» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
201 / 206
»»

rini ::

Spremljam, spremljam :)

PLTR sem kupil pri $18 in kasneje še po $8 v 2023. Že vso jutro si razbijam glavo, da nisem več delnic kupil.

Kiwix ::

Če pa bi vse skupaj padlo bi pa rekel, še dobro, da nisem investiral več :). Pač ne moreš vedeti... :)

Scaramouche3 ::

rini je izjavil:

PLTR sem kupil pri $18 in kasneje še po $8 v 2023. Že vso jutro si razbijam glavo, da nisem več delnic kupil.

To je kot da bi gledal lotto listek za nazaj in rekel moral bi igrati une tri številke pa bi bila sedmica...

Sparkxl ::

rini je izjavil:

Imam bogate izkušnje s takimi raketami. Vedno se slabo konča. Moj nasvet bi bil....prodaj polovico.

Meni je že enih par odletelo gor v zadnjih letih, potem pa strmo dol.

Zdaj imam 3 take rakete v portfoliju in danes prodajam med tretjino in polovico. Vse argentinski biseri na nyse YPF, BMA, PAM, ki sem jih kupoval 2022 in 23

MikeRotch ::

No ja. Palantir pri $8 ni bil ravno loto listek. To je bilo jasno, če si vsaj malo spremljal situacijo. Je pa še precej upsida. Do bilijonske valuacije je še 500% :)

Pri PE preko 400 si ti mnenja da je še upside? Samo 2 opcije sta tu: ali imaš jeklena jajca, ali pa se ti ne sanja kaj delaš in govoriš

Spura ::

Trenutna valuacija je cisto ok, ce jim rata naslednjih 11 let rasti enako hitro.

Mutibaric ::

Ja, taka malenkost, rasti 11 let s tole nadzvočno ;)

Spura je izjavil:

Trenutna valuacija je cisto ok, ce jim rata naslednjih 11 let rasti enako hitro.

Kaj pa če tudi oni dobijo črnega laboda, kot nvidia?

Jaz v ta "če" nebi upal porinit več kot 5%

Malidelničar ::

Kaj bi pa sploh lahko bil črni labod za Palantir??????
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

LeQuack ::

Malidelničar je izjavil:

Konec vojne v Ukrajini npr. Oni večino denarja služijo z vojaškimi pogodbami, npr. z Izraelom veliko služijo.
Quack !

rini ::

Sparkxl je izjavil:

rini je izjavil:

Imam bogate izkušnje s takimi raketami. Vedno se slabo konča. Moj nasvet bi bil....prodaj polovico.

Meni je že enih par odletelo gor v zadnjih letih, potem pa strmo dol.

Zdaj imam 3 take rakete v portfoliju in danes prodajam med tretjino in polovico. Vse argentinski biseri na nyse YPF, BMA, PAM, ki sem jih kupoval 2022 in 23

Poznam ta pobegli vlak. Nakup MRNA pri 38 in zamudil vrh prodaje pri 450, nato je sledilo 250, nato še nižje pod 100, sedaj trdno držim in se oklepam pri 38 USD. In minilo bo 5 let.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rini ()

A se je od COVID-a še kaj dogajalo z MRNA, mislim, long-term? Prej in potem se ni od njih veliko slišalo...

Spura je izjavil:

Že zadnjih par let analitiki napovedujejo, da je takšna rast nevzdržna. In potem Palantir praktično vsak kvartal preseže napovedi in "preseneti" wallstreet.

Trenutno je Palantir po tržni kapitalizaciji nekje na nivoju SAP in Salesforce... Če razumeš kaj delajo in veš kakšen je njihov track record, ti mora biti jasno, da bo podjetje vredno "malenkost" več kot glorified računovodski ali CRM.

Sicer je čisto možno, da se motim. Poročam kako se bo izšlo čez dobrih 10 let, ko cash outam za penzijo.

MikeRotch je izjavil:

Že zadnjih par let analitiki napovedujejo, da je takšna rast nevzdržna. In potem Palantir praktično vsak kvartal preseže napovedi in "preseneti" wallstreet.
To si zdej tko reku, ko da je kontinuirana rast v midcapu nek "defying the odds" moment. In ce napovedujejo zadnjih par let, to je torej vecino casa ko je stvar sploh publicly traded company, ker to so le od 2021. Se pa strinjam, da znajo visoko valuacijo drzat dolgo in zna bit dobra investicija. Poglej Teslo, cena vedno prehiteva rast precej in je ze 10 let tako in sele letos zgleda, da jih bo streznitev srecala.

Okapi ::

LeQuack je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Konec vojne v Ukrajini npr. Oni večino denarja služijo z vojaškimi pogodbami, npr. z Izraelom veliko služijo.

Črni labod je nekaj, kar se zdi nemogoče. Konec vojne v Ukrajini je pa nekaj, kar se bo 100% zgodilo (samo pač ne vemo točno kdaj).

Krka je medtem že skoraj 20% gor v enem mesecu, SBI pa blizu 16%. Ni videti da bi se ustavilo v bližnji prihodnosti.
Quack !

musicfreak ::

Spotify 10 procentov gor danes. Mi je zal da nisem kupil decembra kot sem mislil. Ce bi se mogel odlocit za dve posamicni delnici v katere bi vlozil dolgorocno sta to spotify in google.

musicfreak je izjavil:

Spotify 10 procentov gor danes. Mi je zal da nisem kupil decembra kot sem mislil. Ce bi se mogel odlocit za dve posamicni delnici v katere bi vlozil dolgorocno sta to spotify in google.

Lahko bi šla tudi dol, pri earningsih nikoli ne veš, potem bi rekel da na srečo nisi kupil. Edino kar je predvidljivo so slovenske delnice.
Quack !

krucymucy ::

Xpeng XPEV YTD +44%

Ljudje se sekirajo zakaj niso kupili vec.
Gor jih poganja namera o sodelovanju z VAG pri postavljanju hitrih polnilnic na kitajskem.
Teden za tem enaka namera o sodelovanju z BP.
Zadnjih nekaj dni pa močna januarska prodaja. +280% v primerjavi z lanskim januarjem.
Pa tudi dodali so nekaj trgov v evropi.

Kjer najdete te noname firme? A so na Nasdaq ali katerih borzah?
Quack !

Mutibaric ::

;) noname. Lol...

Vidim, da ste še vedno tech-heavy.
Lovite padajoče nože?

Benny123 ::

Ne najdem debate kaj narediti z delnicami vzajemne. Imam ene 135 EUR..

jabe ::

Kolikor gledam... Zaenkrat nic. Leta 2026 bodo za pobrat, NLB obljublja poceni trgovalni racun za tiste, ki bodo prevzeli delnice Vzajemne.

Jaz cakam na 2026. Takrat preverim, kje bido najmanjsi stroški za odpreti trgovalni racun, prevzeti delnice, prodati delnice, zapreti racun...

Add1
Ce Revolut ali N26 (wishful thinking) dodata te delnice, jih morebiti obdržim

Add2
Moj ima trgovalni racun na Iliriki. Ce urediva pooblastilo - torej, da mene pooblašča za ta racun, ali lahko preusmerim te delnice tja?

mat xxl ::

Kaj se z Krko dogaja, da tako noro raste? Vemo, da je uspešna in vse samo Finance so se razpisale, kako visoko je, potem v ponedeljek pade eno malo, ja danes pa nazaj +3,14% na 164 eur .

Je kje dostopna lista top prvih 100 najvecjih delničarjev ?

gruntfürmich ::

Benny123 je izjavil:

saj nimaš izbire kaj boš naredil. vzeti jih moraš, in upat da bo čimprej tista nacionalna brezplačna shema za delnice sprejeta, da ne boš plačeval par 10€ za odprtje in vodenje računa.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tony1 ::

Ni šanš, da bi jih že prej prodal fizični osebi, kot so sumljivci davno tega hodili od hiše do hiše in kupovali certifikate po 100 DEM?

denabiker ::

Meni se zdi vsa ta situacija malo čudna, vse divja gor, delnice, kripto, zlato,...po drugi strani pa poslušaš o težavah v močnih podjetjih, pa avto industriji baje ful težave, pa z neprodanimi avti po Nemčiji, da je vse polno na parkiriščih novih vozil, pa preko luže neke slike polno Tesl neprodanih itd. itd. Pa ko se je toliko milijard zmetalo v Ukrajino, pa sedaj spet poročajo kao Nemčija je v finančni krizi itd. itd.

Jaz se bojim, da bo kmalu usekalo.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/s-pr...

evo, so malo obrazložili:

S prevzemom se ne mudi, strokovnjaki svetujejo čakanje

Za vse, ki trgovalni račun, na katerega lahko prevzamejo delnice, že imajo, vse skupaj ni nikakršna težava. Za ljudi, ki takšnega računa nimajo, pa se stvari rahlo zakomplicirajo, saj morajo, da bi delnice lahko prevzeli, trgovalni račun šele odpreti. Pa to ni le logistično-birokratska težava, pač pa tudi finančna, saj trgovalni račun s seboj prinaša določene stroške, ki se bodo zajedali v vrednost prevzetih delnic. Če je delnic premalo, je izkupiček potencialno lahko tudi negativen, zato se vsem, ki so pod 120 evri, svetuje, naj vzamejo denar.

"Vsi naj vzamejo denar. Zakaj? Ker gre za zelo majhen znesek, za katerega moramo odpreti trgovalni račun. Delnice bodo kotirale šele naslednje leto, gre za kupovanje posameznih delnic, ki jih običajno navadnemu vlagatelju odsvetujemo," je komentiral upravljavec osebnega premoženja Vezovišek in dodal, da vodenje računa stane približno 30 evrov na leto, zato je "absurdno" odpirati račun za na primer 100 evrov delnic.

Vsem, ki bodo nad 120 evri in bodo dobili delnice, Vezovišek svetuje čakanje. "Ni nujno, da delnice prevzamejo. Absurdno se sliši, a kar nekaj naših strank razmišlja o tem," je pojasnil, da je vse odvisno od gibanja tečaja vrednosti delnic, ko se bo začelo trgovanje. Če bo vrednost zelo padla, prevzem morda sploh ne bo smiseln, saj lahko stroški presežejo vrednost delnic. "Svetujem, da počakajo, imajo dve leti časa, in opazujejo, kaj bo s ceno delnice na borzi," je bil konkreten.

Za MMC so na ministrstvu za finance potrdili, da preučujejo možnost, da bi zakon o individualnih naložbenih računih omogočal neposredni prenos delnic Vzajemne na INR. "V tem trenutku je še preuranjeno napovedovati, kakšni bodo stroški v povezavi z INR-jem, računamo pa na to, da bodo ponudniki INR-ja upoštevali specifiko teh računov in novo poslovno priložnost za njih tudi pri določanju stroškov," so pojasnili.

izgleda da je bil prvotni plan nategnit državljane z odpiranjem računov in ne defakto prenos na INR...;((

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

On svetuje da čakajo, da vrednost pade. Jih bodo ostali lahko prej prodali po višji :D

Zgodovina sprememb…

denabiker je izjavil:

Meni se zdi vsa ta situacija malo čudna, vse divja gor, delnice, kripto, zlato,...po drugi strani pa poslušaš o težavah v močnih podjetjih, pa avto industriji baje ful težave, pa z neprodanimi avti po Nemčiji, da je vse polno na parkiriščih novih vozil, pa preko luže neke slike polno Tesl neprodanih itd. itd. Pa ko se je toliko milijard zmetalo v Ukrajino, pa sedaj spet poročajo kao Nemčija je v finančni krizi itd. itd.

Jaz se bojim, da bo kmalu usekalo.

Niti ni čudna, je dokaj normalno da je trg dolgo časa iracionalen in nepovezan z realnostjo. Najbolj bizarno je v Nemčiji. Gospodarstvo strmo dol...dax strmo gor.

Jaz se že več kot pol leta orientiran po starem oraklu iz omahe. Deda ve kaj dela. Prodaja malo po malo že en čas in horda keš za poceni nakupe.
Edino kar sem kupil v tem času je čajna tech, ki je res na tleh glede vrednotenja in malo btc.

Btw. koliko ste lani naredili % na vaših portfeljih?
Jaz sem imel 19% na koncu. Ni blesteče, ni pa slabo (kar je nad 10% in več je zelo solidno in v nekih realnih gabaritih).

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

Jaz sem imel 19% na koncu. Ni blesteče, ni pa slabo (kar je nad 10% in več je zelo solidno in v nekih realnih gabaritih).
Kako si to izračunaš, če vsak mesec kupuješ na novo? Vzameš market ceno na koncu leta deljeno market cena na začetku leta + vložki v vsem letu?

gruntfürmich je izjavil:

Benny123 je izjavil:

saj nimaš izbire kaj boš naredil. vzeti jih moraš, in upat da bo čimprej tista nacionalna brezplačna shema za delnice sprejeta, da ne boš plačeval par 10€ za odprtje in vodenje računa.
Jaz nameravam počakat na INR in da razkrijejo stroške. Potem bom videl, ali sploh prevzeti ali ne. Sicer pa, nisem še dobil obvestila.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

On svetuje da čakajo, da vrednost pade. Jih bodo ostali lahko prej prodali po višji :D
torej ti vidiš v prihodnost?
in oni niso tako rekli, ti samo ne razumeš zapisanega.

Malidelničar je izjavil:

Tolk je šel cel SBI gor samo ta mesec.
Quack !

Malidelničar je izjavil:

Drugače IMHO res nima veze koliko si naredil v enem letu, sploh, če si omejen na koledarsko leto.

Traderji so na dolgi rok po defaultu v minusu. Če investiraš za 15-20 ali več let je pa edino smiselno gledati donos na dan, ko nameravaš prodati.

MikeRotch: ne sej, jaz sicer nisem trejder in vlagam bolj long-term.
Plus trejdov (in z vzvodom, opcije - ne vem, če se na Slo-Tech-u poslužujete tega?) je to, da imaš potencialno res ogromne donose v primerjavi s klasičnim investiranjem, kjer so bolj 'peanuts'.
Sem pa slišal, da s trejdi je res v povprečju tako, da je težko narediti plus na dolgi rok, oz. hitro imaš vsaj 50%-60% trejdov negativnih ...

redtech ::

Malidelničar je izjavil:

25% 1Y (delnice) ampak to res nima veze, ker so pozicije z različnimi cilji, ki se bodo materializirali čez leta... vse na istem računu.

Kanban ::

O kako velikih portfeljih tukaj sploh govorimo? 4, 5, 6 mestnih? Tako malo za orientacijo s kakšnimi zneski se opleta po koprivah :)

2-mestni 8-)
Upam, da bo kmalu 3-mestni :P

Celotenj portfelj manjši od 100eur? To se že feejev hitro nabere več kot to 8-O

Kanban je izjavil:

Celotenj portfelj manjši od 100eur? To se že feejev hitro nabere več kot to 8-O

Veš da je to zajebancija :)) Moj je 6-mestni drgač.
A vam celotnega napišem, da mi boste verjeli? :P

Vprašanje je bilo resno, ne zanimajo me točne števile, zato sem tudi povprašal po zelo grobih okvirih.

J.McLane ::

Yet, ETF strategist Todd Sohn, CMT of Strategas ETF Research, recently wrote in a note to clients that the GraniteShares 2x Long NVDA ETF (NVDL) pulled in $1.6 billion singlehandedly last week. That product seeks to deliver twice the daily returns of the underlying Nvidia stock, which means that last Monday's 17% NVDA loss was inflated to 34% in the leveraged product.

https://finance.yahoo.com/news/tech-inv...

Lepa podlaga se dela, na vzvodu..
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Matejjjjj ::

kako vnesti v edavke cepitev delnic?
teoretični primer:
kupil po 200
vmes cepitev npr iz 190 na 19
prodal 10 delnic po 30

Kot predvideno SBI ne pozna padcev, danes spet gor za 1%, tako da smo na na skoraj 17% v enem mesecu. Krka že skoraj 21% ta mesec, Petrol bo kmalu pri 30%.
Če bi vložili namesto depozit bi imeli zdaj že ene 5 let depozita pokritih v samo enem mesecu. Golob očitno ustvarja najboljšo gospodarsko klimo na svetu, temu se ne da oporekati.

Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Matejjjjj je izjavil:

teoretični primer:
kupil po 200
prodal 10 delnic po 30

Vse normaliziras na isti faktor. Torej cene preracunas, ce so imel iz 190 na 19 reverse split, pomnozi ceno nakupa z 10, st delnic * cena = vrednost in vrednost vsakega trejda mora ostati ista. Kateri faktor izbres, pa mislim da imajo najraje kar na zadnjega. Jst osebno na zadnjega v katerem imam trejde.

redtech ::

SSRM

SSR Mining Inc (SSRM, Financial) has released an update regarding the February 13, 2024 incident at its Çöpler mine. The company commissioned an independent review by Call & Nicholas, Inc. (CNI), which identified a design flaw in the heap leach pad as the cause of the failure. The review concluded that the third-party engineered design overestimated the shear strength properties of the liner system, leading to the incident. SSR Mining is working with authorities to secure permits for the mine's restart, although the timeline remains uncertain.

Cena je po enem letu (13.2.24) prilezla nazaj +100%, odprtje Coplerja bo potem naslednji katalizator proti $15, držim naprej.

pingme ::

Spura je izjavil:

Matejjjjj je izjavil:

teoretični primer:
kupil po 200
prodal 10 delnic po 30

Vse normaliziras na isti faktor. Torej cene preracunas, ce so imel iz 190 na 19 reverse split, pomnozi ceno nakupa z 10, st delnic * cena = vrednost in vrednost vsakega trejda mora ostati ista. Kateri faktor izbres, pa mislim da imajo najraje kar na zadnjega. Jst osebno na zadnjega v katerem imam trejde.

Faktorja nič ne izbiraš, je natančno določen ob splitu ali reverse-splitu. Če bi ga že šel računat, pa tega ne delaš iz cene, ampak iz števila delnic.
««
201 / 206
»»