» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
93 / 208
»»

bobby ::

@Goody: hitreje kot bos premetaval, nizja bi koncna vrednost. DCA je trik.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Goody ::

Ok, premetavam že 25 let, pa se ne pritožujem. Sem preživel tako 2k kot 2007...

redtech ::

Goody je izjavil:

Kaj je na borznem računu je 100% not. Res da pa imam tudi nekaj hedgano. Aja bobby, sem tudi šcepec srebra nabavil pri dipu. Ampak pri meni gre to hitro ven, mogoče že jutri.

Jaz sem long USD in short EUR, GBP, AUD, CAD, malo bo ublažilo udarec, če bo šlo dol. Počasi zapiram short AUD, CAD, če bodo surovine šle gor gresta tudi tedva.

Ok, ce si nabavil pei sipu scepec AG,, zakaj tako hitro ven? Kupi se scepec? Ce imas ze dve lepi krizi za sabo ves, da v obeh primerih zasveti ene 18 mesecev kasneje. Ce imas lepo izpostavo ostalim je to samo dobrobit. Ne vem, vprasam,, ker sem v tej igri sele od 2015 naprej. In vem, da nic ne vem zato vem, da iscem, vrtam za info in znanjem.

https://fred.stlouisfed.org/series/PCOA...

Premog na ATH, sedaj bodo začel smeti metat v peč, kao zelena alternativa pa to :)

bobby je izjavil:

Ok, ce si nabavil pei sipu scepec AG,, zakaj tako hitro ven? Kupi se scepec? Ce imas ze dve lepi krizi za sabo ves, da v obeh primerih zasveti ene 18 mesecev kasneje. Ce imas lepo izpostavo ostalim je to samo dobrobit. Ne vem, vprasam,, ker sem v tej igri sele od 2015 naprej. In vem, da nic ne vem zato vem, da iscem, vrtam za info in znanjem.

Kovine niso moje področje, jih imam za zraven, za kakšen hiter trejd. Ne znam z njimi. Ko gledam grafe za 10 let nazaj, ne znam pogruntat zakaj se obnašajo tako kot se. Zato raje kakšen hiter trejd. No zdajle ni ravno ščepec nekje 8% trgovalnega portfelja. Nisem pa sploh prepričan tako kot vidva, da bo šlo recimo do 50, in da bo to takrat pomenilo plus glede na rast spx recimo.

redtech je izjavil:

https://fred.stlouisfed.org/series/PCOA...

Premog na ATH, sedaj bodo zaĨel smeti metat v peĨ, kao zelena alternativa pa to :)

Ta del mi je ze nekaj casa problematicen. Na eni strani bi vsi imel elektiko ampak po drugi strani se reze vse, kar ni green pri proizvajanju elektrike.
Pa vsi, ki se vozijo na elektiko mislijo, da so green. Ne vedo pa, da za vsako hreen energijo cakajo coal elektratne v standby in vseno kurijo co2 pa tudi kw n eproizvedejo ampak samo cakajo, da green enerfija pocepne (hint Nemcija).
Nimamo kulturne alternative, zato stavi n ajedrsko. Bi pa raje videl, da bi ta jedarska bila na osnovi torija recimo. Manj zasluzim ampak hkrati sem zelen :)

Goody: au/ag zaostaja. Pri zacetku krize padajo, ker jih vnovcujejo (preteklost) za to, da pokrijejo leverage. Kasneje se valuta prestaci. Srebro se s kaksnim polletnim zamikom za zlatom.
Vceraj mislim, da je bilo dump narejen za skoraj 400mio papirnatega future srebra, zaro je srebro padel za cel dolar v neki tocki. Ampak kam gre teh 400mio? Pokrivanje ostalih pizdarij? Zaro me papirnate zadeve ne zanimajo, rudniki, pridelovalci, fizicno.
8%je malo. Nardi kar mislis,, izkussnj imas vec, definitivno je moznost, da se motim. Predelano iz moje steani je samo srebro in uran, litij delno, kobalt delno, tidve imam izpostave nekjenskupaj 12%

Lej, če gledaš recimo zadnjih 10, ali pa tudi 20 let (več horizonta pa res nimam), moraš res dobro zadet datim nakupa srebra da se boš vsaj približal donosu spx...

A se ti zdi, ce bi vzel samo zadnjih 5let, da tedva indikatorja nekje nista ta trenutek reverzivilna, torej silver gor, spx dol?
Pa ce upostevas, kje nlnazaj je spx nazadnje od dol zacel gor? Ni ze cas, da gre dol?
In ag po deugi strani,, kje je bil gor,, kje bil dol, in kje je sedaj? Verjetnostna teorija ti pol pokaze pot

Vetrpiha ::

Eno vprašanje za tiste, ki ste "stručnjaki":
V čem vam je fora prepoznavanje matematičnih likov iz zgodovine trgovanja, risanje premic, iskanje krivulj in drugega šloganja, ko vas pa en navaden hrček premaga pri izbiranju delnic in donosnosti?

Nimamo hrčka, jebiga.

@Vetrpiha: psihološka, vsi se obnašajo po teh črtah.

@Goody: Jaz pri kovini nihanje cene ne gledam, ker pričakujem dramo v naravi.

Imamo dolžniško krizo, ki se bo rešila z nizko obrestno mero in visoko inflacijo (trenutno 12%).

Druge poti so še davki, bankrot ali rast!
- Rast v takem obsegu ni mogoča
- Povečanje davkov, pride do soicialnih nemirov.
- Bankrot?

Politika bo izbrala inflacijo, ki jo bodo skirvali s statistiko, folk butast kot je tega ne bo dojel.

Še vsaki rezervni valuti v zgodovini se je to naredilo, ko je dolg postal nevzdržen.

Vetrpiha je izjavil:

Eno vprašanje za tiste, ki ste "stručnjaki":
V čem vam je fora prepoznavanje matematičnih likov iz zgodovine trgovanja, risanje premic, iskanje krivulj in drugega šloganja, ko vas pa en navaden hrček premaga pri izbiranju delnic in donosnosti?

Vem o čem govoriš (hrček) ampak iz mojih X eur leta 2015, kot popolni neznalec, kjer sem mislil da šparam, da bom nekaj imel, sem do danes prišel na X krat 7 (davki odšteti).
Ironično niti ena tech stock postavka ni bila vmes.

Na prvi pogled inflacija in srebro, zlato gresta ok skupaj, ampak. Centralne banke od inflaciji višajo obrestne mere, posledično rastejo obrestne mere vseh dolžniških papirjev in takrat se naložbe iz zadev, ki same po sebi ne prinašajo nič selijo v papirje kjer se pobirajo obresti. V stagflaciji (visoka inflacija in nizka rast) se običajno srebro, zlato zelo slabo obnese...

@bobby, to pa čestitke, če si prišel v 6letih do 7kratnega donosa, si pa car. Sam sem s povprećnih 25% po davkih ( na sicer daljše obdobje) zelo zadovoljen.

Aja, če sta na trgu recimo zadnjih 15 let, stagflacije še sploh nismo imeli...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Goody ()

Obrestne mere že 40 let ne morejo zvišati in je ob vedno večjem dolgu tudi ne bodo mogli, dokler dolg ne pade na sprejemljivo raven z eno od zgornjih opcij.

https://fred.stlouisfed.org/series/DGS10

Visoka inflacija, nizka rast, nizke obrestne mere.

Economists have shown that stagflation was prevalent among seven major market economies from 1973 to 1982.
- gold: $65 -> $600
- yield 6.7 -> 14
- inflation rate (73-82) 6,18 11,05 9,14 5,74 6,5 7,63 11,25 13,55 10,33 6,13 (Total 87,5%)

https://www.macrotrends.net/countries/U...

Bull run v PM traja desetletje 70 - 80, 01 - 11 in naredi 600% - 1000%+, če nisi dosegel tega cilja pomeni, da si še v ciklu :). Ne poznam bolj varnega pristana za take donose ob tveganju -25%.

Proizvodnji stroški hitro višajo in je $1400 veno bolj pogosta številka, potem pride do tega, da noben pameten ti fizičnega ne bo prodal za $1700 in veliko jih za ta denar ne bo kopalo, supply & demand.

Zlata se bančni kartel boji kot hudič križa, ker visoka cena zlata pomeni nezaupanje v valuto, ki pa jo na koncu tako ali tako uničijo, vse se enkrat obrne.

https://www.macrotrends.net/2485/gold-t...

In gold we trust :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Ascendor ::

Goody je izjavil:

Ok, premetavam že 25 let, pa se ne pritožujem. Sem preživel tako 2k kot 2007...

Kakšen imaš annualized gain v vseh teh letih? Čist tko me zanima kok so kej uspešni tisti, ki že 20+ let trejdajo :)

Zelo zanjimivi casi so pred nami.

A se je kdo bprasal, koliksen minus bo Petrol imel, no kolikswn manjko bo imel, zaradi tega, ker vec uporabnikov uporablja njihovo aplikacijo za tankanje in placevanje in s tem jim ne morejo za saltarjem prodat se cokoladke?
Miljon vozil, na mesec vsako vozilo tanka 2x recimo, od tega jim rata nafukat 50% ljudi, da kupijo se kaj extra, recimo da je pri osebi evro, to je miljon na mesec rvcja. Pa recimo, da je ta ocena optimistixna, gremo dlje,, ker folk kupuje se kaj drugega kot cokoladke za 2 evra (ce ne ne bi imeli tako založenih trgovin) da od polovice potegnejo 2eura dobicka,.. Pa da se ta zadeva vlece par mesecev in se ljudje navadijo na aplikacijo,.. Pa v roku leta dni je to med 12 do recimo 36 MILJONOV evrov DOBICKA manj.
Delnica dol, dividende dol. Pa ima Petrol zwlo dobre dividende.

gruntfürmich ::

misliš da naši tako natančno izračunavajo vse to?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pikachu004 ::

bobby je izjavil:

A se je kdo bprasal, koliksen minus bo Petrol imel, no kolikswn manjko bo imel, zaradi tega, ker vec uporabnikov uporablja njihovo aplikacijo za tankanje in placevanje in s tem jim ne morejo za saltarjem prodat se cokoladke?
Miljon vozil, na mesec vsako vozilo tanka 2x recimo, od tega jim rata nafukat 50% ljudi, da kupijo se kaj extra, recimo da je pri osebi evro, to je miljon na mesec rvcja. Pa recimo, da je ta ocena optimistixna, gremo dlje,, ker folk kupuje se kaj drugega kot cokoladke za 2 evra (ce ne ne bi imeli tako založenih trgovin) da od polovice potegnejo 2eura dobicka,.. Pa da se ta zadeva vlece par mesecev in se ljudje navadijo na aplikacijo,.. Pa v roku leta dni je to med 12 do recimo 36 MILJONOV evrov DOBICKA manj.

Se strinjam. Jaz grem 2x na teden na daljšo pot. To pomeni 1-2 kavi in prigrizek (čokoladica, krof, kos pice,..), tudi če ne tankam. Odkar je PCT tega ni več.

Malidelničar ::

pikachu004 je izjavil:

bobby je izjavil:

Se strinjam. Jaz grem 2x na teden na daljšo pot. To pomeni 1-2 kavi in prigrizek (čokoladica, krof, kos pice,..), tudi če ne tankam. Odkar je PCT tega ni več.

Buy the dip ;);)
Je pa res, da Petrol je bolj trgovec kot INA, Orlen in ni integriran kot Chevron, Total, ExxonMobil. No popravite me, če se ne motim ima INA neke rafinerijske kapacitete na otoku Krku?

Še dve vprašanji:

1. Ima kdo od vas hrvaške delnice (Pliva)?
2. Se splača vlagati tudi v evropske blue chipe (iz Stoxx600 indeksa)? Kako je tam z davki ali je komplicirano, ker ima vsaka država drugačno višino davkov?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Dobri ste, da se vam da ukvarjat s posameznimi delnicami. Jst dajem v par indexov, in to je to.
Aja, svetovni index je kar lepo začel s korekcijo, tedenski MACD se je resno obrnil dol. Medtem ko je Kitajc kar zrel za nakup. Sam kaj, ko sem že precej dal notri, več kot 50% pa ne bi imel notri. Neki mi mora ostat tud za nakup dipa ACWI, srebra, pa unčo platine tud še mislim nabavit.

gruntfürmich je izjavil:

misliš da naši tako natančno izračunavajo vse to?

kako pa drugače po 20ih letih veš, če si premagal index? :)

@Malidelničar: 2. Se splača vlagati tudi v evropske blue chipe (iz Stoxx600 indeksa)? Kako je tam z davki ali je komplicirano, ker ima vsaka država drugačno višino davkov?

Prišli smo do tega, da ti države poberejo polni davek za dividendo. Klik za Evropo. Potem moreš pri nas nujno plačati še 12,5%, od davčne uprave kjer si prejel dividendo pa lahko preplačan davek zahtevaš nazaj (tako da bo na koncu 27,5%). Kot vidim se s tem vračilom nobenemu ne da ukvarjati.

pikachu004 je izjavil:

@Malidelničar: 2. Se splača vlagati tudi v evropske blue chipe (iz Stoxx600 indeksa)? Kako je tam z davki ali je komplicirano, ker ima vsaka država drugačno višino davkov?

Prišli smo do tega, da ti države poberejo polni davek za dividendo. Klik za Evropo. Potem moreš pri nas nujno plačati še 12,5%, od davčne uprave kjer si prejel dividendo pa lahko preplačan davek zahtevaš nazaj (tako da bo na koncu 27,5%). Kot vidim se s tem vračilom nobenemu ne da ukvarjati.

Kaj pa na primeru ZDA? V starejših postih ste nekateri pisali, da imate dejansko delniške portfelje in ne samo ETF-e. Se res ne splača, ne vem vložiti dejansko na dolgi rok v ameriške dividendne blue chipe? Ker mene mika. slediš pa z Google Spreadsheeti da pravilno poročaš FURS-u.

Zgodovina sprememb…

Za ZDA je ok. Na brokerju izpolniš obrazec W-8BEN. Ko dobiš dividende ameriških podjetij, ti odbijejo samo 15%. 12,5% plačaš še pri nas, tako da je skupna obdavčitev 27,5%.

Moje mnenje je da se splača. NA dolgi rok lahko samo z dividendami prekosiš index. Primer: PepsiCo
Poglej rast dividend. V enem od prejšnjih postov sem dal primer CocaCole. Ko jo je Warren Buffett kupil pred 30 leti, je bila cena delnice toliko, kot je danes dividenda. Torej ima 100% letni dividendni donos glede na vložek.

Nekaj podjetij, ki jih trenutno spremljam:

- Lockheed Martin Corp LMT
- Garmin Ltd GRMN
- Qualcomm Inc QCOM
- Intel Corp INTC
- B&G Foods Inc BGS
- Broadcom Inc AVGO

Poleg povečevanja dividend skozi leta so mi pomembni še drugi kazalniki. Pozitivna bilanca stanja (čim boljše razmerje sredstva:obveznosti in rast knjigovodske vrednosti skozi leta), rast prometa in dobička, močen denarni tok, odkup delnic, poceni zadolževanje. In seveda, ne previsoka cena :)

pikachu004 je izjavil:

Za ZDA je ok. Na brokerju izpolniš obrazec W-8BEN. Ko dobiš dividende ameriških podjetij, ti odbijejo samo 15%. 12,5% plačaš še pri nas, tako da je skupna obdavčitev 27,5%.

Moje mnenje je da se splača. NA dolgi rok lahko samo z dividendami prekosiš index. Primer: PepsiCo
Poglej rast dividend. V enem od prejšnjih postov sem dal primer CocaCole. Ko jo je Warren Buffett kupil pred 30 leti, je bila cena delnice toliko, kot je danes dividenda. Torej ima 100% letni dividendni donos glede na vložek.

Nekaj podjetij, ki jih trenutno spremljam:

- Lockheed Martin Corp LMT
- Garmin Ltd GRMN
- Qualcomm Inc QCOM
- Intel Corp INTC
- B&G Foods Inc BGS
- Broadcom Inc AVGO

Poleg povečevanja dividend skozi leta so mi pomembni še drugi kazalniki. Pozitivna bilanca stanja (čim boljše razmerje sredstva:obveznosti in rast knjigovodske vrednosti skozi leta), rast prometa in dobička, močen denarni tok, odkup delnic, poceni zadolževanje. In seveda, ne previsoka cena :)

Super, se mi je zdelo; pač take firme se potem tudi iz vidika slovenskega vlagatelja splača nabavljati in držati dolgoročno npr več kot 10 let (kot npr na LJSE). A v Sloveniji tudi velja zmanjševanje obdavčevanja za ameriške delnice, rečimo če držiš npr. Coca Colo 15 let, prodaš in nato plačaš manjši %, tako kot velja za slovenske delnice?

Ja, to velja za prodajo delnic/etf. Dividende so vedno enako obdavčene, ne glede na dobo lastništva delnice.

PowaAaaaH ::

Moje mnenje je, če imaš že veliko kapitala in bi rad samo nek redni pasivni dohodek, samo takrat bi šel osebno hard na dividende (uveljavljena/stabilna podjetja).. Če ti je cilj povečanje kapitala in reinvest, res ne vidim razloga, da bi kupoval delnice, ki undepreformajo SPY na letni ravni.

Buffet ima oz. je imel blizu 50% (trenutno cca 41%) Apple-a v svojem portfoliu (kje bi bil njegov Berkshire brez te "tech" delnice?)

In potem kritizirajo Cathie, katera ima 10-15% Tesle v svojem ARKK ETF-ju.

Lahko, da se motim in imam narobe, vendar meni osebno, je veliko bolj všeč investirati v neka tech/growth podjetja z inovacijami in prihodnostjo kot neke "dinozavre"..

Tech podjetja oz. strategija investiranja po mojih raziskavah ne bi delovala samo pod "krutimi" obrestnimi merami nad 10-15% +, tam bi se verjetno osredotočil na druge sektorje.

repo ::

problem je, ker je tech sektor že konkretno napihnjen. praktično celoten, tudi firme, ki niso imele enega leta dobička že od začetka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: repo ()

Da, ampak to poslušam že nekaj časa.. Zato ne hodim notri na ATH in lovim zraven neko fund. zgodbo z kombinacijo TA (US trg).. Ja v take firme, ki nimajo nič fundamentalsov pač ne investiraš na 1. mestu. Razen, če jih imaš za kak swing trade.

ROKU (začel konkretno nalagat trenutno), COIN, AMD, MDB, NVDA, DDOG, TWLO, SNAP, SHOP, DOCU..

High capi: MSFT, AAPL, AMZN, GOOG, TSLA

In pa veliko small capov, ki kažejo veliko potenciala.

repo ::

In pa veliko small capov, ki kažejo veliko potenciala.

a lahko poveš par teh?

PowaAaaaH je izjavil:

Moje mnenje je, če imaš že veliko kapitala in bi rad samo nek redni pasivni dohodek, samo takrat bi šel osebno hard na dividende (uveljavljena/stabilna podjetja).. Če ti je cilj povečanje kapitala in reinvest, res ne vidim razloga, da bi kupoval delnice, ki undepreformajo SPY na letni ravni.

Buffet ima oz. je imel blizu 50% (trenutno cca 41%) Apple-a v svojem portfoliu (kje bi bil njegov Berkshire brez te "tech" delnice?)

Lahko, da se motim in imam narobe, vendar meni osebno, je veliko bolj všeč investirati v neka tech/growth podjetja z inovacijami in prihodnostjo kot neke "dinozavre"..

Tech podjetja oz. strategija investiranja po mojih raziskavah ne bi delovala samo pod "krutimi" obrestnimi merami nad 10-15% +, tam bi se verjetno osredotočil na druge sektorje.

Dej m inajdi, kje ima Buffet 41% samo v Applu?
BH spisek je tu:
https://www.cnbc.com/berkshire-hathaway...

Razen če si mislil prav Buufetova valuta in ne BH.

ARKK ETF spisek:
https://cathiesark.com/ark-funds-combin...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bobby ()

Small/MID caps:

FUBO (FUBOTV) (skor je že v buy coni, če ne zdrži 19$ je lahka problem in še nek wave proti 10.. Zame "safe buy" je nad 35 oz. tam bi dodal k poziciji)
VYGVF (Voyager Digital) - Proti coinbase-u zelo podcenjen, lahko gre še nižje proti 6,7,8 ampak z Crypto boomom pričakujem kar konkreten večkratnik delnice (bolj riski kot fubu, ne bi držal več let in manjši % portfolia)
STEM - solidn biznis, graf za 1x še v K..
ATOM - Small cap pod 1bill m.cap (nad 27$ zgleda super)
KC - Fundamentals ok, graf katastrofa trenutno. Lahko, da gremo še v sub 20, tam bi pa že bil "screaming buy" zame.

Najbolj prepričljiva sta mi FUBO ter VYGVF za naslednje mesce. (Small/Mid capi so lahko zelo volatilni, če ne moraš gledati kako ti portfolio skače gor dol na dnevni bazi bi odsvetoval investicije v njih)

Small capi "trpijo" že vse od marca, 7 mesecev konsolidacije.

@Bobby

..

Ni lastnik 41% Apple-a ampak njegov portfolio ima 41% denarja v Apple-u.

Ta link, ki si ga poslal - razvrsti po "value" in mogoče bi moralo biti bolj jasno.

Glede Cathie sem govoril izrecno za ARKK, ki ima cca. 10-11% kapitala v Tesli.

Zgodovina sprememb…

aha, ok, potem si se samo meglo izrazil,...
Opravičilo sprejeto.

PowaAaaaH je izjavil:

Sam imam občutek da so tu gor bolj trejderji. A kdo tudi konkretno dolgoročno drži dividendne ameriške delnice? Kakšne ima kaj izkušnje glede slovenskih davkov? Pri kakšnem znesku se to splača; ali pač počasi gradiš svoj portfelj in ga večaš? Jaz pač trenutno nimam 20k EUR na lagerju da jih fliknem v nek ameriški portfelj...... in bi bili zneski bistveno nižji, vsaj na začetku....

Zgodovina sprememb…

Že samo, da imaš račun je velik preskok, da sploh lahko začneš akumulirati. Potem imaš v glavi, da vsakih 1000 ti vsako leto prinese še 50-80 + rast. Z manjšim zneski se tudi naučiš kampirati pri delnici, da boš iztisnil maksimum in kupil na dnu..

Začneš lahko z manjšim računom:
Captrader (IB) ima min. znesek 2k+, lahko tudi margin account.
Maintenance in initial za US delnice je trenutno 15%, seveda na margin paziš kaj vzameš, da ne počiš računa takoj pri -10%.

Za margin acc. bi jaz izbral Midstream, Tobacco (visoke dividende, relativno varen cashflow), dokler so obrestne mere veliko nižje od dividend. Tako si lahko nekaj izposodiš z nizkim tveganjem in dosežeš večji donos.

Jaz držim za dividende PSXP, XOM, NWX.V (15%+), CNOOC, PTR, ko bodo precenjene bom rotiral ven.
Sedaj čakam na kakšna razpoko pri BAT pod 32, 15. dec je razpisan rok za odobritev/neodobritev produkta VAPE v US.

Ena iz AU, ki obeta rast:
EEG.AX, AU Gas, Beetaloo, Projekt financiran, izjemna podpora države, obsežne licence, vrtina v testni fazi za produkcijo.

@Malidelničar: moj način je tak, da gledam dolgoročno in večinoma dokupujem. Kombinacija growth (P/E=40 ali ceneje) in dividend investiranja. Komot začneš z manjšimi vložki, odkar je Interactivebrokers črtal tisto naročnino za 10$ na mesec in računajo samo provizije za nakupe/prodaje, ki so v centih. Ali Captrader kot je omenil @redtech. Kupi nek dividend aristocrat, tudi če samo za drobiž. Boš videl kak dober filing je, ko pridejo prve dividende :D

Je kdo torej tukaj, ki investira že 15+ let in ve svoj letni donos? Me zanima namreč kako vam kaj gre v primerjavi s kakšnim indeksom :)

pikachu004 - hvala za spodbudo :) Ja po mojem bom odprl Interactive brokers. Samo upam, da ravno ko se lotim, ne bo kakšne spremembe pri obdavčitvah dividend na slovenski strani :) Čeprav to je tveganje, ki ga sprejemaš, v 10 letih se lahko veliko spremeni.
redtech - ja gledal sem nekaj Altrio za začetek tudi.

Sanjaj, še en od zakonov, ki ne gre skozi parlament. Zahvali se KUL.

Davek naj bo tvoja zadnja skrb, najprej fokus na dobiček. Dobiček lahko nižaš tudi s pozicijo v izgubi v katero potem vstopiš nazaj.

Pravila v tem primeru:
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Če v 60 dneh ne pričakuješ sprememb v trendu, vstopiš nazaj izven roka. Če je volativnost večja vstopiš v eno peer pozicijo, namesto da greš nazaj v MO (ki si jo prodal z izgubo) greš v BAT počakaš 60 dni in greš potem lahko nazaj v MO.

libreus ::

energetik je izjavil:

Dobri ste, da se vam da ukvarjat s posameznimi delnicami. Jst dajem v par indexov, in to je to.
Aja, svetovni index je kar lepo začel s korekcijo, tedenski MACD se je resno obrnil dol. Medtem ko je Kitajc kar zrel za nakup. Sam kaj, ko sem že precej dal notri, več kot 50% pa ne bi imel notri. Neki mi mora ostat tud za nakup dipa ACWI, srebra, pa unčo platine tud še mislim nabavit.

Misliš, da je zrel čas za vstop v ACWI?

bluefish ::

Volvo se pomika proti IPO: https://www.marketwatch.com/story/chine...

energetik ::

libreus je izjavil:

energetik je izjavil:

Misliš, da je zrel čas za vstop v ACWI?
Po mojem se je korekcija ravno začela... tako da še nikakor ni zrelo, razen če bi počasi po kosih začel vlagati, torej po DCA.

kow ::

Rast se je za nekaj casa izpela. Pomoje bo kar volatilno. Tudi jaz pricakujem 5-10% korekcijo. Ce bo vec, imam premalo v cashu. Kdorkoli bo v naslednjih mesecih pokril inflacijo, bo imo velik zmagovalec.

Kaj menite o podjetju in delnici Coinbase Global, Inc. (COIN)?
- Ratios
- Balance Sheet
- Coinbase Usage and Trading Statistics (2021)
Kje vidite podjetje čez 5 ali 10 let?

kow ::

Tezka. Financni sistem je visoko reguliran, naproti mu pa gre kripto. Zadeva bo neizbezno trcila. Trenutno kaze, da bodo napovedali vojno stablecoinom, in hoteli vsiliti drzavni "kripto" oz. digitalni dolar. Bo se zanimivo.

Ena teorija je, da bodo podobno kot pri Big Tech, tudi pri kriptofirmah izbrali opcijo kjer jim ne nagajajo prevec, ker dokler so glavne kripto firme ameriske, je stvar pod kontrolo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Sparkxl ::

S kriptom je konec, ko pridejo na sceno digitalni euro in usd. Zakaj pod milim nebom bi oni hoteli imeti konkurenco? Kitajci so pokazali kaj nas čaka. Tudi oni ne marajo konkurence digitalnemu juanu.
Jaz bi držal tace stran od bilokakih delnic, ki so povezane s kriptom.
Sam še čakam na en šus navzgor v tem bull runu, potem pa to zgodbo zaključim.
««
93 / 208
»»