Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi
Slayer69 ::
Še eno vprašanje z moje strani glede tistega pogoja 30dni (torej da ne moreš upoštevati izgube, če ponovno kupiš isto delnico v roku 30dni):
OK razumem kako to deluje, ampak se pa sprašujem zakaj je to potrebno oz kako bi lahko "goljufal" državo, če tega ne bi bilo? Razumem, da bi si na tak način lahko kratkoročno zmanjšal dobiček, vendar saj se to potem itak kasneje poračuna (ker imaš pa ob naslednji prodaji nižjo vrednost nakupa, torej večji dobiček). Ali česa tu ne razumem pravilno ;)?
Npr: kupiš XY po 100€... prodaš čez par dni po 50€ in kmalu za tem spet kupiš po 50€ (in bi si fiktivno znižal dobiček) .... ampak ko pa to enkrat kasneje prodaš za 150€ recimo, pa imaš po novem 100€ dobička na delnico in ne samo 50€ kot bi imel če vmes ne bi prodal. Torej kje je tu fora? Pač enkrat te upalijo tako ali tako, zakaj je potem ta rok 30dni sploh potrebna "varovalka"?
OK razumem kako to deluje, ampak se pa sprašujem zakaj je to potrebno oz kako bi lahko "goljufal" državo, če tega ne bi bilo? Razumem, da bi si na tak način lahko kratkoročno zmanjšal dobiček, vendar saj se to potem itak kasneje poračuna (ker imaš pa ob naslednji prodaji nižjo vrednost nakupa, torej večji dobiček). Ali česa tu ne razumem pravilno ;)?
Npr: kupiš XY po 100€... prodaš čez par dni po 50€ in kmalu za tem spet kupiš po 50€ (in bi si fiktivno znižal dobiček) .... ampak ko pa to enkrat kasneje prodaš za 150€ recimo, pa imaš po novem 100€ dobička na delnico in ne samo 50€ kot bi imel če vmes ne bi prodal. Torej kje je tu fora? Pač enkrat te upalijo tako ali tako, zakaj je potem ta rok 30dni sploh potrebna "varovalka"?
pingme ::
Še eno vprašanje z moje strani glede tistega pogoja 30dni (torej da ne moreš upoštevati izgube, če ponovno kupiš isto delnico v roku 30dni):
To je ti. wash sale, ker je bil namen prodaje in nakupa le znižanje davčne osnove. Ali boš kasneje res plačal višji dobiček pa tudi ni nujno - lahko držiš 20 let in ne plačaš nič, lahko se spremenijo davčni zakoni...
Krenforum ::
2. pozitivne razlike med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi.
Včasih se je delalo tako da si na vzvod kupil XX firmo in jo isti trenutek prodal. In si lahko z normiranimi stroški nižal davčno osnovo, sedaj ti pa druga točka tega ne dovoli več.
Torej če kupim delnico ABC za 100 EUR in jo prodam za 101 EUR (kar bi z normiranimi stroški moglo privest do tega, da ni davka na dobičkek). Ali torej plačam 0.27€ davka na dobiček?
Ti si ustvaril 1 EUR dobička (spremnil sem v evre, drugače moraš še ustrezno menjati po tečaju itd...). Normirane ti oni tako računajo, ob nakupu 100 EUR * 1 %= 1 EUR, in ob prodaji 101 EUR * 1 % = 1,01 EUR, skupaj je to 2,01 EUR normiranih stroškov. Ker si ti naredil samo 1 EUR dobička, si s temi normiranimi stroški pobrisal ta dobiček in je plačilo davka iz tega dela enako 0. Včasih si pa ti lahko še preostanek normiranih porabil kje drugje (ker ti je ostalo še 1,01 rezerve iz normiranih stroškov), vendar je to sedaj onemogočeno...
Včasih se je delalo tako da si na vzvod kupil XX firmo in jo isti trenutek prodal. In si lahko z normiranimi stroški nižal davčno osnovo, sedaj ti pa druga točka tega ne dovoli več.
Torej če kupim delnico ABC za 100 EUR in jo prodam za 101 EUR (kar bi z normiranimi stroški moglo privest do tega, da ni davka na dobičkek). Ali torej plačam 0.27€ davka na dobiček?
Ti si ustvaril 1 EUR dobička (spremnil sem v evre, drugače moraš še ustrezno menjati po tečaju itd...). Normirane ti oni tako računajo, ob nakupu 100 EUR * 1 %= 1 EUR, in ob prodaji 101 EUR * 1 % = 1,01 EUR, skupaj je to 2,01 EUR normiranih stroškov. Ker si ti naredil samo 1 EUR dobička, si s temi normiranimi stroški pobrisal ta dobiček in je plačilo davka iz tega dela enako 0. Včasih si pa ti lahko še preostanek normiranih porabil kje drugje (ker ti je ostalo še 1,01 rezerve iz normiranih stroškov), vendar je to sedaj onemogočeno...
Fury ::
Katere vire kaj uporabljate za ostajanje na tekocem s cim manj zamude oz. cim hiterjsim breaking news kar se stock marketa tice? Lahko tudi placljivi.
Ocitno so FOMO opportunityji glavni driving factor tega crazy 2020 stock marketa.
Ocitno so FOMO opportunityji glavni driving factor tega crazy 2020 stock marketa.
pikachu004 ::
Katere vire kaj uporabljate za ostajanje na tekocem s cim manj zamude oz. cim hiterjsim breaking news kar se stock marketa tice? Lahko tudi placljivi.
Investing.com za pregled tečajev.
CNBC za hitre novice.
Motley fool. Tukaj niso novice v živo, ampak se bolj analitično lotijo dogajanja na trgu. Zato tudi ni novic tisto sekundo. Zanimive so mi njihove analize delnic, ki jih probam povezati s svojimi ugotovitvami.
Med zaznamki imam tudi Marketwatch, Yahoo, Morningstar, ki pa jih preletim tu pa tam. Edino naročnino ki jo imam je NYT, ampak to nima veliko veze z borzo. Ne preživim veliko časa ob novicah, raje berem borzne knjige :)
Pa ti?
kow ::
Kdor ima probleme s FOMO. Gres z majhnim! denarjem na kripto.
Ce se bos kje naucil kontrolirati - popolnoma nerazumen - obcutek, da si nekaj zamudil, je to kripto.
Ce pa pravis, da bi rad trgoval na FOMO drugih ljudi, pa nimas sans. Tekmoval bos namrec z boti, ki parsajo internet, delniska porocila itd.
Raje kupuj value.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
J.McLane ::
Tako je, kupiš value, posnameš YouTube prispevek in sam sprožiš FOMO
Sicer se pa da ujet kakšno na tak način, ampak lahko čakaš kakšen mesec, potem pa tudi moraš ukrepat v ene treh urah po takem YouTube influencer-ju.
V živo se spomnim tegale, sem gledal kakšno uro po objavi:
Sem bil že čisto pripravljen, da dam order 4.11. zvečer, pa sem se premislil, danes bi imel +70%.
Sicer se pa da ujet kakšno na tak način, ampak lahko čakaš kakšen mesec, potem pa tudi moraš ukrepat v ene treh urah po takem YouTube influencer-ju.
Sem bil že čisto pripravljen, da dam order 4.11. zvečer, pa sem se premislil, danes bi imel +70%.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Najbolje je res imeti FOMO delnico, ki ima price floor s pravim valueom. Sam, da dolocis price floor, ki se ujema z "objektivno realnostjo", ponavadi zahteva veliko analiticnega dela.
Na koncu je vedno potrebno izhajati iz aksiomov v katere verjames.
Na koncu je vedno potrebno izhajati iz aksiomov v katere verjames.
Moram tudi priznati, da obstaja tudi nekaj odstotkov prebivalstva, ki so "naturals" - kar se tice trejdanja. In so lahko pri tem uspesni.
Ampak vsaj 90p je samo "bedakov", ki jezdijo na konjukturi in mislijo, da vedo kaj delajo.
Ampak vsaj 90p je samo "bedakov", ki jezdijo na konjukturi in mislijo, da vedo kaj delajo.
redtech ::
Tako je, kupiš value, posnameš YouTube prispevek in sam sprožiš FOMO
Ta zna biti še zanimiv v bližnji prihodnosti.
Fury ::
pikachu004 je izjavil:
Investing.com za pregled tečajev.
CNBC za hitre novice.
Motley fool. Tukaj niso novice v živo, ampak se bolj analitično lotijo dogajanja na trgu. Zato tudi ni novic tisto sekundo. Zanimive so mi njihove analize delnic, ki jih probam povezati s svojimi ugotovitvami.
Hvala! Pretty much to kar trenutno pogledam.
Kdor ima probleme s FOMO. Gres z majhnim! denarjem na kripto.
Ce se bos kje naucil kontrolirati - popolnoma nerazumen - obcutek, da si nekaj zamudil, je to kripto.
Ce pa pravis, da bi rad trgoval na FOMO drugih ljudi, pa nimas sans. Tekmoval bos namrec z boti, ki parsajo internet, delniska porocila itd.
Raje kupuj value.
Drugo. Pa tko, kot fun side project, nic drugega. Ne bi rad lovil teh hitrih nihanj, ampak bolj te vec dnevne bull rune, pac ce ujamem en dan vmes so be it. Pa stop loss :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fury ()
rini ::
Apple s svojimi novimi čipi že podira rekorde v svetu prenosnikov. Kot sem nedolgo nazaj napisal, kaj obeta družba. Avtonomija, nizka temperatura in hitrost so ključni dejavniki. Zdaj je na vrsti Intel, ki je kar malo zaspal v zadnjih letih.
Logično bi bilo da se Intel pobere, ampak dokler nič ne kaže na to je še vedno preveč risky.
PowaAaaaH ::
Če že greš dolgoročno v ta sektor je AMD >>> INTEL zame. Že to da je imel Intel leta 2000 na tehnološkem boomu največjo ceno all time in jo v 20 letih ni ponovno dosegel mi pove veliko..
Nvidia/AMD way to go. Skromno mnenje :)
Ali kdo ve kako ti CAPTRADER dividende reinvestira, ker nikoli ni okrogla številka: 1 delnica + ostanek ?
gruntfürmich ::
jst pa vidim večji potencial za rast pri intelu.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Sparkxl ::
Če že greš dolgoročno v ta sektor je AMD >>> INTEL zame. Že to da je imel Intel leta 2000 na tehnološkem boomu največjo ceno all time in jo v 20 letih ni ponovno dosegel mi pove veliko..
Če že greš dolgoročno v ta sektor, pozabi na američane. Kitajci jih bodo pojedli v prihodnosti. Zahvale pa gredo k trumpu. To pravijo američani sami
zdravo
zanima me glede cene delnic Krke in NLB-ja na slovenski borzi in Varšavski oz Londonski;
zakaj je takšna razlika v ceni delnice in kako potem to vpliva name če bi recimo selil delnice iz ene borze na drugo? Ali so to drugačne delnice in jih zaradi tega ne morem primerjati, in jih tudi zaradi razlike v ceni ne morem primerjati?
Delnice kupujem preko IB tako da imam dostop do Londona in morda še do Varšave (nisem gledal); za Slovenijo pa ne vem...
hvala
zanima me glede cene delnic Krke in NLB-ja na slovenski borzi in Varšavski oz Londonski;
zakaj je takšna razlika v ceni delnice in kako potem to vpliva name če bi recimo selil delnice iz ene borze na drugo? Ali so to drugačne delnice in jih zaradi tega ne morem primerjati, in jih tudi zaradi razlike v ceni ne morem primerjati?
Delnice kupujem preko IB tako da imam dostop do Londona in morda še do Varšave (nisem gledal); za Slovenijo pa ne vem...
hvala
kcac stock ja/ne? kdaj kje bo mozno kupit quamtumscape? srecno
Saj KCAC se bo združil v QuantumScape, predvideno do konca leta, datuma nisem dobil. To najbrž pomeni da se bodo delnice KCAC avtomatsko pretvorile v določen delež QS.
Trenutno kaže, da je QS cenjen na $3,3 milijarde. V planu imajo pa pilotno proizvodnjo leta 2025 kapacitete 1 GWh/leto, ampak potem mislijo zelo hitro do 2028 zlesti na 91 GWh/leto. Za predstavo Tesla planira da bo leta 2030 na 3 TWh proizvodnje, kar je 33x VEČ. Drugi nimajo tako dolgoročnih planov, bo pa CATL do leta 2025 imel tam 300-400 GWh in verjetno tudi kakšen TWh do 2030. To je treba imeti malo v mislih ko se primerja z drugimi, pa veliko drugih nima za bizniss samo proizvodnje celic.
Hvalijo se s ceno, ker ni potrebnega grafita za anodo. Pripravljen material za anode stane okrog 11.000 USD/T, v 1 kWh je približno 1 kg grafitne anode. Torej teoretično prišparajo $11 na kWh. Kaj je pa zamolčano? Proces proizvodnje, to je bistvena neznanka pri QS, o tem je bolj malo govora v predstavitvi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
pingme ::
gruntfürmich je izjavil:
zdravo
hvala
Krka na LJSE in Varšavi imata podobno ceno, seveda ko zlote preračunaš v EUR, do razlik prihaja kvečjemu zaradi majhne likvidnosti.
NLB na LJSE (NLBR) in LSE (GDR NLB ) pa ni isto, na LSE se trguje z globalnimi potrdili o lastništvu, razmerje je 1:5.
hippotamida ::
Upam, da ni tema preveč zgrešena, ampak me zanima, če je že kdo imel probleme z nakazovanjem denarja na broker ... in sicer, situacija je taka, da sem odprl račun pri TSG, nakazal denar na njihovo banko (9.11.), ampak oni trdijo, da denarja še vedno nimajo (20.11.).
Moja banka pravi, da problema ni, transakcija je šla normalno skoz isti dan in tudi denar je bil takrat trgan iz mojega računa. Sem na vezi z njihovim supportom, jim poslal uradno potrdilo o nakazilu, ampak večjega odziva razen 'hold on, we will let you know' od njih ni in to se vleče že več kot teden.
Ima kdo kakšne ideje/nasvet?
Moja banka pravi, da problema ni, transakcija je šla normalno skoz isti dan in tudi denar je bil takrat trgan iz mojega računa. Sem na vezi z njihovim supportom, jim poslal uradno potrdilo o nakazilu, ampak večjega odziva razen 'hold on, we will let you know' od njih ni in to se vleče že več kot teden.
gruntfürmich je izjavil:
zdravo
hvala
Krka na LJSE in Varšavi imata podobno ceno, seveda ko zlote preračunaš v EUR, do razlik prihaja kvečjemu zaradi majhne likvidnosti.
NLB na LJSE (NLBR) in LSE (GDR NLB ) pa ni isto, na LSE se trguje z globalnimi potrdili o lastništvu, razmerje je 1:5.
nisem si prišel gor da je cena v Varšavi v zlotih.
hvala.
gledam pa ceno Krke na tradeview na Varšavski borzi, in vidim da je leta 2007 bil split delnice na 1/10 in je cena šla iz ~400 na 40, od 2008 pa do 2012 pa ni časovnice in je takrat cena skočila iz 5 zlot na 200.
je ta skok povezan z naraščanjem vrednosti delnice na ljubljanski borzi ali je kakšna druga zadeva bila poprek?
oz če ne upotevamo splita 2007 leta, potem bi dandanes bila 'stara' (pred 2007) vrednost delnice 4000 zlotov?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Če že greš dolgoročno v ta sektor, pozabi na američane. Kitajci jih bodo pojedli v prihodnosti. Zahvale pa gredo k trumpu. To pravijo američani sami
v kakšni prihodnosti govorimo? Jaz imam v mislih obdobje 5-10 let. Kakšne zahvale gredo Trumpu? Trumpa niti ni več na stolčku in Biden-ova politika je sedaj veliko bolj optimistična glede sodelovanja z državami izven US. To predpostavljaš samo na temu, kar pravijo Američani sami ali imaš konkrektno kakšne podatke?
hippotamida je izjavil:
Upam, da ni tema preveč zgrešena, ampak me zanima, če je že kdo imel probleme z nakazovanjem denarja na broker ... in sicer, situacija je taka, da sem odprl račun pri TSG, nakazal denar na njihovo banko (9.11.), ampak oni trdijo, da denarja še vedno nimajo (20.11.).
Na kateri račun si točno nakazal? Jaz imam en račun preko TSG in nakazujem na IBKR račun (DE) in je ponavadi vidno na računu že naslednji dan.
Glede supporta pri TSG pa raje ne bom komentiral.. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PowaAaaaH ()
Sparkxl ::
v kakšni prihodnosti govorimo? Jaz imam v mislih obdobje 5-10 let. Kakšne zahvale gredo Trumpu? Trumpa niti ni več na stolčku in Biden-ova politika je sedaj veliko bolj optimistična glede sodelovanja z državami izven US. To predpostavljaš samo na temu, kar pravijo Američani sami ali imaš konkrektno kakšne podatke?
hippotamida je izjavil:
Na kateri račun si točno nakazal? Jaz imam en račun preko TSG in nakazujem na IBKR račun (DE) in je ponavadi vidno na računu že naslednji dan.
Zanimivo, spuščaš se v ameriško čip industrijo, pa se ti niti ne sanja kaj se dogaja na tem področju na globalni areni. Trump je šel ja, ampak posledice njegove politike pa ne gredo nikamor. Še najmanj na kitajskem.
Internet je poln informacij kaki tektonski premiki so se letos zgodili na tem področju in kaj to pomeni za prihodnost. Jaz bi na tvojem mestu naredil temeljito domačo nalogo
Še vedno ne vidim, da bi npr. Nvidia v naslednjih 5 letih stagnirala oz. propadla.. Razumem tvoj point ampak ali lahko imenuješ eno Kitajsko podjetje v tem sektorju, ki ga vidiš v naslednjih 5 letih tako visoko, da bo prerasla omenjene ameriške gigante? OK Kitajci investirajo ogromne denarje v razvoj svojih čipov ampak ali to pomeni, da bodo že čez leto dni uspešni in prehiteli vse na trgu? In osebno nisem čustveno navezan na nobeno podjetje/delnico - probam biti tam kjer je $$$. Zakaj bi sedaj čakal par let, da Kitajci razvijejo svoj superiorni čip in imel do takrat denar na bančnem računu in nič naredil iz tega? Tako kot nekateri čakajo od leta 2010, da se bull market konča in naložijo svoj denar? Ko pa pride večji pullback kot je bil v marcu, pa spet ne naredijo nič in samo naprej govorijo in sanjajo. Razumem pa tvoj pogled in se na dolgi rok strinjam. Sem tudi mnenja, da na Kitajskem trgu dobiš še delnice podjetij, ki so dejansko še podcenjena po dobri ceni medtem, ko je Ameriški trg napihnjen z cenami.
Tukaj sem/smo, da služimo, ne da pumpam svoj ego s tem ali imam prav ali ne. We can all eat together.
Ja račun je isti.. A si dal pod kodo namena svoje ime in številko računa npr. U424..?
Drugače prva transakcija? Si prvo povezal z TSG in šele nato naložil gor €?
Tukaj sem/smo, da služimo, ne da pumpam svoj ego s tem ali imam prav ali ne. We can all eat together.
hippotamida je izjavil:
DE69 5021 0900 0215 5200 13
Ja, support pa ... že tri dni me ignorirajo :))))
Ja račun je isti.. A si dal pod kodo namena svoje ime in številko računa npr. U424..?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PowaAaaaH ()
hippotamida je izjavil:
Vse po reglcih, tako kot je pisalo. Najprej sem oddal tisto obvestilo o nakazilu, potem pa normalno nakazal in dodal moje ime in št. računa pod kodo namena, kot praviš.
Ja, prva transakcija, ker sem ravno račun odprl. Nakazal sem preko IB strani, login za TSG pa po njihovih besedah še ne morem dobit, ker je treba najprej denar uspešno nakazat, da potem dobiš TSG podatke ... ker pa mojega denarja menda nimajo, mi to trenutno zgleda še ne pripada.
Pred nakazilom sem razmišljal, če bi najprej nakazal minimalno vsoto za vsak slučaj, ampak nisem hotel preveč komplicirat, ker kaj gre pa lahko sploh narobe; preveriš, da je nakazano na pravi račun in je to to. Očitno napačno mišljenje ...
Samo za občutek koliko je Intel zaspal pri procesorjih, ali pa je enostavno Apple iznašel nekaj kar nihče drug nima:
Marketing. Tip niti toliko resen reviewer ni, da bi napisal kateri intelov processor je notri.
Ce bi ugibal, bi rekel da ima pac M1 cip cirka 2x vec tranzistorjev. Firme veliko nakladajo o designu chipov, ampak glavnina napredka je vedno v tehnologiji proizvodnje:
TSMC. Nekaj prinese seveda tudi optimizacija za web. To ni ravno kista za programerje, ampak za folk na kavcu.
Ce bi ugibal, bi rekel da ima pac M1 cip cirka 2x vec tranzistorjev. Firme veliko nakladajo o designu chipov, ampak glavnina napredka je vedno v tehnologiji proizvodnje:
TSMC. Nekaj prinese seveda tudi optimizacija za web. To ni ravno kista za programerje, ampak za folk na kavcu.
Zgodovina sprememb…
Za tako očitno razliko sploh ne potrebuješ profesionalca, oba sta Mac Book air za $999, software ki teče na x86 emulaciji (Rosetta) na M1 teče enako ali hitreje kot na dedicated intel x86 hardwareu. Da sploh ne začnemo z aplikacijami, ki so pisane dedicated na M1.
Za tako očitno razliko sploh ne potrebuješ profesionalca, oba sta Mac Book air za $999, software ki teče na x86 emulaciji (Rosetta) na M1 teče enako ali hitreje kot na dedicated intel x86 hardwareu. Da sploh ne začnemo z aplikacijami, ki so pisane dedicated na M1.
Moja poanta je bila, da je tale intelov processor start 6 mesecev (pa se to so z arhitekturo zasli). Primerjava bi bila fer, ce bi obe podjetji hkrati releasali.
Mozno je, da intel cez 1 leto pride ven s cim novim, Apple pa vmes izboljsa samo za par procentov. Ta 2x razlika je bolj kot ne neuporabna. Kdo pa uporablja tako majhen prenosnik vec kot 1h na dan? Studenti na busu? v studentski postelji?
Zgodovina sprememb…
Poanta je, da so naredili proc, ki samo simulira tisto kar dela i5, pri tem pa še ventilatorja ne potrebuje, performance je pa praktični enak.
Razumem jaz to. Ni pa nek podvig, ce imas na voljo tolk cajta kot oni. Pa ne me narobe razumeti, so najboljsi trenutno, to je jasno.
Sam hype je veliko pretiran.
Sam hype je veliko pretiran.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
Poanta je, da so naredili proc, ki samo simulira tisto kar dela i5, pri tem pa še ventilatorja ne potrebuje, performance je pa praktični enak.
Kje še je torej i9 =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Naceloma nerad kupim delnice, ki jih ne bi drzal vsaj 10 let, vseeno vcasih (v majhnem delezu) tudi pogambleam.
Kaj mislite o Virgin Galactic? Kmalu bodo imeli prvi let na novi lokaciji (Spaceport America - ja, mal bebasto ime).
Zdi se mi, da so tokrat morda celo blizu uspesnemu turisticnemu letu (H1 2021), in da zna biti dober kratkorocen nakup.
Mozno je, da ima trg negativen bias, ker ze tako dolgo prestavljajo, imeli so tudi nesreco (ni bila tehnicna).
Je pa res, da se ne spoznam na raketno industrijo in nimam pojma kolk scalable so potencialno tile leti in kako naracunati potencialni revenue, marze ipd.
Evo, slo gor 20%. Smart money je kupoval pod 20$.
kakob ::
SPCE average entry imam 17.xx, ampak je zelo volatile tole, tako da bide puščam notri. En crash in bo letelo dol.
Never take a financial advice from someone who works for a living.
SPCE average entry imam 17.xx, ampak je zelo volatile tole, tako da bide puščam notri. En crash in bo letelo dol.
Seveda. Ampak so kdaj sploh imeli crash s tehnicno napako? Kolikor sem bezno spremljal, je bil razvojno dolgo glavni problem motor. Bi rekel, da je verjetnost crasha krepko pod 10%,
vsaj v tej fazi, ko delujejo zelo previdni. Pa sefa verjetno tudi nocejo ubiti, ali pac? heh.
kakob ::
vsaj v tej fazi, ko delujejo zelo previdni.
Ja jasno so zelo previdni.
Tudi letalska industrija je previdna, yet shit happens.
Long term pa bo space industry verjetno področje ki bo rastlo (blue ocean strategy sort-of) in ni omejeno samo na luxury izlete. Tukaj pridejo v igro razvoj novih materialov in podobno, kar se vse da tržiti.
Never take a financial advice from someone who works for a living.
Če koga zanimajo kovine:
Platina se je začela obnašati drugače kot se je. Trenutno gre v obratno smer kot zlato in srebro.
Ugibam lahko, da bo mogoče dohitela rast srebra in zlata v zadnjem letu.
Platina se je začela obnašati drugače kot se je. Trenutno gre v obratno smer kot zlato in srebro.
Ugibam lahko, da bo mogoče dohitela rast srebra in zlata v zadnjem letu.
tony1 ::
Eno vprašanje glede ameriških ETFov (v mislih imam S&P500): hotel sem narediti account pri eni od EU trgovalnih platform (TradeStation Global, Saxo,...) in kupiti omenjene ETFje, nato pa sem v komentarjih zasledil razočaran folk, čes da se od 1.1.2020 menda v EU ne da kupiti US-based ETFjev:
https://www.etfstream.com/features/etf-...
Ima kdo s tem izkušnje, ali to drži?
Kakšna je rešitev, registracija pri US-based trgovalni platformi? Je to kaj bolj komplicirano glede prijave davčnih prihodkov? Se v tem primeru še vedno prijavlja dobiček samo našemu FURSu?
Hvala.
Kakšna je rešitev, registracija pri US-based trgovalni platformi? Je to kaj bolj komplicirano glede prijave davčnih prihodkov? Se v tem primeru še vedno prijavlja dobiček samo našemu FURSu?
Hvala.
RoccoC ::
1) Drži, eu skrbi za nas da nas ameri ne bi nategnili, lol
2) kupuješ sklade z domicilom v eu
3) v večini (če sploh še kateri) te us based trgovalne hiše sploh ne vzamejo več.
4) če te katera vzame, pri njih izpolniš w8-ben obrazec in ti avtomatsko trgajo 15% pri dividendah, kapitalske in dividende pa sam prijavljaš samo fursu.
2) kupuješ sklade z domicilom v eu
3) v večini (če sploh še kateri) te us based trgovalne hiše sploh ne vzamejo več.
4) če te katera vzame, pri njih izpolniš w8-ben obrazec in ti avtomatsko trgajo 15% pri dividendah, kapitalske in dividende pa sam prijavljaš samo fursu.
libreus ::
Eno vprašanje glede ameriških ETFov (v mislih imam S&P500): hotel sem narediti account pri eni od EU trgovalnih platform (TradeStation Global, Saxo,...) in kupiti omenjene ETFje, nato pa sem v komentarjih zasledil razočaran folk, čes da se od 1.1.2020 menda v EU ne da kupiti US-based ETFjev:
Hvala.
Seveda lahko investiraš. Mora biti le UCITS. Brez težav. Tukaj si je na voljo iskalnik ETF-ov: https://www.justetf.com/uk/find-etf.htm...
Krenforum ::
Ameriške brokerske hiše te ne povohajo več.. Včasih tisti ki so se registrirali, so jih pustili, sedaj pa se tja ne da več priti, vsaj koliko je meni znano.
tony1 ::
Pa sploh sme EU-based sklad preprodajati EU strankam indeks z am. delnicami?
Kakšna je realcija med KID direktivo in UCITS?
Hm, gledam ta link:
https://www.justetf.com/uk/find-etf.htm...
Pa so to sploh indeksni skladi? No, ime je malo nesrečno, so to indeksi (kot piše v imenu: ETF) ali obični skladi? (Hm, provizija 0,2% je sicer za običen sklad precej premajhna...)
Je res lastnost ETFa, da ima navedeno višino vloženih sredstev? Je fora v bistvu v tem, da si pojem ETF narobe prestavljam, in da je ETF sklad kot vsak drug, le da je to indeksni sklad (nima zaresnega upravljanja nasložb) in zato (zelo) nizke provizije?
Kakšna je realcija med KID direktivo in UCITS?
Hm, gledam ta link:
https://www.justetf.com/uk/find-etf.htm...
Pa so to sploh indeksni skladi? No, ime je malo nesrečno, so to indeksi (kot piše v imenu: ETF) ali obični skladi? (Hm, provizija 0,2% je sicer za običen sklad precej premajhna...)
Je res lastnost ETFa, da ima navedeno višino vloženih sredstev? Je fora v bistvu v tem, da si pojem ETF narobe prestavljam, in da je ETF sklad kot vsak drug, le da je to indeksni sklad (nima zaresnega upravljanja nasložb) in zato (zelo) nizke provizije?