» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
66 / 196
»»

RoccoC ::

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Exchang...

Vsaj to bi si lahko sam našel in prebral...

tony1 ::

Drži, odgovor na zadnji odstavek je torej: da.

Pa sploh sme EU-based sklad preprodajati EU strankam indeksni sklad z am. delnicami?

Kakšna je relacija med KID direktivo in UCITS?

RoccoC ::

Eh no, bolj slabo razumeš angleško ali je kaj drugega zadaj? ETF je lahko indeksi sklad ali pa ne, lahko je pasivno upravljan ali pa aktivno. ETF samo pomeni da ga kupiš ali prodaš na borzi, vzajemne sklade pa pri ponudniku. Za drugo, seveda lahko, ucits samo določa standarde poročanja ki jih ponudnik sklada mora izpolnjevati v kolikor želi da je na voljo evropskim vlagateljem.

J.McLane ::

Včeraj še dokupil nekaj Talge, sedaj imam tega za 36% portfelja, to hell with diversification :D
20% predstavlja Nano One
16% Vulcan
11% Panasonic
ostalo pa še Talon Metals in Ardea

Celoten portfelj trenutno +35% od nekje septembra ko sem bil na nuli.

Portfelj predstavlja 63% mojega imetja namenjenega investicijam, ostalo še vedno čaka v kešu, naslednji nakupi v planu januarja, bom videl kaj bo takrat aktualno.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

redtech ::

J.McLane je izjavil:

Včeraj še dokupil nekaj Talge, sedaj imam tega za 36% portfelja, to hell with diversification :D
20% predstavlja Nano One
16% Vulcan
11% Panasonic
ostalo pa še Talon Metals in Ardea

Celoten portfelj trenutno +35% od nekje septembra ko sem bil na nuli.

Portfelj predstavlja 63% mojega imetja namenjenega investicijam, ostalo še vedno čaka v kešu, naslednji nakupi v planu januarja, bom videl kaj bo takrat aktualno.

Ali lahko pri vsakem izpostaviš tisti insider bull reason? :)

thethorn ::

Ali mogoče kdo ve ali TSG (tradestation global) po 31.12 še lahko obratuje za EU državljane?
Vem, da se IBKR seli ali v LUX, ali Ireland ali HU, ampak kaj pa TSG? Sem jih klical, pravijo samo da ostane vse isto, da ni sprememb.
Ampak vsi ostali brokerji, T212, Revolut,... se premikajo ven iz UK.
Mislite, da TSG, ki ostaja v UK je varna opcija ali lahko pride do nevšečnosti post-brexit?
Bi bilo bolje odpreti IB acc in prenesti portfolio?

Nobenih insiderskih samo common sense.

Talga - edini evropski proizvajalec grafitnih katod s Švedskim naravnim grafitom. EU da veliko na to da se material za baterije proizvaja v EU, tako da ne vidim neke možnosti, da nebi šlo vse po planu, kvečjemu bodo plane močno povečali, ker so že zanimanja po 300% povečanju planov. Prva študija je izračun za 19.000 tpa grafitne anode, Evropske tovarne bateirj bodo leta 2029 potrebovala 500.000 tpa, ocenili so da imajo pri trenutnih tržnih cenah za primerljiv material 75% maržo. Musk se je prejšnji teden mudil na Švedskem, tu sta bolj kot ne samo dve variante Northwolt ali Talga. Dodana vrednost Talge ni to, da skopljejo grafit iz zemlje in ga pošljejo kupcem, več kot 10 let že razvijajo proces in pravi končni produkt, R&D imajo v Londonu kjer sodelujejo z univerzo v Cambridgu. Med drugim delajo tudi veliko na grafenu, testno imajo barvo za ladje z grafenom na eni izmed ladij, ampak to traja leta da ocenijo ali je kaj iz tega. Če gre tule vse po planih je to firma, ki bo čez 5 let vredna najmanj 5 milijard.

NanoOne - všeč mi je da ni to neka prodaja pravljic in ne vem kakšnih novih solid state baterij. Osredotočeni so na proizvodnjo, piljenje trenutne tehnologije in njeno pocenitev. Imajo več različnih materialov za katode. Single Crystal Cathode, One Pot Process, Lithium Nickel Manganese s 1000 cikli... Jasno delajo tudi na solid-state ampak realno ni za pričakovat, da bo to že jutri.

Vulcan - geotermalna slanica v Nemčiji iz katere bodo pridobivali litij. Spet iniciativa da se litijev hidroksid pridela v EU je zelo velika, zato ne vidim nekega rizika da bi tak projekt padel v vodo, čeprav je še čisto v povojih. v Planu imajo 20.000 tpa hidroksida letno z 1 kWh se ga potrebuje nekje 0,7 kg. KEr je vir geotermalni s temperaturo 150° bodo imeli kombinirano elektrarno in DLE (direct lithium extraction), ki se bo napajala iz te elektrarna preostanek elektrike gre v omrežje. To pomeni da bo ta litij imel negativen CO2 footprint in spet po nekih čudnih izračunih to pomeni da se bodo proizvajalci dobesedno tepli za ta litij, ker za njih tisti iz kitajske ne bo tako ugoden.

Panasonic - eden največjih proizvajalcev baterij, da ne omenjam še vsega drugaga kar delajo ima tržno vrednost $25B, P/E 12, niso glasni s svojimi napovedmi, ampak tole bo na neki točki zrelo za ponvno ovrednotenje na ene x3. Znanje sigurno imajo, na neki točki bodo dobili še jajca, da gredo masovno še s kom drugim kot s Teslo.

Talon metals in Ardea, začetna nikelj projekta, če se bo potreba po niklju res povečala bodo ti projekti morali zaživeti, trenutno živijo na račun delničarjev s periodično izdajo novih delnic, kar jasno ni OK. Če ne bo dobro kazalo sem se ju pripravljen predčasno znebiti.

kow ::

Imas za Talgo morda kaksno excel tabelico? Zanimivo bi bilo videti potencialno valuacijo glede na razlicne predpostavke. Sem imel namen malo raziskati, ko sem videl na the Limited Factor, samo je kripto prevec zanimiv, heh.

PowaAaaaH ::

thethorn je izjavil:

Ali mogoče kdo ve ali TSG (tradestation global) po 31.12 še lahko obratuje za EU državljane?
Vem, da se IBKR seli ali v LUX, ali Ireland ali HU, ampak kaj pa TSG? Sem jih klical, pravijo samo da ostane vse isto, da ni sprememb.
Ampak vsi ostali brokerji, T212, Revolut,... se premikajo ven iz UK.
Mislite, da TSG, ki ostaja v UK je varna opcija ali lahko pride do nevšečnosti post-brexit?
Bi bilo bolje odpreti IB acc in prenesti portfolio?

Če vse deluje že tako preko IBKR bo mogoče dovolj, da se prestavi samo IB in bo vse delalo normalno.. V skrajnem primeru lahko De-linkas account iz TSG-ja nazaj na IB in ne rabiš ponovno odpirat nov account. Samo support kontaktiraš in ti pošljejo obrazec katerega sprintas in zpolniš ter pošlješ nazaj. Mislim, da ga imam še na računalniku oz. mailu, če potrebuješ.

mit3k ::

Trenutno se igram z delnicami na revolutu, ker je enostaven in pregleden, je pa majnha izbira. Obstaja kaj boljsega oz. kaj priporocate?

Lonsarg ::

Osebno sem precej zadovoljen z Trading 212. Me pa zadnje čase ima da bi vseeno probal presedlat za bolj dolgoročno in ne samo igranje na kakega slo ponudnika da je lažje z birokracijo če se čez desetletja tak brokerski račun deduje in podobne fore...

Pa vsakič ko iščem se obrnem stran zarad provizij, me niti ne motijo toliko procentualne (se najdejo v slo taki z pod 0.5% na nakup) ampak tiste fiksne ki so tako visoke, da šele pri 20k postanejo zanemarljive. Zelo slab poslovni model imajo ti slo ponudniki da tako odbijajo vse ki bi začeli z majhnim in sproti rasli.

J.McLane je izjavil:

Talga - edini evropski proizvajalec grafitnih katod s Švedskim naravnim grafitom. EU da veliko na to da se material za baterije proizvaja v EU, tako da ne vidim neke možnosti, da nebi šlo vse po planu, kvečjemu bodo plane močno povečali, ker so že zanimanja po 300% povečanju planov. Prva študija je izračun za 19.000 tpa grafitne anode, Evropske tovarne bateirj bodo leta 2029 potrebovala 500.000 tpa, ocenili so da imajo pri trenutnih tržnih cenah za primerljiv material 75% maržo. Musk se je prejšnji teden mudil na Švedskem, tu sta bolj kot ne samo dve variante Northwolt ali Talga. Dodana vrednost Talge ni to, da skopljejo grafit iz zemlje in ga pošljejo kupcem, več kot 10 let že razvijajo proces in pravi končni produkt, R&D imajo v Londonu kjer sodelujejo z univerzo v Cambridgu. Med drugim delajo tudi veliko na grafenu, testno imajo barvo za ladje z grafenom na eni izmed ladij, ampak to traja leta da ocenijo ali je kaj iz tega. Če gre tule vse po planih je to firma, ki bo čez 5 let vredna najmanj 5 milijard.

NanoOne - všeč mi je da ni to neka prodaja pravljic in ne vem kakšnih novih solid state baterij. Osredotočeni so na proizvodnjo, piljenje trenutne tehnologije in njeno pocenitev. Imajo več različnih materialov za katode. Single Crystal Cathode, One Pot Process, Lithium Nickel Manganese s 1000 cikli... Jasno delajo tudi na solid-state ampak realno ni za pričakovat, da bo to že jutri.

Vulcan - geotermalna slanica v Nemčiji iz katere bodo pridobivali litij. Spet iniciativa da se litijev hidroksid pridela v EU je zelo velika, zato ne vidim nekega rizika da bi tak projekt padel v vodo, čeprav je še čisto v povojih. v Planu imajo 20.000 tpa hidroksida letno z 1 kWh se ga potrebuje nekje 0,7 kg. KEr je vir geotermalni s temperaturo 150° bodo imeli kombinirano elektrarno in DLE (direct lithium extraction), ki se bo napajala iz te elektrarna preostanek elektrike gre v omrežje. To pomeni da bo ta litij imel negativen CO2 footprint in spet po nekih čudnih izračunih to pomeni da se bodo proizvajalci dobesedno tepli za ta litij, ker za njih tisti iz kitajske ne bo tako ugoden.

Panasonic - eden največjih proizvajalcev baterij, da ne omenjam še vsega drugaga kar delajo ima tržno vrednost $25B, P/E 12, niso glasni s svojimi napovedmi, ampak tole bo na neki točki zrelo za ponvno ovrednotenje na ene x3. Znanje sigurno imajo, na neki točki bodo dobili še jajca, da gredo masovno še s kom drugim kot s Teslo.

Talon metals in Ardea, začetna nikelj projekta, če se bo potreba po niklju res povečala bodo ti projekti morali zaživeti, trenutno živijo na račun delničarjev s periodično izdajo novih delnic, kar jasno ni OK. Če ne bo dobro kazalo sem se ju pripravljen predčasno znebiti.

Všečna analiza.. Zanima me, če ni skrivnost - ali pregledaš tudi vse kazalnike preden investiraš v podjetje/a (Prihodki, Dobiček, P/E, Dolg, Equity, itd,..) in pa tehnično analizo (grafi) ali na podlagi česa se odločis v neko investicijo? (Govorim za dolgoročno naložbo).

DownPurr ::

J.McLane je izjavil:

Talga - edini evropski proi....

Všečna analiza.. Zanima me, če ni skrivnost - ali pregledaš tudi vse kazalnike preden investiraš v podjetje/a (Prihodki, Dobiček, P/E, Dolg, Equity, itd,..) in pa tehnično analizo (grafi) ali na podlagi česa se odločis v neko investicijo? (Govorim za dolgoročno naložbo).

Ke pa te kazalnike lahko preveriš?

PowaAaaaH je izjavil:

Odločim se glede na obljube, ki jih dajejo, ker v resnici so to firme, ki že več let samo zapravljajo denar delničarjev, nimajo nobenih prihodkov, ker še nimajo kaj prodajati. :D Za dolgoročne naložbe se požvižgam na tehnično analizo, kupujem postopoma, da si povprečim nakupno ceno.
Pri zrelih firmah pa jasno pogledam fundamente, nisem pa nek strokovnjak fundamentalne analize.

Mato989 ::

J.McLane je izjavil:

A je tale talga na trading212????

Kakšna je kratica prosim
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Primarno kotira na ASX (TLG), dobiš jo tudi na vseh evropskih borzah pod oznako TGX, v Ameriki je Over-The-Counter TLGRF.

fallen24 ::

Pozdravljeni.
Zadnje čase se čezdalje bolj zanimam za delnice. Ne mislim, da bom čez noč zaslužil ampak bolj, da vidim kako je, čisto brez pričakovanj. Sedaj pa bolj kot se učim o vsem skupaj se mi zdi, da bom imel še največ težav s prijavo na durs. Gledal sem že ta obrazec vendar me je vse minilo..Če jaz kupim neko delnico in jo prodam čez 3 dni..Kolikor razumem dodam to delnico tako, da izberem ustrezno možnost pri "Dodajanje popisnega lista" potem pa tam vpišem podatke o delnici in dodajam Pridobitve / Odsvojitve. Kaj zberem za popisni list? PLVP, PLVPSHORT, PLVPGB..??
Ima slučajno kdo kaka navodila? Bral sem že originalna od dursa ampak jih ne razumem ravno najbolj. Ima kdo mogoče kakšen excel iz katerega lahko potem pretvoriš v .xml? Če naprimer nardiš 5 nakupov / prodaj na teden je najbrž praktično nemogoče, da konec leta ve to prepisuješ v tabelo? Kakšne mate kej izkušnje s tem? koliko časa vam kej to vzame?
Pa še eno vprašanje glede davka in sicer če kupim delnico danes in jo prodam čez 1 teden. Imam sedaj 40% davka ali 27,5%? Na enih straneh najdem en podatek na drugih drug..

Mato989 ::

J.McLane je izjavil:

Primarno kotira na ASX (TLG), dobiš jo tudi na vseh evropskih borzah pod oznako TGX, v Ameriki je Over-The-Counter TLGRF.

Kot kaže je jaz na Trading212 enostavno ne najdem :D
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

ravensburger ::

Živjo, mene pa zanima, ali je možno preko kakšnega spletnega brokerja kupiti delnice Ljubljanske borze?

gruntfürmich ::

jst bom kupil krko preko varšavske borze, nlb pa preko londonske. mislim da nlb ni enaka, ampak vseeno.
druga ne poznam. imam pa IB.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ravensburger je izjavil:

Živjo, mene pa zanima, ali je možno preko kakšnega spletnega brokerja kupiti delnice Ljubljanske borze?

Tako me pa ze dolgo nihce ni nasmejal, hehe.

adut81 ::

Pozdravljeni, da vas malo pozdravim, moreč rečt da še vedno zelo uživam v trgovanju in kar nekaj že tudi zaslužil. Največ z delnico Plug, Nio in fcel, mrna ki sem jih kupil kar nizko, vrjetno zaćetniška sreča. Vse vas lepo pozrdavljam in dobro trgujte.

LeXani ::

Vlaga kdo v flex display, 3d biometrija, e polnilnice, robotika..
Čas prve prijave 04.11.2005

gruntfürmich ::

glede ETF na IB...
katero opcijo pri nastavitvah za trgovanje moram označit, da bom lahko kupoval ETF-e? nikjer ne najdem te zadeve, mi pa javlja da 'options' ne morem kupovati ko vpišem kakšen ETF v nakupovalnik.

je bolje 'ameriške' ETF-e kupovati na ameriški borzi ali je vseeno če jih kupim preko evropske, če jih najdem?

hvala.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ena zanimivost iz ekonomskih ciklov.

Energy cliff - razlaga

EROI - Energy returned on investment

Nafta l.1930 100:1
Nafta l.2012 40:1
Premog 30:1
Hidro 35:1
Plin 28:1
Veter 16:1
Solarna 4:1
Biomasa 4:1
Skrilavci 5:1
Pesek 7:1
Nuklearna 75:1

Lonsarg ::

Nafta je bil sveta vladar ampak ze v roku 5-10 let ne bo vec (bo pa se 50 let eden mocnejsih faktorjev, samo ne vec glavni). To pomenj da bodo tudi korelacije med ekonomijo in nafto pocasi izginjale. Taki grafi za korelacijo ekonomija/nafta so torej uporabni zgolj za preteklost in ne za prihodnost kot jih uporablja zgornji video.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

GDB je šel zadnjih 100 let gor samo z večjo količino načrpane nafte, energija. Ekonomika je še vedno na strani fosilnih goriv in bo tako ostalo dokler alternative ne dosežejo enakega EROI razmerja, kmečka logika. Nuklearna energija je naslednja logična alternativa nafti po razmerju EROI, fuzija v teoriji je trenutno 10:1.

bobby ::

GDB?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Route66 ::

Jaz imam pa še eno vprašanje in sicer, če mi lahko nekdo razloži, če jaz prav razmišljam oziroma zanima me kje je "catch". Recimo zadnjih nekaj dni me izjemno moti cena XPENG-a v primerjavi z NIO-tom. In sicer je "problem" naslednji. NIO naj bi bil glavni konkurent Tesli in ga nekateri mediji celo enačijo za glavnega konkurenta Tesli. Problem ki sem ga opazil je pa sledeči, XPENG-ove delnice rastejo precej hitreje in bodo prej dosegle 100$ na delnico kot recimo NIO. Vem da je to zaradi Market capa obeh podjetij, saj je NIO-tov market cap precej večji od XPENG. Zdaj me zanima naslednje, zakaj bi nekdo investiral v delnico NIO, če pa cena XPENG-ove delnice raste precej hitreje? Veliko ljudi neprestano omenja NIO-tov market cap vendar mi ni jasno, zakaj bi mene moral zanimati market cap podjetja? Ali ni bolj pomembna cena delnice? Mislim iz vidika investitorja je bolj pomembna cena delnice kot pa market cap. Market cap bi me zanimal samo v primeru da sem jaz lastnik podjetja? Torej zakaj bi nekdo investiral v NIO-ta, ko pa XPENG-ova delnica raste bistveno hitreje? Kar se tiče proizvodnje je razlika minimalna, medtem ko obe podjetji širita sovje kapacitete. Jaz imam kar nekaj delnic v NIO-tu vendar mi je zdaj žal da nisem investiral v XPENG saj bo vrednost delnice precej hitreje dosegla 100$ kot tista od NIO-ta. Ko pogledaš market cap NIO-ta, ti hitro postane jasno da bo skoraj nemogoče da bo cena delnice kdaj dosegla 1000$, saj bi to pomenilo da bo takrat market cap podjetja znašal skoraj 1 trilijon dolarjev oziroma skoraj dvakrat toliko kot Tesla. Pri tesli smo imeli pred "splitom", celo nekaj dni kjer je cena delnice poskočila za 100$ na dan. Tega se pri NIOTU ne more zgoditi saj je njihov market kap enostavno prevelik. Upam da razumete kaj želim povedati, oziroma kaj me moti. Mislim da je problem predvsem v številu izdanih delnic (number of shares outstanding). Vendar mi ni še povsem jasno kako vse skupaj deluje. Recimo še boljši primer je SOLO, ki ima market cap okoli 600 milijonov medtem ko je cena delnice skoraj 10$. Kar pomeni da bo njihov market cap dosegel 6 milijard pri ceni 100$ na delnico. Pri NIOtu veš da ne bo mogel doseči 1000$ na delnico zato bo njihova rast cene delnice precej počasnejša kot recimo tista XPENGa. Skratka zanima me če mi lahko nekdo razloži, zakaj bi nekdo investiral v NIO-ta medtem ko XPENGove delnice precej hitreje rastejo? Sicer mislim da je vse skupaj povezano z številom izdanih delnic vendar ne znam povezati vse skupaj.

Edit: Ali je možno da secondary offering igra neko vlogo pri vsem skupaj? Ali je možno da bo XPENG-ova delnica v prihodnje v podobnem položaju, kjer bodo z secondary offering zbili ceno delnice in hkrati povečali svoj market kap???

Ljubi bog, itak da te mora še kako zanimat market cap. cena delnice je pač samo odvisna od tega koliko delnic je bilo izdanih, pa še ena novost zate: firma lahko izda nove delnice in se tako število delnic poveča. Tako firma pride do denarja ne da bi šla na banko in ji tudi ni treba nič vrnit.

In ja ti si delni lastnik firme zato te še kako mora zanimati kaj ta firma dela in kakšen mkt. cap ima. Pretekli donosi niso nobena napoved prihodnosti, čeprav bodo tisti ki delajo tehnične analize grafov sedaj skočili v luft.

Zdajle je veliko nekih firm, ki imajo bajeslovne mkt. cape, ki temeljijo na obljubah, vlagatelji so potrpežljivi samo do neke mere, ko se začne prodajat gre lahko hitro v poden.

Za volatility kar ti iščeš, da npr delnica skače gor-dol kot npr. TESLA je vrjetno najbol pomembno HIGH Volume ter LOW SHARES FLOAT - kar pomeni malo delnic ponujenih na javnem trgu.

Za primerjavo TESLA ima cca 760M Shares Float, NIO-cca. 1.1B, XPEV-cca. 419M.. V osnovi to pomen, da rabi NIO cca. 2x večji volume tist dan, da se delnica premika v % podobno kot npr TSLA/XPEV.

Če delnice rastejo gor hitreje, še ne pomeni, da bodo tam tudi ostale in da je podjetje dejansko boljše od tistega, ki mu cena delnice ne narašča tako hitro.

EV industrija je trenutno zelo napumpana in ne bit presenečen, če bo v kratkem večji pullback v tem sektorju. Če investiraš dolgoročno v podjetja ali npr. swingaš za par dni/tednov ti odsvetujem, da kupuješ na HIGHU, zato pride vsaj zame vedno prav tudi tehnična analiza podjetja... Sem mnenja, da je oboje zelo pomembno pri današnjem investiranju pri trade-anju pa sploh..

Recimo, da začneš kupovati na highu ker te zadane nek FOMO in ti gre npr. delnica gor še 10$ in se potem zgodi večji pullback npr. 30% se zna zgodit, da boš rabil kar nekaj časa, da prideš spet na to ceno (mogoče nikoli, če kupiš kako "krš" podjetje).. Naša psiha deluje lih kontra kot bi morala, pa še tist pregovor, ki ga vsi govorijo in ga kao upoštevajo "buy low - sell high" se pr 90% zgodi lih kontra in kupujejo HIGH in prodajajo v paniki potem, ko pade pod našo avg. ceno z minusom.

EDIT: primerjava še npr. za cepiva -> PFE (Pfizer) ima float kar 5.5B v primerjavi z MRNO samo 325M.. Kera delnica leti v ne bo in katera se premika po polžje? Pa je bil za Pfizer isto hype.

Zgodovina sprememb…

pri Mrni sem imel v mislih Moderno - MRNA.. Še za SOLO - ima zelo majhen Shares float 58M in se mogoče vprašaš, zakaj ta delnica ne skoči do 50$ na hitr.. Sploh takrat, ko je bil volume okoli 100M na dan in je prišla nekaj čez 13$. Preprosto zato, ker nimaš sam kupcev in vrjetno nisi imel nobenih "pravih" investitorjev v to firmo, samo neke novice in kratek čas hype-a, katera ga je hotela večina izkoristit za hiter zaslužek.. Daytrader-je in kakšen SWING trader in drugi, ki so potegnili kratko (Še vedno pa to ne pomeni, da ne bo nekoč 50$+ omenjeno podjetje, vse je mogoče).

Zgodovina sprememb…

Nisem čisto na tekočem s telimi Modernami, ampak se mi pa zdi čudno da AstraZenica ni deležna nobenega pumpanja pa imajo razvito daleč najcenejše zdravilo (3 GBP) pa še pri transportu ni potrebno da je na -70, navaden hladilnik zadostuje. Kar jih muči je samo še doziranje, ker so bili rezultati različni glede na količino odmerka. Delnica pa že eno leto niha v območju $50.

Evo kost za glodanje, če se da komu raziskat, kaj je na stvari.

sandy ::

Pri velikih farmacevtih predstavljajo cepiva le do 3% prometa. In to vsa cepiva skupaj, ne posamezno. Vprašanje, koliko se bo poznala prodaja covid cepiva pri celotnem prometu pri npr. AstriZeneci, ki je ogromno podjetje. Če se prav spomnim, je Oxford-AZ cepivo tudi silno poceni, 3 usd na dozo, z zagotovilom, da na tem cepivu ne bodo delali dobička, da bo dostopno tudi deželam v razvoju. In cena bo enaka za cel svet. Torej le stroški razvoja, izdelave in distribucije. Morda so to razlogi.

vicks ::

kaj pa pfizer delnice? so sedaj sprejeli cepivo od njih...

Cepivo je nemško, pfizer le proizvaja in distribuira. Sicer pa, +10% letno ni ok? ;) +30% v 5 letih? 160% v 10 letih? Zahtevni ste nekateri... Bi bilo ok, če bi bilo toliko v -? Vem, navzdol gre lahko le do 100%... :)

V tej temi je 100% na leto meh :))

bobby je izjavil:

GDB?
GDP

Kako bobby, dolgo se nisi oglasil. Silver še na hold?

Ja, pa to je samo rast vrednosti delnice brez dividend, te so še dodatne 3-4% letno.

sandy je izjavil:

Ja, pa to je samo rast vrednosti delnice brez dividend, te so še dodatne 3-4% letno.

To še za kavo nimam od teh %. Folk piše na yahooju: +40k/this month, long XOM 30.000 shares, +20%/day

In vsi hočemo biti del tega, zato je 3% hudičevo malo v teh časi :D

sandy je izjavil:

Pri velikih farmacevtih predstavljajo cepiva le do 3% prometa. In to vsa cepiva skupaj, ne posamezno. Vprašanje, koliko se bo poznala prodaja covid cepiva pri celotnem prometu pri npr. AstriZeneci, ki je ogromno podjetje. Če se prav spomnim, je Oxford-AZ cepivo tudi silno poceni, 3 usd na dozo, z zagotovilom, da na tem cepivu ne bodo delali dobička, da bo dostopno tudi deželam v razvoju. In cena bo enaka za cel svet. Torej le stroški razvoja, izdelave in distribucije. Morda so to razlogi.

OK, ampak mi je vseeno malo smešno, da se iz Moderne dela tak hype, potem ko je nekaj resnega treba naredit (kovid cepivo) so pa average at best. Če je njihov core business cepiva, bi si mislil da bodo na tem cepivu rasturili, pa niso. In če imajo mkt. cap 62B in je njihov biznis samo cepiva potem mi je malo smešno da ima AstraZeneca mkt. cap 138B pa je njihov biznis s cepivi samo nek majhen del prihodkov.

wikipedia: Decembra 2018 je Moderna izvedla največjo prvo javno ponudbo (IPO) na področju biotehnologije v zgodovini in za 8 % svojih delnic zbrala 600 milijonov ameriških dolarjev, kar pomeni skupno oceno vrednosti družbe v višini 7,5 milijarde USD ter skupno izgubo 1,5 milijarde USD in zbrani kapital 3,2 milijarde USD od ustanovitve.[11] Novembra 2020 je bila vrednost Moderne ocenjena na 35 milijard ameriških dolarjev. Do zdaj ni bilo odobreno še nobeno od njenih zdravil

se pravi: do marca letos je bilo to le eno od visokotehnoloških podjetij, ki še nič ne prodaja ampak le razvija tehnologijo. Zdaj se je pokazalo, da je ta tehnologija uporabna in se da prodati ter da je to prihodnost. Tudi tesla se je izkazal za prihodnost, vrednost podjetja ne odraža pretekle ali sedanje dobičkonostnosti, temveč pričakovanja v prihodnosti. TESLA $555, daimler $74, nissan $21 milijard.

Če bi moderna razvila povsem novo tehnologijo za kaj, kar se bolje prodaja (onkologija npr gre odlično v promet v vseh letnih časih, cepiva- covid in bodoča- pa bodo aktualna le na vsake kvatre), bi tudi vrednost tega podjetja poskočila bistveno bolj. Če ne bi bilo korone, bi bila vrednost tega podjetja še vedno okrog 8 milijard.

Res je ampak Tesla pošola vse na področju EV, elektronike v avtu in distribucije, pri vsem tem pa imajo še plan delat svoje baterijske celice in še marsikaj drugega in-house (vertikalna integracija). Po tem modelu vertikalne integracije je najbližje Toyota ($190B), ostali bolj kot ne delajo razvoj, design, sestavo karoserij in motorjev. Ostalo pa za njih delajo OEM proizvajalci in dilerji, zato take razlike v vrednotenju. Tesli se lahko zalomi edino na prodajni strani, torej, da njihovih EVjev folk ne bo hotel kupovat, vsaj ne za tako ceno kot misli Tesla.

Na področju Moderne se pa zdi, da nimajo neke konkurenčne prednosti, saj je Pfizer in BionTech naredil isti tip cepiva (mRNA) v istem času. Ok igralcev na tem področju morda ni veliko in je verjetno dovolj pogače za vse, ampak ali je potencialni trg res tako velik da opraviči tako vrednotenje samo za mRNA tehnologijo? Cenovno ima Moderna tudi najdražje cepivo, edina prednost kot se sedaj zdi je "samo" -20° hranjenje, ker Pfizer zahteva -70°.

Route66 ::

PowaAaaaH

Res ti hvala za tole razlago. Torej lahko v prihodnje pričakujemo da bo XPENG izdal dodatne delnice in da bo njihov float bližje tistemu NIOtu? Ali nizki Share Float pomeni da bo podjetje v prihodnosti izdalo dodatne delnice? Oziroma če vzamem zgornji primer, ali zgornji podatki nakazujejo, da bo XPENG prej izdal dodatne delnice kot NIO?

Če delnice rastejo gor hitreje, še ne pomeni, da bodo tam tudi ostale in da je podjetje dejansko boljše od tistega, ki mu cena delnice ne narašča tako hitro.

To mi je jasno, ampak v trenutnih pogojih sem prepričan da bo delnica XPENGA precej hitreje rastla kot tista NIO-tova, pa na začetku temu ni bilo tako. Zadnja 2 meseca XPENGova delnica povečuje razliko na pram NIOta. Sicer je zdaj padla vendar je razliak v ceni še vedno skoraj 10$.

Zakaj taka rast XPEng je lepo prikazano testu enega njihovih izdelkov:

bobby ::

redtech je izjavil:

bobby je izjavil:

GDB?
GDP

Kako bobby, dolgo se nisi oglasil. Silver še na hold?

Ni se mi dalo, ker so konstantno iste gluposti.
kar je bilo kupljenega je na hodl, ostalo na buy. trenut no simple.
Večji problem bo na prodaji.
Ampak ja, kar se tega tiče, krasno leto,, kar se prodaja compov tiče-rabljenih, krasno leto.kar se socializacije tiče, dizastr.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Route66 je izjavil:

PowaAaaaH

Res ti hvala za tole razlago. Torej lahko v prihodnje pričakujemo da bo XPENG izdal dodatne delnice in da bo njihov float bližje tistemu NIOtu? Ali nizki Share Float pomeni da bo podjetje v prihodnosti izdalo dodatne delnice? Oziroma če vzamem zgornji primer, ali zgornji podatki nakazujejo, da bo XPENG prej izdal dodatne delnice kot NIO?

To mi je jasno, ampak v trenutnih pogojih sem prepričan da bo delnica XPENGA precej hitreje rastla kot tista NIO-tova, pa na začetku temu ni bilo tako. Zadnja 2 meseca XPENGova delnica povečuje razliko na pram NIOta. Sicer je zdaj padla vendar je razliak v ceni še vedno skoraj 10$.

Težko rečeš oz. napoveš, da bi npr. XPENG v prihodnje izdal dodatne delnice.. V večini primerov je razlog seveda povečanje kapitala, sedaj kolikor vem (nisem 100%) lahko nove delnice ponudi celo pod market value oz. pod ceno, ki se tisti čas trguje. To seveda na podjetje vrže slabo luč in delnica bo skoraj 100% padla po taki potezi podjetja. Če podjetje ponudi/proda delnice po ceni, ki je enaka trgovalni in potem porabi ta denar za npr. prevzem kakšnega podjetja, investiranje in izboljšanje poslovanja ali karkoli pozitivnega, vrjetno ne bo vplivalo na padec delnice, mogoče celo pozitivno na ceno delnice.

Nizki share float ne pomeni nujno, da bo podjetje v prihodnosti sploh izdalo dodatne delnice.. Za primer lahko uzameva XPENG.. Recimo, da delnica v naslednjih 5 letih pride na 400$ pri takem share floatu, ki ga ima trenutno. Podjetje se odloči za Stock split 4-1. Podjetja se ponavadi odločijo za tak split, da pritegnejo nove "retail" kupce v podjetje saj bo delnica spet cenejša prav tako pa se bo sedaj število delnic spremenilo na x4. Se pravi če je podjetje prej imelo 1M delnic jih ima sedaj po splitu 4M, s tem seveda lahko tudi upočasni volatility. Te dodatne delnice podjetje ne potrebuje ponovno ponuditi na trg saj se "razbijejo" že vsakemu shareholderju podjetja (Če si imel pred splitom 10 njihovih delnic jih imaš sedaj po splitu 40). Market cap. po splitu ostaja še vedno enak ima pa večji potencial, da zraste zaradi nižje cene delnic in večje dosegljivosti investitorjem.

Redko zasledim (lahko da se motim), da bi bila pogosta praksa predvsem močnih podjetij, da bi ponujala in dodajala delnice dodatno na trg (takim podjetjem vrjetno ni težko dobiti posojila). Za stock splite pa slišim precej pogosto.

Imaš tudi reverse split, kar pomeni da boš za npr. 10 delnic dobil 2.. 5 delnic ti združijo lahko v eno in to ni nikoli dober znak.

Vem, da te zanimajo volatility delnice saj je vsaj časovno lahko zaslužek veliko hitrejši/večji, vendar imej v mislih - kar gre v enem dnevu 20% gor, gre lahko v naslednjem 40% dol :)).

damo23 ::

adut81 je izjavil:

Pozdravljeni, da vas malo pozdravim, moreč rečt da še vedno zelo uživam v trgovanju in kar nekaj že tudi zaslužil. Največ z delnico Plug, Nio in fcel, mrna ki sem jih kupil kar nizko, vrjetno zaćetniška sreča. Vse vas lepo pozrdavljam in dobro trgujte.

Pozdrav,

Tudi jaz od lanskega novembra malo trgujem. Že več let spremljam razvoj tehnologije gorivnih celic. Pred leti sem zamudil ugoden nakup Ballard-ovih delnic (BLDP), lani novembra pa sem kupil nekaj delnic FCEL, ki sem jih pred kratkim prodal. Sicer sem prodal z lepim dobičkom ampak mislim, da še vseeno veliko prezgodaj. Delnica je po tistem še krepko zrastla. Me pa zanima kakšno je vaše mnenje glede prihodnosti gorivnih celic. Sam čakam na ugodno priložnost za ponovni vstop v ta segment.

Koliko si star in koliko časa misliš čakat na da se vodik razširi? S samo tehnologijo v samem vozilu jaz ne vidm nekih hudih problemov, sploh za tovorni promet. Zatakne se pri proizvodnji in distribuciji vodika.

Varnost vedno mora biti na prvem mestu in tule z vodikom ni šale. Vodik uhaja skozi vsak znan materila človeku, potem imaš neko omejitev pri napeljavi v avtu. Toyota Mirai ima expiration date 15 let od datuma proizvodnje, zdaj 15 let se zdi kar dolga doba, ampak vseeno danes se od avtomobilov pričakuje, da se vozijo dlje.

Kako bo s proizvodnjo vodika, učinkovitost pretvorbe elektrike v vodik je dokaj slaba, potem pa še gorivna celica nima izkoristka na nivoju električnega vozila. Ekonomski vidik pridobivanja brezogličnega vodika je slab, če bomo v prihodnje imeli velike presežke iz OVE in bo to praktično zastonj energija, ki je ne bomo znali pametno porabiti potem se bo splačalo, ampak kdaj bo to? Prej kot v 10 letih ne. Danes se večino vodika pridobiva iz zemeljskega plina, to pa ni "zerro CO2", je pa kolikor toliko ekonomsko sprejemljivo.

Potem smo pri distribuciji, to je podobna zadeva kot CNG, vprašati se je treba zakaj se še LPG ni prijel za pogonska goriva kaj šele CNG.

V glavnem ali je vodik še zelo daleč v prihdnosti (če res verjameš) ali pa se nikoli ne bo zares prijel.

Evo zelo nazoren video točno tega kar sem želel povedat:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Je ta -70stopinj velik problem? Koliko stane zaboj z dusikom? Koliko jih bodo rabili narediti in koliko cepiv gre v en zaboj itd..
Je to kdo poracunal?
««
66 / 196
»»