» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
207 / 208
»»

LeQuack ::

Evo še alternativa SBI, sicer precej slabša ker ne raste tako hitro in je več rizika. Nemčija in orožarska industrija.

Napoved: Rast nemških delnic se bo nadaljevala
https://si.bloombergadria.com/financni-...
Quack !

Bo pa zanimivo videti, če bodo vlagatelji reagirali na vdor v Telekom Slovenije danes. Jaz bi rekel da ne, ker vlagatelje zanima samo koliko gre delnica gor dnevno, ampak pustimo se presenetiti.
https://www.finance.si/kibernetska-varn...
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

gruntfürmich ::

LeQuack je izjavil:

Ne da se ustavit tega bika, kot predvideno gremo na nivo ATH iz 2007

:))
dnevna doza smeha polna skleda :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sparkxl ::

musicfreak je izjavil:

Evo Trump napovedal nove carine na avte iz evrope in S&P500 ze strmogljava potem ko se je cel dan lepo drzal... upam da bo vsaj Nvidia danes z rezultati za kak procent dvignila zadeve za kak dan potem pa grem ven z nulo. Nimam jaz zivcev za te delnice. Vec bi zasluzil z obresmi na banki kot sem v 4 mesecih z S&P500, da ne govorim o tem koliko zivcev sem izgubil z spremljam vsak dan, skoraj vsako uro tega.

Če ti to gledaš vsak dan, vsako uro in si grizeš nohte, potem ta igra res ni za tebe, kar smo že dolgo nazaj ugotovili.

Jaz lani recimo nisem gledal pol leta, ker sem se malo distanciral od tega. Na začetku leta sem našopal not kar nekaj € in junija vgasnil. Veš kaj sem zamudil vmes? Epski 20% padec. Si predstavljaš kaj bi mi delalo, da bi ta padec opazoval vsako uro? Prodal bi po enem tednu. No potem se je pobralo in sem bil na koncu leta v lepem plusu. Čisto možno da bom letos isto naredil

Caracas ::

Bluefish, tega moderiranja pa res ne zastopim. LeQuack trola tako očitno da bolj ne more in to počne vsakodnevno, pobrišeš pa mene, ki na to opozori, njegovo trolanje pa pustiš??? Way to go...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

MisterR ::

Mogoče pa se je prodal in dobiva provizijo od Ilirike in podobnih da se hajpa SBI tako kot quack

Bodte sam veseli da imamo Goloba na oblasti, pod katerim delnice tako divje rastejo.
Quack !

mikhaair ::

Torej preko edavkov in davkomata sem naložil datoteko. Mi pa naredi le dividende, trgovanje ni razvidno.
Kako lahko to vpišem ročno?

"Delnice evropskih avtomobilskih proizvajalcev po napovedi carin navzdol; Ferrari -7,72%, BMW -2,44%
Delnice nekaterih največjih evropskih avtomobilskih proizvajalcev so po Trumpovi napovedi 25-odstotnih carin na uvoz avtomobilov in drugih stvari iz Evropske unije, danes upadle, poroča Reuters."
https://live.finance.si/delnice-evropsk...

Medtem pa na neustavljivem Slovenskem trgu.
"Delnica Krke prvič čez mejo 170 evrov
Krka je tekom današnjega trgovanja na ljubljanski borzi (ob 12.50) dosegla novo rekordno vrednost pri 170,5 evra za lot (+1,49%)."
https://live.finance.si/delnica-krke-pr...
Quack !

plavi69 ::

SBI gre v nebo, razlogov je seveda več (rezultati podjetij, lastni odkupi delnic, ...). Vendar kar gre gor bo prej ali slej tudi šlo dol in mora. Za dolgoročne vlagatelje je pa itak vseeno, potrebno je ohraniti le mirno kri.

GregiB ::

plavi69 je izjavil:

Vendar kar gre gor bo prej ali slej tudi šlo dol in mora.

Care to elaborate...? OK, volatilnost razumem... ampak zakaj bi npr. morala KRKG dol, ker je šla... gor? Verjameš, da bo še kdaj 140€, kot je bila pred mesecem dni in če da... zakaj?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Okapi ::

GregiB je izjavil:

plavi69 je izjavil:

Care to elaborate...? OK, volatilnost razumem... ampak zakaj bi npr. morala KRKG dol, ker je šla... gor? Verjameš, da bo še kdaj 140€, kot je bila pred mesecem dni in če da... zakaj?

Veliko je razlogov za padec vrednosti delnic.
Recimo julija po izplačilu dividend bo v nekaj dneh padlo za nekje do 10%. Če bo avgusta, po tem padcu, še 170 evrov, bo kar dobro. Vse kar bo več pa odlično.

Drugače pa - če Rusi zaplenijo tovarno, bo šla delnica sigurno za vsaj 20-30% dol.
Če Krko doleti kakšna velika tožba, zaradi kršenja patentnih pravic, ali zaradi kakšnega nevarnega zdravila, bo tudi slabo vplivalo na delnice. Ali pa požar v tovarni, potres. Pa seveda splošna gospodarska kriza, kot je bila 2008.

20% ali večja letna rast sigurno ne more trajati dolgo. Že 10% + dividende na dolgi rok je čudovita naložba. Lahko pa po čudežu odkrijejo kakšno revolucionarno zdravilo, potem gre pa lahko do 1000+ evrov;)

Matejjjjj ::

Drži se raje športne napovedi, tole ti ne gre..

Saj ti ne bo težko napisati, kje sem se zmotil, ne?

Kdor je v tem borznem cirkusu že nekaj časa ve da so korekcije nekaj normalnega in zdrave za finančne trge.

A med korekcijami in dolgoročnimi trendi ločiš?

Če govorim o korekciji mislim korekcijo.

Ampak zakaj bi prišlo do korekcije, trend je navzgor in ni nekih slabih novic, tako da je realno da raste lepo naprej, in to se tudi dogaja.
Quack !

plavi69 je izjavil:

Za dolgoročne vlagatelje je pa itak vseeno, potrebno je ohraniti le mirno kri.

dolgoročne v SBI?:))

Preden doktorirate iz slovenskega indexa, dajte malo zoom out in poglejte širšo sliko. Več ali manj vsi eu indexi so gor 15-30%. Naš samo sledi trendu in nima čisto nobene veze s poslovanjem posameznih podjetij letos

LeQuack je izjavil:

Ampak zakaj bi prišlo do korekcije, trend je navzgor in ni nekih slabih novic, tako da je realno da raste lepo naprej, in to se tudi dogaja.

Te "korekcije", kot jim pravijo, nimajo v bistvu nič s samim poslovanjem podjetja, ampak so posledica človeške psihologije v povezavi s špekulativnim vlaganjem. Vlagatelji se na neki točki rasti začno spraševati, ali je morda vrh že dosežen in je torej čas za prodajo. Ko se jih v nekem časovnem obdobju sočasno več odloči, da je čas za prodajo, to sproži val prodaj in temu potem rečejo "korekcija". Čeprav nima nič skupnega s tem, ali je vrednost res "previsoka" in jo je treba "popravit".

Pač posledica tega, da večina delnic ne kupuje, ker bi bili radi solastniki podjetja. Če si delnico predstavljaš kot solastništvo podjetja, in v podjetje vložiš, ker meniš, da dobro in dobičkonosno posluje, ne boš kar prodajal (in kupoval druge delnice). Tako kot mizar ne bo danes prodal delavnice, ker je imel prejšnji mesec malo manj strank od povprečja, in kupil neko drugo delavnico.

Spura ::

MikeRotsch mora bit zelo zadovoljen da je sel iz Palantirja ko je. Ta overpriced stock pada in bo se padel. Teslo sem hotel shortat nad 500, ampak ni nikoli prisla do tja, skoda, ker bi imel lep profit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

Koliko spremljan dogajanje, gre nekako tako: smart money je že spokal ven iz balona en čas nazaj. Dumb money pa je še naprej not šopal yolo style. Od kitajskega črnega laboda naprej pa tudi dumb money paničari. In panika povzroča večjo paniko.

Če je res kar po internetu piše, namreč da deepseek in vse kar pride za njim lahko res laufa na poceni kitajskih čipih, je nvdia rip. Zakaj bi kupovali precenjene čipe, če pa so poceni kitajski dovolj dobri?

bomo videli.
drugače pa je spet razlika ali je korekcija ali pa pok balona...

Po nekih normalnih metrikah je balon. Ampak danes nič več ni normalno. Lahko pride Trump jutri in naprinta 1 triljon in gremo v stratosfero

Sparkxl je izjavil:

Po nekih normalnih metrikah je balon. Ampak danes nič več ni normalno. Lahko pride Trump jutri in naprinta 1 triljon in gremo v stratosfero

Zato pa kupiš SBI, kjer ni Trumpa in ni takih korekcij kot na Ameriških borzah. Poglej zadnje čase, Trump reče carine in padejo US in včasih tudi Evropske borze tudi par procentov, ampak naša borza ostaja stabilno rastoča.
Quack !

Spura ::

Ne tolk sanjat o tem deepseeku, nepomembna zgodba, relevantna samo za semiconductors market. Market pada, ker se napoveduje zmanjsevanje drzavne potrosnje, odpuscanje ljudi, in pa tarife.

Imas verizni efekt. Trump bo odpustil 200k+ zaposlenih in pa skenslal kup projektov, to pomeni da veliko ljudi ne bo imelo denarja za bare, avte, nove cunje, itd. Potem bodo te discretionary spending firme zacele odpuscat, in bo se vec ljudi brez denarja za potrosnjo itd.... mislim da je okoli 14% BDP samo government spending, americani so imeli tako visoko rast BDP zadnjih 5 let tudi na podlagi ogromnega povecanja drzavnega dolga (t.j. zadnjih 5 let je drzava veliko trosila). Tarife bodo pa podrazile potrosnjo za double whammy. Poleg tega se to dogaja, ko je market zelo overpriced. Jasno da bo slo dol.

GregiB ::

Okapi je izjavil:

GregiB je izjavil:

plavi69 je izjavil:

Veliko je razlogov za padec vrednosti delnic.
Recimo julija po izplačilu dividend bo

Očitno se nisva razumela... Da prihaja na borzi do volatilnosti, korekcij, reakcij na nepredvidene (ali predvidene) dogodke, je jasno. A vehementno trditi "What goes up must go down" pač ni na mestu. Zato spet sprašujem... Če je bila KRKG pred 2 mesecema na nivoju 140€, zakaj (po trditvah plaviu69) MORA pasti nazaj na 140€???
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Spura je izjavil:

Ne tolk sanjat o tem deepseeku, nepomembna zgodba, relevantna samo za semiconductors market. Market pada, ker se napoveduje zmanjsevanje drzavne potrosnje, odpuscanje ljudi, in pa tarife.

Imas verizni efekt. Trump bo odpustil 200k+ zaposlenih in pa skenslal kup projektov, to pomeni da veliko ljudi ne bo imelo denarja za bare, avte, nove cunje, itd. Potem bodo te discretionary spending firme zacele odpuscat, in bo se vec ljudi brez denarja za potrosnjo itd.... mislim da je okoli 14% BDP samo government spending, americani so imeli tako visoko rast BDP zadnjih 5 let tudi na podlagi ogromnega povecanja drzavnega dolga (t.j. zadnjih 5 let je drzava veliko trosila). Tarife bodo pa podrazile potrosnjo za double whammy. Poleg tega se to dogaja, ko je market zelo overpriced. Jasno da bo slo dol.

To je samo teorija. Poglej si nemčijo. Imajo skoraj vse to kar ti naštevaš, pa gre dax nemoteno ko raketa gor

Tako je, dejansko edina stvar ki vpliva na trge je FOMO, ne pa neki random ekonomski dogodki.
Quack !

Zgodovina sprememb…

Pa da ne bomo samo o trgih. A ste oddali FURSu poročilo za davke?

Jaz ko sem tam izpolnjeval sem videl, da tisti njihov informativni izračun kar dosti izgub sploh ne upošteva, zaradi tistega kao wash sale pravila (pravilo navidezne odsvojitve). A je ta njihov informativni izračun na edavki dejansko natančen, ker se mi zdi da določene stvari bi morali priznati ampak jih ne, po tistem njihovem algoritmu. Npr. primer imaš DCA kjer vsak teden kupiš po nekaj delnic, in na koncu vse prodaš z izgubo recimo. Glede na zakon bi pričakoval da bi morala biti priznana, ampak njihov informativni izračun pravi da ne, zato ker je bil zadnji nakup opravljen v roku +-30 dni od prodaje?

Recimo za ZDA sem bral, da čeprav imajo ta wash sale rule tudi tam, to ne pomeni da neka izguba pri njih kar izgine, ampak jo vseeno lahko preneseš na prihodnje nakupe delnic. Torej pri njih ti država ne ukrade denarja, pri nas pa je zelo možno da na koncu plačaš več davka, kot pa si imel zaslužka, ali pa si imel celo izgubo in moraš plačati davek na profit? Kaj je logika tu, a je to enostavno samo komunizem efekt ali kaj drugega?
Quack !

Zgodovina sprememb…

Recimo tule sem našel sodni primer iz par let nazaj, ko je nekdo tožil FURS, ker mu niso priznali kar 130k EUR izgube, in tožba seveda ni uspela. Imel je 64k EUR profita in 130k EUR izgube, ampak FURS mu teh 120k ni priznal zaradi navidezne odsvojitve, tako da so na koncu rekli da je imel 64k EUR profita in mu zaračunali 12k EUR davka za plačati. WTF? Se pravi država enostavno reče vidimo da nisi nič zaslužil z delnicami, ampak mi ti bomo vseeno pobrali 12k na tvoj neobstoječ profit. A se samo meni zdi to čisto nelogično

https://www.sodnapraksa.si/?q=id:201508...
Quack !

Samo tebi ja. Sicer pa tisti informativni ni natančen glede wash sale rula. Imaš na FURS strani primere, kaj wash sale rule je in kaj ne. Tvoj primer ti prizna izgubo.

P.s.: Pa nehaj trolat glede SBI, ko se normalno pogovarjaš si čist drugačen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

GregiB je izjavil:

Očitno se nisva razumela... Da prihaja na borzi do volatilnosti, korekcij, reakcij na nepredvidene (ali predvidene) dogodke, je jasno. A vehementno trditi "What goes up must go down" pač ni na mestu. Zato spet sprašujem... Če je bila KRKG pred 2 mesecema na nivoju 140€, zakaj (po trditvah plaviu69) MORA pasti nazaj na 140€???

Po mojem ni bilo mišljeno tako, ampak da ne more v nedogled samo neprekinjeno rasti.

Ima pa lahko podjetje dolgoročno pozitiven trend. Recimo (vprašal sem umetno pamet) Consolidated Edison, Inc. (Con Edison) je na ameriški borzi neprekinjeno že 200 let (od 1824). Večino tega časa izplačujejo dividende in če je tvoj praprapra.. ded leta 1824 kupil delnice tega podjetja in si jih podedoval, je njihova resnična vrednost (se pravi upoštevaje inflacijo) sedaj večja, kot je bila takrat. Če bi tvoji predniki vseh teh 200 let z dividendami kupovali nove delnice, pa še toliko bolj.

Se pravi bi lahko rekli, da je delnica tega podjetja 200 let samo rasla. Ampak seveda ni, vmes so bili tudi več let trajajoči padci in če si kupil ob nekem vrhu in moral čez nekaj let prodati, ko je bila vrednost nižja, si z investicijo v to podjetje izgubil.

Se pravi, skoraj sigurno ni podjetja na svetu, za katerega bi rekel, da si z delnico zaslužil, ne glede na to, kdaj si jo kupil in kdaj prodal. In to je bilo mišljeno (po mojem) s trditvijo, da kar gre gor, bo šlo tudi dol.

Drugače večina kolegov ki vlaga v delni in se jim vprašal, sploh ne oddaja napovedi FURS, tudi če so imeli profit od delnic. Nekateri že več let brez težav. Torej a sem jaz debil ko to oddajam? Ker tako se počutim realno, ker jaz ko oddajamo bom plačal davke, če pa ne bi pa ga ne bi rabil.
Quack !

Jaz bom kot tvoj kolega...ne bom oddal :) dobička je za par EUR in se mi ne ljubi s tem ubadat. Tudi prejšnja leta nisem.

Za dividende pa jim pošljem pdf izpisek brokerja, ker tega pa je za nekaj kEUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

No ja, meni so po enih petih letih zatežili ker v napoved nisem vključil enih preffered delnic ker je bilo takrat dvomljivo vsaj zame v zakonu. Odnesel sem jo sicer s samoprijavo in brez kazni. Sem imel to pri nemškem brokerju. Tako da podatke definitivno iz EU avtomatsko dobijo.

Caracas je izjavil:

No ja, meni so po enih petih letih zatežili ker v napoved nisem vključil enih preffered delnic ker je bilo takrat dvomljivo vsaj zame v zakonu. Odnesel sem jo sicer s samoprijavo in brez kazni. Sem imel to pri nemškem brokerju. Tako da podatke definitivno iz EU avtomatsko dobijo.

Ampak je zato ker dejansko SI oddal napoved. Če ne bi dvomim da bi kadarkoli kaj dobil. Po moje obdavčujejo samo nas ki oddamo, ostale pa pustijo, ravno zato se počutim glupo ker sploh oddajam.

Sparkxl je izjavil:

Za dividende pa jim pošljem pdf izpisek brokerja, ker tega pa je za nekaj kEUR

Kaj to pomeni, da oddaš napoved za dividende, ampak ne izpolnjuješ forme ampak samo daš prilogo?
Quack !

Zgodovina sprememb…

Pomeni to, kar sem napisal, menda že ene 10x tukaj: pošljem jim divi report od brokerja v pdf obliki in čao.

Sicer vedno s skoraj 1 mesečno zamudo in plačam penale nekaj €, ker moj levi broker komaj takrat sestavi ta report

Sparkxl je izjavil:

Pomeni to, kar sem napisal, menda že ene 10x tukaj: pošljem jim divi report od brokerja v pdf obliki in čao.

Sicer vedno s skoraj 1 mesečno zamudo in plačam penale nekaj EUR, ker moj levi broker komaj takrat sestavi ta report

A pa potem lahko to isto za delnice narediš, samo PDF pošlješ? Meni se itak zdi glupo sedaj k osem poslal, kakor vidim imaš dve izbiri:
- ne pošlješ nič in na koncu ne plačaš davka ker ne bodo šli preverjati
- pošlješ poročilo in se matraš par ur, na koncu za darilo plačaš davek

A pozna kdo koga ki dejansko ni oddal in je moral naknadno kaj plačati? Jaz ne. Tudi pri oddajanju na črno niso še nobenega dobili do sedaj, niti najbrž ne preiskujejo.
Quack !

Zgodovina sprememb…

LeQuack: sem res dvoumno oz. narobe zapisal. Takrat sploh nisem oddal napovedi, ker sem imel samo preffered delnice (bilo nekje 2009, in sem kupoval samo fixed income). Za to so me ene 5 let potem pobarali kaj je pa s tem. Tako da enega poznaš, vsaj preko neta.

"Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa je za prekršek kaznovan posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke."

Se pravi če ne oddaš plačaš 250€, če se pa zmotiš v poročanju pa tudi do 15k€. Se pravi tudi finančno se bolj splača ne oddati.
Quack !

rini ::

LeQuack je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Sicer vedno s skoraj 1 mesečno zamudo in plačam penale nekaj EUR, ker moj levi broker komaj takrat sestavi ta report

A pa potem lahko to isto za delnice narediš, samo PDF pošlješ? Meni se itak zdi glupo sedaj k osem poslal, kakor vidim imaš dve izbiri:

A pozna kdo koga ki dejansko ni oddal in je moral naknadno kaj plačati? Jaz ne. Tudi pri oddajanju na črno niso še nobenega dobili do sedaj, niti najbrž ne preiskujejo.

Jaz nikol ne oddam poročila. Že 10 let je tako in nikoli nič ne dobim.

Potem je verjetno bolje, da ne začenjaš sploh oddajat, ker te pol nimajo na radarju...Banana država...

rini je izjavil:

Saj pravim, to je očitno edini pravi način. Pa še davka ne rabiš plačati. Jaz kot simpleton pa grem pa izpolnjevati in po nepotrebnem zapravljam čas za to, plus še davek potem rabim plačati.
Quack !

rini je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

To še nič ne pove. O kakšnih dobičkih letno se pogovarjamo? 1,2,3,4 ali 5 in več mestni?

delavec44 ::

LeQuack je izjavil:

"Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa je za prekršek kaznovan posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke."

Se pravi če ne oddaš plačaš 250€, če se pa zmotiš v poročanju pa tudi do 15k€. Se pravi tudi finančno se bolj splača ne oddati.

Finančno se najbolj splača oddati. Ali misliš, da samo kazen plačaš potem, davkov in obresti pa ne?

Caracas je izjavil:

LeQuack: sem res dvoumno oz. narobe zapisal. Takrat sploh nisem oddal napovedi, ker sem imel samo preffered delnice (bilo nekje 2009, in sem kupoval samo fixed income). Za to so me ene 5 let potem pobarali kaj je pa s tem. Tako da enega poznaš, vsaj preko neta.

Samo takrat so bili drugačni časi. Verjetno vas je bilo 100 v celi državi, ki ste se šli to igro. Danes so pomoje komplet preobremenjeni, ker se še morajo ukvarjati s 5€ obresti na revolut računih in podobne neumnosti.
Naše podatke definitivno dobijo, to je 100%, druga stvar pa je kaj z njimi delajo, če sploh kaj.
Jaz igram na karto, da se jim ne ljubi z malenkostmi ukvarjat, ker so preobremenjeni

delavec44 je izjavil:

Finančno se najbolj splača oddati. Ali misliš, da samo kazen plačaš potem, davkov in obresti pa ne?

Samo če misliš da te bodo res kdaj dobili, glede na to kar jaz vidim je možnost blizu ničelna. Torej oddati finančno ni najbolj optimalno, ker moraš plačati davek.
Quack !

delavec44 ::

LeQuack je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Samo če misliš da te bodo res kdaj dobili, glede na to kar jaz vidim je možnost blizu ničelna. Torej oddati finančno ni najbolj optimalno, ker moraš plačati davek.

In če traja par let, pa tega še ne vidiš? Izmenjave so pa vsako leto boljše.
««
207 / 208
»»