» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
73 / 160
»»

demogill ::

PowaAaaaH je izjavil:

Ni bil namen da izpadem agresiven se opravičujem, če je tako izpadlo.. Trade-am na ameriški borzi in PDT rule je sigurno bil - 3 day-tradei na teden(Interactive Brokers acc).

Že dlje časa sem spremljal borzo vendar nikoli nisem bil prepričan ali iti v to ali ne. Imel sem nekaj denarja na strani in sem se odločal ali odpreti kak "biznis" ali početi kaj drugega.. Ker za biznis nisem imel nekega veselja, kar koli bi že delal/prodajal mi je covid v 2020 dodatno pomagal, da sem začel z ameriško borzo.. Na začetku sem res malo bolj "potipal vodo" mislim da z okoli 10k in se potem naknadno odločil da še dodajam.. Kot pravim sem pa že preden sem investiral veliko prebiral/pregledal na to temo, predvsem o psiholoških vidikih in money managementu. Mi pa manjka še ogromno, kar probam je da zaščitim kapital in da ne delam kakih bedarij trenutno. Nočem pa, da mi po drugi strani denar leži na banki..

Je pa prvih nekaj € najtežje naložiti gor definitivno, ko enkrat začneš je pa vse lažje in lažje, sploh če so kaki rezultati.


Ni panike :) Nocem nobenmu modrovat ampak pazi kaj delas, vseeno rajs mal manj denarja pa da razvijes najdes stil strategijo ki ti ustreza, iz knjig izves marsikaj ampak praktik kilometrina je potrebna, se vec vsaj po moje pa znacaj, disciplina to je najtezje in najbolj pomembno. Mogoce ima kdo se boljse al drugacne nasvete. Vse dobro!

PowaAaaaH ::

Se strinjam tudi jaz uvrščam disciplino pod najbolj pomembno in "odprto" sprejemam nasvete od tistih, ki imajo več izkušenj. Hvala enako!

Machete ::

Machete je izjavil:

KO izpolnjujete popisne liste v.p. spišete tudi nakupe, česar niste prodali v prejšnjem letu (zaradi manj dela za napoved ko se to proda)?


Itak ni veljaven vnos, če ni odsvojitve. ok.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Machete ::

Še eno vprašanje. Kaj konkretno je vložek kapitala vs nakup?
Sprašujem, ker mi izračun upošteava samo dobiček? Kje je finta? Hvala
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Machete ::

https://zakonodaja.com/zakon/zdoh-1/90-...

(3) Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena , negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke prvega odstavka 86. člena tega zakona , ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:

1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala, ali

2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

BorutO ::

Ej, a so na etoroju zvišali minimalno nakazailo iz 200 na 1000 dolarjev? Ko sem si prvič nakazal gor, je šlo z 200, zdaj pa 1000 zahtevajo. :o

jWill55 ::

Machete je izjavil:

Machete je izjavil:

KO izpolnjujete popisne liste v.p. spišete tudi nakupe, česar niste prodali v prejšnjem letu (zaradi manj dela za napoved ko se to proda)?


Itak ni veljaven vnos, če ni odsvojitve. ok.


Jaz vpišem vse. Recimo če sem v 2020 kupil 200 AAPL delnic in jih prodal 10, bom vpisal vse trejde za AAPL, ki so bile v 2020. Tako bo za vnaprej lažje. Edavki beležijo "zalogo".

J.McLane ::

trgovec35 je izjavil:

Ravnokar izpolnjujem edavke za lani, pa sem pogledal kaj je tu gori novega. Vidim debata o baterijah... me je spomnila ene 10 in več let nazaj.
Če se kdo spomni ameriškega startupu A123, ogromno denarja so dobili od Obame, ker so podpirali razvoj baterij za podporo elektro avtomobilov.

Mislim da je bila zmanenita univerza iz Massachusettsa zraven, sami doktorji, nema šta nema. Denarja za razvoj ko blata, delnica je lepo letela gor. Zdaj sem že pozabil kaj je bil vzrok, a zgodil se je stečaj, nenadoma. Ne vem ali so bili pred časom ali kaj druga. Fajn sem pušnu takrat. Se pa tolažim, da sem imel dober nos za panogo, ne pa za firmo:)

Takrat sem imel sam nek podoben portfelj baterijašev, ne spomnim se več po imenih, Enerl vem da je bi en, Solyndra pa Valeans, ene deset komadov. Po moje so vsi že zgodovina.
Po moje so bili prehitro na trgu, povpraševanja s strani proizvajalcev EV je bilo izredno malo, oni pa so kar razvijali in razvijali, prodali pa nič.

Srečo vsem!


Če se skušam spomnit kaj sem si jaz tam leta 2011-2012 mislil o EV. Takrat sem bil mnenja, da bo hiter preskok nemogoč, ker enostavno ni mogoče izdelati dovolj baterij, Toyotin princip s hibridi me je takrat najbolj navduševal, baterije so bile rezervirane za nišne produkte kot je Tesla. Fisker, ki je bil močno povezan s potopom A123, je bil zame takrat no-go, vsaj tako mnenje sem si ustvaril, pa to je bilo še daleč pred tistim hurikanom, ki jim je vse zalil.
V glavnem takrat nisem verjel v enkraten prehod na EV, ampak počasno pot preko hibridov, takrat sem tudi kupil Priusa. 10 let kasneje kaže da konkurenca Toyoti še kar razmišlja o preskoku hibridov in direkten prehod na EV, bojim se da bo marsikoga pokopalo, predvsem tiste, ki ne bodo mogli proizvesti dovolj baterij, da nasitijo povpraševanje. Združitev PSA in FCA je že nek indic na to, da bo treba združiti moči in da prodaja klasike močno pada. Zadnje 5 let je bil nekako enakovreden boj za tistih 10 milijonov prodanih vozil letno med največjimi tremi. Leto 2020 je v tem močno drugačno, zaradi korone je prodaja vseh avtomobilov padla, ampak najmanjši padec (med velikimi) je zabeležila Toyota, ki je letos po prodaji daleč pred vsemi drugimi, očitno hibridi ohranjajo nek "status quo", za tiste željne elektrifikacije, ampak na trgu enostavno ne morejo kupiti primernega EV, ker ni prave ponudbe.

S tehnologijo je vedno tako, da se najprej pokaže nek znanstveni presežek, ustvari se FOMO okrog tega, ampak zadeva mora dozoreti na industrijski ravni in se mora začet prodajat in generirat prihodke. Kupovati neke delnice na podlagi znanstvenih člankov je močno prekmalu, treba je počakat na premike v industriji, to pa lahko traja desetletja. Tipično se okrog vsake nove tehnologije naredi en tak balonček, potem pa kar ni in ni rezultatov, tisti ki jim je do hitrega zaslužka niso pripravljeni čakat desetletja na rezultate, ampak hitro prodajo in balon poči.

Danes je li-ion tehnologija baterij dovolj zrela, da je to področje kjer se bo zelo kmalu povečala prodaja. Je pa znotraj tega battery biznisa tudi veliko novih tehnologij, do katerih je pa treba biti previden. QS je tipičen tak primer, lepo so naredili časovnico, kako mislijo uvajati svojo solid-state tehnologijo in tudi predvideli neke omembe vredne prihodke tam leta 2029, pa je folk vseeno napihnil ta balon preko vseh skrajnosti, investitorji se bodo na teh nivojih kar načakli, da bo firma začela delat nek prihodek, kaj šele profit.

Podobne zgodbe so grafen, CRISPR in nenazadnje tudi internetna tehnologija leta 2000. Za tiste ki smo pripravljeni čakat dlje časa je glavno vprašanje kakšni bodo prihodki in profit čez ne vem 5 let, tudi če danes ne ustvarijo nič in samo kurijo denar investitorjev (preko izdja novi delnic).
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: J.McLane ()

Benny123 ::

Mah vse je špekulacija in marketing.. Eden največjih proizvajalcev baterij je Panasonic, pravzaprav je 2 na svetu. Sodeluje s Teslo, Toyoto, ma ni da ni. Delnica je pa 3x cenejša kot je bila Januarja 2000 in ni bistveno zrastla v zadnjem obdobju temveč padla. V zadnjih 3 letih je padla za cca 30 procentov. Pač kotira na Japonskem kjer je kao kriza že 20 let, ni nahajpana s strani robinhood vlagateljev tko kot tesla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Benny123 ()

J.McLane ::

Tako je, zato jo imam tudi v portfelju. ;) Če ne drugega bodo dividende.

Se je pa treba zavedat, da imajo proizvajalci celic res zelo majhne marže. Panasonic ne naredi sam materiala za baterije, material za katode mu dela Sumitomo, elektroloit, litij, vse to ima zunanje dobavitelje. Morda bi lahko to primerjal s tem da LCD panele tudi izdeluje zelo malo firm, tega je ogormno, ampak se spomnim da sem ene 5 let nazaj gledal če se to kaj pozna tem firmam, pa ni bilo nič videti. Bom malo preveril morda je sedaj kaj drugače.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Machete ::

Panasonic je ogromen, njihov baterijski oddelek ni tako ogromen, da bi vodilno nihal ceno njihove delnice, če se ne motim.
https://www.panasonic.com/global/busine...
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

J.McLane ::

Je ogromen, ampak mkt. cap pa ni tako ogromen pri $28 B, CATL ima mkt. cap $140 B, LG Chem $ 62B... pa delajo samo baterije.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

jakanov ::

A moraš pri prijavi prodaje delnic na FURS dodati tudi dokazila?

Namreč imam težavo dobiti ustrezna dokazila iz Ginmona.

PowaAaaaH ::

Ima kdo na Tradingview-u Suban Pro+ ali Premium? Zanima me, če je možno naslednja leta tudi prejeti "discounte" od 50%-60% ali je to samo za prvo leto?

Machete ::

jakanov je izjavil:

A moraš pri prijavi prodaje delnic na FURS dodati tudi dokazila?
Namreč imam težavo dobiti ustrezna dokazila iz Ginmona.


Žal ne vem. Sklepam, da ne. Se pa izogneš 2. roku verjetno, če te vseeno povprašajo.
Malce me čudi, da nam veterani s kakim Furs nasvetom ne pomagajo malo več.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

J.McLane ::

Jaz še nikoli nisem nič prilagal, nisem pa še preverjal za letos, če je kaj drugače. Če jih bo kaj zanimalo jim bo pa poslal.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

pingme ::

Za Doh-KDVP ni potrebno oddati dokazil (vsaj jaz jih nisem).
Itak lahko preverijo v kakšnem razponu je bila delnica na določen datum, če pa namenoma napišeš napačno količino, je pa to podobno kot da sploh ne bi oddal.
In tako kot je bilo napisano - če se jim kaj ne ujema ali zdi sumljivo, te pač pozovejo in to lahko storijo v roku desetih let (tudi če ti vmes izdajo odločbo!), tako da se ne zaj****** z napačnimi podatki ali neoddajo.

Pri Doh-DIV pa rabijo dokazila o že plačanem tujem davku, vsaj jaz sem to vedno priložil (čeprav verjetno tudi tega ne bi potrebovali, saj ima večina držav več kot 15% tax witholding, to je pa tudi maksimum, ki ga furs prizna).

RoccoC ::

:)) ste tole dogajanje okol SIGL opazili? Musk tvitne "use signal", delnica Signal advance skoči iz 7 na 70Usd. Največja zabava oko tega je pa ta, da firma Signal Advance nima nič z Signal aplikacijo ;)). Sem hotu šortat, pa na žalost IBKR nima delnic za šortanje na voljo. Kar je še bolj smešno je, da je delnica še zdajle na okol 300% plusa glede na petek...

redtech ::

To me spomni na tisti rek "slep vodi slepega" :D

Malidelničar ::

A imate recimo portfelje razporejene čez različne panoge (tech, consumer cyclical, healthcare, materials) ali ste fokusirani samo na en sektor npr. IT?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Machete ::

Jaz imam malce razpršeno po panogah.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

J.McLane ::

Če je kdo mislil kaj hazardirati s CFDji preko eToro:
https://siol.net/digisvet/novice/sloven...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

redtech ::

Mislim, da je eToro to storil upravičeno, BTC se premika preveč in ukrepi morajo biti hitri. Spomnimo se Alparija, ki je potonil zaradi CHF. Nenazadnje so bile pozicije odprte na "puf", tako da nimajo kaj za čivkat :).

kakob ::

redtech je izjavil:

Mislim, da je eToro to storil upravičeno, BTC se premika preveč in ukrepi morajo biti hitri.


Ja za scam platformo je kr pričakovano. Ko uporabniki zgubljajo hitro je kul. Ko pa uporabniki dobivajo hitro je treba pa ustavt!

(L)userji so si pa deloma sami krivi da uporabljajo toy-product.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

redtech ::

Nevem točno, kako gredo te transakcije v backendu. Pomoje je z zgubaško pozicijo tudi broker izpostavljen 3X 5X+ napram vlagatelju?

Plastičen primer:

Buy 40k, Stop Loss 39k

Cena pade na 30k brez Stop Loss fill-a na 39k

Vlagatelj je z 1k vložka kupil 1BTC (margin call 50%), pozicija se ni zaprla ker ni bilo fill-a sepravi je sedaj -9k.
Vlagatelju bodo v temu primeru zaprli račun in terjali 9k.
Ker pa se to dogaja v miljardah se tudi broker lahko opeče, če ni likviden.

Taki so ekstremi in se dogajajo, v takih primerih vam tudi Stop Loss ne bo pomagal. Enako je s shortanjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: redtech ()

kakob ::

redtech je izjavil:

Nevem točno, kako gredo te transakcije v backendu. Pomoje je z zgubaško pozicijo tudi broker izpostavljen 3X 5X+ napram vlagatelju?

Plastičen primer:

Buy 40k, Stop Loss 39k

Cena pade na 30k brez Stop Loss fill-a na 39k

Vlagatelj je z 1k vložka kupil 1BTC (margin call 50%), pozicija se ni zaprla ker ni bilo fill-a sepravi je sedaj -9k.
Vlagatelju bodo v temu primeru zaprli račun in terjali 9k.
Ker pa se to dogaja v miljardah se tudi broker lahko opeče, če ni likviden.

Taki so ekstremi in se dogajajo, v takih primerih vam tudi Stop Loss ne bo pomagal. Enako je s shortanjem.



Skratka dokler uporabniki pušijo je super da jim ni treba hedgat.

Ko pa postane nevarno da bodo zgubil keš, pa kar zaprt pozicije in jebitese.

Samo finančno nepismeni bi šli na tako platformo.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

J.McLane ::

Malo sem razmišljal o NIO, ker je sedaj toliko novic okrog tega. Pa me je zmotila ena stvar, njihov battery swap. Vse cool za uporabnika, ampak ko začneš malo razmišljat kaj vse je potrebno da stvar deluje, se pa človek vpraša koliko jih bo to stalo?
- potrebuješ več prostora, od oka nekje 3 parkirišča
- v vsaki postaji potrebuješ robote in vso opremo
- v vsaki postaji imajo 13 baterij, torej potrebuješ izdelat toliko več baterij kolikor imaš postaj
- če teh 13 baterij menjaš na vsakih ~5 minut moraš poskrbeti za polnjenje in s tem se ne izogneš električni moči, ki jo sicer potrebujejo hitre polnilnice
- baterije morajo biti polne, pripravljene na uporabnika, težko se je iti nek grid storage z njimi, morda bi se dalo z nekimi 10% kapacitete
- integracija baterije v šasijo kot strukture ni mogoča, ker moraš zagotoviti menjavo, posledica je težji avto
- riziko kako se bodo baterije obnašale in kakšno življenjsko dobo bodo imele je na strani NIO. Če ta riziko skušaš odpravit je najem za uporabnika hitro predrag.

Če te menjalnice baterij ne mislijo delat množično, to ni nek faktor, če je pa to njihov core biznis, me pa malo skrbi.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

kow ::

Battery swap je za avtomobile imo bedarija. Itak bos imo cez 10 let napolnil 80% v 10min. Range bo pa tud 500km minimalno. Ze zdaj ima Tesla 3 range cirka 400km tudi pozimi.
Najtezji problem, ki ostaja so mnozicne migracije na morje avgusta. Rabili tovornjake z veliki baterijami, imo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

sloxl8 ::

Nio ti nudi nakup ali BaaS (Battery as a service). Pri prvem avto kupiš in ga uporabljaš kot vsakega drugega BEV, pri drugem pa imaš battery swap (te postaje so zaenkrat samo na Kitajskem).

redtech ::

Better Place filed for bankruptcy in Israel in May 2013. The company's financial difficulties were caused by mismanagement, wasteful efforts to establish toeholds and run pilots in too many countries, the high investment required to develop the charging and swapping infrastructure, and a market penetration far lower than originally predicted by Shai Agassi.[4] Less than 1,000 Fluence Z.E. cars were deployed in Israel and around 400 units in Denmark, after spending about US$850 million in private capital.

Timing za market je najbolj pomemben, Better Place danes bi delal +10% / dan :D

mailer ::

Eno offtopic vprašanje a vseeno povezano z delnicami. Delnice, ki jih imam bi rad prenesell na družinskega člana. Napisali so mi, da potrebujem kupoprodajno oz notarsko overjeno pogodbo na novega lastnika. Je darilna pogodba prava ali je še kakšna druga možnost?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

kakob ::

https://markets.businessinsider.com/new...

SPCE 33$.

Thanks, I'm up 100% now.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

kow ::

Well.. fuck :D

bobby ::

SPCE se splača zdele nastavit nakup na 28usd,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

libreus ::

Jaz sem ga ujel na zadnjem dip-u na 22,99. Držimo pesti, da poleti! ;)
Tudi DM - Desktop Metal (3D printing) je včeraj nastavil polet.

Machete ::

Poglejte ta moon: https://finance.yahoo.com/quote/bngo/
Se v kaj takega gre? Ali je najti nekaj podobnega, samo pred moonom :)

Ima kdo kaj zanimivega na vidiku?

Lani sem se odločal tudi za SPWR https://finance.yahoo.com/quote/SPWR?p=...
pa sem nekako kolebal, prebal nekaj negativnih člankov pa izkušenj stank, pa potem nisem. Bi bila pa celo boljša investicija na koncu kot TSLA 8-O
Tudi tole sem imel na watchlisti: https://finance.yahoo.com/quote/EGLX.TO... - isto nisem.

Od novih malce gledam: GRCL https://finance.yahoo.com/quote/GRCL?p=...
Samo s temi treatment/research je lahko stagnacija, če ne pogruntajo nekega postopka ali sestavine, zdravila.., ki meji že na čudež.

Ve kdo za listo novo kotiranih delnic striktno? Mogoče s cenami in kratkim opisom zakaj se gre? Hvala.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

J.McLane ::

J.McLane je izjavil:

Iz česa je pa še sestavljen ta tvoj "Battery production value chain"?

Jaz imam od oktobra in še nekaj nakupov kasneje +79% na portfelju, mišljeno je bilo, da bom počasi dokupoval in držal vsaj 5 let, sedaj pa taka rast, da je kar scary dokupovat dalje.
- Ardea - -3%
- Nano One +105%
- Panasonic +8%
- Talga +62%
- Talon Metals +77%
- Vulcan Energy +250%


Vulcan energy (geotermalni litij Nemčija) mi je skočil na +470%, objavili so Pre Feasibility Study (PFS)

Projekt je razdeljen na dve fazi, z možnostjo vse naenkrat (če bi bilo tako povpraševanje). Plan je 15 + 25 tpa LIOH, celoten CAPEX je kar zajeten pri €1,7B, je pa zato OPEX na proizvodnjo Litija toliko nižji 2.640 €/t (prodajna cena ~10.000). Payback je ocenjen na 4 leta. V Timeline so dali tudi možnost prevzema, če bo kakšen interesent. Ocenjene rezerve so 15 Mt LCE, tako da pri tej kapaciteti tole lahko izrabljajo praktično neomejeno dolgo (375 let).

Tole bo dolgoročna molzna krava, ki bo po letu 2030 (če ostane v tej velikosti, kar pa ne bo), imela vsaj €350M profita letno. Trenutni mrkt. cap €360M. So pa jasno določena tveganja, da ne izpolnijo teh ciljev, eden večjih je recimo strah ljudi pred potresi zaradi geotermalnega izkoriščanja.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Machete ::

Dajmo najt s skupnimi močmi kak 1$ x30 potencial :)
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

J.McLane ::

Napačno razmišljanje, treba je gledat risk/reward, kaj ti bo x30 potencial, če je lahko tudi -90%. Fundamenti morajo biti, neka realnost glede na prihodnje napovedi... Tudi če je potenciala samo x2, pa če je riziko zelo majhen, je to lahko zelo veliko vredno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Machete ::

Drži. Pa vseeno bi godilo x20 v par mescih. Potem sell pa davek. Zmagovalna formula.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

WhiteAngel ::

redtech je izjavil:

Nevem točno, kako gredo te transakcije v backendu. Pomoje je z zgubaško pozicijo tudi broker izpostavljen 3X 5X+ napram vlagatelju?

Plastičen primer:

Buy 40k, Stop Loss 39k

Cena pade na 30k brez Stop Loss fill-a na 39k


Čisto enostavno. Stop-loss se aktivira, ko tržna cena pade pod 39k. Prodaja se pa po tržni ceni. Če nekdo odda eno blazno sell pozicijo, ki sprazne orderbook tja do 30k, potem so stop-loss izvedene takoj za njo po 30k in nižje. Saj to se počne, npr. na bitstampu BTC/USDC pair 8. januarja je šel do 20k zaradi debilov, ki uporabljajo stop-loss. Kdor je pa sprožil ta blazen sell-off do 30k, je pa lepo nastavil buy orderje nazaj po 20k ali 25k.

Zgodovina sprememb…

Machete ::

Če jih je več pa glede na timestamp oddaje po vrsti potem to leti na dno?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

gruntfürmich ::

WhiteAngel je izjavil:

Čisto enostavno. Stop-loss se aktivira, ko tržna cena pade pod 39k. Prodaja se pa po tržni ceni. Če nekdo odda eno blazno sell pozicijo, ki sprazne orderbook tja do 30k, potem so stop-loss izvedene takoj za njo po 30k in nižje. Saj to se počne, npr. na bitstampu BTC/USDC pair 8. januarja je šel do 20k zaradi debilov, ki uporabljajo stop-loss. Kdor je pa sprožil ta blazen sell-off do 30k, je pa lepo nastavil buy orderje nazaj po 20k ali 25k.

malo mešaš. ni čisto tako.
sploh ko omenjaš bitstamp; na tem paru je dejansko order book tako mali da takojšnje prodaja 20 BTC-jev zniža cena na 20k. to nima veze s stop-loss.
eno je dejanski order book, eno pa stoploss. stoploss 'pozicije' se verjetno ne nahajajo v dejanskem order booku.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

kow ::

Ja, risk reward.. drugace, tile ARKovci so ze taki celebrities. Samo nekaj najavijo, takoj pump.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

PowaAaaaH ::

gruntfürmich je izjavil:

WhiteAngel je izjavil:

Čisto enostavno. Stop-loss se aktivira, ko tržna cena pade pod 39k. Prodaja se pa po tržni ceni. Če nekdo odda eno blazno sell pozicijo, ki sprazne orderbook tja do 30k, potem so stop-loss izvedene takoj za njo po 30k in nižje. Saj to se počne, npr. na bitstampu BTC/USDC pair 8. januarja je šel do 20k zaradi debilov, ki uporabljajo stop-loss. Kdor je pa sprožil ta blazen sell-off do 30k, je pa lepo nastavil buy orderje nazaj po 20k ali 25k.

malo mešaš. ni čisto tako.
sploh ko omenjaš bitstamp; na tem paru je dejansko order book tako mali da takojšnje prodaja 20 BTC-jev zniža cena na 20k. to nima veze s stop-loss.
eno je dejanski order book, eno pa stoploss. stoploss 'pozicije' se verjetno ne nahajajo v dejanskem order booku.



Nevem, če ima bitstamp kaj drugače, vendar binance in coinbase delujejo podobno kot platforme pri delnicah. "stop loss" je dejansko sell stop (kar pomeni če jaz nastavim na 25k svoj sell stop in v trenutku, ko to ceno doseže mi bo prodalo po te ceni ali pod njo. Če ni volume-a za buy imaš lahko drastičen slippage..) in se nahaja v order book-u.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PowaAaaaH ()

gruntfürmich ::

ampak verjetno od začetka ni tega v order booku, šele ko se aktivira se zadeva 'vpiše' v order book oziroma kot instant sell ko se ta 'stop' cena doseže? zaradi tega lahko pride do veliko nižje cene ker takrat ne bo visokega buy orderja v knjigi...?
imho
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

WhiteAngel ::

gruntfürmich je izjavil:

ampak verjetno od začetka ni tega v order booku, šele ko se aktivira se zadeva 'vpiše' v order book oziroma kot instant sell ko se ta 'stop' cena doseže? zaradi tega lahko pride do veliko nižje cene ker takrat ne bo visokega buy orderja v knjigi...?
imho


Tako je.

PowaAaaaH ::

Aktivira se kot market order ja. Kot, da bi stisnil takrat sell market order.

Zdj v Binance-ah sm vidu, da imajo za sell stop-limit (nimajo hard stopa) kar je po drugi strani spet "tvegan", ker te pa lahko čist skipa in ti sploh ne proda, če daš ozek razpon med stop in limitom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PowaAaaaH ()

bobby ::

kakšen pa je to hard stop? wtf?

Imaš stop trigger in določiš še limito, do katere naj se stop trigger izvaja, ali je to pri prodaji ali pa nakupu.

Če si določil ozek razpon prodaje, pač napaka prodajalca, ker se je uštel, še posebej v primerih, ko je volumen zelo majhen.

Res je, stop opcij ni v order bookih.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

PowaAaaaH ::

hard stop je dejansko market stop/sell oz stop sell. Hard stop je pomembn pri trade-anju.. Zato je vedno dobr trejdat high volume delnice da nimaš preveč slippage-a. In če se hočeš zavarovat, da te ne skipa daš pač samo stop sell.. Stop-limit pri velkem razponu pa sploh nevem, če ima kakšen smisel? Oz. kak smisel bi imelo, če hočeš pod neko ceno ven v vsakem primeru? stop-limit je koristn pri buy-u, da nimaš prevelkega slippage-a na vzgor (če trade-aš), pri sellu ga ne vidm, vsaj zase ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PowaAaaaH ()
««
73 / 160
»»