» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
171 / 189
»»

redtech ::

Če smo sedaj res v veliki korekciji bo padec trajal kakšno leto, mogoče se splača biti potrpežljiv z gotovino in počakati, najprej morajo še mediji narediti svoje.

uros1210 ::

redtech je izjavil:

Če smo sedaj res v veliki korekciji bo padec trajal kakšno leto, mogoče se splača biti potrpežljiv z gotovino in počakati, najprej morajo še mediji narediti svoje.

Korekcija in "kakšno leto" ne sodita v isti stavek. Korekcija je nekaj kratkotrajnega in v procentnem smislu tam do mogoče 15%.

dronyx ::

redtech je izjavil:

Danes noben padec ne traja kar eno leto. Če to drži, gledaš sedaj začetek nove finančne krize in leto 2008 all over again.

Siso ::

boljedržiganegoloviga

trgovec35 ::

Fantje zdaj je treba služit, v četrtek sem AMZN prodal vse, nisem upal kršit oravila, da se pozicije ne drži med objavo rezultatov. Imel sem srečo.... Evo danes pa bo čas za kupovanje, pričakujem da se po začetni paniki obrne gor. Potem kupim.

LeQuack ::

trgovec35 je izjavil:

Fantje zdaj je treba služit, v četrtek sem AMZN prodal vse, nisem upal kršit oravila, da se pozicije ne drži med objavo rezultatov. Imel sem srečo.... Evo danes pa bo čas za kupovanje, pričakujem da se po začetni paniki obrne gor. Potem kupim.

A ni tako da kupiš ko drugi prodajajo?
Quack !

delavec44 ::

Vi samo povejte kdaj se začne kupovati, da skočim na vlak :)

delavec44 je izjavil:

Vi samo povejte kdaj se začne kupovati, da skočim na vlak :)

Čaki...čaki...čaki...še malo...sedaj pa ALL IN. Nižje ne bo šlo nikoli. :))

energetik ::

vires in numeris

Bellzmet ::

Sedaj se splača prodati, ker boš lahko ceneje nazaj kupil.

energetik ::

Bellzmet je izjavil:

Sedaj se splača prodati, ker boš lahko ceneje nazaj kupil.

Ponavadi se v takih primerih zgodi tako, da kupiš nazaj po višji ceni... >:D
vires in numeris

Ampak ne v tem primeru, ker gredo delnice dol 50+%. Recimo Nvidia 12% pa se US market sploh še ni odprl, se pravi še ene 12% po odprtju. To je že 25% v enem dnevu.
Quack !

Sheteentz ::

Recent Market Volatility: The past few weeks have seen significant volatility, particularly impacting the "Magnificent Seven" big tech stocks like Microsoft, Amazon, Meta, Apple, Google, Nvidia, and Tesla.

Tech Stock Performance: These major tech stocks have dropped significantly from their 52-week highs, with Google and Nvidia down about 20%, while the others experienced smaller declines. However, they remain substantially up year-to-date.

Broader Market Trends: Other market sectors have performed well in July, with the Russell 2000 up about 10%, and financials and industrials up 4-5%.

Shift to Value Stocks: There is a noticeable shift in capital from big tech to value-oriented stocks, as evidenced by the Vanguard Value ETF (VTV) gaining 3.5% in July.

Tech Earnings Outlook: Upcoming earnings reports from major tech companies like Apple, Microsoft, Amazon, and Meta could significantly impact market sentiment.

Macro-Economic Indicators: The S&P Global Composite PMI for July indicated economic expansion at a level of 55, showing a mixed but generally positive economic outlook.

Inflation Insights: The Personal Consumption Expenditure (PCE) index, closely watched by the Fed, was stronger in July but remains below 3% year-over-year, suggesting controlled inflation.

Investment Ideas - Alcoa: Alcoa, a mid-cap aluminum producer, is seen as a potential rebound candidate due to its low price-to-sales ratio and improving earnings per share estimates, despite current market challenges.

Investment Ideas - Lockheed Martin: Lockheed Martin, despite its recent gains amid geopolitical tensions, is considered for a short position due to potentially overvalued conditions and flat cash flow.

Value Investing Narrative: The overall market trend is shifting towards value-oriented stocks, and this trend is expected to continue through the end of the year, possibly leading to big tech stocks stagnating.

Zgodovina sprememb…

pingme ::

LeQuack je izjavil:

Ampak ne v tem primeru, ker gredo delnice dol 50+%. Recimo Nvidia 12% pa se US market sploh še ni odprl, se pravi še ene 12% po odprtju. To je že 25% v enem dnevu.

Tebi osnovne stvari niso jasne, sedaj pa razlagaš neko svojo teorijo kako deluje premarket ;-) Pa ne trdim, da eod ne bo -25%, samo da je trditi da bo krat dva glede na premarket nesmisel.

trgovec35 ::

Kupil v pre trade po 153$ Amazon, noro nizko je padel, zdaj po odprtju pa lepo raste, po moje še danes prodam?, ni dvakrat za rečt da bo iz minus 9% pred odprtjem dabes prišel celo v plus...

Če želi Fed preprečit hujše padce bodo morali na ogenj vreči še nekaj debelih polen (beri, par bilijončkov sveže natisnjenega denarja). :))

Mislim, da ne bodo šli več tako nizko, obresti do ene 3% potem bodo čakali.

gruntfürmich ::

AI bot se malo poigra in že vsi v paniki, pa da bo FED moral urgirati...
čill fantje, to je vse igra. diamonds hands pa to...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

mgermo ::

jst sem danes mel 25k minusa, pa sem še dokupil 2xspy na margin

Malidelničar ::

Malo berem slovenski Twitter in pišejo da je konec sveta.

Mislim, lahko da bo recesija ampak zanimivo, kako Slovenci takoj začnejo z doom&gloom ...

Je pa zanimivo, da trenutno kaže, da bo med naložbebnimi razredi zlato hedge, medtem ko bitcoin to ni.

Bo pa verjetno sell-off med tech delnicami. Na srečo sem zelo malo izpostavljen, bolj sem v drugih sektorjih.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Sparkxl ::

Kaki konec sveta...95 let nazaj je v 1 dnevu šlo dol 30%. Zdaj imamo ravno desetino tega

Malidelničar ::

Matej Rigelnik je na forumu Financ napisal:

"Evo. Trgovanje na ljubljanski borzi se je zaključilo. SBITOP je zaključil 4,52% nižje. To je 19. največji padec indeksa v zadnjih 21 letih. Mogoče si boste tako lažje predstavljali dimenzijo premikov na domačih in tujih kapitalskih trgih :) V teh 21 letih smo na LJSE trgovali 5317-krat in samo 18-krat so bili delničarji bolj razočarani kot danes. Raje ne povejte ženi, ker vam bo prepovedala ukvarjajnje z borzo :)"
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

En dan ne igra nobene vloge, sploh glede na dejstvo, da je kljub padcem v zadnjih dneh SBITOP TR še vedno rekordnih +28,82% YTD.

Problem pa je, ker večina začne z nakupi določenih delnic (ala. NVDA), ko se začne vsepovsod objavljati o rekordnih vrednostih. In potem nekdo kupi ATH, zadeva precej pade, proda in začne vpiti, da je borza nateg ;-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

pingme je izjavil:

En dan ne igra nobene vloge, sploh glede na dejstvo, da je kljub padcem v zadnjih dneh SBITOP TR še vedno rekordnih +28,82% YTD.

Problem pa je, ker večina začne z nakupi določenih delnic (ala. NVDA), ko se začne vsepovsod objavljati o rekordnih vrednostih. In potem nekdo kupi ATH, zadeva precej pade, proda in začne vpiti, da je borza nateg ;-)

Saj borza je nateg, ker cene določajo velike institucije. Ni to prosti trg.
Quack !

LeQuack je izjavil:

pingme je izjavil:

Saj borza je nateg, ker cene določajo velike institucije. Ni to prosti trg.

Seveda ceno določajo veliki igralci, ampak tudi ti “tekmujejo” med seboj.

enemon ::

LeQuack je izjavil:

NVDA samo še 5% v minusu, kaj praviš na to? :D

To lahko traja 1 leto, pa bo na koncu -80%..

enemon ::

redtech je izjavil:

To lahko traja 1 leto, pa bo na koncu -80%..

Lahko pa bo čez eno leto +80%, who knows...

A bodo Japonci spet naredil harakiri danes?
Quack !

PS: Palantir je skočil kar za 15% v after marker, ker je imel dober zaslužek. Je kr zanimivo, en ali dva tedna nazaj bi market reagiral negativno na to, kot je pri ostalih tehnoloških podjetjih.
https://finance.yahoo.com/quote/PLTR/
Quack !

gruntfürmich ::

Malidelničar je izjavil:

Malo berem slovenski Twitter in pišejo da je konec sveta.
Mislim, lahko da bo recesija ampak zanimivo, kako Slovenci takoj začnejo z doom&gloom ...

ne vem zakaj sploh bereš tvite retardov, finančno nepismenih divjakov, favšne drhali; z drugimi besedami povprečen slovenček...
kaj imaš od tega?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Konec sveta je že mimo, tako da tisti, ki boste počakali kake pol leta, da se borza pobere, ste že malce zamudili. Ne bodo dovolili da se ameriška borza sesuje. Prej Jerome natiska par novih trilijonov (naših bilijonov) in jih vrže na borzo. Inflacija je drugotnega pomena. ZDa vedno najprej rešujejo borzo in borzni indeksi so za Fed najpomembnejši neuradni kazalec.

BlaY0 ::

Če Trump za "zlom" na borzi okrivi Kamalo, potem že veš, da dejansko ni nič hudega.

kow ::

Kar rece Trump, je irrelevantno. Steje realnost na borzi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

LeQuack je izjavil:

PS: Palantir je skočil kar za 15% v after marker, ker je imel dober zaslužek. Je kr zanimivo, en ali dva tedna nazaj bi market reagiral negativno na to, kot je pri ostalih tehnoloških podjetjih.
https://finance.yahoo.com/quote/PLTR/

Ja, ene par "tehnologov" je šlo včeraj zvečer konkretno v plus, večina je pa ostala v minusu. Če si trofnil enega od tistih par...

Kapitan Jack ::

Ko vas berem, se pocutim kot bi bil Mowgli. V glavi imam vse zamegljeno od vseh teh pojmov, ki jih omenjate. A naj zacnem to temo brati od prve strani, da sploh razumem osnove ali kje se lahko naucim o delnicah. Imam ene 50k "odvecnega denarja" in bi rad previdno ta kes imel nekje drugje, kot na banki.

Na youtube lahko gledam ure in ure nekih "milijonarjev" in tutorials za zacetnike, ampak kako naj vem, kaj je prav in kaj ne. Rad bi razumel.

Za začetek investopedia.com je kar dober source za vse te pojme.

GizmoX ::

Kapitan Jack je izjavil:

Ko vas berem, se pocutim kot bi bil Mowgli. V glavi imam vse zamegljeno od vseh teh pojmov, ki jih omenjate. A naj zacnem to temo brati od prve strani, da sploh razumem osnove ali kje se lahko naucim o delnicah. Imam ene 50k "odvecnega denarja" in bi rad previdno ta kes imel nekje drugje, kot na banki.

Na youtube lahko gledam ure in ure nekih "milijonarjev" in tutorials za zacetnike, ampak kako naj vem, kaj je prav in kaj ne. Rad bi razumel.

Za previdno so bolj ETF-ji: Slo-tech: Vzajemni skladi n-tič. Morda začneš pri https://www.justetf.com/en/ .
Seveda odvisno, kaj bi s tem denarjem sploh rad oz. kakšno tveganje in dolgoročnost imaš.
udirač => uni. dipl. inž. rač.

delavec44 ::

Kako mnenje imate recimo big 7 etf napram health sector etf? Recimo vwce proti xdwh.

Cilj je sigurna dolgoročna naložba. Nrkje sem videl risk faktor 5 za health sector pa mi ni jasno zakaj.

Zgodovina sprememb…

megakamela ::

delavec44 je izjavil:

Kako mnenje imate recimo big 7 etf napram health sector etf? Recimo vwce proti xdwh.

Cilj je sigurna dolgoročna naložba. Nrkje sem videl risk faktor 5 za health sector pa mi ni jasno zakaj.

Težko je špekulirati za en dan vnaprej, kaj šele za dolgoročne naložbe.

Če boš vložil za 10-15+ let, potem kupiš najbolj popularen etf & chill.

Health je prva izbira v začetku bear marketa, naslednje so utilities (fixed cash flow) in na koncu finance, ko gremo ponovno v ekspanzivni cikel.

Scaramouche3 ::

Vprašanje, mislim da bom nasledil tam cca 300000€ stanovanje, plus tam 100000 na računu, denar se deli na dva dela, bi vi raje investirali v s&p500 ali druge delnice, in potem s tem plačali najemnino ali kupili dva manjša stanovanja?

uff tu zdaj lahko domišljija dela. Jaz sigurno ne bi dal vse v eno košaro. Pol bi dal v delnice, ki nosijo dividende vsaj 8%, ostalo polovico pa v cigle

Sparkxl je izjavil:

uff tu zdaj lahko domišljija dela. Jaz sigurno ne bi dal vse v eno košaro. Pol bi dal v delnice, ki nosijo dividende vsaj 8%, ostalo polovico pa v cigle

Ja samo dam na dva dela, nisem edini dedič!
A ti bi dal polovico direkt za plačilo stanovanja drugo pa odplačeval z dividendo?

Kupil bi stanovanje, dal v najem. Drugo polovico kot rečeno za dividende. S tem si si ustvaril dva redna dohodka doživljenjsko

Sparkxl je izjavil:

Kupil bi stanovanje, dal v najem. Drugo polovico kot rečeno za dividende. S tem si si ustvaril dva redna dohodka doživljenjsko

Rekel sem ti da nisem edini dedič! Moram deliti to na dva dela! Torej potem dve osebi rabiva stanovanje!

Ajinca ::

Ti resno misliš da so delnice ki plačujejo 5%+ nad inflacijo varne in dolgoročne? Ker si v energy verjetno misliš o MLPjih? Ne tudi ti niso, v sedanjem okolju, tako dolgoročno varni kot so bili v preteklosti...

Ajinca je izjavil:

Ti resno misliš da so delnice ki plačujejo 5%+ nad inflacijo varne in dolgoročne? Ker si v energy verjetno misliš o MLPjih? Ne tudi ti niso, v sedanjem okolju, tako dolgoročno varni kot so bili v preteklosti...

Vem tega se tudi jaz bojim!

Ajinca je izjavil:

Najbrž je mislil NLB ali Krka, ki izplačujejo visoke dividende.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Ajinca je izjavil:

Najbrž je mislil NLB ali Krka, ki izplačujejo visoke dividende.

S&P500

Zgodovina sprememb…

««
171 / 189
»»