» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
189 / 189
»
»»

NajiM ::

Imo se bo treba navadit na nižje donose.

BlaY0 ::

gruntfürmich je izjavil:

in še bolj bodo farmacevti padli če se bodo američani začelo bolj zdravo prehranjevati in živeti v bolj zdravem okolju, kot si želi kennedy...

Ja, pravi veznik si izbral, "če". Namreč "ko" ne bo nikoli nastopil, še posebej ne v Ameriki.

Malidelničar je izjavil:

A niste tu nekateri ob začetku COVID-a masovno kupovali Moderno? Kako se vam je izšlo: ste trejdali ali je bil to buy&hold?

Kakšen buy&hold? S farmo, ki ima na trgu en produkt ali pa je ta v bistvu še v klinični fazi testiranja se ne greš tega. Ali imaš notranje informacije ali pa pač špekuliraš. Za proizvajalce pilul proti debelosti recimo se ni za bati, neka cepiva ki pa jih 90% ljudi rabi parkrat v življenju, ostalih 10% pa 1x na leto pa lahko naredijo skok samo ob pandemiji tipa COVID-19. Ko si enkrat pocepil "vse", je načeloma konec veselja.

gruntfürmich ::

BlaY0 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

in še bolj bodo farmacevti padli če se bodo američani začelo bolj zdravo prehranjevati in živeti v bolj zdravem okolju, kot si želi kennedy...

Ja, pravi veznik si izbral, "če". Namreč "ko" ne bo nikoli nastopil, še posebej ne v Ameriki.

verjetnost je mala, ampak vseeno kot zanimivost naj povem, da je v ameriki prepoved uvoza najbolj umazane ribe iz vietnama pange oz vitkega soma, ki ga v evropi veselo papamo :D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Malidelničar ::

BlaY0 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

A niste tu nekateri ob začetku COVID-a masovno kupovali Moderno? Kako se vam je izšlo: ste trejdali ali je bil to buy&hold?

Kakšen buy&hold? S farmo, ki ima na trgu en produkt ali pa je ta v bistvu še v klinični fazi testiranja se ne greš tega. Ali imaš notranje informacije ali pa pač špekuliraš. Za proizvajalce pilul proti debelosti recimo se ni za bati, neka cepiva ki pa jih 90% ljudi rabi parkrat v življenju, ostalih 10% pa 1x na leto pa lahko naredijo skok samo ob pandemiji tipa COVID-19. Ko si enkrat pocepil "vse", je načeloma konec veselja.

Verjetno je bila takrat logika in pričakovanje, da bi se tehnologija tega cepiva uporabljala tudi drugje. Kot se je pričakovalo od BionTech-a....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Logika za tiste ki niso vedeli, da je ta tehnologija stara že 15 let. Je pa dobro to, da se je zaradi dotoka svežega kapitala v tem primeru v času enega leta in pol naredilo več kot prej v 15ih. Skratka, če bi to svečo interpoliral na 10 let, bi dobil realno krivuljo rasti. Se pravi kar si takrat pobral ven, je bil takorekoč 10-letni profit.

gruntfürmich je izjavil:

verjetnost je mala, ampak vseeno kot zanimivost naj povem, da je v ameriki prepoved uvoza najbolj umazane ribe iz vietnama pange oz vitkega soma, ki ga v evropi veselo papamo :D

V bistvu malo zavajaš... v manj državah kot je recimo popolna prepoved splava. Skratka, če gremo v tej smeri, potem ti lahko takoj na prste obeh rok naštejem prehranske produkte ki so tam dovoljeni in pri nas ne pa jasno tudi obratno. Tako da to je precej irelevantno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

BlaY0: ja jaz ozadja nisem poznal in nisem hotel takrat investirat na vrat na nos v tiste glavne playerje (Moderna, Astra, BionTech, JNJ) ker je bil to one-time-event in glavni profiter se je pojavil se mi zdi šele kasneje (PFE).
Bo pa zdaj mogoče v ZDA zaradi RfK-ja ena taka mini panika in se bo za celo panogo pharme morda zdelo, da gre v maloro/in the toilet. Sploh ker trgi delujejo tako iracionalno in histerično dandanes.
Nč planiram izkoristiti kakšen DCA naslednje leto 8-)

Zgodovina sprememb…

Jaz ima notri precej, letos sem imel že +30% pa imam zdaj +5%, pričakujem da bo šlo še malo dol, bojim se pa ne. Folk bo vedno nucal zdravila. Kot sem že enkrat rekel, farma je vedno bila in vedno bo safe harbor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

bobby ::

+ imaš samo takrat, ko ga realiziras in nič prej. Če si imel +30 nisi imel nič.
Sedaj imaš 0, dokler ne realiziras ker se lahko iz petka na pon marsikaj spremeni in ti tudi SL ne pomaga.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

No shit, a res? Tega pa res nisem vedel, majke mi.

Ja to je teza, pharma kot varni sektor v primeru recesije ...

BlaY0 je izjavil:

Skratka, če gremo v tej smeri, potem ti lahko takoj na prste obeh rok naštejem prehranske produkte ki so tam dovoljeni in pri nas ne pa jasno tudi obratno. Tako da to je precej irelevantno.

ne rabimo it v tej smeri, ker sem primer podal zgolj kot zanimivost.

kaj za vraga toliko uvažamo od švicarjev:

https://tradingeconomics.com/switzerlan...
The trade surplus in Switzerland widened to CHF 6.0 billion in October 2024, the highest level on record, up from a revised CHF 4.0 billion in September. Month-on-month, exports surged 10.2% to CHF 24.4 billion, driven by sharply higher sales of jewelry (+28.8%), vehicles (+23.7%), chemical and pharmaceutical products (+15.6%), and watches (+5.1%). Among trading partners, demand rose notably in Slovenia (+105.3%), Brazil (+29.4%), South Africa (+22.2%), and Japan (+20.1%). Meanwhile, imports grew at a much slower rate of 1.8%, reaching CHF 18.4 billion, with increases in purchases of chemical and pharmaceutical products (+6.6%), jewelry (+5.7%), and paper and graphic products (+1.9%). By trading partner, imports primarily grew from Slovenia (+54.6%), Hong Kong (+30.7%), Egypt (+29.4%), and the Netherlands (+21.3%). For the January-to-October period, the trade surplus expanded to CHF 39.5 billion, up from CHF 31.8 billion in the same period last year. source: Federal Customs Administration

musicfreak ::

kdaj v dnevu je najboljsi cas za kupovanje etf in delnic? jutro ali zvecer ali ponoci?

delavec44 ::

Bi rekel, ko so prave borze odprte je najmanjši spread. Torej tokom dneva med delavnikom.

musicfreak ::

kaksne se vam zdijo delnice uberja in spotify za nakup? ma kdo?

rkobarov ::

musicfreak je izjavil:

kaksne se vam zdijo delnice uberja in spotify za nakup? ma kdo?

jaz jih vidim kot zamujena priložnost, pred 2 leti sem mislil, da ne bojo imele rast.
Ob trenutni ceni so mi predrage, mogoče se premislim, ko bojo dražje :D
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

Irbis ::

gruntfürmich je izjavil:

kaj za vraga toliko uvažamo od švicarjev:

Zdravila, Brnik je velik farmacevtski logistični center.

PeterZ ::

Vprašanje za strokovnjake te teme, ker se ne spoznam preveč na te reči.

Recimo, da bi hotel vložit EUR20k v delnico Tesle za long term hodl. Kakšen bi bil postopek in kakšne letne(?) obveznosti bi imel? Je mogoče avtomatizirati, da se dividende samodejno reinvestirajo, kot pri nekaterih delnicah?

Nameščen imam Trading212, ampak mi še ni uspelo poštudirat, kaj to vse prinese za seboj. Rad bi se približal "buy and forget", kolikor je le mogoče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PeterZ ()

Ascendor ::

Ne spoznaš se na te stvari, ampak vrgel bi 20k v Teslo, ki mimogrede nima dividend... Jao

Ascendor je izjavil:

Ne spoznaš se na te stvari, ampak vrgel bi 20k v Teslo, ki mimogrede nima dividend... Jao

Lepo si potrdil mojo trditev o neznanju. Ni nujno Tesla, a tja sem želel vložiti že pred 10 leti. Nažalost takrat finance niso dovoljevale.

Torej poduči me o mojih zmotah, izpusti ves vzvišen gnev nad začetnikov, nato pa svetuj, da bo kaj uporabnega.

bobby ::

PeterZ je izjavil:

Vprašanje za strokovnjake te teme, ker se ne spoznam preveč na te reči.

Recimo, da bi hotel vložit EUR20k v delnico Tesle za long term hodl. Kakšen bi bil postopek in kakšne letne(?) obveznosti bi imel? Je mogoče avtomatizirati, da se dividende samodejno reinvestirajo, kot pri nekaterih delnicah?

Nameščen imam Trading212, ampak mi še ni uspelo poštudirat, kaj to vse prinese za seboj. Rad bi se približal "buy and forget", kolikor je le mogoče.

Potem je pa najbolje, da zecnes s to pinned stranjo na Redditu

https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Dodatek: če boš rekel ali pa da ti bo na misel prišlo "kolk je tega za brat" (v nekaj urah predelaš vse vključno z linki) potem investiranje ni zate
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

bobby je izjavil:

Potem je pa najbolje, da zecnes s to pinned stranjo na Redditu
https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Bom pogledal, hvala.
Dodal bi, da je moj cilj dokaj ozko usmerjen in ne bi rad študiral celotne teme vlaganja, ker je preširoka za moje trenutne potrebe. Razumem, da je to najboljša splošna pot za novopečenega vlagatelja, a ostale naložbe že imam pokrite po svojih željah. Zato sem postavil tako specifično vprašanje: 1 ali 2 delnici (USA, npr TSLA, NVDA, AMZN...) in 10(?) let hodl z minimalnimi stroški in delom z moje strani.

Dodatek: Ni problem prebrat, seveda bom. A v praksi je veliko učinkoviteje in manjša možnost lastnih napak, če ti nekdo poda smer v katero gledat, ne samo okvirje. Naprimer, lahko bi mi nekdo napisal 3 uporabne stavke, ki bi mi že povsem zadostovali za to kar rabim v tej fazi.

Zgodovina sprememb…

Bellzmet ::

IBKR, ETF S&P500 v EUR accumulating

Bellzmet je izjavil:

Smo že bližje, bom pogledal v to smer, hvala.
Je IBKR nuja, če že imam Trading212 račun?
Trading212 mi najde "SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc), Euronext Amsterdam", bi to spadalo pod pravo postavko?

Kakšne so moje obveznosti do države v podanem primeru? Kaj pa, če ne izberem accumulating?

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Imaš več možnih ETF za SP500. Poišči tistega, ki ima najnižji fee za nakup, najnižji TER in je dovolj velik.
https://www.justetf.com/en/search.html?...

Če je ACC, nimaš nobenih obveznosti, dokler ne prodaš. Če je DIST, boš vsako leto oddajal napoved za dividende.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

GregiB ::

Neverjetno... v BAYN v enem letu izginilo $40mld (66%) tržne kapitalizacije... Dna ni videt...
Firma je bila leta 2017 vredna 6x toliko, kot danes!
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

energetik je izjavil:

Imaš več možnih ETF za SP500. Poišči tistega, ki ima najnižji fee za nakup, najnižji TER in je dovolj velik.
https://www.justetf.com/en/search.html?...

Če je ACC, nimaš nobenih obveznosti, dokler ne prodaš. Če je DIST, boš vsako leto oddajal napoved za dividende.

Kot si dejal, tudi T212 poda več možnosti. Kakšna je pomembnost izbire borze? Nemška, Amsterdam, Italianska... sklepam, da je bolje EU, torej ne London.
Gledam justetf.com, se moram še podučit, da povežem vseskupaj.
Hvala za potrditev glede ACC.

energetik ::

Kakšne fee-je ima T212 ne vem. Izbira borze lahko vpliva na likvidnost in spread. Na IBKR poskušam vse nabavit na XETRA, ki je najbolj ugodna.
vires in numeris

energetik je izjavil:

Kakšne fee-je ima T212 ne vem. Izbira borze lahko vpliva na likvidnost in spread. Na IBKR poskušam vse nabavit na XETRA, ki je najbolj ugodna.

Hvala za pomoč, tudi ostalim, imam dovolj informacij za preštudirat.

tony1 ::

Bellzmet je izjavil:

Tako je, to je za začetnika/nekoga, ki se s tem ne bo aktivno ukvarjal najboljša in najbolj donosna (edina donosna) naložba.

Edina donosna pa res ni. Je pa že še kakšen drug donosen ETF.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

V povprečju je, ker v povprečju ne dela izgube... Kaj bo npr. s TSLA, ki jo je omenjal OP, sam bog ve...

Seveda predlagaj kakšen boljši ETF, vedno nas matra firbec :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

LeQuack ::

Če kupiš MSTR imaš vsak dan 10% donose, to je to.
Quack !

tony1 je izjavil:

V povprečju je, ker v povprečju ne dela izgube... Kaj bo npr. s TSLA, ki jo je omenjal OP, sam bog ve...

Seveda predlagaj kakšen boljši ETF, vedno nas matra firbec :)

Saj je bilo že v tej temi. Vprašanje kako precenjeni so mag 7. Jaz trenutno dajem v WQDA, nekaj malega pa res tudi v EUNL. Pa nisem rekel, da bodo moji v povprečju boljši, so pa še vedno donosni.

Zgodovina sprememb…

««
189 / 189
»
»»