» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
124 / 180
»»

user4683 ::

Zakaj ne oboje - polovico v flat (kredit) in polovico vsak mesec v ETF?

IBKR je en izmed najbolj spostovanih brokerjev na svetu. Sam imam pri njih precej lep kupcek in me ne skrbi da bi pobegnili z njim.

velikBrokoli ::

Se strinjam z znupyem. Stanovanje predstavlja neko varnost, ETFji pa so dolgoročna naložba, da se ti ne nabira kešna računu in izgublja vrednost :)

Če pa želiš biti še naprej v najemu, pa vrži vse v ETFje.. ni potrebno komplicirati.

tony1 ::

user4683 je izjavil:

Zakaj ne oboje - polovico v flat (kredit) in polovico vsak mesec v ETF?


Tole se mi zdi najbolj smiselen nasvet. Saj veš, malo tudi Slo ziheraštva zraven, kar pa ne škodi.

Sparkxl ::

youPlonker je izjavil:

Hej, financno slabo pismen clovek tukaj. Situacija je taka: v zadnjem casu sem pricel sluziti lepe denarje in v bistvu sedaj pojma nimam, kam naj s tem denarjem. Starsi me nagovarjajo, naj spraskam kredit in si kupim stanovanje (pa ne v LJ :D), meni pa se ideja lastnistva stanovanja malo upira. Ravno tako se mi upira zadolziti se.

Naj povem, da mi je tak nacin (da je denar sedel na mojem TRR in ga je objedala inflacija) do sedaj povsem ustrezal, saj se za tistih par % inflacije letno nisem sekiral, ker itak veliko denarja nisem imel oz. sem dosti sproti zapravil za najemnino, potovanja, restavracije ipd. Zgodba se je spremenila v zadnjem casu in ob napovedi recesije, hiper inflacije ali se cesa bolj zlovescega, mi ni vec vseeno, ce bo mojemu denarju puhtela vrednost.

Sedaj vidim dve poti:

1. Zakreditirati se za stanovanje za katerega je velika verjetnost, da niti ne bom zivel v njem (tezko se ustalim), ampak ga bom oddajal. Kredit imam namen poplacati v ajde, recimo roku 2-3 let. Cez nekaj let bom tako stanovanje najverjetneje prodal in potem kupil vecje stanovanje... in tako naprej in tako naprej ponavljaj zgodbo.

2. Podati se v zgodbo sprotnih investicij v ETF / indeksne sklade (kaj je razlika med tema dvema pojmoma?). Registriran imam racun na interactivebrokers uk. Tukaj imam zal precej veliko strahu, da dobesedno vse kar sem kdajkoli zasluzil, drzim na eni spletni strani. Ali kdo izmed vas tu drzi vse v investicijah na Interactive Brokers oz. cem podobnem? Kako je z varnostjo? Ne gre tukaj za polaganje vseh svojih jajc v isto kosaro?

3. Nekaj drugega... ima kdo predlog?

Naj se enkrat poudarim, da ni moj namen obogateti cez noc, niti se nisem poglabljal v sparanje za penzijo, hocem samo da denar, ki sem ga prisluzil, ne izgublja vrednosti. Hvalezen bom za kakrsenkoli nasvet.


Če se misliš it delnice, se dobro pogovori sam s sabo in razčisti, ali si pripravljen gledati recimo nekaj let kako indexi padajo in s tem tvoja investicija. Ker zdaj so rastli tako dolgo, da eni sploh ne poznajo padcev, ker so pred 2008 še v plenice kakali.

Sem prepričan da tako kot velika velika večina tega nisi sposoben prebavit, zato tace stran.

redtech ::

Če bi sedaj stanovanje kupoval, bi jaz vzel kredit. Gotovine je škoda za napihnjen trg, gotovino varčuj za res slab trenutek.

Če pa na vsak način hočeš nekaj vlagat v ETF, bi jaz izbral:
ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF

O tem kar ti govori Sparkxl je pa tako, najprej te želodec boli, ne moreš se koncentrirati na delo, tresavica,.. po enem mescu je mimo, sprejmeš izgubo, po novem imaš trdo kožo in gledaš naprej :)

tony1 ::

Redtech, kateri broker pa Slovencu pusti kupiti omenjene ETF-je?

redtech ::

Nevem, če je to možno. V EU lahko kupujemo UCITS ETF, v tem primeru je za nas dosegljiv naprimer:

SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF

Ampak spet bi tukaj počakal, ker je EUR preveč izgubil in je US draga za nas..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

user4683 ::

In vprasanje 2: Zakaj dividendnega, ce pa ti drzava za vsako izplacilo dividend povere 25%, ne glede na to koliko casa drzis. Ce prav razumem avtor hoce nekaj na daljsi rok in ne rabi izplacil ze sedaj.

tony1 ::

redtech: tnx!

redtech ::

https://thenewsavvy.com/invest/markets/...

NOBL je finest selection, pri 1000 in 1 ETF, ki imajo isti portfelj je nevarnost ta, da vsi stisnejo sell, ker ni bidov to lahko potone zelo daleč.

Najbolje je, da si pripravljen na naslednji del cikla pred drugimi, ta trenutek bi rekel, da mogoče 1-3yr US bonds in defensive sector. Ko bo recesija mimo in se defensive vzpenja, prodajaš in greš v growth.

Teorija...

Gonilo vsega so nepremičnine, ekspanzija kreditov je tisto "tiskanje" denarja. Za to obdobje je značilna inflacija in najboljša izbira energija in zlato.

https://fred.stlouisfed.org/series/HSN1F

Če se zgornji graf ne obrne, to pomeni, da je kontrakcija. Energija in zlato sta dosegla vrh, prihaja čas za obveznice...nevem cikli so različno dolgi, nekje sem bral, da je v UK povprečje 18 let, najdaljši 40 let, potem pa tempiraj to, če komu rata je loaded :)8

@Zupy predvsem zato sem bolj za NOBL, tistih 25% na 2% yield je lahko zanemarljiv strošek, če ti od portfelja več ostane. Je pa v petek na after marketu NOBL skočil nazaj za 5%.., velik skok.

user4683 ::

Koliko vec ti ostane, ce govorimo o recimo zadnjih 20+ letih (kaksna je bila povprecna letna rast in povprecno letno izplacilo dividend)?

redtech ::

Nevem nisem računal, ni ETFa s tako dolgo zgodovino. Ideja je za naslednja slaba leta. 20 let ne bi držal iste pozicije. 3x je bil top v teh letih.

user4683 ::

To je fino napisat v startu, ce nekdo sprasuje za long in nima skoraj nobenih izkusenj na tem podrocju.

Masayoshi ::

redtech je izjavil:

PBR-A

@


Če zmaga Lula, kar kaže da bo, bo tole krateriralo...

redtech ::

Mislim, da je bila operacija CAR-WASH uspešna in bo PBR imel mir pred Lulo. To je najpomembnejša firma v BR, med bolj profitnimi. Dividende trenutno so, mogoče gredo po volitvah dol.

Je pa 0 za mene pri $6-7, US, EU bosta tam mogoče iskala alternativo RU, bomo videli..

WDS.AX mi je zanimiva.

GregiB ::

Malo firbcam.... Nekaj časa zele že DCAjam, pa sem gledal delnico BASF. Trda jim prede zaradi gibanja energentov in surovin, a je trnutno delnica na nivoju vrednosti iz leta 2009... 13 let! Redno izplačujejo dividende s kar vredu rendito (5%+). Me mal srbi, da bi povečal input v BASF... lahk taka zadeva... propade?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

redtech ::

Jaz ga imam na watchlisti, čakam zimo, da bo manjko plina in še večji problemi, šibek EUR.. BASF in BAYER :)

johny3 ::

Kaj bi bila najboljša alternativa nakupu stanovanja? Nekaj kar bi bil podoben hedge inflaciji in podoben riziko, da ne pade cena tako hitro.

Sparkxl ::

Ti si na hece malo danes? To se cel svet sprašuje že skoraj 2 leti, pa odgovora še kar ni.
GregiB, vse kaže na apokalipso pred vrati za podjetja kot so basf, tako da taka podjetja se gleda ko se brska po pogorišču za preživelimi

johny3 ::

Ja nic potem verjetno se najbolj "sigurno" nakup stanovanja :)

Lonsarg ::

Tezko reci kaj je sigurno, ce bos prodajal cez par let bos morda tako z vlaganjem kot tudi s stanovanjem cisto mozno v minusu ce kupis direktno.

Se najbolj zihr zascita pred inflacijo je cimvecji kredit z fiksno obrestno, sam kaj ko niso vec tako ugodni tak da tudi ta opcija bolj polzi.

Dolgorocno je sicer oboje, tako stanovanje kot vlaganje seveda resitev. Statisticno gledano zadnja desetletja je sicer vlaganje bolj profitabilno. Ampak dolgorocno je pac 10+ let.

GregiB ::

Lonsarg je izjavil:

Se najbolj zihr zascita pred inflacijo je cimvecji kredit z fiksno obrestno,


Čak... kako je pa to zaščita pred inflacijo? Imaš ca$h, za katerega ne rabiš plačevati stroškov (obresti), potem pa on top vzameš kredit s fiksno obrestno mero zato, da ti cash, ki ga imaš, najeda inflacija, obenem pa s taistim cashom odplačuješ kredit?! Al česa ne razumem?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GregiB ::

Sparkxl je izjavil:

GregiB, vse kaže na apokalipso pred vrati za podjetja kot so basf, tako da taka podjetja se gleda ko se brska po pogorišču za preživelimi


Zna bit... samo če poklekne BASF, poklekne vsaj tretjina evropske predelovalne industrije PMSM. Zato mislim, da so too big to fail... Pa glede na to, da še vedno poslujejo sorazmerno uspešno, gre zdaj za high yield stock... Me pa malo skrbi, da ne bi tudi v BASF posegla država in se šla kakšno nacionalizacijo z izplačilom družbenikov po neki diskontirani ceni...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Sparkxl ::

Nacionalizacija za bsaf in podobne je zelo realna možnost, ker če pokleknejo, klecne celo eu gospodarstvo.
Iz tega vidika je zdaj v tem trenutku eu high risk naložba.
Svet je ogromen, ne vem zakaj bi se ukvarjal z eu

J.McLane ::

Saj GM je tudi propadel in obenem še kar naprej obstajal, samo ne za tiste delničarje ki so v njem vse pušnili.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Malidelničar ::

J.McLane je izjavil:

Saj GM je tudi propadel in obenem še kar naprej obstajal, samo ne za tiste delničarje ki so v njem vse pušnili.

Kako je bilo z delnicamo GM-a v ZDA, mislim, da tam ni možno delničarje kar razlastiti (kot NKBM primer v Sloveniji - sem pušnil, tako da vem kako je)?

Btw. ko je govora o evropskih naložbah, bi na vašem mestu malo pobrskal po kakšnih švicarskih borznih družbah.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

J.McLane ::

Glej GM Chapter 11. Ne vem če so v EU isti mehanizmi, ampak verjetno se zgodi podobno. Stara firma je vredna drobiž, tisti ki jo reši pa je potem večinski lastnik, torej v vsakem primeru je tvoj delež, če tudi v novi firmi en drobiž.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

MaticSLO ::

Ko pticki civkajo o inflaciji, je(bila) najboljsa investicija dolar. Inflacija ni nic novega. Sedaj ko je glup folk to pogruntal, bo seveda nategnjen se enkrat.

Pomoje lahko gredo eventuelno indeksi se vsaj -50% nizje. Recesija vsakih 10let, sedaj je ni bilo ze 15let. Delnice so sle le gor, sedaj pa imamo ugodne makro-ekonomske in geopoliticne razmere za sesutje.
Trenutno sicer ravno pri 200W moving average, ampak bog ve ce bo kaksen odboj.


Tisti ki imate taksno nujo ravno sedaj vlagati v stanovanja in delnice, zakaj? Kaksna je logika?


Lepo pridno dolga leta delate in kopicite denar, nato pa vas "pofarmajo" in oberejo svetovni hedge fundi in spekulantje.

Sparkxl ::

Ko omenjaš špekulante, daj nekaj mi razloži: o teh špekulantih berem veliko. Berem pa o njih samo od ljudi, ki se jim niti osnove ne sanjajo. In ko se ti o ničemer ne sanja, so špekulanti krivi. Pa me zanima kdo vas to hrani? Od kot to pride?
Ker berem res veliko strokovnih analiz, veliko tudi plačljivih in še niti 1x ni en za bilo kaki problem ali stanje krivil neke namišljene špekulante.

Mike_Rotch ::

Tisti ki imate taksno nujo ravno sedaj vlagati v stanovanja in delnice, zakaj? Kaksna je logika?


Zgodovinski podatki kažejo, da je redno vlaganje (tudi) med krizo bolj donosno kot ugibanje kdaj se bo zgodil odboj.

Sparkxl ::

To delno drži predvsem za indekse. Definitivno to ne drži za posamezna podjetja. Veliko jih po poku balona pade in nikoli več ne pridejo na te vrednosti

johny3 ::

MaticSLO je izjavil:

Ko pticki civkajo o inflaciji, je(bila) najboljsa investicija dolar. Inflacija ni nic novega. Sedaj ko je glup folk to pogruntal, bo seveda nategnjen se enkrat.

Pomoje lahko gredo eventuelno indeksi se vsaj -50% nizje. Recesija vsakih 10let, sedaj je ni bilo ze 15let. Delnice so sle le gor, sedaj pa imamo ugodne makro-ekonomske in geopoliticne razmere za sesutje.
Trenutno sicer ravno pri 200W moving average, ampak bog ve ce bo kaksen odboj.


Tisti ki imate taksno nujo ravno sedaj vlagati v stanovanja in delnice, zakaj? Kaksna je logika?


Lepo pridno dolga leta delate in kopicite denar, nato pa vas "pofarmajo" in oberejo svetovni hedge fundi in spekulantje.


Po kaksni logiki naj bi sla cena stanovanj dol, ce je inflacija skoraj 10% in ne pojema, cena energentov leti v nebo, materiali se tudi se vedno drazijo. Tvoj odgovor bi pricakoval podoben tudi leto do pol leta nazaj (ze takrat so vsi govorili o inflaciji), pa so sle cene od takrat gor se za cca 20%. To je ogromno, za 150k vredno stanovanje 30.000€ evrov, ki bi jih "zasluzil" ce bi leto nazaj kupil stanovanje in ne bi drzal po tvojem mnenju fiat valute kot najboljse nalozbe. No po tej logiki. In kot kaze se stanje se ne bo umirilo vsaj pol leta.

Sparkxl ::

Recimo tesla, ki trenutno bazira samo na hajpu in muskovih pravljicah. Ko trg to ugotovi, bo valuacija na nivoju konkurence. Torej svetlobna leta nižje kot zdaj

johny3 je izjavil:

MaticSLO je izjavil:

Ko pticki civkajo o inflaciji, je(bila) najboljsa investicija dolar. Inflacija ni nic novega. Sedaj ko je glup folk to pogruntal, bo seveda nategnjen se enkrat.

Pomoje lahko gredo eventuelno indeksi se vsaj -50% nizje. Recesija vsakih 10let, sedaj je ni bilo ze 15let. Delnice so sle le gor, sedaj pa imamo ugodne makro-ekonomske in geopoliticne razmere za sesutje.
Trenutno sicer ravno pri 200W moving average, ampak bog ve ce bo kaksen odboj.


Tisti ki imate taksno nujo ravno sedaj vlagati v stanovanja in delnice, zakaj? Kaksna je logika?


Lepo pridno dolga leta delate in kopicite denar, nato pa vas "pofarmajo" in oberejo svetovni hedge fundi in spekulantje.


Po kaksni logiki naj bi sla cena stanovanj dol, ce je inflacija skoraj 10% in ne pojema, cena energentov leti v nebo, materiali se tudi se vedno drazijo. Tvoj odgovor bi pricakoval podoben tudi leto do pol leta nazaj (ze takrat so vsi govorili o inflaciji), pa so sle cene od takrat gor se za cca 20%. To je ogromno, za 150k vredno stanovanje 30.000€ evrov, ki bi jih "zasluzil" ce bi leto nazaj kupil stanovanje in ne bi drzal po tvojem mnenju fiat valute kot najboljse nalozbe. No po tej logiki. In kot kaze se stanje se ne bo umirilo vsaj pol leta.


Prosim spokaj s to debato kam spada, torej
v ostalih 5 tem o nepremičninah. Ker ko tvoj post vidi guru nepremičnin Mato, je zagotovljenih 5 strani spema

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sparkxl ()

johny3 ::

Tole si dal pa mal smesno primerjavo. Tesla nima skoraj nobene veze s cenami materialov. Tesla nima realne vrednosti glede na trg. Cene stanovanj pa so sle gor primerljivo s cenami materialov in stroskov energije. In ker stroski materialov in energije ne pojemajo ampak se visajo, ne vidim zakaj bi cene stanovanj padle, ce pa inflacije vztraja na tako visoki ravni. Bomo zelo verjetno docakali padec, ko se bo nehala inflacija. Ampak to kot kaze se ne bo tako kmalu. Cakati da inflacija je prihranke pa ni ravno prijetno.

Malidelničar ::

MaticSLO je izjavil:

Ko pticki civkajo o inflaciji, je(bila) najboljsa investicija dolar. Inflacija ni nic novega. Sedaj ko je glup folk to pogruntal, bo seveda nategnjen se enkrat.

Pomoje lahko gredo eventuelno indeksi se vsaj -50% nizje. Recesija vsakih 10let, sedaj je ni bilo ze 15let. Delnice so sle le gor, sedaj pa imamo ugodne makro-ekonomske in geopoliticne razmere za sesutje.
Trenutno sicer ravno pri 200W moving average, ampak bog ve ce bo kaksen odboj.
Tisti ki imate taksno nujo ravno sedaj vlagati v stanovanja in delnice, zakaj? Kaksna je logika?
Lepo pridno dolga leta delate in kopicite denar, nato pa vas "pofarmajo" in oberejo svetovni hedge fundi in spekulantje.


Delnice so šle gor, po letu 2016 verjetno tudi nerealno gor (ampak tako je trg ocenil), ampak sedaj indeksi že upadajo in so nekakšne tendence, da lahko gre še nižje. Ampak pri delnicah ne gredaš samo grafe in špekuliraš ali gre gor ali dol, gledaš ali ima dotična firma dobro osnovo, je nezadolžena, pozicija na trgu, morebitne dividende itd.

Investicije lahko razdeliš seveda po principu DCA na daljše obdobje. Pri tem razpršiš in najdeš podcenjene delnice glede na sektor. Jaz poizkušam vztrajati na long-term, po mojem moraš slediti svojim investicijskim prepričanjem in absolutno ne slediti slovenskim sentimentom (tako glede pretiranega optimizma, kot pretiranega pesimizma).

Na koncu moraš narediti svojo domačo nalogo, povprašati za alternativno mnenje na kakšnem dobrem finančnem forumu (kot je Slo-Tech 8-)), na socialnih omrežjih lahko tudi sprožiš kakšno resno debato in vprašaš za nasvet, mnenje, odločiti pa se moraš sam. Nikoli pa ne delaj, ker je prijatelj Francl od sosedov'ga Lojzeta naredu tako, kot ti je povedal kolega Jan, ki je to slišal od od sosede Micke.

Pa moraš biti nekakšen inherentni optimist, če razmišljaš da bo konec sveta, potem nisi za delnice. Jaz mislim, da v naslednjih letih bodo dobri deali. Ne bo pa kar vsak naredil 100% profit mimogrede, to je nerealno.

Aja pa po nasvete glede delnic ne hodit na forum Med-Over.net. Ne priporočam.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

Če bi jaz upošteval forumske nasvete, bi bil v konkretnem minusu, tako kot vsaj 90% sodelujočih tukaj, ki so sicer že dolgo tiho. Še 1 leto nazaj pa so mi v eno pamet tukaj solili o disruptivnih tehnologijah, revolucijah v tehnologiji, upravičenih bizarnih valuacijah in podobnih blodnjah.

Malidelničar ::

Sparkxl je izjavil:

Če bi jaz upošteval forumske nasvete, bi bil v konkretnem minusu, tako kot vsaj 90% sodelujočih tukaj, ki so sicer že dolgo tiho. Še 1 leto nazaj pa so mi v eno pamet tukaj solili o disruptivnih tehnologijah, revolucijah v tehnologiji, upravičenih bizarnih valuacijah in podobnih blodnjah.

Mnja sam moraš narediti svojo domačo nalogo. Glede disruptivnosti pa poznamo zgodbo o ARK Innovation :)
Mene za nekajletno obdobje bolj zanimajo dolgočasne, zrele, preveč stabilne delnice kot so PG, ULV, CL, JNJ, spremljam pa tudi RIO. Od tehničnih "disruptivnih" mi je pa zanimiv ASML. Pa kakšen uveljavljen farmacevt, teh je kar nekaj za long-term hold, ampak se mi zdijo trenutno še malce previsoko vrednoteni.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

sejalecx ::

Glede na to, da zdaj že vsak razume, da

    inflacija,
    energetska kriza,
    polarizacija sveta - tukaj imam v mislih (sicer počasno) oddaljevanje zahoda od kitajske, ki je hočeš/nočeš izjemno pomemben trgovinski partner,
    sankcije...

pomenijo izjemno slabe obete za našo gospodarsko prihodnost. Kam se v takih časih zgodovinsko gledano splača "investirati" (konkretni predlogi)? So to energetska podjetja in izdelki za vsakdanjo potrošnjo, kovine, nepremičnine...? Z "investirati" ne mislim na to, da bi ustavarjal nevem kakšne donose, ampak bolj zagotovil ohranjanje vrednosti premoženja.

redtech ::

In gold we trust, ta trenutek $1666 :)

Drugače pa vsaka stvar, ki ima v ceni delo in energijo. Tega ne moreš replicirati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

bobby ::

Ag
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

redtech ::

Bobby je skoz na preži ej, sedaj se bo oglasil še nekdo, ki bo bobbya napadel zaradi te izjave :D

krucymucy ::

Je dovolj nizko za kupiti? SBI je na letnem dnu.

bobby ::

redtech je izjavil:

Bobby je skoz na preži ej, sedaj se bo oglasil še nekdo, ki bo bobbya napadel zaradi te izjave :D


8-)
quieter you become, the more you are able to hear
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

redtech ::

Na yahoo finance si lahko nastaviš watchlisto - recent 52 week low.
Boš videl, da je večina notri. Mislim, da imamo čas...

Za zlato je poden pri $1400 pod to ceno bo supply issue (CPM GROUP).
Danes je gold miner z AISC $1000 redkost.

Srebro je pa tako, od $12 - $18 AISC, niso ravno sveži podatki, moram pogledati reporte.

Indijci so letos pokupili veliko srebra za njihov wedding season, ker je zlato drag.

Če pogledaš gold:silver ratio je bil samo 3x v zgodovini na tam nivoju.

@krucymucy
Za mene je poceni.

Malidelničar ::

sejalecx je izjavil:

Glede na to, da zdaj že vsak razume, da

    inflacija,
    energetska kriza,
    polarizacija sveta - tukaj imam v mislih (sicer počasno) oddaljevanje zahoda od kitajske, ki je hočeš/nočeš izjemno pomemben trgovinski partner,
    sankcije...

pomenijo izjemno slabe obete za našo gospodarsko prihodnost. Kam se v takih časih zgodovinsko gledano splača "investirati" (konkretni predlogi)? So to energetska podjetja in izdelki za vsakdanjo potrošnjo, kovine, nepremičnine...? Z "investirati" ne mislim na to, da bi ustavarjal nevem kakšne donose, ampak bolj zagotovil ohranjanje vrednosti premoženja.


Po mojem definitivno vsakdanja potrošnja, potem pa surovine, opcijsko utility zadeve (ampak teh ne poznam toliko), seveda je še kje kakšen tech, predvsem je za rast vseeno še zanimiva pharma IMHO, kjer imaš opcije tako v ZDA kot tudi v Evropi. My two cents.
Tisti bolj pogumni in investicijsko razgledani v takih časih naredijo tudi riskantne, counter-intuitivne playe, kot smo imeli tu na Slo-Tech-u denimo omenjen uran, pa premog, tobak itd.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

bobby ::

Co2 kuponi anyone?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Sparkxl ::

En problem je pri zadevah, ki so trenutno v plusu...volatilnost. To leti dnevno 10% in več gor dol brez problema. Tudi -30% na mesec ni redkost. Večina nima želodca za to in proda v paniki. In trenutno geopolitično stanje, ki se preveša v stalno, skrbi za to, da bo tako še kar dolgo.

Drugače pa en pro tip: tankerji. Že tak je bil sektor syeban, briljantne eu sankcije so poskrbele za to, da je povpraševanje eksplodiralo. Nazadnje ko sem gledal svoje pozicije, so bile letos gor 70%

Masayoshi ::

Za bobbyja in redtecha je zlato in srebro poceni že kar nekaj let, tudi ko je blo 50% višje ;)... enkrat bosta imela prav, no mogoče ;).

Sem vam že pred meseci dal par idej REGN, VRTX, MCK. So višje pa še vedno zanimivi.

sejalecx ::

Gledam malo reddit, kjer vsi v en glas tulijo "vwce and chill". Tega reddita res ne razumem, ljudje tam so papige brez lastnega mišljenja, ampak to je že druga tema.

redtech ::

To pa ni res Kobayashi, $30 mi je previsoko za nakup, premalo za prodajo, če nimam alternative, USD je na lagerju :).

Ob taki politiki, ki jo imamo, se bolje počutim, da imam currency hedge + short.
https://tradingeconomics.com/euro-area/...

Težko je danes človeku z EUR...
««
124 / 180
»»