Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
delavec44: trenutno jo tako gledam, zelo veliko političnega mešetarjenja v ozadju. In problem zaostajanja za Trstom in Reko, ki sta oba povezana na avstrijski (prva) in madžarski (druga) železniško-cestni sistem, preko katerih pokrivata ista tržišča kot LKPG.
Trenutno se LKPG še izogibam, iskreno povedano delnice nikoli v podrobnost nisem pogledal. Morda se kdaj premislim :)
Trenutno se LKPG še izogibam, iskreno povedano delnice nikoli v podrobnost nisem pogledal. Morda se kdaj premislim :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
delavec44 ::
Jaz grem vsako leto na ogled na dnevih odprtih vrat in se mi zdi vsako leto bolj polna. Tudi Teslo so dobili za posel. Ko bo 2. tir, bi moralo biti še bolje in izvesti par širitev tako na kopnem kot morju (poglabljanje).
Je pa res, da je uprava zelo politično nastavljena.
tony1 ::
Zaradi politike je tudi sam nima v porfelju, se mi pa njeno poslovanje kljub tej zdi presenetljivo perspektivno... Kaj pa vem, dividende so okrog 5% vrednosti delnice...
FrRoSt ::
Jaz grem vsako leto na ogled na dnevih odprtih vrat in se mi zdi vsako leto bolj polna. Tudi Teslo so dobili za posel. Ko bo 2. tir, bi moralo biti še bolje in izvesti par širitev tako na kopnem kot morju (poglabljanje).
Saj to pravijo tudi za Telkomove, da so odlagališče za politične kadre.... Bolj pa vplivajo druge, politične odločitve, vključno s prodajo planeta TV, ki je delal izgubo, če ne celo v višini 21M letno, če se ne motim...
Delnica je še vedno čisto solidna. NIKOLI pa ne veš, kdaj bo kakšen politični osel nastavil za direktorja kakšnega osla, kategorije Hojs, Urbanija ipd!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
djgregec ::
Zaradi politike je tudi sam nima v porfelju, se mi pa njeno poslovanje kljub tej zdi presenetljivo perspektivno... Kaj pa vem, dividende so okrog 5% vrednosti delnice...
Popolnoma isto se je pisalo leta 2013, da se LKPG izogibat zaradi politike, ko sem za delnico odštel 8 eur. Danes je okoli 40 eur...
Do neke mere se strinjam, in to voda na mlin trditvi, da je najbolj važno vstopiti na kapitalski trg, ne pa čakati na pravi trenutek...
Do neke mere je to OK, je pa 40 EUR danes realno vrednih 20... Skratka, donosa je bilo dovolj, da je vložek ohranil svojo vrednost kljub inflaciji, nekaj donosa pa so prinesele tudi dividende. Nekaj je.
Do neke mere je to OK, je pa 40 EUR danes realno vrednih 20... Skratka, donosa je bilo dovolj, da je vložek ohranil svojo vrednost kljub inflaciji, nekaj donosa pa so prinesele tudi dividende. Nekaj je.
Jaz sem slovenske delnice kupoval leta 2013, ko je blo vse na dnu zaradi recesije in leta 2020, ko je blo vse na dnu zaradi korone. Trenutno imam donos 120%, dividende pa so v slovenskih delnicah res lepe, tako da sem z dividendami že skoraj pokril celotni nakup delnic. Imam pa 90% celotnega premoženja samo v slovenskih delnicah.
nekdoo ::
Obstaja tudi kakšen ETF s slovenskimi delnicami ali smo premajhne ribe?
Obstaja SLQX: https://www.justetf.com/en/etf-profile....
redtech ::
Petrol dd Ljubljana 25.63%
Nova Ljubljanska banka dd 24.56%
Zavarovalnica Triglav dd 17.03%
Sava Re dd 10.79%
Telekom Slovenije dd 7.94%
Luka Koper dd 7.71%
Cinkarna Celje dd 6.33
Krko so zgrešil?
Nova Ljubljanska banka dd 24.56%
Zavarovalnica Triglav dd 17.03%
Sava Re dd 10.79%
Telekom Slovenije dd 7.94%
Luka Koper dd 7.71%
Cinkarna Celje dd 6.33
Krko so zgrešil?
Kirabanka1 ::
Katere pa so najboljša opcija za dividende in da so minimalno reskantna?
Iz depozita bom prejel že preko 1000€ dohodkov. Ob izplačilu dividend bom plačal 25% davek. Ali ga bom ob odmeri dohodnine še enkrat?
Iz depozita bom prejel že preko 1000€ dohodkov. Ob izplačilu dividend bom plačal 25% davek. Ali ga bom ob odmeri dohodnine še enkrat?
Kirabanka1 je izjavil:
Zate!?? Kupi Krko in ne boš mogel zajebati.
Mislim, da ne oziroma sta to dva različna davka. To je davek od kapitalskih dobičkov, ki ga moraš - napoved oddati do konca februarja. Ne vem, kako zdaj to banke urejajo... Dohodnina od dohodka pa je drugačen davek, tam plačuješ akontacijo in potem ti poračunajo.
Kapitalski dobički so sedaj obdavčeni ločeno. Včasih pa so se upoštevali tudi pri dohodnini.
Vsaj zdi se mi, da je tako! Lahko se pa pozanimam.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
nurmaln ::
Kirabanka1 je izjavil:
Ob izplačilu dividend bom plačal 25% davek. Ali ga bom ob odmeri dohodnine še enkrat?
Ne, obdavčitev dividend ali obdavčitev ob odsvojitvi vrednostnih papirjev, je v Sloveniji cedularna, kar pomeni, da se ti ne šteje v dohodnino.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
LeQuack ::
Saj ta denar je bil že enkrat obdavčen, sploh če je prišel npr. od plače in podobnega. Tu ti ga še enkrat obdavčijo seveda. Zato pa tudi nazadujemo vsak dan.
Quack !
energetik ::
Obstaja tudi kakšen ETF s slovenskimi delnicami ali smo premajhne ribe?
Obstaja SLQX: https://www.justetf.com/en/etf-profile....
TER = 1.38%
vires in numeris
redtech ::
Tukaj so vajeni 0,10 0,05 :), je pa to še vedno manj kot 25% na dividende, pa še dela nimaš s poročanjem.
Kirabanka1 je izjavil:
Vse se avtomatsko izvede, ti ne rabiš storiti ničesar, odšteje se 25% davek in še broker in KDD stroške zaračuna od dividend.
Primer NKBM izplačila dividende:
https://ibb.co/S3stHM3
Saj ta denar je bil že enkrat obdavčen, sploh če je prišel npr. od plače in podobnega. Tu ti ga še enkrat obdavčijo seveda. Zato pa tudi nazadujemo vsak dan.
NE! Ne razumeš in ne gledaš pravilno! Davek plačuješ, letno! Od dohodka, se pravi iz naslova dela/službe, ti mesečno samo trgajo akontacijo, potem pa se izvede letni poračun...
Seveda je bil že denar enkrat obdavčen. Denar je večkrat obdavčen! Če iz devidend kupiš npr. nove delnice, ti bodo naslednje leto ponovno obdavčili, tudi devidende iz teh dokupljenih delnic.... Tako pač delujejo in taki so!
Tvoja trditev je podobna, kot da bi nekdo zapisal: saj so mi obdavčili že plačo, zakaj pa moram jaz plačati še davek na hrano v trgovini in ko kupim nov avto!??
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Kirabanka1, najboljši argument za SLO dividende ti je dal djgregec, zadeva se lepo avtomatsko obračuna in uredi in kot pravi FrRoSt, če vztrajaš nekaj let in nalagaš počasi potem se ti lahko nabere lep kupček in iz tega naslova v nekaj letih lep neto letni prihodek iz naslova SLO dividend.
djgregec - je pa kar lep znesek moram reči, kar konkretna cifra, se kar pozna, si dolgo rabil, da si izgradil takšno pozicijo v CICG-ju?
Btw. ali so se Slovenci pustili nategniti s tem, ko so poslušali 'znalce' po TV-ju glede slovenskih delnic (Mencinger je govoril, da so certifikati toaletni papir, pa žlahta je govorila da so slovenske delnice nateg - zaradi NKBM) in da se jih ne bodo dotaknili - za marsikaterega Slovenca bi bil tudi manjši letni dividendni znesek lep dodatek (k plači, pokojnini, za varčevanje itd.)?
djgregec - je pa kar lep znesek moram reči, kar konkretna cifra, se kar pozna, si dolgo rabil, da si izgradil takšno pozicijo v CICG-ju?
Btw. ali so se Slovenci pustili nategniti s tem, ko so poslušali 'znalce' po TV-ju glede slovenskih delnic (Mencinger je govoril, da so certifikati toaletni papir, pa žlahta je govorila da so slovenske delnice nateg - zaradi NKBM) in da se jih ne bodo dotaknili - za marsikaterega Slovenca bi bil tudi manjši letni dividendni znesek lep dodatek (k plači, pokojnini, za varčevanje itd.)?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
pingme ::
Tukaj so vajeni 0,10 0,05 :), je pa to še vedno manj kot 25% na dividende, pa še dela nimaš s poročanjem.
SBITOP TR 1 year = 47,69%
SBITOP 1 year = 38,48%
Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF 1 year = 41,23%
ETF tudi sam plača 25% za prejete dividende, tako da nisi nič na boljšem.
Pa trditi, da slediš SBITOP, ki vsebuje zgolj devet podjetij, potem pa ne vključiš KRKG, ki ima 25% utež … neumnost (pa KRGK ne naredi razlike v zgornjih podatkih v korist sbitop tr, ker je bila v zadnjem letu samo LKPG manj donosna kot KRKG, tako da bi bil sbitop/sbitop tr brez krkg še konkretno višji).
gruntfürmich ::
Tvoja trditev je podobna, kot da bi nekdo zapisal: saj so mi obdavčili že plačo, zakaj pa moram jaz plačati še davek na hrano v trgovini in ko kupim nov avto!??
ampak podjetja so se vprašala enako, in so jim ugodili in praktično vse kupujejo brez davka!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Pa je taka rast znosna?
Zgolj posledica predhodne ne-rasti.
SBITOP 10y je pod 100%.
SLO delnice so še vedno nižje vrednotene kot primerljive EU (kot USA pa sploh). In pa podjetja so praktično nezadolžena (izjema tlsg), kar jim je dalo pospešek ob višanju obrestnih mer (posr in nlbr, zvtg pa zaostaja).
gruntfürmich je izjavil:
ampak podjetja so se vprašala enako, in so jim ugodili in praktično vse kupujejo brez davka!
RES JE!!
No, pa razložimo še to zadevo, kako deluje in kakšna je tukaj logika!??
Podjetja so oproščena davka za razne svoje nabavljene polizdelke, ki jih vgrajujejo naprej v svoje izdelke. Tu bi se davek kar VERIŽIL naprej, od proizvajalca do proizvajalca in tako naprej, in bi bil v končni fazi odvisen do dolžine; beri: števila podizvajalcev!!
To rešuje davek na DODANO VREDNOST! To je davek, kjer od končne vrednosti, npr. hladilnika, odšteješ vse vrednosti posameznih komponent ali delov, ki si jih vgradil v hladilnik. Če povem še obrnjeno: če sešteješ vse komponente od podizvajalcev in jih odsteješ od (tvoje) končne vrednost hladilnika, dobiš (neke vrsto) dodane vrednosti! Seveda je to zelo poenostavljeno povedano. Tukaj so še (drugi) stroški, npr. energije delovne sile, razvoja, menagmenta,...
Tista RAZLIKA se imenuje dodana vrednost! In tukaj bi se torej kopičil davek na davek na davek... kar bi verjetno precej poslabšalo gospodarsko in finančno plat. Nekonkurenčnost!!
Zato so vpeljali in se računa davej na dodano vrednost. Toliko si imel ti stroškov, toliko pa si (zaslužil) imel ti končnih prihodkov!
Seveda se na koncu plača še prometni davek, ki ga plača kupec oz. potrošnik. Mali davek, cca 9% za hrano in še kakšne nujne zadeve, npr Kulturo in še kaj in VELIKI davek, cca 23%, ki se plača na ostale (manj pomembne, ne tako nujne) zadeve, npr. avto, TV, ....
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: dussan ()
Kako pa potem postopati, če delnice rastejo? Recimo, da dam 1000 € v Krkine delnice in te zrastejo za 20 %. Ali si teh 20 % odstotkov potem sproti izplačujete ali pustite? Fino bi bilo imeti redni doliv in ne enkrat na 5 let.
Btw. Koliko je tole vloženega v delnicah, da je izplačilo kar 3000 €?
Kirabanka1 je izjavil:
Kako pa potem postopati, če delnice rastejo? Recimo, da dam 1000 € v Krkine delnice in te zrastejo za 20 %. Ali si teh 20 % odstotkov potem sproti izplačujete ali pustite? Fino bi bilo imeti redni doliv in ne enkrat na 5 let.
CICG je imela letos 3,2€+0,9€ dividendi.
1300 x cicg je trenutno 36.270€, ampak teh 3,2€ je izjema, ker lansko leto niso (smeli) izplačali dividende in so letos izplačali preostali bilančni dobiček za pretekla leta (z izjemo 2023).
Povprečje za ljse je nekje 5% dividend, tako da rabiš vložiti cca. 80k, da dobiš 4k bruto oz. 3k neto.
Kirabanka1 - jaz sem se pri SLO delnicah do sedaj držal samo (rednega) dokupovanja in DCA (dokup ob padcih). Delno tudi zato, ker nisem vstopil v najbolj ugodnih časih. Tudi na SLO delnicah lahko z nekaj sreče narediš 3X in v teh primerih priporočam delno unovčevanje dobička, t.j. da prodaš 1/3 do polovico pozicije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()
Kirabanka1 je izjavil:
No pa poglejmo ta PREPROST PRIMER!
Krka je (letos) imela 7,5€ devidende! Devidende so odvisne od poslovanja in dobička, pri Krki pa gredo konstantno vsako leto malo gor...
Od te vrednosti, sepravi 7,5€ moraš prvo odšzeti davek, da dobiš NETO izplačilo! Davek je 25%! Torej 7,5(€) pomnožiš z 0,75 in dobiš, koliko dobiš na (eno) delnico! Torej 5,625€ na delnico Krke NETO! Ko so davki že plačani!
Zdaj pa DRUGIDEL vprašanja! Koliko delnic krke potrebuješ (in koliko moraš v to investirati denarja), da dobiš 3000€!??
3000 deliš z 5,625 (dividendo) ene delnice in dobiš odgovor, koliko delnic potrebuješ!
Odgovor je, da potrebuješ 533,3333 delnice oz. če malce zaokrožiš in z besedo: potrebuješ petstoštirintrideset delnic!
Koliko je 534 delnic, če jih kupis po 135€ za eno delnico, si boš SAM izračunal!
Tukaj moraš upoštevati še nekaj stroškov, vodenje računa, morda obvestila, provizija posrednika pri nakupu in verjetno sem se kaj izpustil in pozabil.
Krka, tako kot večina, če je vse ok, izplačujejo devidende vsako leto, ponavadi konec pomladi, ko obračunajo poslovanje za preteklo leto, imajo sejo odbora in se dogovorijo za (primerno) višino (devidende).
Z vrstami je pa tako, malce zakomplicirano ali triki, kot imajo navado reči mladinci.
Kot pravi in nas uči Mrphiyev zakon, gredo zadeve takole....
1. Sosednje vrste se vedno premikajo hitreje, od vaše!
2. PRAVILO pa pravi!!: Ko se boste vi prestavili v sosednjo vrsto, ki se pomika hitreje od vaše, se bo ta vrsta začela premikati počasneje; vrsta, v kateli stali prej vi, pa hitreje!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Trgovanje račune se očitno odpira pri tehle hišah. Malo sem preveril stroške. Lahko kdo komentira, kje se izplača stroškovno in kje recimo logistično, da je poslovalnica tudi v Kranju. Da ne gledam vse dokumentacije, kjer niti ne vem, kaj vse bom potreboval.
Ali pa je vse skupaj približno enako.
https://ljse.si/si/seznam-borznih-clano...
Hvala za odgovore.
Ali pa je vse skupaj približno enako.
Hvala za odgovore.
Okapi ::
Kirabanka1 je izjavil:
Za začetek se moraš vprašati, zakaj sploh vlagaš (oziroma varčuješ). Oziroma, zakaj bi se ti zdelo fino imeti vsakoletno izplačilo?
Ker načeloma obstajata samo dve situaciji - da z delom zaslužiš več, kot porabiš, ali pa porabiš več, kot zaslužiš. V prvem primeru ne potrebuješ nobenega dodatnega izplačila, viške, vključno z dividendami, načeloma porabiš za nakup dodatnih delnic (ali obveznic, zlata...).
Delnice torej vnovčiš samo takrat, ko porabiš več, kot zaslužiš z delom. To se pa lahko dogaja bodisi občasno (ko imaš nek večji nakup, recimo hišo ali avto, ali pa za nekaj časa posel ne gre več dobro), ali pa trajno (običajno takrat, ko se upokojiš).
Redno (vsakoletno, vsakomesečno) izplačilo torej potrebuješ samo takrat, ko trajno ne zaslužiš več toliko, kot bi rad porabil. Do "rente" prideš na dva načina - da najprej dovolj dolgo časa samo vlagaš/varčuješ, ali pa da naenkrat veliko vložiš, recimo dediščino, zadetek na loteriji ali ko prodaš svoje podjetje.
Ampak SP500 je od korone šel gor za 100%.
OK je razpršenost, ampak razmišljam malo iz sociološkega vidika.
Ocena je, da je okrog 60% investiranega denarja v delnice iz S. Amerike - na svetovni ravni. Torej, tako kot mi čutimo veliko čustveno navezanost na domač trg, ga tudi Američani. In veliko tega denarja seveda konča v domačih - Ameriških - podjetjih. Zato je verjetno tudi tako težko s katero koli alternativo biti boljši od sp500 in zato tako malo komu uspe.
Torej dokler Amerika ne propade ali gre v neko veliko vojno (?) bojo težko dovolili tako krizo, da bi imeli neko dolgotrajno stanje medveda na delniških trgih? Lahko je crash kakšen, npr 2008, ampak tudi tam se je po crashu začelo hitro pobirat.
Se motim? Kako drugi gledate na to?
Je potrebno pogledati tudi malo z druge plati!!
Dejstvo je to, da so VELIKI! In to tudi veliko šteje! Vsaj pri varnosti in krizah. Takrat so vsi bežali in iskali $, v vseh oblikah. Od bogatih arabcev, do mnižičnih kitajcev in se vseh ostalih. $ je tudi najbolj konvertibilna valuta. Praktično so tudi vsi naftni posli potekali na $!!
In temu primerno so se USA tudi odzivale... Lahko so tiskali velikanske količine novega denarja in ga pošiljale v obtok!! Dobesedno so svet zalivali z njim. In vse to je (nekako) šlo! In del tega se je prelilo tudi v njihe borzne indekse! Da, šli so gor 100%.
Danes so zadeve precej drugačne. Na zahodu v celoti. Precedensi, kot so zaplemba Ruskega premoženja in lastnine, celo financiranje ukrajine v vojni s tem zaseženim denarjem je zarisalo nove finančne smernice, tokove, razmišljanje in dojemanje varnosti. Celo Švica ni več tisto, kar je bila! Veliki večini sveta je jasno, kako zdaj potekajo zadeve na zahodu! Če mi bo prav in bo v mojih moralnih načelih in tvojem (lepem) obnašanju prav, ti bom denar vrnil, če pa ne, ti ga bom pa zaplenil!
Tako simpl je to! Kdo se bo šel to igro in kakšne bodo alternative; tudi v naslednji krizi, bomo pa še videli!
Tudi ameriški dolg eksponentno raste! Še ne tako dolgo nazaj je bil praktično zanemarljiv! Pod Clintonom!! Potem pa je Bush ml. napadel Iran! In usmrtil Sadama Hiseina....
NO, oglej si še film Mož iz ozadja ki so ga predvajali v pretekleh nekaj mesecih na satelitskih/kabelskih programih. Govori o Dicku Cheniju!
Da boste malo spoznali ta svet, v katerega si tako zelo ŽELITE investirati in ga občudujete!!
Resnično vam vsem priporočam ogled! Ni niti tako zelo dokumentarno dolgočasen.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Kirabanka1 je izjavil:
Kako pa potem postopati, če delnice rastejo? Recimo, da dam 1000 EUR v Krkine delnice in te zrastejo za 20 %. Ali si teh 20 % odstotkov potem sproti izplačujete ali pustite? Fino bi bilo imeti redni doliv in ne enkrat na 5 let.
Btw. Koliko je tole vloženega v delnicah, da je izplačilo kar 3000 EUR?
CICG je imela letos 3,2EUR+0,9EUR dividendi.
1300 x cicg je trenutno 36.270EUR, ampak teh 3,2EUR je izjema, ker lansko leto niso (smeli) izplačali dividende in so letos izplačali preostali bilančni dobiček za pretekla leta (z izjemo 2023).
Povprečje za ljse je nekje 5% dividend, tako da rabiš vložiti cca. 80k, da dobiš 4k bruto oz. 3k neto.
CICG je imela tudi leta 2022 dividendo 3,2 eur/lot (oz. pred splitom je to bilo 31,89EUR/lot). Je predvsem ciklična dejavnost, trenutno so v slabem obdobju, tako da pričakujem obrat...
Moja dividenda donosnost trenutnega portfelja slovenskih delnic je cca 7%, ampak to samo če bi v tem trenutku kupil delnice, kupil pa sem npr. delnice NLBR 20.08.2020 po 36,40 eur/lot zdaj je 120 eur. V tem primeru je donos dividend 30% in pri prodaji delnice v tem trenutku 230% dobička. V 3 letih pokriješ z dividendami celotni nakup NLBR delnic in ti ostane 120 eur na delnico ob prodaji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djgregec ()
Imam podobno donosnost na LJSE (ker imam velik delež cicg in nlbr), pisal sem, če razporediš čez celotni indeks.
CICG od 2016 so bile dividende:
4,20
9,05
26,52
28,27
17,00
21,00
31,89
0,00
3,20+0,9 (prej je bil 10:1 split)
Ja, seveda je CICG ciklična dejavnost in trenutno so preobrat lahko zgolj EU carine na Kitajski TiO2, ampak 3,2€ po moje še vsaj pet let ne bomo videli. Mogoče, če se konča vojna v Ukrajini (gradnja), ker za EU avtoindustrijo kaže precej slabo. Vse kar bo nad 1€ v 2025 (za 2024) bo presenečenje. Oz. itak niso pomembne dividende ampak dobiček, dividende so visoke tudi zato, ker ima v večini sbitop podjetij država velik delež in jim je v interesu izplačilo čimvečjega bilančnega dobička v dividendah. Cinkarna je tudi spremenila dividendno politiko in nameravajo izplačevati 50% dobička, prej je bilo 75%, ampak to niti ni toliko pomembno, ker je ponavadi vedno nasprotni predlog (višji znesek) potrjen na skupščini ;-)
Najbolj stabilne in rastoče dividende na LJSE so KRKG, PETG (2023 sicer niso zvišali, ampak že 1,5€ je bilo totalno presenečenje, ker so imeli izgubo) in POSR.
CICG od 2016 so bile dividende:
4,20
9,05
26,52
28,27
17,00
21,00
31,89
0,00
3,20+0,9 (prej je bil 10:1 split)
Ja, seveda je CICG ciklična dejavnost in trenutno so preobrat lahko zgolj EU carine na Kitajski TiO2, ampak 3,2€ po moje še vsaj pet let ne bomo videli. Mogoče, če se konča vojna v Ukrajini (gradnja), ker za EU avtoindustrijo kaže precej slabo. Vse kar bo nad 1€ v 2025 (za 2024) bo presenečenje. Oz. itak niso pomembne dividende ampak dobiček, dividende so visoke tudi zato, ker ima v večini sbitop podjetij država velik delež in jim je v interesu izplačilo čimvečjega bilančnega dobička v dividendah. Cinkarna je tudi spremenila dividendno politiko in nameravajo izplačevati 50% dobička, prej je bilo 75%, ampak to niti ni toliko pomembno, ker je ponavadi vedno nasprotni predlog (višji znesek) potrjen na skupščini ;-)
Najbolj stabilne in rastoče dividende na LJSE so KRKG, PETG (2023 sicer niso zvišali, ampak že 1,5€ je bilo totalno presenečenje, ker so imeli izgubo) in POSR.
Kaj pa raziskave, da je TiO2 kancerogen, te ne moti potencialen vpliv na njihovo poslovanje?
V 1000 € vloženih delnic pri glavnih izdajateljih prve kotacije po odštetih 25 % davkih prejmeš okoli 40 €. Verjetno je potrebno odšteti še kaj vendar najbrž več kot dodatnih 5 eur ni.
To je 3-4 %, kar je načeloma več kot ponujajo banke pa še delnica se lahko dvigne v vrednosti.
Kje je najbolj ugodno pametno smiselno?
To je 3-4 %, kar je načeloma več kot ponujajo banke pa še delnica se lahko dvigne v vrednosti.
Kje je najbolj ugodno pametno smiselno?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kirabanka1 ()
Kaj pa raziskave, da je TiO2 kancerogen, te ne moti potencialen vpliv na njihovo poslovanje?
Potencialno kancerogen je v hrani v velikih koncentracijah, pa se kljub temu še vedno uporablja.
To je zanemarljiv delež in nima vpliva na poslovanje tudi če se danes v celoti prepove. Uporablja pa se v barvah, premazih, kozmetiki (kreme za sončenje), … ker zanj v večini primerov sploh (še) ne obstaja nadomestka.
Največji rizik je, da gre kaj narobe v tovarni in vse v luft.
Fizikalko ::
Trade Republic ima nekaj kolikor sem gledal.
Ampak a niso Slondelnice preko te platforme dražje? Če ne trejdaš veliko in vlagaš večje zneske (torej malokrat, a ko vložiš, vložiš veliko in holdaš) na lj borzo, je imho še najbolje imeti domačega brokerja, npr Iliriko, pa čeprav ni poceni.
LeQuack ::
Dražje niso, je pa zelo slaba likvidnost in lahko je velik spread npr. 1-2EUR med bid/ask (odvisno od časa).
Primer za Krko, Trade Republic uporablja Lang&Schwartz exchange v ozadju:
https://www.ls-tc.de/de/aktie/1904569
Ali pa NLB:
https://www.ls-tc.de/de/aktie/1904560
Ali pa NLB:
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Potencialno kancerogen je v hrani v velikih koncentracijah, pa se kljub temu še vedno uporablja.
To je zanemarljiv delež in nima vpliva na poslovanje tudi če se danes v celoti prepove.
Nekoliko dvoumno pišeš, CC ogromno večino prihodkov naredi s proizvodnjo TiO2, vsaj 5 let tega je bilo tako.
Kakšen delež TiO2 je pa v produktih, ki so v stiku z ljudmi (hrana, zobna pasta, kreme), ki bodo potencialno prepovedane in preostalo, pa ne vem.
Dražje niso, je pa zelo slaba likvidnost in lahko je velik spread npr. 1-2EUR med bid/ask (odvisno od časa).
Ali pa NLB:
Krka je NAJBOLJ LIKVIDNA delnica na ljubljanski borzi!
Praktično ni trgovalnega dneva, ko ne bi zasadala PRVEGA mesta po prometu!
Kaj in kako vi vidite, in kaj prodajajo na teh globalnih platformah, je pa tema zase.
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
FrRoSt: najbolj likvidni na SLO delnici sta KRKG pa tudi NLBR. Načeloma pa tudi CICG, ZVTG, POSR lahko brez problema kupiš.
UKIG, EQNX, SALR so pa manjši.
Verjetno bi na LJSE morali dati kakšne večje državne naložbe tiste bi imele kar prometa. Kakšen DARS, HSE, nekoč morda NEK2.... Kakšne naložbe iz SDH-ja (https://www.sdh.si/sl-si/upravljanje-na.... Recimo Talum (vidim da je na Si.Enter, ampak nekako ni likviden: https://sienter.si/si/papir/310?isin=SI...
Verjetno bi na LJSE morali dati kakšne večje državne naložbe tiste bi imele kar prometa. Kakšen DARS, HSE, nekoč morda NEK2.... Kakšne naložbe iz SDH-ja (https://www.sdh.si/sl-si/upravljanje-na.... Recimo Talum (vidim da je na Si.Enter, ampak nekako ni likviden: https://sienter.si/si/papir/310?isin=SI...
ginekk ::
Ne obdavčijo ga še enkrat. Obdavčen je "zgolj" zaslužek, torej razlika med začetno (ob nakupu) in končno (ob prodaji) vrednostjo. Če je to nič ali manj, je tudi davek nič. Prav tako ima davek časovno komponentno, po petnajstih letih lastništva je davek 0%.
Pravzaprav so kapitalski dobički bistveno ugodneje obdavčeni kot "dobiček" oz. zaslužek od dela.
gruntfürmich ::
gruntfürmich je izjavil:
RES JE!!
No, pa razložimo še to zadevo, kako deluje in kakšna je tukaj logika!??
Podjetja so oproščena davka za razne svoje nabavljene polizdelke, ki jih vgrajujejo naprej v svoje izdelke. Tu bi se davek kar VERIŽIL naprej, od proizvajalca do proizvajalca in tako naprej, in bi bil v končni fazi odvisen do dolžine; beri: števila podizvajalcev!!
To rešuje davek na DODANO VREDNOST! To je davek, kjer od končne vrednosti, npr. hladilnika, odšteješ vse vrednosti posameznih komponent ali delov, ki si jih vgradil v hladilnik. Če povem še obrnjeno: če sešteješ vse komponente od podizvajalcev in jih odsteješ od (tvoje) končne vrednost hladilnika, dobiš (neke vrsto) dodane vrednosti! Seveda je to zelo poenostavljeno povedano. Tukaj so še (drugi) stroški, npr. energije delovne sile, razvoja, menagmenta,...
Tista RAZLIKA se imenuje dodana vrednost! In tukaj bi se torej kopičil davek na davek na davek... kar bi verjetno precej poslabšalo gospodarsko in finančno plat. Nekonkurenčnost!!
Zato so vpeljali in se računa davej na dodano vrednost. Toliko si imel ti stroškov, toliko pa si (zaslužil) imel ti končnih prihodkov!
Seveda se na koncu plača še prometni davek, ki ga plača kupec oz. potrošnik. Mali davek, cca 9% za hrano in še kakšne nujne zadeve, npr Kulturo in še kaj in VELIKI davek, cca 23%, ki se plača na ostale (manj pomembne, ne tako nujne) zadeve, npr. avto, TV, ....
vse jasno in vse prav.
vseeno pa lahko z malo domišljije vidimo, blazne razlike med poslovanjem podjetja in življenjem posameznika ni. dodana vrednost pri posamezniku je (kvalitetno) življenje kot tako, pri podjetju pa produkt. ampak vseeno pa posameznik plača davek na vse, podjetja pa praktično ne.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
NE!?? Poslovni subjekt; ker je tako pravilno rečeno, plača BRUTO! Zdaj, lahko se šopiriš in praviš, dato plača - mu odštejejo delavcu oz zaposlenemu!
Privatniki, se pravi zasebne firme, ki niso v lasti države, pa plačajo še Bruto na Bruto! Dvojni bruto!!
Morda ti bo to kakšen zasebnik bolje povedal in razložil!?
In ja, ta dvojni bruto obdavčitve morajo tudi zaslužiti/kriti zaposleni, tudi in predvsem v postavki dodane vrednosti!
Malidelničar je izjavil:
FrRoSt: najbolj likvidni na SLO delnici sta KRKG pa tudi NLBR. Načeloma pa tudi CICG, ZVTG, POSR lahko brez problema kupiš.
To meni razlagaš!??
NO, ti (mi) kar Razlagaj!!
Saj berejo tudi drugi!! ⅝
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()
FrRoSt: v bistvu me bolj zanima tvoje mnenje glede likvidnosti delnic na LJSE, se strinjaš z mojo oceno?
Ker marsikoga, preden se sploh spravi k vložkom na LJSE, skrbi, češ da 'itak ni dovolj prometa' potem ti pa 'denar obtiči v naložbah in ga ne moreš dobiti nazaj'.
Ker marsikoga, preden se sploh spravi k vložkom na LJSE, skrbi, češ da 'itak ni dovolj prometa' potem ti pa 'denar obtiči v naložbah in ga ne moreš dobiti nazaj'.
Malidelničar je izjavil:
Mosliš tale post o likvidnosti!??
Ja, strinjam se! Marsikaj bi se dalo, samo moraš PRAVILNO izpeljati, da se zadeve/nakupa lahko lotijo vsi državljani po pošteni ceni!! Tudi za dobrobit proračuna in države, v končni fazi.
Jaz sem že napisal nekoč, fa bi morali sptejeti zakon, da bi se vse enegetske zadeve, dokončno dobile nekega vidnega lastnika, ne pa, da so neke dvoživke med državnimi skladi in priviligiranimi posamezniki! Vse te firme, elektrogospodarstva, bi morala v 1. Kotacijo!!
In to počasi!
Samo tega nekateri očitno nočejo! Niti politične stranke same ne, ker potem ne bi mogle tako lahko nastavlati svojih (političnih) kadrov!!
In pa država ga lahko podržavi seveda, to je tudi rizik.
Država so ljudje in njeni POLITIKI! Kakršnikoli že so!
Vsemu temu navkljub, imamo sedaj vsaj približno norme in predpise EU, tako da, kar tako, ko jih bo zasrbela leva ali pa desna roka, tega ne morejo narediti!
Naj te pa kar skrbi ja, njihova dolga/kratka roka!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()