» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
168 / 189
»»

energetik ::

delavec44 je izjavil:

Kaj ni VWCE kao najbolj razpršen po svetovnih podjetjih? Kateri pa je potem tisti najbolj splošen ETF, ki bi zajel vse? Zato sprašujem, ker sem noob. Gledal sem Trade Republic kaj ponuja, pa se mi je zdel vwce najboljša izbira.

Tole sem gledal https://www.nl.vanguard/professional/pr...
Kakor vidim imajo MS, Apple, Nvidia 4%. To je 12%, si to mislil?
Ja, zajema vse, ampak ima samo nekaj velikih podjetij velik delež. Jaz sicer DCA-jam v SPPW, ampak sem trenutno zamrznil vlaganje sem, in dajem raje v druge ETF, ki so precej bolj nizko vrednoteni. Sam presodi, koliko rasti imajo še na voljo magnificent 7, sploh Nvidia, ki je napihnjena do amena.
Lahko pa trenutno vlagaš v Russell2000 index, kjer so samo small capi. https://www.justetf.com/en/etf-profile....
vires in numeris

delavec44 ::

Hvala za nasvet. SPPW ne najdem na TR. Russell2000 mi zgleda pa zanimiv, malo me samo moti, da je 92% USA. Sem nameraval imeti bolj svetovno razpršeno naložbo.

Okapi ::

GupeM je izjavil:

chrush je izjavil:

Ce investiras na dolgi rok, je ta padec zanemarljiv. Ce mislis, da bos s preprodajo kaj zasluzil -> ne bos.

Drži. Še posebej, če upoštevaš davke. Čez 5 let so pri prodaji nižji, kasneje še nižji ali jih sploh ni. Zato je bolje ne prodat in vzeti dividende, da se ti čas držanja akumulira in si tako znižaš davek čez n let.

Če delnice prodaš in jih po izplačilu dividend spet kupiš za nižjo ceno, se ti čas držanja resetira na 0 in moraš spet čakat 5 let na prvi davčni popust.

Ampak osnovno vprašanje še vedno ostaja v bistvu enako - a je bolje prodati sedaj, pred padcem, in se odpovedati dividendam, ali počakati na dividende in prodati potem. In obratno - če se nekdo odloči, da bo kupil delnice, ali naj kupi sedaj, ker bo pokasiral še dividende, ali naj raje počaka še en teden, ker bo cena zagotovo nekaj nižja.

Saj vem, da je nemogoče zanesljivo vedeti, ampak poznavalci bi morda lahko kaj sklepali na osnovi preteklih dogodkov.

Tisti, ki prodajajo sedaj, par dni pred dividendami, očitno mislijo, da bo izguba zaradi padca večja od dividend. Ali pa nujno potrebujejo denar sedaj in ne morejo počakati še en teden. Tisti, ki sedaj kupujejo, pa očitno mislijo, da bodo dividende pretehtale sedanjo visoko ceno in nočejo počakati še en teden, da bi kupili ceneje.

Oboji ne morejo imeti prav.

pingme ::

KRKG je za slovenske razmere precej likvidna delnica, tako da je padec približno tak kot je dividenda. Seveda je lahko tečaj po preseku malce višji ali nižji kot je z odšteto dividendo, ampak premik +- 1% na dan je dokaj običajen. Torej tako kot bi danes, ko ni presečni datum, spraševal ali se splača kupiti in jutri prodati ali obratno.
Je pa kupovanje tik pred izplačilom dividend za fizične osebe vsekakor neumno.

pingme je izjavil:

Se pravi prodaja tik pred izplačilom dividend je torej pametna poteza?

Recimo, da nekdo sedaj potrebuje denar, ker kupuje stanovanje, in se odloči, da bo prodal delnice. Ampak denarja ne potrebuje ravno danes, lahko počaka tudi en teden, da dobi še dividende. Če je kupovanje tik pred izplačilom dividen neumno, je torej pametno prodati sedaj in se na račun trenutne visoke cene odpovedati dividendam?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Thomxy ::

Po izplačilu dividend, cena delnice pade načeloma za isto vsoto. Zato je v osnovi brezpredmetno.
Je pa tako, da so dividende zagotovo obdavčene, dobiček od prodaje pa odvisno od koliko časa si delnice imel v lasti...

Okapi je izjavil:

pingme je izjavil:

Se pravi prodaja tik pred izplačilom dividend je torej pametna poteza?

Recimo, da nekdo sedaj potrebuje denar, ker kupuje stanovanje, in se odloči, da bo prodal delnice. Ampak denarja ne potrebuje ravno danes, lahko počaka tudi en teden, da dobi še dividende. Če je kupovanje tik pred izplačilom dividen neumno, je torej pametno prodati sedaj in se na račun trenutne visoke cene odpovedati dividendam?

A če na samaforju ni rdeča je potem zelena? Tretja opcija (hold) torej ne obstaja? ;-)
Če moraš nujno prodati in imaš delnice v lasti pet ali več let, potem je smiselno, da prodaš pred dividendami. Če imaš pa manj kot pet let je pa vseeno.

chrush ::

Če bi se sam moral odločiti za prodajo, bi delnice prodal pred dividendami, ne glede na to, koliko časa imam delnice v lasti.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Malidelničar ::

Pričakujete kakšno večjo korekcijo trga, koliko ste kaj pozicionirani v cashu?
Po poletju se bo verjetno kar nekaj zadev razčistilo, malce gre nezaposlenost gor, gospodarska rast v ZDA tudi šepa, S&P500 pa poganja gor rast Magnificent7.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

ripmork ::

Dober video glede današnjega dogajanja.
Če prav razumem situacijo zadnjega tedna; v ZDA se jeseni obeta padec obrestnih mer, kar bi predvsem koristilo small caps skladom / delnicam, zato zdej gledamo prehod kapitala iz big caps v small caps. Dolgoročno pa naj bi to koristilo vsem (daljši bull run nasplošno). Svoje je pa zdaj dodala še današnja Trumpova izjava glede Tajvana :)

Bo tole še padalo, stagniralo dlje časa? Kako mnenje poznavalcev, ki ste dlje časa v delničarstvu? :D
Sem kar frišen v tej sceni, tako da vse informacije previdno spremljam. DCA pristop je pa očitno res pravi, ne glede na izbiro delnic / skladov (praktično vsi priporočajo).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

Spura ::

Okapi je izjavil:

GupeM je izjavil:

chrush je izjavil:

Ce investiras na dolgi rok, je ta padec zanemarljiv. Ce mislis, da bos s preprodajo kaj zasluzil -> ne bos.

Drži. Še posebej, če upoštevaš davke. Čez 5 let so pri prodaji nižji, kasneje še nižji ali jih sploh ni. Zato je bolje ne prodat in vzeti dividende, da se ti čas držanja akumulira in si tako znižaš davek čez n let.

Če delnice prodaš in jih po izplačilu dividend spet kupiš za nižjo ceno, se ti čas držanja resetira na 0 in moraš spet čakat 5 let na prvi davčni popust.

Ampak osnovno vprašanje še vedno ostaja v bistvu enako - a je bolje prodati sedaj, pred padcem, in se odpovedati dividendam, ali počakati na dividende in prodati potem. In obratno - če se nekdo odloči, da bo kupil delnice, ali naj kupi sedaj, ker bo pokasiral še dividende, ali naj raje počaka še en teden, ker bo cena zagotovo nekaj nižja.

Saj vem, da je nemogoče zanesljivo vedeti, ampak poznavalci bi morda lahko kaj sklepali na osnovi preteklih dogodkov.

Tisti, ki prodajajo sedaj, par dni pred dividendami, očitno mislijo, da bo izguba zaradi padca večja od dividend. Ali pa nujno potrebujejo denar sedaj in ne morejo počakati še en teden. Tisti, ki sedaj kupujejo, pa očitno mislijo, da bodo dividende pretehtale sedanjo visoko ceno in nočejo počakati še en teden, da bi kupili ceneje.

Oboji ne morejo imeti prav.
Jst kupujem po dividendah, ce bi hotel drzati na zelo dolgi rok. Preprosto dividenda je takoj 25% obdavcena, nizja cena po padcu pa ni nujno obdavcena, ce dovolj dolgo drzis.

nurmaln ::

delavec44 je izjavil:

Je ok za začetnika, da bi na dolgi rok investiral v VWCE recimo 1kEUR mesečno? Rad bi predvsem "varno" investicijo. Se splača z vstopom še malo počakati, da balon poči?

Ne splača se čakati ker bos čakal predolgo.
Time in the market > Timing the market

Če te ful skrbi da bo trg padel se po služi DCA.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

Katere sektorje vidite trenutno primerne za DCA?
Jaz gledam bolj nišne consumables, ne vem pri materialih mogoče kaj, tehnologija itak odpade, heck še pharma je pobegnila gor :(
Po drugi strani pa govorijo, da dejansko je ta zadni market rally še vedno posledica Mag7 in Nvidie in večina delnic v zadnjem letu stagnira. Mogoče je to zadnji hura pred korekcijo?

rkobarov ::

baker!
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

rkobarov je izjavil:

baker!

RIO :)
Jaz ga DCAjam že par mesecev. Upam da ne brcam v temo.
Zelo počasi dodajam LITU, pa U3O8.
vires in numeris

redtech ::

Zadnji mesec imam občutek, da samo zlato pridobiva, industrijske surovine padajo.

Defensive & value pridobiva.

redtech ::

Jaz sem iz -50% (margin) prišel na +33% CHF
Moram še preverit valutni trg, kako kaže.

%NLV
12% CNOOC sem prodal (8,5 - 20,5)
77% ZPLA sem prodal (1/4 sem pred tem pretopil v fizično)

Glavno da sem uspel margin zapret!
Margin ti zveže roke, pred dnevi sem izpustil HE pri 8, ker se nisem hotel še bolj izpostavit.

denabiker ::

kaj se dogaja z delnicami računalniških podjetij, AMD, Microsoft, Intel, NVIDIA,... kar leti dol...zaradi dopustov ni take zagnanosti na borzi? Se bo zagnalo konec dopustov?

MisterR ::

To ni kripto, ki niha zaradi praznika v Dupleku.

DCA and chill.

Kalavala ::

A 1 leto te pa ni zanimalo zakaj gre samo gor?

gruntfürmich ::

weak hands pa to...8-)
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Enib1995 ::

Pozdravljeni,

bi se splačalo vložiti v ETF oz. v kaj drugega za recimo dobre 2 leti, približno 15k? Pa da bi dobil kaj profita od dividend?
Nimam izkušenj na tem področju, mogoče kakšen uporaben vodič ali pa članek?

MisterR ::

Ne. Daj na n26/metal za 4%, kakor dolgo pač še bo.

Na ETF lahko zelo vpliva dogajanje okrog ameriških volitev tako da je trenutno oz za preostanek leta vse skupaj loterija kar se tiče delnic/skladov.

Enib1995 je izjavil:

Pozdravljeni,

bi se splačalo vložiti v ETF oz. v kaj drugega za recimo dobre 2 leti, približno 15k? Pa da bi dobil kaj profita od dividend?
Nimam izkušenj na tem področju, mogoče kakšen uporaben vodič ali pa članek?
Za 2 leti XEON ali CSH.
vires in numeris

LeQuack ::

MisterR je izjavil:

DCA and chill.

No ja, Trump twitne Taiwan bad in potem cel teden tehnološke delnice padajo.
Quack !

LeQuack je izjavil:

MisterR je izjavil:

DCA and chill.

To je potem pač razprodaja - dobiš delnice s popustom. Samo jajca moraš imet. Je pa smešno, da nam ni problem plačat novega avta, ki ti ga dajo s 5% popustom, pa veš, da boš z gotovostjo izgubil 50% vrednosti v par letih, oziroma blizu 90% če ga boš vozil 15let+. Pri ETF-ih pa se bojimo, pa je skrajno neverjetno, da bi bila vrednost čez 15 let 2x nižja...
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

LeQuack je izjavil:

Deloma to. Pa tudi špekulacija o nižanju obrestnih mer v bližnji prihodnosti in prehod kapitala iz big cap v kripto in small cap sta naredila svoje. Big cap je baje že dolgo precenjen glede na small cap (ki je bolj labilen zaradi večje odvisnosti od obrestnih mer). Big cap se že počasi vrača sicer...

MisterR je izjavil:

Na ETF lahko zelo vpliva dogajanje okrog ameriških volitev tako da je trenutno oz za preostanek leta vse skupaj loterija kar se tiče delnic/skladov.
True. Je pa pomoje reden DCA v ETF-e še vedno dobra dolgoročna opcija. Si kar težko predstavljam scenarij, da čez leto (ali dve) kak S&P500 ne bi bil več vreden, kot je trenutno. :)

energetik je izjavil:

To je potem pač razprodaja - dobiš delnice s popustom. Samo jajca moraš imet. Je pa smešno, da nam ni problem plačat novega avta, ki ti ga dajo s 5% popustom, pa veš, da boš z gotovostjo izgubil 50% vrednosti v par letih, oziroma blizu 90% če ga boš vozil 15let+. Pri ETF-ih pa se bojimo, pa je skrajno neverjetno, da bi bila vrednost čez 15 let 2x nižja...
+1

Sparkxl ::

Ti si očitno včeraj prilezel izpod zize in zraven tega še gugla ne znaš uporabljat. Težko si predstavljaš padanja s&p500 2 leti? Grafe znaš brati drugače? Tiste črte ki gredo gor in dol? Jap, tudi dol gredo. Spodaj pa imaš leta napisana. Probaj in pridi poročati kaj si ugotovil.

Aja pa še ena skrivnost: big cap usa tech = kripto

Spet, idi tiste čudne črte gledati in jih primerjaj

No need to get salty. Ja, je tut padalo po obdobjih, ko so bile krize. Dolgoročno je pa večja verjetnost, da bo čez dve leti višje kot ta moment (kot pa, da bo nižje). 100% pa seveda nihče ne ve, kaj bo.

pingme je izjavil:

KRKG je za slovenske razmere precej likvidna delnica, tako da je padec približno tak kot je dividenda. Seveda je lahko tečaj po preseku malce višji ali nižji kot je z odšteto dividendo, ampak premik +- 1% na dan je dokaj običajen. Torej tako kot bi danes, ko ni presečni datum, spraševal ali se splača kupiti in jutri prodati ali obratno.

Se pravi je zato danes padec za 5%?
Quack !

Ja, če si KRKG kupil danes, nisi več upravičen do dividende. Da je kupovanje pred dividendo neumno sem pa mislil, da na to, da bi kupil recimo včeraj ali par dni nazaj, ko si bil še upravičen do dividende.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

pingme je izjavil:

Ja, če si KRKG kupil danes, nisi več upravičen do dividende. Da je kupovanje pred dividendo neumno sem pa mislil, da na to, da bi kupil recimo včeraj ali par dni nazaj, ko si bil še upravičen do dividende.

Mislim realno če delnica pade toliko kot je dividenda vredna, potem je dosti vseeno kdaj nabaviš.
Quack !

LeQuack je izjavil:

pingme je izjavil:

Mislim realno če delnica pade toliko kot je dividenda vredna, potem je dosti vseeno kdaj nabaviš.

Kupiš tik pred dividendo za 100€.
Dividenda je 10€ bruto.
Delnica je sedaj vredna 90€.
Plačaš davek in imaš 90€+7,5€ = 97,5€

V roku enega dneva si izgubil 2,5%. Vseeno?

Ja ok, mogoče si res nekaj na slabšem. Samo da bi pa recimo prodajal delnico pred dividendami in jo potem nazaj kupil, pa tudi dvomim da se splača.
Quack !

Saj ni nihče napisal, da se splača prodajati pred dividendo. "Splača" se prodati zgolj v primeru, da itak nameravaš prodati in si lastnik že več kot 5 let

Odvisno od provizij in davka od prodaje delnic.

Če si včeraj prodal 100 delnic po 148,5 in jih danes kupil po 141, jih imaš sedaj 105,3.
Če si jih obdržal in za dividende (neto 565,2 €) kupil delnice po 141, jih imaš sedaj 104.

Kakšna je provizija pa ne vem ;)

GupeM ::

Okapi je izjavil:

Odvisno od provizij in davka od prodaje delnic.

Če si včeraj prodal 100 delnic po 148,5 in jih danes kupil po 141, jih imaš sedaj 105,3.
Če si jih obdržal in za dividende (neto 565,2 €) kupil delnice po 141, jih imaš sedaj 104.

Kakšna je provizija pa ne vem ;)

Tukaj ne upoštevaš, koliko časa držiš delnice. Če jih imaš manj kot 5 let, boš pri prodaji za 148,5 plačal še 25 % davka na dobiček (kar si pri dividendah upošteval).

Če si jih recimo pred cca 1 letom kupil po 100 €, boš pri prodaji plačal 1212,5 € davka, kar moraš odšteti pri nakupu novih delnic. Če ta davek upoštevaš, boš pa pri nakupu po 141 € dobil samo še 96,72 delnice.

Zgubarska delnica od Krke je šla v dvhe dneh dol 10%, in po moje bo še šla dol precej. Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

chrush ::

Temu se reče 10% popusta, če kupite zdaj. ;)
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

Ja če kdo hoče denar zgubit potem kar.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Zgubarska delnica od Krke je šla v dvhe dneh dol 10%, in po moje bo še šla dol precej. Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.

22.7. je bil tečaj 148,5€.
23.7. je bil prvi trgovalni dan brez 7,5€ dividende.
24.7. je tečaj 137€.
137€ + 7,5€ = 144,5€.
Torej manj kot 3% v dveh dveh in ne 10%.

dronyx ::

LeQuack je izjavil:

Done. Vse prodal in kupil zlato. Saj ne...:))

pingme je izjavil:

LeQuack je izjavil:

22.7. je bil tečaj 148,5€.
23.7. je bil prvi trgovalni dan brez 7,5€ dividende.
24.7. je tečaj 137€.
137€ + 7,5€ = 144,5€.
Torej manj kot 3% v dveh dveh in ne 10%.

Ja samo je vmes že na 132€ padlo, potem pa se malo pobralo.

dronyx je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Done. Vse prodal in kupil zlato. Saj ne...:))

Ne bi blo neumno če bi res.
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Kanban ::

LeQuack je izjavil:

Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.

Torej je SP500 iz 5600 (10.7.) že na 4600?

Kanban je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.

Ne še.
Quack !

Groot ::

LeQuack je izjavil:

Kanban je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Ne še.

Potem sklepam da si že dal celo hišo in vse svoje gate na short pozicijo. Ker bi glede na pisanje pričakoval najmanj to.

Nimam dostopa do opcij na Trade republic, drugače bi.
Quack !

Kanban ::

LeQuack je izjavil:

Kanban je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Ne še.

Potem pa nekako ne drži, da pada 2-3% na dan zadnja dva tedna, se ti ne zdi?

LeQuack je izjavil:

Upam, da če bo jeseni kriza, da bomo imeli bolj poglobljeno debato, ne v stilu da je konec sveta (ker nikoli ni, tudi če borza klecne), ampak kako se pozicionirati, kdaj bo dno, kako DCA-jati.

Ker če hočem brati doom&gloom, potem grem na debilne forume ala MMC RTVSslo, 24ur in Med Over Net ("Borza je natega!" "Krka bo propadla!" "Prodajte vse kupite zlato in konzerve fižola!" "Denar ne bo nič vreden!" "Sistem bo propadel vse boste zgubili k vam bojo banksterji pobrali!").

Grem gledat malo poste na Slo-Tech v času krize februarja-marca 2020 do poletja. Je bilo zanimivo branje, mislim, da je bilo kar nekaj tradinga

Ok in kaj je tvoj nasvet za trgovanje ko pride kriza?
Quack !
««
168 / 189
»»