» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
64 / 196
»»

redtech ::

trgovec35 je izjavil:

Od prejšnjega tedna v kešu. Negotovost zaradi Trumpa je takšna, da se obeta divji teden in mesec. Raje gledam s strani.
September končal +34%, oktober +13%. Zelo zadovoljen.

Dobro trgujte.

Sreča opoteča

PowaAaaaH ::

Pozdravljeni,

zanima me, če je kdo kaj bolj podrobno seznanjen z Interactive Brokers glede Brexita? Z novim letom naj bi nas prelocirali na EU trg, Madžarska, Luxemburg ali Irska.. Zavarovanje naj bi padlo iz 500k oz 250k na 20k€?.. Prav tako sem zasledil pozitivno stvar, da naj ne bi bilo več PDT rule-a.

Kaj se zgodi z TSG, ki je prav tako pozicioniran v UK-ju?

Osebno imam malo mešane občutke glede vsega, prav tako zelo malo informacij pa smo že blizu 2021..

pingme ::

PowaAaaaH je izjavil:

Pozdravljeni,

zanima me, če je kdo kaj bolj podrobno seznanjen z Interactive Brokers glede Brexita? Z novim letom naj bi nas prelocirali na EU trg, Madžarska, Luxemburg ali Irska.. Zavarovanje naj bi padlo iz 500k oz 250k na 20kEUR?.. Prav tako sem zasledil pozitivno stvar, da naj ne bi bilo več PDT rule-a.

Kaj se zgodi z TSG, ki je prav tako pozicioniran v UK-ju?

Osebno imam malo mešane občutke glede vsega, prav tako zelo malo informacij pa smo že blizu 2021..

Ja, EU pač določa zaščito le do 20kEUR za investicije, ampak delnice se morajo hraniti ločeno in IBKR ne more z njimi prosto razpolagati, za razliko od raznih posrednikov (recimo Trading 212), kjer so delnice dejansko njihove njihove.

To je podobna zgodba kot je bila v SLO z Mojo Delnico, ki je šla v stečaj. Delnic ni izgubil nihče, ker so bile na ločenem računu in pisane na osebo, če pa je Moja Delnica zate upravljala, pa je to počela v svojem imenu in si izgubil vse kar je bilo več kot 20kEUR (kar so plačale v sorazmernem deležu ostale BPH).

Spodaj je včerajšnji mail od IBKR, tudi oni še ne vedo ali jim bo do BREXITa sploh uspelo pridobiti vsa EU dovoljenja.

---

Brexit Planning – Update
Dear Client,

We are writing to provide an update on planning by Interactive Brokers Group (“IBKR”) and its UK affiliate Interactive Brokers (U.K.) Limited (“IBUK”) for the end of the Brexit transition period, currently scheduled for 31st December 2020.

As we advised you last month, in order to ensure continuity in the provision of brokerage services to our customers, with minimal disruption and minimal changes, IBKR has taken the following steps:

IBKR has established Interactive Brokers Luxembourg SARL (“IBLUX”), which was licenced in November 2019, but has constraints on the permitted scale of its business.
IBKR has created two additional brokers in the European Union: Interactive Brokers Ireland Limited (“IBIE”) and Interactive Brokers Central Europe ZRt (“IBCE”).
IBKR plans to seek permission to transfer your account to one of its EU Brokers, and we will be writing to you shortly to let you know whether your account is eligible for transfer to IBIE, IBLUX or IBCE, and to seek consent for the move.

As explained in our last communication, the licensing process for both IBIE and IBCE is well underway, but it is possible that one or both will not be completed by 31 December. If that is the case, there may be a short period where the transfer of your account from IBUK to one of the IBKR brokers based in the European Union cannot be processed. During the period from 1st January 2021 until the granting of a licence to the relevant IBKR broker (the “Delay Period”), we may need to make some changes in the way IBUK conducts business with you.

1. WHAT IS CHANGING AND WHY?

A. If there is a delay, you will engage our services at your own initiative during the Delay Period.

IBUK utilises what is known as a “financial services passport” or “passport” to offer its services across the European Union. Based on a current assessment of the UK-EU relationship, IBUK’s passporting rights are expected to expire at the end of the year. During any potential Delay Period, IBUK will still be able to provide services at your initiation, but every occasion that we do business with you will be in response to a request from you, and not on the basis of an invitation or promotion from us.

B. There could be some limits to the sort of business we will conduct with you during any potential Delay Period.

During any potential Delay Period, you can:

Execute closing or risk-reducing transactions, as well as cash transactions.
Enter into new orders in products for which you have previously traded.
- By products, we mean a financial or other instrument that IBUK makes available from
time to time.
- For example, if you have previously traded only in equities in your IBUK account, you
will be able to continue to trade all equities during the Delay Period but would not be
permitted to commence trading in futures products.

Enter into new trades in products for which you have existing permissions, but have not previously traded.
- For example, if you have previously been granted options trading permission, but have
not yet actually traded in options, IBUK will execute orders initiated by you, and
submitted to us for handling, on listed options.

C. There are some other important things to be aware of.
IBUK’s provision of services during any potential Delay Period will be dependent on the local laws and regulations that exist in the jurisdiction in which you are located. It is possible that we may need to make further changes to the arrangements outlined above.
IBUK is a UK authorised investment firm. IBUK does not have any local physical presence in your jurisdiction and, as discussed above, may no longer have any rights to passport services into your jurisdiction after 31 December 2020. IBUK does not have any other financial services permissions from your local regulator.
Your account will be migrated to IBIE or IBCE (as applicable) once those brokers have obtained their regulatory license and their ability to passport into the EEA.

2. DO I NEED TO KEEP MY ACCOUNTS WITH IBUK DURING ANY POTENTIAL DELAY PERIOD?

You do not have to transact through IBUK on the basis set out above. Please recall that you are required under our contractual terms to maintain alternative trading arrangements and we encourage you to temporarily rely on those arrangements for any trading activity that IBUK might not be able to service. Additionally, you have the option to move the positions in your account (i.e., your cash, securities and contracts) to another broker outside the Interactive Brokers Group.

However, if you do not choose to move elsewhere, and continue to enter orders through your IBUK account during any Delay Period, we will assume that you understand, acknowledge and agree to do so as set forth above, as requested by you at your own initiative.

3. DO I NEED TO DO ANYTHING NOW?

You do not need to take any action now. We will provide additional information as we learn more. We will also soon be sending a communication asking you to consent to the transfer of your account to one of IBKR’s licensed European brokerage entities, as applicable.

If after reading this communication, you have questions or would like to discuss the matter further, please do not hesitate to contact us.

Yours sincerely,
Interactive Brokers Client Services

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

trgovec35 ::

redtech je izjavil:

trgovec35 je izjavil:

Od prejšnjega tedna v kešu. Negotovost zaradi Trumpa je takšna, da se obeta divji teden in mesec. Raje gledam s strani.

Dobro trgujte.

Sreča opoteča

Če trgovanje z delnicami jemlješ kot kazino in igranje na srečo, torej staviš rdečo ali črno in čakaš srečo, potem ja. Potem je lahko sreča opoteča.

Če pa preden staviš rdeče ali črno narediš nekaj domače naloge in šanse 50:50 prevesiš sebi v prid na nekje 70:30, pootem pa sreča ni ključni moment za uspeh.
Lahko pomaga a ne usodno.

Sprva sem dolga leta igral na srečo, včasih veliko dboil, včasih izgubil a in na dolgi rok izgubljal. Tako kot večina, ki začne trgovati. Ta leta so hvala bogu že daleč za mano.
Jasno da še vedno izgubljam, ni trgovanja brez zgubaških trejdov, to je del igre. Glavno da je dobitnih več in da v povprečju na dobitnih vsaj 2x več dobim.

Dobro trgujte.

vrtn4r ::

Jasno da še vedno izgubljam, ni trgovanja brez zgubaških trejdov, to je del igre. Glavno da je dobitnih več in da v povprečju na dobitnih vsaj 2x več dobim.

Sporoči čez 5 let. Zadnje mesece je bilo tezko izgubljati.

nekdonekje ::

trgovec35 je izjavil:

redtech je izjavil:

trgovec35 je izjavil:

Dobro trgujte.

Sreča opoteča

Če trgovanje z delnicami jemlješ kot kazino in igranje na srečo, torej staviš rdečo ali črno in čakaš srečo, potem ja. Potem je lahko sreča opoteča.

Če pa preden staviš rdeče ali črno narediš nekaj domače naloge in šanse 50:50 prevesiš sebi v prid na nekje 70:30, pootem pa sreča ni ključni moment za uspeh.
Lahko pomaga a ne usodno.

Sprva sem dolga leta igral na srečo, včasih veliko dboil, včasih izgubil a in na dolgi rok izgubljal. Tako kot večina, ki začne trgovati. Ta leta so hvala bogu že daleč za mano.

Dobro trgujte.

Ti torej igras na vec ruletah hkrati in pri tem imas se boseben dobitni sistem. Kje se prijavim?

Mislil sem predvsem na izpostavljenost portfelja: kako velike pozicije odpiraš v (%) za +34% , +12%,... +1000%, da vse to izničiš je na koncu dovolj samo -100%. Vsi smo naredili veliko % od pomladi, sedaj moram ugotoviti, kako to obdržati :)

Dejansko lahko reskira samo 1% accounta z stop lossom, čeprav gre notr z 100% vložkom.. Drugo je, kje iščeš profit target, lahko imaš tudi trailling stop itd.. Se v večinoma strinjam z "trgovec35".

Zame je pomembno da stop loss in profit taker nista v razmerju 1:1 ampak vsaj 1:2, kar pomeni da je 50% uspešnost pri trade-ih dovolj da si še vedno profitabilen na dolgi rok. Win ratio niti ni tako pomemben, samo da "cutaš" losserje hitro in nisi bag holder. Seveda je tukaj zelo veliko psihološkega vidika in kakšne vrste vlagatelj si - Day trader, swing trader, long term,..

Sem se pa navadil, da je zelo pomembno, da imaš preden greš v trade jasne pogoje kaj iz tega trade-a pričakuješ, kje je stop, kje uzameš profit.. Osebno imam pri dnevnem trgovanju vedno HARD stop preden grem v trade.. Sedaj sem se odločil tudi za long term account, na katerem mislim imeti cca. 5-10 različnih podjetij večinoma vodilne v posameznih sektorjih in vlagati vsak mesec po nekaj 100$, tukaj ne igram z stop lossi in mislim, (če mi rata) držati podjetja 5let+.

Načinov trejdanja in investiranja je ogromno in ni samo določen profitabilen in seveda ni nobenega "holy grail-a", ki ga nekateri iščejo.. Disciplina, mindset, čustva in seveda znanje + izkušnje. Povsod mi manjka še ogromno ampak se premika po polžje :)), se pa.

Zgodovina sprememb…

@pingme

hvala za info, upam, da ne bo kakšnih prevelkih komplikacij.

Glede marketa zadnji teden pa zame osebno presenetljivo, nasprotno od pričakovanega.. Tudi danes nobenega sellout-a na vikend, Cannabis delnice (primer-ACB) v nebo, vrjetno zaradi Biden-a.. Prav tako Kitajska podjetja kažejo več optimizma, NIO (bila všečna že pri cca. 15$ pri meni, nažalost zamudu prvi vlak, pomoje obeta še veliko), JD, PDD.. Zadnje čase spremljam podjetje Palantir (PLTR) zgleda precej zanimiv na dolgi rok (zaledje US govermenta, dogovarjajo se tut z UK, CIA, letalske družbe, če koga zanima naj malo razišče o samem podjetju). Osebno ostajam izven trgovanja, ker je spet vse na high-u in ne zaupam vsej nestabilnosti trenutno, sem se enkrat na ta način že opekel in potem še profita neuzel zaradi požrešnosti.. Razen kak day-trade pride v poštev.

Zgodovina sprememb…

PowaAaaaH je izjavil:

5-10 različnih podjetij večinoma vodilne v posameznih sektorjih in vlagati vsak mesec po nekaj 100$, tukaj ne igram z stop lossi in mislim, (če mi rata) držati podjetja 5let+.

Naftaša si vzel CVX ali XOM? Mene mika XOM na 5 let, no lahko pa oba 50/50 :).

redtech je izjavil:

PowaAaaaH je izjavil:

5-10 različnih podjetij večinoma vodilne v posameznih sektorjih in vlagati vsak mesec po nekaj 100$, tukaj ne igram z stop lossi in mislim, (če mi rata) držati podjetja 5let+.

Naftaša si vzel CVX ali XOM? Mene mika XOM na 5 let, no lahko pa oba 50/50 :).

Iskreno se izogibam naftašom in sledim marketu. Kar sem se v tem času naučil je tudi, da nikoli ne stavim proti marketu. Osebno mislim, da imaš tako na kratki kot tudi dolgi rok v drugih sektorjih veliko več priložnosti (Tehnologija, EV, Energy, Bio-tech,cloud,..) sploh sedaj, ko bo Biden prevzel stolček. Sam zagovarja obnovljivo energijo in je kontra Trumpu glede tradicionalega pristopa z nafto ipd.

Če pogledava XOM - oktobra napovedal oz. odpustil 14k delavcev po svetu, missal earningse; glede tehnične analize grafa so ravnokar retestal bottom od 23. marca, kar je po drugi strani lahko tudi pozitivno na (kratek rok), da gre višje.. Ampak na splošno še vedno downtrend (pod 200 MA) in nič kaj prespektivno trenutno. Seveda za 5 let naprej govort naprej je drugo in sem mnenja, da si bo opomogel po vseh lockdownih oz. koroni.. Tako kot letalske družbe, samo to je 2,3 leta - v tem času mislim, da lahko veliko bolje naložiš denar (je pa to moje skromno mnenje in seveda se lahko motim).

CVX - se giblje praktično enako kot XOM, tako da nimaš kaj veliko za zgrešit med tema dvema na dolgi rok.

Kaj več mnenja ti ne morem podat, ker se nikoli nisem poglabljal v ta sektor in podjetij bolj podrobno ne poznam.
Tako da, osebno v ta sektor ne investiram :).

Ja mislim, da sem malo zamudil, tisto kar uspem spremljati (tech, mining) je vse bolj proti vrhu 52-wk range, mogoče ob kakšni korekciji - bang before ... big bang :D.

Za stoletne jastrebe "naftaše" pa mislim, da bodo ostali korak pred nami - bi rekel, da čakajo, razvoj tehnologije (OVE,EV,..) na plečih davkoplačevalcev "subvencije" in potem pokupijo tisto kar se bo prijelo in ostanejo na vrhu verige.

libreus ::

PowaAaaaH je izjavil:

@pingme

Glede marketa zadnji teden pa zame osebno presenetljivo, nasprotno od pričakovanega.. Tudi danes nobenega sellout-a na vikend, Cannabis delnice (primer-ACB) v nebo, vrjetno zaradi Biden-a.. Prav tako Kitajska podjetja kažejo več optimizma, NIO (bila všečna že pri cca. 15$ pri meni, nažalost zamudu prvi vlak, pomoje obeta še veliko), JD, PDD.. Zadnje čase spremljam podjetje Palantir (PLTR) zgleda precej zanimiv na dolgi rok (zaledje US govermenta, dogovarjajo se tut z UK, CIA, letalske družbe, če koga zanima naj malo razišče o samem podjetju). Osebno ostajam izven trgovanja, ker je spet vse na high-u in ne zaupam vsej nestabilnosti trenutno, sem se enkrat na ta način že opekel in potem še profita neuzel zaradi požrešnosti.. Razen kak day-trade pride v poštev.

Palantirja sem imel 10 delnic po 9,6 $, pa sem jih zaradi bojazni o kaosu po volitvah prodal ... še vedno upam na kakšen "povolilni dip". ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: libreus ()

J.McLane ::

Danes je pa lep dan, celoten portfelj mi samo danes kaže +15%, Talga +25%, Vulcan +23%, Ardea +12%.

Talga iz septembra je +118%, nekaj sem še dokupil prejšnji teden in je že +50%.

Ogledujem še Talon Metals, ampak je hudo nelikvidna zadeva, ogromen spread.

Vse pozicije mislim držati nekaj let, v kolikor bodo fundamenti in cilji ostali enaki, nisem nikakršen trader. Orocobre sem se znebil, ker imajo enostavno premalo ambiciozne plane za povečanje proizvodnje. Kupil sem nekaj Panasonica, ker se mi zdi, da se jih močno podcenjuje na področju baterij, upam da jim je Tesla dala misliti in se malo zganejo.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Hikari ::

Zdravo,

ima mogoče kdo UFOS varčevanje (WienerStaeditsche) in katere njihove možnosti za sklade bi priporočali oz se po vaših izkušnjah obnesejo?

https://www.wienerstaedtische.si/zasebn...

hvala.

J.McLane je izjavil:

Danes je pa lep dan, celoten portfelj mi samo danes kaže +15%, Talga +25%, Vulcan +23%, Ardea +12%.

Vse pozicije mislim držati nekaj let, v kolikor bodo fundamenti in cilji ostali enaki, nisem nikakršen trader. Orocobre sem se znebil, ker imajo enostavno premalo ambiciozne plane za povečanje proizvodnje. Kupil sem nekaj Panasonica, ker se mi zdi, da se jih močno podcenjuje na področju baterij, upam da jim je Tesla dala misliti in se malo zganejo.

Ne no zakaj :D. Pa kje najdeš te delnice!

Hikari je izjavil:

Zdravo,

ima mogoče kdo UFOS varčevanje (WienerStaeditsche) in katere njihove možnosti za sklade bi priporočali oz se po vaših izkušnjah obnesejo?

hvala.

Če bi potreboval življensko zavarovanje bi vzel samo življenca brez varčevanja! Varčeval bi v vsakem primeru drugje :)

redtech je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Ne no zakaj :D. Pa kje najdeš te delnice!

V bistvu ti ni treba komplicirat z delnicami, imaš tudi en lep ETF točno tega kar iščem sam v delnicah:
https://fundcentres.lgim.com/srp/lit/70...

Danes je isto šel +15%, očitno zato ker je jasno, da je zmagal Biden...

Nice, hvala za to. Sam isto iščem po ETF-jih. Danes sem stisnil XOM pa zgrešil 10%...jao pa od prejšnega tedna sem se obiral.

@bobby nič se ne oglašaš: silver še na HOLD?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Danes je šlo vse gor ja, tudi SPY high of all time.. Letalske družbe, vse. Volume trgovanja ogromn, platforme se "podirajo" (Interactive Brokers dela ok). Pazte na FOMO, ne kupovat na dolgi rok pri high-u, na kratk rok je zdle zame 100% gamble, razen daytrade z hard stopi.. Vso srečo :))

Zanimivo, da je ravno danes prišla ven novica Pfizerja, da je cepivo uspešno testirano. Zlato je potonilo, delnice na rekordih. Kot naročeno :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

boolsheat ::

PowaAaaaH je izjavil:

@pingme

NIO sem gledal pri 5-6USD. ;(

tony1 ::

Hikari je izjavil:

Zdravo,

hvala.

Skladi so precej dragi, vsako leto ti vzamejo nekaj %, in najpomembneje - ne glede na to, ali je sklad naredil plus ali ne.

Naštudiraj delnice ali, še boolj enostavno, ETF.

Pozna kdo Scottish Mortgage Investment Trust (ticker SMT) od Baillie Gifford? Zadnji teden berem veliko o njih in imam, kar dober občutek. Bogata zgodovina.
Baillie Gifford China Growth Trust (ticker BGCG) sem pa vzel za 100 EUR in lepo raste.

1 Tesla Inc 12.0%
2 Amazon.com 7.9%
3 Alibaba 6.1%
4 Tencent 5.5%
5 Illumina 4.4%
6 ASML 3.9%
7 Meituan Dianping 3.6%
8 Kering 2.8%
9 Delivery Hero 2.7%
10 NIO 2.4%
Total 51.2%

Jaz bi rekel, da si tega zamudil. Posamezne delnice so v špici, čakaj večjo korekcijo.

Drevesce ::

Vecina zgoraj je precenjenih, da glava boli.

redtech je izjavil:

1 Tesla Inc 12.0%
2 Amazon.com 7.9%
3 Alibaba 6.1%
4 Tencent 5.5%
5 Illumina 4.4%
6 ASML 3.9%
7 Meituan Dianping 3.6%
8 Kering 2.8%
9 Delivery Hero 2.7%
10 NIO 2.4%
Total 51.2%

Jaz bi rekel, da si tega zamudil. Posamezne delnice so v špici, čakaj večjo korekcijo.

Je aktiven sklad - pred kratkim so zmanjšali delež Tesle in Amazona. Prednost aktivnega je ravno v temu, da se prilagaja razmeram. Seveda to ni garancija, a vseeno.

Sam sem si naredil investicijsko strategijo:
Scottish Mortgage Investment Trust (SMT) 45%
Baillie Gifford US Growth Trust (USA) 30%
Baillie Gifford China Growth Trust (BGCG) 15%
Bitcoin ETP (BTCE) 10%

trgovec35 ::

Jaz se včeraj spet vrnil k fitnes proizvajalcu NLS in kupil 700 komadov po 19,50. Mislil konec dneva prodat in pokasirat okrog 600 USD, a si nato premislil. Če danes tečaj pade, lahko še vedno z malim plusom pobegnem, ne tvegam veliko. Vredno je tvegati, če veš zakaj.

Čeprav so objavili rekordne rezultate, je novica o cepivu dala vedet, da se prodaja fitnes opreme na dom počasu končuje, zato močan padec, panične prodaje.
To je treba izkoristit, če imaš za to dober razlog.

Moj je ta, da bo njihova prodaja še vsaj dva kvartala rastla, saj se razmere v Ameriki vezane na Covid nikakor še ne umirjajo, cepivo pa je še daleč preden bo dalo rezultate.
Če pa še Biden zategne s kakšno karanteno, potem pa toliko bolje.
Delnica bo po moje blizu 30 USD v začetku leta.

Dobro trgujte!

Alfa Dog ::

Si mogoče kaj gledal tudi Peloton Interactive?
Zaradi tega sprašujem : https://www.barrons.com/articles/peloto...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alfa Dog ()

Kvinta ::

trgovec35 je izjavil:

Jaz se včeraj spet vrnil k fitnes proizvajalcu NLS in kupil 700 komadov po 19,50. Mislil konec dneva prodat in pokasirat okrog 600 USD, a si nato premislil. Če danes tečaj pade, lahko še vedno z malim plusom pobegnem, ne tvegam veliko. Vredno je tvegati, če veš zakaj.

Čeprav so objavili rekordne rezultate, je novica o cepivu dala vedet, da se prodaja fitnes opreme na dom počasu končuje, zato močan padec, panične prodaje.
To je treba izkoristit, če imaš za to dober razlog.

Moj je ta, da bo njihova prodaja še vsaj dva kvartala rastla, saj se razmere v Ameriki vezane na Covid nikakor še ne umirjajo, cepivo pa je še daleč preden bo dalo rezultate.
Če pa še Biden zategne s kakšno karanteno, potem pa toliko bolje.
Delnica bo po moje blizu 30 USD v začetku leta.

Dobro trgujte!

Spet en nabildan špekulant 8-O
A.C.A.B

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Groot ()

Te korona zgodbe so že čist preveč napihnene, ne rečem, čisto mogoče da gre gor še za ene 50%, ampak riziko je čist prevelik, veliko jih je notri šlo za hiter zaslužek, taki tudi gredo hitro ven ko cena nekje obstane, to pa vemo kam pelje.

Sej če samo pogledaš koliko špekulantski trg je ob sami napovedi 90% cepiva na covid.. Letalske družbe, cruises (ki sploh še ne obratujejo) v nebo, na drugi strani - CEO Pfizer-ja prodal na tisti dan, ko so napovedali cepivo 60% svojga portfolija, kere firme so med kandidranjem finančno podpirale Trump-a in katere Biden-a in kaj bi se zgodilo, če bi informacija za cepivo prišla ven 1 teden prej..? Naklučje?

Kaj se je zgodilo z Zoomom (ZM) in Paleton-om (PTON), ko so napovedali cepivo.. cca 20% drop obeh, pa še zdaleč nismo ven iz "lockdownov" itd. Je pa res da je ZOOM overpriced x2, ampak zdaj, ko se je že malo poleglo vse skupaj se spet pumpa gor in isti folk k je prej panično prodaju zdj nazaj kupuje.. Vse je na špekulacijah in čustvih..

Nio - Čeprov obeta veliko, je delnica kje? Pr 50$.. Ok grafi so eno, ampak podjetje sploh še ni poslovalo pozitivno z dobičkom.. "druga" Tesla jo kličejo zdj, ko je hype na Teslo padel skupay z Volume-om, pa vrjetno 90% ni pogledal niti youtube filmčka kaj šele kšne reporte in dejansko vrednost podjetja..

Velik stvari nima smisla tut sam market je na Highu medtem k je ekonomija vemo kje.. Lahko samo lovimo priložnosti in se prilagodimo temu, proti marketu ne moreš igrati - lahko pa veliko tvegaš..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PowaAaaaH ()

gruntfürmich ::

zadnja 2 tedna sta bila fina ja, ampak na koliko minusa podlage?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

kow ::

Naceloma nerad kupim delnice, ki jih ne bi drzal vsaj 10 let, vseeno vcasih (v majhnem delezu) tudi pogambleam.
Kaj mislite o Virgin Galactic? Kmalu bodo imeli prvi let na novi lokaciji (Spaceport America - ja, mal bebasto ime).
Zdi se mi, da so tokrat morda celo blizu uspesnemu turisticnemu letu (H1 2021), in da zna biti dober kratkorocen nakup.
Mozno je, da ima trg negativen bias, ker ze tako dolgo prestavljajo, imeli so tudi nesreco (ni bila tehnicna).

Je pa res, da se ne spoznam na raketno industrijo in nimam pojma kolk scalable so potencialno tile leti in kako naracunati potencialni revenue, marze ipd.

Ljudi z 250k za vozovnico je veliko, koliko od njih si upa tvegati polet v nebesa, če imajo svoja že tu na zemlji...?

XPEV vzemi in prodaj pri 500$ to je za mase = good gamble :)

pingme ::

Ali je bil že kdo lastnik delnic ob spinoffu oz. ali ima kdo trenuto Pfizer (PFE) in bo dobiš še Viatris?
Kako je to davčno obravnavano?
Preračunaš originalni nakup kot da si takrat kupil obe podjetji v določenem razmerju (tako da na koncu prideš do istega zneska) ali kako drugače?

boolsheat ::

Ne sprašuj ti sam meč na mizo hitro isto kot XPEV.

CBAT ima danes +70%..., naslednji kick bo SOLO :D

Parabola NASDAQ-a danes izgleda ravno x2, proti paraboli v juniju 2000 :)

Moraš gledati na Log skali, je še kar nekaj rezerve.

J.McLane je izjavil:

Moraš gledati na Log skali, je še kar nekaj rezerve.

Od oka bi rekel 20,000, potem imamo še čas! :D

Route66 ::

Mene pa zanima ena stvar in sicer kako ostali gledate na davek? Tule primer: Recimo da si v neko delnico vložil 300€ in da vrednost delnice čez nekaj mesecev naraste na 600€. Ti želiš delnico prodati, ker čakaš na dip. Se pravi zdaj imaš na računu 600€ in veš da moraš nato plačati davek. Zdaj me pa zanima kaj storite ostali, ali tistih 27,5% od dobička pustite pri miru, ali vseh 600€ ponovno vložite potem ko se dip zgodi?

Pa še potem naprej, recimo da si vložil vseh 600€ in da je delnica strmoglavila, verjetno moraš ti še vseeno plačati davek pri prvem dobičku ki si ga izplačal? Zanima me kako vse skupaj poteka? Ali je sploh dovoljeno vložiti vse v delnico ali moraš davek dati na stran? Se opravičujem če se vse skupaj zdi smešno vendar sem ravno razmišljal, verjetno se takšne stvari pri tradingu dogajajo na dnevni bazi. Hvala za odgovore.

Route66 je izjavil:

Mene pa zanima ena stvar in sicer kako ostali gledate na davek? Tule primer: Recimo da si v neko delnico vložil 300€ in da vrednost delnice čez nekaj mesecev naraste na 600€. Ti želiš delnico prodati, ker čakaš na dip. Se pravi zdaj imaš na računu 600€ in veš da moraš nato plačati davek. Zdaj me pa zanima kaj storite ostali, ali tistih 27,5% od dobička pustite pri miru, ali vseh 600€ ponovno vložite potem ko se dip zgodi?

Pa še potem naprej, recimo da si vložil vseh 600€ in da je delnica strmoglavila, verjetno moraš ti še vseeno plačati davek pri prvem dobičku ki si ga izplačal? Zanima me kako vse skupaj poteka? Ali je sploh dovoljeno vložiti vse v delnico ali moraš davek dati na stran? Se opravičujem če se vse skupaj zdi smešno vendar sem ravno razmišljal, verjetno se takšne stvari pri tradingu dogajajo na dnevni bazi. Hvala za odgovore.

Davek se plača na vsako zaključeno transakcijo/odsvojitev z dobičkom. Sam denar vlagam naprej. V primeru, da si neko transakcijo/odsvojitev zaključil negativno, se ta znesek odšteje od dobička.

Primer:
Kupiš XY za 300 EUR, prodaš za 600 EUR = 300 EUR dobička.
Kupiš AB za 500 EUR, prodaš za 300 EUR = 200 EUR izgube.
V primeru, da v letu nisi opravil drugih transakcij/odsvojitev, zgornje izpolniš v eDavkih in se davek obračuna na razliko (torej 300 - 200) 100 EUR.

Več: https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/ope...

Najboljše je ne prodat 20 let pa potem nimaš davka :))

Izguba znotraj leta se poračuna, omejitev je edino če isti vrednostni papir kupiš nazaj znotraj 30 dni.

Kdaj dati denar na stran za davek je pa stvar osebne discipline, ko ti nekaj prodaš veš koliko bo davka in ta znesek boš moral imeti ko pride odločba.

TSLA je končno vključena v S&P 500, sedaj bodo ETF-ji na S&P morali nabavit sorazmeren delež, tule je analiza:

AAPL se mi zdi da bo še bolj prosperiral ker je šel stran Intela na ARM. Intel pa čim prej prodajte če ga imate, res mi ni jasno kaj dela ta firma, AMD all the way tudi pri teh cenah je na dolgi rok tole čist OK.

Sicer pa imam občutek, da se bodo tile tehnološki velikani kratkoročno malo ohladili, sedaj je čas za tiste, ki so v zadnje pol leta malo zaspali.

J.McLane je izjavil:

Izguba znotraj leta se poračuna, omejitev je edino če isti vrednostni papir kupiš nazaj znotraj 30 dni.

Za kakšno omejitev gre, če se proda znotraj 30 dni? Tega namreč nisem nikjer še zasledil.
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...

(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:

1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali

2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.

vir:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

J.McLane je izjavil:

(5) Ne glede na drugi odstavek tega člena, negativna razlika (izguba), ki je dosežena z odsvojitvijo kapitala iz 2. in 3. točke 93. člena tega zakona, ne zmanjšuje pozitivne davčne osnove po tem poglavju:

1. če zavezanec v roku 30 dni pred ali po odsvojitvi kapitala pridobi vsebinsko istovrstni nadomestni kapital, ali pridobi pravico do nakupa ali obveznost nakupa istovrstnega kapitala ali

2. če zavezanec odsvoji kapital in zavezančev družinski član ali pravna oseba, v kateri ima zavezanec lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi, neposredno ali posredno pridobi istovrstni kapital.

vir:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Hvala!

jakanov ::

Na kaj se v tem delu nanaša ''pred''?

Če kupim ABC za 100$ 16.11.2020 in jo prodam za 90$ 17.11.2020, ali se to lahko uporabi za zniževanje dobička?

2. Imam še dodatno vprašanje. Vsaka pozitivna odsvojitev ima upoštevane normirane stroške (cca 1% vrednosti), ki znižujejo davčno osnovo.

Imam delnico ABC ki jo kupim za 100$, prodam za 101$, kupim za 101$, prodam za 102$ itd. Ali se na to plača davek?

Krenforum ::

1.
Če kupim ABC za 100$ 16.11.2020 in jo prodam za 90$ 17.11.2020, ali se to lahko uporabi za zniževanje dobička?

Lahko. Če jo pa ti kupiš nazaj 20.11.2020 pa ne. Mora ti miniti 30 dni preden jo spet lahko nazaj kupiš, drugače ti FURS lahko reče, da si jo prodal samo zaradi nižanja davka in ti to transakcijo vrže ven..

2. Vse posle moraš prijaviti, ali si naredil plus ali nulo ali minus.

Davčna osnova za odmerna leta od 1. 1. 2020 naprej:
Kadar je razlika med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi pozitivna, je davčna osnova razlika, zmanjšana za normirane stroške, povezane s pridobitvijo in odsvojitvijo kapitala.
Normirani stroški, povezani s pridobitvijo in odsvojitvijo kapitala, se priznajo največ v višini, ki ne sme preseči nižjega od:

1. seštevka 1% od nabavne vrednosti kapitala in 1% od vrednosti kapitala ob odsvojitvi, ali
2. pozitivne razlike med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi.

Včasih se je delalo tako da si na vzvod kupil XX firmo in jo isti trenutek prodal. In si lahko z normiranimi stroški nižal davčno osnovo, sedaj ti pa druga točka tega ne dovoli več.

jakanov ::

2. pozitivne razlike med vrednostjo kapitala ob odsvojitvi in vrednostjo kapitala ob pridobitvi.

Včasih se je delalo tako da si na vzvod kupil XX firmo in jo isti trenutek prodal. In si lahko z normiranimi stroški nižal davčno osnovo, sedaj ti pa druga točka tega ne dovoli več.

Torej če kupim delnico ABC za 100$ in jo prodam za 101$ (kar bi z normiranimi stroški moglo privest do tega, da ni davka na dobičkek). Ali torej plačam 0.27€ davka na dobiček?

Včasih pa če prav razumem si kupil ABC za 100$, ga takoj prodal za 100$ in si imel na papirju 1% izgube, kar si lahko uporabil za nižanje davka na dobiček?
««
64 / 196
»»