenja, da je s sistemom vse OK, bi si po vsej verjetnosti večina raje privoščila nakup vikenda, počitnic ali česar koli tretjega kar jih osrečuje in ne zabijala časa z analizo v kaj vložiti trdo prigaran denar... Mislim, da je to tudi eden od razlogov, da večina držav vzpodbuja individualno vlaganje, ter vlaganja v drugi in tretji steber. Poleg tega države tudi zelo vzpodbujajo (začasno) priseljevanje delovne sile iz tujine, ki vplačuje v naš pokojninski sistem, iz njega pa nikoli ne bodo dobili nič.

Lahko pa, da se motim, ne bi bilo prvič.

lp
Se lahko samo strinjam. In do zloma bo verjetno prišlo le par let pred mojo penzijo, glede na smolo. Zato na državno penzijo ne računam več. Problem je samo, ker še vedno plačujem trenutnim penzionistom. Če bi vse to dobival na TRR, bi ob stalnem vlaganju v SP500 šel lahko v penzijo tam okoli svojega 50. leta oz. bi si privoščil bistveno več kot zdaj, pa delal recimo do 57. leta.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

LeQuack ::

Zato se pa trenutnim starim generacijam tako smeji, ker vedo kako dobro so nategnil delovne generacije in sploh mlade.
Quack !

J.McLane ::

Tudi v primeru S&P bo ta imel vrednost samo toliko kot jo bo nekdo pripravljen plačat in v scenariju ko delovnega prebivalstva nebi bilo dovolj za kritje penzij, verjemi da tudi ne bo dovolj denarja, da bi S&P držali na solidnih nivojih za penzijo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

J.McLane je izjavil:

Tudi v primeru S&P bo ta imel vrednost samo toliko kot jo bo nekdo pripravljen plačat in v scenariju ko delovnega prebivalstva nebi bilo dovolj za kritje penzij, verjemi da tudi ne bo dovolj denarja, da bi S&P držali na solidnih nivojih za penzijo.
In zakaj misliš, da SP500 gor drži delovno prebivalstvo v USA, kljub temu da ne krijejo penzij starejšim? Ali kaj si hotel povedat.

Sicer pa malo popravka - če bi znesek, ki ga v PIZ vplačujeva jaz in delodajalec vlagal v naložbo s konzervativnimi 8 % CAGR pred inflacijo, bi šel v "lean" penzijo lahko že pri nekje 45. letih. Tako presneto veliko plačujemo tisti v srednjem razredu za piramidni ZPIZ.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

prozac ::

Je kdo videl, da lahko na Trade Republic po novem vložiš denar tudi v Private Markets (preko Apollo ali EQT)? Ne vem ali sem razumel prav - vložiš za 10 let po 12% p.a.?
Kdo mogoče ve iz prve roke kako gre potem postopek na FURSu?

Gregor P ::

LeQuack je izjavil:

Zato se pa trenutnim starim generacijam tako smeji, ker vedo kako dobro so nategnil delovne generacije in sploh mlade.

... brez skrbi, da tudi mladi ravnokar delajo na ustrezni proti-rešitvi>:D:P

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

prozac je izjavil:

Je kdo videl, da lahko na Trade Republic po novem vložiš denar tudi v Private Markets (preko Apollo ali EQT)? Ne vem ali sem razumel prav - vložiš za 10 let po 12% p.a.?
Kdo mogoče ve iz prve roke kako gre potem postopek na FURSu?

Kaj so Private Markets in ali ima s tem kdo izkušnje že od prej?

prozac ::

ja, tudi jaz rabim mnenje koga bolj izkušenega kot chatGPT

Katsuo ::

Imaš različne : private equity (vlagajo v firme), private credit (posojajo denar), private real estate (to trži price nas recimo alfi re), private infrastructure... Lahko imaš accumulating Ali pa distributing. Obdavčeno je enako kot etf recimo. 12% donos je predviden in ne garantiran, komot izgubiš tudi vse. Do pred leta ali dveh kot privatna oseba nisi mogel v to vlagati, vlagajo v to pa že leta univerze, pokojninski skladi in drugi. Traderepublic vidim da trži private equity. To vlagajo v firme, startupe izven borze in jih po letih flipajo. Si pa kot vlagatelj omejen z izplačili. Tipično imajo dve leti soft lock (penali Če greš ven) in pa iztopiš lahko le vsake 3 mesece. Tipično je omejitev tudi da v primeru da želi izstopiti hkrati več kot 5% vseh vlagatelje lahko dobiš v tistem trimesečju le 5% ven. Sami ti predlagajo da je to naložba za 10 let plus.

Tnx.

redtech ::

@tony1

Private Equity Industry Looking for Bag Holders for Their Illiquid Assets.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

tale je sicer ultimativni goldbug ampak kakšen point pa ima. Sam sicer ne bi bil tako nastrojen proti private equity, predvsem infrastucture je kar ok glede risk/yield razmerja imo. Če se odloča o tem bi sam poslušal še kakšnega drugega, mislim da je imel reuters prejšnji teden eno oddajo, je bilo na spotify.

V smislu, da bodo institucije dobile likvidnost za svoj izhod in nevarnost za male vlagatelje, ki so premalo sofisticirani za to.

Prej je bil gov-bond trader (20 let) in je nekje po letu 2000 začel z gold/silver stack-om :).

Nima pa prav nobenih indicov (razen seveda nakladanja o nekih njegovih prijateljev, ki ne morejo ven v februarju, executive order za 401 je pa od avgusta ;)) da institucionalni vlagatelji želijo ven in ne morejo... Tako da ja, lahko da bo imel prav, ampak na takšnele enostranske vlagatelje kot je tale že leta, sam gledam malo postrani, je zelo podoben Petru Schiffu...

musicfreak ::

katero delnico se je za kupit da bo sla gor enih 5 procentov do novega leta?

danes lep dan za google

probi Teslo, mogoče bo Musk še enkrat naredil tole: sposodil si je 1milijardo , kupil za 1milijardo delnic ter si povečal premoženje v Tesli za 27milijard. ;)

Katsuo je izjavil:

probi Teslo, mogoče bo Musk še enkrat naredil tole: sposodil si je 1milijardo , kupil za 1milijardo delnic ter si povečal premoženje v Tesli za 27milijard. ;)

Car. Po moje mu ni všeč da ga je Oracle CEO prehitel kot najbogatejši zemljan.
Quack !

musicfreak je izjavil:

danes lep dan za google
PFE.
vires in numeris

Kako veš da je S&P zelen? Ker musicfreak sprašuje po več rizika.
Quack !

delavec44 ::

LeQuack je izjavil:

Kako veš da je S&P zelen? Ker musicfreak sprašuje po več rizika.

Daj ga že v Krko spravi, pa bo mir.

gen Maister ::

energetik je izjavil:

J.McLane je izjavil:

In zakaj misliš, da SP500 gor drži delovno prebivalstvo v USA, kljub temu da ne krijejo penzij starejšim? Ali kaj si hotel povedat.

Sicer pa malo popravka - če bi znesek, ki ga v PIZ vplačujeva jaz in delodajalec vlagal v naložbo s konzervativnimi 8 % CAGR pred inflacijo, bi šel v "lean" penzijo lahko že pri nekje 45. letih. Tako presneto veliko plačujemo tisti v srednjem razredu za piramidni ZPIZ.

:))

Znaš računati!??? :O Si doktor!?? Imaš 5 ali 6k bruto plače!?? No, pa saj ni potrebno, da si zdravnik! Imajo tudi IT v marsikaterem podjetju tako plačo. Ne pa v povprečnem...

Naj probam razložiti, kaj ti je hotel povedati. ;) Morda ti je hotel povedati, da tudi če imaš nadpovprečno plačo, ni nujno, da boš imel dobro penzijo, pa tudi če znaš celo dobro računati (in ocenjevati)!
Ker tudi ameriški indek imasvoja pravila, ki se lahko spreminjajo in prirejajo, po potrebi!
In če strmoglavi, ali pa ne bo več dosegal niti povprečne rasti se ne bo samo tebi, ampak še marsikomu načrt izjalovil! ;)

In finančni sektor je tako velik in pomemben za ameriko (in očitno ves svet), kot je npr pomembna Krka za slovensko borzo! Več kot polovico pade nanjo!! In če jo odprodamo, bo na Lj borzi bolj suša...

Povsem podobno se ahko zgodi z ameriškimi indeksi. Kitajci prihajajo! ;)

Ne vem, kako naj vam zadevo še sploh razložim!??

energetik je izjavil:

musicfreak je izjavil:

danes lep dan za google
PFE.

:O

Pa KDAJ vam bo sploh jasno, da delnica ki pade, ni nujno, da se (sploh) pobere!??

musicfreak je izjavil:

danes lep dan za google

Imaš posebne potrebe!??

Samo prašam.

Zgodovina sprememb…

Katsuo je izjavil:

Imaš različne : private equity (vlagajo v firme), private credit (posojajo denar), private real estate (to trži price nas recimo alfi re), private infrastructure... Lahko imaš accumulating Ali pa distributing. Obdavčeno je enako kot etf recimo. 12% donos je predviden in ne garantiran, komot izgubiš tudi vse. Do pred leta ali dveh kot privatna oseba nisi mogel v to vlagati, vlagajo v to pa že leta univerze, pokojninski skladi in drugi. Traderepublic vidim da trži private equity. To vlagajo v firme, startupe izven borze in jih po letih flipajo. Si pa kot vlagatelj omejen z izplačili. Tipično imajo dve leti soft lock (penali Če greš ven) in pa iztopiš lahko le vsake 3 mesece. Tipično je omejitev tudi da v primeru da želi izstopiti hkrati več kot 5% vseh vlagatelje lahko dobiš v tistem trimesečju le 5% ven. Sami ti predlagajo da je to naložba za 10 let plus.

Hvla za tale pojasnila!!
Misliš, da ih razumejo!?? :))
No, če bo/bi prišlo do "zloma" so oni zavarovani, ti pa dejansko ujet in prepuščen borznemu indeksu, še bolje trgu.

Jaz jim raje predlagam, da preden vstopijo, naj gredo na rafting po Soči, pa če jim bo všeč in imajo avanturistično žilico in kanček zaupanja vase, laho vložiji nekaj sredstev v te sklade.

LeQuack je izjavil:

Starim generacijam se smeji!??
Seniorska generacija, predvojna, ima, je imela še kar dobre pokojnine, bejbibumbarji že veliko manj in stanje se bo slabšalo....
Sanja se ti ne, kakšna revščina je bila po vojni!

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

Okapi je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

gen Maister je izjavil:

In vojne nikoli več! Vojna je zadnja izbira!!

a veš da sem zadnje pol leta spremenil mnenje...
da v evropi (in morda na celem svetu) dejansko potrebujemo vojno, da očistimo glavo neumnosti in se vrnemo k bistvu življenja. ker sem prepričan da se nam dogaja točno tole: Behavioral sink @ Wikipedia

V 2. svetovni vojni so svet očistili neumnosti nacizma in fašizma. In neumnosti kolaboracije s fašisti in nacisti. Jaz še vedno upam, da je kakšen bolj "woke" način čiščenja teh neumnosti kot nova vojna.
fora je v tem, da generacijam dandanes gre predobro, zato pa civilizacija propada ker ne vidijo več smisla življenja.
se ti zdi da ima evropa ali pa druge bogate države kakšno prihodnost? v bogatih zalivskih kraljevinah vsi na antidepresivih, ker so polni denarja in ne vidijo več smisla v življenju.
in vojna spuca takšne neumnosti. morda se celo vojna porodi iz ljubega miru, ker se najde dovolj naveličanih ljudi.
predobro nam gre, to je glavni problem.

Ne! Slabo, pomanjklivo so vzgojeni, razvajeni do amena! Da jim gre predobro, to je pač tako, relativno, iz našega stališča recimo. Ni se jim bilo potrebno truditi, marsikaj se jim zdi (preveč) samoumevno.. .

Kva to dela uran, samo danes +8% 8-O
Kmalu mi bo povozil profit iz SPPW, pa ga imam 3x manj vložka.
vires in numeris

musicfreak ::

evo spet vse leti dol, 0,70 ze minusa s&p 500 :( vse kar v par dnevih pridobis se v trenutku povrne v prah...

SSRM
(Collar)
Buy Jan26 18 Put $0,90
Sell Jan26 30 Call $0,70 (covered).

Ali kdo uporablja opcije? Dilema, če prodam pozicijo plačam strošek davka ali pa namesto tega stroška vzdržujem pozicijo z minimalno ali nično premijo. Pozicija ostane zavarovana pred padcem in še vedno +30% rasti pred call-om.

redtech je izjavil:

Nikoli ne pozabi:
https://tradingeconomics.com/commodity/...
Jajca vs. uran? 8-O
vires in numeris

Ne, na splošno prosti padi pri surovinah.

redtech je izjavil:

Nikoli ne pozabi:

V Sloveniji nismo dobili te novice, ker so jajca na ATH. Ducat jajc pod 5€ težko dobiš, in še vsak dan dražja so.
Quack !

GregiB ::

... dollar pa še kar tone
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Nazadnje je bilo toliko prometa s Krko v dneh po ruskem napadu na Ukrajino
- Prometa s Krko danes 14-krat toliko kot z drugo najprometnejšo delnico na Ljubljanski borzi
- Delnica Krke se je podražila za skoraj dva odstotka

https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

LeQuack je izjavil:

redtech je izjavil:

Nikoli ne pozabi:

V Sloveniji nismo dobili te novice, ker so jajca na ATH. Ducat jajc pod 5€ težko dobiš, in še vsak dan dražja so.

Kaj pa ti bluziš. 10 jajc je 2€, s kuponom pa 1,5€.

Ja veš da, potem pa imajo v trgovinah napačne cene in jim ni noben povedal tvojih cen. Za 2EUR dobiš samo mogoče budget Spar in Meercator znamke.

https://www.spar.si/online/c/S2-3/
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

LeQuack je izjavil:

Ja veš da, potem pa imajo v trgovinah napačne cene in jim ni noben povedal tvojih cen. Za 2EUR dobiš samo mogoče budget Spar in Meercator znamke.

https://www.spar.si/online/c/S2-3/

https://www.lidl.si/p/nase-nam-pase-sve...

0,16€ po komadu, L velikost.

gleda se seveda ceno najboljših bio jajc. ali pa domače na tržnici.

black ice ::

Kaj je kriterij za najboljsa bio jajca? Cena? :>

gruntfürmich je izjavil:

Ker vsi vemo, da če na škatli piše, je pa sigurno res. Imam tudi domača jaca iz proste reje pri tašči (jih je pa premalo za naše potrebe), pa osebno ne opazim prevelike razlike. Isto pri mleku.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ker vsi vemo, da če na škatli piše, je pa sigurno res.

torej ti zagovarjaš nasprotno trditev: vse kar piše na škatli je laž.
kje ti živiš...;((

J.McLane ::

oz. da itak veš po okusu, kakšna je kvaliteta...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

gruntfürmich je izjavil:

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ker vsi vemo, da če na škatli piše, je pa sigurno res.

torej ti zagovarjaš nasprotno trditev: vse kar piše na škatli je laž.
kje ti živiš...;((

Če svet vidiš črnobelo, potem lahko tako napačno sklepaš.

BlaY0 ::

Hmm, a kotira na NASDAQ-u kakšen jajčar, ki je trenutno "poceni" pa se zanj že zdaj ve, da bo v enem letu "zrasel" za vsaj 200%. Se priporočam...

PS: Pejte se jajcat kam drugam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Če bi to od tu to zagotovo vedel, verjetno ne bi tu več pisal. Ali pa bi pisal nekje s plaže na privat otoku 8-)
vires in numeris

black ice je izjavil:

Kaj je kriterij za najboljsa bio jajca? Cena? :>

NO, ker smo že "jajcih" in "najboljših bio jajcih", ti bom povedal tole! Ker, ni ta tema samo o delnicah! Potrebno se je NAUČITI in ZNATI RAZMIŠLJATI!! Šele tisti, ki to zna in ve kako, ta je verjetno tudi dober vlagatelj in investitor! ;)

Imaš jajca iz npr. Lidla ali Merkatorja, potem imaš domača jajca, ki jih kupiš od kmeta na tržnici, ta so trenutno 4€ za 10 kom in imaš pašna jajca, ki staneji 5€! 8-) Ta pašna jajca pomeni, da se kure pasejo zunaj, na travniku in se ne krmijo. Zdaj, ali je to res in ali kmet res pase kure, kot trdi, to naj vsak sam presodi! 8-)
Ko smo še hodili k staremu očetu, pravzaprav ga takrat ni bilo več na kmetiji, preselil se je k hčerki v bliznje mesto in je potem ona skrbela zanj.... Torej, prišlu smo k stricu, ki je prevzel kmetijo in tista jajca so bila kr neki! Še meni, pa sem bil mestni otrok, je bilo jasno, da to ni nekaj v redu! Potem sem videl, da zvečer kurnika in kur ne odpirajo, za kakšni uro pred večerom, kot so to delali včasih. Ponudil sem se, da to lagko delam in skrbim jaz. In so mi dovolili. Kakšno uro pred večerom sem odprl kurnik, da so se šle kura past po okolici in se najesti s kakšnimi žuželkami, kobilicami in vsem ostalim, kar jim je teknilo. Kvaliteta jajc se je v parih dneh dvignila vsaj za 2, če že ne 3 kvalitetne razrede! To se je videlo že po barvi lupine, ne samo po njihovi velikosti! ;)
Toliko o jajcih!

Kar je za mene pomembno, je da kupujem domačo robo, pa četudi je nekiliko dražja, ker od tega živi in ima delo tudi sosed! In plačuje tudi davke, kar tudi ni zanemarljivo. Tudi v raznih trgivinah, verigah, vedno pogledam izvor izdelka! Saj ne, da ne kupim kaj iz Španije, Italije, Srbije ali celo Maroka! Samo vedeti hočem, od kod je izvor, preden ga kupim... In prednost dajem domačim izdelkom, če se le da. Ker to vrti in poganja tudi domačo ekonomijo in oskrbo!

Powell live stream

Quack !

Malidelničar ::

Drgač obstajajo so tudi delnice rejcev, ki se ukvarjajo z baterijsko rejo kokoši nesnic. 8-)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Koliko od te cene v trgovini gre pa kmetu?
Quack !
««
252 / 254
»»