Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Malidelničar ::
LeQuack: jaz sicer nisem trejder in se v to nisem poglabljal, ampak dolgoročno investiram z DCA-jem.
Zdaj ob krizi ala COVID-ni crash ali pa še huje (2008-type), moramo morda najprej vzeti nekaj domnev:
1. recimo da nisi zakreditiran za delnice :) (to so btw. delali Slovenci z delnicami na LJSE in Balkanskimi skladi v obdobju 2007/2008)
2. potem, ko to razčistimo, moramo vzeti eno domnevo, recimo da ne rabiš kratkoročno nek cash - ravno planiraš obnovo bajte/nakup bajte z denarjem vloženim na trg in pride crash in je panika.
Ok kul, gremo naprej:
3. Neznanka, ki ostane vsem, tako a) slovenski družbeni eliti Slo-Tech IT-normirancev s top-shit cashflowom, kot tudi b) bolj navadni raji na tem forumu v casual službah v (sklepam da) privat sektorju je vprašanje: kako bo ob krizi s službo, cashflowom?
Če to približno stoji in po izbruhu krize takoj že prvi mesec ni signalov da lahko izgubiš službo, ni nekih paničnih znakov iz firme, se lahko spogajaš da se pregura težko obdobje (recimo ti ponudijo začasno zmanjšanje plače ampak firma fajta naprej za nove posle), gremo naprej z domnevami:
4. Kakšna je globina krize - bo samo do naslednje pomladi/jeseni vs. lahko pričakujemo celo težko leto in se na to psihično pripravimo.
5. Kateri sektorji so pred krizo bili prenapihnjeni (tech?), kateri sektorji so krizi izpostavljeni (zadnjič banke), kje bo safe haven (materiali, zlato & surovine, potrošne dobrine), so kakšne specifične firme, ki so podcenjene in imajo normalno poslovanje.
Meni je ful zanimiva spletna stran, ki pokaže gibanje cen delnic posameznih firm recimo Backtest Portfolio Asset Visualizer (https://www.portfoliovisualizer.com/).
Zdaj ob krizi ala COVID-ni crash ali pa še huje (2008-type), moramo morda najprej vzeti nekaj domnev:
1. recimo da nisi zakreditiran za delnice :) (to so btw. delali Slovenci z delnicami na LJSE in Balkanskimi skladi v obdobju 2007/2008)
2. potem, ko to razčistimo, moramo vzeti eno domnevo, recimo da ne rabiš kratkoročno nek cash - ravno planiraš obnovo bajte/nakup bajte z denarjem vloženim na trg in pride crash in je panika.
Ok kul, gremo naprej:
3. Neznanka, ki ostane vsem, tako a) slovenski družbeni eliti Slo-Tech IT-normirancev s top-shit cashflowom, kot tudi b) bolj navadni raji na tem forumu v casual službah v (sklepam da) privat sektorju je vprašanje: kako bo ob krizi s službo, cashflowom?
Če to približno stoji in po izbruhu krize takoj že prvi mesec ni signalov da lahko izgubiš službo, ni nekih paničnih znakov iz firme, se lahko spogajaš da se pregura težko obdobje (recimo ti ponudijo začasno zmanjšanje plače ampak firma fajta naprej za nove posle), gremo naprej z domnevami:
4. Kakšna je globina krize - bo samo do naslednje pomladi/jeseni vs. lahko pričakujemo celo težko leto in se na to psihično pripravimo.
5. Kateri sektorji so pred krizo bili prenapihnjeni (tech?), kateri sektorji so krizi izpostavljeni (zadnjič banke), kje bo safe haven (materiali, zlato & surovine, potrošne dobrine), so kakšne specifične firme, ki so podcenjene in imajo normalno poslovanje.
Meni je ful zanimiva spletna stran, ki pokaže gibanje cen delnic posameznih firm recimo Backtest Portfolio Asset Visualizer (https://www.portfoliovisualizer.com/).
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
LeQuack ::
Zgubarska delnica od Krke je šla v dvhe dneh dol 10%, in po moje bo še šla dol precej. Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.
22.7. je bil tečaj 148,5€.
23.7. je bil prvi trgovalni dan brez 7,5€ dividende.
24.7. je tečaj 137€.
137€ + 7,5€ = 144,5€.
Torej manj kot 3% v dveh dveh in ne 10%.
Danes je že 133€. Realno če primerjaš Krka vs NLB sploh ni primerjave, NLB je šel v zadnjem letu gor za 70%, Krka komaj 10%. Tako da NLB je 7x boljši nakup.
Quack !
energetik ::
Bolje bi bilo, da bi napisal, da je bil boljši nakup. Trenutno? Napihnjena kot balon.
vires in numeris
chrush ::
Če ocenjuješ samo ne eno leto, potem je NLBR res boljši, ampak če gledaš na dolgi rok, se banka lahko skrije pred Krko. In če bi se danes odločil med tema dvema, bi spet izbral Krko.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
pingme ::
Danes je že 133€. Realno če primerjaš Krka vs NLB sploh ni primerjave, NLB je šel v zadnjem letu gor za 70%, Krka komaj 10%. Tako da NLB je 7x boljši nakup.
Spet zavajaš ;-)
Brez dividend je NLBR +60,27% glede na tečaj pred enim letom.
Brez dividend je KRKG +18,92% glede na tečaj pred enim letom.
Seveda je NLBR letos super, ampak tudi skoraj 25% letni donos (skupaj z dividendo) je odličen.
Sicer imam pa oboje, NLBR po pnc 48,70€ in KRKG po 56,81€.
gruntfürmich ::
Drugače pa tudi na US trgih je videti, da kriza prihaja, ker delnice padajo povprečno 2-3% na dan dol zadnje dva tedna. Tko da po moje kdo ma še kaj delnic prodajte dokler so še kaj vredne.
US Economy Grows Much More Than Expected: https://tradingeconomics.com/united-sta...
to so ti slo-tek buy-dip-sell-top trejderji ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
trgovec35 ::
Vidim tukaj trgujete z vsem mogočim, jaz pa klasika, usa tehnološke delnice, not in ven, not in ven, swingam, ker se amazoni, apli, googli zelo predvidljivo gibljejo. Ob paniki zaradi googla pred dvema dnevoma kupil amazon 500 komadov po 175 after market, zdaj je 191, še razmišljam ali držim do večera, ko objavi rezultate, ali pa prodam. Donos zadnjih 12 mesecev 92%, letos 33%. Dobro trgujte!
Če swingaš potem lahko to delaš tudi z opcijami, kot to delajo na Reddit wallstreetbets, sploh ne rabiš delnic. Vsaj če praviš da je predvidljivo lahko dosti več zaslužiš.
Quack !
Če swingaš potem lahko to delaš tudi z opcijami, kot to delajo na Reddit wallstreetbets, sploh ne rabiš delnic. Vsaj če praviš da je predvidljivo lahko dosti več zaslužiš.
Veš da sem o tem že razmišljal, res manj tvegaš, če ne gre v tvoji smeri, ampak tudi manj zaslužiš, ko gre v željeni. Poceni opcije so itak malo verjetne, da se cena odpelje tja. Amazonove recimo so kar drage, jer je velika verjetnost rasti. Raje vws dobiček sam poberem😁
Sem pač tradicionalen trgovec?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trgovec35 ()
O čem to pišeš? Z opcijami so dobički bistveno višji (enako tudi izguba, ki je hitro 100%), seveda če govorimo o enakem znesku, ki ga daš ali za nakup opcij ali za nakup delnic (kar je edino smiselno, ne boš primerjal enot delnic).
O čem to pišeš? Z opcijami so dobički bistveno višji (enako tudi izguba, ki je hitro 100%), seveda če govorimo o enakem znesku, ki ga daš ali za nakup opcij ali za nakup delnic (kar je edino smiselno, ne boš primerjal enot delnic).
Ni samo cena, ovrednotit je treba tudi tveganje, ki je pri opcijah precej višje. Gledam torej širšo sliko.
Saj ravno za tveganje si napisal, da z opcijami manj tvegaš ampak imaš tudi nižje dobičke. Kar seveda ne drži, tako da očitno sploh ne veš kaj je call/put.
MisterR ::
Vidim tukaj trgujete z vsem mogočim, jaz pa klasika, usa tehnološke delnice, not in ven, not in ven, swingam, ker se amazoni, apli, googli zelo predvidljivo gibljejo. Ob paniki zaradi googla pred dvema dnevoma kupil amazon 500 komadov po 175 after market, zdaj je 191, še razmišljam ali držim do večera, ko objavi rezultate, ali pa prodam. Donos zadnjih 12 mesecev 92%, letos 33%. Dobro trgujte!
Koliko transakcij na leto?
Koliko transakcij na leto?
Lani okrog 60,praviloma pa manj, tam 30 letno
Pa si že razmišljal o trading poklicu, ker večino profesionalnih traderjev ne vem če ima take donose.
Quack !
MisterR ::
Kdo pa letos ni zaslužil? Še tesla je +23%, kljub 12% padcu prejšni teden, a v zadnjih petih dneh +7%. Boeing kupiš danes/jutri ko objavijo rezultate pa hold tri mesece in si na +10%.
Kdo pa letos ni zaslužil? Še tesla je +23%, kljub 12% padcu prejšni teden, a v zadnjih petih dneh +7%. Boeing kupiš danes/jutri ko objavijo rezultate pa hold tri mesece in si na +10%.
Ja lahko si tudi na -10. Saj če pogledaš daljše obdobje vidiš da je tudi Tesla pred leti višje kotirala.
Quack !
Se ti ne zdi preveliko tveganje v temu tech balonu, ki je podoben onemu iz l. 2000?
Pa si že razmišljal o trading poklicu, ker večino profesionalnih traderjev ne vem če ima take donose.
Malo sem že star😂😂😂. Mislim, da bi lahko od tega dobro živel, ampak je preveč stresno. Jebiga, življenje je le eno. Imam dobro službo, popoldan in zvečer pa kak dan malo potrejdam, pa je to to. Bolj si nek denar ustvarjam za penzijo, držim 50k na trgovalnem, vse nad tem pa izplačujem in šparam v banki...
Pri takih donosih in 30 let trejdanja bi pričakoval, da imaš že miljarde, ne zgolj milijone, ti pa pišeš o 50k. In kako samo 50k, če si za več kot toliko kupil amzn?
Malidelničar je izjavil:
Se ti ne zdi preveliko tveganje v temu tech balonu, ki je podoben onemu iz l. 2000?
Definitivno postaja bolj tvegano, kot bi si želel. Prehitro vse raste. Je pa razlika od tistega balona pred 25timi leti, ko res ni bilo veliko oprijemljivega. Danes so milijardni dobički in zato vedno nove priložnosti. Vse kar je potrebno, je trezna glava in dober plan, ki se ga 100% držiš. Od zapisanih pravil ne odstopam. Eno od njih je, da ne držim pozicije med objavo rezultatov. Evo, kaj naj danes to pravilo kršim in držim Amazon??? 😂😂😂 Super sem zaslužil, skoraj10k v par dneh, moram bit zadovoljen, ne pa pohlepen. Tudi, če odleti gor,
ni še nič zamujeno. Ob pravi korekciji lahko vstopim na vlak. Vedno so skušnjave...
trgovec35: ja to tudi sam vem, da bolj oprijemljivo je, ampak ne vem. Nvidia in njeni čipi - recimo enkrat bodo na trg vstopili novi konkurenti in zbili ceno teh naprednih čipov, kaj se potem zgodi z NVidio? Pa recimo tudi, ali realno lahko vsa vlaganja v AI s strani Microsotfa in Googla pobašejo vse te Nvidiine čipe, če se izkaže, da od AI-ja ne bo takoj nekih rezultatov, ki bi jih tech lahko monetiziral?
Pri takih donosih in 30 let trejdanja bi pričakoval, da imaš že miljarde, ne zgolj milijone, ti pa pišeš o 50k. In kako samo 50k, če si za več kot toliko kupil amzn?
Hja, trejdam na margin računu, broker mi da 4 kratnik, tak da je max 200k na voljo. Milijard seveda nimam😂😂😂, imam pa jasna pravila. Eno je, da z lastnimi 50k trejdam,niti evrom več, ostalo je na banki. In jasno, da vsako leto ni bilo pozitivno, je pa veliko več pozitivnih kot negativnih in pod črto lep dobiček. Ampak ne milijardni😂
Malidelničar je izjavil:
trgovec35: ja to tudi sam vem, da bolj oprijemljivo je, ampak ne vem. Nvidia in njeni čipi - recimo enkrat bodo na trg vstopili novi konkurenti in zbili ceno teh naprednih čipov, kaj se potem zgodi z NVidio? Pa recimo tudi, ali realno lahko vsa vlaganja v AI s strani Microsotfa in Googla pobašejo vse te Nvidiine čipe, če se izkaže, da od AI-ja ne bo takoj nekih rezultatov, ki bi jih tech lahko monetiziral?
Imaš prav. Nvidie nikoli nisem kupil, pa bi jo zlahka dupliral, ko sem o nakupu razmišljal. Pa sem se odločil da ne. Mi je žal? Ni, je bil kup drugih priložnosti. Mi pa ta AI hype ni všeč. Res pa ima nvidia nore rezultate, noro nore!
ripmork ::
Nice Je kak plan za naslednje mesece, ali sprotno improviziranje?
V Avgustu in kasneje se napoveduje nadaljevanje rasti small cap-sov (Russell 2000, ipd). Je trenutno že prepozno vlagat v te, kakšna so kaj mnenja tu?
Dolgoročno verjetno še vedno najboljša opcija sproten dca v big caps etf-e...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
Mene precej moti, da ti S&P500 ekvivalenti tako ogromno stavijo na samo nekaj največjih. Če magnificent 7 pade, bo tudi korekcija S&P500 ogromna. Jaz razmišljam, da bi raje zdaj dajal v Russel2000, v SPPW pa šele ko bo večja korekcija.
vires in numeris
Nice Je kak plan za naslednje mesece, ali sprotno improviziranje?
V Avgustu in kasneje se napoveduje nadaljevanje rasti small cap-sov (Russell 2000, ipd). Je trenutno že prepozno vlagat v te, kakšna so kaj mnenja tu?
Dolgoročno verjetno še vedno najboljša opcija sproten dca v big caps etf-e...
Hja planov veliko, imam liste po branžah in na vsaki 10 do 15 potencialnih, EV listo sem že pred meseci črtal (mimogrede z bankrotiranim Fiskerjem sem nekoč lepo zaslužil, me kar zmrazi ko vidim kje je zdaj... Ko je šel v franže), pomembna lista pa je še vedno IT in softveraši ala SHOP, ZM, DDOG, HUBS, SNOW, FLYW, WDAY, CRM,... Nekaj se bo že našlo,niki pa ne na silo. Se zgodi, da sem kdaj tudi mesec dni sto posto v kešu.
Mene precej moti, da ti S&P500 ekvivalenti tako ogromno stavijo na samo nekaj največjih. Če magnificent 7 pade, bo tudi korekcija S&P500 ogromna. Jaz razmišljam, da bi raje zdaj dajal v Russel2000, v SPPW pa šele ko bo večja korekcija.
Saj korekcija je že bila velika, ne vem kje si bil zadnje dva tedna, ampak večina Mag7 je padla za nekje 20%, Nvidia tudi za 25%. So pa zadnji dan ali dva nekaj nadoknadili, ampak realno v tem mesecu so bile velike korekcije že.
Quack !
SPPW je padel v 2. polovici julija za nekje 3%. To zame ni K od korekcije. Toliko mi kripto portfelj niha vsake pol ure
Čakam na padec vsaj tam 15%.
Čakam na padec vsaj tam 15%.
vires in numeris
Ja čak ti si dal zdaj ETF world, ki je praktično sestavljen iz vseh možnih delnic in področij. Ne moreš tega enačit z bitcoin, ali pa niti s celotnim kripto portefljem, kjer je praktično vse vezano okoli bitcoina, če to raste potem bodo tudi alti, in obratno, razen nekaj izjem.
Quack !
mgermo ::
Očitno bi bil danes boljši čas za prodajo, ker so spet skoraj vse delnice, sploh tehnološke, zdrsele dol za 5-10%. Kar je ravno obratno od dneva prej, kjer so šle toliko gor, to je kar noro taki velki swingi, pa ne sam na eni delnici ampak praktično cel trg. Ni nekega stabilnega tedna, kjer bi bile minimalne spremembe na trgu, samo ekstremno gor in dol. Seveda začetek trgovalnega dne je napovedoval zelen dan, potem so se pa sredi popoldneva vsi odločili da bodo prodali naenkrat. Lahko bi seveda predvidel ker je šlo včer preveč gor, da bo šlo danes dol, ampak prav enako verjatno pa bi lahko bilo da bi folk začel kupovat ker bi hotel na vlak. Kako se spostasti s takimi swingi?
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
GupeM ::
Daj, a lahko nehaš s tem svojim nabijanjem. Delnice so 1-2 % dol, ne pa 5 - 10. Še kripto ne pade toliko v enem dnevu.
Daj, a lahko nehaš s tem svojim nabijanjem. Delnice so 1-2 % dol, ne pa 5 - 10. Še kripto ne pade toliko v enem dnevu.
Saj sem rekel tech delnice, ne pa nek SPY indeks, ki logično ne bo šel toliko dol. Poglej kak graf za Nvidia, AMD, Intel, itd. za zadnjih nekaj dni
Quack !
Hja planov veliko, imam liste po branžah in na vsaki 10 do 15 potencialnih, EV listo sem že pred meseci črtal (mimogrede z bankrotiranim Fiskerjem sem nekoč lepo zaslužil, me kar zmrazi ko vidim kje je zdaj... Ko je šel v franže), pomembna lista pa je še vedno IT in softveraši ala SHOP, ZM, DDOG, HUBS, SNOW, FLYW, WDAY, CRM,... Nekaj se bo že našlo,niki pa ne na silo. Se zgodi, da sem kdaj tudi mesec dni sto posto v kešu.Pametno imet izbrano listo in potem zelo selektivno kupovat, hvala za info.
Ja, tehnologija pretežno padla; indeksi nekaj procentov, posamezne delnice pa tudi precej več (NVDA v zadnjem mesecu -15%, CRWD celo -43%).
Dejansko je zdaj čas za kupovanje marsičesa, kar bi človek nedolgo nazaj želel kupit, pa ni bilo racionalno, ker je bilo precenjeno (no, marsikaj je še vedno). V prihodnosti bo tehnologija rasla, ni dvoma. Vprašanje za milijon je le, kdaj (in, koliko časa bo ta korekcija trajala, ter do kam bo šla) :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
so kakšni razlogi za današnje korekcije ali je to radi-reda?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Sparkxl ::
Aja? Potem bolj slabo poslušaš, ker jaz tega nikoli nisem trdil. Ali si morda pomešal z energy?
V prihodnosti bo tehnologija rasla, ni dvoma
Točno isto smo poslušali tam okrog leta 2000...
:) Dot.com bubble podjetja večinoma dejansko niso imela nobenih prihodkov, medtem ko so Amazon, Google, Apple, Nvidia... podjetja s konkretnimi zaslužki. Je pa kljub vsem pozitivnim sentimentom industrije okoli AI-a res, da je razvoj LLM-ov finančno zelo požrešen in se bo dolgoročno zadeva še morala izkazat. Tako da ja, to be fair, nihče 100% ne ve, kaj bo.
Čisto res to ni. Cisco, IBM, Intel in podobni velikani tistega časa so imeli še kako velike prihodke. In takrat so se valuacije tudi teh izstrelile navzgor, potem pa strmo navdol.
Brez prihodkov so bili razni fart.com in podobno.
V resnici je tech en sam gamble, ki z realnostjo nima kaj dosti skupnega. So dobički ja, brez dvoma, ampak valuacije rastejo bistveno hitreje kot dobički. Prvi ki je dobil nekaj stika z realnostjo, je tesla. Ostali sledijo.
Jaz se s tem ne igram, ker sem že en čas nazaj pogruntal, da se tech giba točno v istem ritmu kot kripto. Tam pa so dobički večkratnik tega. In se raje s tem igram pri istem riziku in večjem donosu.
Brez prihodkov so bili razni fart.com in podobno.
V resnici je tech en sam gamble, ki z realnostjo nima kaj dosti skupnega. So dobički ja, brez dvoma, ampak valuacije rastejo bistveno hitreje kot dobički. Prvi ki je dobil nekaj stika z realnostjo, je tesla. Ostali sledijo.
Jaz se s tem ne igram, ker sem že en čas nazaj pogruntal, da se tech giba točno v istem ritmu kot kripto. Tam pa so dobički večkratnik tega. In se raje s tem igram pri istem riziku in večjem donosu.
Kalavala ::
Aja? Potem bolj slabo poslušaš, ker jaz tega nikoli nisem trdil. Ali si morda pomešal z energy?
No, in kje je energy z rastjo zadnjeleto ali dve? ;))
;) Sem šel prav pogledat Vanguardov VDE je v 10 letih zrasel za 3%, od 2004 pa za 7.5% Bravo energy
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalavala ()
Boli mene kaj ti gledaš, ampak moja izpostavljenost temu sektorju je samo letos gor ca. 20%. Lani posranih 10%, predlani, ko je "vse" pikiralo strmo navzdol, sem leto končal s +31%. Ti pa veselo dalje glej VDE in si misli da si brihten, jaz pa držim recimo TDW in podobne in si mislim bolimecurac kaj si ti misliš
Kalavala ::
Lol, nakladač, če si zadnjih 10 let kjerkoli v energetiki, razen če si seveda v kakšnih nišnih playerjih in to v vseh, ki so šli gor ;))), si že realno v minusu, kaj šele proti nasdaq ali pa že sp. Pa one povej ko so ti ornk v minusu, razne uran playerje in podobno. Tiste pa ne a ne. Znaš pa zmeraj pametovati ko tehnika dol pada ;))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalavala ()
on pač menja sektorje ko je to najbolj idealno. vedno.
A je res da je na opcije kar 40% davka? Sem mislil da je enako kot na delnice 25%, ampak očitno ne. Ker ob takem davku se pa res nobenemu ne splača z opcijami ukvarjati, glede na to da samo za državo riskiraš denar. A kdo ve koliko je v ZDA, najbrž mora bit dosti malo, če se folk igra z raznimi 0 day opcijami.
Quack !